Hirdetés
Aktív témák
-
Bodor
veterán
válasz
bluobluo75
üzenetére
van-e értelme SSD-t cserélni vagy nem?
Ha elférsz ezen is, akkor nincsen értelme cserélni.
-
boogie84
veterán
válasz
bluobluo75
üzenetére
Mi értelme van ha elég hely van rajta?

A többi sem gyorsabb, csak nagy fájlok esetében. -
bluobluo75
őstag
Üdv!
Új rendszerhez, pontosan ehez:
i7 3770K
Asrock Z77 Extreme 4
Corsair DDR3 1600MHz 8GB VENGEANCE LP KIT
Ati Radeon HD 7870 Sapphire 2GB OC
kérdezném, hogy van-e értelme SSD-t cserélni vagy nem?
Most egy OCZ Vertex 2 SSD-t használok ami decemberben lesz 2 éves és most pár perce ezt mértem az adatlapomon lévő konfiggal:
más progit nem ismerek amivel le lehetne futtatni...
Köszönöm előre is a választ!
-
boogie84
veterán
válasz
dante3
üzenetére
amikor ahci-t állítasz biosban, akkor megkergülnek a dolgok. utána kell egy mentést csinálnod a biosban, majd restart. utána szintén ellenőrizd a biost h minden a helyén van e, nálam pl összekeverte a boot dolgokat először, beállítások után működött minden frankón! sok sikert!
-
dante3
addikt
Sziasztok!
Megérkezett az ssd-m, egy Corsair force-3 gt 120gb
Szeretnék segítséget kérni, amikor a biosban AHCI módra állítom, és indítanék, nem indul a gép, jön egy bluescreen gyorsba és újraindul!
IDE módban minden oké, szépen működik!
Valami ötlet?

-
hodostamas
addikt
Agility 3. Eddig bírja, nincs vele semmi gond
Remélem bírni is fogja. -
DanielXXXV
nagyúr
Köszönöm mindenkinek a segítséget, megrendelek egyet.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
DanielXXXV
üzenetére
Kingston.
HGyu
-
DeFranco
nagyúr
válasz
DanielXXXV
üzenetére
Samsung*
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Üdv:
kerekfej*Amúgy ezek közül inkább a kingstont, de ennyiért tényleg van samu is.
-
DanielXXXV
nagyúr
Melyiket érdemesebb választanom?
-
-
Gyula84
veterán
Hali
Akinek ocz agility 3 120GB ssd-je van azok megnéznék nekem mennyit mutat a Windows élményindex rá?

-
proci985
MODERÁTOR
tegnap befagyott a gep. restart utan fura volt, hogy mi tart a postnak annyi ideig... nos az OCZ Petrol (Everest platform) eltunt az eszkozlistarol. biosbol szinten. masik sata portrol (es molex-> sata atalakitorol), masik kabelre dugva ugyanez. a masik sata port a p55 chipsetre van kotve (sata2), tehat csak a marvel vezerlo (sata3) sem lehet.
satarol lehuzva a post rendes sebesseggel lement.
fel eves az SSDm. garis. RMAzzam, ugye?
(kozben egy samu830 mar uton, de egy cseret is tudnek hasznalni). ekezetek miatt sorry, laptopon valamiert nem teljesen tokeletes a magyar bill (ujrainditas valszeg megoldana de azt most kihagynam)
masik: az EEE pcm kapott egy Corsair Force F40et, viszont sleepbol nem tud visszajonni, bejelentkezo kepernyo meg megvan, aztan kekhalal. ez lehet az SSD miatt (mar SSDvel vettem, elvileg par heten belul ki tudnam probalni egy OCZ Petrollal is, de elegge macera vinyot cserelni ebben a modellben, szoval ha kizarhato, inkabb nem szednem szet).
-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Feltehetőleg nem nagyon töredezett fájl szekvenciális olvasása:
$ dd if=/mnt/test/00 of=/dev/null bs=1M count=4096
4086+1 records in
4086+1 records out
4284727296 bytes (4.3 GB) copied, 21.1529 s, 203 MB/sugyanez ha a fájl borzalmasan töredezett:
$ dd if=/mnt/test/00 of=/dev/null bs=1M count=4096
4086+1 records in
4086+1 records out
4284727296 bytes (4.3 GB) copied, 268.526 s, 16.0 MB/sNa ennyit a mítoszról, hogy nincs töredezettség ... BUSTED!
-
dik
őstag
Érdemes lenne nekem is frissíteni a kis agility 3 ssd-m? Most a 2.15 van rajta amivel vettem. A világon semmi problémám nem volt eddig vele teszi a dolgát. Csak gonoltam rákérdezek lenne-e valami előnye vagy nem szükséges a 2.25 feltenni?
Választ előre is köszönöm! -
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
hogy 1000 darab 4K fájl van szanaszét, vagy egy 1GB-os van szanaszét
Érdekes, eddig én mondtam ezt

-
válasz
Jester01
üzenetére
SSD-n nincs töredezettség, mindegy, hogy 1000 darab 4K fájl van szanaszét, vagy egy 1GB-os van szanaszét, tesztmetodika szempontjából irreleváns(filepointer nem játszik), ugyanazt az eredményt kapnád.
Holnap tiszta vodka kerül a pohárba, és mivel tudom, hogy programozással is foglalkozol, ezért privben ilyen szempontból is kifejtem számodra külön. "Valamelyest" azért tudom miről beszélek: [link]
(Épp ma írtam meg a sebességmérő algoritmusokat, bár ez még a képen nem látszik) -
potyi23
senior tag
sima vin7 defragot neisfuttassak ra ? havonta egyszer sem ?
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
CoolBoy323
üzenetére
Chrome cache jeligére hallgatott.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
CoolBoy323
üzenetére
Már volt róla szó: [link]
Használd a keresőt addikt![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
CoolBoy323
nagyúr
google chrome böngészési adatait nem tudja vki, h h lehet áthelyezni, h ne az SSDt "terhelje"?
-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Nem igaz. (semmilyen körülmények közt sem igaz SSD esetén)
Pedig de. Definícószerűen. Ha egy fájl a lemezen az 5, 13, 82, 42, 1 blokkokban helyezkedik el, akkor az egy töredezett fájl, akármilyen eszközön is van. SSD-n maga a véletlen elérés azonos minden blokkra ezért nem érzékeny rá. Attól még a fájl töredezett ám. Plusz, ha nagyon kis darabokra van kaszabolva, akkor nem tudsz egy olvasási paranccsal sokat beolvasni belőle hanem sok-sok kis olvasás lesz ennek pedig akkor is lesz overheadje ha amúgy a seek ingyen van. (Főleg ha nincs NCQ)
Az Én SSD-m max 60MB/s-t tud 4KQD32-ben, ennek ellenére a létrehozott 10000 darab 4K-s fájl, több mint a kétszeresével másolja.) Jó, mi?
Például azért mert nem véletlenszerűen helyezkednek el a lemezen, és egy olvasásssal be tud többet rántani. Meg mert az oprendszer egyébként is ügyeskedik a fájlokkal.
Nézzük pontosan mit csinál a CDM:
Gyárt egy nagy fájlt, és azon belül véletlenszerűen olvas blokkokat (ebben ugye megegyezhetünk?).
Mit lát ebből az SSD? Például olyat, hogy kérem ezeket a blokkokat: 5, 13, 82, 42, 1
Tegyük fel, hogy van 5 fájlod (az adott blokkmérettel) amik véletlenül éppen ugyanazokat a blokkokat foglalják el, majd ezeket beolvasod.
Mit lát ebből az SSD? Kérem ezeket a blokkokat: 5, 13, 82, 42, 1Ugyanaz a kettő. Nyilván nem mindig ugyanaz, de lehet ugyanaz, és minél véletlenszerűbb a fájlhalmaz (mondjuk nem egyszerre hoztad őket létre) annál inkább hasonló.
Sajnos a CDM fájl szinten mér így igazából nem tiszta lemez teszt.
-
válasz
Jester01
üzenetére
LOL, alakul(vagy nem)

"Van töredezett fájl, csak az SSD nem érzékeny rá."
Igaz."Ettől még a szekvenciális olvasás blokk-folytonos és ha a fájl töredezett, akkor nem folytonos."
Nem igaz. (semmilyen körülmények közt sem igaz SSD esetén)"Ha van millió 4k-s fájlod és feltesszük, hogy véletlenszerűen oszlanak el a lemezen, akkor a 4k random olvasás pont ezt jelenti."
Nem, köszönő viszonyban sincs vele, semmi köze a kis fájlok másolási sebességéhez.
(Az Én SSD-m max 60MB/s-t tud 4KQD32-ben, ennek ellenére a létrehozott 10000 darab 4K-s fájl, több mint a kétszeresével másolja(mindenkinél ez a helyzet amúgy).) Jó, mi?
-
-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
De van, hogy a fenébe ne lenne. Van töredezett fájl, csak az SSD nem érzékeny rá. Ettől még a szekvenciális olvasás blokk-folytonos és ha a fájl töredezett, akkor nem folytonos.
A sok apró fájl az egy példa volt. Ha van millió 4k-s fájlod és feltesszük, hogy véletlenszerűen oszlanak el a lemezen, akkor a 4k random olvasás pont ezt jelenti.
Akárhogy is, a SEQ blokk folytonos művelet (a lemez szintjén), az 512k/4k pedig véletlenszerű.
MOD: ezzel együtt a CDM a műveleteket fájl szinten végzi tehát valóban nem törődik a töredezettséggel.
-
-
k0pasz
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
dupla
-
k0pasz
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Már pár napja elolvastam őket, fő a biztonság, de azért köszönöm.

Látom többek közt van Samsung SSD-d, ha nem gond megkereslek PM-ben.FF23: Ennyire azért nem értek hozzá, de most már ezt is tudom

-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
-
joker1220
őstag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy érdemes e frissíteni az SSD-m firmware-t ugyanis kiadtak egy frissítést hozzá,
viszont ugye ezen van a rendszerem, tehát akkor újra is kell rakni.Az normális dolog hogy 20 bol 1x megakad a windows 7 betöltése előtt és csak újraindítás segít hiába
várok
Üdv
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Egyformák voltak, vagy eltérőek?
HGyu
-
-
kerekfej
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
100-ból 1

-
cozmo
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Nekem a csempék max a lakásban jönnek be. Nekem egy asztali pc-n ne legyen csempe ha érted mire gondolok
-
tarsoly74
tag
sziasztok !
kellene egy kis segítség, van egy a-data s511-em, de nem tudok rajta firmware-t cserélni
egyszer már sikerült egy másik gépbe, de az már nincs sajnos és nem birok rá jönni, miért nem cseréli le
az updater felismeri az ssd-t, el is indul a frissítés és egy kis idő után kirakja a zöld pipát, de mégis marad a régi -
"Az a dilemmám, hogy a virtuális gép image állománya jó helyen van-e az SSD-n, vagy "káros" az ssd-re nézve?"
Nem feltétlenül SSD szempontból, de jobb nem SSD-n tartani."Lehet egészségesebb lenne ketté vágni a lemezt, és így külön part. lenne a win7 -nek és külön part. a win8 nak?"
User Error - csak külön(W7 után W8 az csak Upgrade
).W7 és W8, külön-külön min 50 GiB.
UI: Mivel olybá tűnik, hogy elég sok ember érdeklődését felkeltettem, hogy mit és hogy is mér a CDM, ezért nem fogom külön-külön tisztázni.
A helyes megfejtéseket privátba váromA kérdés: Mit és hogyan mér a CDM(Crystal Disk Mark)
- Az alapértelmezett képernyőn mit jelent a SEQ, az 512K/4K/4KQD32 mérés?
- Mi különbség van a SEQ és a különböző méretű "K"-s mérések között?
- Mikor elsődleges a 4K és mikor a 4KQD32 eredmény?
- A mért adatok pontos eredményt tükröznek? Ha igen, akkor "pontosan" mit?privátba jöhetnek elsősorban a válaszok...
-
cozmo
őstag
Az a dilemmám, hogy a virtuális gép image állománya jó helyen van-e az SSD-n, vagy "káros" az ssd-re nézve?
Lehet egészségesebb lenne ketté vágni a lemezt, és így külön part. lenne a win7 -nek és külön part. a win8 nak?
Ha kettévágnám akkor mekkorára? most ~50GB a rendszer és 11,9GB az over provisioning-részére fenntartva.
És még oda kéne férjen a win8. Na de mekkora szeletet adjak neki?
Vagy sz@r a win8 és hagyjam a pi****ba?

-
dragon1993
addikt
Lenne még egy kérdésem.
Sokat fut nálam az utorrent és az utorrent szépen ment a AppDatába is . Nem fogja ez meggyilkolni az SSD-t ? -
válasz
k0pasz
üzenetére
Hajrá. | Ha esetleg nem gondoltál erre.
UI: Elnézést, nem voltam pontos. Szóval 111,72GiB-ot láthat vertex 2 120GB esetén, ha még a "régi" nem feloldott OP-s Vertex-ről van szó.....
-
k0pasz
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
kerekfej:

Winfos 7 Ultimate x64-et telepítenék rá, SATA II-n menne, Asus P5E alaplapom van Intel X38 chipsettel, JMicron® PATA and SATA controller-el.
-
válasz
dragon1993
üzenetére
"Az normális ,hogy a 120gb-s vertex-3 ból 112gb-t lát a rendszer ?"
Igen. A gyártók a GB-t 10-es számrendszerben adják meg(amivel árulják). Ugyanez a kapacitás 2-es számrendszerben (ami manapság hivatalosan GiB) valóban 119,xyz
-
dragon1993
addikt
Az normális ,hogy a 120gb-s vertex-3 ból 112gb-t lát a rendszer ?
Mintha haverom vertex-e 118-at látna de nem vagyok biztos benne.
-
válasz
kerekfej
üzenetére
Alapvetően egyetértünk, de azért azt nem ártott volna megkérdezni, hogy mégis milyen OS, milyen masina stb(mert volt már rá precedens, hogy a Samsung-ot javasolták, aztán Lite szigetelőszalag meg gumikalapács lett a vége, arról meg már nem is merek neked írni(azaz de
), hogy Hudson chipset-nél, TRIM-et nem támogató OS-nél, SATA1-es portnál, nem javasolt a Samsung)
(Tudom, hogy Téged nem lehet meggyőzni erről, de azért e többiknek leírom: Van, amikor egy Vertex 2 sokkal többet ér, mint egy Samsung 830.)
-
válasz
PiE137
üzenetére
Másik topik - itt olyan kérdések szerepelnek, akik már SSD tulajok(nem SSD vásárlás előtt állnak) és az első hsz-ok elolvasása(és betartása) után is problémákba ütköznek.
-
PiE137
senior tag
Sziasztok!
Windows alá szeretnék SSD-t venni, mert az x25-v -met már kezdem "kinőni"...

Sata 2-ből már elég szegényes a piac....
Ha sata 3-ast veszek, "lefolytja" valamennyire a sata2-es deszkám
64 GB-os körül gondolkodom... Melyik márkát/ típust ajánljátok? (ipon-ról)Előre is thx!

-
-
k0pasz
csendes tag
Sziasztok!
SSD vásárlás előtt állok, segítséget szeretnék kérni, hogy melyik a megbízhatóbb márka:
SAMSUNG 64GB SATA3 SSD 2,5" MZ-7PC064D/EU
CORSAIR 60GB SATA3 2,5" Force GT CSSD-F60GBGT-BK
OCZ 64GB SATA3 2,5" Vertex 4 VTX4-25SAT3-64G
Itt ha jól tudom csak a Corsair SandForce-os, sokan írták, hogy nem a legjobb vezérlő, igaz ez?
A válaszokat előre is köszönöm,
Üdv
k0pasz -
potyi23
senior tag
hi.ssd nel kell valami defrag program fele neha ? tudom defragot nemjo rafuttatni,de az helyett valami hasonlo programot hasznaltok ?
-
csucsu21
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
nekem jó így is csak ha már meg vettem szeretném ki hozni belőle a leg többet
tudom nem fogom észre venni de azért jó érzés tudni hogy képes rá
-
válasz
csucsu21
üzenetére
"a 4K olvasást keveslem", nem mintha számítana bármit is ebben az esetben...
Sajnos sokszor előjön a topikban az ilyen "számháború", dobálózni a számokkal, anélkül, hogy egyáltalán tudnák, hogy mit és hogyan mér a CDM...
Ez tényleg olyan, mint a régi-régi Hofi vicc, amikor is leszól a hajóskapitány a gépházba:
-Mennyi?
-30
-Mi harminc?
-Hát mi mennyi?! -
csucsu21
aktív tag
-
Wyll
őstag
válasz
kerekfej
üzenetére
Inkább 10k(használtan)+14k(karácsonyra még kevesebb), na de cserébe meg is lódítják a gépet rendesen! Mindazonáltal ettől még van valami abban amit mondasz.. Bennem is felmerült, hogy talán felesleges annyi ram. Jóval olcsóbb lenne, ha most csak +1GB-ot kellene venni +4 helyett..
De azt mondta haver, hogy inkább legyen több, az sosem baj.. Meg ha egyszer betelik a ram, és az a régi 160-as vinyó kezd el memóriásdit játszani, na az nagyon nem vicces. A Win7 telepítés utáni update a maga 131 frissítését szó szerint órák alatt rakta fel...
Na átmegyek valami ram-os vagy gépbővítős topikba

-
Wyll
őstag
válasz
Jester01
üzenetére
Ááá, ő nem szokott olyasmit csinálni, gyakorlatilag csak netezik, zenét hallgat, meg szakdolgozatot ír

A lényeg, hogy az SSD kiváltsa majd a "WOW!
" érzést, mivel nincsenek túlságosan eleresztve, én meg már beharangoztam nekik, hogy bár a ram bővítés most elkerülhetetlen, "az igazi mekka egy SSD-vel fog eljönni" 
Remélem nem ígértem hülyeséget
-
Wyll
őstag
Sziasztok!
Túláradó örömmel fedeztem fel a napokban, hogy manapság már 13-14.000 forintért hozzá lehet jutni 64GB-os SSD-khez.
Barátomnak van egy régi, ma már nem túl acélos számítógépe (Asus P5KPL-AM SE + Pentium D 820 + valami Samsung 160GB-s vinyó), melyben a héten fogjuk a memóriát 1GB-ról 4GB-ra bővíteni.A kérdésem, hogy érdemes-e ezt a gépet karácsonyra egy SSD-vel meglepni?! Persze tudom, hogy gyakorlatilag minden gépet érdemes, de van egy olyan érzésem, hogy a bővítés után a CPU lesz a szűk keresztmetszet, az fogja visszafogni a rendszert. Namost, ez nem teszi feleslegessé már magát az SSD-s bővítést is? Arra gondolok, hogy a proci miatt nem lesz-e sokkal kevésbé látványos/érezhető a gyorsulás?
-
PAtr0n
addikt
Pár sör után annyira jó olvasni ezt a fórumot, hogy mit össze remegnek a tagok azon, hogy hány Mb/sec-el ír/olvas az SSD

Nem érzitek a különbséget a HDD és SSD között? Akkor meg?![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Tidus
addikt
(#45006) radi8tor1:

Két partícíó 128GB-s 830 Basic-ra.
Mik a tapasztalatok, javallatok? -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Piera23
üzenetére
Szerintem ez a sebesség csökkenés nem IDE mód miatt van, hanem a gyenge processzor és memória sávszélesség miatt.
Ha egy modern gépet átraksz IDE módba AHCI-ről, akkor ugyanolyan pörgős marad az SSD csak nem lesz TRIM.Tidus: akár 10-et is rakhatsz rá. Ugyanolyan meghajtó, mint a merevlemez.
-
Piera23
tag
válasz
Fateros
üzenetére
nem lesz annyira pörgős mint kellene, 4K QD32 olvasási sebessége kb tizedakkora (vagy még rosszabb) IDE módban mint AHCI-ben, ez befolyásolja az apró fájlok olvasását (programok, mappák betöltési idejét). Az ICH7-es déli híd miatt nem támogatja az AHCI-t neked, én is így jártam, és sajnos már nem is árulnak újonan pl. ICH10essel szerelteket (legalábbis LGA775-ös foglalattal, ami nekem és neked is van), így eladtam és használtan szereztem be egyet. Az a baj hogy IDE-ben igaz gyorsabbb lesz a fájl másolás, de amiért meg akarod venni, a pörgősség, na azt nem fogja hozni amit vársz és kellene neki.
-
Fateros
csendes tag
sziasztok!
tervezem egy Samsung 830 64gb-os SSD vetelet, viszont az alaplapom([link]) nem tamogatja az AHCI modot, igy hat csak IDE-ben tudnam hasznalni, viszont forumokban irtak hogy a TRIMM igy is megy rajta, esetleg kerdesem hogy valami egyeb hatrany szarmazhat-e ebbol (sebesseg, hatekonysag)?
Valaszokat elore is koszonom!!
-
gaga101
csendes tag
Csak egy kérdés. Odáig jutottam hogy már a bios sem látja a vinyót, akkor annak lőttek ugye?

-
tupacamaru
veterán
válasz
adam671204
üzenetére
Gondolom a Micron gyártja az IBM-nek, de a 4k-s adat elég harmatos én a helyedben ezt nem venném meg. Nekem Micron C300 van és még az is tud 50-60MB között írni. Arról nem is beszélve hogy nekem SATA2-n tudja ezt, ezt a tesztet pedig SATA3-on csinálták ha jól látom.
Aktív témák
- Creative Sound BlasterX G6 7.1 USB külső hangkártya
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- ÁRCSÖKKENTÉS Intel Core i5 3470 confidential Ivy bridge Quad Core
- Asus Zenbook 14 OLED 2.8K 90Hz HDR 10bit Ryzen5 5600H 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega7 Win11 Garancia
- Eladó ÚJ BONTATLAN Samsung Galaxy A17 5G 8/256GB / 24 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

vissza töltöttem az oc profilt és ez nem volt bele mentve és erről el is felejtkeztem
Köszi mégegyszer

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

A hiba ugyanez. Nem detektálja a BIOS, a POST meg fagy, várakozik pár percet, aztán rájön, hogy ott nem talál semmit.

" érzést, mivel nincsenek túlságosan eleresztve, én meg már beharangoztam nekik, hogy bár a ram bővítés most elkerülhetetlen, "az igazi mekka egy SSD-vel fog eljönni"