Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- TCL LCD és LED TV-k
- 3D nyomtatás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Billentyűzet gondom van
- Teljesítményvesztést okoz az új NVIDIA App
- Apple asztali gépek
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Marcika80
tag
válasz kjani18 #38393 üzenetére
Ok, ki próbálom! Egyébként ki próbáltam diódaként használva a ledet, őrület, de működik !! Villog a led mókásan, miközben tisztán szépen szól a rádió, ráadásul egy régi agyon használt ledet használok, lényeg működik . Elem nélkül villog a led, dióda ként használva, úgy hogy közben szól a hangszóró is. .
most fejeztem be az itthoni melót, este nekiállok a tekercsnek, úgy érzem sikeres lesz a dolog.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz superTibcsi #38396 üzenetére
BC337
-
darvinya
titán
válasz superTibcsi #38396 üzenetére
Esetleg ezek:[link]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
superTibcsi
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy BC547A tranzisztor. Keresek egy helyettesítő típust, ami a 100mA-nél nagyobb, 500mA körül tudna kapcsolni.
Köszönöm.
Under construction!!!
-
Kernel
nagyúr
válasz fero02 #38376 üzenetére
Ha meg tudod oldani, hogy ne legyen zárlat, esetleg egy kis forrasztással ráerősíteni, utána lakkozni, működhet éppen. Akár még forrasztás nélkül is elbírhatja.
De ilyen vastag tekercs a szekunder oldalon szokott lenni, nem a bemeneten. A képen nem lehet jobban kivenni a táp felépítését. Akár cserélhető is.
Bemenetnél a zavarszűrő toroid szokott lenni, négy kivezetéssel, de az vékonyabb huzal.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
kjani18
őstag
válasz Marcika80 #38390 üzenetére
Nagyon leegyszerüsítve igen.
A láng melegebb alsó részében a drót felizzik, a felette lévő hidegebb-bel egy diódát fog alkotni, ahol az alsó lesz a katód. Nagyon régi, de szerintem látványos megoldás!Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
Kernel
nagyúr
Ha az egyik tekercs kivezetéseit felcseréled és úgy kötöd sorba a másikkal, akkor egyszerűen nem összeadódik, hanem kivonódik egymásból a feszültség. Vagyis elvileg 0 V lenne, de lehetséges kisebb különbség a tekercsek között.
Szekundernél ebből nincs is baj, csak primer oldali osztott tekercsnél ilyet már nem lehet játszani, mert zárlatot okoz a két tekercs gerjesztésének ütközése, ahogy a vasmagban pont összetalálkoznak egymással.
(#38391) mintAdarab
Érzékenyebb alkatrészeket úgy szoktam cserélni, hogy egy vezetéket rátekerek a hegyre, másik végét leforrasztom a készülék GND-re.
Egy időben sorozatban kellett Funai TV vezérlőprocesszorokat cserélni, amit többnyire helyszínen intéztem, ezzel a módszerrel. Meg egy injekciós tűvel.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
törölt tag
-
Marcika80
tag
válasz kjani18 #38375 üzenetére
Szia! Így gondolod?
Kernel Köszi a kiigazítást, csak rá nézésre gondoltam hogy szénféleségből lehet, holnap neki állok a tekercselésnek, megpróbálom minél pontosabban megépíteni a tekercset, a többi már igazából nem lehet olyan nehéz. Ha elkészültem mutatok képeket majd.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz vodkaboy22 #38383 üzenetére
Rég nem hallottam róluk. Nem egy mezei típus. Egyéb kombinációkban van/lesz jövőjük. Vagy emez.
[ Szerkesztve ]
-
rgqjx
aktív tag
Sziasztok!
Nemrég sikerült egy Weller tcp pákát szereznem (12V 35W).
Szerintetek mennyire veszi ez zokon a kapcsoló üzemű tápot? Arra gondoltam, hogy egy számítógép, vagy egy laptop tápot adnék neki. Ebből adódik a másik kérdés. Emlékeimben 24V-os Weller pákák váltóáramról mentek, gondolom ez is arról szeretne. Ugye jól sejtem, hogy nincs ezekben semmi extra, csak a fűtőbetét, ami egyen áramról is elmegy?Ti mit javasoltok, mivel tápláljam ?
-
Lompos48
nagyúr
válasz vodkaboy22 #38378 üzenetére
Merném állítani, hogy a demodulásnál fellelhető szintek esetén talán m.g mindig a germánium lehet pici előnyben a VF/IF görbéjével. A záróirányú tökéletlensége a germániumnak nem sokat oszt-szoroz ebben az alkalmazásban, ahogy teszi azt egyenirányításnál vagy kapcsolóüzemmódban.
Beszéljenek erről a görbék:
Schottky:
Ami ellenben a korábban tárgyalt detektoros rádiónál gond lehet, az a LEDes változatnál beillesztett 1.5V-os elem, ami mindkét fajtájú diódát jócskán arrébb tolja a jelleggörbén. Lehet úgy már előnybe kerül a Schottky.
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
Méréssel is eldöntheted:
A 2 szekunder tekercset sorba kötöd és a 2 végén mérsz feszültséget.
Ha 0, vagy nagyon kicsi (AC) feszültséget mérsz, egyszerűen
megcseréled az egyik szekunder 2 végét.
Ha kb 30V AC feszültség az eredmény, akkor az összekötött
2 tekercsvég lesz a 2x15V-os trafód középleágazása.
A középleágazás a test, a 2 másik tekercsvég pedig a graetz-híd
AC bemenetére megy.
Ezután már csak a megfelelő szűrőkondik kellenek és kész a +/- -os táp.
Ha 2 hidat akarsz felhasználni, annak sincs akadálya, de szvsz fölösleges.
Ha mégis a 2 híd mellett döntesz, a szekunder tekercseket nem szabad
összekötni.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Ribi
nagyúr
Van 1 trafó 2x2 kivezetéssel, 2x15Vac. Kérdés, hogy melyik 2 ágát kell összekötni, hogy 15-0-15-öst kapjak?
Illetve, hogy 1 vagy 2 graetz hidat kössek rá? Van különbség?[ Szerkesztve ]
-
fero02
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz Marcika80 #38370 üzenetére
Az nem szénrúd, hanem ferrit, vagyis porkohászati eljárással gyártott anyag, amiben a ferromágneses szemcsék egymástól elszigetelődnek, az örvényáramok, ezzel együtt az energiaveszteség minimalizálása végett.
Ebből következően, míg a szénrúd vezeti az áramot, a ferrit nem.
ha egy 1,5V ceruza elemet csatlakoztatok a rádióhoz, akkor már rendesen pislog a led
Nem tudom, hová csatlakoztatod, mivel a detektoros rádió lényege, hogy aktív alkatrészt (erősítőt) nem tartalmaz, így tápot sem igényel.
-
Marcika80
tag
válasz Lompos48 #38369 üzenetére
Heló! Diódának van Germánium diódám, azzal próbálnám ki, ok, köszönöm a rajzot, érthető, megfogom próbálni holnap, kíváncsi vagyok hogy hány adó fog megszólalni, gondolom ez függ az antenna, a tekercs, a leágazások, és a forgó konditól, Ha holnap megépítettem, akkor készítek egy videót róla, egy fa lapra lesz rá bütykölve az egész . Viszont ha hangszóró helyett ugye ledet kötök a rádióra akkor csak egyszer egyszer pislog, na de, ha egy 1,5V ceruza elemet csatlakoztatok a rádióhoz, akkor már rendesen pislog a led, .
a tekercs elkészítéséhez én réz drótot használnék, olyat ami a hálózati internet kábelnek van, Akkor elkészítek egy tekercset, majd a rajz szerint a többit kötözgetem, aztán kiderül vagy nem, vagy megszólal vagy nem, vagy úgy marad, vagy nem. Vagy nem. -
Lompos48
nagyúr
válasz Marcika80 #38366 üzenetére
Nagyon régen játszottunk ilyennel. A csúcs az volt, amikor sikerült megfogni a Szabad Európa rádiót. Egy didaktikai célokra készült detektoros vevő volt kistányérnyi forgókondenzátorral, a tekercs pedig legalább 10 centi átmérőjű, arasznyi hosszúságú szolenoid legalább 20 leágazással, detektor pedig a klasszikus PbS kristályetektor.
A nagy tekercset és kondenzátort a szelektivitás növelése kéri. Detektornak talán a legjobb, ami még esetleg található egy germániumdióda volna.
A Kossuth-on kívül néha a háttérben más adó is megszólal persze halkan,
Ehhez kell a szelektivitás
Amit igazán szeretnék majd, az egy ledes rádió vevő. Tudom hogy lehet építeni ilyet.
Ez akkor lenne izgalmas, ha detektornak LEDet tudnál használni, elvégre dióda. Erre nem sok esélyed van, mert még a piros LEDeknek is kell legalább 1.5V, hogy pislogjanak. Talán az infravörös, aminek a nyitófeszültsége kisebb. Az is sok és nem is látszik.
-
Marcika80
tag
válasz sörösló #38367 üzenetére
A Kossuth-on kívűl néha a háttérben más adó is megszólal persze halkan, Nem nem ufó vevőt építek, csak ilyen szét tákolt dolgokból szedem ki a hozzávalókat a rádióhóz, hobbiként foglalkozok vele, meg mutogatásként, .
Amit igazán szeretnék majd, az egy ledes rádió vevő. Tudom hogy lehet építeni ilyet.[ Szerkesztve ]
-
sörösló
aktív tag
válasz Marcika80 #38363 üzenetére
Egyáltalán van még a Kossuth-on kívül a közelben nagyteljesítményű KH adó? A detektoros készülék eléggé térerőfüggő ám!
Szénrudas tekercs? Valami ufórádiót építesz? Ha már forgókondi, meg egyebek, akkor lépj tovább. Egyenesvevő, visszacsatolt audion, szuperheterodin stb...
[ Szerkesztve ]
-
Marcika80
tag
válasz Lompos48 #38364 üzenetére
Ahha! A tekercs egy rádióból kiszedett tekercs, ami egy szénrúdra van rá tekerve a drót, antenna 8 méter hosszú rézdrót kifeszítve a padláson, meg ahova tudom. A multiméterem 0,40V-ot mért, időnként ha rá kötök egy led lámpát az néha pislog . Próbaképp mértem rá. Akkor ha jól értem kel csinálnom egy olyan tekercset amin vannak leágazások, X menetenként, kel egy forgókondenzátor,
-
darvinya
titán
-
Marcika80
tag
Sziasztok! Nem tudom hogy jó helyre írom e de, építettem egy detektoros rádiót
A kosuth szépen szól rajta, multiméterrel 0,40V F.mérek, tekercs van, dióda van, füles van, mit kel beszereznem ha további adókat szeretnék befogni vele? forgó kondenzátor? A rádióm esténként majdnem hogy leüvölt. -
Peter789
senior tag
válasz _Petya_ #38360 üzenetére
drótkendáccsal szemben jobb alternatíva lehet a maratásálló filccel rajzolt kis nyákocska
ezt még sok sok éve követtem el - csoda, de működött sokáig
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
_Petya_
őstag
válasz Doki16 #38358 üzenetére
Persze, csak mire Thaiföldről ideér, már rég vége a projektnek Ezért keresek magyarországi elérhetőséget, ahonnan max 1-2 napon belül itt van a cucc. Egyébként marad a drót kendácsolás
Petya
[ Szerkesztve ]
Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #38331 üzenetére
Az a trafó véletlenül épp E és I formájú lemezekből van összerakva, vagyis EI magos. Ha a felezésnél kondi lenne, az pont megszakítaná az áramkört, de nyilván hőkioldó szokott lenni, ami eredetileg a primerre van ragasztva, esetleg egy belső üregbe teszik, hogy a hőt át tudja venni.
akkus fúrót(aksija 12V 1.2A-es)?
1,2 Ah kapacitású cellák szoktak lenni benne, soros kötésben, vagyis valóban 1,2 Ah az eredő kapacitás is, mivel soros kötésnél az nem adódik össze, csak párhuzamosnál.
Tehát az nem a motor áramfelvétele, ami több A lehet, főleg az indítás pillanatában. Szemre vékonynak saccolom hozzá a szekundert, diódából is Schottky kellene, az is bizonyára hűtéssel.
Ismerős egyébként a trafó, régi Videoton rádiókban szokott hasonló lenni, feszültségre is stimmel, saját lomtáramban is akad ilyen. De őszintén szólva, én nem nagyon kockáztatnám meg, hogy rácsatlakoztassam a gépre, soha nem lehet tudni, hogy esetleg elszállna tőle a 12 V-ra méretezett belső szabályzó.
-
_Petya_
őstag
Sziasztok,
Valaki tudja, hogy lehet Magyarországon ilyet szerezni? Ez egy SOT-23/6 átalakító breadboard-hoz:
Kellene játszanom egy ilyen mütyürrel egy breadboard-on, és nem nagyon szeretnék vezetéket forrasztani rá Külföldről nem lenne érdemes rendelni, legyártatni is drága lenni, szóval ha esetleg valakinek akad, vagy tudja, hogy kapható, ne tartsa magában
Köszi,
PetyaFontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
kjani18
őstag
válasz VegyesTamás #38352 üzenetére
Rendszerezés, kábelkötegelő, esetleg kábelcsatorna az asztal aljára.
Nekem szintén az asztal aljára van rakva egy elosztó ( 230V).Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
VegyesTamás
senior tag
Kezd kicsit úrrá lenni a káosz kábelrengeteg téren, és az azt körülvevő zónákban. (kormány, (neki a táp, váltó, pedál) 2 bill, egy egér, 2.1 hangfalnak vagy 4 kábele van, a 220 as kábelek a gépnek, és a monitornak, a monitorkábel stb.. mindez egy hosszabbítós elosztóval megspékelve. Mit lehetne, tenni, hogy ez kulturáltan nézzen ki, és ne úgy mint egy Budapest kábelezése felülről telibe?
Tiktokpomfrit /VTMDrifting/ Youtubeon és Facebookon és tiktokon - Drift, Vlog, Sztorik Dániából, tiktokon dánul, magyar tiktok - DánKrumpli
-
atesss
addikt
válasz Lompos48 #38350 üzenetére
L6203
A #38328-ben írtam róla.Jó, tudom, ez az IC alapból nem tud többet 5A-nél. De ha beruházok egy ilyen akksira, akkor azt rengeteg helyen használnám teszttápegységként.
Pl. csak hogy egy egyszerű, kapcsolódó dolgot mondjak: 2 vagy 3db (pl. hobby CNC) hasonló motor.[ Szerkesztve ]
-
atesss
addikt
válasz moha21 #38348 üzenetére
Minnél nagyobbról, és minnél tovább. Ja és minnél olcsóbban
Na de viccet félretéve: egy teszteszköz lenne. Szeretném, hogy szükség esetén akár 10-12A-t is ki tudjak belőle venni. És lehetőleg minél közelebb maradjon a 12V-hoz eközben. Itt konkrétum nincsen, csak jó lenne ha.
Időben a pár perc végül is elég a legtöbb esetben. Ha működik az adott eszköz úgy ahogy gondoltam, akkor úgyis kap egy - szükséges áramú és feszültségű - hálózati tápot.Áramra: pl. most ennél a motormeghajtónál: A léptetőmotor meghajtó IC elvileg minimálisan 12V-ot igényel. Amire mi használjuk, ott nagy valószínűséggel ez elég is lesz. Na de ha az akksifesz 12V alá esik, akkor nem biztos hogy elmegy vele az IC...
-
PHM
addikt
válasz darvinya #38331 üzenetére
Az a kis téglatest, amit kondinak gondolsz, egy egyszerű hőbiztosíték.
Sorba van kötve a primer tekerccsel, s túlmelegedés esetén megszakít.
Épp ezért a tekercs felületén van a helye.
A 19V AC-s trafó erőteljesen melegedni fog és valószínűleg igen gyorsan
le fogja égetni a graetz-hidat. (Ha tud annyi áramot szolgáltatni.)
Magyarán ezt így működtetésre nem, maximum töltésre tudod használni,
megfelelő áramkorlátozással.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Doki16
addikt
válasz trialboj #38329 üzenetére
A szamitogep tapjarol konnyeden le tudsz venni 12 voltot. Arra figyelj oda, hogy eleg aramot tudjon leadni a toltod ha megis azt valasztod.
5 volton nem fog vilagitani. Az alacsonyabb feszultsegtol semmi baja nem lesz.
[ Szerkesztve ]
A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.
-
trialboj
őstag
válasz krisztianAMG #38330 üzenetére
Kösz, még annyit kérdeznék, hogy ha 12V-nál kisebb tápot használok, vagy épp a már meglévő usb kábelt, akkor csak annyi gond lehet, hogy gyengébbel világít, vagy ez károsítja is a lekedekt?
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
moha21
veterán
válasz tornas #38343 üzenetére
Üdv!
Sok esetben a kapacitás nem is változik vagy csak alig, inkább az ESR érték szokott problémát okozni.
Egyébként nyomtatókban, monitorokban találkozok én is -e márkával hasonló évjárattal és semmi gondjuk nincs, bár nyilván az sem mindegy milyen körülmények között volt használva az elmúlt 15 évben.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
tornas
őstag
Üdv Mindenkinek!
Lehetséges, hogy ezek a japán Nippon Chemi-Con kondik ennyire jók lennének?? Mert én nemrég találkoztam egy ilyennel szerelt Compaq AT-s tápegységgel.[link]
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
atesss
addikt
Már sokadszorra előkerülő probléma, hogy nincsen egy tényleg nagy áramú, ideiglenes tesztelésekre alkalmas áramforrásom.
Most azon gondolkozom, hogy veszek 2db 12V-os zárt ólom-savas akksit.
Ezeket sorbakötve van 24V-om; magában, vagy párhuzamosan pedig 12V-om.
Sajnos úgy látom komoly terhelés alatt elég rendesen leesik a kapocsfeszültség.
Pl. egy 12V 7Ah-s, leginkább szünetmentesekben használt akksi: [link]
És az adatlapja: [link]
7A-nél 12,2V csak a kapocsfesz (és ezt is csak kb. 7-8 percig tartja).
Egy robogóakkumulátor jobb lehet ebből a szempontból ?
Tehát hogy a kapocsfesz nem esik le ennyire.
Abból is létezik zárt cellás ? -
moha21
veterán
válasz darvinya #38337 üzenetére
Rb ( robbanásbiztos ) meg Sb ( sújtólégbiztos ) szerelvények kellenek robbanásveszélyes helyekre.
Egész konkrétan decemberben szereltem egy víztoronyba Sb lámpákat, 2 hete meg gázfogadóba ugyanezeket.
"FI relébe kötsz földet."
Virágföldet?
Gondolom föld alatt az érintésvédelmi védővezetőre gondolsz, nos a jó hír, hogy ezt tilos megszakítani és felfűzni is rá dolgokat.
(#38338) sörösló: Ha egy érintésvédelmi felülvizsgáló már átveszi tőlem ( nekem nincs ilyen papírom ), azután már én mosom kezeim.
Mindenesetre jobb többször átnézni mindent.
[ Szerkesztve ]
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
darvinya
titán
-
moha21
veterán
válasz DonThomasino #38326 üzenetére
"Mit mér?"
Hurokellenállást mondjuk vagy akár a földelés impedanciáját.
Manapság azért már az EPH-ra is figyelni kell, főleg panelban.Leszedni pár aljzatot + kötődobozt és azért szemre is lehet látni. Alu vezetéket már alapból dobáljuk ki lakásoknál, ha csak a kötések rosszak, akkor azokat rendes kötőelemmel ( KF vagy wago ) megcsinálni. Szakértő gyorsan megmondja, hogy mi a helyzet.
-
sörösló
aktív tag
A falban lévőket sehogy, de a vezetéknek 2 vége vagyon. Egyik az induló a fali elosztóban, másik a vége a dobozban vagy a konnektorban. Házgyári lakásokban meg semmi értelme a régi vezetékek vizsgálatának. Ha felújítás, akkor falból kitép és kuka. Töbnyire alu förmedvény, van ahol 1 nmm -es vezeték van a falban. Arról már ne is beszéljünk, hogy régebben a melegpadlós helyiségekben megengedett volt a földeletlen dugalj, ide többnyire nem is vittek védővezetőt, ahogy a lámpatestekhez sem. Új vezetéknek meg réz 1,5 nmm (négyzetmiliméter), konyhába meg 2,5 nmm. Sokszor fut bele az ember abba, hogy ... - Há főnök, nem működik a mikró, a kávéfőző meg a tejafőző együtt ! Nem is, hiszen egyenként 1-2 kW teljesítményűek, a fali vezeték meg egy retek vékony alu. A bejövő betáp se az a Kujbisev erőmű, sztán szintén aluból van. Semmi bajom az aluvezetékkel, egy betápkábel 2x túlméretezve is harmadába kerül a réznek, de háztartásba nem való.
Legszebb emlékem, amikor elhívott az ember, hogy kéne neki a fürdőszobába egy konnektor. Frissen csempézett fürdő, alagútzsalus szerkezet, a bevonat olasz márvány. Megkérdeztem: - Melyik sort lehet leverni ? Szem felakad, szó bennszakad. Miért, mit gondolt, a villany az egy vadászkutya?
Ráordítok hogy odamész és odamegy? Vagy hogyan gondolta? Nem is kellett neki annyira az a konnektor... -
moha21
veterán
válasz darvinya #38332 üzenetére
"Ha kevés a FI relé akkor ott ÉV relé ami többet figyel."
A kettő egy és ugyanaz. ÉV relének még TT-s rendszerben hívtuk, mert ott még másképp funkcionált, mint TN rendszerben.
-
moha21
veterán
"jacuzzi, szauna és egyéb dolgokat már előre szerelt FI-relével szállítják, nem tudom mennyire van így, nem találkoztam még vele."
Elég sokkal találkozom, nem igaz.
-
darvinya
titán
Ha kevés a FI relé akkor ott ÉV relé ami többet figyel.
Egyes kalocsákat az adott munkaterületen csak evvel ellátva használható.
(#38320) DonThomasino
Legfőképpen szemrevételéssel.
De a csövezés (kiépítés), és 20 évnél idősebb vezetéket cserélni szokták, kötések felülbírálás.Van műszer ami a falban lévő vezetéket megmutatja és ellenőrzi egységes vagy levakolt kötés(tapasztalat) van ott.
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz Kernel #38288 üzenetére
Nem El-es.
Ilyen, a felső lábazat a 230V-os és a két szélső csatlakozik a hálózatra.
Van a felezésnél kondi szűrésre?A 12V(19VAC)-ost greatz híddal (1N4007) egyenirányítva működtethetek akkus fúrót(aksija 12V 1.2A-es)?
-
trialboj
őstag
Üdv,
A billentyűzetnek készítenék egy erősebb világítást, mert a jelenlegi ledek már kezdenek elgyengülni, és találtam ebayen ezt
Na most itt azt írja hogy:
Voltage: 12V DC
Power: 4.5W / MA jelenlegi led sornak, amely sima 1.5 ledekből áll, egy usb kábelen keresztül jön az ellátás a géptől, de az csak 5 V, ide meg 12 kell. Gondolom a gépből nem tudok kicsikarni 12 V-t. Szóval arra gondoltam, hogy egy régi telefon töltőt ami 12 V-os, kötnék rá, ami abból állna, hogy levágom azt a fekete dugót a végéről, és egy kapcsolóval megszakítva rákötöm.
A kérdés, hogy ez így működik majd, hosszú távon is, vagy kiégetem a ledsort pár perc alatt, mert kellene néhány extra ellenállás.
Előre is kösz a segítséget.
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
atesss
addikt
válasz atesss #38289 üzenetére
Konzultáltam közben az (AVR szoftvert is író) kollégával.
Ő most saját célra is épp keres megfelelő léptetőmotor vezérlőt (házi CNC + egy akkumulátoros léptetőmotoros eszköz is), úgyhogy benne volt a témában aktuálisan is.
Ajánlgattam pár IC-t, hogy nézze meg mit mond rá, és hogy elég lesz-e nekünk.
Végül is egy L6203-at találtunk: [link]
Ez itt 2700, de máshol van olcsóbban: TME - [link]
HR-ben átvéve bruttóban ez kb. 1600Ft.
De itt van 1530-ért is: [link] (ismeri valaki a boltot ?).
A kolléga azt mondta, hogy ez amire nekünk kell, biztos hogy megfelelő lesz.
Két darab ilyen, és a vezérlő megoldva.A táp viszont továbbra is kérdéses.
Arra csak azt mondta, hogy a Klavio-s táp biztosan jó lenne, csak hát nem olcsó...
PC tápról (kapcsüzemű) neki nem sikerült eddig megfelelően hajtani léptetőmotort.
Mi lehetne egy olyan megoldás, ami semmiképp nem lenne 10e fölött (dobozolással !) ? -
hNp88
aktív tag
védővezető folytonosságát, például. a vezetékek közti szigetelés ellenállását, másik például.
azt sehogy (vagyis de, az említett szigetelési ellenállás-méréssel), de a dobozban a kötéseket nagyon egyszerűen.
[ Szerkesztve ]
Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"
-
hNp88
aktív tag
válasz DonThomasino #38324 üzenetére
szemrevételezéssel és méréssel.
[ Szerkesztve ]
-
hNp88
aktív tag
válasz DonThomasino #38322 üzenetére
lekötött teljesítménytől függ, elég lehet oda a 1.5mm^2-es rézvezeték is.
-
hNp88
aktív tag
kifutottam a szerk. időből...
még annyit, hogy tudtommal a jacuzzi, szauna és egyéb dolgokat már előre szerelt FI-relével szállítják, nem tudom mennyire van így, nem találkoztam még vele.
villanyszerelőnek meg egyik lába a sírban, másik a börtönben.
DonThomasino : a fogyasztási szükségletek (ebből közvetetten a vezeték-keresztmetszet), a kötések állapota, az érintésvédelem megfelelősége(!) alapján
az, hogy milyen a jó vezeték, már "egyéni" elbírálás kérdése[ Szerkesztve ]
-
DonThomasino
veterán
Örömmel látom mindenki rácuppant a témára.
Lenne itt még egy fontos kérdés, egy 40 éves panel lakás
újra vezetékelésének kérdése és vezeték választása.Ha oda hívok egy szakit az mi alapján dönti el hogy
szükséges újravzetékelni a lakást vagy sem?
Illetve milyen a jó villanyvezeték?" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
hNp88
aktív tag
fürdőhelyiségre valóban ez az értelme, mint ahogy az erőátviteli és a világítási hálózatot is külön szokás kezelni FI-relézés szempontjából
sajnos (még) valóban nem kötelező, csakis kiegészítő védelemként elismert. gyakorlatilag meg mint sörösló hozzászólásaiból is látszik, legtöbben ennek a beszerelésével kezdik, csak ez után hajlandóak bármi mást csinálni én is így teszek
és persze csodát ettől sem szabad várni, nem helyettesíti a szakszerű szerelést/megfelelően kiépített érintésvédelmi hálózatot!
sörösló : a "bármiváratlantörténikdobdelgyorsanésmesszire"-reflex jó dolog, valóban
[ Szerkesztve ]
-
Tamy
senior tag
válasz DonThomasino #38313 üzenetére
Gondolom a fürdőre külön FI relének az az értelme, hogy egy esetleges lekapcsolás esetén ne legyen sötét az egész házban. Ha viszont egy 4p FI relén viszed keresztül egyszer a fürdőt, meg egyszer minden mást, azzal megint csak ott leszel, hogy lekapcsoláskor az egész házban sötét lesz. Tehát felesleges macera. Vagy külön FI relé a fürdőre, meg a többire, vagy egybe az egész házra. Szerintem
Egyébként már kötelező a FI relé alkalmazása? Én még le vagyok maradva ott, hogy ajánlott, de nem kötelező, és önálló (élet)védelemként nem ismerik el. Ha valóban kötelező lett, azt örömmel olvasom.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
sörösló
aktív tag
válasz Lompos48 #38312 üzenetére
A magyarázat egyszerű. A szerelő, az átadó szakember vagy a felülvizsgáló élete végéig felel az általa előállított termékért. Bíróság előtt is bizonyítania kell, ha vitás eset merül fel. A szabványoktól lehet ugyan eltérni, de tudnod kell megvédeni az általad alkalmazott megoldás megfelelőségét. Ez meg kinek kell? Most takarékoskodjak a saját bőrömre egy párezer FT-os FI relével?
-
sörösló
aktív tag
válasz moha21 #38311 üzenetére
Alaposan olvasd el az eredeti hsz-t, és akkor rájössz hogy nem 50, hanem 100 % az esélyed az életbenmaradásra. Persze ha direkt belenyúlsz a delejbe, akkor "megrázó" élményben lesz részed, de nem halsz meg. A villanyász legfőbb erénye a villámgyors "bármiváratlantörténikhajítsdelgyorsanésmesszire" reflex. Nekem egyszer volt közeli kapcsolatom az akkor még 380-nal, amikor rámkapcsoltak egy nem lakatolt berendezést az iskolai tanműhelyben. A kombináltfogót úgy vágtam ki lendületből, hogy kivitte a kopolitüveget. Szegény leendő feleségemet meg egyszer majdnem szájonvágtam, amikor egy téli sétán hirtelen megfogta a kezemet, mert melegedni vágyott.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #38310 üzenetére
Szemléltetésnek azt hiszem sokatmondó ez a rajz.
Ebből az derül ki, hogy elméletileg lehetne használni 2 áramkörben is, ha a lakás egyetlen fázisról van táplálva. Ugyanakkor nem értem miérte kellene kettéválasztani a védelmet, ha a bemenetre kötve ugyanúgy elvégzi a neki kiosztott feladatot.
-
moha21
veterán
válasz sörösló #38308 üzenetére
Hát a villámvédelem is mindig változik, pedig a villámok nem nagyon. :-)
(#38309) sörösló : Én melóhelyen a szerelőrészemre nemrég raktam egy 4p fi-t 1 fázisra, de természetesen kipróbálgattam, lemértem. Így már 50% az esély annak, hogy meghalok . .-))
[ Szerkesztve ]
-
sörösló
aktív tag
válasz DonThomasino #38306 üzenetére
Elméletileg lehet, de egyetértek Mohával : - Jobb nem kísérteni az Úristent!
-
sörösló
aktív tag
válasz moha21 #38305 üzenetére
Lehet, manapság olyan gyorsan változnak a dolgok! Mondjuk nem egészen vágom hogy mi köze lehet a kazán kW-ban kifejezett teljesítményének a védelmi módszerekhez? Kis kazán kicsit rúg, nagy kazán meg nagyot? A szemed szerintem egyformán szikrázik! Bár mostanában kedves kis hazánkban a logika meg a józan paraszti ész éppen szabadságon van.
-
moha21
veterán
válasz DonThomasino #38306 üzenetére
Írtam, hogy típusfüggő, régebbi darabokon ( és mostanikon is van ) a gyártó megjelölte, hogy melyik fázist kellett átkötni ( ha gyárilag nem így volt kialakítva ).
Én személy szerint így távolról nem ajánlanám ezt a megoldást csak abban az esetben, ha valaki biztos a dolgában.Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
válasz sörösló #38304 üzenetére
Ha jól tudom kazánnál is ez a helyzet, ha az meghalad egy x kW teljesítményt.
(#38303) DonThomasino: Az FI relé névleges áramát kell "illesztened" a hálózatodhoz, tehát ha mondjuk 16 A-es kismegszakítód van, akkor minimum 16A-es FI relé kell. Nagyobb persze lehet csak kisebb nem értelemszerűen.
[ Szerkesztve ]
-
sörösló
aktív tag
válasz DonThomasino #38303 üzenetére
Egy átlagos lakásba persze hogy elég. Jól is néznénk ki, a tulaj vasvillát ragadna ha 8-12 FI relét akarnánk vele megvétetni!
De hivatalosan a fürdőszobára külön FI relé kell! Nem baj ha a lakásban ez az egyetlen, de ide KELL!
A 30 mA felettiek nem lakásba valók, csak az ipari igényeknek megfelelve alkalmazhatók.
Hadd oszlassak el még egy tévhitet: - Az FI relé NEM zárlatvédelmi eszköz! A rajta feltüntetett áramérték ( 16, 32, 40 A ) csak a terhelhetőségét jelzi! Ilyenformán nem kell illeszteni semmihez, a terhelhetőségét csak a védett áramkör maximális áramához kell választani.
[ Szerkesztve ]
-
sörösló
aktív tag
válasz DonThomasino #38297 üzenetére
Simán. Az FI relé a befolyó és kifolyó áramok különbségét érzékeli, nem érdekli hogy hol - mi, csak az hogy "ami befolyik az rögtön kifolyik" . Ha nem így van, akkor leold. Háromfázisú rendszerben ha a fázisok terhelése egyforma, akkor az eltolt fázisok kioltják egymást. Ha nem, akkor a különbségi áram a nullavezetőn távozik. Az FI relé akkor szól, ha a befolyó áramból valamennyi nem jön vissza, hanem valahol "elvész"! Ez a "valahol" pedig csak a védővezetőn elfolyó áram lehet. Persze ez csak akkor igaz, ha mindent szabályosan szereltek!
Moha: Anno szereltem fémszerkezetes épületet fém kábeltálcán fektetett MT vezetékkel. A felvonulási szekrény 300 mA-es FI reléje már a hatodik 200 m-es grund után feladta a harcot. Igen, hihetetlen, de akkora a kapacitív leszórás, hogy ihaj! Csak az az út járható, hogy a helyi kis leágazásokra telepíted a védelmet. Tudom, sok FI relé, sok píz! De hát ez van. Ha védelem kell akkor azért fizetni is kell valakinek.
Ja, és manapság a fürdőszobákra, jakuzzikra, szaunákra, egyéb vizes különálló szerkezetekre alapból külön kell 30 mA-es FI relét telepíteni!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Spórolós topik
- 3D nyomtatás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- További aktív témák...
- Asus Zenbook 14 OLED /Ultra 7-155H/32GB/1TB SSD/2880x1800/120Hz/Touch/Garancia/AI+Intel ARC Graphics
- Hecht GG 950 aggregátorok
- új, bontatlan, iPhone 16 gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- www.iking.hu - Apple Retina Macbook Air 13 - 2020 - Használt
- www.iking.hu - Apple Retina Macbook Air 13 - 2019 - Használt, szép állapot
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest