Hirdetés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Projektor topic
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hobby elektronika
- OLED TV topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Pánik a memóriapiacon
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
Aktív témák
-
zetecR
addikt
válasz
banderasz77
üzenetére
cmd futtatása jobb klikkel, rendszergazdaként
-
Negreanuka
csendes tag
Sziasztok ! Lenne néhány kérdésem!
1.Honnan tudom ,hogy az új 120GB: VTX3-25SAT3-120G OCZ ssd-m-en a legújabb Firmware található?
2."Intel - Megfelelő sebességet képes produkálni, megfelelő IRST driver esetén. Némely alaplap csak egy bizonyos BIOS verzió felett kezeli rendesen az IRST driver-t, viszonylag ritka, de ilyen is van." Ezt hol találhatom ?
3."# Ha sikeresen feltelepült a W7, akkor automatikusan ne telepíts se chipset driver-t, se pedig AHCI driver-t, és semmilyen SSD Optimalizációt ne alkalmazz(kivéve, hogy az időzített töredezettségmentesítést kikapcsolod). Egyrészt mert a W7 alap driverei biztosan küldik a TRIM parancsot, másrészt pedig így tiszta telepítést követően kell hogy mérj egy sebességet az SSD-n." Mikor telepíthetem, az alaplapi drivereket?Mikor optimalizálhatom az ssd-t élettartam növelés céljából? És a többit ? Itt teljesen szűz vadonatúj gépről van szó!
4.Úgy biosban beállítottam az hogy miről bootoljon utána letiltottam a flopívezérőt stb.t- AHCI- ahogy elkezdem telepíteni, a win7et, automatikusan felajánlja a partíció létrehozását ott továbbra megyek és létrehozza a 100mb rejtett partíciót. Onnantól megvárom,hogy telepítse a win7et, lefuttok tesztmérést úgy ahogy van (ezt igazán nem értem) utána telepíthetem a drivereket, optimalizálom az ssd-.t csinálok úgy egy mérést és kész ?
-
Zlin50
senior tag
Háj!
M4 üzemeltetők között akad aki átlépte már az 5184 órát , esetleg 009-en túli frissítés nélkül?
Ha igen, érdekelne hogy viseli magát a szerkezet. -
tka
tag
Üdv.Asus P8Z77-v laphoz és és Intel 3770K procihoz milyen 120 gigás SSD-t ajánlanátok?Szeretnék venni egyet,de tanácstalan vagyok.Amint látom van vele probléma bőven,de gondolom megéri a fáradságot.Előre is köszönöm
-
Bodor
veterán
válasz
banderasz77
üzenetére
Csak ne nagyon vidd túlzásba azt a optimalizálást. Ha mégis akarod, akkor a programok telepítése előtt tedd meg.
Ha e szerint szeretnéd megcsinálni, akkor ime a tapasztalataim.1-2-3 tényleg kell.
4-est nem kapcsolom ki. [link] és [link].5. Hibernáció letiltása:
ha szükséged van rá, akkor ne tiltsd le, én letiltottam, mert SSD-ről úgyis elég gyorsan indul a rendszer. Ha letiltod, akkor még szabad tárhelyet is kapsz a "C"-n.6. Rendszervisszaállítás letiltása:
Csak a "C"-re, és csak úgy, hogy Te adod meg neki, hogy mennyi helyet foglalhat el max.
Nálam mondjuk 2 GB.
7. Böngészési előzmények áthelyezése merevlemezre:
Hülyeség, nem kell.
8. Prefetch és SuperFetch kikapcsolása:
Ezen még vita van a topikban, legjobb ha hagyod úgy ahogy van. Gond nem lehet, és nem is lassíthat.
9. Eszközkezelő/Lemezmeghajtó/SSD-meghajtó neve ablakban a "Házirendek" fül alatt a "Windows írási gyorsítótárhoz tartozó puffer ürítésének letiltása az eszközön" bepipálása.Hülyeség, nem kell.
10. Virtuális memória (lapozófájl) kikapcsolása: (4Gb vagy több rendszer memo esetén, de ha mégis kell neki úgyis nyavalyogni fog
Nekem 8Gb van a gépben és eddig semmilyen alkalmazásnál nem volt gond)1.Start / Számítógép ikonra jobb egérgomb, "Tulajdonságok".
2.Balra fent "Speciális rendszerbeállítások".
3.Katt a "Teljesítmény" részen belül a "Beállítások" gombra.
4."Speciális" fül.
5.Itt a "Virtuális memória" részen belül "Módosítás" gomb.
6.Jelöljük be a "Ne legyen lapozófájl opciót" minden partíciónál!Jobb ha nem tiltod le ki tudja melyik kóbor alkalmazásnak lesz rá szüksége, de a méretét fixen add meg mondjuk 400 MB-ra. Lapozófájlt HDD-re áthelyezni hülyeség.
11. Végül tessék mindig egy kb. 20% helyet szabadon hagyni!
Elég 10% !
12. A fájlok utolsó elérési idejének naplózása:
Hülyeség, ne csináld meg!
Remélem segítettem:
Üdv!
-
Bodor
veterán
válasz
banderasz77
üzenetére
Teljesen jó ez így.
-
Findzs
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
ehhez annyit fűznék hozzá, hogy újraraktam a win7 -emet mostanában és utána azt vettem észre, hogy lassabb valamiért
semmiféle változás nem történt se a hardverben se a biosban mégis a tesztek szerint lefeleződött az ssd-m sebessége
aztán eszembe jutott, hogy felrakom a ahci drivert hátha segít, és láss csodát szépen visszaállt a régi sebességére az ssd-m és a rendszer is újra a megszokott tempóban pörgöttsaját tapasztalatom szerint tehát nagyon is számít bizonyos esetekben a ahci driver

-
Khaosz55
addikt
Az SSD gyorsasága porci gyorsaságától is függ.
Na most nekem a teszt alatt kb 5-10% a proci kihasználtságom.
Ilyenkor a proci szorzóját leveszi a bios és ezért alacsony frekvencián megy.
Gondolom ezért van 260 MS/S sebességem mérésnél? Vagy a SATA2 miatt van ?
-
joker1220
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
A procit sajnos nem kezelte jól, gondolok itt a feszültségekre és az órajelekre is, nem azon
az órajelen járt sem a HT sem az NB freqi, amin alapból kellett volna, ha pedig manuálisan akartam beállítani, akkor nem post-olt a gép, az am3procikat szépen vitte de az FX nem tetszett neki! Az f4 es bios volt az első amivel a lap támogatja az FX-et, ez után már csak a béta van.Viszont bios reset valóban nem volt

Leveleztem egy sort a gigabyte supportal, ők ajánlották
a frissítést. -
válasz
joker1220
üzenetére
Akkor másképp fogalmazok: Elég lett volna egy Load BIOS Defaults is...
A beta BIOS-ban nem működnek(az, hogy vannak új beállítási lehetőségek, azok nem jelentik minden esetben, hogy azok működnek is), vagy még nincsen benne minden funkció, továbbá tartalmazhat hibát is.
Beta BIOS-ra csak akkor frissítünk, ha tényleg minden egyéb dolog ki lett zárva és semmi sem használt. Ha szerencséd van, akkor nem fogsz egyéb problémákkal szembesülni, viszont ha megjelenik a végleges, akkor arra frissíts. -
joker1220
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
A sata3 support biztosan volt kapcsolva, arra figyeltem! Melyik beállításra gondolsz pontosan?
A jó drivert viszont még a bios frissítés előtt raktam fel. Nincs kizárva viszont hogy valami nem volt jó mert a procit sem
kezelte rendesen, ezért frissítettem a bétára. Most minden jó lett és van pár új beállítás is
ami eddig nem volt; ) -
válasz
joker1220
üzenetére
"Nem gondoltam volna hogy ennyire szarul kezelte a hozzá adott driver meg a normál, nem béta állapotú bios:S"
Hát nem is, ugyanis ilyen mértékű sebességnövekedéshez se az AHCI drivernek, se a BIOS-nak semmi köze. Pontosabban a BIOS-nak van hozzá köze, de nem úgy ahogy gondolod. A képlet nagyon egyszerű, korábban nem volt jól beállítva a BIOS (megfeledkeztél SATA3 módba állítani a portokat, ezért csak SATA2-ön mentek, mert van ilyen opció ezen a deszkán), aztán amikor a BIOS-t frissítetted, akkor a BIOS alapbeállításokra áll vissza, ami egyúttal maga után vonta, hogy SATA3 módba állította a portokat, ugyanis az a default beállítás.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Természetesen az AHCI driver lecserélése szükséges volt, béta BIOS-t használni viszont nem túl szerencsés dolog...
-
joker1220
őstag
Sziasztok!
OCZ Vertex 3 60gb, sata3 as csatin, nem a legjobb AHCI driverrel ( HD Sentinel szerint 80% teljesítmény (gigabyte deszkám hoz a letöltések közül szedtem le);
AMD oldaláról letöltött normális AHCI driver telepítése, valamint legújabb bios frissítése
után;Nem gondoltam volna hogy ennyire szarul kezelte a hozzá adott driver meg a normál, nem béta állapotú bios:S
-
miki111
csendes tag
Köszi! Így már jobb

-----------------------------------------------------------------------
CrystalDiskMark 3.0.1 x64 (C) 2007-2010 hiyohiyo
Crystal Dew World : http://crystalmark.info/
* MB/s = 1,000,000 byte/s [SATA/300 = 300,000,000 byte/s]Sequential Read : 270.008 MB/s
Sequential Write : 260.645 MB/s
Random Read 512KB : 249.536 MB/s
Random Write 512KB : 256.644 MB/s
Random Read 4KB (QD=1) : 19.407 MB/s [ 4738.0 IOPS]
Random Write 4KB (QD=1) : 90.003 MB/s [ 21973.3 IOPS]
Random Read 4KB (QD=32) : 134.570 MB/s [ 32853.9 IOPS]
Random Write 4KB (QD=32) : 171.295 MB/s [ 41820.1 IOPS]Test : 1000 MB [C: 39.5% (44.1/111.8 GB)] (x5) <All 0x00, 0Fill>
Date : 2012/09/22 19:06:53
OS : Windows 7 Ultimate Edition SP1 [6.1 Build 7601] (x64)Ez már jó?
Köszi! -
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Nem kötözködésképpen írtam, csak saját tapasztalat megosztásaképp. Az általam használt rendszereken szinte mindig kell, hogy XP is fusson, de a tuning miatt gyakran kényszerülök CMOS resetre, és csak akkor veszem észre, hogy elfelejtettem kilőni az AHCI módot, mikor már a win7 ismerkedik az eszközökkel, és telepíti.

HGyu
-
Khaosz55
addikt
Ja a gépem I5 3800-ra húzva 8 giga rammal.
-
Khaosz55
addikt
Okés megvan, sikerült felrakni a drivert. Vertex 3-am van SATA2-n.
271 Az olvasás 260 az írás.
* MB/s = 1,000,000 byte/s [SATA/300 = 300,000,000 byte/s]Sequential Read : 271.055 MB/s
Sequential Write : 260.548 MB/s
Random Read 512KB : 254.221 MB/s
Random Write 512KB : 262.753 MB/s
Random Read 4KB (QD=1) : 23.784 MB/s [ 5806.6 IOPS]
Random Write 4KB (QD=1) : 97.579 MB/s [ 23823.0 IOPS]
Random Read 4KB (QD=32) : 127.293 MB/s [ 31077.4 IOPS]
Random Write 4KB (QD=32) : 206.257 MB/s [ 50355.8 IOPS]Test : 1000 MB [C: 64.3% (71.8/111.7 GB)] (x2) <All 0x00, 0Fill>
Date : 2012/09/22 15:18:35
OS : Windows 7 [6.1 Build 7600] (x64)Ez így jó vagy lehet valamit még tenni ?
-
válasz
04ahgy
üzenetére
Még számosabb esetben meg nem.
(Amúgy meg elég ritka, hogy ne lehessen AHCI módban telepíteni(mondjuk én már időtlen idők óta pendrive-ról telepítek, lényegesen gyorsabb is, mint egy ODD), szóval nem utólag célszerű zsonglőrködni az AHCI-re váltással, függetlenül attól, hogy most a topikban 2 ilyen felhasználónak is ilyen gondja van.)Khaosz55 - iata_enu.exe
-
Khaosz55
addikt
hali vertex 3-am van és Intel Rapid Storage Technology driver akarom felrakni.
Hogy kel felrakni? Lehet rosszat szedtem le de nincs olyan hogy setup vagy exe. Intel oldaláról szedtem le.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Számos esetben telepítettem win7-et IDE módban, és simán átkapcsolható SATA AHCI-ra, semmihez sem nyúlok.
HGyu
-
Phvhun
őstag
Az ssd-k mennyire emp rezisztensek? Lehet csak urban legend, de ugy tudom, hogy a floppykat bántották a szikrák a villamoson meg metrón. A vinyók azok vastag fémházban vannak, de az ssdken csak egész vékony doboz van.
-
miki111
csendes tag
Szia!
Asztali gépbe vettem
CPU típusa QuadCore Intel Core i7 920, 2800 MHz (21 x 133)
Alaplapi lapkakészlet Intel Tylersburg X58, Intel Nehalem
Videokártya ATI Radeon HD 5770 Series (1024 MB)
BIOS típusa Award Modular (11/17/10)
A telepítést nem tudom, nem én csináltam.
6GB RAMKöszi!
-
der_
tag
Sziasztok!
Szerintetek megéri venni egy ssd-t (samu 830-ra gondoltam) a 965-ös inteles alaplapomba?
Ok hogy csak sata 2 nem is az a gond, hanem működni fog rendesen? A lap Abit ab9 pro. ACHI driver visszafele is kompatibilis? Ha letöltöm az intel oldaláról a legújabbat azzal jó lesz?
Egyébként ssd-t lehet használni ACHI nélkül? A vinyómon meghagynám a 3 op rendszert. Ha át kell kapcsolnom achi-ra akkor azokat nem tudom használni, mindet újra kell telepíteni. Az adatokra gondolom nincs hatással hogy achi v. ide módban van.
Köszi ha segítetek... -
jeni
félisten
válasz
[CM]Crusher
üzenetére
ez a ASUS Z68 lapokra vagy bármely márkájú Z68-s lapokra is érvényes?
mert nekem egy laptopban van berakva és nincs gond azzal pöccre ment,és megy rendesen. -
válasz
[CM]Crusher
üzenetére
Értem, hát akkor táp kilőve ez esetben.(muszáj volt megkérdeznem, hisz nem tudhattam, hogy zsír új és "megfelelő" minden)
Pár perc és küldök privát üzenetet, megsasolom mit lehet tenni(ha már eddig nem tetted meg).jeni
ugye nem tudtam, hogy régi házba került új cucc, vagy teljesen új(meg még került bele ez-az pluszban is), és számtalanszor megfeledkeznek a user-ek, hogy a tápot is kell "fejleszteni", de nyilván ez esetben nem erről van szó. -
[CM]Crusher
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ez egy teljesen új konfig, minden alkatrésze 0km-es. A táp egy 600w-os BeQuiet minőségi táp.
Bemásolom a konfigot.
TÁP- Be Quiet Straight Power 600W BQT E9
AL ASUS P8Z77-V LX s1155 4xPCIE 4xUSB3 VGA ATX
CPU Core i5 3550 3.3GHz 6MB L3 Cashe LGA1155 BOX
DDR3 8Gb/1600MHz Corsair Kit2 CMZ8GX3M2A1600C9
VGA PCIE HD7850 2Gb Sapphire DDR5 11200-07-40G
SSD SATA OCZ 2,5' 120GB Vertex3 VTX3-25SAT3-120G
HDDW 1TB 64Mb SATA WD Caviar Green WD10EZRXRestartkor nem jön elő gyakrabban. Szinte teljesen mindegy, hogy bekapcsolom a gépet vagy csak újraindítom, pár percen belül előidézhető mind 2 esettel.
Ami zavar (amellett hogy kék halál meg restart bootoláskor), hogy van amikor elveszti az SSD-t a gép, így nem tud róla bootolni egyáltalán illetve windows telepítéskor is 10 ből 1* nem látja 9* meg igen, amikor ki kellene választani, hogy hova telepítődjön.
A gépben lévő TB-os hdd-t viszont mindig látja, sosem dobja el és ha arra van rakva a win, ott nincs gond.
Keresgélések közben találtam egy bejegyzést OCZ fórumában ahol egy ocz staff írta, hogy a vertex 3-al vannak kompatibilitási gondok z68-as lapokban. Attól tartok, hogy Z77 is hasonló téma lehet.
-
jeni
félisten
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Elméletileg a HDD többet fogyaszt mint az SSD. Az is igaz a tápon sok minden múlik.
-
válasz
[CM]Crusher
üzenetére
Arra lettem volna kíváncsi, hogy restartkor nem-e ritkábban jön elő a jelenség, mint amikor kikapcsolt állapotból bekapcsolod. De mindegy is.
Mekkora teljesítményű a táp?
Hány tűs? (ennek a deszkának 24 + 8 kell(tekintve milyen teljesítményű CPU/VGA(k) stb van/lehet a konfigban)Első körben jó lenne ha ez kizárható lenne, persze az még szerencsésebb, ha tudnál szerezni kölcsönbe egyet a próba erejéig, ugyanis egy normális táp ebben a kategóriában azért nem olcsó és ha mégsem ez a gond, akkor megelőzhető a felesleges pénzkidobás.
Nem tudom, hogy ismerősöd első gépe ez, vagy esetleg egy régebbi konfig felújításáról van szó. Ha ez utóbbi, akkor sajnos gyakran megfeledkeznek a táp-ról, közel sem igaz, hogy ami "vitte" a régi konfigot, az ki tudja szolgálni az újat is -
[CM]Crusher
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Amikor feláll és úgy restartolok akkor is előjön valamelyik hiba. Van hogy 10* újraindítom és jó, 11.-re már nem.
-
válasz
zetecR
üzenetére
Remek.
Akkor dobd fel IDE-ben és akkor még van módszer, ami segíthet.
Fontos! Semmilyen driver-t ne telepíts, chipset-et meg különösen ne!
Ha ezt betartod, akkor nem látom akadályát az utólagos AHCI-re állásnak.
Ha megvagy IDE módban a telepőítéssel, akkor privátba dobj egy képet az eszközkezelő/IDE ATA/ATAPI vezérlők csoportról, utána mondom majd a teendőket.
(Most egy kb fél óráig nem leszek, mert épp tartok hazafelé, utána válaszolni fogok, türelem) -
zetecR
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
A drivert elfogadja, "feldolgozza" de ugyanúgy nem lát meghajtót, mint nélküle...

-
miki111
csendes tag
Sziasztok! AZ alábbi segítséget kérném:
vettem egy 128GB-os ATA OCZ-AGILITY3 SSD-t szerintem elég gyengék ezek az értékek:
* MB/s = 1,000,000 byte/s [SATA/300 = 300,000,000 byte/s]Sequential Read : 186.480 MB/s
Sequential Write : 101.893 MB/s
Random Read 512KB : 164.354 MB/s
Random Write 512KB : 112.881 MB/s
Random Read 4KB (QD=1) : 17.058 MB/s [ 4164.5 IOPS]
Random Write 4KB (QD=1) : 76.390 MB/s [ 18649.8 IOPS]
Random Read 4KB (QD=32) : 106.249 MB/s [ 25939.8 IOPS]
Random Write 4KB (QD=32) : 119.573 MB/s [ 29192.6 IOPS]Test : 1000 MB [C: 39.5% (44.2/111.8 GB)] (x5)
Date : 2012/09/22 8:47:31
OS : Windows 7 Ultimate Edition SP1 [6.1 Build 7601] (x64)Előre is köszi!
-
válasz
[CM]Crusher
üzenetére
Amikor feláll a rendszer az SSD-ről, akkor próbáld meg újraindítani párszor a gépet(ne leállítsd, csak normál restart OS alól). Akkor is egyszer jó egyszer nem, vagy ebben az esetben is mindig normálisan elindul?
-
Sziasztok!
Nemrég bekerült a gépembe egy OCZ SSD (Vertex 3), mely egy öregecske Asrock A770DE+ban az alábbi eredményeket produkálja:
AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
------------------------------
Name: OCZ-VERTEX3 ATA Device
Firmware: 2.22
Controller: msahci
Offset: 1024 K - OK
Size: 111,79 GB
Date: 2012.09.22. 7:46:52
Sequential:
Read: 246,80 MB/s
Write: 162,03 MB/s
4K:
Read: 14,54 MB/s
Write: 41,51 MB/s
4K-64Threads:
Read: 116,81 MB/s
Write: 108,08 MB/s
Access Times:
Read: 0,165 ms
Write: 0,310 ms
Score:
Read: 156
Write: 166
Total: 403
------------------------------Ez így első pillantásra megfelelő? (AHCI megvolt, a legtöbb dolgot beállítottam, amit itt írtak, pl hibernáció, lapozófile, stb, talán a házirendes dolgot nem, illetve külön AHCI drivert sem telepítettem - tudtommal -. Kellett volna?
) -
jeni
félisten
válasz
[CM]Crusher
üzenetére
Hello
Corsair GT vagy Vertex 3 van,amit írtál olyanban nincs,mind a kettő 120GB.
Valami kontakt hiba,esetleg nem megfelelő sata III.ba tetted? Intel vezérlőben van a SSD sata kábele?
Ha a régi gépedben hibátlanul megy akkor az SSD jó.
Valami driver ütközés lehet.
SATA 0 portjába tedd vagy a Sata 1-s-be ezek a fehérek(szürke inkább)
A legfrisebb intel chipset,és achi drivereket tedd fel,valamint a BIOS frissítés sem ártana.esetleg egy harmadik gépben kipróbálni,és ha ott jó akkor a lapoddal van gond vagy éppen az Asus nem szereti az OCZ Vertex 3-t,ha elírtad akkor a Corsair GT-t
-
[CM]Crusher
senior tag
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni. Építek egy gépet ismerősnek (Asus Z77V-LX és mellette Corsair Vertex 3 128gb-os SSD) mellyel problémák adódtak. A hibajelenségek a következőek:
- Az SSD-t a windows telepítő hol látja, hol nem
- Ha esetleg felment a windows, akkor gyakori, hogy újraindításkor, vagy indításkor a boot képernyőbe befagy (pillanatra kékhalál majd restart)
- Asztalig eljutást követő pár másodpercen belül fagyás majd restart
- Gép indításakor windows boot helyett "disk read occurred error" (mint ha lehúztam volna az eszközt és nem találja) melyet követően ha újraindítom a gépet akkor láss csodát újra lát SSD-t és bootolTovábbi érdekesség, hogy ha felállt a rendszer, fagyás nélkül. Onnantól fogva akár órákig is lehet nyúzni, programokat telepíteni, bármit csinálni mert nem fagy ki és ráadásul villám gyors is. A fagyás mindig a bootolási folyamatban jelentkezik.
A fagyások és anomáliák már windows telepítés közben is jelentkeznek és teljesen mindegy, hogy van telepítve driver vagy nincs a feltelepített windows-ban akkor is fagy újraindítás vagy indítás közben. Ha ugyan ebben a gépben lévő sima HDD-re telepítek windows-t 15-20 perc újraindítgatás/hidegindítás után sem jön elő hiba. Vagyis, csak ha SSD-ről megy a rendszer.
Próbáltam már másik kábelt, másik alaplapi portot is, de semmi sem változott. Vertex 3-on a legújabb firmware van, alaplapon a legújabb BIOS. Alaplap AHCI módban. Memtest hiba nélkül lefutot. Ha feláll a rendszer és bármilyen tesztprogramot futtatok, semmi nem jelez hibát, vagy semmivel sem lehet kiakasztani, legyen az CPU teszt vagy bármi.
Van még egy csavar a géppel kapcsolatban. Az ssd-t átraktam egy teszt gépbe ami egy régi 775-ös lap, 945p chipsettel SATAII-es csatival. Feldobtam rá egy windows-t és 15-20 perc indítás/újraindítás után sem jelentkezett a hiba.
Úgy néz ki, hogy a vertex 3 ebben a lapban a jelenlegi bios és firmwarekkel nem működik együtt? Vagy csak simán szar az SSD? Ha rossz, akkor régi gépben meg miért jó, szintén AHCI módban.
Szeressük az ilyen anomáliákat

-
Beldar
tag
SSD-nél érezhető sebességkülönbség van SATA2 és SATA3 között. De mi a helyzet az adatkábellel? Létezik SATA2 és SATA3 kábel?
-
Bodor
veterán
válasz
Jodanovich
üzenetére
-
zetecR
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ok, megpróbálom.
-
válasz
zetecR
üzenetére
Értem, gondoltam, hogy valami ilyen dolog áll a háttérben, bár az nem teljesen világos számomra, hogy az iastor-nak mi köze lenne a dologhoz, hisz az adatlapod szerint egy AMD A75-ös deszkád van... Valamit félrenéztem?
Annyit tudok csak javasolni(ha sehogy sem sikerül az üzemmódváltás), hogy húzd újra az OS-t(tudom, nem ezt szeretted volna hallani), természetesen AHCI-re állítsd a BIOS-t és telepítéskor adagold be az AHCI driver-t.
Abból indultam ki, hogy AMD deszkád van, az ami az adatlapodon, szóval:
AMD AHCI 1.2.001.0331.ZIP - Összes AHCI driver
jelszó: fscd
Tömörítsd ki egy pl pendrive-ra és onnan adagold be majd telepítéskor. -
Jodanovich
senior tag
Sziasztok!
Most vettem meg a samsung 64GB os SSD jét edigitalból, és az lenne a kérdésem, hogy mi legyen az első lépés?
Rakjam bele a laptoba és rakjak rá rendszert vagy valamit állítani kell előtte még?
Bios ba, azt hiszem úgy olvastam még pár nappal ez előtt valamit kell...
Amibe most rakom bele az egy dell n5010 laptop. -
zetecR
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Az Iastor is át van állítva és úgy sem megy.
Azért IDE módban telepítek, mert AHCI-ban egyik meghajtómat sem látja a win telepítő.
Se az SSD-t, se a HDD-t, se az ODD-t... -
válasz
hodostamas
üzenetére
Igen, de nem véletlenül készítettem ezt a telepítési segédletet, mert ha valaki ez alapján jár el és betartja a leírtakat, akkor számos szívástól kíméli meg magát, többek közt az általad említett problémától is...
-
hodostamas
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ezzel én is próbálkoztam, viszont hiába állítottam be, nem volt hajlandó a win7 bebootolni. Sőt, mikor az amd drivert raktam fel, utána is bsod lett, és onnantól csak ide módban tudtam elindítani, hiába szedtem le és raktam vissza a win7 ahci driverét

Microsoft gyors javítóját is próbáltam, ami automatán elvégzi a szükséges reg állításokat, azzal sem ment.
ui.: nincs kímélve a kis ssd
Viszont hál istennek semmi bajom vele.
(#43640) Fire/SOUL/CD
Tudom, olvastam, csak első körbe nálam ment ment az usb-ről telepítés ha ahci módban volt az alaplap, és IDE-vel raktam fel, gondoltam majd átálálítom később. Hát nem jött be. Azóta persze megvan hogy tudom felrakni egyszerűen, de nehéz szülés volt rájönni
IDE->AHCI módban telepítés, aztán ha fentvan, akkor AHCI-ba rakás, és onnantól olyan amilyennek lennie kell. -
válasz
zetecR
üzenetére
Ha telepítve lett külön IDE driver, esetleg chipset, akkor már nem ennyire egyszerű valóban. meg kell próbálni, amit radi8tor1 javasolt, remélhetőleg az segít.
Volt esetleg valami speckó oka, hogy IDE módban telepítettél(pl az ODD nem műxik AHCI-ben és nem tudtál volna telepíteni sem stb stb), vagy csak megfeledkeztél róla?
-
zetecR
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
De jó lenne, ha ilyen egyszerű lenne a megoldás... sajna meg volt és mégis BSOD.
-
Negreanuka
csendes tag
válasz
_csocso_
üzenetére
Szia! elolvastam! Annyi kérésem lenne,hogy ott nem találtam, amit kerestem! Ha nagyon szépen megkérlek letudnád vezetni nekem,hogy az új "szűz" konfigurációmat milyen lépésekben tudom stabilizálni Win7 ultimate 64-el? Már nem is akarok partíciót létrehozni maradhat egybe a 120gb, annyi kéne,hogy dvd berakástól a "kímélő program"-ig! A gép be lenne kapcsolva, torrent az futna csak a HDD-ről! Nagyon szépen megköszönném ha ezt le vezetnéd nekem, vagy írnál pirvátot! Sokat segítenél ! Előre is köszönöm!
-
zetecR
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
IDE-s telepítés után miért nem vagyok képes aktiválni a SATÁ-t?
Állandóan BSOD-zik...
-
Lilian1987
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszönöm szépen. ez megoldotta az inaktivitás problémát.
Még mindig nagyon tetszik ez a sebesség amit nyújt sata2-es csatlakozón is
-
válasz
Lilian1987
üzenetére
Régi az AMD AHCI driver, a legújabbat kellene telepíteni. Chipset-ben van.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Lilian1987
üzenetére
Az okosok nemsoká megmondják milyen drivert kéne felrakni az AMD helyet..
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Lilian1987
üzenetére
AS SSD Benchmerk programot indítsd el. (nem kell tesztet futtatni)
Bal felső sarkában kiír néhány dolgot. Többek között a telepített SATA driveredet is.
Csinálj róla képet. -
Lilian1987
csendes tag
Hello
A héten jött meg a Samu 830 128gb-s ssd-m.
Megnéztem Hard disk sentinel-el. 99%os kondíció 13 órányi használat alatt.
Összes írt adatmenyiség : 184gbEz eddig nem is zavar mert 1000nap a becsült élettartalom, azonban ez az 1 szöveges rész zavar.
"A mozgó alkatrész nélküli meghajtó (SSD) állapota hibátlan. Problémás vagy gyenge szektorok nem találhatóak.
Az SSD TRIM funkciója támogatott de inaktív. Javasolt az operációs rendszer, lemezvezérlő vagy annak illesztőprogramjának frissítése az optimális teljesítmény eléréséhez.
A kondíciót a következő SSD-specifikus S.M.A.R.T. attribútum(ok) értéke határozza meg: #177 Wear Leveling CountNincs szükség beavatkozásra."
Valaki mondana 1 megoldást erre vagy nem kell vele foglalkoznom?
Ez a vas van alatta.
-
banderasz77
addikt
Meg is jött a kis 830-asom, életem első SSD-je. Már alig várom, hogy melóból elhúzhassak és lobogjon a hajam a sebességtül...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Remélem nem baszarintok el semmit....

-
Bodor
veterán
Ebben a cikkben van konkrét ajánlás is, illetve megfelelő topik is, melynek egyes hozzászólása javasolt.
-
Agony
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Tehát akkor az OC-s fórumban ezzel nem kell külön vacakolni, hanem a te leírásod alapján előkészülni a telepítéshez, ott a leírásodnak megfelelően manuálisan formázni és akkor MBR lesz.
Köszönöm a választ... hétfőn minden kiderül!

-
1. Most részletesebben ebbe nem mennék belel, a lényeg: Ha nincs 2TB-nál nagyob kapacitású SSD-d, amiről rendszert indítanál, addig MBR partícióstílust használj, ez érvényes HDD-k esetén is. Leírásomban ott a parancssoros módszer, minden esetben működik
2. ASMedia vezérlőt nyugodtan használhatod.
-
Agony
aktív tag
Sziasztok!!
Egy hardwares és egy softwares kérdéssel fordulnék hozzátok..

Asus P8H61-M Pro alaplapom van, amihez úgy döntöttem rendelek egy Samsung 830 128Gb-os SSD-t. Hétfőn érkezik meg és mivel eddig még nem volt szerencsém SSD-hez addigra gondoltam összeszedem a szükséges információkat az átálláshoz.
Találtam egy korrekt - talán mindenre kiterjedő - útmutatót a telepítéshez, azonban az egyik rész sehogy sem áll össze.
Megtörténnek a bios beállítások, többi meghajtó eltávolítva, megkezdődik a windows telepítés.
"The installation process is pretty straight forward. Just put in your install media, boot from it, and follow the onscreen instructions. Once you complete installation a and get to the start screen move on to the "Now It's Time For The System Set Up and Optimization!" section."
Elvileg felkerül a Windows, majd a következő pont:
"Configure a drive using a BIOS/UEFI motherboard and MBR format"
Őszintén szólva ezt nem teljesen értem. A W7 1 meghajtó 1 partíció esetén alapból azt jelöli ki master boot recordnak nem? De ha nem, akkor ezt a lépést nem a telepítés előtt kellene végrehajtani?
A hardwarel kapcsolatban annyi lenne a kérdésem, hogy Fire/Soul/CD blogját olvasva, láttam, hogy az Asmedia Sata3 vezérlő kicsit lassabb a többinél.
A Sata3 sávszélességét szerintem nem is tudnám kihasználni, így felmerült bennem a kérdés, hogy esetlegesen érdemesebb lenne az Intel sata vezérlőjére kötni, ami talán jobb, viszont csak Sata2-es? -
tka
tag
Üdv!SSD vásárláson gondolkodom.A comfigom P8Z77V 3770K ram stb.IMilyet ajánlanátok.120 gigánál nem akarok nagyobbat.Előre is köszi.
-
_csocso_
senior tag
válasz
Negreanuka
üzenetére
Szia! Olvasd el az első hozzászólást sokat segít.
-
Negreanuka
csendes tag
Sziasztok! Most rakok össze egy konfigurációt , nem igen volt még ssd-m! Szeretnélek megkérni titeket arra,hogy mondjatok egy pár dolgot nekem arról,hogy hosszútávú legyen az élettartama,hallottam lehet programokkal növelni. Windows7 Ultimate 64 bit-et szeretnék rendszernek OCZ 120GB SATA3 2,5" Vertex 3 VTX3-25SAT3-120G erről a tipusról lenne szó, 2 partíciót szeretnék létrehozni rajta megszeretném felezni. Nem tudom ,hogyan megy ha ugyan úgy mint a HDD-nél akkor jó! Az egyik felére ugye bár a rendszer és a rendszer programok, másik felér poker tracker program, lejátszott kezek, poker kliensek stb..Egész éjjel menne a gép letöltés, feltöltés ,de az viszont hdd-ről! Szeretném ezúton a segítségeteket kérni! Köszönöm!
( a profilomban van a cuccok között a konfiguráció amibe, építeném.)
-
Hát gyerekek nálam már csak 98%-os a Samu 830.
Most vettem észre. Márciusjanuár óta megy, 1,68TB összes írt adatmennyiség. -
zetecR
addikt
Sziasztok,
újra raktam a Win 7-et, IDE módban kellett telepítenem, mert AHCI-ban nem látja a meghajtókat, de képtelen vagyok beizzítani az AHCI módot, mert hiába állítom át a registryben az msahci Start-ot 0-ra, BSOD fogad a következő AHCI-s restartnál.
Az AMD chipset driver fent van, de nem találok önálló AMD SATA vagy AHCI drivert.
Mit bénázok el?

-
válasz
rostiron
üzenetére
Ez alapban, a W7 alap AHCI driverével már teljesen jó SATA2-höz mérten. Az, hogy külön telepíts AHCI driver-t, azt meg ez alapján eldöntöd: [link]
Ezen topik első hozzászólásában vannak PH! tagok mérési eredményei linkelve, azzal is össze tudod hasonlítani az általad mért eredményeket, illetve a gyári honlapon is fel vannak tüntetve az elméleti max. sebességértékek.[link] (természetesen egy SATA3-as SSD esetén SATA3-as porton mérve)
-
rostiron
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
-
válasz
banderasz77
üzenetére
Először majd megsasolod, hogy egyáltalán kell-e új FW(mert régóta a legújabb FW-el szállítják), kivéve az 512GB-os kapacitásúak, mert azokhoz lehet még letölteni FW-t.
-
banderasz77
addikt
Holnap jön meg a kis 830-asom, kérdezném, hogy honnan szedjem le a legújabb firmware-t hozzá, mert a Samu honlapján nincs semmi. Még az sem, hogyan frissítsem Win telepítés előtt ha egyáltalán kellene.
-
rostiron
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ok köszi.
Már én is úgy hiszem hogy kicsit túllihegem ezt az ssd beüzemelést

Azért a sebességről majd rakok képet, hogy megfelelő-e. -
Samanbacsii
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Megyek.

-
válasz
rostiron
üzenetére
Ebben sajnos nem tudok nagyon segíteni, mert az ilyen jellegű optimalizálás nagyban függ az általad használt szoftverektől, a RAM-tól, esetleg túlzott paranoiás is felléphetnek usereknél, kell-e hibernálás vagy sem stb stb.
Jelen pillanatban a modern SSD-knél egy dolog van amit ki kell kapcsolni(értsd: ki kell, mert értelmetlen) az az időzített töredezettségmentesítés, igazából onnantól ugyanúgy használható, mint egy HDD, a többi optimalizálás meg az első bekezdésben leírtak függvénye lehet.
Én esetemben pl:
Hibernálás letiltva, mert sosem hibernálok
Virtuális memória kihelyezve, mert 64GB-os az SSD és 16G RAM-om van, túl sokat foglalna el az SSD-ből(én sosem tiltom a VM-t)
Indexelés engedélyezve maradt, mert Outlook-ot használok, ami szereti ha van.
SuperFetch tiltva, mert nálam semmilyen pozitív kihatása nincs a rendszer működésére, nélküle is ugyanolyan.Samanbacsii
Ezen topikban érdeklődj, illetve kukkants bele az első hsz-ba is. Ajánlott SSD-kcool13 #43600
Teljesen jó eredmények, használd egészséggel.
-
csdm
senior tag
Kell valamire odafigyelni ha egy új ssd-re frissen telepítek egy win7-et?
Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4031
- Targus DOCK423A - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 x HDMI (120Hz)
- Eladó Samsung Galaxy S22 8/128GB / 12 hó jótállás
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Air 15 2025 M4 16GB 256GB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Ace Magician T8 plus Mini PC
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Nekem 8Gb van a gépben és eddig semmilyen alkalmazásnál nem volt gond)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)

Nálam 2 év alatt nem került bele ennyi adat. (Intel X-25M 80GB)