Hirdetés
- Apple asztali gépek
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Fujifilm X
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dorian
félisten
válasz mettek #164198 üzenetére
Még nem tudom, hogy valóban kevés-e a mély, nem igazán teszteltem ilyen anyagokkal. De látszik a mért és a korrigált görbe, az alapján egy bazi nagy kiemelést szedett le 30-40 Hz között, ami nehogy baj, de jó, mert egyből nem csak ezt a tartományt halom, hanem alatta és felette is.
Ha lesz időm, kipróbálom pár mélyben jól kevert filmrészlettel, és kiderül mi van.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
mettek
addikt
válasz Dorian #164188 üzenetére
Nálam ugyan ezt csinálta a dirac. Gyakorlatilag nem volt miatta mélyem. Erre javaslat is lett ami bevált. A szub hangerejét kissé alulkalkulálva állítottam be a beméréshez tehát jóval halkabbra vettem így a dirac már nem vett vissza belőle vagy jóval kevesebbet. Most így jónak érzem a mélytartományt, kellő mennyiségű.
Az hogy a progi ennyire visszaveszi annak semmi értelme mert nem lesz mély. Ha meg feltekeréssel kompenzálod akkor feleslegesen van tulhajtva a szub erősítője.PSN: Mattacks87 Xbox ID: HUNgAlien
-
Boy_25
csendes tag
Sziasztok!
Nem találom az Arcam erősítőm bemérő mikrofonját. Neten sem találok eladót. Van ötletetek hogy tudnám beszerezni? Kőszi előre is!
-
BBéci
legenda
válasz Khaosz55 #164194 üzenetére
Semmi garancia nincs arra, hogy akármelyik kétcsatornás Rotel ugyanolyan hangkarakterű lesz, mint a házimozi erősítőd.
A BasX belépő az Emotivánál, inkább felejtsd el!Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok,
Rotel RAP 1580-on van az 5.1.4 esetén olyan egy olyan funkció, hogy a frontokat külső erősítővel meg lehet hajtani. Kipróbáltam a CAV-ot külső erősítőnek és tetszet ez a felállás mert így a RAP1580 megszabadult a frontok erősítésétől és több tartalék maradt benne. Így a többi hangfalat is ki lehetett hajtani.
Tehát tennék a RAP1580 mellé egy sztereó végfokot. Mit tudnátok ajánlani ami hangban passzolna rotel-hez? Kizárólag Rotel terméket keressek?
Olyanra gondoltam ami (8ohmon tud 150w teljesítményt csatornánként és nem gond neki a 4 ohm) A frontok 6 Ohmosak.
Használt és új termék is lehet.
A CAV-ot is tudom erre a célra használni, de a Rotel-t jobbnak ítélem.
Lehetősíég szerint AB osztályút keresnék mert a Rotel is az.[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz Dorian #164188 üzenetére
Csak a mérési hangerőre állítja be, amit úgy kell megválasztanod, hogy legyen még felette tartalék, ne clippeljen. Az, hogy elég-e a mély, akkor derül ki, ha 0 dB-s mérőjellel, a filmezési hangerődön beüt a limiter, ami dinamikacsökkenéssel jár. Ha nincs erre semmilyen visszajelzésed, akkor onnan tudod, hogy alacsonyabb hangerőn más a mért görbe. Ezt a tesztet lehetőleg szobán kívülről, vagy füleket befogva csináld, mert nem biztos, hogy megúszod halláskárosodás nélkül.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
Dorian
félisten
Újra előveszem az elég-e a mély - kérdést, ha még nem unalmas
A pár napja történt bemérés előtt a mélyláda hangerő potiját kissé feljebb csavartam, 3/4 állásba. Nos Cavern a jelszintet kb ennyivel lejjebb is tette a szubnál, tehát amíg a többi doboz ~-8dB-es értékre került, a szub -11,5-re. Akkor most ebből következően elmondható, hogy korrigált méllyel is elegendő a szub által adott hangnyomás? Vagy ha nem akkor milyen logika alapján veszi visszább a dB értékeket a poti feljebb csavarására?Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz fehér_ember #164184 üzenetére
Milyen mikrofonnal mértél? UMIK1?
-
VoidXs
nagyúr
válasz ada19 #164185 üzenetére
A crossover módja nem olyan nagy dolog, a helye sokkal többet számít. Nyilván lehet hallható a változás, főleg nagyon elütő szériás hangszóróknál, de ha minden forrásváltásnál át kellene állítani, akkor én elhagynám ezt a minimális nyereséget.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
ada19
senior tag
válasz VoidXs #163976 üzenetére
Köszi! Hangminőségben bukok ha crossover vágásokat az AVR intézi és nem a Cavern?
Szeretném megtartani a Kodi alapú media playert is egy másik AVR bemeneten, amin menne a MultEQ XT32, a PC-ből jövőn viszont nem hogy az EQ APO intézze a Cavern mérés alapján. Viszont a speaker Small | Large beállítás globális (ha nem néztem be semmit), így ezt az AVR-re bíznám.
Mégsenem
-
fehér_ember
addikt
válasz Tamoo #164183 üzenetére
Megfüleltem 191cm-re a mögötte lévő faltól de nem tetszett; 225-ön pl. meg már jó volt. Azért nem 235-ön mert csak addig ért el a hangfalkábel . De alapból így 68-on sem rossz.
Akad miki, de múltkor is mikor mértem folyamatosan volt valami anomália 50Hz-en, amire nem tudtam rájönni mi okozza. Az ott nagyon belerondított a mérésbe, amúgy tűrhetőnek tűnt. Az új szerzeménnyel is jó lenne lefuttatni egy mérést.
Majd meglátom.
[ Szerkesztve ]
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz fehér_ember #164182 üzenetére
Ja, valahogy úgy. De ha jól emlékszem azt írtad van mikrofonod is, akkor meg is tudod mérni hogy tényleg jó-e.
[ Szerkesztve ]
-
fehér_ember
addikt
válasz Tamoo #164179 üzenetére
Gondolom akkor elég az, ha a vonalakra nem; tehát csak a berajzolt vonalak közé. Az amúgy megoldható. Sőt akkor a mostani egymástól 2m is jó 0,75-nél illetve 2,75-nél.
Az 1,91-et semmilyen átrendezéssel nem tudom megoldani állandóra, de pl. a 2,35-öt igen.
Akkor majd egy álló vagy asztalra helyzhető tv állványt kell vennem a jelenlegi falikonzolos megoldás helyett és mehet is a szoba átrendezés.[ Szerkesztve ]
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz fehér_ember #164178 üzenetére
Nem csak az látszik rajta hogy mi a legjobb pozíció hanem az is hogy hova ne rakd semmiképpen sem. Mivel ritka akinek külön moziszobája és külön zeneszobája van, így általában kompromisszumokra kényszerül az ember.
[ Szerkesztve ]
-
fehér_ember
addikt
válasz Tamoo #164171 üzenetére
Akkor ezek alapján a dobozok elejét 191cm-re kellene tennem a mögötte lévő faltól és egymástól csupán 142cm-re lenne a középvonaluk. Ezt még ki is tudom próbálni csak a hallgatási hellyel lennék gondban .
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
válasz BBéci #164174 üzenetére
Igen igazad van, volt nekem mintám hangáteresztős vászonból ami nem perforált volt hanem szövet. Azon tényleg olyan kicsik voltak a lyukak a szövés miatt, hogy nem rondított bele a képbe és hangot is jól áteresztette. Vastagabb volt a sima vászonnál, de tényleg jó volt.
Azt én is próbáltam és tényleg sokkal jobb a center úgy.
Ez volt az:
[Soundmax 4k][ Szerkesztve ]
-
spiky03
veterán
válasz Khaosz55 #164172 üzenetére
Köszi az infót.
Nem számítottam fehér kesztyűre meg semmi ilyesmire.
Pl a Kacsaban nem is raktak semmi be sem.
Persze biztosan van jobb kábel ettől, de én sem fogok ettől drágábbat venni.
Ha nem fog szakadozni meg nem lesz teljesen zöld a kép akkor jó lesz.SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
BBéci
legenda
válasz Tamoo #164171 üzenetére
Úgy gondolom, nem mindegy, mi van a hallgató melletti és mögötti falakon. Mivel nálam plafonig érő, U alakú könyvespolc (1400-1500 db könyv, 250-280 CD, 180-200 DVD és BD) van a kanapé körül, kissé változnak a méretek és a méterek.
Arra alapozom, hogy előre-hátra mozogva csak minimális mértékű változást hallok.(#164173) Khaosz55
Perforáltat nem vennék, csakis szövöttet, a nagyságrenddel jobb hangzást tesz lehetővé.
Egészen más az élmény, amikor minden hang a képből érkezik, különösen igaz ez a centersugárzóra. Valamint rengeteget dob rajta az, hogy azonos magasságban vannak a hangszórók.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
-
Khaosz55
addikt
válasz spiky03 #164162 üzenetére
Igen ilyen a csomagolás.
Ehhez nem jár fehér kesztyű és csatos dísz doboz. Nyilván ezért is nem kerül 120 Ezer forintba. Az, hogy a drágább optikai HDMI kábel jobb-e hangba vagy képminőségben azt nem tudom megmondani mert valószínűség szerint nem lesz a drágábbik nálam kipróbálva. -
Tamoo
MODERÁTOR
válasz fehér_ember #164169 üzenetére
[link] itt kalkulálható az ideális sp és hangdoboz pozíció.
-
BBéci
legenda
válasz fehér_ember #164167 üzenetére
Idézet:
"főleg sztereó lenne a zenehallgatás célja kb 95%-ban"Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
legenda
"egyre kevésbé vagyok híve az öszvér rendszereknek, ahol egybe van a mozi és a sztereó, Nagyon mást kíván a kettő, már csak abban is, hogy kell elhelyezni, a komponenseket. Sajna kölcsönösen egymás rovására mennek."
Pontosan ezt gondolom én is.
Ha tehetném, lenne egy moziszobám beépített hangsugárzókkal, plusz a nappaliban - amit akusztikailag rendbe tennék - sztereó rendszer Magico, Focal Utopia, T+A, Audio Physics, stb. hangdobozpárral.
Mozihoz a hangáteresztő vászon mögé elhelyezett hangdobozok ideálisak, ami igazán jó minőségű sztereó zenehallgatáshoz cseppet sem előnyös. Valamint zenét más miliőben, környezetben szeretek hallgatni, nem relax fotelben elnyúlva.(#164167) fehér_ember
Koncertfilmekhez ajánlott a jó minőséget biztosító 5/7.1 rendszer, de olyanokról nem volt szó, csak sztereóról. De pont az említett BD-vel kapcsolatban jegyeztem meg, hogy elképesztően jó a kétcsatornás hangja is, néha úgy hallgatom.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
fehér_ember
addikt
válasz BBéci #164156 üzenetére
"A másik két hozzászólásoddal teljes mértékben egyetértek, 95 % zenehallgatási arányhoz baromi felesleges 5.1 rendszert kialakítani."
És pl. mi a helyzet a Celine Dion A New Day félékkel?
Azokat nem jó hangminőségű rendszereken illetve többhangsávon kell fogyasztani.[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz Tamoo #164161 üzenetére
Nálam szerencsés együttállás van, a vászon is pont elfér és sztereóra is pont így helyezném el a frontokat, és a vászontól való nézési távolság is egyezik a sztereó hallgatásival.
KP:
266 széleset, 3,5m-ről.
Szoba szélessége 5m, tehát a hangfalak is kellő távolságra vannak az oldalfalaktól.[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
-KP-
addikt
válasz fehér_ember #164160 üzenetére
Nem feltétlen. Elég ha van egy vásznad. Ha felállítod a frontjaid sztereósan ideális háromszöget próbálva, kapásból limitálod a vetíthető kép méretének nagyságát és a moziélmény csorbul. Fordítva viszont, ha növeled a képméretet a jobb moziélményért és a jobb betekintési szögekért, akkor könnyen lehet, hogy a sztereó számára nem éppen ideális helyen lesz a két frontod végül. Sztereónál az az ideális, ha az oldalsó és a hátsó falaktól el tudod húzni a hangfalaid, és a hangfalak közti terület nincs telepakolva mindennel. Na most ha mozid van, ott igen gyakori, hogy a két front közti részen ott a tv állvány, vagy egy nagyobb méretű av szekrény, polcokkal, tévével, szubládával, vagy szubládákkal. Sokszor úgy össze zsúfolva, hogy egy gombostűt nem lehet leejteni. Vagy ott a vásznad, ami egy bazi nagy 2,5-3méter széles hangvisszaverő felület. Esélyed sincs a hangfal mögé elnyelőt/diffúzorokat tenni pl. Szóval kombi rendszerbe bármit csinálsz, valami valaminek a rovására fog menni.
[ Szerkesztve ]
-
spiky03
veterán
válasz Khaosz55 #164057 üzenetére
Megjött nekem is ma a HDMI kábel.
Neked is ilyen csomagban jött?
link
linkMár csak a vászon és a projektor hiányzik a vetítéshez.
De ugye valahol el kell kezdeni.Lehet hétvégén ha lesz rá idő akkor ki is vágjuk neki a gipszkartont és behuzom a helyére is. Aztán már csak rá kell dugni a projektort ha egyszer meglesz.
SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz fehér_ember #164160 üzenetére
Mozinál úgy hogy közé vagy elé (hangáteresztő) férjen egy nagy vászon.
Nálam sem nagy élmény sztereózni, kötött a frontok helye a vászon miatt. Ha mozgathatnám, forgathatnám a szobában biztos jobb zenei produkciót lehetne kihozni.
[ Szerkesztve ]
-
-KP-
addikt
válasz BBéci #164156 üzenetére
Persze, de ha megnézed a kisebbik állóba pl. ugyanezek a hangszórók dolgoznak. A doboztérfogat pedig 2-3-szoros. Csupán arra próbáltam utalni, hogy nem mérnöki megfontolás alapján készülnek ezek a dobozok. Hanem egyszerűen ezek férnek be egy tv alá, ez feleség kompatibilis és a gyártók már rég rájöttek hogy ezen okok miatt az ilyen felépítésű hangsugárzókból tudnak eladni sokat. Gyanítom az igazán nagy méretű centerekből nagyságrendekkel kevesebbet adnak el, és nem csak az áruk miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
Tegnap kicsit megizzasztottam a Rotel RAP 1580-at. 85-ös hangerőszint felett bekapcsolt a védelem (Hans Zimmer koncert Gladiátor), szerintem elég korán teljesen torzítás mentesnek halottam a hangot. Csináltam helyet neki, hogy jól tudjon hűlni, az erősítőben lévő alsó ventik is bekapcsoltak. A CAV-hoz képest melegebb volt de ez nem csoda mivel a CAV-on van 10kg borda kb. Azért rakok a RAP tetejére 2 db 20cm-es 5V-os Noctua Ventit amit majd az USB-ről táplálok meg. Lehet azért is melegszik jobban mert a frontok 8Ohm a többi hangsugárzó meg 4 Ohm. Minden esetre a CAV jobban kihajtotta a hangfalakt. Egyáltalán nem mondom azt, hogy nem volt elég a RAP teljesítménye és nem lett volna hangos, a CAV-ban több a tartalék, viszont a CAV hangminőségben és főleg a térhangzásban nagyon elmarad a RAP-tól. Lehet kipróbálom, milyen ha Rotelt prociként használom a CAV-hoz.
-
-KP-
addikt
válasz fehér_ember #164154 üzenetére
Mi az hogy átéreztem? Ezt most úgy mondod, hogy fogalmad sincs az évek alatt milyen eszközök fordultak meg alattam. Egyébként nem a minőségre csodálkoztam rá, hanem a megmozgatott levegő mennyiségére, és hogy szub nélkül is milyen korrektül szól, persze a jó szubot nem helyettesíti. Moziztam sztereón, sztereóztam mozin, voltak olcsó és drága kábeleim. Mozira továbbra se látom értelmét kábelezésnél a Klotz MCA / Van Damme szint fölé menni. Valamint egyre kevésbé vagyok híve az öszvér rendszereknek, ahol egybe van a mozi és a sztereó. Nagyon mást kíván a kettő, már csak abban is, hogy kell elhelyezni, a komponenseket. Sajna kölcsönösen egymás rovására mennek. Sajna csak úgy lehet egyik irányba fejleszteni, hogy másik irányba rontasz az összképen.
-
BBéci
legenda
Arra próbáltam utalni, hogy a számukra meghatározott méretből kihozzák a lehető legjobbat. Ez nem jelenti azt, hogy a nagyobb nem lenne jobb és azt sem, hogy ami nagyobb az biztosan jobb is.
A ZENSOR VOKAL hangszórói nem 4-4,5, hanem 5 1/4 colosak. Látom helyesbítetted.A másik két hozzászólásoddal teljes mértékben egyetértek, 95 % zenehallgatási arányhoz baromi felesleges 5.1 rendszert kialakítani.
[ Szerkesztve ]
-
-KP-
addikt
válasz _seth_ #164153 üzenetére
Igen, lesz egy 5.1-ed amit 95%-ban nem használsz ki saját elmondásod szerint. Lehet hogy az 5.1 hangfalakat érintő része 100 ezer, de egy értelmes avr meg mondjuk 150, vagy inkább több. Én inkább eladnék mindent, vagy legalábbis egy részét annak, ami most van, hozzáadnám az 5.1-re bővülés hangfal és avr-re szánt pénzét és abból építenék egy komoly sztereót. Ha már egyszer úgyis 95% zene szól. De a te pénzed, arra költöd, amire akarod. Első körben azt Denont cserélném, mert az nagyon alapgépnek tűnik. Ha azt a készüléket cserélnéd egy jó forráskészülékre és egy jó erősítőre szerintem már sokat lépnél előre.
[ Szerkesztve ]
-
_seth_
veterán
Jelenleg sztereó rendszerem van, Denon RCDN10, Zensor 3, filmhez ezeket egészíti ki egy zensor sub, innen pedig már csak durván 100e lenne az 5.1-es felállás hangfalakat érintő része.
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
-KP-
addikt
válasz _seth_ #164145 üzenetére
Ha zenehallgatás a cél 95%-ban, akkor miért nem arra optimalizálod a rendszered? Ezt sose értettem. Vegyél a Zensor 5.1 árán inkább egy sztereó hangfalpárt, lehetőleg valami felsőbb kategóriás állót, a mozi elektronikák helyett meg sztereót. Ha tényleg 95% zenehallgatás 5% mozi, akkor mozizz inkább sztereóban. 95%-ban kategóriákkal jobb hang lesz, és a maradék 5% sem lesz hallgathatlan. Pont a hétvégén bombáztam szét a mozit a beüzemelendő vetítő és a vászon miatt, és most egyelőre ideiglenes csak sztereóban mozizok a sztereó elektronikámmal és korábbi frontjaimmal. Hát komolyan rácsodálkoztam mennyire potens hangjuk van így önmagukban.
[ Szerkesztve ]
-
-KP-
addikt
válasz BBéci #164146 üzenetére
Mikor ilyeneket olvasok: "ám a DALI mérnökei értik a dolgukat"
A mérnökök biztosan értik a dolgukat, de a legtöbb cégnél nem az ő szavuk dönt. Főleg nem az ilyen alsóbb szériáknál. Ha a mérnökön múlna nem ilyen kisméretű űrtartalommal meg 4-4,5 inches hangszórókkal bohóckodnának, ahogy az ilyen kategóriás centereknél szokás. Nem csak a Dalinál hanem kb. mindenkinél.
[ Szerkesztve ]
-
gab1ka
senior tag
válasz BBéci #164146 üzenetére
Mindenben egyetértek amit leírtál, bár szerintem korábban sem állítottam az ellenkezőjét a magyarázatban elhangzottaknak, nem vagyok én semminek az ellenzője, a két pár hangdobozzal épp rendelkeztem alig 1-2 hónapja ezért a kérdéshez hozzá tudtam tenni a saját véleményem, nem ajánlásom, ennyi.Te ajánlottál plusz pénzköltést elméletekre meg 80kg-os hangfalakra alapozva.Fura de ellenkező esetben te vagy az első aki a másik torkának esik ilyen esetben. Én ilyet nem teszek, mert valójában teljes mértékben igazad van, de szerintem a konkrét kérdésben továbbra is el van túlozva ez, pláne hogy az álló vs állványos is bele lett keverve, aminek aztán végképp semmi köze ahhoz hogy a két szóban forgó kis doboz egymáshoz hogy viszonyul.
Teljesen másként vélekednék erről ha valaki azt kérdezi hogy volt e neki Zensor 1 és 3 és vajon megéri e a nagyobb frontnak, ott egyenesen kardoskodnék a nagyobb mellett .
-
BBéci
legenda
válasz python1 #164147 üzenetére
"lehetne a frontokat is említeni mivel a centersugárzótól eltérően, az is csak effekteket közvetít felénk"
Ez így, ebben a formában nem igaz.
Ha igaz lenne, akkor egy filmben a dialógusok kivételével minden egyéb csak effekt, de nagyon nem! Azért sem, mert azt a helyzetet kivéve, amikor valaki pont a kép közepén beszél, a frontsugárzókból is érkezik a párbeszédek hangja.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
python1
veterán
válasz VoidXs #164142 üzenetére
Persze ha a keret nem engedi, akkor nincs mit tenni.
gab1ka
Ezért is lényeges az összes doboz összhangja, de lehetne a frontokat is említeni mivel a centersugárzótól eltérően, az is csak effekteket közvetít felénk. Nálam a center egy igen izmos darab, és bizony filmek alatt gyengébb szubokat megszégyenítve tud információt sugározni.Azért az sem mindegy, hogy mivel vannak hajtva a hátsó sugárzók, kell az erő oda is.[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz gab1ka #164143 üzenetére
A ZENSOR nem éppen belépő kategóriás hangdoboz család, inkább alsó-középkategóriába sorolom. De ha belépő lenne, az sem indokolná, hogy 15-20000 forint spórolás miatt lemondjunk az egységről. A VOKAL olyan, amilyen, de egyáltalán nem vacak. Mivel két darab mélyközépsugárzója van, ahogy a legtöbb center doboznak, a membránfelület összeadódik. Talán a térfogatán lehetne növelni picit, ám a DALI mérnökei értik a dolgukat.
A 80 hertzes vágás nem indokolja és nem teszi ajánlottá a kisméretű dobozkák használatát. Sokszor elmagyaráztuk, hogy messze nem ugyanúgy szól 80 és 200 Hz között egy - maradva a ZENSORNÁL - nagy állódoboz, mint a család ugyanazokkal a hangszórókkal rendelkező, de kisebb, állványos méretű tagja. Óriási tévedés azt hinni! Sajnos emiatt az egységesség már kap egy hatalmas maflást.
Az, hogy kinek melyik szempont mennyire fontos, az ízlés dolga. De valakit lebeszélni az elméletileg és gyakorlatilag jobb megoldásról, szerintem hiba.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
_seth_
veterán
Köszi az infókat, bár nem teljesen egybehangzóak a vélemények
Ami az igazsághoz tartozik: jelenleg csak sztereó erősítőm van, sub kimenettel, azaz 2.1 rendszer van filmezéshez, ami csak nagyon ritkán fordul elő egy 11 hónapos baba mellett, a mezei zenehallgatás viszont napi szinten, az 5.1 megoldás onnan jött, hogy találtam a zensor dió színű subhoz és frontokhoz színben passzoló zensor 1 és vocalt, amit meg is vennék és kb jövőre állna össze belőle az 5.1-es rendszer, de akkor is főleg sztereó lenne a zenehallgatás célja kb 95%-ban.
A zensor vocal ennyire gyenge lenne?
Közben én is gondolkoztam a hátsó hangszórókon és reálisan a következő nappali sem lesz óriási, lehet nem ártana, hogy ha egészen pici hangfalakt kellene csak elhelyezni hátul.Jelenleg egy Denon RCDN10-es erősítőm van, ezt leginkább a wifi és net rádió valamint usbről flac lejátszás miatt választottam, kérdés, hogy ha veszek egy 5.1 (vagy ahogy látom már inkább 7.2 és hasonlók vannak) erősítőt, azon van egyszerű sztereó mód ahol csak a két front szól, azaz vissza lehet "butítani" zenehallgatáshoz?
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
gab1ka
senior tag
válasz exception #164141 üzenetére
A fogalmazásmódot illene kontextusban tartani.Picit elsiklottunk a lényeg felett hogy annak a láncnak ott van a méretben nem egyező centere, ami valljuk be nem kissé fontosabb eleme a 6 csatornának.Erre a kontrasztra próbáltam utalni az eltúlzott kijelentéssel.Elnézést érte.Gondoltam hogy az akinek nem tűnik fel az hogy a centere picit vékonykábban szól mint a frontjai, az az ennél jóval jelentéktelenebb zajok, zenék, effektusok esetén sem fogja ezt érzékelni úgy, hogy ezek a dolgok jelentősen kevesebbszer is hallhatóak egy film alatt mint az a bizonyos center.Remélem így érthető.
Hozzátenném hogy szerintem elég sokaknak van kisebb méretű surround doboza oldalt és hátul mint a frontjai, ezért nem is értem miért kell itt szentségtörésként kezelni ezt az egészet. -
gab1ka
senior tag
válasz BBéci #164138 üzenetére
Természetesen értem amit mondani szeretnél és hogy a timbre match igenis fontos, meg a nagyobb nyilván jobb,viszont itt egy belépőkategórás szettről volt szó, a konkrét termék esetén ennek a fontossága messze nem olyan mértékű mint amilyenné fel van nagyítva, bár ez a kör már le lett futva párszor.
Annak a Zensor 3-asnak esetemben egy igazán nagy különlegessége volt a kisebbikkel szemben, a mélye, az okozott nem kis megdöbbenést hogy sub nélkül micsoda dübörgésre volt képes önmagában az Edge of Tomorrow c. film elején annál a bizonyos mélybe húzó effektnél.Ez a tulajdonsága viszont sub-bal nyilván elillant, pláne hátsóként használva 80hz-en vágva.
-
VoidXs
nagyúr
válasz python1 #164139 üzenetére
Azért meglepően jó dolgokat is össze lehet hozni pénz hiányában, nekem például mini Sony hangszórók voltak a legelső surroundjaim, és 160 Hz alatt a frontokra vágtam a maradékot, ami rengeteget jelentett. Közel nem hibátlan megoldás, de ingyen volt.
[ Szerkesztve ]
-
exception
aktív tag
válasz gab1ka #164134 üzenetére
Miért nem maradsz akkor sztereónál, ha a surroundokból csak pár mp piffpuff jön, mi értelme van akkor, ha így vélekedsz róla? Nincs ezzel baj, mindenki máshogy gondolja, de akkor gondold át, mit szeretnél vagy hol van a rendszeredben a hiba, ha eddig csak ennyit hallottál.
"Barátnő? Az mi? Valami ritka pokemon?"
-
BBéci
legenda
válasz python1 #164139 üzenetére
Számtalanszor olyan telt, erőteljes hangok érkeznek a háttérsugárzókból, hogy élvezet hallgatni. Ehhez persze az is kell, hogy a szubládával pontos összhangban legyenek. Ha pici a térfogat és a benne lévő hangszórók, leginkább ványadt prüntyögés hallható.
-
python1
veterán
válasz BBéci #164138 üzenetére
Ezt osztom én is, szeretem mikor a hátsó térnek is van "súlya", azonnal kihallom mikor borul az egyensúly. Egy időben csak mankónak éreztem a hátsó hangsugárzókat, de ahogy végfokoltam a rendszert és bedobtam nagyobb dobozokat, jócskán emelte az élményfaktort.
Némely filmnél nagyszerű zenei aláfestés jön hátulról, megérdemli a minőségi hangsugárzókat.[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz Vikthor #164135 üzenetére
Nem nagy tragédia, de ha van lehetőség az egységesítésre, akkor miért ne? Nem őrült nagy plusz kiadás.
(#164134) gab1ka
Ha csak pár másodpercnyi piff-puff szólna a háttérsugárzókból, akkor akár ki is hagyhatnánk azokat a rendszerből.
Két évtizedes házimozis tapasztalatom alapján azt állítom, érdemes a nagyobbik modellt választani háttérsugárzónak.
Életem egyik legnagyobb házimozis élményét olyan rendszertől kaptam, amiben mind a 7 hangdoboz azonos méretű, 80 kg-os példány volt. Konkrétan Meridian gyártmányú.[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz VoidXs #164132 üzenetére
Ez még a jövő zenéje.
De gyors kérdés (Tamoo, vagy bárki aki tudja):
Cavern-ből pontosan hogyan lehet a mérési görbéket kimenteni későbbi elemzésre? Mert ha Eqapo-ba töltöm, ott már a korrigált görbe van, paraszt módszerrel csináltam képernyőképet, de az meg olyan izé.
Most mértem, de addig nem akarom a progit kikapcsolniKétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
BBéci
legenda
válasz _seth_ #164129 üzenetére
A házimozi egyik legfontosabb követelménye a hangdobozok egységessége. Amennyiben van rá lehetőséged, válaszd a frontsugárzókkal megegyezőket.
-
VoidXs
nagyúr
válasz Dorian #164127 üzenetére
Quetz talált egy Linuxos DSP-t, ami be tud tölteni olyan FIR-t, amit a Cavern generált (csak konvolúciót kell exportálni). Elvileg nekem egy kattintás lenne Linuxra buildelni, viszont nagyon sok kompromisszum lenne a tesztelése, ezért nem csináltam még.
-
Dorian
félisten
-
gab1ka
senior tag
-
_seth_
veterán
Az alábbi szetthez mi passzolna jobban?
Zensor 3 front
Zensor Vocal center
Zensor SubZensor 1 vagy 3 lenne jobb háttérnek? Van bármi értelme Zensor 3 méretű háttereket használni?
[ Szerkesztve ]
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz Dorian #164127 üzenetére
EQ APO csak win alatt megy, linux-ra nem tudom van-e hasonló, de én nem szivatnám magam. Pár éve fórumos hatásra összekínlódtam egy voyage mpd rendszert zenelejátszásra (csak parancssoros felülete volt, semmi gui), nálam nem hozott átütő javulást winhez képest, viszont elég sokat elvett az életemből. Soha többet nem kínlódok ilyenekkel.
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz I'am Dony #164123 üzenetére
Egy próbát megér, de az bőven nem a rendszer potenciálja, még ha véletlenül jó is lesz. Néhány mérőmikrofon értékelhető eredményt ad kalibrációs fájl nélkül is (pl. UMIK-1), de van, ami nagyon nem pontos, és kötelező mellé a fájl, különben rosszabb lesz, mint mérés nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
-
I'am Dony
őstag
Annyi jót írtatok erről a pc-s dologról, hogy tennék egy próbát. Az EQ APO és Cavern a gépen, spec. hangkártya egyelőre nem lesz. Egy pár mondatban valaki leírná, hogy mit hogyan? Hogyan kezdjem az egészet, bemérés, beállítás, lejátszás stb... Ameddig a javasolt mikrofon nem érkezik meg, próbából használható egy RX-A2070 gyári mikrofonja?
-
python1
veterán
válasz daninet #164121 üzenetére
Lógass be finom drótkötélen egy polcot, ami tulajdonképpen fényforrásként is üzemeltet, bár a HDMi kábelt nehéz úgy elvezetni. Vagy ízléses térelválasztó akár fa lécekből és arra a projektor tartója.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Tamoo #164119 üzenetére
Elsősorban a projektor rögzítése a gond. Egy nagy rúd kellene, hogy lelógjon a mennyezetről. A TV helyett a short throw projektor jöhet még szóba. Ezt majd eldöntöm az adott pillanatban.
Quetz: Hát igen, ez elsősorban élettér, másodsorban mozizó hely. A kettőnek valahogyan működnie kellene együtt, szóval kell egy asztal oda. De a dolgok még mozgathatóak ha adsz további támpontokat.
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Quetz
őstag
-
BBéci
legenda
válasz daninet #164117 üzenetére
A vászon tokját falra is lehet rögzíteni, nem csak plafonra.
Egyetértek Doriannal, sürgősen verd ki a fejedből a csíptetős fali csatlakozót! Ha direkt el akarod rontani a hangminőséget, akkor rendben van. Nem kell a kábelt addig teljesen kihúzni, ameddig nincs a helyén a hangsugárzó. Ideiglenesen tehetsz a cső végére valami takarót, kupakot.Nagyon fontos a vezetékek, vezetőszálak folyamatossága, sértetlensége. Elvágni majd összesodorni, forrasztani sem szabad, mert minden ilyesmi rontja a hangminőséget. Haladó szinten vagyunk, de a belépőben is ugyanezt írnám.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Dorian #164116 üzenetére
Nincs mennyezet, ez dupla magas tér
Itt egy belső nézet. Valahogy így képzeltem el a hangszórókat. A méretek nagyok, az egy 82colos TV elől amire szintén nincs pénzem . Jelenleg projektorozunk, de a mennyezet hiánya miatt nem tudom majd azt hova rögzíteni így gyűjtünk akkora TV-re amekkora futja majd.Viszont ezt most nem lesz pénzem megvenni, tehát a lógó kábelek a hátsó hangszóróknak nem opció semmilyen verzióban. Oda valami csatlakozó kell.
Létezik még banándugós, ahogy nézem aliexpress, de létezik.[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Dorian
félisten
válasz daninet #164115 üzenetére
Kerüld a csíptetős fali csatlakozót, védőcsőből a hangfalkábel lógjon ki és közvetlenül csatlakozzon a hangfalakba. Helyedben sr back-eknek is becsöveznék, a szoba alkalmas rá.
Teljesítmény, az bizony kell ekkora térbe dögivel.
Frontok elhelyezése elég szerencsétlen olyan szempontból, hogy egyik mellett fal/ablak, a másik mellett üres tér van.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
daninet
veterán
válasz python1 #164114 üzenetére
Akkor ha már itt vagyok véleményeztetem veletek a maradékot is.
Itt a szoba alaprajza. Keresztben 5,5m, Faltól a kanapé hátáig 3,9m. Az elrendezés értelemszerű, láthatjátok kicsivel a kanapé mögött lenne a két hátsó hangszóró aminek csíptetős fali dugalj lenne kialakítva kb 180cm magasan. Az elülső faltől ez 4,3m.
Ott valami ilyen megoldást szeretnék látni. Földön ott nem lehet.
Falban 2x1,5mm2 réz vezetéket gondoltam, nem hiszem, hogy több kell azoknak, szóljatok ha de.
A front/sub az földön, vezeték média szekrény mögött. Azt nem építeném be. Center a médiaszekrényen TV alatt. Front akár lehet álló, magas, akár 3 utas. Nyilván ez képlékeny.Milyen teljesítményt kellene ekkora térbe előirányozni? Jó-e így a koncepció?
-
daninet
veterán
Szerintem is maradok a wirelessnél, a legtöbb receiver ezt tudja.
Yamahának van a MusiCast, Denon HEOS, Onkyo FlareConnect
ez szinte mind ugyanaz a funkció más néven. Nyilván a hátrány, hogy rendszerben kell vásárolni.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Építkezek és hamarosan jön a villanyszerelő. Ez egy elég jó alkalom lesz, hogy kábeleket vezessek a falban a hátsó hangszórókhoz illetve ami fontos: a konyhába ami a nappaliból nyílik. Alapvetően egy olyan rendszert akarok majd építeni aminél a stereo használható zenehallgatásra. A mozis igényeim előrébb vannak, tehát soha nem ülök majd le veszteségmentes zenéket hallgatni. A jövőben egy jó 5.1 rendszer kiépítése lesz a cél. De ez lényegében most részlet kérdés. Még ház sincs, csak a sztori megértéséhez kell.
Asszony kifejezett kérése ha szól a zene a nappaliban, az szóljon a konyhában is, tehát egy multiroom rendszer kell.
Nézegettem, kerestem de nem lettem okosabb. Minden gyártónak van valami kicsit eltérő megoldása, de nem is teljesen egyértelmű a dolog. Jelen pillanatban még nem tudom mennyi pénzem lesz, mit fogok venni pontosan, de egy két dolgot már most el kell készíteni.
Ha multiroom rendszerben akarok egy házimozi erősítővel a jövőben alkalmanként zenét hallgatni két szomszédos helyiségben mit húzassak be a villanyszerelővel?
1) semmit mert oda kell egy másik erősítő és ezek wifin beszélnek többnyire
2) árnyékolt stereo kábelt
3) 2 pár hangszóró kábelt mert ezt egy erősítő is lekezeli
4) mindkettőt mert akár bármi lehetMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
VoidXs
nagyúr
válasz Khaosz55 #164108 üzenetére
Olcsóbb a vonalszintű kábel, mint a hangszórókábel, szóval én inkább a szoba sarkaiba tettem az erősítőim, és egyáltalán nem drága, szerintem nem költöttem szumma 30000 felett kábelre, és ebben benne van 2x10 méter HDMI is. Az összes hangszóróba kihúzott kábelem nincs 10 méter, olyan közel vannak az erősítők, a többi pedig sima olcsó Jack. Esik is miatta a jelszint rendesen, de utána lehet mérni, nincs belőle gond. Ez az 1-1.5 dB SNR nem ér nekem annyit, hogy 10x annyit költsek kábelre, főleg, hogy nem csak a szoba zajszintje, de a hallásküszöb alatt van így is.
Amit leírtál, az pont a PC hatalmas előnye, hogy lényegében bármit használhatsz bármivel, működni fog. Olyan összeállításokat rakhatsz össze, amiket házimozis felszereléssel nem, és ezzel kihagyhatsz a fejlődési lépcsőn elég drága fokokat. Én egy Sony sztereóból indultam az elején, aztán olcsó PC-s szetteket adogattam a maradék csatornákra, aztán elkezdtem komolyabb hangszórókat és erősítőket tenni minden párosra. Ebből nagyon érdekes párosítások születtek, mint amikor az egyik 8340A-m egy Genius erősítő mindkét kimenetén lógott, de ezekből lehet igazán tanulni, hogy melyik paraméter változása milyen hallható jelenséggel jár, ha jár egyáltalán.
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
válasz VoidXs #164104 üzenetére
Atmos miatt lett nekem PC-HDMI összekötés. Meg azért is mert 8 méterre nem egészséges elvinni az analóg jelet (8kábelt). Nem lett volna olcsóság egy normális analóg kábel ilyen hosszban, meg hely sincs rá.
Még nagyon régen 25 éve amikor se pénz se semmi nem volt és kb világ csodájának számított a DTS nálunk, haverokkal összeszedtünk 3 sztereó erősítőt amik akkor is már ősrégik voltak és PC-ről hangkártyával analóg kimeneten 5.1-et csináltunk próbaként. Működött nagy volt az öröm. Azt hiszem egy tesla volt a center. -
BBéci
legenda
válasz gab1ka #164105 üzenetére
Vannak nagyon jó képességű processzorok, de kegyetlen drágák. Például Emotiva és Marantz gyártmányok 3-4000 euróért. Ha elfogadjuk, hogy egy PC ötöd, vagy nyolcadáron ugyanazt nyújtja, akkor még rosszabb az ár/érték arányuk. Mit lehet várni egy belépő, vagy alsó középkategóriás AVR-től? Költői kérdés, nem érdemes válaszolni rá.
-
VoidXs
nagyúr
válasz gab1ka #164105 üzenetére
Szép dolog az open source, de egész piacokat szokott bedönteni (például senki nem kap már licenszdíjat kodekért a magassági hangokon kívül), ezért nem pártolják. Ha a kalibrálásnak is ez lett volna a sorsa, nem lenne pénze a Harmannak vagy a Diracnak kifejleszteni a mostani módszereiket.
[ Szerkesztve ]
-
gab1ka
senior tag
válasz VoidXs #164104 üzenetére
Köszönöm, körvonalazódott szépen lassan bennem már hogy nagy vonalakban miről is szól ez a processzorálás része, csak nem nagyon értettem hogy az AVR-ekben miért nem létezik erre egy dedikált, akár opensource blokk, miközben a legtöbb ember olyan számítási kapacitást hordoz a zsebében a 4-8 magos telefonjával hűtés nélkül, ami feltételezem önmagában is rég túlmutat a korábban említett pc erőforrásigényen.Persze azt a részét is értem hogy semelyik gyártó nem fog árulni mindenre gyógyírt adó megoldást fillérekért, hiszen robognia kell a gépezetnek , de mégis érdekes olvasni a témában jártasaktól hogy mi is rejlik a az AVR burkolata alatt valójában.Korábban jóval magasztosabb feltételezéseim voltak ezekről az eszközökről.
-
VoidXs
nagyúr
válasz Khaosz55 #164103 üzenetére
Persze, HD formátumok vannak (TrueHD is), csak a plafont nem tudod különválasztani.
gab1ka: PC-n a hangkártyázás a házimoziban a proci bevezetésének felel meg, hangminőségben hatalmas szintlépés, viszont árban kétes: nagyon kicsi szobába (15 nm alatt), ahová elég 15-30 Watt is csatornánként, egy AVR ára alatt tudsz szerezni jó végfokot, viszont más esetben mélyen a zsebedbe kell nyúlni. Aztán ott van a PC összhangja is, egy zajos PCI vezérlő (pl. Phenom II) akár 30 dB-t is ronthat a SINAD-on (ami lényegében az összes torzítási forma és egyéb hiba szummázott mérőszáma). Egy jó PC-be illesztett belépő (5-6000 forintos) hangkártyánál ez olyan 120 dB (csúcs zenei DAC-ok közt jár), viszont szerencsétlen esetben akár a teljes házimozis mezőny alá is eshet, ami alacsony hangerőn is hallható zajjal jár. Ez az egész dilemma elveszik, ha HDMI-t használsz, mert ott csak az AVR-től függnek az analóg paraméterek, amik teljesen stabilak. Már a PC-s dekódolás és kalibrálás is egy hatalmas ugrás egy media playerhez képest.
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
Én is PC-ről tolom. A hangkártyás dekódolás esetén Atmos nincs de DTS-HD van?
Nem igazán olvastam utána.
-
gab1ka
senior tag
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz gab1ka #164100 üzenetére
X1500 végfok része sem hiszem hogy túl acélos lenne, így az azért lekorlátozna. A finomított beállítások hoznának a konyhára, de nem váltanád meg vele a világot.
A legjobb ár/érték arányű felállás szerintem: Egy használt régebbi nagy AVR erős végfokkal jó hanggal, szolgáltatások nem számítanak, meg mérőmikrofon (UMIK1). PC-ről processzálsz de az avr dac-ját, végfokát használod. Lényegében ahogy Dorian mozizik. Hangkártyát nem érzem feltétlenül szükségesnek ebben a képletben. Így tudnál nagyot ugrani, ráadásul kis pénzből.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Apple asztali gépek
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Ninebot Max G30E II elektromos rollerrel Hajdúszoboszlóról Berettyóújfaluba
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Otthoni hálózat és internet megosztás