-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ear001
addikt
válasz liszi70 #50894 üzenetére
Nagyon megváltoztatja. Az álló dobozok nagy részét úgy tervezik, hogy a magassugárzó, nagyjából fül magasságban legyen, vagy úgy próbálják a fázismeneteket-frekvenciaátvitelt-iránykarakterisztikákat optimalizálni, hogy egy ülő ember fülmagasságában legyen optimális még a gigászi méretű tornyoknál, D'Appolito elrendezéseknél is. 25 centi emelés, az egy fejmagasság, az igen nagy difi. Persze az is lehet, hogy így jobb, nem kevés esetben azért döntenek előlapot-magassugárzót, mert nem pont szemből hallgatva jobb az eredmény. Próbáld meg a földön ülve hallgatnod a dobozt, na nagyjából olyan.
Azért nem teljesen, mert a visszaverődések is mások lesznek, módosul a szobaakusztika is 25 centis emelés hatására.
Van aztán a rezgéscsillapítás is, a beton biztos más, mint egy hajópadló, de az effektus biztos kisebb lesz, mint amit a 25 centis emelés ad. A beton amúgy nem hifitől elrugaszkodott dolog, a Rauna is csinált betonból hangdobozt, Max Townshend is azzal bélet egy csomó mindent. Igaz ezek kicsit porózus, nagy öncsillapítású anyagok. Mindenesetre tippem szerint jobb lehet, mint a béna hangú márvány. Annál talán csak a gránit vacakabb.
-
Dorian
félisten
válasz liszi70 #50900 üzenetére
Olyan, nagy cementtartalmú, kis szemcsés betonból készítsd, ami porózus-mentes, nagy sűrűségű, kemény betont eredményez. Mint pl. az Ivánka beton. Ennyi emelés még jót is tesz a magasak iránykarakterisztikájának, mert a magasak szokásos ~80cm körüli magassága ülő ember fejéhez (ha nem kanapén elpunnyadós póz) kicsit alacsonyan van.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
nagyúr
válasz Ear001 #50901 üzenetére
Köszönöm! Abban biztos voltam, hogy megváltoztatja az akusztikát a 20-25 centis emelés (ami egyébként nálam süllyesztés lesz, de ami most következik, azt gyengébb idegzetű hifisták ne olvassák el : jelenleg 64 centis fiókos szekrényre van téve, ), a kérdés az számomra, hogy feltétlen negatív irányba változtatja-e meg a hangot, az a fajta "szabálytalanság", hogy padlóra tervezett hangsugárzót elemelünk a "földtől" egy beton emelvénnyel. Nagyjából egyébként a magassugárzó ezzel az emeléssel együtt is fejmagasság körül lesz, max egy kicsit kell majd dönteni a hangfalat a tüskékkel.
(#50902) Dorian "Olyan, nagy cementtartalmú, kis szemcsés betonból készítsd, ami porózus-mentes, nagy sűrűségű, kemény betont eredményez."
Igen, igen, apró szemcséjű, nagyon tömör és szilárd betonra gondoltam.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz KisTücsök #50904 üzenetére
"Liszi... Már nem vagyok benne biztos... a 926-ról beszélünk?"
És ott is milyen kurva jó hangja van!!! Állandóan azt olvasom, hogy így meg úgy hisztis a Focal az elhelyezésre-kiszolgálásra, meg vagyonokat kell költeni kábelekre, ennek ellenére ezen a (5 hónapja ideiglenes ) hangzás-ellenes helyen és alap kábellel is simán megállja a helyét, gyönyörűen szól. Persze értem én, ha ki lenne szolgálva, még gyönyörűbben szólna, de így is sokkal jobb, mint más, általam kipróbált hangfalak.
Egyébként ahogy lesz időm nyár elején, a lehetőségekhez képest normalizálom az elhelyezést, teljesen új bútor kerül be, a hangfalak is lekerülnek a ....... na nem a padlóra, hanem beton emelvényre. Most a centerem és a szubom is be van szorítva, de nem lesz!(#50905) Dorian "Ill. olcsóbb megoldás lehet villanypásztor köré feszítse"
Olcsóbb nem lenne, viszont jelentősen hozzájárulhatnék a Föld túlnépesedési problémájának orvoslásához.
Egyébként nem csak a raklapnyi gyerekem miatt kell ez az emelvény, hanem házimozi szempontok miatt is. Mivel a tévé eléggé fent van, így kerülne nagyjából egy magasságba a center és a Focal magassugárzója, így nagyjából jó lesz a fejünk magasságához is, meg az sem mindegy, hogy a tévéhez képest mennyire van lent a front. Amikor letettem a földre a focalokat, kihallottam filmnézés közben, hogy nem olyan magasságból jön a hang, ahol a kép látszik. Szóval kompromisszum kell a zene és a mozi szempontok között, mert nem tudok és nem is akarok (egyelőre) külön rendszert fenntartani.
[ Szerkesztve ]
-
Auratech
őstag
válasz liszi70 #50903 üzenetére
Az én Beag Hec45-ös sugárzóim 40*40-es betonlapon állnak. Eredetileg hülye kacsaláb állványon volt.
A betonba bútorgörgő tüskéit csavaroztam, hármat. A sugárzók 4 fém-lábacskáját meg hő-ragasztó pisztollyal fixáltam a betonhoz. Emelés nélkül alacsony lenne még ülve hallgatni is. Most épp jó. A betonlap 30kg körüli súlya sem hátrányos a mozgó/álló-tömegeinek arányai szempontjából. Ha ráérek, majd kiglettelem...
(ez elég régi kép..)[ Szerkesztve ]
Auratech Field Recording
-
nagyúr
válasz Auratech #50907 üzenetére
Na! Köszönöm, látom, nem teljesen elvetemült ötlet ez a betonozás. Nekem esélytelen az aljára tenni a tüskéket, mert a 70-80 kilónyi súly azonnal eltüntetné őket a lucfenyő hajópadlóban. Úgyhogy a gyári tüskék a hangfal aljában lesznek, az megy rá a betonra. Én a helyedben valami szép terméskővel burkolnám legalább az elejét, bár glettelve és színezve is lehet szépre csinálni.
-
Auratech
őstag
válasz andorra #50850 üzenetére
Az következik, hogy a látás gátlásainak csökkenésekor a hallás információs "sávszélessége" megnő.
Mivel a zenehallgatás élvezete nagyban tanult folyamat, a figyelmi készültség nem a hibákra, hanem a teljesebb műélvezetre hangolódik.
A rendszer nappal esetleg elfedett hibái is előbújhatnak, ha szándékaink szerint analitikusan fülelünk este.
A szépségből és a hibákból is több jön át. Jó rendszernél a pozitív többlet értékei felé billen a megítélés.
A nappal feszített halló-idegrendszer (frekvencia-fázismenete, főképp kétfüles térhalláskor) apró, változó kiemeléseket ad az érzékelésben. Mint egy pici plusz alapzaj.
(Délelőtti keverést este is vissza kell hallgatni, meg másnap reggel is. Ez gyakran kiábrándító az elvégzett munkára nézve..)Auratech Field Recording
-
andorra
őstag
válasz liszi70 #50908 üzenetére
Ha valaki eldöntötte, hogy beton aljzatra kívánja tenni a hangdobozait, az biztosan talál legalább egy példát rá, amivel annak ellenére a saját elképzelését igazolja saját maga számára, hogy szinte mindenki más szerint, ez legalábbis erősen kétséges eredményre vezet, vagy nem ajánlott. Olyanokat meg értelmetlen megkérdezni, amit saját kísérletekkel (mi történik, ha magasabbra emelem a hangdobozt) egyértelműen meg lehet állapítani, mások meg legfeljebb találgathatnak, mi lenne, ha.....
-
Auratech
őstag
válasz andorra #50911 üzenetére
Eredetileg ez a csoda hivatott szintbe emelni. Szóval azért nem.. Sőt az oldalán súlypontban lévő függesztőcsapok sem inspiráltak a fellógatásra....
Tudom, hogy nem kifejezetten a Hifi "szive-csücske" ez az őskövület de nekem sok örömet okoz és azért nem gyenge a hangképe.
Nem kínálkozott sokkal értelmesebb mód arra, hogy az 50Kg-os sugárzót 15 cm-rel felemeljem.
A kegyelemdöfést ez adta meg, hogy a 40*40-es betonlap tökéletesen azonos méretű a Beag 40*/40-es "alaprajzával". Lustaság..Állódobozok esetén természetesen a legfontosabb figyelembe venni szükséges paraméter a mély-átvitel karakterének változását. Leginkább gyengülés lehet. Ezt esetleg lehet kissé kompenzálni a dobozt a hátsó falhoz közelítve, kérdés, megéri-e?
Auratech Field Recording
-
nagyúr
válasz andorra #50911 üzenetére
"Ha valaki eldöntötte, hogy beton aljzatra kívánja tenni a hangdobozait"
Tévedsz, még nem döntöttem el véglegesen. Tény, hogy ez látszik egyelőre a leginkább kivitelezhető és a legkisebb kompromisszummal járó megoldásnak. Egyelőre senki nem írt olyan érvet, ami szerint drámai változást okozna hangban a beton alapzat. A megemeléssel járó akusztikai változás pedig természetes, az akusztika akkor is más, ha 30 centivel arrébb teszem a fejem az ágyon.
"szinte mindenki más szerint, ez legalábbis erősen kétséges eredményre vezet, vagy nem ajánlott."
Kire gondolsz, ki szerint "nem ajánlott"? Egyébként nyilván kétséges az eredmény, ezért vagyok bizonytalan, ezért kérdezek.
"Olyanokat meg értelmetlen megkérdezni, amit saját kísérletekkel (mi történik, ha magasabbra emelem a hangdobozt) egyértelműen meg lehet állapítani"
Egyáltalán nem értelmetlen az elvekről megkérdezni a fórumtagokat. Ráadásul nem a 20-25 centivel feljebb emelés következményét kérdeztem, hanem konkrétan a beton-emelvényről kérdeztem azokat, akiknek van véleményük, vagy netalán tapasztalatuk a témában. És kaptam is válaszokat, tehát felesleges ismét azt sulykolnod, hogy felesleges kérdezni, nagyon is hasznos volt ez a pár vélemény, amit kaptam.
[ Szerkesztve ]
-
sultansmith
senior tag
Én nem akarok beleszólni, mert csak érintőlegesen olvastam a hsz-eket, de ez a beton talp ez nettó hülyeség.
A hangfalak alá olyan anyag kell, ami elnyeli a rezgéseket, és nem veri vissza, ezáltal biztosítva, hogy a hangszóró szóljon, ne pedig a szoba. A betonnak akusztikai tulajdonságait ugyan most fejből nem vágnám vissza, de van rá egy ötezresem, hogy mivel a szobám is abból van, és pont ezeket a reflexiókat kellene csökkenteni, amit a betonfalak okoznak, nem lenne jó ötlet a hangfal alá is betont tennem.
Szerintem.
Auralex szivacsaim vannak.
Babakék is never ever motherfuckin' DIE!
-
nagyúr
válasz sultansmith #50914 üzenetére
"A hangfalak alá olyan anyag kell, ami elnyeli a rezgéseket, és nem veri vissza, ezáltal biztosítva, hogy a hangszóró szóljon, ne pedig a szoba."
Ez rendben is van, de ha ennyi lenne, akkor sem márványt, sem gránitot nem tenne soha senki a hangfalai alá, pedig ez eléggé gyakori eljárás. És a nappali lekövezett burkolatára tett, tüskéken álló hangsugárzók? Ott mi nyeli el a rezgéseket jobban, mint egy beton alapzaton? Ugyanúgy tüske érintkezik mindkét esetben az "aljzattal".
[ Szerkesztve ]
-
sultansmith
senior tag
válasz liszi70 #50915 üzenetére
A gránit is "fasság". Menj be egy katedrálisba...
A tüske nem a rezgéselnyelésben segít. Van fizikai szabálya annak, hogy ha csökkentjük az érintkező felületeket, kevesebb rezgést adunk át, valamint nagyobb lesz a nyomás is (hétköznapi példával élve, lépj a jégre egy tornacipőben, aztán meg egy magassarkúban, aztán nézd meg mi történik).
-
nagyúr
válasz sultansmith #50916 üzenetére
Sarkos kijelentést tettél, pedig sokan használnak megelégedetten kő-alapzatot, sőt, olyan is van, aki a hangfala tetejére tette.
Viszont az állításod ihlette kérdésemre nem válaszoltál. Mi lehet a különbség rezgéselnyelésben tüskéken álló hangsugárzó esetén egy lekövezett nappali és egy masszív beton vagy gránit alapzaton álló elhelyezés között?
"A gránit is "fasság". Menj be egy katedrálisba..."
Ugye nem gondolod komolyan, hogy egy "katedrális" a gránit padozat miatt visszhangos!
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
Mi köze van ehhez egy katedrálisnak? Nem a falak csillapításáról van szó!
"A hangfalak alá olyan anyag kell, ami elnyeli a rezgéseket, és nem veri vissza"
Nem igaz. Mondhatnám, hogy "faszság" Ha igaz lenne, mondjuk puha szivacs lenne a legjobb.
Nem a hangfal alóli visszaverődésektől kell tartaniA hangfalakat el kell csatolni a környezettől, a rezgéseket elvezetni kell, nem elnyelni, ezekre való a tüske.
Ill. szilárd stabil aljzatot kell nekik biztosítani, hogy stabilan álljanak. Erre való a padló, ha az nem ilyen, akkor jöhetnek a kemény, homogén, nagy sűrűségű anyagok. A stabilitáshoz és a nagy tehetetlenséghez még a hangfal súlya kell[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Ribi
nagyúr
És miért jó, hogy nagyobb a nyomás?
Dorian: A tüske mire jó amúgy?
Sosem értettem, hogy miért jobb a tüske mintha simán a talpán állna?[ Szerkesztve ]
-
sultansmith
senior tag
válasz Dorian #50918 üzenetére
Mi a fizikai különbség abban, ha egy anyagnak el kell nyelnie, vagy ha el kell vezetnie a rezgést?
A forma 1-es autók orrkúpja elnyeli, vagy elvezeti a mozgási energiát?Tüskék:
Hogy ne hozzak száraz fizikai képleteket, a tüske hasznosságának szemléltetésére, hozok megint vizeset. Képzeljük el azt, hogy beleejtünk egy kúp alakú tárgyat a vízbe, majd ugyanezt tegyük meg egy téglával, és nézzük meg, hogy milyen, és mekkora hullámok keletkeznek.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz sultansmith #50921 üzenetére
Sőt nézzük meg mi lesz ha beledobok a Napba 1 hegyes és 1 tompa tárgyat! De mi köze a hangfal tüskéhez?
Amíg nem csúszik el addig mind1 mennyire nem teszi azt.[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
Jaj de nagyon eltévedtetek.
Switch Tax
-
-
Ribi
nagyúr
válasz sultansmith #50924 üzenetére
És miből gondolod eleve, hogy pattog? Mert te ezt eléggé tényszerűen kezeled.
Ja mert te bármit is megindokolták a vízbe dobálunk kavicsot "bizonyítással".[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz sultansmith #50921 üzenetére
Egymással kb. ellentétes fogalmak.Elnyelés vagy csillapítás az, amikor pl. egy anyagban a belépő hanghullám mozgási energiája hővé alakul (meg mellette megtöri az iránya és szóródik is.)
De nem erről van szó. Hangfal alatt lényeg az elcsatolás mellett (amit tüskékkel a kis felületű érintkezéssel oldunk meg) a stabil alátámasztás. Erre pedig elnyelő anyag nem alkalmas.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
sultansmith
senior tag
Tessék.
Ez mondjuk nem egy rossz anyag.Itt azt is megtudod (ami sokkal érdekesebb), hogy miért és hogyan alakulnak ki az állóhullámok, amiknek a kivédésére találták ki az akusztikai csillapítást, és ami miatt egyáltalán a hangfal alá kell tenni valamit. Meg mögé. Meg mellé. Meg a plafonra. Meg a sarokba. A padló is számít.
[ Szerkesztve ]
-
Auratech
őstag
A betontalp, vagy gránit, obszidián, tégla, sörből készült jég, mammutvér-jégkocka ... teremakusztika szempontjából szinte csak és mondhatom, kizárólagosan a a sugárzó pozícióján változtat, tehát emeli.
(A sugárzó nem lehet olyan szar, hogy a saját rezgését egy alápakolás egyszeriben megjavítja..)Ami lényeges, a sugárzóval rigid csatolt rezgési állapotban lévő tömeg a sugárzóban mozgó (tekercs-membrán) és nyugvó tömegek arányát javítja a nyugvó tömeg felé. Ez kábé. olyan előnyöket ad, mint a kocsik rugózott-rugózatlan tömegének arányában a könnyű futómű..
(A sugárzókban a tranziensek meredeksége miatt hatalmas gyorsulások, erők lépnek fel, amit virtuálisan végtelen merev és tömegű, csillapítású doboz olt ki teljesen)
Nehezebben rángatja, deformálja a tekercs-membrán gyorsulása a hangdobozt, amibe be van szerelve. Súlytalanságban egy 50 kg-os tárgyat nem tudsz ellökni, úgy, hogy ne mozdulj majdnem annyit ellenirányban. Egy kislabdát el tudsz dobni... A leíró fizikai fogalom a tehetetlenség...Mivel az alátámasztást nem egy akusztikailag sík felület, hanem a doboz méreteivel egybevágó idom adja, fellép a síkból távolított doboz +3 dB mély frekvenciás emelésének gyengülése. A kődarab akusztikailag a sugárzó része, nem a padló része.
A kődarab anyaga, alátámasztása, a sugárzó elhelyezése a kövön másodlagosan befolyásolja a hangképet.
Ideális esetben a "kő" nagy belső csillapítású, (végletesen akár ólom, vagy vizes homokkal töltött...), tehát a dobozból lefűződött magas freki nem jut el a padlóig...
A jó dinamikus rendszerű dobozok nyugvó tömege magas, szerkezete erős, elnyelési mutatói illeszkednek a sugárzók karakteréhez. Ez teljesen hangszerakusztika. Nem megoldás az odatett +50 kg önmagában, mert lehet a tervezéskor egy freki csillapítása épp nem kívánatos és emiatt az egyik fal valahol vékonyabb,más anyagból van, vagy épp ragasztva van, vagy csavarozva...
A tüske szerepe a súrlódási felület csökkentése, az, hogy "beleálljon" a padlóba. Akkora nyomást okoz a támasztási felületen, ami a sugárzókban fellépő elmozgatási erőket nagyságrendileg meghaladja.
Különben felléphet az a jelenség, mikor a forgalom rezgése a kiállított szarkofágot éjjelente elfordította, tizedmilliméterenként.[ Szerkesztve ]
Auratech Field Recording
-
krichd1
addikt
válasz sultansmith #50914 üzenetére
Szerintem kevered a rezgések elvezetését a felületről visszaverődő frekvenciákkal.
Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql
-
sultansmith
senior tag
válasz krichd1 #50929 üzenetére
hát amit nem nyel el, az visszaver.
De mindegy, mert auratech már lekörmölte nekünk a lényeget, bár külön fejezet szólhatna az indító tranziensekről, na meg hogy miért fontosak.
Meg volna itt még valami, de igazából már így is hitvita van.
-
Auratech
őstag
A fent mutatott tüskés betondarab az alatta lévő járólapon a pontszerű feltámasztás ellenére egy kiadós délutáni zenehallgatás után 2-3mm-es csíkot eredményezett, tehát elmozdult, elindult...
A másik, ellentétes jellegű hatás, mikor egy sub sugárzó be van csavarozva a kocsi lemezébe és az is muzsikál. Vagy a Madách színházban a nézőtér alatt két 4 000W-os Meyersound sub van begyógyítva a betonoszlopok vasalásába. Gyakorlatilag földrengésszerű hatást lehet elérni, mint a durvább iMax mozikban.
Auratech Field Recording
-
nebulo5
senior tag
" A tüske nem a rezgéselnyelésben segít. Van fizikai szabálya annak, hogy ha csökkentjük az érintkező felületeket, kevesebb rezgést adunk át, valamint nagyobb lesz a nyomás is (hétköznapi példával élve, lépj a jégre egy tornacipőben, aztán meg egy magassarkúban, aztán nézd meg mi történik). "
Nem bírom ki, hozzá kell szólnom, pedig már hónapok óta, csak olvaslak benneteket!
sultansmith nagyon pontosan, és egyszerű példával írta le a tüskék lényegét!(egyszerűen lehetne visszavezetni a fizikai magyarázatra, ha vállalkozik rá valaki. De az ellenérvek is érdekelnének... (ha megalapozott))
Üdv: nebulo
-
nagyúr
válasz nebulo5 #50932 üzenetére
"sultansmith nagyon pontosan, és egyszerű példával írta le a tüskék lényegét!"
És a nagyon pontosan, egyszerű példával leírt tüske-lényegnek mi köze az eredeti állításához, miszerint :
"A gránit is "fasság"..........A hangfalak alá olyan anyag kell, ami elnyeli a rezgéseket........ Auralex szivacsaim vannak."?[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz sultansmith #50934 üzenetére
Nem értetted meg a kérdésemet. Én ezt kérdeztem :
"És a nappali lekövezett burkolatára tett, tüskéken álló hangsugárzók? Ott mi nyeli el a rezgéseket jobban, mint egy beton alapzaton? Ugyanúgy tüske érintkezik mindkét esetben az "aljzattal"."
Tehát azt kérdeztem, hogy mi a különbség szerinted a két elhelyezés között, nem azt, hogy általában mi a tüskék szerepe. Te azt állítottad, hogy faszság a beton és a gránit alapzat, erre jött a kérdésem, hogy mitől lenne más a tüskés hangsugárzó rezgés-elnyelése, ha egy kő-alapzatra vagy egy kőpadlóra tesszük. Vagy valami ilyesmi.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz Auratech #50928 üzenetére
Ezek szerint egy már igen jó megoldás, ha a márványlapot a hangfalhoz csavarozom és az egész áll tüskéken, hogy még jobban biztosítsuk a mászkálásmentességet.
Illetve a nem annyira megvalósítható, hogy a padlóhoz csavarozzuk a hangfalat. Bár mint írtad lehet ez sem jó -
Auratech
őstag
A sugárzót ne fúrkáld össze!
A padló és tüske viszonylatában remek megoldás a "súrlódást" növelni, pld egy-egy csepp pillanatragasztóval. Nem látszik, nem csúszkál. Még jobb egy pici ólomlapocskát közbeiktatni. Nem csúszik, nem repesztheti meg a járólapot, ahogy nálam. A hegy beszúr de nem böki át.. Az ólom meg "tapad", ha szorosan illeszkedik a felülethet (fizika).[ Szerkesztve ]
Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
válasz liszi70 #50935 üzenetére
A beton és a sugárzó jó esetben a padlóhoz képest együtt rezeg, mozog, az alátét tömegével, csillapításával mérsékelt saját-rezgéseket átadva a padlónak.
Még egyszer mondom. A minőségi sugárzók tevezésekor a tömeg, rezgési karakter bele van komponálva az egész megszólalásba. Nem szent grál az akármilyen tömör alátét. Minél kifinomultabb a gyártmány, annál bizonytalanabb az elvárt pozitív hatás. Ha kell bele tömeg, egy árkategória felett beleteszik, nyugi.Auratech Field Recording
-
nagyúr
válasz Auratech #50938 üzenetére
Köszönöm!
"Nem szent grál az akármilyen tömör alátét. Minél kifinomultabb a gyártmány, annál bizonytalanabb az elvárt pozitív hatás."
Világos, köszi! Én egyébként nem várok semmiféle pozitív hatást, azt szeretném elérni, hogy olcsón és a lehető legkisebb hangminőség-romlás árán tudjam megemelni valamelyest a fronthangfalaimat. Erre még mindig a beton emelvény tűnik a legjobbnak, de egy ehhez hasonló állvány is elgondolkodtat, bár drágábban és több munkával tudnám legyártani. Ennek a lábai elvileg ólom-homok keverékkel vannak megtöltve, ha igaz. Én vagy homokkal, vagy betonnal tölteném meg, meg persze jóval alacsonyabb lenne.
-
perempe
addikt
ismerősöm volt Münchenben, és a Magico-t isteníti, pedig megrögzött Martin Logan fanatikus.
[link]* Brahms: 4. szimfónia *
-
perempe
addikt
válasz bajnokpityu #50942 üzenetére
a basszusára panaszkodott. persze mondta, hogy jó a tere, mint mindig,de irdatlan keményen hangú.
azt mondta, hogy ha 100% a Magico, akkor csak 1% az új ML. a Living Voice-ra mondott 30%-ot, magy B&W-ra 5%-ot.* Brahms: 4. szimfónia *
-
blattida
nagyúr
válasz perempe #50941 üzenetére
Mágikus 600000 dolcsiért azért legyen már nem annyira rossz kis vacak, bár, ráférne egy kis push up beton hatás, csak hogy még jobban szóljon.
A százalékosdi viszont inkább nevetséges, mintsem valósnak tűnő pontozást sejtet. Semmit sem jelent.
[ Szerkesztve ]
Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
bajnokpityu
félisten
-
Ribi
nagyúr
válasz Auratech #50937 üzenetére
Amelyikben eleve van tüske, annál fogva le is lehet csavarozni és nem kell kifúrni
Ólmot nem szívesen használnék sehol, nem az egészséges szó jut eszembe róla.
Amúgy nálunk is az alló alatt szóvet van, hogy könnyebben lehessen toligázni a parkettán, szóval pont nem ideális Mondjuk nem is szokott annyira hangosan szólni, hogy elvándoroljon. -
Patice
nagyúr
Az ólom maga nem mérgező (ha csak nem kapod be), nyugodtan használható fém.
A félelmed gondolom a benzin ólom tartalma miatt alakult ki, jogosan, de az nem egyenlő a fém ólommal.
Régen oktánszám növelésre és régi motorok kenésére szolgált az ólom tetraetil. (Szerves ólom vegyület.)
Az ólmozatlan benzinben (manapság) nagyon kicsi az ólom vegyületek aránya (0,01g/L). Vagy még kevesebb.
[ Szerkesztve ]
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
andorra
őstag
válasz Patice #50947 üzenetére
A félelmed gondolom a benzin ólom tartalma miatt alakult ki
Kialakulhatott más miatt is, mondjuk a testbe fúródó ólom sem kifejezetten egészséges, el is szokták távolítani.
Nekem például a készülékállványom tüskéi alatt aprópénzek vannak, amelyek valamilyen fémötvözetek. Azok meg attól függően egészségesek, vagy egészségtelenek, hogy mit vennék belőlük, gyümölcsöt, vagy, ha például dohányoznék, cigarettát.
(Igyekeztem, a témában tegnap óta lavinaként gördülő hozzászólások színvonalához igazodni.) -
Patice
nagyúr
válasz andorra #50949 üzenetére
Csak hogy ON is legyen: fémpénz tüskék alá...
Legutóbb pl. mostani 200 Ft-os érméket láttam alátétként. Előtte meg a "szocialista" 2 Ft-os érme volt az ajánlott darab. Hiába, az idő vasfoga és az infláció dolgozik.
Legközelebb tégy egy kettőspontot a zárójel elé és már madárnak fognak nézni.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon 5th gen., I7-7600U, 16GB RAM, 128GB M.2, FHD, 2 év garancia, Áfás számla!
- LG 32UN880-B 4K Ergo Monitor! 32"/UHD/IPS/HDR10/DCI-P3 95%/Freesync-G-sync/Type-C/Mac kompatibilis!
- AppleCare + biztosítás, aktiválástól számított 60 napos vagy új készülékre!
- AppleCare + biztosítás, aktiválástól számított 60 napos vagy új készülékre!
- Thinkpad T14 Gen4 14" FHD+ IPS i7-1360P 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest