Hirdetés

2012. május 28., hétfő

Útvonal

Fórumok  »  Multimédia  »  Hi-Fi-ről általánosságban (kiemelt téma)

(#26351) blattida válasza blattida (#26347) üzenetére

blattida
(PH! kedvence)

Rosszul írtam, az előbbire áll föl kevésbé.

Gauranga!

(#26352) kammerer válasza blattida (#26351) üzenetére

kammerer
(őstag)

Aki eq-t használ, annak csak a szőr áll fel...

Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet

(#26353) Deadzone41 válasza kammerer (#26349) üzenetére

Deadzone41
(fanatikus tag)

látom nem sikerült értelmezni a hozzászólásaimat.

eladó: AKG k601: http://href.hu/x/hqlf ; mini audio mad-07 hordozható dac/amp: http://href.hu/x/hk7s ; DIY canamp: http://href.hu/x/hku0

(#26354) Salvador20

Salvador20
(őstag)
LOGOUT blog

Egy olyat hadd kérdezzek, hogy a hk 990 és a hk3490 között mi az az óriási különbség, amitől ez az árkülönbség kialakul? Úgy értem, mindenkettő stereo erősítő nem? Ez 120-150 W miatt kerül ennyivel többe a 990?

Nem rossz, de a jó nem ilyen.......

(#26355) kammerer válasza Deadzone41 (#26353) üzenetére

kammerer
(őstag)

Rosszul látod, sikerült értelmeznem, de nem tetszett.
"Audiofilkedni" akarok, ám nemhogy milliókat, de semennyit se költök a "szentély" kialakítására, hanem gyakorlatilag ingyen, meglévő vagy szinte semennyibe sem kerülő eszközökkel elérem, hogy nem kell kompromisszumot kötnöm az akusztika terén, így nem is szorulok rá, hogy elektronikai eszközöket alkalmazzak akusztikai hibák kijavításának imitákására.

[ Szerkesztve ]

(#26356) blattida válasza Salvador20 (#26354) üzenetére

blattida
(PH! kedvence)

Részben, de a 990 egy kicsit komolyabb felépítésű (20 kg), jobb minőségű alkatrészekkel, nagy teljesítmény tartalékokkal, és csak erősítő, míg a 3490 egy rádióerősítő, kicsit szerényebb képességekkel, minőséggel és belsővel (10 kg).
Nem egy liga a kettő.

Gauranga!

(#26357) Salvador20 válasza blattida (#26356) üzenetére

Salvador20
(őstag)
LOGOUT blog

magyarul egy pár jbl es80-al nem tudnám kihasználni gondolom. Nem vagyok audiophil, stb, csak szeretek zenét hallgatni, ha megtehetem cdről, vagy flac-ot gépről. Gondolom erre elég a 3490 is, ugye?

Nem rossz, de a jó nem ilyen.......

(#26358) Deadzone41 válasza kammerer (#26355) üzenetére

Deadzone41
(fanatikus tag)

nem, ezek szerint nem sikerült értelmezned. mint írtam átlag zenehallgatónál a lakberendezés elsőbbséget élvez a hifivel szemben, vagy egyéb családtagok, körülmények gátolják ebben. általában nem megfelelő méretű és arányú szobába kerül a hangcucc, rossz helyen van a hallgatási pozíció, nem a megfelelő helyre vannak téve a dobozok és még egy szép nagy lapostévé is közöttük ékeskedik. akusztikai elemeket meg nagyon kevesen alkalmaznak otthoni szinten, vagy nem is hallottak róluk, vagy ismét a lakberendezés élvez elsőbbséget. ráadásul ezek helyes megválasztásához, elhelyezéséhez nem árt mérni, amihez szakember kell, ami nem olcsó mulatság.
feltételezem még nem hallottál normálisabb av erősítőről hajtott rendszert kalibrálás előtt és után, ezért zsigerből elutasítod a létjogosultságát.
ha valakinek van lehetősége, ideje megtalálni a megfelelő hallgatási pozíciót, és megfelelően csillapítani a szobát akkor természetesen az sokkal jobb megoldás.

eladó: AKG k601: http://href.hu/x/hqlf ; mini audio mad-07 hordozható dac/amp: http://href.hu/x/hk7s ; DIY canamp: http://href.hu/x/hku0

(#26359) AMDFan válasza Deadzone41 (#26358) üzenetére

AMDFan
(senior tag)
LOGOUT blog

A legtöbb akusztikai problémára az EQ nem megoldás.

(#26360) rbalint88 válasza kammerer (#26349) üzenetére

rbalint88
(kvázi-tag)

viszonylag kevés olyan hifista-barátnő/feleség van, aki annyiban hagyja, hogy a szoba a feje tetejére van állítva, mert úgy szól jól a zene. másrészt a hifistának megalkuvó rendszer egy átlagembernek még mindig hifi a 30eFt-os 500W PMPO minihifikhez képest. ha ilyenről váltasz egy bemérőmikrofonnal kalibrált házimozi erősítőre, szép hangú hangfalakkal, leteszed a hajad, hogy milyen jól szól a zene és ez az emberek 99%-nak egész életére elég is így, nem igényel már innen fejlődést, mert:
1, nem hallja ki
2, kihallja, de annyira nem fontos neki, hogy 1% hangzásjavulásért kiadjon 50%-kal több pénzt.
ennek fényében írtam, hogy nem vetném el a házimozis dolgot. és igen, amikor erősítőt vettem, hallgattam 50ezres sztereót és tényleg szebben szólt, mint az onkyo, ami listaáron 160 volt. de! az egy kifejezetten arra berendezett bemutatóterem, ami nem feltétlenül reprodukálja annak a közegnek az akusztikai jellemzőit, ahol a vevő használni szeretné az eszközt. és lehet, hogy hazaviszi a csodahangú sztereót, még a fülében van, hogy decsudafaszául szólt, majd lebiggyedő szájjal konstatálja, hogy ez szar. holott nem, csak nem ideálisak a körülmények. míg ha megveszi a házimozi erősítőt, hazaviszi, beállítja, jó eséllyel nem fog csalódni a hangzásban.
nekem, amint az előző hozzászólásomban leírtam, ilyen kompromisszumos rendszerem van és mégis el tudok veszni a zenében :)
szóval átlagpistikéknek teljesen jó egy ilyen felállás, maximum nem hallgatnak zenét, ha áthívja a hifista barátait :P

Eladó GOLF IV GTI -> http://www.hasznaltauto.hu/5832383

(#26361) Deadzone41 válasza rbalint88 (#26360) üzenetére

Deadzone41
(fanatikus tag)

ha meg valaki minőségi zenére vágyik, de nincsenek hozzá megfelelő körülmények a szobában, még mindig vehet közeltéri monitort ami igénytelenebb ilyen szempontból, vagy fejhallgatót.

(#26362) L4D1K válasza Deadzone41 (#26358) üzenetére

L4D1K
(senior tag)

Ez így van. Átlag zenehallgatónál elsőbbséget élvez a bútor, lakberendezés, asszonypajtás, sőt gyerekek is(lego + első reflex cső rulez). Magamból és baráti/családi körömből kiindulva, a mai átlag felhasználó nem foglalkozik a forrással, az erősítéssel. Magyarán szólhat egy Havasi például 192 kbit/s mp3 forrásról és egy kompakt hm erősítő cuccról, egy átlag felhasználó letolja, szól azt kész. Az átlagnál érdeklődőbb ember fog leülni és meghallgatni tőle egy számot, a még inkább érdeklődő meg beszerzi és otthon is kipróbálja, és szerencsés esetben idetéved, ahol érdeklődve teszi fel a kérdést, innen hogyan tovább.

Nyilván szükséges néni kompromisszum, de átlagtól eltérő eltérő zenehallagató, véleményem szerint először olvas aztán kérdez.

Az hogy kinek mire van pénze megint kérdéses....nyilván valaki megveszi a belvárosba is a ferrarit, és nem érti miért nem száguldozhat vele kénye kedvére.

# ANTAL Tuning #

(#26363) raus válasza PuMbA (#26209) üzenetére

raus
(fanatikus tag)

Köszi szépen a választ de még két kérdésem lenne:

Úgy tudom nem szabad egyszerre mintavétel és bitmélység konverziót végrehajtani, mit tudsz erről.
Tehát először első lépésben 96KHz-ről lekonvertálom 44.1KHz-re de marad a 24bit, majd második lépésben a bit depth-et lekonvertálom 24-ről 16bit-re. Ez így jó? Meg a legfontosabb hogy minden menetnél használjak dithert? Olvastam a neten hogy dithert mindenképpen kell használni de csak a legutóbbi menetnél. Ezekről mi a véleményed?
:R

nVidia forever

(#26364) kammerer válasza rbalint88 (#26360) üzenetére

kammerer
(őstag)

Vigyázat, baj van!!! A feleségeim, szeretőim, ágyasaim és barátnőim azt üzenik, hogy a mai napon a Hágai Nemzetközi Bíróságnál keresettel fognak élni a topik ellen az itt eluralkodott férfihifisoviniszta, feleséghifielőítéletes, tesztoszterontól fűtött, feleséghifidiszkriminatív hozzászólások miatt! :Y Hacsak...

[ Szerkesztve ]

(#26365) schawo válasza Deadzone41 (#26358) üzenetére

schawo
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

AutoEQ csak egy játék. Nem megoldás szinte semmire, néhány mély frekvenciát képes kijavítani, magasabb frekvenciákon viszont inkább ront. Hiszen akusztikai módosítások nélkül képtelenség a visszaverődéseket megszüntetni, EQ-val kompenzálni meg teljesen nonszensz ötlet, hiszen a visszaverődések hatása cm-ről cm-re változik. Aki már próbált ilyet mérni, az tudja milyen nehézséget jelent, és azt is hogy egy EQ változtatás csak egy adott pontban segít, mindenhol máshol ront a helyzeten. Mivel egy helységben sokkal több "más pont" van, mint "egy adott", így a kapott eredmény a hallgatói pozíció 99%-ban rosszabb lesz, mint előtte, és még nyakmerevítővel sem valószínű, hogy valaki hallgatáskor pont eltalálja a megfelelő beülési pontot. Gondolná az ember, hogy ugyan, de ez 6-8-10 mérést is végez, különböző pontokra. Igen ám, de csak egyetlen EQ-t képes alkalmazni egyszerre, hiszen minden hallgatási pontot csak egyetlen rendszer sugároz le. A több pont csak annyit tesz, hogy próbál venni egy átlagot, ami azt eredményezi, hogy az egy adott pontban is kevesebbet javít, a többiben kevesebbet ront. Hurrá, valóban hasznos dolog.

Több infó sokkal részletesebben: [link]

És akkor még nem beszéltünk a digitális EQ hangminőségre gyakorolt hatásáról.

Házimozinál sok jelentősége nincs, nagy kárt nem tesz, néhány mély frekit javít, de zenét hallgatni AutoEQ-zott rendszeren keresztül rossz ötlet.

[ Szerkesztve ]

Szigorúan magánvélemény. Olvassa el a mellékelt tájékoztatót, vagy forduljon orvoshoz!

(#26366) schawo válasza raus (#26363) üzenetére

schawo
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Jól olvastad, a dither zaj csak a 24->16 konverziónál szükséges.

Szigorúan magánvélemény. Olvassa el a mellékelt tájékoztatót, vagy forduljon orvoshoz!

(#26367) bajnokpityu válasza schawo (#26365) üzenetére

bajnokpityu
(PH! kedvence)

Konkrétan milyen HM erősitővel próbáltad?
A többek között 2309 denonokban alkalmazott audissey bizony nem szar. Denonokba elég sok szolgáltatást beleraknak a nagy Audissey csomagból. Nem minden márka/tipus veszi meg az összes szolgáltatást.

És bizony több hallgatói pozícióból mér, súlyozva a kanapé közepét. Tudom,h nem mindenható varázseszköz, de ha nem totál rossz a szoba, akkor sokat segít.

véleményem saját koordináta-rendszeremben érvényes :)

(#26368) PuMbA válasza raus (#26363) üzenetére

PuMbA
(PH! addikt)

"Úgy tudom nem szabad egyszerre mintavétel és bitmélység konverziót végrehajtani, mit tudsz erről."
Ilyenről nem hallottam. A Saracon listájába berakod a 24 bites zenéket, a beállításokba kiválasztod a 44.1kHz-et, 16bit-et és a Pow-r 2-es dithert és go. schawo válaszolt a dither kérdésedre :)

[ Szerkesztve ]

Soft kitty, warm kitty, little ball of fur. Happy kitty, sleepy kitty, purr, purr, purr.

(#26369) Patice válasza bajnokpityu (#26367) üzenetére

Patice
(senior tag)
LOGOUT blog

De egy Audissey-program nem egyenlő az EQ-val.

Az EQ csak egy része. Sokat játszik a késleltetésekkel és a fázissal is, hogy a mikrofonos pozíció(k)ban jó legyen.

A kényelem nagy úr...

(#26370) bajnokpityu válasza Patice (#26369) üzenetére

bajnokpityu
(PH! kedvence)

Van olyan verziójú audissey, ami csak eq.
Ezért emeltem ki, h milyen "program" végezte ott a méréseket.
Úgy tudom, h csomót fejlesztett a többi "EQ"t végző cég is, biztosan nem csak az audissey létezik.

[ Szerkesztve ]

(#26371) Patice válasza bajnokpityu (#26370) üzenetére

Patice
(senior tag)
LOGOUT blog

Ha csak EQ, akkor jogos az Audissey név használata? :D

Mindegy, értem. Azt hittem, hogy az Audissey az egy adott "csomag". Hogy léteznek ilyen butított verziók az szomorú. Mindenhol csak a spórolás. Nem jó ez...

A kényelem nagy úr...

(#26372) bajnokpityu válasza Patice (#26371) üzenetére

bajnokpityu
(PH! kedvence)

Pedig de. Sőt, az Audissey gyári is kidobott ilyesmi dedikált gépet, a denonok árának többszöröséért. Biztosan ugyaanyit tud... :)

(#26373) schawo válasza bajnokpityu (#26367) üzenetére

schawo
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Tudom, hogyan mér. Írtam is: "A több pont csak annyit tesz, hogy próbál venni egy átlagot, ami azt eredményezi, hogy az egy adott pontban is kevesebbet javít, a többiben kevesebbet ront."

Hidd el, EQ-val, illetve bármilyen digitális eljárással lehetetlen a visszaverődéseket korrigálni. Felállítasz egy EQ-menetet, ami jó egy adott pontban, az az EQ mindenhol máshol rossz. Ezzel nincs mit tenni, az Audyssey sem tud ezzel mit kezdeni.

Amin javít egy ilyen rendszer, az a mélyek mennyisége, mert az sokkal egyenletesebb a tér pontjaiban. De ott is mázlifüggő a dolog. Ha szuperpozíción, vagy ideális tartományban van a hallgatási pont, akkor sikerül a mély tartományt korrigálni, ha viszont peches a helyzet, és kioltási pont körül van a hallgatási pozíció, akkor egy bármilyen EQ sem tud csodát művelni.

(#26374) bajnokpityu válasza schawo (#26373) üzenetére

bajnokpityu
(PH! kedvence)

Pont nem a mélyben érzem az előnyét.

Álló rubinak van egy -5dba gödre 4k körül. Ahol a neszek élnek, ami tartományban a szinpad mélységét érezzük. Ezt simán ki tudja EQzni. Ettől pont azt tudja elérni, hogy egészen hitelesnek érezni a helyszin hangulatát. Nem várok el tőle tökéletes hangzást, akármilyen szobában. De nem káros a hatása, ez a lényeg. 1 gombbal átkapcsolható, ahol mégis.

[ Szerkesztve ]

(#26375) schawo válasza bajnokpityu (#26374) üzenetére

schawo
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ha a hangsugárzónak van frekihibája, azt valamennyire javíthatja, hiszen az a szoba minden pontjában hasonlóan jelentkezik, de magát a szobát nem :)

Ha gondolod, egyszer eljövök mérni, bár ha úgysincs mód a "hardveres" korrekcióra, akkor inkább csak bezavar az eredmény :)

(#26376) rbalint88 válasza kammerer (#26364) üzenetére

rbalint88
(kvázi-tag)

;) nem hímsoviniszta dolog, félre ne érts, de az ilyen "technikai sportok" azért inkább a hímnemű egyedek érdeklődésére tartanak számot. barátnőmet már sikerült kiművelni az együtt töltött öt év alatt bicikliből, autóból, telefonból, számítógépes mókákból, hifiből is kicsit, de azért nem feltétlen ő a célszemély többórás futóműhangolási odüsszeiák kitárgyalására. if you know, what i mean...

(#26377) kammerer válasza rbalint88 (#26376) üzenetére

kammerer
(őstag)

Of course, I know...

(#26378) Deadzone41 válasza schawo (#26365) üzenetére

Deadzone41
(fanatikus tag)

"néhány mély frekit javít" ez sokaknak elég nagy segítség mivel 200hz alatt otthoni körülmények között nem igen lehet a mélyfrekiket csillapítani, csak hangfal meg ülőhely tologatással, és még úgyse biztos hogy sikerrel járunk.

ha változtatod a pozíciód eq nélkül is változik a hang meg az akusztikai tulajdonságok, egy helyről kell hallgatni, ha meg többen moziznak akkor a szélsők úgyis szívnak mivel 10khz fölött a magashangok eléggé irányítottak és nem sokat kapnak belőlük. ha meg zavar hogy átlagol a progi a pozíciók köztt, mérj egy helyről :D bár ezt még nem próbáltam.

(#26379) pengegyerek

pengegyerek
(fanatikus tag)

Sziasztok.
Volna 2 db. hifi hangszóróm és ezeknek a csatlakozóját szeretném rca csatlakozóvá alakítani.
De nem tudom, hogy hívják a hangszórók vezetékét és, hogy egyáltalán lehetséges e átalakítót venni hozzá. Itt a képen van a csatlakozó.

"Aki pálinkát iszik a temetőbe kiviszik ki pálinkát nem iszik azt is oda temetik."

(#26380) rbalint88 válasza Deadzone41 (#26378) üzenetére

rbalint88
(kvázi-tag)

szar egy helyről mérve, próbáltam.
kb egy kanapé szélessége az ideális, ahhoz mindet be lehet lőni úgy, hogy fasza legyen. nyilván a közepén a legjobb, de abszolút vállalható a szélén is. amikor csak háttérzene szól, általában ott szoktam lenni, mert végigdöglök laptoppal a kanapén.

(#26381) Patice válasza pengegyerek (#26379) üzenetére

Patice
(senior tag)
LOGOUT blog

Ha a hangsugárzók dobozán akarod cserélni a csatlakozókat (ha van és nem beépített, fix), akkor ilyet ajánlanék.

Vagy ha a dobozon nincs terminál, akkor megcsinálhatod úgy is, hogy csak simán a dobozon fúrsz két lyukat és ilyet építesz bele.

Ha vastag a doboz hátfala, akkor csak hosszabb szárú csatit kell venned.

Utóbbi kettő az erősítő(s) készülékbe is beépíthető, bár ahogy a képet elnézem kicsit problémásabb lenne azokat a csíptetősöket cserélni.

A hangszórók vezetékét úgy hívják, hogy hangszóróvezeték. :)

A képen látható példányoktól kicsit vastagabb és/vagy jobb minőségűt szerintem megérdemelnének a dobozaid. Bármekkorák is.

RCA csatlakozót felejtsd el. Az nem szabályos/szabványos hangfal csatlakozó.

[ Szerkesztve ]

A kényelem nagy úr...

(#26382) pengegyerek válasza Patice (#26381) üzenetére

pengegyerek
(fanatikus tag)

Nos köszönöm a segítséget. RCA dugó azért kellene, hogy a hangszórókat 5.1- es mélynyomóhoz tudjam csatlakoztatni és a meglévő kisebb hangszóróit lecserélni.
Lehet, hogy így nem lehetséges ez az egész? Egyébként a hangszórókon nincs semmiféle terminál csak a hangszóróvezeték. Fúrni szerintem tudnám mert nem vastag és fa bár nem hiszem, hogy ilyen bonyolult megoldás nekem való.
Egyébként nem tudom számít e de nem cserélni akarom a csatlakozót a hangszórón hanem átalakítót használni.

[ Szerkesztve ]

"Aki pálinkát iszik a temetőbe kiviszik ki pálinkát nem iszik azt is oda temetik."

(#26383) Patice válasza pengegyerek (#26382) üzenetére

Patice
(senior tag)
LOGOUT blog

Ja, értem, akkor tényleg nem kell túlcakkozni a dolgot.

Ilyet kell a hangszóróvezetékek végére forrasztani, csak ügyelj a polaritásra!

A kényelem nagy úr...

(#26384) pengegyerek válasza Patice (#26383) üzenetére

pengegyerek
(fanatikus tag)

Köszönöm szépen erre gondoltam :DD

(#26385) Pecc

Pecc
(őstag)

Házimozi topicban nem tudtak válaszolni, hátha itt tudja valaki a választ.

Az mitől lehet, hogy egy onkyo 504re (CD bemenet) csatlakoztatott metz eq-val torz a hang Anélkül abszolút nem. Ugyanez az eq egy sony stereo erősítőre csatlakoztatva teljesen jó, nem torzít. Ugyanaz a forrás, kábelek, csatlakozók, hangfalak minden..

Tekintsünk el attól, miért kell a külső eq ha lehet.

Köszi :R

"Mindent megcsinálunk, csak sokáig tart, meg sz.r lesz."

(#26386) Faxxx válasza Pecc (#26385) üzenetére

Faxxx
(lelkes újonc)

Nemlehet hogy az onkyo cd bemenete kontaktos?
probáld masik bemeneten

[ Szerkesztve ]

(#26387) blattida válasza Pecc (#26385) üzenetére

blattida
(PH! kedvence)

Első körben át kell forrasztgatni az rca csatlakozóit, kontakt spray-el át kell fújni a bemenet választó kapcsolóját.

Gauranga!

(#26388) kjani18 válasza Pecc (#26385) üzenetére

kjani18
(tag)
LOGOUT blog

Valószínüleg a bemenetet túlvezérli az eq, próbálkozz másik bemenettel.

nem mindegy, hogy kábelezve, vagy kibelezve...

(#26389) Pecc

Pecc
(őstag)

Köszi a válaszokat. :R
A bemenetnek nincs baja, most is azt használom más forrással, jól érintkezik.
Próbáltam "TAPE" analóg bemeneten is, azon is ugyanez. Az EQ pedig tuti jó, másik stereo erősítővel müködik rendesen. Sőt, egy másik fisher EQ-val is próbáltam, annak a gyári rca kábeleivel és azzal is ugyanezt produkálta. Gyenge torzítás, de ahhoz épp elég, hogy élvezhetetlen legyen hallgatni.

(#26390) kjani18 válasza Pecc (#26389) üzenetére

kjani18
(tag)
LOGOUT blog

EQ nélkül jól szól?
Ja, és mindkét csatorna egyformán torzít?

[ Szerkesztve ]

(#26391) Pecc válasza kjani18 (#26390) üzenetére

Pecc
(őstag)

Igen, egyformán. És EQ nélkül jó.

(#26392) blattida válasza Pecc (#26389) üzenetére

blattida
(PH! kedvence)

Akkor biztos, hogy túl nagy a bemenő jelszint az erőlködőnek, az eq-n nem lehet csökkenteni a kimenő jelet?

Gauranga!

(#26393) Pecc válasza blattida (#26392) üzenetére

Pecc
(őstag)

Én is erre gondoltam, hogy a jelszint magas lehet.
De az EQ-n nincs ilyen lehetőség, hogy állítsam. Egy régi mezei metz eq, feldobná a sztereózást az onkyoval ebben biztos vagyok, ha nem torzítana. Esetleg az erősítőben lehetne valahol belül (nem a menüben) állítani?

(#26394) kjani18 válasza Pecc (#26393) üzenetére

kjani18
(tag)
LOGOUT blog

Illesztési gond lesz.
Milyen az erőlködőd? És hogy kötöd be az EQ-t?

[ Szerkesztve ]

(#26395) szakibá... válasza Pecc (#26393) üzenetére

szakibá...
(fanatikus tag)

Az EQ-n ne alkalmazz kiemelést, csak vágást, akkor nem lőheted túl a következő fokozatot. Pl. ha a sávszéleket emelted esetleg, akkor inkább a közepet vágd helyette, de Te tudod, hol nyúltál bele. Ennek az erősítőnek nyilván kevésbé bírja a bemenete a túlvezérlést, mint a többié.

(#26396) Pecc válasza kjani18 (#26394) üzenetére

Pecc
(őstag)

Onkyo TX SR 504E, tuhel-rca kábelekkel,cd->eq in->eq out->onkyo
Egy Sony TA550ES-el ugyanezek, ugyanazokkal a kábelekkel, hangfalakkal mindennel probléma mentes, és nem hallható torzítás.

szakibá... Köszi :R Ezt kipróbálom, hátha megoldás lesz bár van egy sanda gyanúm, hogy nem lesz ilyen egyszerű a megoldás.

(#26397) ricsard88 válasza Salvador20 (#26357) üzenetére

ricsard88
(tag)

JBL ES hangfalhoz bőven elég a HK-3490. ES100 párral hallgattam, a hangja rendben volt. HK-990 inkább az LS szériához való.

(#26398) kjani18 válasza Pecc (#26396) üzenetére

kjani18
(tag)
LOGOUT blog

Az eq kimeneti impedanciáját nem találom neten, az onkyo bemenete 200mV/47kOhm.
Megoldás lehet 2 db. 47k ellenállással zárni a jelet ( a jel,és a test közé, egy - egy ellenállás csatornánként) ezzel megfelezed a jelszintet. Profibb megoldás, ha valakid ért hozzá, egy egy potival az eq-ban beállítani a kimenetet 47k terhelés mellett, teljes hangerő mellett 200mV-ra.

(#26399) Dave™

Dave™
(PH! kedvence)

Sziasztok, lenne egy technikai kérdésem bikábelezés illetve kábel témakörben. Az erősítő egy Denon PMA-510AE, a hangsugárzó Tannoy MX3-M. Jelenleg egyszeresen van összekötve, 2x4mm2 sodrott kábellel, ezt kaptam hozzá ajándékba :) A bikábelezésről eddig azt hittem, hogy olyan erősítő is kell hozzá, ahol külön van LF és HF terminál, de a Tannoy read me-jéből kiderült, hogy bármilyen erősítőre ráköthető, ha az erősítőnél a végét összesodorjuk. Tehát a különbség csak annyi, hogy kétszer annyi kábel megy végig, elvileg megkétszerezve a vezető felületet. Mi erről az álláspont? Megéri? Ahogyan számoltam, kb. 12 ezer Ft lenne dobozonként a 2*4-es 2 pár kábel (ez esetben a jelenlegit is cserélném). B változat, hogy nem ugyanarra a kimenetre kötném, mert az erősítő két szett hangfalat tud meghajtani, akár szimultán is. Másik párnak bekötve és így bikábelezve mennyire jó ötlet? Köszi!

(#26400) kammerer válasza Dave™ (#26399) üzenetére

kammerer
(őstag)

Arról nincs "álláspont", hogy a bikábelezés megéri-e. Ez mindig adott készülékegyüttes és vezeték összhangjának és árának az egyéni kísérletes megítélése. A hang szinte biztos, hogy jobb lesz tőle, mindig az a kérdés, hogy jobb lett-e annyival, mint amennyibe a plusz vezeték kerül.

(#26401) batagy válasza Dave™ (#26399) üzenetére

batagy
(kvázi-tag)

"B változat, hogy nem ugyanarra a kimenetre kötném, mert az erősítő két szett hangfalat tud meghajtani, akár szimultán is."
Erre én is nagyon kíváncsi vagyok, hogy A + B pár csatlakozást lehet-e használni Bi-Amp- ként? És hogy érdemes-e.

Egyébként erről sok vita szokott folyni.
Annyit tudok, hogy érdemes tisztázni, hogy a Bi-Wire és Bi-Amp között különbség van! Sőt, a Bi-Amp-nak is két típusa van, aktív vagy passzív.

Ahogy én tudom ezt jelentik (javítsatok ki ha tévedek):
Bi-Wire: Egy erősítő fokozatra két kábel van kötve, amely a hangfal két csatlakozójára megy.
Passzív Bi-Amp: Két erősítő fokozatra van kötve 1-1 külön kábel, amelyek a hangfal két csatlakozójára mennek. Továbbra is a hangfal belső alul és felüláteresztő szűrői vannak használva, a hangfalakra mindkét vezetéken teljes frekvenciasáv érkezik.
Aktív Bi-Amp: Két erősítő fokozatra van kötve 1-1 külön kábel, amelyek a hangfal két csatlakozójára mennek. A különbség az előbbihez képest, hogy a két erősítő fokozat után kell 1-1 aktív hangváltó, amely az egyiken csak a magas, a másikon csak a mélyeket engedi tovább. Azaz a két külön vezetéken nem a teljes frekisáv megy, hanem egyiken az alulszűrt, a másikon a felülszűrt sáv. Viszont a hangfalban a saját passzív hangváltót ki kell kerülni.

Amit A) verzióként említettél, az a Bi-Wire.

Na most, az én értelmezésem szerint, a Bi-Wire mindössze annyi előnyt jelent, hogy olyan mintha kétszer olyan vastag kábel menne a hangfalakhoz, egyébként más előnye nincs. Ugyanis csak annyi a különsbég a sima egyszeres kábelezéshez képest, hogy a csomópont nem a hangfalnál van, hanem az erősítő felőli végen. Lásd ezt az ábrát:

Bi-Wire esetén annyi történik, hogy a két ág összekötése az erősítőnél lesz.

Az Aktív Bi-Ampot személy szerint hülyeségnek tartom, mert külön külső hangváltót igényel, illetve csak akkor van értelme, ha a hangfalban lévő hangváltó ki van iktatva. De azért nem fogom szétszerelni a hangfalat, másrészt, ha a felül és aluláteresztő szűrők ki vannak a hanfalban iktatva, akkor már nagyon oda kell figyelni hogy milyen jelet küldünk a hangszórókra, mert nem mindegy a frekisáv.

A Passzív Bi-Amp talán a legjobb, de szerintem ez is lehet vitatéma. Ha jól meggondolom, ha nincs dedikált két erősítő fokozat HF és LF-re, hanem csak A+B csatlakozók (mint a legtöbb erősítőnél), akkor az A+B igazából az erősítőn belől ugyanarról a fokozatról megy, tehát az igazából csak Bi-Wire. Ott csak annyi a különbség, hogy az erősítőn kint a csatlakozóknál két csatlakozó van.
Ha viszont két külön erősítő fokozat lép működésbe (mint pl. Panasonic SA-XR55), akkor az igazi Bi-Amp. De hogy még így is van-e előnye, az jó kérdés. Pl. mi van, ha a vezeték hossza kicsit eltér, és a két vezetéken a hang eltérő fázisban érkezik a magas és mély sugárzókra? Az nem hátrány?

(#26402) Dorian válasza batagy (#26401) üzenetére

Dorian
(PH! addikt)

Ha a dupla kábel árából egy darab jobb minőségűt veszel jobban jársz hangminőségben.

(#26403) kammerer válasza batagy (#26401) üzenetére

kammerer
(őstag)

Bikábelezésnek az a logikája, hogy ahol különválik a két hangszóró felé a két párhuzamos áramköri ág, onnan kezdve különféle okok miatt, nem teljesen ugyanaz történik a két párhuzamos ág vezetékein (hiába vannak egy feszültségen), tehát eszerint a logika szerint többről van szó, mint "kétszer olyan vastag vezetékről". Eszerint a logika szerint a zavarosabb mélyág és a zavarokra érzékenyebb magaság különválásának korábbi szakaszra helyezéséről van szó, a hangdoboz belsejéből az erősítő hangszórókimenetéhez. Az itteni többség ezt a logikát nem fogadja el (én igen), az itteni többség szerint a két párhuzamos vezetékágon ugyanazok az elektromos jelenségek zajlanak, tehát őszerintük (és szerinted) nincs értelme a bikábelezésnek, - egy-két hónappal ezelőtt ezzel kapcsolatban "hajcihő" is támadt a topikban.

(#26404) batagy válasza kammerer (#26403) üzenetére

batagy
(kvázi-tag)

Értem. A korábbi "hajcihőt" nem olvastam, lehet hogy majd visszalapozok.

Egyébként annyira nem vagyok a kettős erősítés és/vagy kettős kábelezés ellen mint amennyire a leírásomból elsőre tűnhet. Talán csak nagyon leegyszerűsítettem, mondhatni modelleztem mérnöki szemmel. Abban az írásban igazából a vezeték ideálisnak van tekintve, ami azért nem teljesen igaz.

Azzal viszont egyetértek veled, hogy ugye a hangszóró és az erősítő között van egy elektromos hálózat. Ennek része a hangfalban lévő váltó és az erősítő és hangfal között lévő vezeték is. Azzal egyetértek, hogy bikábelezés esetén ez az elektromos hálózat megváltozik a simához képest. Illetve, mivel már az erősítőnél külön válnak, ezért valóban lehet különbség a két ág között is. Hmmm.... ez igaz lehet....

Ilyen megvilágításban eddig nem gondoltam át.

SZERK: Igazából engem az érdekel, hogy egy olyan erősítőre, ami nem támogat Bi-Amp módot, (LF + HF csatlakozók) de támogat A+B pár hangfalcsatlakozást, arra szabad bekötni az A+B párra a hangfal LF + HF csatlakozóit?

[ Szerkesztve ]

(#26405) kammerer válasza batagy (#26404) üzenetére

kammerer
(őstag)

Szabad!

(#26406) Deadzone41 válasza kammerer (#26403) üzenetére

Deadzone41
(fanatikus tag)

ezt lehet mérni? tudsz róla linket adni?

(#26407) kammerer válasza Deadzone41 (#26406) üzenetére

kammerer
(őstag)

Minden valós jelenség mérhető, ami nem a kvantummechanika területe.
"Linket" bármiről és bárminek az ellenkezőjéről milliónyit találsz az interneten, különösen ebben a témában.

[ Szerkesztve ]

(#26408) rbalint88

rbalint88
(kvázi-tag)

személyes tapasztalat szerint van különbség a bi-amp és a sima között, a bi-amp javára. az, hogy hangosabb lesz adott hangerő állás mellett, az talán nyilvánvaló. emellett teltebb lesz a hangja, javít a dinamikán és talán pontosabb is, de ugye ez csak fülelés alapján, nem egzakt méréssel bizonyított tény. én azt mondom, megéri mindenképp a próbát, maximum eladod a hangszórókábeleket utána, ha nem jön be.
nekem tök egyszerű 2,5mm2-es rézkábelem volt, most "upgradeltem" egy cordialra, ami szintén 2,5-es, masszív 500Ft métere. úgy hiszem, még nem ez a szűk keresztmetszet a rendszerben :)

Útvonal

Fórumok  »  Multimédia  »  Hi-Fi-ről általánosságban (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.