- SSD kibeszélő
- Androidos tablet topic
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- Azonnali informatikai kérdések órája
- OLED TV topic
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
AMDFan #19855 üzenetére
Tényleg félreértettelek. Bár nem kell feltétlenül hangváltó, hiszen ha biamplifikáláskor megfelelő az erősítő, akkor nem kell még a magas sugárzó elé sem hangváltó, de ezt csak az esetleges más olvasók számára is pontos fogalmazás kedvéért jegyzem meg, hiszen ez valóban azonos az aktív hangváltással, ahol ugyebár a hangváltó maga az erősítő. Tehát az a lényeg, hogy igazad van, most tényleg részben félreértettelek, tehát felerészben nem arra reagáltam, amit te írtál. Elnézést, most már akkor ugyanarról beszélünk, és ugyanazt értjük alatta.
-
bajnokpityu
félisten
ha valakinek kell egy pár rubicon r63f,már az ujabbik magassal,ismerősöm megválna tőle. úgy tudom,kb 150e a pár ára,juhar szinben.saját véleményemet,meg akik hallották,már ismeritek.
-
Auratech
őstag
válasz
bkercso #19828 üzenetére
Tehát ha én a felvételi láncban elhelyezek egy Earthworks ZDT 1022 mic preampot (1-200khz-linear-130db dinamika),
Earthworks QTC30 mikrofont (5-30Khz linear 6dba saját zaj)
Prism AD-2 konvertert (130 db dinamika 108dba saját zaj 0-ra kivezérelve)Akkor a kábelek csereberéje során nem lelek olyan megfogható hangi tulajdonságot lejátszáskor tetszőlegesen drága/olcsó hanglánc (192/24bit linear) felvételének statisztikai analízisében, ami igazolná, hogy a kábel miatt az akusztikus kicsatolás (hangszóró után....) akusztikai információjában az adott mérési pontosság mellett észrevehető változást okoz a kábel/tápkábel....jelenléte.
Ha ezt elfogadjuk, tudunk beszélgetni a hifiről továbbra is, mert azt mindannyiunk szereti. Én is.
Akkor a mai fizika és méréstechnika egy fos.
Hallásélettanilag a fül kb. ennek a felbontásnak az 1/30-át tudja nemlineárisan. A két fül együtt és a "szoftvert" beszámolva maxxxx kb.1/15-ét. És a tudat ebből kurvapontosan ítélni tud, hogy jobb.. Szóval Feladom.
Én hallok, mint a denevér. Szoktam vakon közlekedni bejárt utakon és mindig bedugom a fülem hangos helyen és bármikor zenében +-5centet pitchben meghallok egy háttérhangszerből és hallom, hogy a felvételben az énekes mögötti -78db zaj a konverter vagy a preamp.. Mégsem hallok semmit abból amiről beszélgettek és ez kurvára frusztrál. Na csao! -
AMDFan
addikt
válasz
#71562240 #19850 üzenetére
Eléggé unom már a veled való vitatkozást, meg azt, hogy nem vagy képes értelmezni amit leírok. De akkor megint tüzetesen vegyük sorra, hogy mit írtál, és hogy arra én mit reagáltam.
Ezt te írtad:
"Nem kell hangváltó, egy erősítő egy hangszórót hajt, egy vezetéken csak egy hangszóró jele megy"
Erre reagáltam azt hogy:
"Mert ha külön akarod hajtani a hangszórókat hangváltó nélkül, akkor aktív hangváltás KELL, többek közt azért, hogy ne szálljon el mondjuk a szalagsugárzó a 40Hz-es hangoktól, meg a mélysugárzó ne sípoljon 1 Khz-en"
De az előző hozzászólásodban meg ezt írod:
"Ha bikábelezésre/biamplifikálásra felkészített hangdobozról beszélünk, az mindössze annyit jelent, hogy mindkét hangszóró kap egy önálló csatlakozót, azaz be/kivezetést, tehát nem kell az egyik hangszórót a másikon keresztül, arra (általában) párhuzamosan rákapcsolva hajtani, vagyis közvetlen(ebb)é válik a jelút. A magas sugárzóra rámegy a jel a saját (passzív) hangváltóján keresztül "közvetlenül", és a mélyközép sugárzóra is rámegy a jel közvetlenül, vagy ha van valami hangváltó elem előtte, akkor a saját (passzív) hangváltóján keresztül "közvetlenül"."
Most akkor ezt vesd össze az első hozzászólásoddal, ahol azt írod, hogy nem kell hangváltó. Most akkor kell vagy nem kell?
Én annyit írtam, hogy ha van hangváltó a hangfalban, akkor te aztán biampolhatod, akkor is a hangváltó fogja szétvágni a jelet. Te viszont azt írtad, hogy "nem kell hangváltó", ami nyilván csak úgy oldható meg, hogy már előtte aktív váltást alkalmaztunk."Ha a magasat meghajtom egy erősítővel a saját csatlakozóján, a mélyközepet egy másik erősítővel a saját csatlakozóján, máris megvalósítottam a kettős erősítést, bármiféle aktív hangváltás belekavarása nélkül, vagyis a hangdobozt biamplifikáltam az eredeti, gyári állapotában."
Értelmezd amit írok. Nem azt írtam, hogy a gyári hangfalat nem lehet biampolni, az én hangfalaimat is lehet, mert megvannak a csatlakozók. Azt írtam, hogy a te általad vázolt módon nem lehet (hangváltó nélkül).
-
törölt tag
válasz
eddie1978 #19851 üzenetére
Te tudod, milyen az állapota, és mennyiért vetted (ha te vetted) újonnan. Én úgy látom, az új ára 400 dollár körül volt anno. Kérdés az is, hogy a CD szíjat kicserélted-e a legutóbbi hirdetésed óta, amikor még azt is írtad hibának. Ha igen, akkor betippelem, hogy 30ezerért reális lehet meghirdetni attól függően persze, hogy a CD optika mennyire lehet elhasználódva benne. Remélem mástól is kapsz tippet, nem akarom a felelősséget vállalni a tippemért, mert szinte hasraütés.
-
eddie1978
senior tag
Totál off, de ez mennyit érhet? [link]
-
törölt tag
válasz
AMDFan #19848 üzenetére
Ezt írod előzőleg: "...de az tuti, hogy ha veszel a boltban egy hangfalat amin egyenként 4 csatlakozó van, ott akármit csinálsz akkor is a hangváltón keresztül jut a jel a hangszóróba. Mert ha külön akarod hajtani a hangszórókat hangváltó nélkül, akkor aktív hangváltás KELL,..." "...Egy gyári hangfalat nem nagyon tudsz a te általad leírt módon biamplifikálni, csak DIY meg átalakított cuccokat..., ezért kérdeztem rá, hogy mit értesz TE aktív hangváltás alatt, nem az aktív hangváltás definíciójára voltam kíváncsi. De mivel beidézted az aktív hangváltás definícióját, ezzel te magad tetted értelmetlenné az általam idézett szövegedet.
Vegyünk egy kétutas hangdobozt, van benne két (néha több) hangszóró, és valamilyen hangváltó(k), jelesül (általában) tekercs, kondenzátor, ellenállás. Lehetséges, hogy mindkét hangszóró kap hangváltást, ám számos esetben a mélyközép sugárzó egyáltalán nem kap semmi ilyesmit, csak megy rá a teljesítmény variálatlanul. Ha bikábelezésre/biamplifikálásra felkészített hangdobozról beszélünk, az mindössze annyit jelent, hogy mindkét hangszóró kap egy önálló csatlakozót, azaz be/kivezetést, tehát nem kell az egyik hangszórót a másikon keresztül, arra (általában) párhuzamosan rákapcsolva hajtani, vagyis közvetlen(ebb)é válik a jelút. A magas sugárzóra rámegy a jel a saját (passzív) hangváltóján keresztül "közvetlenül", és a mélyközép sugárzóra is rámegy a jel közvetlenül, vagy ha van valami hangváltó elem előtte, akkor a saját (passzív) hangváltóján keresztül "közvetlenül". Ha a magasat meghajtom egy erősítővel a saját csatlakozóján, a mélyközepet egy másik erősítővel a saját csatlakozóján, máris megvalósítottam a kettős erősítést, bármiféle aktív hangváltás belekavarása nélkül, vagyis a hangdobozt biamplifikáltam az eredeti, gyári állapotában. Méghogy nem tudnám? Hiszen éppen erről szól a dolog, hogy tudjam, ezért gyártják őket így! Hogy aktív vagy passzív a hangváltás, annak ehhez semmi köze!
Nem látom a (#19844) hozzászólásod értelmét, amellett, hogy nem is igaz amit írsz benne.szerk (#19849) bkercso: És nem is az aktív hangváltásról kérdeztem (én tudom mi az), hanem hogy ő mit ért alatta, mivel nem értettem hogyan keveri bele olyan témába, amihez az aktív hangváltásnak semmi köze, lásd fent.
-
-
AMDFan
addikt
válasz
#71562240 #19847 üzenetére
Azt értem alatta amit jelent.
Idézem:
"Aktív hangváltó: a végfokozatok előtt bekötött, aktív és passzív (IC-k, tranzisztorok, ellenállások, kondenzátorok...) elemekből felépített áramkör. Előnye, hogy korrekt, nagypontosságú szűrők építhetők fel, nagy meredekséggel. Miután teljesítmény nem folyik át a szűrőkön, az alkatrészek mérete kicsi, s nem kell veszteséggel sem számolni. Az esetleges hangdoboz átviteli hibák könnyen javíthatók, a szintek beállítása, a jelet módosító áramkörök közbeiktatása (késleltető, limiter... stb. ) egyszerű. Hátránya, hogy minden útban külön erősítő kell, bonyolultabb a teljes rendszer csatlakoztatása. (Egy három utas aktív rendszerhez három végerősítőre van szükség: külön-külön a magas, közép és mély útnak egy-egy. Máris itt a már emlegetett pénztárca!)"
bkercso: A DSP-t már nem is akartam írni, mer' az digitális, nehogy megkapjam, hogy szentségtörő vagyok már megint
-
válasz
AMDFan #19844 üzenetére
Persze, csak az aktív hangváltót az erősítő zárja le, aminek az impedanciája állandó, ráadásul az aktív hangváltót megússzuk tekercs használata nélkül. A hangdoboz impedanciája viszont közel sem állandó a frekvencia függvényében. A passzív hangváltóban használt tekercseknek meg van szórt terük, ezáltal induktívan csatolódnak egymáshoz.
Ha a két kábel végei mind az erősítőnél, mind a hangdoboznál össze vannak fogva, annak nem sok értelme van. Legfeljebb csinálsz egy hurkot, amit nem szeretunk, mert nagyfrekis körramok szaladgálhatnak benne, amik a visszacsatoláson át az erősítőre juthatnak és ott intermodulációs torzítást okozhatnak.
-
AMDFan
addikt
válasz
#71562240 #19843 üzenetére
Nem tudom mi az eredeti értelme, de az tuti, hogy ha veszel a boltban egy hangfalat amin egyenként 4 csatlakozó van, ott akármit csinálsz akkor is a hangváltón keresztül jut a jel a hangszóróba. Mert ha külön akarod hajtani a hangszórókat hangváltó nélkül, akkor aktív hangváltás KELL, többek közt azért, hogy ne szálljon el mondjuk a szalagsugárzó a 40Hz-es hangoktól, meg a mélysugárzó ne sípoljon 1 Khz-en. Egy gyári hangfalat nem nagyon tudsz a te általad leírt módon biamplifikálni, csak DIY meg átalakított cuccokat.
-
törölt tag
válasz
AMDFan #19840 üzenetére
A kettős erősítés nem a kettős kábelezés fordítottja. A biamplifikáció eredeti értelme, lényege, célja, hogy az egyik erősítő a magassugárzót hajtja, a másik a mélyet. Nem kell hangváltó, egy erősítő egy hangszórót hajt, egy vezetéken csak egy hangszóró jele megy. Háromutas hangdobozt pedig akkor már ugyanígy érdemes három erősítővel hajtani, egy-egy erősítő mindegyik hangszóróhoz.
-
törölt tag
válasz
bkercso #19835 üzenetére
Egyébként, bár bikábelezés témában ugyebár nem az általad értett módszerről beszéltem, megjegyzem, hogy a jelenlegi erősítőm éppen ehhez hasonló megoldással működik, azaz az egyik kábelt meghajtja, a másikat méri, de ez visszacsatolás, nem bikábelezés. Mindkét oldal pozitív és negatív eréhez is tartozik egy-egy (tehát összesen négy) visszacsatoló kábel, azaz, ahol a hangdobozba bemegy a vezeték, onnan "ki is jön" egy vezeték, ami visszamegy az erősítőbe, ami méri azt, illetve korrigál. Csak nem kétszer négy banánaljzat van az erősítőn, hanem két sztereó neutrik speak-on aljzat.
Tehát nyolc kábel megy, de mégsem bikábelezés, hanem visszacsatolás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E744 - i5-4GEN I 4GB I 500GB I 14" HD+ I DP I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Biostar TB250 i5 6400 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB AeroCool V3X 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest