Hirdetés
- Riasztó topik
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fehér_ember #117843 üzenetére
Vagy hokedlit vagy mit, ilyen kicsi valamit, amire nagyobb pálmákat, nagycserepes motyót lehet tenni. Majd lefotózom, ha arra járok.
Aha, mélyek szelídültek, elhúzni nem tudja faltól, így viszont valahogy jobb, olyan pont jóra beállt.
-
orbano
félisten
válasz
fererencz89 #117845 üzenetére
ha zenehallgatás közben nem csapkodja senki a hangfal tetejét akkor jól van ez így
-
válasz
fererencz89 #117845 üzenetére
Csatolva van a padlóhoz, annak így kell működnie.
Nálam gagyi állvány van, ami nem valami merev, de stabil működik. Volt rajta 20 kg-os hangfal is.
-
fererencz89
őstag
Én mondjuk, ha ráütök a dobozok tetejére, akkor megdörren egy kicsit a padló. Olyan gránitlapom van, amit az előbb linkeltem (Obi). Ez hiba? Más kellene? Na majd próbálok kimérni valamit belőle....
-
fehér_ember
addikt
-
orbano
félisten
válasz
lezso6 #117841 üzenetére
Igen, a tüske pont azért kell, hogy csaoltni tudd a padlóhoz, ha szőnyeged van, ami ugye alapból elcsatol, meg nem is praktikus, met instabil.
De egy keménypadlón, ami eleve mondjuk kő és 40 tonna, mit számít, hogy nem ezen áll közvetlenül a hangfal, hanem van még egy gránitlap?
Eddig amiket néztem használati utasítás komolyabb szobai hangfalakhoz, az mind azt mondja, hogy keménypadlón tappancs, szőnyegen tüske, beszintezed és kész. -
válasz
orbano #117839 üzenetére
Elvileg az a szabály, hogy padlóhoz meg falhoz csatolni kell (tüske, gránit, stb), bútortól viszont értelemszerűen elcsatolni (gumi, stb). Állványt mindig csatolni kell a padlóhoz / falhoz, magáról az állványról viszont lecsatolni kéne a hangfalat. Elvileg. De ha tovább gondolom akkor ha az állvány nem rezonál és csatolt, akkor nem fog zenélni, tehát a hangfalat épphogy rá kéne csatolni, hogy ne mozogjon sehova. Ha rezonálós gagyi az állvány akkor kéne lecsatolni róla, viszont akkor azt minek csatolni a földhöz / falhoz ha úgyis rezegni fog?
Tüske egyébként úgy tudom leginkább szőnyegre kell, mert azon amúgy elmászna a hangfal, nem jó. De jó lenne mindezeket tisztázni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
orbano #117839 üzenetére
Én sem értettem, ráadásul amikor rá teszik, nem pedig alá, még a doboz rezonanciapontját is eltolhatja, ami épp adott konstrukciókban és csillagállások mellett vagy jól jön, vagy nem, de hogy nem egyenszilárdságú a történet, az biztos. Anyámék álló Magnatai alá vetettem vele 1-1 ilyen kisméretű virágtartó állványt, pont elválasztja a padlótól, rengeteget hozott, eltűnt a "döngés". Egy gránitlap csak a coupling-ot erősítette volna.
-
orbano
félisten
Sosem értettem igazán ezt a gránitlap dolgot. Nekem is van alatta, mert ingyen adták, és tök jó egyenletes felületet ad, de úgy érzem, ahogyan a tüskéknél, a lényege itt is mint ha félre lenne értve.
Ha hangszigetelni akarsz a hangfal és a komód között, akkor hangelnyelő anyag kell, mint a szivacs, aminek a hatását tömeggel lehet javítani, ez a tömeg-abszorber-tömeg konstrukció hangszigetelésben. Egy nagy tehetetlenségű (sűrű, nehéz) anyag felveszi a mozgaási energiát, csökkenti az amlitúdót, majd ezt az energiát a hozzácsatolt elnyelő csillapítja és hővé alakítja. A merev dolgoknak kicsi a belső csillapítása, így nagyon nehezen konvertálja hővé magától a rezgési energiát.
Tehát a gránitlapnak akkor lenne igazán értelme, ha alá valami hangelnyelőt raknak, pl. ipari rezgéselnyelő alátétet (amit pl. mérlegek alá raknak), vagy lépéshanggátlót.
De alapvetően tömegnek ot van hangfal, illetve a padló, tehát csak a kettő közé kell egy elnyelő. És voila! Meg is érkeztünk a stúdiókban használatos alátétekig...
Padlón meg eleve nincs sok értelme, nem rezonál be olyan könnyen egy padló, mint egy bútor, most mit érsz vele, hogy az energia 0.001 százalékát megfogod, miközben a szoba zeng a fölösleges relfexióktól. -
fehér_ember
addikt
válasz
Cblaa #117836 üzenetére
Próbálj ki előtte valamit alatta ideiglenesen ami ingyen van (az se baj ha bűnronda), mert ha semmi pozitív változást nem tapasztalsz, akkor minek fizetnél egy pofásabbért.
Ha nem szól elég jól annak számos oka lehet. Sokat az ilyenek amúgy sem javítanak (talán enyhén a mélyeken változtatnak).
Amúgy van aki csak gumi lábakat tesz alájuk, van aki tüskéket, van aki blu tack gyurmaragasztót, van aki isoacoustics állványt, van aki soundcare-t ...stb. -
fererencz89
őstag
válasz
Cblaa #117836 üzenetére
Szia!
Biztos, hogy rezgéseket adnak át a komódnak, tehát a bútor maga is hangot ad ki, ami rontja a megszólalást. Segíthet a gránitlap is, vagy valami ilyen esetleg? Ki kellene próbálni. Kezdésnek tenni alá pár otthon fellelhető dolgot: vágódeszka, könyv, szivacs,... Hallasz-e különbséget?Olcsó kőlap: [link]
-
Cblaa
kezdő
Üdvözlet mindenkinek!
Van valakinek tapaszalata arról, hogy hangfalak alá helyezett gránitlap segít e a hangzáson?
Nemrég szert tettem egy triangle elara ln01a-ra. A hálószobába helyeztem elalvás előtti zenehallgatásra, de hely hiányában hangfalállvány nem jön, szóba, csak a kommód teteje marad, (faltól kb. 15 cm-re.). Mi a véleményetek ezekről a bútorra helyezett gránitlapokról a hangfalak alatt. Ha nem muszáj nem fizetnék ki fölöslegesen pénzt, de nem egy ökör ára, ugyhogy ha várható javulás akkor lehet megéri. -
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
fehér_ember #117823 üzenetére
A linkelt oldal nagyon jó, köszi!
-
válasz
lezso6 #117822 üzenetére
"Hülye elvont poén."
Abszolút nem, teljesen egyértelmű volt és tetszett is, persze én hülye elvont vagyok.
Szobaakusztika topik:
Értem én a miértjét, de kicsit sajnálom, hogy le lett választva a HiFi-topikról a HiFi egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb összetevője. Így mintha egy ide nem tartozó téma lenne, pedig mindannyian tudjuk, hogy milyen szinten ide tartozik. Jelzésértéke volt annak, hogy ITT van megjelenítve a szobaakusztika témája, változó mennyiségben. Nem éreztem, hogy túlzsúfolt lenne tőle ez a topik, és nem fogom szeretni, hogy több topikot is figyelnem kell egyazon témáról. -
Gino20
őstag
válasz
fehér_ember #117823 üzenetére
Őszintén gyerekcipő ahol jelenleg tartok. Leginkább itt vagy HM topikban olvasgattam csak, meg privátban kaptam nagyon jó itinereket, de amit linkeltél azt holnap megpróbálom az Én kompetenciámmal értelmezni
-
fehér_ember
addikt
válasz
Gino20 #117821 üzenetére
Biztos olvasgattál/halottál már valahol a témáról ha paneleket akarsz a falakra pakolni.
Amúgy pl. itt is találhatsz olvasnivalót. A "Minden a lehallgatásról"-ba érdemes beleolvasgatni a Teremakusztika alattiakba meg főleg. De lehet ezeken már túl vagy.Ha már az imént nyitva lett szobaakusztika topik, akkor pl. kérdezhetsz ott is a panelekhez használatos anyagokról, kiporzás elleni védelmükről, fedő/díszítő borításokról, nyomtatási lehetőségekről, elhelyezésükről, mennyiségükről, méreteikről ...stb.
Legalább gyűlnek majd az ötletek. Persze ahhoz az is kell hogy minél több tag fel is fedezze. -
Gino20
őstag
válasz
lezso6 #117819 üzenetére
Ha esetemről van szó, akkor pont ezen változtatnék. A járóka melletti fal fog kapni egy ~80-100cm magas szekrényt / tálalót majd ez fölé menne 2-3db panel. Kanapé jobb és bal oldalán az oldalsó falakra szintén menne valami panel és hátul megint burkolva lenne + a front fal is burkolva lenne és még ötletem sincs, de valamit a menyóra is kitalálnék, de ha ez nem elég és veszett fejsze akkor hagyjuk. Kérlek tekintsétek tárgytalannak a kérdésem
Egy dolog biztos, nyomokban sem értek hozzá, de a csupasz falaknál úgy gondolom csak jobb lehetne az eredmény -
orbano
félisten
válasz
lezso6 #117819 üzenetére
dzsáááá ez kellett
Szobaakusztika topic, avagy vak vezet világtalant
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
orbano #117817 üzenetére
2.0-ára szerintem nem feltétlen, beleillik az itteni "sztereó hangrendszerek"-be.
Többcsatornára (mozi) már igen, azt viszont kitárgyalják a mozisban.. szóval végül arra sem feltétlen.Nem tudom. Szerintem egyszerűen nyisd meg és majd látni fogod, mennyire aktív a topic, hány embert érdekel. Nem kell ezt túlagyalni, csinálod és kész.
-
orbano
félisten
Kéne egy szobaakusztika topic
-
Gino20
őstag
Üdv!
Ugyan HM-ben utazom, de itt egyértelműen foglalkozva van a témával szóval itt érdeklődnék (továbbra is)
Szép lassan elkezdenék foglalkozni az akusztika kezelésével, mindezt úgy, hogy nem igazán értek a mérésekhez (tudom ez összeférhetetlenség), de mivel részben kötöttek a lehetőségek, így bizonyos szempontból olyan amilyen....meg hát idővel csak felszívok valamicske kompetenciát.
Szóval erről lenne szó [kép] [kép] .A képek szélesvásznúba készültek, hogy beleférjen minden, de valójában egy 3.9x5.4-es helyiségről van szó, ami ~55m3.
Tudom-tudom nem ideális, de ez van, dirac jól összehozza a dolgokat szóval nem olyan rossz az a mozi, mint ahogy a képen esetleg kinéz.
Nem fikázni. Pár éve lett felújítgatva a ház (ami még itt-ott most is folyamatban) és kisgyerekek, munka mellett a nappali "dekorációjára" még nem volt érkezésünk. Fronton tervezek egy kicsit kisebb komódot és a kenel melletti falra tervezek majd szintén valami komódot / tálalót. A kis szőnyeg létezik csak a képen nincs.
Front falon telibe tervezek 10-15cm gyapotot és mellette a front jobb doboznál szintén telibe (padlótól menyóig) 5cm gyapotot (az elrendezés és hallgatási pozíció itt valószínűleg többet nem enged). Falra keret, bele a vászonba bugyolált gyapot és ezt az egészet fedném egy ilyennel [link] , hogy valahogy ki is nézzen. Erről mi a véleményetek? Ezek a kemény lécek nem újabb reflexiós pontok lennének (főleg oldalt ahol szinte rögtön belesugározna a doboz), vagy a mögötte levő gyapot tudna érvényesülni? Másképpen kérdezve ez így vajon felesleges pénzégetés vagy elmegy kategória?.
A hátsó falakat szintén így oldanám meg 5 vagy 10cm gyapottal. Jobb surround-nál padlótól menyóig és a bal surround-nál részben történne meg a klíma és radiátor miatt pl [kép] .
A kanapé túl nagy (amikor vásárolva lett még nem volt HM, így ez nem volt szempont), a SUB pont befér, az "U" rövidebb szára még nem zavaró és 5-10cm-el ha előrébb jön, még nem gond a szobába való közlekedés esetén, de ennél többet nem tud előrébb jönni szóval ilyen nagy sarok panelokat nem tudok elhelyezni, mert pl az beljebb is tolná a jobb surround-ot, de a kanapé már nem tud arrébb menni
Az oldalsó falakon meg 10-15cm panelokat helyeznék el, ahogy a képen vagy pl így [kép] ami valami dekor fából lenne (a keret) és benne a gyapot + azon valami mintás vászon.
Elsőként a front és mellette levő fal + léces borítás érdekelne, hogy vajon működhet-e vagy sem, vagy hagyjam az egészet a pélóba, mert úgy trágya az egész ahogy van?
Van UMIK-1-em a dirac-hoz és ebből van pár mérésem. Hátha ez nektek többet mond mint nekemKorrigálás nélkül [FL] [FR] [Center] [SL] [SR] [SUB] [AtmosL] [AtmosR]
Majd rászánom magam és megnézem REW-el is. -
Mezga Aladár
veterán
Köszi, akkor itt nincs általános szabvány.
Akármilyen méret, akármilyen menettel. Akkor ez sz@pás.
Lemérem a hüvely átmérőjét, elmegyek egy csavarboltba és veszek egy rakás anyát(normál menet, finom menet, stb.) valamelyik mérete csak jó lesz. Ez alapján csak találok majd donort. -
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Mezga Aladár #117808 üzenetére
Nekem aranyozott fém, szorítócsavaros banánhüvelyeim vannak, azok csavarjának menetmérete M10x1 mm-es. (Most mértem meg). Hogy a műanyag csavarós milyen, azt nem tudom.
szerk: a most a fiókban találtam M6-os menetméretűeket is.... -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Mezga Aladár #117808 üzenetére
Tolómérô ? M4 talán ? Ha látsz vele identikus aljzatot neten (Kácsa?), annak adatlapja elárulja a robbantott rajzon. (Legalábbis így indulnék neki).
M3-am van a Pi-hez egy marék, az vikonka szerintem, M5-öt meg túl vastagnak érzem. Az öreg Onkyo-mé M4, de megerôsítendô a feltételezés.
Esetleg tedd fel itt
-
Mezga Aladár
veterán
Sziasztok!
Megtudja valaki mondani az erősítők hangszóró csatlakozásának mi a mérete? A műanyag csavaróra gondolok ami a villát rögzíti. A menet méret érdekelne. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
BIGi75 #117805 üzenetére
De, belenyúlhatnak. Bár ez általában az ultra-low-end-nél (pl. Realtek) divat, a jelenség létezik. Az ASUS rendszeres szoftveres marhaságai miatt simán el tudom képzelni, hogy van itt is ilyen. Egy példa, ami hasonló hülyeség a kártyától: ha feltelepíted a drivert, szándékosan ad nagyon durva crosstalkot a szomszédos csatornákra, ami driver nélkül nincs ott.
-
BIGi75
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nintendo Switch 2
- Milyen NAS-t vegyek?
- Riasztó topik
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Gigabyte GeForce FX 5900XT 128MB, tesztelt
- Pioneer VSX-LX60 csúcskategóriás mozis erősítő (Air Studio tuning)
- Denon AH-D400 zárt fejhallgató új gyári csomagolásban
- SilverStone Nitrogon NT06 s478 LGA775 A64 tuning hűtés
- Cooler Master 80 PLUS Gold Certified ATX Power Supply Unit MWE Gold 1050 - V2 ATX 3.0
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB CM CMP 510 Seasonic 750W
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB FSP CMT240 Zalman 500W
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G733QS! 17.3 Col / 300HZ / RTX 3080 16GB / R9 5900HX / 32GB DDR4
- Intel Core i7-9700 CPU, processzor (SRG13)- Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest