Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
creathall
üzenetére
még nem volt Prohardver, amikor már pcztem, nem innen szedem a történelmet, hanem úgy nagyjából megéltem. Majd ha egyszer lesz időm, előkeresem a korabeli chip / computer panoráma / alaplap / mittomen magazinokat, amiben az AMD - Intel perről de inkább perekről volt szó ; mondjuk lehet valami netes archívumban is megvannak.
-
creathall
kezdő
Nem csak a Prohardverről kellene tájékozódni! Az Intel és az AMD technológiában kéz a kézben járnak 50 éve! Nem volt célja, hogy tönkretegye! Ekkora hülyeséget is csak itt lehet olvasni!
Mi az hogy nekem csak az Intel? Na látod ez az bekorcsosult Prohardveres szöveg, miről beszéltem.
Te nem ismered a tényeket, meg az infó történelmet sem, de itt elmondod mennyire értesz valamihez. Mihez is?
Tényeket sorolj, ne bulvárt! -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Tévedtem, megvan benne a blender is, intel 54,9s, az amd 56s, nem jobb annyival, mint amennyivel több a fogyasztás.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Baryka007
üzenetére
Mit tegyek be róla? A tesztben nem szerepelt ehhez eredmény, csak a fogyasztást nézték itt, így hiába kérsz tőlem hozzá eredményt nem tudok adni, ezért írtam, ami érdekel annak nézz utána és lesz eredményed, de érdekes mód, amikor az lett írva, hogy jobb az intel egy szarra se jó oldal alapján, akkor nem kértél teszteket, akkor hol voltál? A véleményeddel egyező dolgot írtak és ezért nem kértél semmit?
-
Baryka007
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Azt gondoltam, hogy bemered rakni a fogyasztás mellé a teljesítményt is, ezt úgy illik.
Nyugodtan mondd, hogy nem teszed meg, így is mindenki tudja miért nem mered berakni, és miért hárítasz ennyit. -
hokuszla
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére

-
Baryka007
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Még mindig várom
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
creathall
üzenetére
senki nem tiltotta meg az Intelnek vagy bárki másnak, hogy legózzon. Legózni jó
"Majd 2005 - 2009 között csőd közelbe is került és eladta mindenét, hogy ne szűnjenek meg! Amit az Intel nem is hagyott volna! "
kissé tévedsz az időintervallummal, az AMD csődközeli állapota a Ryzen befutásáig tartott, az meg 2017 Marciusában indult. Ami azt illeti konkrétan az Intel tönkre akarta tenni az AMD -t ;még a 386/486 korszakban egyrészt az érvényes szerződés ellenére nem adta meg az utángyártási jogot ; másrészt volt valami per, amiben el akarták tiltani az AMD-t a maga által fejlesztett i386 kompatibilis cpu forgalmazásától.
Ezért lett Pentium a Pentium, mert a 486 -os számot nem lehet levédetni. Ellenben a Pentium mint márkanév már kaphat jogi védelmet. Aztán mindenféle praktikákkal elérték, ( visszatérítés, "ha használsz AMD chipet, nem kapsz tőlünk semmit" ; stb. ), hogy az AMDnek minél kevesebb eladása legyen még abban az időben is, amikor az A64 volt az X86 teteje. Végül valami 1.5Mrd $ -t fizetett az Intel. De ha neked csak az Intel, akkor vegyél azt, nem tiltja senki, és az Intel topicokban találsz bőven rokonlelkeket is.
Nem AMD only ez a fórum, csak a túlérzékenyeknek annak tünik
-
creathall
kezdő
Ok csak ha megnézed a megszólalásaitokat, akkor az AMD csinált mindent is! Az AMD semmit nem csinált! Összelegózott technológiákat, amihez neki semmi köze nem volt! 80%-ban nem a saját technológiáját használta, de még a plan is az Intelé volt!
Majd 2005 - 2009 között csőd közelbe is került és eladta mindenét, hogy ne szűnjenek meg! Amit az Intel nem is hagyott volna!
Vissza az agarakkal!
Szóval... -
Baryka007
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Azt is tedd ki, hogy közben hány % al erősebb a 285k a 9950X nél ebben a blender tesztben
+15w fogyasztással
-
Dragon3000
nagyúr
Milyen beállításokkal? Mert gondolom ezek a fogyasztások már emelt tdp keret és egyebek mellett jöttek ki, mivel magát a cpu-t megfogja az alap 230W PPT, ha nem piszkálod ez fölé nem tud menni a cpu, de azért még jöhetsz kép részletekkel, ilyennel én is tudok szolgálni:

De akkor már az intel az olcsóbb szerinted:
9950x: [kép]
285k: [kép] -
hokuszla
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
írjál még

-
hokuszpk
nagyúr
válasz
creathall
üzenetére
az Itanium valóban 64 bites proci volt, de nem volt x86 kompatibilis, ezért is nem terjedt el.
talán a DEC Alpha vagy a SUN Sparc még az Itaniumot is megelőzte 64 bites verzióban, de ennek utána kellene menni ; akkor most mondjuk azt, hogy az Itanium anélkül nem is lett volna ?
az meg már évtizedek óta kb. mindennapos, hogy egy cég megvesz egy másikat, licencel egy technológiát ( ha megéri, mert már bizonyított dologról van szó és/vagy olcsóbb, gyorsabb megoldás, mint 0 -ról lefejleszteni ) .
AMD Radeon se lenne, ha annó nem veszik meg az ATI -t. Kellett az APU koncepcióhoz egy jó garfikus chip, megvették, ez van ; az Intel is megtehette volna ; biztos nem gondolkodtak ilyen irányú integrációban. Most az ARC kapcsán látjuk mennyi időbe / erőforrásba kerül ledolgozni ezt a pár éves hátrányt.
Van amikor a meglévő dolgok összekombinálása az innováció ; Nem Mengyelejev fedezte fel a vasat a szenet vagy a hidrogént, csak betette egy táblázatba ( pedig még excel se volt akkoriban ) oszt utána mindenki rácsodálkozott, hogy "jé ez ilyen 'eccerű ?". -
creathall
kezdő
Igen, de erre nem fogsz értelmes választ kapni itt, mindent is az AMD fejlesztett ki! Amúgy az AMD nagyon kevés dolgot fejlesztett a való világban.
Az AMD a 2000-es években Licencelte a technológiát (talán 2005) a Innovative Silicon cégtől, amit aztán a Micron vásárolt fel, amit meg az Intel, de azóta el is adta. Az AMD-nek nem volt sem technológiája, sem pénze a Z-Ram technológia integrálásához, mint nagyon semmihez akkoriban.
Ugye az AMD 64 bit sem annyira úgy volt, mint ahogy a Prohardveren bele vannak bu...va az AMD-be. mert ez csak simán nem ment volna az EV6, és EV7 buszrendszerek nélkül (DEC), amihez persze semmi köze nem volt az AMD-nek, de még az IBM által fejlesztett gyártástechnológia nélkül (SOI). Ráadásul az Intel 1999-ben publikálta a 64 bites utasításkészletet!
Piaci haszon nélkül, meg csak 2004-ben lett EMT64, de igazából még 2003 után évekig a kutyának nem kellett a 64 bit.Prohardver harcosok: Az AMD csinált mindent is! Ja...
(
Meg előtte a
- DEC 1997 EV Bus Systems
- IBM + Innovative Silicon 1990 SOI
- Intel 1999 First 64 bit implementation (IA64 x86-os gyártótól)
- Intel x86 implementation 1978
- Intel 860 1989
- Dan Gielan of VAST Corporation for Honeywell Information Systems Italy NUMA architechtúra, 90'
és sokan mások is hozzájárultak ehhez, vagy inkább nélkülük, az AMD soha nem legózta volna össze az x86-64-et, ami az Intelnél már megvolt az Itániummal Risc-V platformon!, Más gyártóknál meg még korábban.) Ráadásul egy halom gyártó árult 64 bites platformot már akkor. ) -
Baryka007
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Megragadtad a lényeget megint látom, de mint fentebb is írtuk ezt tisztázni kell egy szakmai fórumon szóval tegyük rendbe...
hokuszpk:
Dragon3000:
Igen is, meg nem is ... 14.-gen Intel Intel Node7 -en készült még... Az Arrow lake már hybrid...a CPU magokat, az iGPU-t a SoC tile-t valóban a TSMC készítette... De amin az egész össze van ""forrasztva""" -> rakva, az Intel16 lapka. . .
Szóval TSMC+Intel16 de összességében az intel gyártószalagjáról jön le utoljára a CPU- mint elkészült termék... szóval filozófiailag abszolút nincs igazad.
Neovenator:
Látod most én is belefutottam egy ellentmondásba...
De a lényeg, hogy a többiek olyan precízen és stabilan fixen tudják mi a helyzet. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
ne zavard össze tényekkel
-
Neovenator
senior tag
válasz
Baryka007
üzenetére
Annyi különbséggel, hogy fordítva van a kezdeményező szerep...nem az AMD akart plusz lapkát pakolni a compute tile-ra, és ezért megkérték a TSMC-t, hogy dolgozzon ki rá egy megoldást, hanem alapból a TSMC dolgozta ki a megoldást adott gyártástechnológiára, mint szolgáltatás és biztosította az AMD számára a design library-ket, hogy az megvalósíthassa rá a saját verzióját. Nem dől össze a világ, ha a közvélemény az AMD fejlesztésének titulál valamit, ami valójában nem is az ő fejlesztésük, csak építenek rá, mert a TSMC-t biztos nem a dicsőség érdekli, hanem pusztán a befolyó összeg (különben már szóltak is volna érte gondolom)...de egy szakmai(as) platformon azért már illene legalább a korrektség kedvéért nem összekeverni a kettőt. Igazából mindegy, ettől a termékek nem változnak vagy lesznek jobbak/rosszabbak, csak nem teljesen igaz, ami kommunikálva van, kicsit zavaró.

-
Nyilas1994
csendes tag
válasz
Neovenator
üzenetére
Hasznaltak egy gyujtemenyben levo szabadalmat, amit a sajat elgondolasuk szerint modositottak. Valoban nem uj innovacio, egy meglevo tovabbgondolasa, ami jol is mukodik es koltseghatekony is.
-
Neovenator
senior tag
Igen, pont ezt mondom én is. A technológia nem az AMD technológiája, hanem a TSMC szolgáltatása, amit felkínálnak a partnereiknek. A partner megkapja a design library-t, amire az AMD csinált egy gyorsítótárat....ugyanolyat vagy hasonlót, ami már alapvetően is a compute lapkákban van, csak így költséghatékonyabb kivitelezni, mert kevesebb a selejt, mint egy óriási, monolitikus lapkában. Nem igazán történt semmiféle fejlesztés, csak TSMC technológiával ráraktak egy plusz lapkát egy másikra. Nem arról van szó, hogy ez nem jó dolog, csak annyiról, hogy mindenki az AMD-t kreditálja érte, holott ők túl sokat nem tettek, mert ez a TSMC innovációja, nem az AMD-é.

-
Baryka007
addikt
válasz
Neovenator
üzenetére
Pontosan... Mivel az AMD nem magának gyártja a chipeket, ezért a gyártástechnológiai rész a TSMC nél van, amelyik vagy megtudja valósítani ezt vagy pedig nem...
Az intel viszont saját magának gyártja a CPU-it, tehát az már saját technológia.
Szvsz. --->
Viszont a probléma valós, mert egy gyártástechnológiát szerintem leginkább az tud megdrágítani, ha sok selejt chip kerül ki a gyártósorból az eljárás következtében, ezért a veszteséget (selejt chipek-et) kompenzálva magasabb árcédulával kell eladni a sikeresen legyártott CPU-kat.Tehát a gyártástechnológia még nem áll biztos talajon magyarra fordítva...
-
Nyilas1994
csendes tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ugyan. Ezt meg most is olvasni. Belefutottam hogy a 14400f is tud annyit, mint egy 7600x vagy ami megjobb, egy 7800x3d. Persze egy gyenge kartyaval 4k-nal mar lehet olyan helyzetet teremteni, hogy hiheto legyen.
-
Dragon3000
nagyúr
Ha mindig mindenhol el van engedve, akkor valaki olvassa és azt hiszi igaz, az ekkora hülyeség. Az ilyen oldalakat el kell felejteni, mert semmire sem jók, emlékszem, amikor jött az x3d megoldás amd-nél az ilyen oldalak szerint játék esetében az 5800x3d semmivel sem volt jobb, mint egy 5600x/5800x... aztán a valóság kicsit más

-
Micsurin
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Engedd el...
-
Dragon3000
nagyúr
A kisebb alap tdp-t ne vegyük már fogyasztásnak, miközben az amd 230W körüli valós fogyasztásig megy el, az intel meg 250W-ig mehet el, extrém esetben meg 295 a vége.... Meg az ilyen szar oldalakat el kellene már felejteni és teszteket nézni, ahol programokkal le is tesztelik a valós használatot is.
-
Nyilas1994
csendes tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Szerencsere sokat nem kell dolgoznom gep elott. Inkabb pihenes es tesztek bongeszese, epites, fejlesztes. Szeretik gyalulni az amd-t de nem talalkoztam driveres problemakkal. Az intel pedig egyre inkabb botranyhos, gamer oldalon mindenkepp.
-
hokuszla
senior tag
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Nyilas1994
üzenetére
Ez már azért nem így van, feladattól függően, változik, hogy intel vagy amd, mert van ahol az intel a jobb és van ahol az amd, és akkor a játékot figyelembe se vettük.
-
Nyilas1994
csendes tag
Annyira cuki itt a civakodas, aminek nincs is sok ertelme. Nem ugyan az a celkozonseg. Az intel jo dolog munkara, az amd pedig jatekra. A traktor szepen szant, az audi meg hazavisz munkabol. A tobbi meg csak klikk harc.
-
Sol4r
tag
Hát az intelnek még előbb volt ilyenje mint az amd-nek, igaz nem L3 hanem L4 cache formában mobil proci.
Magam sem értem miért nem hallottam róla előbb...
4970hq illetve 5775c 128Mb L4 cache-t alkalmazott külön dieon. Crystal Wel kódnév alatt.
Hasonló boost-ot hoz mint x3d
https://youtu.be/tISgXQN-oeI?si=Jrxel03kh2LkSLXz
Kicsi kínaiak árulják adapterrel is...
https://a.aliexpress.com/_EJtnHK0
-
Louie D
csendes újonc
Érdekes módon azért miszter "legjobb a piacon" szarháziaknak kitellett a tehetségükből egy olyan arcátlan hoaxot lehozni, melynek során sikerült elbaltázniuk egy egész termékkategóriájukat (Raptor Lake i7&i9), pofonhazudni a vásárlóikat, bebukni a részvényeseik egy szép táborát és megszabadulni egy csomó dolgozójuktól, jelentős tőkeinjekcióra szorulni, aztán most középkategóriára pozícionált (és úgy is beárazott) AMD termékeket próbálnak megszorongatni a felsőpolcos árszabású desktop processzoraikkal a gaming szegmensben, amely ráadásul szemmel láthatóan nem sikerül nekik.
Majd ha pirosék is ugyanilyen szarháziak lesznek (amit kizárni nem lehet), akkor az ő kinyilatkozásaikon is ugyanígy be fogok durranni, de addig is marad a tény: szar kiszállni egy kb. 180k értékű prociból hirtelen és egy kb. 140k értékűre plusz másik platformra váltani egy cég lúzersége és szarjankósága miatt. Ennél már csak az a szarabb, mikor az embernek kiböki a szemét, hogy az új jövevény kevesebbet fogyaszt, könnyebb hűteni és a teljesítménye sem rosszabb (sőt, egyes címek esetében még jobb is).
Bocs, amiért nem bálványozom a kéket, de nem szeretem számtech cégek heréit az arcomba dörgölve még szopkodni is őket. A vásárló még mindig én vagyok, és konkrét pénzt buktam a szarságukon. Basszák meg!
-
Lacika112
aktív tag
Pedig elég egyértelmű mire utal. Ha egy traktort hasonlítasz egy ladához a lada lesz a gyorsabb.
[link]
Ha meg a személyautót a személyautóhoz akkor a 24 hengeres motor 4%.al kevesebb lóerő mint a 16 hengeres. És mind ez mit bizonyít? "ha az intel a fiókba nyúlna leverné a zeneket mint Terinéni a muskátlit az erkélyen"
-
ShiTmano
aktív tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Tranzisztorfelépítés váltással viszont igen. A GAAFET állítólag jobb sűrűséget ér el a SRAM celláknál is, mint a FinFet. TSMC és Samsung is ezt nyilatkozta. Gondolom Intelnél is így van, csak ott RibbonFETnek hívják. Kérdés, hogy hány év múlva éri meg a 3D VCache lapkát is GAAFET technológiával gyártani.
[link] [link] -
hokuszla
senior tag
-
hokuszla
senior tag
nincs erre szüksége intelnek desktopon így is a legjobb a piacon
-
Louie D
csendes újonc
Ennél ócskább dumát rég olvastam
Ott van a fiókban, mi?!A seggem, az
-
tpower
tag
Anno amd vett valami Z-ram technológiát. Nem találom már mi is volt pontosan, de vmi cpuba építhető sok sok memóriára emlékszem. Mondjuk nem feltétlen L3 rémlik
-
dodo1114
csendes tag
Gondolom a kékek részben azért tudták most ezt meglépni, mert végre elengedték a régi monolitikus felépítést (ahol egyetlen hiba miatt kuka az egész nagy lapka).
Mivel most már ők is a 'Tile' néven emlegetett, legózható chiplet dizájnt használják, sokkal könnyebb beilleszteni vagy ráültetni egy extra gyorsítótárat a rendszerre, hasonlóan az AMD megoldásához.
Szerintem az Intel csak eltanulta és kifejlesztette a saját megoldását
-
Lacika112
aktív tag
Ejjjjgen, már 8 éve a fiókba van, csak nem veszik elő hogy az AMD megszedje magát miközben nekik csökken a piaci részesedésük, és egész szektorokat szüntetnek meg mert nem tudják eltartani.... Majdnem elhittem. Az első zenek óta van egy egyre szűkülő létszámú réteg aki szerint az Intel magasan az AMD előtt jár csak nem hozza ki az atombomba erejű fejlesztését mert "csak". Egyszer igazuk lesz, mert mint az elmúlt évtizedekbe megszoktuk egyszer ez vezet, egyszer az. Viszont a vezetés átvételét mindig akkor érte el valamelyik cég mikor valami drasztikusat változtatott, a másik oldal meg elkényelmesedett/elbénázott egy szériát. Jelenleg ez nem áll fent.
-
hokuszpk
nagyúr
navégre megvan a fiók, amit évek óta emlegetnek a kékvérűek !
-
Cassi
őstag
Szegény Bu-Tán felvágná az ereit, ha most piacra dobná az Intel a világ legtökéletesebb csipjét, 100 dollár, 1000 mag, 1W fogyasztás, és azért bukna meg, mert nem lehet hozzá memóriát kapni.
-
Micsurin
nagyúr
válasz
Neovenator
üzenetére
Az megvan, hogy maga az X3D vcache dizájn az az AMD-től jön míg maga a technológia a TSMC-től? A dizájn a AMD-től jött míg maga a 3D stacking a TSMC-től.

[link]Aki itt egyedül tudnak hisztizni az az Adeia egyébként... ahogy meg is teszik.
-
freeapro
senior tag
Lehet, hogy nagyobb cache méret nem a tervezési döntés, hanem a gyártástechnológiáról szól?
Úgy emlékszem régebben, amikor az intel volt előnyben cpu erőben és gyártástechnológiában is, mindig az ő processzoraiban volt a nagyobb cache.
Nem lehet, hogy a cache mérete mindíg egy egyensúlyozás eredménye adott csíkszélességen a mérettel, a tranzisztor számmal és a fogyasztási kerettel? Ha jól csinálod nagyobb cachet tehetsz bele, ha rosszul akkor kisebbet? -
Neovenator
senior tag
Nem az AMD saját megoldása, a TSMC saját megoldása, amit az AMD (is) használ...ne kreditáljuk már máshová a dolgokat egy szakmai(as) felületen...
-
martonx
veterán
Szóval van is, meg nincs is

Új hozzászólás Aktív témák
- Bestbuy játékok
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Csak egy ország kap Exynos 2600-as Galaxy S26 telefonokat?
- Milyen TV-t vegyek?
- Óra topik
- Diablo IV
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- The Game Awards 2025 - Az összes bejelentés egy helyen!
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3910
- Update 12.11. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Acer Nitro V ANV15 - 15.6"FHD IPS 165Hz - i5-13420H - 16GB - 512GB - RTX 4060 -Win11 - 3 év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

+15w fogyasztással