-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
jah, WLED... "keverni" tervezem a ledeket:
Vezérlés PC sync, Prismatik.
1 pin: vezérelhető ledszalag a monitoron, másik 3 pin: RGB ledszalag, ez ambient lenne a plafonról, egy átlag érték a képernyő nagy részéről.
A vezérelhetőt külön külön hajtja a Prismatik (eddig van kész a dolog), de ott egy instance egy szalag. Ha kettőt futtatnék, ahhoz kettő ESP is kellene...
Viszont a jelenlegi ESP-hez ha rakok RGB szalagot, ezt egy szegmensbe vagy group-ba rakva lenne ez a Prismatik-nak a +1 vagy 2 led, adatait kiküldi a többivel az ESP-nek, kész.Valaki használja így? Ahogy olvasgatom, elméletileg tudja, de konkrétat nem találok rá, hogy ez működne.
-
-
ViZion
félisten
WLED kérdésem lenne... Ti használjátok?
Kicsit tanácstalanság van nálam -
JozsBiker
aktív tag
-
válasz
its_grandpa #18590 üzenetére
igen, az tuti, hogy valami titkosításfélét belevinnék. Ez a tervezett gps-koordináta cb/pmr rádión átadós projektemnél is játszik.
-
-
its_grandpa
tag
válasz
t72killer #18577 üzenetére
A linkelt 433Mhz-es eszköz vevő része elég gyenge az Rflink-es oldal szerint (wiring details).
A rádiós kommunikáció meg nem biztonságos, egy rtl-sdr vevővel simán rögzíthető. Én veszem amikor a szomszéd mozgatja a redőnyeit (40 m kb.).
Ha "tréfás" fickó lennék, tudnék neki meglepetést okozni.
Rádiót csak akkor használnék fűtésre ha valami saját protokollal lenne hajtva (timestemp pl.) -
ViZion
félisten
válasz
alfa78 #18557 üzenetére
Hááát, ez így szvsz feleslegesen túlkomplikált. Ha a kazánnak a vezérlése 230 V, akkor miért nem azt vezérled az okoskonnektorral?
Komolyan, már a sokadik ilyenbe szaladok bele, ahol a beltéri termosztátot "hackelik", vagy úgy, h mást mérjen, vagy így félig megkerülik... Fura...
Ha mindenképp lesznek/vannak szenzorok, akkor ahhoz okoskonnektor (sőt, okosrelé, de az lehet nincs xiaomi-ban) a kazán mellé, amit egy villanyszerelő, vagy Te magad is rá tud kötni a kazánra. A linkelt relé modul csak 700 Ft, de olyan is: brutál hangos, hajszál vékony vezeték megy csak bele és a bekötés rögzítése sem volt meggyőző... cseréltem SSR relére, nyugodtabb vagyok. -
törölt tag
válasz
t72killer #18577 üzenetére
Tervek szerint egy VPS-en futó (.eu domain alatt) API hívás történne. Ennek a legegyszerűbb módja egy közvetlen HTTP Request lenne, aminek a result-ja nyugtázza a kliens felé vételt. ha nem jön nyugtázás, akkor megismétli a hívást a következő adat begyűjtésénél. Emiatt szerintem macerásabb volna 433MHz-en foglalkozni a dologgal.
Kényelmesebb a későbbiekben egy-egy új klienst is munkába állítani.
Emiatt maradna ebben az esetben a wifi megoldásként.Más:
Tudtok olyan hangalapú szenzorról ami egy bizonyos szó kiejtésénél mondjuk true, másik szó kiejtésénél false módba kapcsol valamit?
Tehát nem egyszerű "taps-kapcsoló" vagy hangerő figyelő valami lenne, hanem magát a hangalakot lenne képes felismerni? Két szó kellene egy ki/bekapcsoláshoz.
Tudom, elég macerás lehet ez és talán erőforrás igényes is, de talán van valami célhardver, amire a user rámondja a két szót és képes összevetni működés közben a hallottakkal.Fontos lenne a lokálisan történő felismerés, nem küldheti, rögzítheti a hallottakat.
(Ez ugyanis az illegális lehallgatást valósítaná meg)Létezik vajon ilyen?
-
ReFleXx
addikt
ezt a videot lattam mar , de ebben nem volt szo boost converterrol, illetve itt a vegen a dupla AA elemes elmeletnel nem kalkulalt a beeso feszultsegrol.
ennek ellenere elso korben 2X AA elemmel fogom megprobalni es meglatom mennyit bir a padlason a cucc, azt valahogy szivesebben fenn hagyom mint egy lithium akksit -
válasz
ReFleXx #18566 üzenetére
viszont az elemek kapacitasa nem aknazhato ki teljesen, sok benne marad
Vettem egy
ilyen boost convertert, 0.9V-ból képes 5V-ot előállítani, bár nagy árammal nem terhelhető, de két ceruzaelemet sorba kötve szerintem szárazra szívja őketÉn Ni-MH akksik frissítésére használok egyet, tennem kellett utána egy diódát, mert teljesen 0-ra merítette volna.
-
válasz
#70211840 #18572 üzenetére
Arra nem gondoltál, hogy folyton ébren tartod az eszközt és wifi helyett sokkal alacsonyabb fogyasztású URH chipecskével kommunikálsz vele?
Ok, arcból lecsavarok, én is csak most találtam rá ezekre az apróságokra, a szabadon használható rádiófrekikről olvasgatva
. Én is berendeltem már a 01S+DHT22 kombókat, jobb 5let lett volna 433MHz alapú lapkára pakolni azokat a hőmérőket.
-
törölt tag
Terasz, medence melletti féltető, különálló kisgarázs. Ezek mind fűtött épülettől különálló fűtetlen pontok.
Jelenleg is van egy 4db AA elemmel + stepdown-al üzemelő projectem, ami látszólag elég jól kiszolgál egy mcu-t. Ezért is kérdeztem, mint alternatívát. Hátha az elem megoldás lehet.
A li-ion aksikról olvasva több helyen felvetették, hogy komoly gondot okozhat a hideg, ami töltéskor jön elő.
Igazából kicsit tartok is a li-ion celláktól. Éppen kidobni készülök 12 darabot, mert mélymerülésből (1.8V-2.8V) hoztam vissza őket és a másik csoportban rendesen "rámijesztettek", hogy tüzijáték várható, ha teljesen feltöltöm őket.
Szóval, ezért is aggódom kicsit a hideg miatt is, pontosabban a hidegből behozott, nem megfelelően átmelegedett cella újratöltése miatt. Mert én ugyan kivárom, de mivan, ha más nem. (egy barátom is kapna ezekből)ReFleXx:
Nálam nem lenne RTC a kliensekben, ott elég lenne egy egyszerű counter és NTP alapon kapna az eszköz pontos időt. Viszont én is gondolkodom, hogy miben tároljam az összegyűjtött adatokat. MicroSD (kontakt gond lehet vele kültésren) vagy eeprom, ami igazából nem visel el akármennyi írást tudtommal.
Külső rtc használata egy újabb elemet igényel, aminek a merülését figyelni kellene.
Esetleg valami I2C FRAM jöhetne még számításba. Pontos parmétereket még nem néztem, de ezeknél is van olyan, ami tud sleep módot. Fogyasztásuk gyakorlatilag elenyésző.
Persze minden ötletnek örülök.dew28:
Igen én is úgy tudom, hogy használható hidegben (persze nem -20fok alatt) erősen csökkent teljesítménnyel. Viszont tudtommal leeshet a feszültsége is, ami lehet hibaforrás a cella élettartamát tekintve.onagyi:
Én a RasPI-re tennék egy Nginx + Php + MariaDB kombót. Ezután csak egy API kell Php-ban amit a kliensek a paramétereikkel hívogatnak. fontos, hogy az adabázis felé így egyetlen kapcsolatod van. A kliensek nem tudják az adatbázis user/jelszó kombinációját, ami külön szempont ha nem SSL-el tikosított protokolt használsz. -
"Milyen helyiség az, amiben 0 fok alatti hőmérséklet van?
"
Pont a kerti hőmérő-projekt miatt vacilláltam, h szerezzek-e külön LiFePO4 16340-eseket erre a célra, de mivel a normál, harmadannyiba kerülő Li ion -20-ig meríthető, maradok a mezei "óccó"lítiumnál. Főleg, hogy a 3.2V-os alapfeszt csak egy töltőm tudná értelmezni, 99.9%, hogy a berendelt táp-foglalat sem. Szülőfalumban téli méricskéléshez (-31 rémlik még gyerekkorból) rákötném egy csutkára töltött ólomakksira.
-
onagyi
csendes tag
Jelenleg egy PC-n (Win 10) fut egy általam írt karakteres TCP server (C##) egy ACCESS adatbázisba lepakolja a kapott adatokat. A kliensek jelenleg D1 Mini adatgyűjtők (hőmérséklet, páratartalom mérése), amik a TCP serverrel kommunikálnak és küldik az adatokat (10 percenként). Ez működik.
Gondoltam, ha lehetne ESP32-ről közvetlenül írni egy MYSQL/MARIA DB-be, akkor az adatbázis lehetne egy Raspberry-n és nem lenne szükség a PC-re és a TCP serverre.Üdv: Nagy István
-
ReFleXx
addikt
válasz
#70211840 #18564 üzenetére
hasonlot tervezek, akksi / elem üzemről, nekem eleg ha 4-6 óránként küldi a mérési adatokat, azok között meg deepsleepben van.
2x AA elemmel elmegy a mikrovezerlo ugy hogy nem kell semmilyen voltage regulator vagy barmi, viszont az elemek kapacitasa nem aknazhato ki teljesen, sok benne marad, hamarabb beesik a feszültseg a minimum ala minthogy a kapacitas elfogyna az elemekbol ezert valamilyen lithium akksi jobb csak oda kell elektronika ami stabil 3.3V-t biztosit, peldaul egy HT7333 aminel eleg pici a droput feszultseg es a nyugalmi aram is.azt neked kell mérlegelni, hogy mennyire gyakran kellenek az adatok, a wifi adatatvitel jelentosen tobb fogyasztassal jar mint maga a meres, de csinalhatod azt is hogy összegyujtesz X darab mérési eredményt az RTC memoriaban es egyben kuldod ki, igy sokkal kisebb a fogyi mintha minden merest kikuldenel wifin.
nekem meg uton vannak az alkatreszek igy pontos merest majd csak jövöheten tudok vegezni, de mondjuk ha megtenned hogy nalad deepsleepben mennyi a fogyasztas annak orulnek. -
válasz
#70211840 #18561 üzenetére
Milyen helyiség az, amiben 0 fok alatti hőmérséklet van?
0 fok körül szerintem még nyugodtan használhatsz lítium akksit, az alatt tényleg inkább 4db ceruza elemet (akksit) használj. Bár úgy tudom, vannak itt, akik simán használják a 18650 cellákat télen-nyáron kültéren. 🤔
-
törölt tag
válasz
ReFleXx #18563 üzenetére
Folyamatosan szükséges volna a táplálás, de mikrovezérlő altatás-ébresztés is volna a külső szenzorok esetében, mivel nagyjából 5-10 percenként lenne adatgyűjtés. (még nincs pontos info erről) Elképzelhető az is, hogy maga a netkapcsolat csak több adat begyűjtése után épülne fel és küldené az adatokat a szervernek. Tehát ilyen tekintetben nem volna folyamatos üzem.
Meg szabad kérdezni, hogy mi jutott eszedbe? Van esetleg valami ötleted a helyzetre? -
törölt tag
Azt hiszem gondom lesz a litiumos akku taplalassal.
Elfeledkeztem errol a tenyrol, hogy olyan helysegben is lenne eszkoz, amely teljes mertekben futetlen.
Milyen mobil aramforras birja a nulla fok alatti homersekletet?
Egyaltalan letezik ilyen? Hagyomanyos szarazelemek? Oke, hogy kevesebb energia veheto ki beloluk egysegnyi ido alatt hidegben, de lathatoan a szenzor+mcu megall 50mA kornyeken kijelzo nelkul. Jarhato ut lehet ez? Esetleg akkubol van elem meretu ami birhatja? -
Tankblock
aktív tag
válasz
alfa78 #18557 üzenetére
Szia
magánvéleményem szerint ez nem a jó út, ha ennyire nincs időd....
töredékéért vehetsz egy Wifi képes termosztátot ami fele ilyen veszélyes.Google 1 találata: [link] szállítással 30 eHUF.
A másik út HUB 13K okos connector 13k hőmérő 7k Relé 601 HUF ([link]) + Doboz vezeték munkaidő
tényleg ezt szeretnéd? -
alfa78
újonc
Sziasztok!
Régi kazán vezérlő áramkörét szeretném termosztát helyett 5V/230V relén keresztül vezérelni, áttételesen okos konnektor segítségével (Xiaomi Home appon keresztül.)Ezt szeretném megvalósíttatni:
https://eljokosan.wordpress.com/2021/05/08/mihome-futes-vezerles-okos-termosztat-nelkul/#jp-carousel-678Nekem nem ez a szakmám, hobbiból amúgy szívesen beletanulnék, tiszta az is, hogy miképp működik [link], csak szabadidő tekintetében mostanság szűkösen állok.
Ezért felmerült, hogy inkább rábíznám olyasvalakire, aki ebben a témában otthonos, tudja mit honnan érdemes stb és esetleg össze tudná dobni, tisztességesen tokozva/szerelve kiállásokkal (USB és vezérelt oldalon valamilyen formában).
Én pedig kifizetném a ráfordított munkát, amivel ez jár.
Ha érdekel, dobj egy üzit.
Sziasztok!
-
törölt tag
Tehát ha jól értem, akkor 2db cella egy balanszos BMS-re mehet (hogy tölteni is tudjam) és a stepdown-t igazából lecserélhetem egy LD1117V-33 (vagy SMD esetén LD1117S-33) stb IC-re? Az IC 950mA-t tud, bőven van tartalék.
Vagy inkább az energiatakarékosság jegyében kapcsolóüzemű legyen? -
törölt tag
válasz
ReFleXx #18547 üzenetére
Igen, alapvetően az akku üzem lenne a cél a lehető legritkább töltéssel.
Pont ezért nem örülök, hogy alacsony terhelésnél láthatóan nem működik.
Amúgy 3.3V stabil feszültség kellene, ami kihagyva a booster-t nem tudom hogyan jöhetne egyetlen Li-Ion cellából. A step-down közel 1V különbséget ír elő, így 4.3V+ lenne szükséges forrásnak. Két darab cella már megoldás lehet, van is egy balanszos BMS-em hozzá. Nem tudom mi volna ideális.A HT4928s doksiban találtam egy ilyet:
Lehet ez okozza a problémámat.Wolfram: Mi változna?
-
törölt tag
válasz
onagyi #18545 üzenetére
Én nem próbáltam még mcu-val ilyet, de hasonlóra szükségem lesz majd.
Viszont jellemzően ezt nem így szokás megoldani. Azaz távoli eszközről közvetlenül nem illik/szokás kapcsolódni az adatbázishoz, hanem a szerveren van egy API és azt szokás hívni. Az API dolga eldönteni, hogy mit és hogyan csinál a lokálisan elérhető SQL szerveren illetve ő kezeli a jogosultságot is, hogy az adott műveletre az adott kliens jogosult-e.
A kliens pedig ilyen módon platform és adatbázis független. Azaz a kliens(ek) tudta nélkül cserélhető le az adatbázis, módosítható az API, tehető át más platformra vagy éppen átirányítható másik szerverre.
Esetleg érdemes lehet ilyen módon próbálni. Persze csak egy ötlet. -
onagyi
csendes tag
Találtam ESP32-höz Maria DB közvetlen kapcsolati libraryt. Sajnos a minta példák sem működnek.
Próbálkozott már vele valaki?
Nagyon megköszönnék egy működő kódot.Üdv
agy István
-
törölt tag
Csináltam egy mérést, miszerint majdnem 50mA környékére is beesik az áramfelvétel. Elképzelhető lenne, hogy a túl alacsony felvétel miatt kapcsol ki?
Van egy 5V->3.3V step-down is. Lehet az is bekavar?Csak próbából (hirtelen más fogyasztó nem akadt a kezembe) egy 12V-os pc ventit rákötöttem. Az el is indult 5.1V-al (ennyi a hivatalos kimenet, én 5.12V-ot mérek) és induláskor pár másodpercig 80-100mA az áramfelvétel, de aztán beáll 60mA környékére.
Azzal stabilan tartja magát és nem kapcsol ki. [kép]Mindkettőt a step-down után kötve, ~3.2V-al hajtva (venti is forog kézzel elindítva), szintén nem kapcsol ki.
Arra gondoltam, hogy talán a step-down-nak is van valami alsó áramlimitje, de aztán elvetettem, mert pc usb-ről vagy telefon töltőről 5V-al megtáplálva nincs gond vele.
Van esetleg ötleted, hogy mit tehetnék a stabilitás érdekében? Tényleg szükséges lehet egy plusz fogyasztó?
-
válasz
#70211840 #18542 üzenetére
Két dolog lehet, az egyik, hogy a rákötött eszköz áramfelvétele annyira kicsi, hogy az elektronika feltöltött eszközt érzékel és lekapcsol. A legtöbb powerbank így csinál, a modernebbekben van direkt kisfogyasztású eszközökhöz (pl. okosóra jellemzően ilyen) való üzemmód.
Próbáld ki, hogy teszel rá valami műterhelést, hogy megemeld a fogyasztását, és rögtön kiderül.A másik az, hogy túl nagy az áramfelvétel és a rákötött akku nem bírja árammal, beesik a feszültsége, az akkuvédelem pedig lekapcsolja az egészet. Ennek alesete, hogy a forrasztás nem sikerült jól és nem tud elég áramot felvenni az eszköz az akkuról, illetve a vezeték nem elég vastag. Én egyszer ebbe futottam bele.
-
törölt tag
Nos, próbálgattam kicsit a powerbank adaptert, de valami nincs rendben. [így néz ki]
Azt játssza, hogy amikor elindul a "kütyüm" (esp-01s + 0.96 oled + aht20 szenzor) akkor bekapcsol a powerbank, ezt vizuálisan egy piros led is jelzi, majd pár másodperc után kikapcsol és leáll a "kütyü". Majd kezdődik elöről az egész folyamat. Van, hogy még a netkapcsolatig sem jut el. Alkalmanként 20-30 másodpercet is üzemel, szépen mutatja a szenzor értékeit aztán ugyancsak lekapcsol.
Nem értem a dolgot, hol csúszhat ennyire félre valami. Elméletileg 800mA-t folyamatos üzemben tudnia kellene. Ugyan nem mértem (majd megteszem), de szinte biztosan nem lépheti ezt túl. -
Wolfram
aktív tag
Wemos D1 mini nagy hátránya hogy nincs debug mód, vagy rosszul írja az Ard IDE. Valamit konfigurálni kellene hozzá?
-
ViZion
félisten
válasz
Wolfram #18532 üzenetére
Fura...
"The MCU controls the MP3 playback by sending serial commands to the module via UART port. This library manages the serial interface and request/response sequences."
Vagyis effektive sok mindent a wemos nem csinál, csak vezérli a lejátszót. Kb. mintha a hifihez keresnél egy jobb távirányítót, mert sz@rul szól.
Ez alapján csináltad? -
törölt tag
válasz
#70211840 #18523 üzenetére
Na, közben meg is lett a válasz. Van lehetőség PL2303-al programozni az ESP-01S modult.
Manuálisan kell az PIO-0 portot GND-re zárni és így elfogadja működik.Elnézést a topic "szemetelésért", de gyakran történik velem olyan, hogy mikor leírok egy problémát, nagyon hamar beugrik a megoldás. Vagy éppen azt követően, hogy leírtam amit szeretnék megtudni, nagyon hamar rátalálok a neten arra, amire addig nem.
Szóval ... elnézést. -
törölt tag
Van egy ESP-01S modulom. Még nem használtam ilyet és szeretném kipróbálni. Ha beválik több projectben is felhasználnám majd. (pl: több ilyennel, érzékelőtől gyűjtött adat központi szerverre továbbítva)
Úgy látom ehhez létezik egy kimondottan ehhez való USB programozó, amibe szépen beleilleszthető a modul. Nekem most ilyen nincs a kezemben sajnos, erről megfeletkeztem.
Az volna a kérdésem, hogy ez kizárólag ezzel programozható vagy megoldható a PL2303 Serial adapterrel is? (esetleg 3V3-ra moddolt CH341A van még)
Más:
Tudnátok ajánlani olcsó, apró, itthon beszerezhetó MCU-t amivel annyi lenne a feladat, hogy I2C hőmérséklet érzékelő értékét I2C OLED kijelzőre kiírjam? Csak lenne a feladata, az olcsóság és az apró méret a szempont ennél a projectnél. -
-
válasz
its_grandpa #18517 üzenetére
Akkor én mindenképpen megcsinálnám hozzá ezt a projektet
-
Ebben még nincs mikrokontrolleres alkalmatosság, de nem rossz ötlet km-es távolságok áthidalására, ha SIM-karis megoldás nem opció.
A dobozkában:
-
-
ReFleXx
addikt
hasznal valaki vscode-ot compilera es uploadra arduino helyett?
-
ViZion
félisten
válasz
its_grandpa #18504 üzenetére
ejj, C64... az első gépem. Összeszedtem rá a pénzt, külföldről behozták, majd kiderült, h a TV-re nem lehet rákötni... így lett az első színes TV otthon, meg sztem az egész utcában...
-
Lehet nem új már, ha valakinél téma lenne: esp8266 altatása.
-
válasz
its_grandpa #18508 üzenetére
Bármit, én mindenre nyitott vagyok.
-
válasz
its_grandpa #18504 üzenetére
Nanana.
Én még írtam C64-re assembly-ban programot és úgy egyébként elég jó vagyok problémamegoldásban, olvass vissza pár évet.
Konkrétan ezt a kész Androidos megoldást nem láttam, pedig 5 éve Arduinozok, és átolvastam már az egész netet kétszer. Még akkor sem futottam bele, amikor oszcilloszkópot építettem magamnak, pedig akkor igen jól jött volna. -
válasz
#70211840 #18499 üzenetére
Pedig ennek kellene csinálni emelést. Vagy nem terhelted meg eléggé a kimenetet és nem kapcsolt be a boost konverter, vagy még aktív a túlmerülés védelem a kimeneten, mivel ugye nem volt rá kötve semmi, ez pedig akkor kapcsol ki, ha töltést kap kívülről. De mivel az akksi fullra van töltve, nem indul be a töltési ciklus. Szóval próbáld meríteni és tölteni és egyszercsak jó lesz.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell 24" 1920x1080 full HD - webkamerás konferencia monitor hangszóróval! - gyári garancia 2028ig
- Dell Latitude 5590, 15,6" FULL HD IPS, I5-8350U CPU, 16GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 11 ÚJ AKKU
- Dell 27" UltraSharp U2713HM QHD 2560x1440 IPS DP/DVI/HDMI/VGA monitor - PIVOT is - több db
- ThinkPad T14 Gen1 14" FHD IPS Ryzen 5 PRO 4650U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Gamer pc 1080p
- Keresem : Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG0037HV
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged