-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
robohw
aktív tag
válasz
LógaGéza #10293 üzenetére
"Ilyen kínai másolat modulokkal már meg szívtam, csak eredeti Arduinot szeretnék"
A kínai klónok nem másolatok, az arduino ugyanis open source hardver. Bárki készíthet arduino kompatibilis board-ot. Egyébként, a kínai "másolatokban" pont ugyanaz a kontroller van mint az "eredeti" arduinókban.
-
Janos250
őstag
-
Vladi
nagyúr
válasz
LógaGéza #9962 üzenetére
Az mindegy, hogy mi az ajánlott, ha ráengedsz 20 voltot, lehet menni fog, mert kevés fogyasztást vesz fel. Mondjuk egy ledet villogtat stabilan. De ha már 4 relé modult kell az 5 voltos ágon meghajtani, akkor annyi sok lesz a hőtermelése, hogy egyszerűen elég.
Én úgy szoktam lenni vele, hogy arduino minél kevesebbet hajcson meg, mondjuk csak opto izolátorokat.
Azt is vedd figyelembe, hogy azok a kis kék relék tutira nem bírják átereszteni a rájuk írt adatot. 10 A 230-on? Ne röhögtess. Ennyit tuti nem bír.
Az meg jó vicc, hogy szakértő rakta össze, de te stabilizáld. VAgyis fingja nincs, hogy mi a baja a rendszerednek.
-
Vladi
nagyúr
válasz
LógaGéza #9957 üzenetére
Ilyen relémodullal én is szívtam, annyit ér, amennyit adtál érte.
Amiket csináltam: árnyékolt kábel, ez nem sokat segített
- árnyékolni az egész cuccot, pl: fémdoboz, ez már kicsit hozzáadott.De amivel végül nullára redukálódott a probléma az az ssr relé lett. Mondjuk ahová én használom, ott nettó 5-6000 ft darabja, vagy akár efölött.
Az arduino tápját is nézd meg alaposan. Én úgy vettem észre, hogy a kiscucc nagyon érzékeny a tápra, ha nem kapja stabilan a nafát, akkor a pineken is ingadozhat az áram.
Jah meg azt is vedd figyelmbe, hogy az ilyen mechanikus relének elég magas a sebesség minimuma, képtelenség stabilan kapcsolni 0.5 másodperc alatt! Kibe kapcsolás legalább 1 sec!
-
fpeter84
senior tag
válasz
LógaGéza #9962 üzenetére
Csak óvatosan azzal a tápfesszel, mert nálam már nem egy kínai UNO/NANO/MEGA köszönt el 12V bemenő mellett! A rajtuk lévő 1117 LDO-ból legalább 1-2 tucatnyi féle létezik, és van amelyiknél mindössze 12V a megengedett legnagyobb bemenő tápfesz, de olyan is aminél 20V. Mindenesetre nekem már nem egy elpukkant (ugye a 12V-nak írt fali táp se feltétlenül kerek 12V), ezért azóta 8-10V fölé sosem viszem a tápját és így még egy sem adta meg magát... Ha autós felhasználásra kell vagy nem megoldható / nem praktikus az alacsonyabb tápfesz, akkor ilyen filléres step-down-t teszek elé inkább - a rajta lévő MP2307 tartósan mehet 20V fölött is és nem fog elmelegedni...
-
válasz
LógaGéza #9962 üzenetére
Az általad linkelt relé modul már eleve tartalmaz minden alkatrészt, ami a relé meghajtásához kell, ellenállást, tranzisztort, mert ugye direktben nem lehet relét kötni egy kimenetre, tehát nem kell már oda semmi más.
Tápfeszültségben egészen 6,4V-ig le lehet menni, a regulátornak legalább 1,4V-tal kell magasabb tápfeszültség, mint amit a kimenetén előállít, tehát akár a 7,5V-os táp is bőven elég lenne, a melegedés és a veszteség is kevesebb lenne. -
válasz
LógaGéza #9960 üzenetére
Bocs, már én is fáradt vagyok és hülyeséget írtam, kimenetekre természetesen nem kell felhúzó ellenállás, csak a bemenetekre.
Valószínű a 4 relé összes áramfelvétele miatt válik instabillá az UNO működése. Próbáld meg külön táppal a relé modulnak, és szerintem az UNO is kaphatna egy kisebb, 7-9V közti tápot. -
válasz
LógaGéza #9957 üzenetére
"nincs közös testen semmi,"
Ezt fejtsd ki bővebben!" A relémodul egy ilyesmi, GND-t és 5V-ot, valamint a 4 PWM jelet az UNO adja neki,"
PWM a relé modulnak??
Az 5V-ot a relé tekercséhez az UNO regulátoráról veszed, miközben az UNO 12V tápot kap? Azon csodálkozom, hogy még nem durrant el a regulátor a terheléstől. Eredeti UNO, vagy kínai másolat? Utóbbiak terhelés nélkül sem nagyon bírják a 12V tápot, tartósan 9V körül lehet őket üzemeltetni.
A relét vezérlő lábakon van le- vagy felhúzó ellenállás? -
fpeter84
senior tag
válasz
LógaGéza #2989 üzenetére
A két .ino az két külön program. Vagy az egész eljárást/függvényt át kell ollóznod, vagy készíteni kell belőle egy lib-et...
[LibraryTutorial] -
fmx
aktív tag
válasz
LógaGéza #2970 üzenetére
Hát most ne haragudjatok ha össze vissza beszélek de egy az, hogy Arduino programozáshoz közöm sincs csak nézegetem a topikot mert hamarosan beszállok énis a dologba, a másik meg az, hogy régen volt a C programozás nálam.De ahogy így nézem ezt a kódot úgy tűnik, hogy ez a lineInput egy függvény és azt te meghívod.A helyedben írnék egy ilyet byte lineInput(char *buffer, size_t bufsize) a LEDSign.ino-ba.
-
bacus
őstag
válasz
LógaGéza #2179 üzenetére
"Nagyon bonyolult lenne így összerakni?"
Ez ilyen költői kérdés ugye? Ha tudsz használni bármilyen RAD fejlesztö programot, és megy is a programozás egy alap szinten, akkor nem.
Pl delphihez biztosan van iyen elérhető szinkerék komponens, a puttyt meg lehet hivogatni. (De biztos van soros porti kommunikációra is kész komponens)Ha az arduinos programod kész, mert a választ mégiscsak ott kell leprogramozni, akkor ez a része, mármint a gui igazán gyerek játék lesz.
-
gyapo11
őstag
válasz
LógaGéza #2137 üzenetére
Egy nagyobb sketchből vágtam ki, ez a lényege:
if (Serial.available() > 0)
{
incomingByte = Serial.read();
if(incomingByte==50) //ha 2-es karakter
{
Serial.print(ora);
}
}Ha "2"-est kap a soros porton, akkor kiírja az ora nevű változó tartalmát. Ez a megoldás arra jó, ha egy karakter vezérel valamit. De az angol abc betűi és a számok 36-féle utasítást hordozhatnak, általában elég. Ezeket billentyűzetről könnyen lehet küldeni olyan terminal programmal, aminek nem kell enter, hanem egyből küldi a byte-ot ahogy lenyomtam a gombot..
-
Gergosz2
veterán
válasz
LógaGéza #2137 üzenetére
Ha semmi GUI-t nem akarsz akkor legegyszerűbb ha pl. egy alaplapi USB portra folyamatosan rádugod(már ha van ilyened ).
Utána pl. Putty-on keresztül küldözgeted neki az üzeneteket amire azt csinál amit te felprogramoztál. Soros kommunikációra az Arduino-ban lesz példaprogi.
-
Tankblock
aktív tag
-
dave0825
őstag
válasz
LógaGéza #2131 üzenetére
Ha ebay-en otthon vagy, inkább onnan rendelj, kevesebb, mint fele ennyiért megúszod darabját. Egyébként kínai utánzatokat használnak itt többen is, gond nélkül. Külön drivert kell föltenni hozzá, de amúgy mennek jól. Előfordulhat persze hibás darab, ahogy mindennél.
(#2133) LógaGéza: Ja jó.
-
bacus
őstag
válasz
LógaGéza #2128 üzenetére
Sima szinhez filléres rgb led szalag, filléres vezérlövel is elég. A futófényhez, mozgo effekthez, stb kell csak a cimezhetö szalag.
A vezérléshez 1 db kimenet kell, igy bármelyik arduino board jó. Ha most kezded akkor nano-t ajánlom. Többet rendelj, néha van egy két hibás..
-
Tankblock
aktív tag
válasz
LógaGéza #2128 üzenetére
Hello,
Egy Nano is bőven megteszi.
Adafruit_NeoPixel könyvtárral meg tudod oldani egyszerűen.Youtube on keress rá erre: "Quick Project: WS2812B RGB Colour LED Pixel String"
a tápegységet azért számold át rendesen.
60mA * 60 led * 3m = 10,8 A 5V mellett. (ha jól számolok). Ha bírja a számítógép tápegysége akkor arra is lehet kötni, de ne az arduinon keresztül tápold meg :-)
USB-n keresztül Serial Connection meg lehet kommunikálni az arduinoval.
Remélem segítettem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest