Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Asztalra is jöhet a Windows és az ARM duója
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
- Projektor topic
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Hobby elektronika
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- TCL LCD és LED TV-k
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #39797 üzenetére
Az csak arra vonatkozik valószínűleg, hogy kétállású. Meg kétirányú is, de azt a "bidirectional" szóval jelöli az adatlap. Vagy akármit is jelent, de a lényeg, hogy tulajdonképpen egy mechanikus kapcsolóhoz hasonlóan alkalmazható. Csak persze be kell tartani a határokat, a kapcsolt jel nem eshet az IC saját tápfeszültségén kívüli tartományba,
Valamikor CD4066-tal építettem a Quad 405 erősítőmbe bemenetválasztó áramkört, mivel hangfrekvenciás kapcsolóként is alkalmazható. Meg MC14066 is van benne, de már fogalmam sincs, hogy miért így raktam össze, kétféle IC-vel. Utóbbi viszont nem kétirányú, meghatározott bemenete és kimenete van.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
darvinya
titán
Sziasztok
Kérnék egy magyarázatot.
Lenne egy TC4066 IC ami Quad Bilateral Switch, magyarul 4db kétoldalú kapcsoló.
Mit jelent kétoldalú kapcsoló egy áramkörben?
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
fero02
nagyúr
Srácok!
Ha egy kapcsoló üzemű tápban a primer puffer elkó teljesen (vagy közel teljesen) döglött, akkor a táp el tud indulni?
-
Kernel
nagyúr
válasz PH-User #39793 üzenetére
Normális esetben nincs szükség pörgetésre, csak egy lökés kell neki.
Tekercseket ki kellene mérni, alábbi mondjuk egy 120 voltos ventilátor, szintén üzemi kondenzátoros, a segédfázistekercs nagyobb ellenállású, a munkafázis kisebb. Elképzelhető, hogy utóbbi menetzárlatos, amit kimérni sem egyszerű.
Viszont ellenőrizni nem nehéz, mert a kondenzátort, illetve segédfázist ki lehet iktatni teljesen, a feszültséget rá kell kötni simán a főtekercsre, a motornak pedig egy lökésre be kell indulni, ha nincs semmi baja.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
PH-User
addikt
válasz PH-User #39792 üzenetére
Kéket és a barnát hálózatra kötve búg, kicsit mintha indulna is, de akkus fúróval kicsit rápörgettem és nem akar gyorsulni. Kéket és feketét próbáltam először, akkor semmi reakció nem volt, tehát meg van a fázis a barna és a kék a nulla.
''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
PH-User
addikt
-
PHM
addikt
válasz darvinya #39788 üzenetére
Jobban jársz a négyes műveleti erősítővel.
Csak arra akartam utalni, hogy végszükség esetén, ha nincs más,
akár a végerősítő is használható, hisz tulajdonképpen felfogható
egy speciális, nagy terhelhetőségű műveleti erősítőnek.
A TL074 egyébként sok 4-es műveleti erősítővel helyettesíthető.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Kernel
nagyúr
válasz PH-User #39786 üzenetére
Kondi hibája okozhat ilyet, ami műszerrel kimérhető, vagy a motort megpróbálhatod belökni valami eszközzel, nehogy az ujjad elkapja. Ha csak a segédfázis hiánya a gond, akkor ettől el kell indulnia, méghozzá bármelyik irányba.
Legalábbis az indítórelés motoroknál ez természetes, gondolom talán ezeknél is. Annyi a különbség, hogy előbbinél a kondenzátor csak a felpörgés idejére kapcsolódik az áramkörbe, utóbbinál üzemi állapotban is.
Mivel ez egy fix (egyirányú) bekötésű motor, az üzemi segédfázis hatására mindig csak egy irányba indul el. Elvileg elképzelhető az is, hogy a fázist a fekete helyett a barnára kötve fordítva indul el, de az szabálytalan, mert a segédfázistekercs általában nem arra van méretezve.
Ezért nem mindegy, hogy a fekete vagy a barna vezetéket tekintjük segédfázisnak. A mellékelt rajz egy dolog, csak remélni lehet, hogy más gyártók is betartják ugyanezt. Vagy ki kellene mérni, de erről nem teljesen egyértelműek a netes információk. Valaki azt írja, hogy az állandó üzemi kondenzátoros motoroknál a segédfázistekercs nem sokkal vékonyabb a munkafázisnál. Így nem biztos, hogy ellenállásban kellő különbséget ki tudnál mutatni, de azért érdemes lehet megmérni.
-
PHM
addikt
válasz darvinya #39779 üzenetére
A TL074 egy négyes JFET műveleti erősítő, míg a TDA2822 sztereó végfok.
Tehát elméletileg helyettesíthető vele, ha:
- megoldható a TDA2822 táplálása,
- elég csak 2 erősítő,
- elegendő a TDA2822 erősítése, s nem túl kicsi a bemeneti ellenállása,
- megoldható a végfok helyes beépítése a panelba.
Ha mindezek teljesülnek, akkor:
"Nem nagy ördöngösség, csak beépítendő alkatrész lábkiosztást kell tudni."
A többi ott van az adatlapokon.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PH-User
addikt
válasz Kernel #39775 üzenetére
& moha21 & fero02
Először is köszi mindenkinek!
Ezt a ventilátort csak úgy kaptam, volt hozzá egy 400~450VAC 2uF +/- 5% kondi is, valami CoolStar márkájú.
Most bekötöttem az ábra szerint, de csak egy halk búgás hallható mikor kis időre bedugom 230-ba.
Én ilyet legutóbb akkor hallottam, mikor egy centrifugában elöregedett a kondi és nem akart beindulni.
Kérdésem az még, hogy akkor jól kötöttem csak esetleg a kondi már elfáradt?
Szerezzek másik kondit vagy másképp kéne kötni?[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz KonzolKartel #39784 üzenetére
pl: Lomex, HR elektronika, HQ elektronika, HE Store, ÁRWILL, stb.
-
őstag
-
Kernel
nagyúr
válasz BTminishop #39780 üzenetére
Az autorouter jó játék, csak sajnos nem old meg mindent varázsütésre. Legjobb szerintem a kettő kombinációja (auto+manuális). Én például erre a programra álltam be, ami nem teljesen hibátlan, de legalább néhány szemléltető videó megnézése után máris panelt terveztem vele.
Ennél egyébként az ingyenesség határa: "250 Pins/Pads, 2 copper layers, 1.2m x 1.2m, 30 signals simulatable, ELECTRA 250 pin version embedded."
-
darvinya
titán
válasz Lompos48 #39781 üzenetére
Igen én is erre jutottam, csak hátha lenne valami esély rá.
Köszönöm
(#39780) BTminishop
És pontosan mit vársz segítségnek?
A használt alkatrész adatlapja adja meg úgy is a nyák létrehozásának alapját.
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
Sziasztok
TL074-et helyettesíthetem TDA2822-vel?
(#39778) BTminishop
Nem nagy ördöngösség, csak beépítendő alkatrész lábkiosztást kell tudni.
A többi ott van a áramköri rajzon.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz PH-User #39772 üzenetére
Valószínűleg ez érvényes rá, amennyiben a gyártók egyformán értelmezik a barna és fekete szerepét. Hogy ez valami szabvány vagy csak bevett szokás, nem tudom, de netes találatok szerint eléggé jellemző:
Forrás: [link]
-
törölt tag
válasz BTminishop #39769 üzenetére
Ha közben a pcb layoutot is megrajzolod akkor természetesen megmutatja. Persze használhatsz autoroutert is, ha semmi nem fontos, csak az hogy ne kelljen dolgozni vele...
-
ChavalieR
csendes tag
Van egy leselejtezett képnézegetőm, úgy döntöttem szétkapom. Kíváncsi lennék hogy lehetséges lenne-e összekötni a gépemmel és amolyan mini-monitorként használni. Mellesleg érintőképernyős is azt hiszem. Itt van róla pár infó ha esetleg kellene: [link]
-
BTminishop
aktív tag
Sziasztok! A Protel DXP programban lehet azt csinálni,hogy lerajzolom a kapcsolási rajzot a progi meg megmutatja a NYÁKot?Vagy valamit nagyon benéztem?
-
goritm
csendes tag
Sziasztok!
Nem tudtok egy a pénztárcánkhoz mérten viszonylag szerény(azér nem olcsó jancsit, de bárkit),
profi szakembert,
aki,
javítana:
tranyós kombót - a gain rohadtul zúg rajta, biztos h nem normális módon...
+
jó lenne egy poti csere is a gitáromon...
mindez pesten bárhol.
Plz Help
THxIndítottam blogként is ezt a hozzászólást, nob vagyok fórumozásba, remélem okés ez így
-
kisi
aktív tag
válasz szaszayanou #39762 üzenetére
Nem javaslom, mivel a szigetelése NEM hálózati feszültséghez lett kitalálva, mégha a vezető meg is felelne a feladatnak.
-
Kernel
nagyúr
válasz szaszayanou #39762 üzenetére
Nem ártana tudni a vezeték adatlapjából, hogy a szigetelése hány voltra van méretezve, de egyébként a hálózati vezetékeknél előírás a kétrétegű szigetelés (erek külön, plusz egy külső réteg).
Így hivatalosan tudomásom szerint a hangszóróvezeték ilyenre alkalmatlan, fórumon keresztül már csak azért sem lehet erre mást mondani, mert más kárára nem lehet veszélyes tanácsokat adni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz tornas #39764 üzenetére
Elképzelhető, hogy némelyik venti nem szereti az ilyen jellegű PWM-es feszszabályozást?
Ha a ventillátor nominális feszültsége nem kisebb, mint az elektronika által használt táp, nehezen hiszem. Azt nem tudom, hogy egy PWM-re készített ventillátor a tápon kívül milyen szintű PWM vezérlőjelet igényel.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz Lompos48 #39696 üzenetére
Megépítettem az általad berakott rajzot. Pontosan úgy, ahogy a rajzon is van és fordulatszámszabályozóként fog funkcionálni. Teljesen rendben müxik. A FET-re tettem egy kis hűtőbordát is. A 3,3 A-os Nidec ventit hajtva 20 percen át semmilyen melegedést nem tapasztaltam sehol sem.
Viszont az egyik Delta ventim megpusztult, leégett szó szerint, de a szabályzóban nem keletkezett kár. Először ment rendesen kb. 2 percig, szabályozással is, aztán elkezdett akadozni majd leállt és elfüstölt.
Elképzelhető, hogy némelyik venti nem szereti az ilyen jellegű PWM-es feszszabályozást?
Ezt a kis affért leszámítva, korrektül működik és még egy tokot kell még csinálnom.
Mégegyszer köszönet a bekarcolt rajzért.
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
Kernel
nagyúr
válasz jozsi252 #39761 üzenetére
Az való a földeléses tápegységhez. Konyhában egyébként, noha a vizes környezet, a nem szigetelt padlózat miatt nem teljesen veszélytelen hely, a földeléses készülékek mellett előfordulnak kettős szigetelésű kisgépek is, igaz, azoknál előírás a belső áramköri részek alapos szigetelése (azért kettős szigetelésű).
[ Szerkesztve ]
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék megerősítést kérni azügyben, hogy használhatok-e 1.5 mm2 átmérőjű hangszóróvezetéket 230V és 0.05A áramhoz?
Still stands Thine ancient sacrifice, An humble and a contrite heart.
-
veterán
válasz Kernel #39759 üzenetére
Gondolom nyugodtan beköthetem ilyen dugvillás kábellel? Majd egyből a konnektorba, és akkor így 100% hogy nem fordul elő ilyen gond.
Érezni én is csak akkor érzem, amikor az ujjam végighúzom az alu-n, ha simán hozzáérek akkor nem érzek semmit. De azért nah.. mégis zavar egy kicsit, mivel konyhába is van. pára is nagy, aztán mondom utánajárok hogy mégis mi a franc okozhatja ezt, de így már világos hogy elmagyaráztad.
Illetve fontos hogy egyből a fali konnektorba dugjam a dugvillát, vagy lehet elosztóba is? Csak az a fontos hogy a konnektor rendesen földelt legyen?
Köszöntem
[ Szerkesztve ]
iPhone 16 Pro Max
-
Kernel
nagyúr
válasz PH-User #39755 üzenetére
Zöld-sárga a védőföld, kék a nulla, elvileg talán a barna a fázis, de én inkább megpróbálnám valahogy beazonosítani, hogy melyik a segédfázistekercs. Utóbbi kapja a kondenzátoron keresztül a fázist. Amennyiben ez egy üzemi segédfázisos motor (vagyis indítórelé nélküli).
-
Kernel
nagyúr
válasz jozsi252 #39757 üzenetére
A lapos, kétpólusú dugvillával szerelt tápegység szintén kettős szigetelésű, földeletlen, ahol a primer-szekunder közötti kapacitások hatása miatt előfordulhat ilyen "AC-szivárgás" ami normális esetben soha nem lehet emberre veszélyes mértékű.
A másik tápegységnél már egyértelműen látható a hálózati földelés zöld-sárga vezetékének bekötési helye, persze azt be is kell kötni, földeléses konnektorba, különben még az előbbinél is jobban rázhat a kimenete, a beépített (de nem földelt) zavarszűrő kondenzátorok miatt. De még akkor sem rázhat veszélyes mértékben.
-
veterán
válasz Kernel #39754 üzenetére
Köszi a segítséget Kb a led szalag olyan 1.5A-t vesz fel. De mivel csak 12V-ról megy, ezek szerint akkor ne foglalkozzak vele, nem kell hozzá nyúlkálni és kész? Mivel konyhába van, ezért ugye pára az adott, de a 12V miatt nem kell tartanom zárlattól vagy bármi ilyesmitől, ami komolyabb gondot okozhatna?
Olyan 3-4 éve lett kb teljesen átvezetékezve a ház, szóval minden konnektor rendesen be is van kötve.
Valamint jól gondolom hogy e kettő közül bármelyik megoldaná a gondomat?
[ Szerkesztve ]
iPhone 16 Pro Max
-
Gyula84
veterán
válasz KonzolKartel #39747 üzenetére
mintha az error led alatt lévő kondi fordítva lenne azt nézd meg lehet rosszul látom
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
PH-User
addikt
Sziasztok!
Gyors kérdés.
Van egy 230/400V ventilátor ami az alábbi módon van bekötve.http://p.coldline.hu/2014/03/29/1404045-20140329-tFCVcw.jpg
230-ról szeretném üzemeltetni, hogy kössem be?
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz jozsi252 #39753 üzenetére
Az képen látható, kettős szigetelésű (vagyis nem földeléses) tápegység használata mellett felesleges összekötni, ugyanúgy fog rázni valószínűleg, noha ez nem veszélyes mértékű. Mint amikor például ráz a központi antenna, sőt utóbbi még erősebb is tud lenni.
Ha földeléses lenne az adapter, akkor meg már valószínűleg megszűnne a jelenség. Attól még lehetne éppen földelni a fémrészt, mint ahogy az egy mosógépnél, mikrosütőnél stb. is bevett dolog, például fúrni bele lyukat, csavarral, saruval, vezetékkel ellátva.
Ilyenkor ellenőrizni kell műszerrel, hogy a tápegység negatív vezetéke és a hálózati föld közösítve van-e. Utána a negatív leköthető az aluvázra is, de nem mondom, hogy szükséges ezzel foglalkozni, inkább csak egy lehetőség. Normális esetben (ha szabályos a hálózati földelés) ebből gond nem lehet, ellenkező esetben viszont biztonságosabb, ha az aluvázat inkább nem kötöd sehová, probléma esetén pedig a LED-szalag szigetelő hatása érvényesül.
-
veterán
válasz Kernel #39750 üzenetére
Ez egy sima mezei alap műanyag házas táp, nem pedig ipari fém borítású. Katt
Az a gond hogy ott a közelbe nincsen fali konnektor, hanem 2 elosztón keresztül jut el az áram a szalaghoz. Viszont amikor próbáltam az APC túlfeszvédős elosztómmal, mert annak elég hosszú a kábele, és elér egyből a led szalaghoz, ott is ugyanez volt a gond.
Szóval akkor lehet hogy egy másik tápot meg kellene próbálnom?
"Gyakorlatilag a 12 V negatív sarkát célszerű összekötni az alumíniummal" Ezt hogy tudnám megoldani? Magának a led szalagnak a - pólusát kössem össze egy akármilyen sodrott/tömör kábellel a profil bármelyik részével?
[ Szerkesztve ]
iPhone 16 Pro Max
-
veterán
válasz darvinya #39745 üzenetére
Mindenki így rakja fel. Ez az alu profil direkt erre a célra van. Ez az oldal is ilyennel van tele.
Lompos48 Váltófeszen pedig éppenhogy csak mutatott 0.1-0.2V-ot. De ez lehet a műszer miatt is, mivel nem egy kalibrált műszerről van szó, hanem egy Voltcraft VC130-ról.
iPhone 16 Pro Max
-
Kernel
nagyúr
válasz jozsi252 #39741 üzenetére
Pontosan milyen tápegység ez?
Valószínűleg a tápegységben zavarszűrő kondenzátorok vannak a bejövő hálózat és a kimeneti test közé iktatva, a LED-szalag pedig szintén egy kondenzátort képez, vagyis kapacitív csatolás útján áthatol a szigetelésen az AC.
Maga a LED-szalag szigetelése, ahogy fel van ragasztva az alulemezre, tökéletesen elegendő, a 12 V szempontjából, meg hűtés szempontjából is jót tesz neki a fémlemez.
Csak le kellene földelni, a hálózati konnektor földjéhez. Gyakorlatilag a 12 V negatív sarkát célszerű összekötni az alumíniummal, a tápegységnél pedig a negatív pólus sok esetben a földeléses konnektor földjével eleve össze van kötve. Pl. laptop tápoknál, illetve a földeléses konnektorral szerelt tápoknál általában.
De egyébként az alumíniumot még földelni sem lenne fontos, ha a tápegység szabályosan földelt, hárompólusú hálózati csatlakozással, ahol a kimenet negatív sarka a földeléssel össze van kötve. Ez így van megoldva a számítógépeknél is, lapostévéknél stb.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
Halkan kérdezném: most azt várod, hogy valaki fotók alapján vesse össze a művedet a forrással? Nagy meló, nehezen fogsz ehhez partnert találni. Arról nem is beszélve, hogy a hátlapon lehetnek esetleg rossz forrasztások is.
Tanács: köss sorba egy biztosítékot és tápláld hosszabb szálakkal. Bajod nem lesz, ha távol állsz tőle. Az ellenőrzés felelősségét vállalnod kellene. -
darvinya
titán
Szerintem senki nem fogja kép alapján megállapítani, tökéletes.
A puding próbája az evés.
-
őstag
-
-
veterán
válasz Lompos48 #39743 üzenetére
Öntapadós az alja a szalagnak, úgy ragasztottam rá ugyebár a profilra. Viszont 5 cm-enként vannak forrasztási pontok a szalagon. Így nézne ki a dolog. Namost a forrasztási pontoknál az öntapadós résznél is látszik a fém pólus, valószínű hogy ott megy át a fesz a profilra? Bár elvileg nem szabadna neki.
Van egy túlfeszvédős APC elosztóm, abba is beledugtam a tápot, de akkor is ugyanez a helyzet.
Illetve a led szalagra a kábel nem forrasztva lett, hanem rá kellett pattintani, viszont a másik vége ilyen sorkapocsba megy bele. Nem tudom hogy ettől lehet-e valami esetleg.
Akkor ezek szerint az eloxálás miatt mégjobban vezeti az áramot a profil?
Multimétert DC feszmérésre raktam, egyik pólust a profilra, másik pólust a led szalag végén szintén 1 pólusra, de nem mutatott semmi feszt. Szóval nem értem a dolgot.
[ Szerkesztve ]
iPhone 16 Pro Max
-
Lompos48
nagyúr
válasz jozsi252 #39741 üzenetére
Ezt okozhatja a táp. Kérdés milyen a kapcsolás? Egyáltalán semmi se kellene érintkezzen az alu profillal. Próbáld fordítva dugni a fali csatlakozóba!
Nem valószínű, hogy veszélyes, de semmiképp sem kellene így hagyni. Az hogy eloxált, nem jelent jó szigetelést. Az oxidréteg nagyon vékony az alu felületén.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Sziasztok
Lenne egy kis elektronikai problémám.
Vettem a konyhába 1 méter 5630-as típusú led szalagot, amit egy alu L profilra raktam fel, és a konyhapult fölötti polc aljára erősítettem fel. A gond ott kezdődik, hogy akár be van kapcsolva a led szalag, akár nincsen, ha az ujjam végighúzom az alu profilon akkor enyhe bizsergés féleséget érzek.
Illetve ha ki van kapcsolva a led szalag, és megérintem az alu profilt, akkor nagyon nagyon halványan egy picit világítanak a ledek. 230V-ba csatlakozok be, a táp kimenete pedig 12V 2A-es. Szerintetek mégis mi a franc okozhat ilyen anomáliát?
Illetve ez mennyire veszélyes bárkire is?
Köszönöm
Ja és egy felületkezelt, ha jól tudom eloxált alu profilról van szó.
[ Szerkesztve ]
iPhone 16 Pro Max
-
darvinya
titán
Van egy ALPHA 250kA potim ami mindkét vég állásban úgy viselkedik mintha nem lenne ellenállása.
Azaz növekszik, aztán átugrik és rövidre zár.Szerintetek is rossz a poti?
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #39733 üzenetére
A rögzítőgyűrű leszedése nem egy nagy kaland, gyakorlatilag mindegyik ventilátor szétszedhető. A grafitos zsír ellenállása sem problémás, még kiverődés esetén is nagyon kicsi lenne az esély komplikációra, de nem is megy az olyan helyre.
-
Lompos48
nagyúr
válasz gyenesmartin #39734 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
válasz atesss #39731 üzenetére
A sűrűség mondjuk akár odáig is fokozható, hogy inkább szétszedni rendesen és csapágyzsírral, esetleg grafitos zsírral megkenni a tengelyt / perselyt.
Nekem a csapágyzsír tartósabbnak bizonyult, grafitos zsír felemás kérdés, mert inkább alacsony fordulatra való, viszont a grafit miatt "szimpatikusnak" tűnhetne, tulajdonképpen működik is.
Mellékes ilyen szempontból, hogy a szinterezett bronzpersely pórusait gyárilag olajjal telítik (magas nyomáson és hőmérsékleten), így elvileg mondhatnánk, hogy olaj való hozzá. De az utólagos olajozás már úgysem tud behatolni a pórusokba, melyek időközben a kopás során is elzáródhatnak, nem beszélve többi feltételről (nyomás, hőfok). Így az utólagos olajozás könnyen kimehet belőle, míg a zsír általában jobban megmarad.
-
atesss
addikt
Az sem mindegy, milyen olajat használsz.
Én korábban finom műszerolajat használtam.
Aztán kaptam váltóolajat, kipróbáltam, és sokkal jobb !
Csodára ez sem képest (nem fog egy évig csapágyzaj nélkül menni az így olajozott venni), de a műszerolajnál sokkal jobb.Ha találsz olyan olajat, ami a váltóolajnál még sűrűbb, de mégis be tudod valahogy juttatni a helyére, az lehet még jobb.
-
Lompos48
nagyúr
válasz gyenesmartin #39729 üzenetére
Zajszűrés. Lásd 6. oldal. Az R1+P1 csökkentése is ugyanazzal a csökkenéssel jár, mert az időállandókat az RC szorzat adja.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz gyenesmartin #39727 üzenetére
C1-et csökkentve, de nem bizttos, hogy ezt a motor díjazni fogja.
-
gyenesmartin
őstag
Szerintetek ebben a kapcsolásban, mit változtassak, hogy ne a hallgatható tartományban működjön? Hanem kb 20kHz körül.
-
Janoo_07
aktív tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni az Oculus Rift DK1-es változatának alkatrészi árbesorolására.
Az egyik külföldi weboldalon szétszerelték, megnézték hogyan épül fel és mit tatalmaz, viszont ettől függetlenül 4 elemet sikerült csak "megtalálnom". Erre egyébként egy egyetemi projekt során lenne szükségem. Feltérképezni hogy az Oculus Rift mely tényezői folyásolják be leginkább az árát. És a végleges verzió jobb "belső résszel" mennyivel drágább lehet. Ha bárki tud segíteni előre köszönöm, Ha már csak az elektronikai részek hozzávetőleges árát is tudhatom meg.Számozás a kép alapján.A felépítése:
1 Lens mounting
2 Headset
3 LCD board
4 Lenses (multiple options)
5 Adjacent Reality Tracker board
6 Control Box board
7 Lens mounting cover
8 Control Box containerAdjacent Reality Tracker board
9 Gyro/accelerometer Invensense
10Microcontroller ST Microelectronicsv
11 Magnetometer HONEYWELL M&PSMain components: Ocular Rift virtual reality gaming headset (Developer kit)
Component/Supplier/Part NoLCD Display
Display/Chimel Innolux/HJ070IA-02D 60$
Timing controller/Himax/HX8851Active Reality Tracker
Microcontroller/STMicroelectronics/32F103C8 10$
Gyro/accelerometer/Invensense/MPU-6000 7$
Magnetometer/commercial off-the-shelf/A983 2206 4$Control Box
Display interface/Realtek/RTD2486ADController
Serial flash memory/Winbond/W25X20CL
Step-down converter/Techcode/TD1484A -
zeix
senior tag
-
asvald
senior tag
válasz Lompos48 #39722 üzenetére
igen kerestem rajzot hozzá , sőt Én marha mertem írni a sapphire- nek ,hátha kiadják majd nemes egyszerűséggel a kezembe,de sajna nem ez történt, hogyan is gondolhattam ilyet
Mindenesetre köszönöm még egyszer
A rossz szándékkal mondott igazság, többet árt, mint bármely hazugság!
-
Lompos48
nagyúr
válasz asvald #39719 üzenetére
Ahhoz kapcsolási rajz kellene, vagy olyan gyakorlattal rendelkeő szaki, akinek már megfordult ilyen hiba a kezében és javította is azt. Természetesen lehet oka annak, hogy nem kapcsol be. A Kártya dokumentációjában kellene legyen utalás arra, hogy mit jeleznek a piros LEDek. Szokásos módon a színük problémát jelent.
ja azt elfelejtettem írni , hogy egyik pillanatról a másikra kikapcsolt ki
Igen, abban a pillanatban szakadt meg valamelyik alkatrész.
Egyébként a fotó alapján azok az ellenállások könnyen csrélhetők, csak nyitott kérdés marad, hogy amit találtál az ok vagy okozat. Ehhez kellene a rajza.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Kernel #39718 üzenetére
Bár valószínű, direkt azért rajzolták fordítva, mert az a rajz kimondottan egy híderősítőt szemléltet, ami már gyárilag ilyen kettős üzemre készült. Mivel az egyik kimeneten fordított fázisú jel áll elő sztereó üzemmódban is, ezért az egyik hangszórót fordítva kell bekötni, hogy végeredményben beálljon a helyes fázis.
Csak én normál sztereó erősítőben gondolkodtam, azért tűnt elsőre hibának.
[ Szerkesztve ]
-
-
Kernel
nagyúr
DIN szabványú csatlakozónál a hangszóró melegpontja a tű (+), a lapos érintkező a test (-). Vagyis a két kimenet közé kellene kötni a hangszórót, ha lenne hozzá fázisfordítás is:
Itt látható példa a fázisfordító előfokozatra, amit az erősítő belsejébe, a végfok bemenetéhez kellene építeni a hídüzemhez: [link] Ezt én magamnak is csak ilyen vagy hasonló áramkörrel tudnám megoldani, másképp nem megy.
Egyébként az alábbi rajzon van egy kis hiba, nyíllal jelöltem a két polaritást, amit fordítva rajzoltak. Sztereó alkalmazásnál a test a mínusz:
-
asvald
senior tag
Hy !
Hülye kérdés ,de ha egy ilyen smd ellenállásnak a tetején elvan a repedve (kereszbe) + egy másiknak a tetején pici púp volt amit lekapartam (mintha ott se lett volna) gondolom ez Önmagában elég nagy baj ,tehát ez már befolyásolja a vga működését ? egyébként ez a vrm része a kártyának
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Ugyanaz, csak észre kell venni, hogy a rajzon az egyik erősítő invertáló (-) és a másik erősítő nem invertáló (+) bemenete van összekötve. Az eredmény a kimeneten ellenfázis, mint oda is van rajzolva a jelalak.
De az csak egy elméleti szemléltető rajz, a valóságban a végfokozatok invertáló bemenete már foglalt a belső negatív visszacsatolás részére, illetve lehetnek még további előfokozatok is, különféle megoldások vannak.
Ami a lényeg, hogy ha fogunk egy közönséges sztereó erősítőt, az teljesen szimmetrikus felépítésű, hiányzik belőle a fázisfordító áramkör. Így önmagában híderősítőként alkalmatlan. Elvileg lehetne alkalmazni a készülék bemenetén egy áramkört, ami ezt megoldaná, de az ideális megoldás közvetlenül a végfokozat bemenetén, mert a különféle hangszínszabályzó, előerősítő fokozatok önmagukban is hordoznak némi aszimmetriát, zajt, torzítást, tehát ezt legjobb átugrani.
[ Szerkesztve ]
-
(jan)
őstag
Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!
-
asvald
senior tag
Heló !
Lehet nem jó helyen kérdem , de esetleg valakinek nincsen elfekvőben egy rossz hd 5970? Lehet gpu, memória halott, esetleg törött, hiányos.
Igazából egy-két apróságra lenne szükségem róla , mert az enyémen smd kondi /smd ellenállás feltehetően halott ,de ha valaki segítene a beazonosításukban azt is megköszönöm[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz Kernel #39708 üzenetére
Igen ezt tudom.
Azért kérdeztem, mert azt állítják a Giant jó szóló gitárhoz.
Én kétlem, felsorolt indok miatt.(anno hasonló volt egy neve nincs erősítőben, alig volt tisztán hangosabb egy 20cm-nél és magas hangokat alig adta le)Erősítő Vermona Regent 222-es, adatlapja 80-12000Hz tartományt ír.
Nyitott rendszerű.
A végfokban új elkok vannak már.(#39707) VIPowER
Köszi.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #39701 üzenetére
Ha nem is vagyok gitáros, de annyit mindenki tud, hogy van basszgitár, vagy szóló, ezekhez tartozhat különféle hangszóró.
Múltkor szó volt a Regent 470 µF értékű hangszórócsatolójáról, én például ezért sem mentem tovább a javaslatban 1000 µF-nál, mivel gitárhoz való a cucc, vagyis nem szélessávú. Ha gyárilag elegendőnek gondolták a 470-et, akkor 1000 felé menni valószínűleg nem nagyon érdemes, mert inkább csak a bekapcsolási áramimpulzus növekszik miatta.
Meg az sem mindegy, hogy bizonyos hangszórókat nyitott rendszerű, illetve bass-reflex dobozokhoz gyártanak, ezek felfüggesztése merevebb, míg a zárt dobozhoz való hangszórók csillapítását a dobozba zárt levegő végzi. Ezeknél lágyabb a felfüggesztés, sőt légcsillapítás nélkül szét is szakadhat, ha kicsit jobban odapörkölnek neki.
-
Kernel
nagyúr
Nem vakítás, de ami híderősítőnek van gyártva, vagy házilag készítve, annak szerves része a végfok előtt beiktatott fázisfordítás. Valamilyen módon, mivel többféle trükk is van erre, akár az egyik végfok kimeneti jelét felhasználva is, noha ez nem túl szép megoldás, hiszen már eleve tartalmazza egy végfokozat torzítását.
Ha a két végfok azonos fázisban dolgozik, akkor a kimenetek között ideális esetben (azonos jelszint, azonos erősítés) 0 V a feszültségkülönbség, a hangszóró néma lenne. Ezért kell az egyik oldalon 180° fázisfordítást végezni, így a két kimenet egymás ellen fogja "tépni" a membránt.
Gyakorlatban a jel nem egyforma, mert például sztereó, ezért hallható (nem híderősítőnél) a jellegzetes különbségi jel, amikor például valakinek megszakad egy fejhallgató csatlakozásnál a test, a két betét pedig sorosan a két végfok kimenete közé iktatódik. Ha ilyenkor a balanszot szabályozzuk, hangosodik, középállásban a leghalkabb.
Egyébként, ha van 2 db 4Ω terhelhetőségű erősítő, azt hídkapcsolásban 8Ω-mal szabad terhelni, ekkor a teljesítmény összeadódik. 4Ω esetén a teljesítmény már négyszereződne, a végfokok szempontjából pedig ez olyan lenne, mintha egyenként 2Ω-mal terhelnénk.
Amelyik hídvégfok fel van készítve 4Ω terhelésre, az eleve úgy van tervezve, hogy egyenként 2Ω-ot elvisel.
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Napelem
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Bittorrent topik
- LEGO klub
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Asztalra is jöhet a Windows és az ARM duója
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- PH! Darts
- További aktív témák...
- Hecht GG 950 aggregátorok
- új, bontatlan, iPhone 16 gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- www.iking.hu - Apple Retina Macbook Air 13 - 2020 - Használt
- www.iking.hu - Apple Retina Macbook Air 13 - 2019 - Használt, szép állapot
- Nikon D7200 Nikon AF-S 50mm 1.8 G Nikon SB700 Nikon 17-55mm f2.8 Objektív Dobozosak 50 17-55 sb-700
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest