- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezetékes FEJhallgatók
- A gyári kábelek fontosságára hívják fel a figyelmet az új GeForce-ok gyártói
- Kemény üzenetet küldött a gyártói részlegnek az Intel társvezetője
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen TV-t vegyek?
- K(V)M kapcsoló. Okés, de milyet?
- Nyomtató topik
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
LuXor Audio
újonc
válasz
fererencz89 #127245 üzenetére
Idézet egy használati útmutatóból:
“A Trabant útfekvése kitűnő, és gyorsulása kifogástalan. Ez azonban nem szabad, hogy könnyelműségre csábítson.”
Akkor most hogyan tovább? -
LuXor Audio
újonc
válasz
Beretvás #127242 üzenetére
Túl fogja élni, használd nyugodtan! A hangsugárzók impedanciája egy számmal nem leírható; amit a hangdobozodon látsz, az csak egy névleges érték. Az erősítődön álló 4 ohm a ráköthető minimális terthelő impedanciát jelöli, ami esetedben kevesebb, mint a hangsugárzód 6 ohmja, tehát nincs gond.
[ Szerkesztve ]
-
LuXor Audio
újonc
válasz
python1 #127237 üzenetére
A Luxor X hangsugárzóknál teljes mértékben aktív váltás alkalmazunk saját programozású DSP-vel, tehát digitális megvalósítással.
A ProAudio eszközök is sokfélék, nem lehet őket egy kalap alá venni. Egy Xilica processzor nyilván más minőséget képvisel, mint egy Behringer, sajnos árban is. Utóbbi is működik, ellátja a feladatát, de a minősége azért nem az igazi. Nekem is van egy DCX példányom (elviheti ingyen, aki eljön érte), erősen eljárt felette az idő, de játszani jó, szépen ki lehet tapasztalni vele a különböző szűrők objektív és szubjektív hatását, én is erre használtam sok évvel ezelőtt.
[ Szerkesztve ]
-
LuXor Audio
újonc
"a sajat fül (is
) be tud csapni, ezert veszelyes hallgatni rá komoly kerdesekben"
Hát van az a fül, amire nem célszerű hallgatni
, de egy tanácsadó, tesztbeszámoló, kereskedő nem tud becsapni? Említhetem a félreértelmezett mérési görbéket is, mert ugye manapság sokan lelkesen mérnek mindenfélét és néha egészen bizarr következtetéseket vonnak le a görbékből.
Zenehallgatás közben mire hallgassak, ha nem a fülemre?
-
LuXor Audio
újonc
válasz
fererencz89 #127230 üzenetére
"No offense, de miért használnak akkor a gyártók / forgalmazók ilyen idézett véleményeket, hogy:"
Hát azért, amit írtram: a vevők nem a fülükre hallgatnak. Minden esetben az otthoni meghallgatást javaslom, ha megkérdeznek, de ettől a többség meg szokott ijedni. Azt várják a kereskedőtől, hogy mondja meg a tutit, aztán vezesse őket a pénztárhoz.
-
LuXor Audio
újonc
válasz
Mathiask #127224 üzenetére
Igen, a saját véleményért meg kell dolgozni, de akinek ennyit nem ér, az miért kezd el pl. hifizni?
A birtoklási vágy, vásárlási láz, a "jól akarok járni" hozzáállás nagyon erősen jelen van minden hobbiban ma már. Lásd mikor valaki betoppan egy fórumra és rögtön a világ legjobb erősítőjét akarja, miközben két gagyi között sem hall különbséget. Na az ilyennek lehet szinte bármit eladni, ők pörgetik a kereskedelmi számokat és persze miután megvette a 10 milliós cuccot, másnap már tanácsadóként jelenik meg valamelyik felületen és pont azt a szöveget fogja tolni, amivel őt etette a leleményes kereskedő tegnap.
-
LuXor Audio
újonc
válasz
lezso6 #127223 üzenetére
Ha nekem ízlik egy étel és örömmel tolom a fejembe, mennyire kellene figyelembe vennem, hogy egy díjnyertes szakács szerint szakmailag el van rontva? Rontsam el valakinek a kedvét, miközben átszellemült arccal gyönyörködik egy festményben, de én látom a sérült pigmenteket, akérdőjeles kompozíciót és a problémás ecsethasználatot? Van-e jogunk mások véleményét erőszakosan felülírni és meggyőzni őket arról, hogy - szerintünk - tévednek, miközben élvezik, amit fogyasztanak? Ezt az önjelölt lélekmentő szerepet egy speciális embertípus veszi magára, akiktől én kimondottan tartok.
Eszeveszett mennyiségű gagyi, rosszul telepített, tévesen összeállított hangrendszerrel találkozom, amiket jellemzően valamilyen tévhit, önjelölt tanácsadók ajánlása, gyártói szlogenek alapján vásárolnak össze, de a véleményem egészen addig megtartom magamnak, míg nem kérik ki. Biztos vagyok benne, hogy több lenne az elégedett hobbitárs és kevesebb lenne az értelmetlenül elköltött pénz, ha mindenki a saját fülére hallgatna.
Lásd a fentebbi esetet, ahol valaki MQA lejátszást célzott meg, miközben még nem találkoztunk olyan élő emberrel, aki bármilyen előnyét hallotta volna ennek a tömörítési/kódolási eljárásnak. (Nem is azért találták ki, hogy JOBBAN szóljon, ezt csak a hifisták tekerték ki belőle a csodavárás szellemében.)
A zenehallgatás "normális" esetben egy érzelmi, lelki tevékenység, ahol a műszaki érvek nem feltétlenül mindenhatóak. Akiknek frekvenciákról, dB-ekről, %-okról szól a muzsika megszólalása, azoknak nyilván fontosak a magyarázatok, műszaki paraméterek, de ők a zenehallgatók apró és nem feltétlenül legboldogabb csoportja.
-
LuXor Audio
újonc
válasz
fererencz89 #127220 üzenetére
Nem leszek partnered ebben az ideát/odaát megosztásban, mert én teljesen másként, sokkal színesebbnek, sokfélének látom a hazai hifistákat. A többséggel jól el lehet beszélgetni úgy is, hogy sok kérdésben nem értünk egyet. Nyilván van néhány agresszív barom és itt talán ugyanazokra a személyekre gondolunk, de ők egy apró kisebbség és egyáltalán nem csak az AVX-en fordulnak elő (sajnos).
"Kicsit az az érzésem van, hogy ha valamit elegendően sokszor és elég hangosan mondanak el / írnak le, az onnantól tényként fog létezni. Lásd "
a prohardveres bitperfekt szektások
. "Ez is egy oda/vissza játék!
[ Szerkesztve ]
-
LuXor Audio
újonc
válasz
fererencz89 #127218 üzenetére
Nem tudok válaszolni, ezt a topikot és a társaságot szinte semennyire sem ismerem, csak néhányatok neve ismerős az AVX-ről. Nem tudhatom, Te mit miért teszel, de azt tudjuk, hogy mindenki azt hiszi önmagáról, hogy középen áll és nem vall szélsőséges elveket. A sorok között olvasást meg inkább meghagyom a nőknek, ők ebben sokkal lelkesebbek és tehetségesebbek is (legalábbis szerintük azok).
[ Szerkesztve ]
-
LuXor Audio
újonc
válasz
fererencz89 #127214 üzenetére
Nem javaslom a sarkítást, hacsak nem a vita a cél. Nem írtam olyat ugye, hogy "hatalmas különbséget hallok, de más képtelen meghallani". Amúgy meg az is egy érdekes jelenség, mikor valaki nem tudja elviselni a sajátjától eltérő véleményt, képtelen nem szembeszállni vele és rögtön puskaporként és gyufaként viselkedik.
Pár napja regisztráltam ide Luxor Audio néven, a régebbi fiókomat évekkel ezelőtt töröltem, tehát nem névváltozás történt. De ha mindenképpen meg kell ideológizáljam, akkor annyit tudok mondani, hogy a saját véleményemet már nem igazán akarom tolni, ezért is jobb céges név alatt írni. -
LuXor Audio
újonc
válasz
fererencz89 #127212 üzenetére
Mindenkinek magánügye, milyen alapon hoz döntéseket. Ennek dacára az én szememben a legrosszabb megoldás másokra hallgatni olyan kérdésekben, amiket bárki ki tud próbálni a gyakorlatban. Általában nem olyan kérdésekkel állunk itt szemben, mint hogy milyen a légkör szaga a Marson, abban valóban nehéz személyes tapasztalatot szerezni, de pl. a Tidal és a Spotify által nyújtott hangminőséget bárki összevetheti, ha akarja. A Qobuzt nem veszem ide, mert azt Magyarországon kicsit problémásabb beizzítani.
Itt jön elő az, amiről pár napja is írtam, hogy a hifisták többsége nem mer a saját fülére hallgatni, inkább elhiszi, amit egy számára hiteles, szimpatikus, okosabb, képzettebb ember állít. Ez felfogható klikkesedésként is, bár ahhoz szerintem kell még néhány más dolog is.
-
LuXor Audio
újonc
válasz
fererencz89 #127207 üzenetére
Nem tudom, milyen fordulatra gondolsz és miként kapcsolódik ide a klikkesedés.
-
LuXor Audio
újonc
válasz
denesdr #127209 üzenetére
Nem kell ezt olyan komolyan venni szerintem. Utazás, nyaralás közben nem vagyok annyira kritikus, ott bőven jó volt nekem is a Spotify, de otthon egy komolyabb rendszeren hallgatva már problémás. Ma már mindenhol a Qobuzt használom, de nem kizárólag a hangminőség miatt, más szempontok alapján is ők a legszimpatikusabbak számomra, pl ahogy támogatják a zenészeket.
-
LuXor Audio
újonc
válasz
liszi70 #127205 üzenetére
Az általad idézett összevetésen a Tidal és a Qobuz szolgáltatása szerepelt. Mikor már hónapok óta láttam, hogy emberek kardélre hányják egymást attól függően, kinek melyik tetszik jobban, kipróbáltam magam és nem hallottam lényeges eltérést, ha egyáltalán van. Ennek dacára néhol olvasni olyan véleményt is, hogy ég és föld az eltérés. Tudjuk, hogy aki akar, az mindig is fog hallani eltéréseket, sokak számára az egész hobbi erről szól.
A Spotify ebből a sorből kilóg az általuk használt tömörítési eljárás miatt, ezt szerintem némi odafigyeléssel és rutinnal sokan hallják, ha nem is mindenki.
-
LuXor Audio
újonc
válasz
denesdr #127204 üzenetére
Én nem hallgatnék senkire ilyen kérdésekben, hanem magam járnék utána.
Egy olyan embernek hiába írom, hogy a Spotify még az autómban is jóval gyengébben, laposabban szól, mint a Qobuz, aki elvi alapon elutasítja, hogy bármi eltérés lehet. Azzal egytértek, hogy az emberek többsége nem hall különbséget, de ez ugye nem azt jelenti, hogy nincs is.
-
LuXor Audio
újonc
válasz
mimic1979 #127199 üzenetére
Az erősítőd a ráküldött analóg jelet digitalizálni fogja, csak így tud digitális korrekciókat elvégezni, aztán újra analóggá alakítja a hangsugárzó előtt. Ettől függetlenül nem mondanám, hogy nincs értelme egy jobb minőségű lejátszót és jobb minőségű streaming szolgáltatást használni, a Spotify és a Tidal között azért bőven hallható eltérés a zenei anyagtól függetlenül is.
Az MQA tévút, kihalófélben is van, ezért javaslom, ez ne legyen szempont! A streaming szolgáltatók között csak a Tidal erőltette, de már ők is lejöttek a szerről!
Amúgy meg ne hallgass senkire, vigyél haza néhány playert és próbáld ki őket! Ha nem hallasz különbséget, akkor vidd vissza és dőlj hátra!
[ Szerkesztve ]
-
LuXor Audio
újonc
válasz
VoidXs #127168 üzenetére
Emlékezzünk!
A 80-90-es években a gyártók nem kevés műszaki adattal, mérési ábrákkal pakolták tele a prospektusokat. Mi lett ennek eredménye? A lelkes, de laikus hobbitársak olyan ordas félreértéseket krampácsoltak a vakvágányon, hogy a gyártók magyarázkodni kényszerültek, az nem úgy van, ez nem azt jelenti, fordítva tetszik nézni a grafikont, stb. Majd megelégelték a reménytelen küzdelmet és leszoktak a műszaki adatokról, ma már csak a kötelezőket teszik közzé. (A Pro Audio világban ma is több oldalnyi adatot kapsz a cuccokról, mert ott kinézik a felhasználóból, hogy tudja őket értelmezni.)
A leleményesebb HiFi marketingesek észlelték a rést, ahova be lehet nyomakodni, így köszöntött ránk a varázsigék, ideológiák, pofaleszedős dumák korszaka. Ennek alteregoja, amikor előkaparnak valami misztikus paramétert, amit ideális esetben senki nem tud értelmezni, rajzolnak hozzá tetszetős ábrákat és elhitetik a néppel, hogy attól döglik a légy! Lásd damping faktor, jitter, fázistorzítás, MQA, stb. Ez legalább valami objektív adat, így nem kell a fülünkre hallgatni, meg vagyunk mentve!
A Room Correctiont nem merem beírni a listába, mert akkor halál fia leszek itt.
-
LuXor Audio
újonc
válasz
fererencz89 #127161 üzenetére
Az AVX-en kezdetleges módon van szabályozva a céges jelenlét, ezért nem feltétlenül a kereskedőket, gyártókat hibáztatnám. Én önként átírtam a nevem, de ezt nem mindenki tette meg, nem is kötelező. Aki privát fiókkal van jelen, de valójában egy céget képvisel és marketing tevékenységet végez, azzal végképp nem lehet mit kezdeni, lelkiismeret és pofaméret kérdése. A regisztrált (és fizető) cégek jogai meg vannak nyírbálva, az övék nincs.
Ugyanakkor vegyük észre, hogy a gyártó/kereskedő sok esetben szakértője is a témának, szóval óvatosan üldözném őket. Persze tisztában vagyok a magyar reflexszel, miszerint ezek mind pénzéhes gonosztevők, én is megkapom néha...
-
LuXor Audio
újonc
-
LuXor Audio
újonc
válasz
lezso6 #127145 üzenetére
Egyetértünk. Nekem nem fáj, ha valaki a 10 milliós tápkábelben leli örömét, nem fogom lehülyézni emiatt, bár lehet, hogy nem is lesz a legjobb barátom. Csak ne akarja megmagyarázni az ohm törvénnyel és engem meggyőzni róla, hogy enélkül nincs élet, de még zenehallgatás sem!
-
LuXor Audio
újonc
válasz
VoidXs #127143 üzenetére
"...miért adsz jóval nagyobb hangsúlyt az érzelmeknek, mint ami logikus? "
Ezt azért gondold át szerintem! Logikát és érzelmeket egy mondatban említeni mindig veszélyes. Mennyire logikus Mozartot szeretni?
Van egy barátom, aki zenehallgatás közben összeérinti a mutató és hüvelykujját, szerinte jobban tudja így élvezni a muzsikát. Mi okom lenne ebben megingatni? Mert nem logikus?
-
LuXor Audio
újonc
válasz
fererencz89 #127139 üzenetére
A klikkesedést úgy értettem, hogy virtuális táborokba tömörültök és elkezdtek úgy beszélni, hogy MI és ŐK, vagy PH-sok és AVX-esek, miközben mindenhol sokféle ember van sokféle véleménnyel, egyik társaságot sem látom homogénnak.
Legutóbb másfél hónapja kaptam kokit odaát, mert kritizáltam a hozzászólások intenzív mozgatását, törölgetését, a moderátorok túlmozgását, miközben biztosan jót akarnak. Én is voltam moderátor, nem egy hálás ténykedés az. Ha tökéletes fórumra vágynék, csinálnék magamnak egyet és kizárólag magammal beszélgetnék, de gyorsan megunnám.
-
LuXor Audio
újonc
válasz
VoidXs #127138 üzenetére
Pl. a hangászok többsége ma sem áll szóba a hifisták többségével, leginkább mert nem értik őket és ez visszafelé ugyanígy van, de kivételek mindig voltak és vannak. Az ezoterikára fogékony tábor aránya sem változik az évszázadok során és mindig háborúban álltak a realistákkal. A közeledési folyamat azonnal értelmetlenné válik, ha azzal kezdjük, hogy lehülyézzük a másikat és ez sajnos oda/vissza előfordul.
-
LuXor Audio
újonc
válasz
liszi70 #127135 üzenetére
Mindenkinek engedjük meg, hogy úgy élvezzen, ahogy tud! Amúgy is sokkal érdekesebb a kérdést az érintettekkel megbeszélni, mint a hátuk mögött összesúgni. Pl. Long egy kimondottan értelmes, intelligens ember, akivel jókat lehet beszélgetni zenéről (is). Hogy közben számomra is riasztó mennyiségű időt tölt néhány kérdésben, az egy dolog. A csajom meg órákat képes piszmogni a virágaival.
-
LuXor Audio
újonc
válasz
VoidXs #127134 üzenetére
Javaslom neked, ne akarj meggyőzni egy mérnököt a mérnöki tudományok létjogosultságáról!
Világnézetünk egyeztetésére sincs semmi okunk.
Az előrelépést, fejlesztést mindig valamilyen emberi, társadalmi igény szüli (leggyakrabban a lustaság és a haszonvágy), nem a matematika. Háborúból mostanság legalább annyi volt/van, mint a középkorban és az emberi hülyeség/okosság is állandónak tűnik, minden kornak megvan a maga Mozartja és da Vincije, de ezt talán ne itt beszéljük meg!
-
LuXor Audio
újonc
válasz
lezso6 #127133 üzenetére
Persze, a vaktesztnek is megvan a létjogosultsága, de mindenre nem alkalmas. Ha számomra kedves egy készülék kinézete, feldobja a szobámat és örömmel nézek rá, vagy egyszerűen csak jó hozzá érni, akkor miért zárjam ki a döntési folyamatból ezeket a szempontokat? Számomra pont ez lenne önbecsapás. A zenehallgatásnak mégiscsak az lenne a célja, hogy kellemesen érezzük magunkat közben, nem? Hogy ehhez ki miként jut el, az magánügy.
És igen, a hangzás mellett vannak más szempontok is. Az én jelenlegi fejhallgató erőstőm sem hangminőség bajnok, de pont olyan szolgáltatásokat nyújt, amire szükségem van és annyiba került, ami még nem fájt nagyon, ezek pedig legalább olyan fontosas számomra, mint a hang (pláne hogy havonta csak 3-4 órát töltök otthon fejhallgatóval a fejemen).
Ahogy írod, a gyors összevetések a különbségeket mutatják meg, de azt nem, melyikkel jobb együtt élni. Mérni sok mindent tudunk, leginkább hibákat, de azt nem, hogy mennyire JÓ a kütyü, mert ez egy végletesen szubjektív jelző. Meg tudom mérni egy hangsugárzó hangnyomását, torzítását, fázismenetét, de azt nem, hogy neked mennyire tetszik majd, azaz számodra mennyire JÓ. Végtelen számú bemutatót, nyilvános tesztet tartottam már és a vélemények között mindig volt egy jókora szórás, tehát a JÓ mindenkinek mást jelent.
-
LuXor Audio
újonc
válasz
fererencz89 #127132 üzenetére
Attól tartok, ez a kedvező/kedvezőtlen környezet csak néhányatok fejében létezik. Amúgy az AVX fórumról 3x lettem kitiltva 21 év alatt, tehát ha arra a felületre gondoltál "kedvező környezetként", hát...
Döbbenettel figyelem mostanában, ahogy klikkekbe tömörültök és elkezditek egymást cseszegetni nüansznyi különbségekre mutogatva. Szomorú és vadiúj jelenség ez, aminek régebben nyoma sem volt a hazai HiFi csapatban. Mindenhol vannak fura alakok, de olyanok is, akikkel értelmesen lehet beszélgetni.
-
LuXor Audio
újonc
Pár perces összevetéssel olyan különbségeket fogsz csak hallani, amiknek - szerintem - az élvezetes zenehallgatásban nincs jelentőségük: melyiknek több a basszusa, nagyobb a színpada, stb. a másikhoz képest. Gyanítom, nőt, autót sem feltétlenül úgy választasz, hogy egymás mellé állítasz néhány példányt és összenézed őket 3 perc alatt.
Az egész otthoni zenehallgatás egy illúzióra épül, amit akár becsapásnak is mondhatunk. Hogy ezen belül melyik a nagyobb becsapás, a fülünkre hallgatni, vagy az agyunkkal felülírni a hallottakat, azt mindenki szabadon eldöntheti előítéleteinek megfelelően. Ha a múltban minden jelenséget becsapásnak tekintettünk volna, amiket éppen nem értettünk és emiatt elutasítottuk volna őket, még mindig az őskorban tartanánk. És például nem létezne a kenguru sem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Futás, futópályák
- Stellar Blade
- Béta iOS-t használók topikja
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Kutya topik
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...