-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dagidög
senior tag
válasz
Tamoo #178831 üzenetére
Te is túl vagy már néhány mérésen.
& #178832 python1:
Megnézem újra, több méréssel, hátha megoldja a problémát.
A fülem a front magassugárzókkal egy síkban van, így a mikrofon alaphelyzetben is odakerül. A kérdés, hogy előre-hátra, illetve felfelé-lefelé legyen-e eltérés az alaphelyzet síkjához képest? Audyssey-nél pl javasolják, hogy térjen el.
UMIK-kal mondjuk nem tudom még hogy oldom meg az előrét, mert nagyon pici állványa van, a fotósállvány menetébe meg nem megy bele a mikrofon.#178833 ctrlaltdel13 & #178834 denesdr: Érdekes. Majd meglátom, nálam hogy alakul. Amilyen rossz akusztikám van, nálam mindenképpen kell korrekció. A YPAO-val a rendszer karaktere kifejezetten lágy volt kellemes értelemben, de ez pontatlanságokkal járt. A pontos, steril hangzás általában nem tetszik az embereknek, mert nem vagyunk hozzászokva.
-
python1
veterán
válasz
Tamoo #178780 üzenetére
Èn most olvastam utána, ès pontosaabnak mèrtèk mint az UMIK- 1-et.
Tulajdonkèppen minden egyes xtz mikrofont egy referencia mikrofonhoz kalibrálnak be, addig nem jöhet ki a cègtől. Sokan ajánlják pontos mèrèsekhez, nálam is tökèletesen trszi a dolgát.
Ha megtalálom az oldalt belinkelem ide is. -
-
Albertka
csendes tag
válasz
Tamoo #177925 üzenetére
Köszi!
A nyivak tuti föld probléma miatt volt. Nemrég vettem egy másik pc-hez aktív hangfalakat és ott is előjott ez, amit a földeles megszüntetése oldott meg. De itt a nagy rendszernél már az évek alatt úgy kialakult ez a bekötés hogy kábelek rovidsége miatt már csak nagy szenvedések mellett tudnám visszarakni a kártyát a pc-be.
Hétvégén mértem még egy csomót a limitált eszközparkommal. Úgy tűnik nagyon beneztem valamit hogy 1A alatt eszik az stx 12 és 5v ágon (valahol olvastam anno...). Kis átalakítással eljutottam oda hogy az 5v táp 20 wattot húz ki a konnektorbol a 12v pedig 10-et. Gondolom így 2-3a között megy az 5v táp és már így nem tűz forró.
Gondolom van 12 db opamp a kártyán, ami nem keveset eszik, legalábbis elég melegek szoktam lenni kis idő után... -
-KP-
addikt
válasz
Tamoo #177810 üzenetére
Nekem úgy tűnik, hogy kész tervek alapján dolgozik. Vagy valamit rosszul látok? Ha azt mondom neki, hogy x literes doboz xyz méretekkel, 25hz-re hangolt dobozt L alakú slot porttal tervezzen meg nekem, hát nem tudom, hogy megcsinálná-e, vagy meg tudná. Legalábbis szkeptikus vagyok.
-
spiky03
veterán
válasz
Tamoo #177733 üzenetére
Én is, én is.
Ha összejönnek az LCR-ek akkor lesz helyem jobb oldalt is, és akkor egy olyan reflexes dobozt gondoltam, ami csak 50 cm magas mert az még elfér, viszont hosszabb lehet.
Valamitn gondoltam, hogy elrejtem majd valami keret alá és elejére szövetet, hogy ne is lehessen látni őket a másik Ultival együtt.
Valami olyan tvállványt csinálmi ami olyan magas és úgy "egybeolvad" a két oldalt eltakart szubbal. -
Dorian
félisten
válasz
Tamoo #177529 üzenetére
Mivel itt amennyire tudom senki nem milliárdos, minden fejlesztés értelme az ár/érték függvénye. De ezen kívül: Nekem pl. nem nagyon fájna 400-at rászórni 4 mennyezeti hangfalra (gondolom 100-ból csak kijön egy db), egyszerűen nem vonz annyira, h akarjam, főleg ha akkor kalibráció terén mehetek vissza az audisszire. Pláne, h nem a csimmbumcirkusz filmek a fő preferencia.
-
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #177495 üzenetére
Úgy tudom elsősorban az analóg eszközök érzékenyek rá, szivattyúk, orvosi eszközök. Én inkább attól tartok hogy az olcsó (és ezalatt nem noname-t értek) szünetmentesek csak 2-3-400 W-al terhelhetőek specifikáció szerint, nem tudom mi történik ha hirtelen ez megnövekszik pl. egy robbanás erejéig a sub felvétele.
Szerk: lehet robi-k meg is válaszolta mind a kettőt szakszeűen.
-
mettek
addikt
válasz
Tamoo #177478 üzenetére
Én értem a jó szándékot de ez akkor is nagyon bonyolult és pc-n szinte sosem működik a menj végig a leíráson.
Nálam pl 4k hdr lejátszás nem ment. Volt amikor megjelent a windows menüben a HDR opció bekapcsolása volt amikor nem. Monitoron mindig ott volt az opció, tv-n nem.
Lehet hogy user error de nem jöttem rá az okára. A másik hogy hiába néztem oktató anyagokat, nem tudtam összerakni egy olyan megoldást hogy legyen borítóképem és a madvr is menjen alatta és váltson 4hdr-re is adott esetben. Felcseszett ugyhogy maradtam media playernél.
Arról nem is beszélve hogy nálam már a források száma miatt kiesik a pc-s lejátszás. Van playstation, xbox, apple tv4k streamingre, blu ray lejátszó. Igy nekem kell a proci/avr.
-
mettek
addikt
válasz
Tamoo #177472 üzenetére
Ez túl lett beszélve párszor. Én hosszú napokat töltöttem azzal hogy egyáltalán lejátszónak használjam és az sem ment, nemhogy a processzálás. Örülök ha mérni tudok egyet a rew-vel nemhogy eq-zzam meg azt berakjam az eq apoba. Azzal is szórakoztam nem keveset, feladtam.
Én ezekbe belefáradtam. Ennyi időm nincs.Úgy írod a beállítást mintha 3szor kellene next-et nyomni meg kétszok OK-ot. Én itt vagyok 10 éve, olvasgattam amikor ezt te is elkezdted. Szerintem 1 évig ment a mit hogyan Voiddal. Ne nekem ennyi időm nincs rá, de 1 hetem se. Inkább álljon 1.2 millió az Emotiva prociban.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Tamoo #177472 üzenetére
Okoztak már Nálad pl. Windows frissítések "rendkívüli" karbantartási igényt a mozizós PC-n?
mettek: Jó pár éve nyugdíjas vagyok, ez nem kortól függ sőt, a nyugdíjas még inkább kerüli bonyolítást.
A PC-s szívást meg elég volt egyszer átélni, amikor mozizás helyett vendégek előtt kellett szabadkozni, hogy hát bocsi, de most elmarad az előadás menjünk inkább zsugázni... szóval elég kellemetlen volt.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Tamoo #177441 üzenetére
"Én még tőled sem láttam olyan mérést, ami meggyőzött volna arról, hogy neked sikerült 100Hz alatt tökéletesen rendbetenni a betontömböddel."
Én még tőled sem láttam olyan mérést, ami meggyőzött volna arról, hogy neked sikerült 100Hz alatt tökéletesen rendbetenni az EQ-dal.
Akkor miért is kell mindenhova az EQ?!
Olyat mérést viszont láttam, hogy nem volt szükség EQ-ra, mert naggyából rendben volt.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Tamoo #177436 üzenetére
"Tévhitben élsz ha azt hiszed 10-15dB kiemelés nem zavaró legalább annyira mint egy magas utózengés. "
Hellyel közzel a Te válaszaid a legkorrektebbek, ezért Neked válaszolok.Azt gondolom, hogy a hosszú utózengés/ így a módus is azért károsabb nagyságrendileg pl. egy 6dB-es kiemelésnél, mert míg az utózengés "ráülhet" a szomszédos hangokra részben elfedve/elkenve azt, addig egy kiemelés ilyet nem tesz, és az érzékelést nem viszi annyira félre, mint ahogy a vágás/kioltás miatt kieső hangok sem.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Tamoo #177426 üzenetére
Köszönöm a válaszod.
Világos, hogy a közzétett utózengés diagram miért 90Hz-től indul.
Akkor fogalmazzunk úgy, hogy az EQ 100-120Hz fölött hatásos, alatta nem, utózengési szempontból.
A módusok jellemzően ezen határ alatt alakulnak ki átlagos nappaliban.
Aztán rakja össze magának aki akarja, hogy van-e értelme EQ-zni vagy sem, amikor jellemzően az utózengés a legzavaróbb egy házimoziban.
Az ez fölötti részt pedig a fülünk/érzékelésünk becsaphatósága miatt akkor halljuk jónak vagy rossznak, amikor előre eldöntjük tudat alatt, hogy az milyen lesz,
függetlenül attól hogy az valójában EQ-zva van nincs, legalábbis ezt állítják az ABX tesztet méltatók.
Összefoglalva az EQ jót tesz a lelkünknek... Persze csak szerintem.
-
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #177426 üzenetére
Lehetséges, hogy a subot meg kellett volna nézni máshol is, hogy megjöjjön a teteje, de akkor meg lehet máshol szakad be.
Anno írtam is róla nekem is hasonló volt a Denonnal, az elsődleges probléma az volt hogy Direct-ben a mérőjelet sztereónak ismerte fel és az ahhoz tartozó crossover alapján vágta is. A következő meg ha jól rémlik az LFE LPF miatt volt. -
VoidXs
nagyúr
válasz
Tamoo #177407 üzenetére
Ezek elég szép eredmények, és látszik is benne a depth EQ.
A lecsengés pont abban a tartományban van, ami a legtöbb mozis kedvence, ez már az a szint, ahol meg lehet állni, maximum pakolászni kell. A magasakat érdemes lenne több ponton átlagolni, hátha csak egy kis helyen van szakadás. A sub korai esése viszont egy 110-es gödör miatt van (nálam is volt ilyen), őt kellene kicsit odébbtenni, hogy megjöjjön a teteje.
-
Khaosz55
addikt
válasz
Tamoo #177143 üzenetére
Igen tudom, a cél a lecsengés csökkentése ami 600-700ms. Magas tartományban 400 körül van. Meglátjuk mi lesz. Azért sem hívtam senkit, mert mérni tudok, az itthoni szakszervezet megmondta hova rakhatok, valahol meg is értem, ez nappali nem moziszoba. A kezem meg van kötve. Nem tudom panelok estén elég ha 3cm eltartása lesz a faltól ? Illetve a faltól való eltartás sokat hoz ?
-
mettek
addikt
válasz
Tamoo #177086 üzenetére
Void cáfolata szerintem nagyon nem állja meg a helyét. Az alábbi pár hozzászólásban én is “megcáfoltam” az ő cáfolatát. Ahogy olvastam senki az ég világon nem ment bele Void írásába. Senkinek nem jutott eszébe megfogalmazni azokat a vitatható pontokat amiket leírtam. De legyen akkor placebo.
Használjon mindenki autohifis kábelt, az ugyanolyan jó mint a hifis kábelek…az elektron átmegy rajta. -
mettek
addikt
válasz
Tamoo #177074 üzenetére
Alphamooncam mérése kellő bizonyíték. Csak vakon mentek egy ember után aki zsigerből ellene van a kábelgyártóknak, a lehúzásnak. Ami érthető mert nyilván nem ér annyit az a kábel amennyit kérnek érte. Ez a szemlélet látszik Voidnak az egész mozihoz való hozzáállásán: ezért programozott saját akusztikai szoftvert, ezért pc-ről mozizik, ezért használ belépő pro hangfalakat és kókányol össze mindent amit tud.
Neki a mozi nem ér annyit amennyire a piac beárazta és a kábelek a lehúzásnak a csúcsát képezik. Nyilvánvaló. De a hadjárat amit folytat a jobb kábel által jobb hangot halló emberek ellen az túlzás.
Nekem a mozi és zene ér meg mindent pénzt ellenben sok más dologra én is sajnálom a pénzt pl autóra, így én is mehetnék az autós topikba lehúzni minden drága kocsit azzal hogy mindegyiknek 4 kereke van meg ha a suzukiba belehegesztek egy légbeömlőt akkor megy úgy mint az SL merci de nem teszem.Te magad is bőszen kábeleztél és hallottál is javulást csak mára pont Void mosta ki itt az emberek agyát és már magad sem tudod hogy igaz volt e.
Szerintem pont ez az a hely ahol az ember elmondhatja a véleményét és szerintem pont nektek nem kellene ezért ilyen hangnemben fellépni, nektek akik gyakorlatilag átformáltátok a házimozis topikokat hardcore pc-s diy topikokká és ki vannak utálva az olyanok mint én akik dedikált cuccokkal moziznak és még a kábel jótékony hatását is vélik felfedezni. Jó lenne ha kicsit észhez kapnátok és eszetekbe jutna ti is honnan indultatok.
-
BIGi75
senior tag
válasz
Tamoo #177000 üzenetére
Értem, amit írtok.
Nekem egy 300 wattos KEF Kube12b van miniDSP-vel cca25nm-en. Úgy emlékszem nem kellett 10dB felett korrigálnom, hiányérzetem nincs, de sejtelmem sincs mit kaphatnék pl. 2db jól beállított 500 wattos ládával. Lehet akkor legörbülne a szám széle a mostani setupra. -
BIGi75
senior tag
válasz
Tamoo #176990 üzenetére
Veszteség ez egyáltalán? Korrekciós EQ-val végülis csak a szobánk, berendezési tárgyaink rezonációja miatt felerősített frekvenciákat vesszük vissza, és/vagy a hangfalunk frekvenciaátviteli hibáit korrigáljuk, egyenlítjük ki. Nem veszítünk semmit, vagyis többnyire csak azt, amiből túl sok volt, amire nem volt szükségünk. Mintha egy túlsózott ételből utólag tudnánk sót kivenni EQ segítségével. Vagy rosszul gondolom?
-
skippper
senior tag
válasz
Tamoo #176921 üzenetére
"Már a Gold kábeleknél is megtapasztaltuk az arany jelenlétének áldásos és hallható következményeit. Tisztítja a hangzást, definiáltabbá teszi a magas hangokat, izmosabbá a basszushangokat és a térhatással is barátságban van."
"Korábbi kábeleimnél arra törekedtem, hogy a vezető erek közvetlen közelében ne legyen olyan anyag, ami csúnya hatással lehet a hangzásra. Mivel szinte minden anyag befolyásolja az elektromágneses teret, hát próbáltam levegővel körbevenni a csupasz huzalokat"
"Az évek során gyakran tapasztaltam, hogy a vezető erek körüli árnyékolás bár javítja a kábel zavarvédelmét, de kissé agyoncsapja a hangzást, elvesz a levegősségből, nyitottságból. Így hát az új kábeleknél nem használok árnyékolást"
"Korábbi kábeleimnél bevált a természetes pamut burkolat a hangzás szempontjából"hinnye, ezt a kört lehet most skippelem
Rááldozom azt a pici pluszt és lesz egy DA EMM-6 akkor, az gyárilag kalibráltan érkezik
-
-
denesdr
addikt
válasz
Tamoo #176805 üzenetére
Nettó 130 liter doboztérfogatot feltételezve szerintem is simán lehetne reflexre építeni, 20-25Hz körüli hangolással és ha mégsem jönne be (amit kétlek, de lehet rá esély), akkor még mindig le lehet zárni a reflexnyílásokat (és persze bármikor kinyitni).
Szerk.: Bár az is igaz, hogy a reflexcső elég sok hasznos térfogatot elvenne, ha mélyre lenne hangolva és így már nem lenne meg a nettó 130 liter.
-
mandju
senior tag
válasz
Tamoo #176802 üzenetére
A német srác is valami hasonlót vízionált. Azt mondta, hogy kb 50 Hz-nél lesz a határfrekvencia... a szoba 30 Hz-es boostjával és egy kis EQ-val 20 Hz környékén, 20 HZ-120 Hz lineáris frekiment elérhető... több kraft kell, azonos hangnyomáshoz, mint most a BR-rel, de valószínű erősítő oldalon jó vagyok.. leszek...
-
mandju
senior tag
válasz
Tamoo #176799 üzenetére
Én nem szimuláltam, nem értek a hangfal építéshez. Ezt meghagyom olyannak, aki már látott ilyet...
A becker b1000 szintén zárt ládában üzemel a bms18n862 driverrel. Ismerek is olyat itt Magyarországon aki ilyenből hajt kettő darabot és elégedett vele.
A 4 darabról annyit, hogy DBA rendszerben effektív csak 2 mélynyomó felel az SPL-ért. A velük szemben levő kettő darab csak absorber funkciót lát el.
-
Khaosz55
addikt
válasz
Tamoo #176780 üzenetére
LFE mérés igen, de valahogy nem tetszik ha 100Hz-ig kitolom lineárisa. A frontokat leengedtem 80Hz-re, ezért is vágtam meg korábban az LFE-t. Azért nem olyan druva mert EQ-val húztam be, de ha 100Hz-ig lineáris vonalat csinálok az valamiért nem tetszik, valahogy ez jobb, hogy lassan beesik, legalábbis fülre.
300ms még akkor jó, de 300ms alatt még jobb ? Ha így van nem olyan rossz ez főleg hogy 0 akusztikai kezelés van, mindenhol járólap + 35mˇ2 ablak, illetve konyha ebédlő (tányérok, edények , poharak stb).
Max az lehet az akusztikai kezelés, hogy a gipszkarton mögött 15cm üveggyapot van, tetőn 30-40cm. -
Dorian
félisten
válasz
Tamoo #176754 üzenetére
Nem tudom amúgy mitől függ ez, mióte egyszer említetted ezt, én is mindig ellenőrzöm win frissítés után, de sosem változott semmi. Pedig gondolom ugyanúgy win 10-re, ugyanolyan frissítések szoktak érkezni.
Hasonló odakellfigyelni-dolog nálam az, hogy ha a PC be van kapcsolva és de az erősítő nincs, akkor visszaáll a hangmód sztereó 16/44.1-re. Úgyh mindig kell figyelnem a be-kikapcsolási sorrendre, különben mászhatok a beállításokba visszaállítani. Hányszor volt már, h "Mi a fene van, halkabb az egész, meg a térhang se az igazi" ... "Ja bzzz, sztereóban szól"
Először megőrjített (médialejátszóknál ilyen nincs), de már megszoktam. -
Dorian
félisten
válasz
Tamoo #176598 üzenetére
Megjött a válasz:
"A terméket ne bontsa meg, ugyanis emiatt a szakszerviz a garanciális javtást megtagadhatja, ez a garanciális időtartam végét jelentheti!"
Úgyh nem szedem szét. Finoman ösztökéltek, h ugyan jótállásilag nekik kéne elvinni és visszahozni a terméket, de úgy várhatóan 3x-osára növekszik az egész időtartam, így javasolják, h vigyem én. Holnap kiderül befér-e a kombiba -
mettek
addikt
-
-
python1
veterán
válasz
Tamoo #176077 üzenetére
Egyszerűen mindenben, dinamika, torzítás gond nélkül kihajtja a végfokokat, rugalmasabban konfigurálható.
Egyébként még high end rendszerekben is használják ezeket, de ez az első megszólalásában is azonnal szembetűnő. Most nincs késztetésem frissíteni a hangszóró készletemet, bár már elkezdtem a fejlesztést.VoidXs
Így van, sokan meglepődnének, hogy mit lehet kihozni. Most nem példálózok semmivel, google 1000000 találatot dob fel erre a témakörre. Vagy, [link]
Tudom, ehhez azért kell némi tudásanyag, képzelőerő, igényesség stb. -
Dorian
félisten
válasz
Tamoo #175982 üzenetére
Igen, attól a Denon-érától nem árt ha egy kicsit frissebb, gyorsabb(?), modernebb(?) a hangkarakter.
Magam részéről bevallom én teljesen elégedett vagyok a hanggal, fel sem merül, hogy bármit cseréljek. Atmosra majd rápróbálok, de csak akkor ha azzal is megoldott a PC-s processzálás, ha évek, akkor évek.
A mozin a legjobb fejlesztésem mostanában a világosszürke szőnyeg cseréje volt sötétszürkére: már nem világít a szemembe a látómező alján -
python1
veterán
válasz
Tamoo #175976 üzenetére
Komolyan mondom, hogy nagyon tetszik a hangjuk, inkább csak a kíváncsiság hajt, ès tulajdonkèppen nem is a mozihoz kell, leendő OB falaimhoz nèzegetek valamit.
Mozira maradnak a kicsikèk.
Mèg azèrt a tampon e 800- as H osztályú vègfokát, biztosan bepróbálom, jókat írnak róluk nagyon, mèg èpítők is azt mondják, hogy jó konstrukció. -
python1
veterán
válasz
Tamoo #175697 üzenetére
Szerintem megérné a fáradságot
Butterworth karakterisztikánál áll vissza a leggyorsabban az impulzus-válasz a 0 helyzetre, töméssel pont ezt a karakterisztikát érheted el.
Tulajdonképpen csak pozitív hatása lenne a tuningnak, ha egyszer lesz kedved majd kipróbálod, jól mérhető is a különbség.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Fujifilm X
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- OLED monitor topik
- Napelem
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Everest / AIDA64 topik
- Synology NAS
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Tőzsde és gazdaság
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest