Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen notebookot vegyek?
- Boldog Új Évet Kívánunk 2026-ra!
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- 3D nyomtatás
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
Aktív témák
-
Zlin50
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Nálam ez a 100/80 az Intel RST 11.6 felrakásával megszünt. Hogy miért? Fogalmam sincs..., mikor az alaplap sajátja már telepítve volt.
-
Zlin50
senior tag
válasz
kerekfej
üzenetére
Nem, mert nem tudtam frissíteni és ha az 5184 órával nem lesz gondja nem is érdekel. Olvasásban tudna még Sata3-on jobban szerepelni de ott azzal vége is, viszont azt stabilan adja.
A frissítésnél rendszerből indítva a win7 akar indulni de nem tud, CD-ről meg keresi az SSD-t de nem találja... -
Zlin50
senior tag
válasz
NeoExDeath
üzenetére
AHCI drivert nem cserélted le a rendszerben lévő helyett?
(A 64GB-osnak a korábban látott tesztek szerint szembetűnően kisebb a teljesíménye, de ennyire talán mégsem. Nálam a 128-asnak nincs ilyen baja. HDS aszongyn nincs trim, az SSDLife meg azt hogy aktiv.) -
Zlin50
senior tag
Háj!
M4 üzemeltetők között akad aki átlépte már az 5184 órát , esetleg 009-en túli frissítés nélkül?
Ha igen, érdekelne hogy viseli magát a szerkezet. -
Zlin50
senior tag
válasz
rayoliviero
üzenetére
Ha PCI-E 1x foglalatba teszed várhatóan gyengébb lesz egy alaplapi sata2 vezérlőnél (pl Intelnél).
Konkrét példa Asrock S3 : PCI-E 1x - 200 MB/s, viszont ICH10 -re kötve 275MB/s, de Asrock PCI-E 16x 375MB/s. (SSD alany - M4 128GB)
PCI-E 16x foglalatban lehet vele sata2-nél nagyobbat elérni és hogy a maximumot lehet-e az sem biztos.
Sata3-as vezérlőkártyát csak akkor érdemes ha PCI-E 16x foglalatba tudod rakni. -
Zlin50
senior tag
válasz
Gorneck
üzenetére
Akkor, kezdettől fogva valamint most és később is az lesz nálam hogy beveszem a l@szarom tablettát és használom tovább, már csak azért is mert folyamatosan 100%-on van mióta megvettem és még két évem van addig hogy elérjem azt ami sokkal jobban izgat, az 5184 óra.
Szóval egyszerűen nem érdekel ez az egész. Használni vettem. A RD-et kipróbálnám hogy megtudjam gyorsabb-e az SSD-nél, de nincs most annyi ramom hogy megtegyem. -
Zlin50
senior tag
válasz
Gorneck
üzenetére
Mármint hogy az írás miatt adódhat a kondícióromlás azt tudom-e honnét? Igazából csak sejtem, mert mitől romolhatna még? A cellák elhasználódása feltételezem alapvetően meghatározza. Egyszer valamelyik programban (és sajnos már nem emlékszem melyik volt) láttam a wear leveling count paramétert például és az gondolom elég meghatározó például.
Korábban itt a fórumon mutatott valaki egy oldalt ahol az adatforgalom és az állapot volt egy diagramban. Egy Intel SSD-nél például több száz TB volt és annál azt jelezte a vizsgálathoz használt program hogy közeledik a vég. Ha most az adatforgalomnak van köze az állapothoz, akkor szerintem feltételezhető hogy az írásnak is meghatározó szerepe van benne.
Hogy HDD vagy SSD legyen cache az egyértelműen SSD mert észrevehető a kettő közötti különbség gyorsaságban. Hogy SSD vagy RD azt nem tudom mert még nem próbáltam. Ha RD-re megy akkor is menteni fog és azt el fogja szépen teríteni az egyenletes elhasználódás miatt. -
Zlin50
senior tag
válasz
Ilsyde
üzenetére
Használd huzamosabb ideig úgy hogy semmit nem pakolgatsz. Aztán ha majd túl rövid idő alatt éred el hogy akár csak 1%-ot is romlott az állapot akkor majd pakolhatsz. Addig pedig aggodalomra egy szál se nem ok van.
Én például nem fogok az 5184 óra miatt frissíteni kapásból mert szeretném megtudni mi alakul még menet közben ez ügyben, pedig jobban foglalkoztat mint az elhasználódás. -
Zlin50
senior tag
Egy javaslat egy trükkhöz: mielőtt elindítanád az iso előállítását másold be az i386 alá, a benne lévő system32 és az az alatt lévő drivers könyvtárba az integrálandó anyagot.
A kékhalál annak a következménye hogy a driver elemei nem kerülnek be a telepítéskor felmásolt anyagba a megfelelő helyre.
Én a Sata3-as vezérlő driverével szenvedtem meg és csak kívülről lehetett korrigálni úgy hogy a driver fájlokat másik vinyórol indított rendszerben bemásoltam a szükséges helyekre. Láss csodát mindjárt ment...
Az AHCI-val gyanítom ugyanez van. -
Zlin50
senior tag
Az 1-es hszben elérhető táblázatot nézd meg hátha találsz benne használható eredményeket.
Ja, hogy olyan lapod van. Azon meg még ráadásul egy 4x-es is van. Akár abban is jól szerepelhet ha működik benne.
Nézd, én bekötöttem a sata3-as SSD-t lapra s2-re 275mega lett, PCI-E 1x -en a s3-as kártya 200mega volt ugyanez pci-e 16x-ben 375mega.
-
Zlin50
senior tag
válasz
davidsz
üzenetére
P5Q Se plus volt korábban, most egy Pro-t raktam be. Azon van egy 16x-es foglalat. A Delock Sata3-on 370mega körüli a szekvenciális olvasás az alaplapin 275mega volt max. Azért ez különbség.
Kétségtelen hogy alaplapi Sata3 a legjobb, ehhez viszont mindent cserélnem kéne és arra nem ruházok be mert nincs szükségem nagyobb teljesítményre csak bővíthetőségre. Csak kezdjük ott hogy mibe kerül egy sata3-as lap. Utána ott van az hogy a 775-ős CPU-t meg a DDR2-es RAM-ot hova rakom. Vehetek mindenből újat drágán. Köszönöm egyelőre nem.
-
Zlin50
senior tag
Egy pillanat, ne fussunk hirtelen neki. Ha nincs 16x-es foglalatod akkor nem fog a Sata3-as kártya nagyobb sebességet adni az alaplapi sata2-nél, sőt kevesebb lesz. Csak akkor fog nagyobbat adni ha 16x-es foglalatba teszed. Ha nincs 16x-es foglalatod akkor csak a sebesség miatt nem érdemes Sata3-as kártyát venni. Ha portok számát akarod bővíteni akkor jól jön.
-
Zlin50
senior tag
válasz
bb.bocs
üzenetére
Ha a gépbe berakod akkor a BIOS-nak látnia kell, de ha nem a telepítőnek mindenképp. A telepítőt ha elindítod majd beállít rajta partíciót és formáz is. Persze látnia kell az SSD-t. Kösd be a gépbe hogy legalább azt lássuk ott mi a helyzet. Esetleg HDD-vel is ellenőrizheted hogy a BIOS azt látja-e. Ha igen akkor az SSD-t is illene.
-
-
Zlin50
senior tag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Én arra tippelnék például hogy a wear leveling count hol tart...
-
Zlin50
senior tag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Kérdés hogy honnan veszi például az SSDLife hogy az enyémnek van még kilenc éve hátra?
(Holott tudom, hogy 5184 óra után akár gubanc is lehet...
) -
Zlin50
senior tag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Csak nem mindegy mekkora adatforgalom illetve írási ciklus után jön ez elő.
-
Zlin50
senior tag
válasz
jim_raynor70
üzenetére
Gyakorlatilag sok értelme nincs, de akkor ugye azt is meg lehet tenni hogy ramdiskre másolok valamit? Arra gondoltam hogy ha másra nem is de teszt miatt jó lehet, mert ahhoz csak ideiglenesen kell a tár, igaz ha ki nem törlöm a ramdiskről amit oda másoltam akkor megy szépen az imageba, de el tudom ezt kerülni a kitörlöm.
-
Zlin50
senior tag
válasz
Giovanny
üzenetére
Lehet hogy rosszul értem a dolgot, de akkor tulajdonképpen így is úgy is az SSD-t fogom nyüstölni mert abba az image fájlba fog irkálni? Vagy csak a folyamatos irkálástól mentem meg és csak mondjuk a böngésző bezárásakor való mentést kell kibírnia az SSD-nek? Mert ha nem az utóbbiról van szó akkor nem látom az értelmét.
-
Zlin50
senior tag
Csak akkor lesz látható a sata2-nél nagyobb sebesség ha 2.0-ás portba rakod. Most már gyakorlatból tudom. Na persze túlzott elvárásunk azért ne legyen...
Íme:
Ja, ez Delock vezérlőn van. (érdekessége a dolognak hogy a HDD-is jobban szerepel rajta, főleg ha 2.0-ás slotban van)
A megbízhatóság meg majd kiderül mert éppen hogy csak kipróbáltam.
-
Zlin50
senior tag
válasz
Formaster
üzenetére
Valódi árcsökkenésre sajnos nem látok jeleket. Az árfolyamok miatti változás jelentheti azt hogy pár hónap múlva megvehetném ugyanannyiért mint amikor megvettem. Ez nem igazi árcsökkenés. Majd ha a gyártók dollárban mérve kevesebbbért adják, akkor lehet majd igazi csökkenésről beszélni. Erre attól tartok várhatunk még egy darabig.
-
Zlin50
senior tag
válasz
kukinyo
üzenetére
Csak nincs benne hivatkozás hogy mire alapozza azt az állitást hogy mindegyiket érinti. A 64-esekre írták meg hogy felhsználók jelezték. Ez egyértelmű. A 128-asokra még nem láttam sehol hogy jelezték volna már, így az csak feltételezés. Ha gyártó megteszi azt hogy éjjel-nappal járat mintadarabokat hogy kiderüljön, vagy már el is érte és tapasztalta és erre alapozva adta ki a frissítést akkor elfogadható. Ha nincs ilyenről információ akkor mire vetődjek, árnyékra? Vagy mint a gyöngytyúk... ?
Persze mivel nekiugrik (érthetően) sok 128-as M4 tulaj és frissít így ez ki nem fog derülni, csak ha a gyártó maga nem teszi meg hogy kipróbálja. -
Zlin50
senior tag
válasz
ricshard444
üzenetére
A 4K egész tűrhető.. Meg a szekis olvasás..
-
Zlin50
senior tag
válasz
Atticus85
üzenetére
Én meg a saját tapasztalatom alapján ajánlottam. és én is úgy gondoltam hogy nem mondtam rosszat senkinek, egészen múlt hétfőig.
Arra lennék inkább kíváncsi hogy a Crucialnak vajon mekkora gombóc ment le a torkán miután a problémáról értesült. Vagy csak simán félvállról véve azt mondták magukban, hogy na jó, kiadunk egy javítást.
Nagyszerű és mikorra várhatjuk hogy meglepsz bennünket az tapasztalataiddal, esetleg teszterdményekkel?
-
Zlin50
senior tag
Akad valaki már a fórumozók közül aki átlépte az 5184 órát bármiféle SSD-vel és gondja volt vele?
-
Zlin50
senior tag
válasz
Atticus85
üzenetére
A gyártó a minap vonta vissza a saját fw frissítését rá. Miért kellett azt vajon kiadni? (hogy visszavonni miért kellett azt már tudjuk) Miért intézte el valakinek a meghajtót win alól frissítve? Eddig a 64GB-osnál tapasztalták az 5184 órát. Akkor milyen véleményen leszel ha 128-asnál egyáltalán nem jelentkezik majd a későbbiek folyamán sem senki részéről a probléma?
Iagazad van ha azt mondod hogy így akkor sem járja SSD-t venni, de egyelőre ebben a gyönyörű világban minden lassan csak arról szól hogy hogyan verhetik át az embert, mert tisztességesen nem megy a bolt.
-
Zlin50
senior tag
válasz
Atticus85
üzenetére
Akkor olvass vissza pár ezer hsz-t (vagy elölről az egészet) és mond meg nekem melyik fajta volt az amelyiknél nem volt probléma. Múlt hétfőig egy volt ilyen: az M4.
Pontosan ezért választottam. (persze néhány tucat tesztet is azért megnéztem előtte)
Természetesen megértem hogy mindez nem meggyőző most már. -
Zlin50
senior tag
-
Zlin50
senior tag
válasz
Atticus85
üzenetére
Tudod mi az érdekes az 5184 órában.... A jelenlegi használati ütem mellett a következő két évben csak saját a meghajtómra támaszkodva esélyem sincs megtudni gond lesz-e vagy sem.

Mert működik, és az SSD life 9 évet jelez hátralévő élettartamnak. Akár a gépben lévő összes alkatrészt is túlélheti. Ha közben olyan hírek érkezik, hogy a 128-ast is érinti akkor az 5184 óra közeledtével frissítek. Ráadásul nem olyan a probléma hogy nem látja a bios meg egyebek, csak óránlént kell újraindítani, tehát működőképes marad csak korlátozottan és van lehetőség a javítására. Világos hogy aki vétel előtt áll annak ez nem megnyugtató.
Remélhetőleg hosszabb távon majd akad információ arról hogy a javítás tartósan stabillá teszi az érintett meghajtókat. Aztán meg majd úgyis jönnek az újabb meghajtók és kezdődhet az egész elölről.
-
Zlin50
senior tag
válasz
Atticus85
üzenetére
Meg tudom érteni, de én már belecsaptam egy 128-as példánnyal és eddig kifogástalan. Az 5184 óra meg nem biztos hogy ennél is megvan. Ha mégis kiderülne hogy igen, akkor megvan hozzá a javítás, bár nem hiányzik. Nincs már sajnos szinte egy sem amelyik teljesen problémamentes lenne. A legkevesebb eddig az M4-nél volt. Múlt hétfőig semmi.
-
Zlin50
senior tag
válasz
Formaster
üzenetére
Látom ezzel sem vagy képben.
Nálam sem hibás, hanem a gyári feijparkolás idejét kellett megnövelnem 8mp-ről, mert 5 perces beállítással már van mód ébrentartani.
Na most mond azt, hogy ezt sem tudtad, és akkor aztán tényleg nincs sok értelme a jelen fórumban túlzott eszmefuttatást folytatnod. Bizonyára Téged nem zavar az hogy a greenes WD-k 8mp után hunynak (gyári beállítás szerint) ébredéskor meg undorító hangot adnak, még akkor is ha a leghalkabbak közé tartoznak.northmahri: milyen típusról van szó?
-
Zlin50
senior tag
Valóban, és nem is fogok frissíteni míg az 5184 óráról ki nem derül hogy nem csak a 64GB-ost érinti. Külön szerencse az is hogy már annak idején gyárilag frissen (009) vettem.
A lényeg hogy ne frissítgessen az ember amíg nem problémás.
(Csak az ilyen 5184 óra jellegű dolog az időzített bomba és nem aktuálisan jelentkező probléma, na de aztán....) -
Zlin50
senior tag
Az alapvető kérdés meg az, hogy a gyártó miért is ad ki új fw-t? Na vajon miért, mert gubanc van a meghajtóval és javítani kell a vezérlését.
A driverrel csak annyi könnyebbség és kisebb (?) rizikó hogy nem minden egyes eszköznél van chipben tárolva. Van aminél meg nincs más lehetőség, mert hova raknék például egy BIOS programot. Mennyivel másabb ez mint a fw, semmivel mert ez is csak egy fw, az alaplaphoz. Aztán mi volna ha mindent így oldanának meg. Miért ne lehetne VGA-hoz, hanghoz, sata vezérlőköz (van is hozzá), usb vezérlőhöz és akkor nem kell systembe rakosgatni. Hogy melyiket mikor frissítgetem (fw/driver) az annak a függvénye hogy problémamentes vagy sem. Ha driver rendben van a fw meg nem akkor a fw hamarabb fog sorra kerülni és nem az utolsó lesz. -
Zlin50
senior tag
válasz
Formaster
üzenetére
Tisztában vagyok vele hogy driver meg firmware hova kerül.
A driver dolog megint más, nagyon kevered! Drivere egy hangkártyának van,
Ki gondolta volna....
Áruld már el az okfejtésed mellett hogy melyik lesz rosszabb helyzet amikor a fw vagy driver okoz működésképtelenséget? Már nem is igazán az számít akkor hogy hol van hanem az hogy bármelyik is sz@r. Ráadásul a driver a vindovszt is padlóra küldheti mert összeakad más dolgokkal a fw meg csak az eszközt gyilkolja meg.
Mindkettő az eszköz vezérlését végzi, mert mi mást is tenne, hogy ez most egy chip-be kerül vagy system könyvtárba az már részletkérdés amikor gubanc van és működésképtelen lesz valami. Az egyiknél vagy kiveheted a gépből hogy eleve ne akadályozza a másiknál meg vagy ugyanezt kell tenne esetleg a drivert föl nem rakni hogy a rendszert ne intézze el legalább, de az eszközt akkor sem fogod tudni használni. Nem sokkal vagy így előrébb egyikkel sem.
-
Zlin50
senior tag
válasz
Formaster
üzenetére
Miből gondolod hogy szükségtelen? Én azért nem frissítem mert még nem kényszerű, nem jelent meg hírek róla hogy a 64GB-on kívül másiknál jelentkezett az 5184 óra utáni probléma. Ez nem jelenti azt hogy nem is fog. A frissítést maga a gyártó mindegyikhez javasolja, ennek ellenére nem teszem meg amíg nem jön hírek a 128-asra.
A legszebb a dologban amikor probléma van és a gyártó vagy szerviz mindjárt kérdezi hogy a legújabb driver/fw van telepítve mindenhez? Igen kérem, az tette tönkre....
-
Zlin50
senior tag
válasz
Atticus85
üzenetére
A javítást ezek szerint kiadták. Előzetesen egyeztetve kérheted a bolttól kapásból egy ilyen irányú szervizelés végrehajtását ismert okokra hivatkozva. Amelyik nem hajlandó rá attól nem veszel és kész. Célszerű volna még annyit várni vele hogy kiderüljön megfelelő-e a javítás.
-
Zlin50
senior tag
Arra gondolok, hogy nem csak egy SSD lehet egy gépben. Mindent lekötögetni aztán vissza az egész, hát a franc fog vele foglalkozni mig nem értesülök előzetesen hogy elérve azt az időt gond lesz. (HDD-kkel jól elszórakoztam fw miatt, HD204UI aztán a WD 8 mp parkolásos hülyesége)
-
Zlin50
senior tag
Az 5184 óra elérése még odébb van, szóval nyugi.... Célszerű várni vele ha egyszer működik, nem beszélve arról hogy azt is jobb előbb látni hogy a frissítés is rendben van. Ha hírek jönnek majd arról hogy a 128-as is érintett akkor lesz értelme frissíteni. Én nem fogok ráugrani mint a gyöngytyúk...
(Amúgy is olyan jó dátumot választottak a kiadáshoz
)
Akinek 64GB-os van esetleg megfontolandó, főleg ha már eléggé közeleg az 5184 óra. -
Zlin50
senior tag
válasz
Formaster
üzenetére
Célszerű lenne kicsit utánanézned teszteknek, mert úgy látom nem vagy képben ilyen téren.
Azt amit a gyártó ír róla azt bizony tudja is és randomban, a többinél meg jönnek a panaszok a fórumon hogy hol az a sebesség. Megvan csak 0Fill -en mérve. És, akkor, az mire jó? Semmire, tehát hogy ki mit rejteget az relatív.
A Crucial inkább azt látszik rejteni hogy mivel túl sokáig bírná inkább gyárilag belevisznek egy "öndöglesztő funkciót" hogy ne húzza túl sokáig. Hát most ez kibukott, ami nem is hiba, hanem majd egy kényszerű üzemórakorlát feloldást vagy hosszabbítást fog kihozni a gyárból. Legfeljebb ezt leplezendő elismerik hibaként a dolgot. Aztán majd ha a többi kapacitásnál is előjön akkor kezd majd gyanússá válni. -
Zlin50
senior tag
válasz
ricshard444
üzenetére
Hónap 16-ra írták hogy kiadják, remélhetőleg komolyabb tesztek után és nem lesz vele probléma.
Tiszta szerencse hogy a 128-ast már az akkori új verzióval vettem meg, legalább azt a frissítést megúsztam. -
Zlin50
senior tag
válasz
Formaster
üzenetére
Az apróbetűs mindig benne van, de lehet hogy nem is apróval miszerint csak saját felelősségre és garanciavesztéssel jár, ahogy azt jó fogyasztói társadalmi környezetben szokás.
Azért ez szép hogy egy gyárilag kiadott frissítés intézi el a meghajtót. Van olyan kaliberű (vagy még "jobb") mint 5000 óra után behalni. -
Zlin50
senior tag
válasz
MrTwister
üzenetére
Talán egy próbát megérne legalább azt kideríteni hogy a CD image használható-e és reagál-e az SSD-rá illetve a CD-ről felismeri-e az SSD-t. Talán még egy checksum-ot is elereszt és kidobja hogy corrupt a fw és át kell írni.
Szerintem mást ezen kívül a szervizben sem fognak tenni vele legfeljebb csak kicserélik miután megpróbálták ezt.
-
Zlin50
senior tag
válasz
Anfänger
üzenetére
Ha elértem az M4-gyel (128as) az 5000 órát és nincs baja akkor az továbbra is, addig viszont csak óvatosan.
Szörnyű, de ez van!
A 64GB-ost már akkor is meggondolnám ha a Crucial kijavítja. Mindegyik túl drága a hibákhoz, főleg az ilyenhez ami működésképtelenséget okoz. -
Aktív témák
- 100/100% 500GB SSHD, 500GB HDD - több db - 2,5"
- AKCIÓ! 500GB HDD -K (WD) 16MB cache
- ÁRESÉS! ÚJ! BONTATLAN! Külsők SSD 500GB,T5-T7Samsung,SandiscExtreme,Seagate,Adata480GB
- 1TB-os Western Digital 3,5-es HDD-k (állapot infók és árak a leírásban)
- ÚJ! BONTATLAN! SEAGATE 1TB külső,ADATA Slim Külső 1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest