Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- TCL LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Khaosz55
addikt
válasz
Quetz #163687 üzenetére
Én is ezt gondolom. Elhiszem, hogy jobb meg pontosabb a zárt na de az elég rossz ha azt érzed a film alatt, hogy eszméletlen kevés. Itt egy régi még kézzel rajzolt tervrajzrészlet a házamról, a szobákat meg felesleges méreteket paintbe lesatíroztam és jelöltem a 2 SVS és XTZ-t illeteve a kanapé és a vászon elhelyezését. A nappali rész kb 40 cm-rel süllyesztve van a többi részhez képest. KB 3,6m belmagasság és egyben 60mˇ2, kb 190-200 lég m^3. Egy átlag szoba légköbméterben kb 1/4 ekkora. Helyeztem már mindenhova mindenhogyan variálva a subokat jelenleg ez a legjobb felállás, nsd elöl xtz a kanapé mögött. Pont nem érdekel a zárt pontossága ha kb egy jó filmjelenetnél nemhogy a pontosságot de subbot is alig hallom. XTZ hozta amit akartam, lényegesen jobb élmény így a mozi.
Én azt is elhiszem, hogy zárt subbal meg lehet oldani, csak akkor lehet kéne vennem millió feletti szub-ot vagy subokat.
Meg már szentségtörés lassan, ha valakinek reflex sub-ja van, fölég ha tetszik is neki.
Lehet nekem mutatni 200-ért olyan zárt subbot ami ekkora térben megadja a megfelelő élmény mozizásra. Mer én most ennyit szántam rá majd lehet a jövőben többet fogok. -
Ear001
addikt
válasz
bajnokpityu #163678 üzenetére
-
robi-k
őstag
válasz
bajnokpityu #163693 üzenetére
A szélessávú hangfalak megfelelően méretezett rezonancia kamra nélkül nem adnának elegendő hangnyomású alacsony frekvenciás tartományt. Bár megjegyzem, hogy az esetek többségében nem klasszikus reflex dobozokról beszélünk a szélessávúak esetében, hanem tölcsér vagy labirintus kialakítással rendelkező akusztikáról, ami azért egy kicsit másképp működik a klasszikus reflex-hez képest
-
bajnokpityu
félisten
válasz
#03969024 #163689 üzenetére
Igen, ezen sokat gondolkodtam, miért refis a legtöbb szelessavu hangfal. Mert hallani meg a granden is, hogy nyitott. De annyira jó amúgy, hogy ez a hátrány baromira nem tűnik szembe. Nomeg valszeg az EM mely is gyorsit a dolgokon.
Avalont hallottam zárt dobozt, de olyan rossz volt az install, hogy nem tudtam értékelni. -
-
törölt tag
válasz
bajnokpityu #163653 üzenetére
Egyről beszélünk, bár nem nagyon tudok róla, hogy drivereket kifejezetten zárt, vagy nyitott dobozhoz gyártanának. Azt nem tudom, hogy bizonyos esetekben miért kisebb a zárt... Az is érdekes, hogy alig gyártanak már zárt dobozt, még a diyerek is inkább lyukat vájnak... Sőt, a Grande Utopia 40 centis mélye is kapott egy szellőzőt...
A szimulációnál látszik: 40 literes zárt F3 50 Hz, reflexben 30 Hz. Az, hogy milyen az utóbbi minősége, azt eldöntheti mindenki a maga preferenciái alapján... -
-KP-
addikt
válasz
mettek #163674 üzenetére
egyszer azért próbálj ki egy jó reflexest is, ne csak SVS-t, vagy Klipsch-t.
Ami még szomorúbb, hogy eleve nem jó minőségű szubokról beszélünk, és ezek alapján jelentitek ki, hogy minden reflexes szar. Tiszta röhej. Ezeknek az alsóbb kategóriás szuboknak egy célja van. Vedd meg, használdd, de legyen ott a bogár a füled mögött és legyen meg a vágyódás a sokkal drágább modellek felé. A gyártók ezt nagyon értik.
-
Quetz
őstag
-
gab1ka
senior tag
Már hogy ne kapcsolna be, azért azt nehéz nem észrevenni
@BBéci:
Igen látom hogy ő is zártakat használ, bár a korábban tőle látott képek alapján jóval nagyobb helyiségre emlékeztem valamiért és azt is hittem hogy ez magával vonzza a reflex szükségességét.Most kicsit fel is bátorodtam hogy a kisebb szobában "nem fogok lemaradni semmiről", azaz mellbe vághat ezek szerint egy zárt láda is, megspékelve további előnyökkel.Egész kíváncsi lettem, az nsd-t csak példaként írtam, valamiért amolyan aranyközépútnak gondolom ár/értékben mások véleményei alapján, de ha eljön az ideje akkor igyekszem majd jobban körbejárni az ajánlatokat.
-
Khaosz55
addikt
válasz
Quetz #163671 üzenetére
Akkor gondolhatod 2db svs sb12nsd mennyire kevés a közel 70mˇ2-re. Kilehelik a lelküket akkor sincs meg a mozis élményfaktor, ezért lett most ez a reflex dugózható XTZ. SB-4000 700K valahogy most éppen nem jutott eszembe venni egyet, mert szerintem egy SB-3000 (500ezer) is kevés lenne.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
bajnokpityu #163675 üzenetére
Még anno a kis szobában így voltam a refis Klipsch-el. Vagy nagyot szólt (nem ütött csak búgott tőle minden) vagy semmit. Ott nagyon nem volt jó, bármennyire is be akartam beszélni magamnak.
-
mettek
addikt
válasz
bajnokpityu #163673 üzenetére
Na meg nem ül rá úgy a hangra mint a refis. Legalábbis nálam egyfajta tisztulás volt tapasztalható amikor váltottam.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Quetz #163671 üzenetére
Köszönöm szépen a kimerítő választ, illetve a többieknek is!
Szerintem ha eljön az ideje akkor tenni fogok egy próbát a másik oldallal is, de ez esetemben megáll valami használt svs sb12nsd-nél 150 körül, ennél jobban aztán tényleg nem érdekel a téma, hacsak nem tényleg szembeötlő az a bizonyos különbség ahogy egyesek körbeírják.
-
Quetz
őstag
válasz
gab1ka #163665 üzenetére
A zárt láda előnyei:
- Kis méret
- Egyszerűen tervezhető
- A tuning frekvencia alatt 12dB/oktáv a hangnyomás eséseA zárt láda hátrányai:
- A tuning frekvenciája magasabb, mint a reflexes ládáknak, magasabb frekvencián kezd esni a hangnyomás
- 2-4 mélynyomóra van szükség, hogy egy reflexes teljesítményét kiadják a tuning frekvencia környékénReflexes láda előnyei:
- A tuning frekvenciáig kvázi egyenletes a hangnyomásReflexes láda hátrányai:
- A mérete többszöröse a zártnak
- A tuning frekvencia alatt 24dB/oktáv esik a hangnyomás
- A tervezése a reflexnyilás és a méretkülönbség miatt sokkal bonyolultabb
- Az alul méretezett reflexnyílás hallható zajt produkálGyakorlati különbségek, azonos hangszórót feltételezve:
- A zárt/reflexes láda 50-60Hz-től azonos hangnyomást produkál.
- A tuning frekvencia környékén a reflexes láda előnye 10dB vagy több is lehetÉs van még egy faktor, a szoba. Aminek méreteiből következik, hogy adott frekvencia alatt 12dB-vel növeli a mélynyomó hangnyomását. Ez kisebb szobák esetén akár 30Hz is lehet, nagyobb nappaliban viszont leesik 20Hz alá.
Ezért ajánlják a 15-20nm szobákba a zártakat, mert megtolja a teljesítményüket a "room gain", és ugyanezért kell reflexes a 40+nm-es nappalikba. -
gab1ka
senior tag
válasz
ctrlaltdel13 #163666 üzenetére
Írtam, 16nm.Amúgy így tervezem ahogy írtad
csak nem én fogok menni, hanem kényszerűségből venni fogok valamit és amelyik jobban tetszik az marad, de egyelőre csak tapogatózom hogy mire számíthatok, elég megosztó ez a sub téma is ahogy látom..Meg talán szinte minden az audio világban.
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
gab1ka #163665 üzenetére
Még mindig nem írtad mekkora helyiségbe lesz.
Jó ehelyezés látom megoldott.
Amid van nem ismerem így nem tudok viszonyítani.
Én azt ajánlom csapd a hónod alá a szubod és menny vele hallgatózni, hasonlítgatni.
Én ezt csinálom/tam.
Biztos van a környezezedbe fórumos aki beenged.😉 -
gab1ka
senior tag
válasz
ctrlaltdel13 #163661 üzenetére
Őszintén szólva én csak egy totál szimpla SVS SB1000-re gondoltam, de annyira még nem foglalkoztat a dolog hogy mégegyszer ennyit költsek arra amit nemrég majdnem azért adtam el mert egyszerűen zavar hogy 100e forinttért a 11-es állásból 1-esen van és "nincs kihasználva" hacsak nem jönnek haverok demozgatni.Nem ülök kiemelésben, rew-el szépen ellenőriztem, nagyon kellemesen szól, csak én meglehetősen halkan nézek filmeket és nem igénylem a 100+ decibelleket.Reménykedtem benne hogy van bevált jóval szerényebb teljesítményű kisebb helyigényű zárt, ami a fentiek szerint hangban is "jobb", de gondolom túl sokat akarok egyszerre
@Quetz:
Látod engem pont ez zavar meg hogy most itt végignyálazva egy ilyen eszmecserét hirtelen nem is értem hogy miért használ bárki reflexes ládát ha egyszer a másik konstrukció "mindenben jobb", persze annyit már én is értek hogy a vélemények közt érdemes szelektálni.Tudtommal neked is életképesebb dobozaid vannak..Szerinted a 30hz alá menés például egy értelmes kitűzött cél, vagy ez a számháború része másodlagos a dolognak? (Most eltekintve a zárt/reflex kérdéstől)
-
Ear001
addikt
válasz
gab1ka #163659 üzenetére
Nem, egy hátrányuk van. Ugyan akkora hangnyomáshoz nagyobb erősítőteljesítmény, és nagyobb mágnesű, jobban terhelhető drágább, tökösebb hangszóró kell.
Reflex ládában himihumi hangszórók is elvannak, zártban nem, vagy hát nagyon hamar kiderül, ha ilyennel próbálkoznak.
-
Quetz
őstag
válasz
gab1ka #163659 üzenetére
Mindkét típusnak van előnye és hátránya, de ezen a fórumon a megmondó emberek egyoldalúan a zártak előnyeire és a reflexesek hátrányaira koncentrálnak.
A legfontosabb talán azt megjegyezni, hogy marhaság a gyors zárt és lassú reflexes. Helyesebb jól megtervezett/kivitelezett és hanyagul megtervezett/összerakott mélynyomókról beszélni. Tehát mindkét típus esetén vannak kiváló és pocsék modellek. -
gab1ka
senior tag
A fentiek alapján a zárt ládáknak kizárólag előnyük volna a reflexesekhez képest? Komolyan érdekelne, anno a kezdetek kezdetén épp azért döntöttem reflexes mellett mert valahogy mindenhol azt ajánlották házimozizáshoz.Jeleneg egy 16nm-es szobába nekem bődületesen sok a Klipsch R120SW, hangnyomásra semmi szükségem.Valóban ennyivel előnyösebb lehetne egy zárt láda?Nyom ennyit a latba ez a bizonyos feszesség/pontosság dolog? Lehet a jövőben meglépném a cserét, de elsősorban a 19-20hz-et kergetném ha már újfent költenék erre az elemre, nem tudom az se túl nagy butaság e.
-
tomyka74
senior tag
válasz
ctrlaltdel13 #163639 üzenetére
Pontosan így van!! Sok reflexes tulaj azt hiszi bedugózza a nyílást és már is kap egy zárt ládát, mekkora ökörség! Csak elcseszik a hangját.
A reflexes tulajoknak van még egy nagyon nagy fétisük (!!!) feltekerik a hangerőt és arra élveznek,hogy mennyire kimozog a membrán szinte versenyeznek vele,tele basszák a fészbúk csoportokat videókkal és örülnek, az sem számít nekik,hogy az egész csak egy nagy brummogás,buhogás,utó morgások elnyom mindent a dörömbölés, valahogy nagyon más fogalmuk van a subnak a házimozi rendszerben betöltött szerepéről! -
Quetz
őstag
-
bajnokpityu
félisten
válasz
#03969024 #163648 üzenetére
Most tényleg, lehet, h ugyanazon hangszóróból készülő zárt kisebb, de azért általában a zárt ládák valahogy mégis kisebbek. Gondolom azért, mert azokat a hangszórókat eleve zárt üzemre tervezték, nem "mindenfélére".
Amire emlékszem, hogy amikor 247es elacom volt, hiába a számára túl nagy szoba, de nekem jobban tetszett bedugózva. Akkoris, ha a mély mennyisége "kevesebb" lett ettől.és amikor ilyen hude meggyőző grafikonokat mutattok, a szerintem lényegről is jó volna esne pár szó: a zárt láda feszesebb, pontosabb az esetek 99%ában. És sokunknak ez annyira fontos, hogy inkább kisebb hangnyomással élünk, de inkább bevállaljuk a zárt rossz hatásfokát. nekem megmondom őszintén még a másfél millás JBL refis se kéne a jelenlegi zárt rythmik helyett. Értem én, hogy üvölteni jó, de a sub nem csak a durbbele hang miatt van, hanem akár a szobaakusztika szimulálásában is szerepe van a sub tartománynak, ahol a pontosság nagyon jól jön.
-
Khaosz55
addikt
Mindegy én megvagyok vele elégedve, penge éles pontosság ide vagy oda. Nekem jobban tetszik mint az NSD. Nekem ennyi elég. Jobban zavar, hogy az NSD klippel, de elveszik mind a kettő hangja a térben.
Nem vagyok az a kifinomult hallású ami nem is zavar mert így erre nem költöm el a világ pénzét csak amennyit kigondolok.
-
BBéci
legenda
válasz
#03969024 #163646 üzenetére
Tehát szerinted ugyanaz a hangszóró reflexládája kisebb térfogatú, mint a zárt? Nézd meg ezt a képet: [link]!
Bocsáss meg, de valótlanság, amit írtál, mert a reflexnyílás szerepe a mélyhang átvitel kiterjesztése! A cső átmérőjével és hosszával hangolható, kiválasztható az a frekvencia, amelyet erősít. -
BBéci
legenda
válasz
Khaosz55 #163637 üzenetére
Csacskaság, mert zárthoz körülbelül feleakkora nettó térfogat kell, mint reflexeshez. A ládában lévő levegő fékezi a membránt, attól jönnek elő az említett jó tulajdonságok. Ahogy előttem írták, a dugózás valóban parasztvakítás.
Azt elfogadom, hogy akkora légtérbe kevés az NSD. Nálam, 22 négyzetméteres szobában nagyjából elegendő volt, de ha már SVS, akkor inkább SB-3000. Vagy valami hasonló méretű és erejű. -
-KP-
addikt
válasz
ctrlaltdel13 #163639 üzenetére
mármint mit teszteltél?
-
Khaosz55
addikt
válasz
Tamoo #163638 üzenetére
Nekem nincs saját bemérő rendszerem. Amint megjön az erősítőm a szervizből veszek hozzá mini DSP és kompletten be fogom az egészet méretni.
Jelenleg annyit csináltam, hogy leraktam a 2 subbot egymás mellé és zenét illetve filmrészleteket néztem nekem az XTZ jobban tetszett, de nyilván bennem van a probléma, azért a SB12-NSD nagyon kevés ekkora m^2 még ha 2 is van belőle.
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
Khaosz55 #163637 üzenetére
Én is teszteltem egy 30-as zárt ellenében.
Nagyon nem hallottál még akkor gyors pontos mélyeket.
Ezt nem csak én állítom, a tulaj is így gondolta.
A szivacs dugdosás, meg egy nagy paraszt vakítás.
Úgy el cseszi a hangot mint az állat.
Mindezt rew-el eq apoval küldtük a hallgatási pozba. -
Khaosz55
addikt
válasz
BBéci #163636 üzenetére
Lehet zártként használni és feszes meg pontos is, most teszteltem a SVS SB12-NSD mellett felváltva. Mind a kettőnek tetszett a hangja, egyáltalán nem rossz az xtz. Ahol a SVS SB12-NSD kifullad ott még az XTZ-ben bőven van tartalék zártként használva is.
Ha meg a bal oldali reflex csövet használom akkor is parádés. Nekem 70m^2 egy légtér ami nem kicsi.
XTZ 12.17 edge kicsivel többe kerül mint a SVS SB 1000. SVS SB12-NSD meg SB 1000-nél erősebb, szóval szvsz elég jó vétel ezen az áron, a matt fekete anyaga is jobban tetszik mint az SVS-nél.Viszont már most kicsit beremeg a vászon, ALR vászon anyaga nagyon vékony és lehet látni, hogy remeg, illetve nagy hangerőn a projektor is, szóval lehet felesleges subot cserélni.
-
BBéci
legenda
válasz
ctrlaltdel13 #163633 üzenetére
Azt akarja, hogy még véletlenül se szólaljon meg feszes, pontos, gyors megfogott és részletező szubbasszus.
-
mettek
addikt
válasz
ctrlaltdel13 #163633 üzenetére
Hogy keringesse a levegőt ebben a nagy melegben.
-
Khaosz55
addikt
Nemrégiben vettem egy xtz 12.17 edge sub-ot amivel meg vagyok elégedve. Van még 2 db SVS SB12-NSD-m. Az XTZ még akciós azon gondolkodom, hogy nem lenne érdemes-e eladnom a 2 db SVS-t és venni 2 db XTZ-t hogy mindegyik sub ugyan olyan legyen. Így lenne 3 db egyforma.
-
mettek
addikt
Mélyláda bejáratáshoz tudom ajánlani a Midway c filmet. Valami eszméletlen mennyiségű szubhang szólal meg benne.
Olyat szólt a szubom hogy sokszor tátott szájjal néztem. -
bajnokpityu
félisten
0,8EUR/fm
-
Ear001
addikt
válasz
bajnokpityu #163620 üzenetére
Ja, hát akkor a Kácsa turkálóból bármi.
-
Ear001
addikt
válasz
bajnokpityu #163615 üzenetére
A neten lőnék valahonnan Mogamit. Ebay, Amazon, zenészbolt, ami tetszik.
-
somatyi
csendes tag
PCM optikai kimenet - hangerő állítás kérdés
Mi Box 4K - Sony KD-55X8505C - FiiO D03K Taishan
Sziasztok!A problémám dióhéjban: nem tudok hangerőt állítani Sony távirányítóval optikai kimeneten. A régi Onkyo erősítőm a FiiO dac-ra van kötve.
Ami működik: Mi Box-ból 3,5" toslink optikain hang FiiO DAC-ba, onnan erősítőbe. Így a Mi Boxon, annak a távirányítójával tudok hangerőt állítani.
Ami nem működik: Mi Box-ból hang HDMI-n a tv-be, majd a tv-ből optikai a FiiO DAC-ba. Sony távirányítóval tudok mindent irányítani CEC-en, kivéve a hangerőt. Hangot kapok, de csak a Mi Box távirányítóval tudom szabályozni a hangerőt.
Ha pedig nem az android 9-es Mi Box-ot használom, hanem az android 7-es tv-t lejátszásra, akkor csak az erősítőn tudok hangot állítani.
Fun fact: van egy belső menüben digital audio out volume rész, ahol állítva változik a hangerő, de az el van dugva a sokadik menüpontban.
Van ötletetek, miért nem működik? Miért nem tudja CEC-en pl. állítani a Mi Box hangerejét a tv távirányító? 2.1 rendszert használok, így semmi speckó kódolásra nem lenne szükség.
Köszi! -
-KP-
addikt
válasz
bajnokpityu #163615 üzenetére
vandamme.hu
-
bajnokpityu
félisten
GEM kft-vel mi lett?
hol vennétek 8m mikikábelt, ha ők nincsenek?vanak ők, csak nincs meló, ezért ritkán járnak be.
-
spiky03
veterán
Ezt most talatam.
Durvan tolja a csavo.
[link] -
Quetz
őstag
válasz
BBéci #163610 üzenetére
Sajnos nem értem. Nyilvánvaló, hogy almát körtével esete forog fenn, hisz az SVS egy 12" membrán felületű mélynyomó, 400W végfokkal, a Captivator pedig két 18"-as hangszóróval rendelkezik és 4000W erősítő hajtja. De nem is az volt a cél, hogy mennyivel jobb egyik a másiknál, csupán rámutatni arra, hogy adott frekvenciát többféle hangnyomáson is meglehet szólaltatni.
A bemásolt grafikon mellett természetesen rengeteg más mérés is szerepel, illetve szöveges elemzése a mélynyomóknak, hangszóróknak. Viszont a CEA2010 grafikon volt az, ahol jól látható volt a különbség.
Akit érdekel, az kedvére böngészhet, szűrhet a data-bass olalán. -
preludium975
tag
válasz
preludium975 #163590 üzenetére
másik: létezik, hogy ez a 4310-es Denon válogatós lenne hdmi kimeneteket tekintve? Összes eszközömmel jól megy, de Amiko Alien 2-es beltérimet (enigma2 fw) sehogy se akarja felismerni. Próbáltam másik bemenetbe dugni, próbáltam másik kábelt, beállításokat vagy másfél órán át görgettem, de semmi. Valaki tapasztalt már hasonlót?
-
hunaqua
addikt
Az Onkyo vagy a Pioneer-nél mikor szokott lenni az adott évi modell váltás?
-
-KP-
addikt
válasz
Khaosz55 #163603 üzenetére
Magánszemély. Pedig többször is írt a fórumba, és hozzá látogatók is írtak. B verzió, hogy berendeled és kipróbálod, max. visszaküldöd, ha nem tetszik.
Szerintem várhatsz a következő akcióra, mert ilyet nem szoktak
Ez most ilyen koronavírusos készlet kisöprő akció volt. 2 szub akciós a többi visszatért normál árra.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Gamer PC - Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 256SSD+500GB HDD
- Bomba ár! Dell Latitude 5590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W11 I Gari!
- Bezámítás! Asus ROG STRIX G15 G513IH Gamer notebook - R7 4800H 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB W11
- Thomson Streaming Box 240 TV okosító / Számla / Garancia /
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3020, 91% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest