Hirdetés
- CES 2026: Ez lehet a legjobb gamer notebook
- CES 2026: a hatékonyabb szellőztetésre gyúr a Phanteks többkamrás háza
- Nem bánik kesztyűs kézzel a mozgási elmosódással az új MSI monitor
- Őrült módjára szabja át AI-ra a GeForce-okat Kína
- CES 2026: hivatalosan is kettészakítja a PC-s kézikonzolok piacát a Lenovo
- Őrült módjára szabja át AI-ra a GeForce-okat Kína
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- SSD kibeszélő
- Nem bánik kesztyűs kézzel a mozgási elmosódással az új MSI monitor
- Apple asztali gépek
- 3D nyomtatás
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen DVD-írót vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- Vezetékes FÜLhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
az egész felmérés, bár érdekes keresztmetszetet ad, sajnos túl sokat nem jelent annak fényében, hogy a threat profile nincs tisztázva.
a "fontos adat" így önmagában nem jelent semmit, csak annyit hogy van róla valamilyen biztonsági mentés. arról, hogy mekkora bajt okoz ha nyilvánosságra kerül vagy az ha megsemmisül, az nagyságrendileg se tisztázott. -
zetor2000
addikt
válasz
instantwater
üzenetére
Nálam nem gond, a NAS tartalma szanaszét megvan pár helyen rokonoknál, meg itt-ott merevlemezeken. Az arra érdemes telefonos cuccok fenn laknak a Youtubon.
Az csak nem szűnik meg... Képek egy része - ami olyan - google photosban / driveon.Ha csinálnának ilyesmit, akkor nem lenne már 20+ éves az egyik, ha nem mindkét nagy hazai közösségi fájlcserélő.
A torrentezés önmagában nem bűn, mert egy csomó termék ezzel a protokollal (is) terjed. Az illegális tartalom letöltését lehetne büntetni, de szerintem arra nincs se kapacitás, se indíttatás.
Mellesleg, amíg nincs nálad a teljes torrent, addig meg eléggé szürkezőna, hogy ez most akkor tényleg az? Lehet, nem működik a program, nem szól a zene vagy csak részletekben, esetleg szaggat a film... -
válasz
instantwater
üzenetére
AES256 nem nyílik egykönnyen az katonai szintű szabvány, egyébként nincs NAS és torrent meghajtóm sem, szóval passz.
-
-
válasz
instantwater
üzenetére
NAS-t nem de pl cloud/FTP-n AES-256 titkosítás. 7z. Telepíted és raktár vagy leggyorsabb módot választod ha nincs idő rá. Mac-en keka ajánlott.
Nálam a verziózás és az extra tárhely miatt mindig jól jön, így ez skálázható és SFX-et is be tudsz jelölni.
-
válasz
instantwater
üzenetére
Off-site van titkosítás, eleve a backup klienstől már titkosítva megy ki az adat.
NAS-on megvalósítástól függ, ha úgy van beállítva, akkor a TPM-et használja a kulcs tárolásához és akkor nem kell kézzel feloldani. -
zetor2000
addikt
válasz
instantwater
üzenetére
Nekem van egy (igazából 2, de az egyik ki van kapcsolva ~2-3 éve) QNAP nasom, de annyira régi szegény (a kikapcsolt még régebbi), hogy nem terhelném még ezzel is.
Pendrive-on nem használok titkosítást. Asszem a gépben lévő SSD-m viszont titkosított.
Cégnél ha kéne, van titkosítható Kingston, vmi DT-4000 meg Ironkey is, de nem érzem a csít magamban, hogy nekem kéne ilyen.Offsite copy-m nincs, olyan adathordozóim vannak, amik nincsenek gépben, de azokon nincs titkosított adat.
-
Menjünk egy lépéssel előrébb a témában.
Ki az aki titkosítást használ a NASon, az off-site copyn, vagy sima USB meghajtókon?
USB meghajtókon használok LUKS/APFS titkosítást, de a tervezett NAS-on és annak másolatain is célszerű lenne, azonban az nem világos, hogy minden NAS restart után kézzel fel kell oldani ezeket a meghajtókat?
MacBookon login jelszó/ujjlenyomat oldja fel a titkosított tárolt lemez jelszót, de egy NASon nincs ilyen azonosítás.
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Nem szűnik meg az ember létezni azzal, ha belevág egy nagyobb projektbe. Ez a topik is úgy látom eljutott egy ponton az élhető, barátságosabb hangra. Ami ma már nem ennyire kézenfekvő. Úgy látszik ugyanez igaz az adatmentésre is.
-
Van egy kisvállalkozásunk,
Szerintem a felmérésben a lakosság adatvédelmi tudatosságát mérték fel, nem a vállakozásokét, vállalatokét.
Ha valakinek vállalkozása van, vagy egy vállalatnál van ilyen pozícióban, akkor (remélhetőleg
) sokkal tudatosabban áll az adatmentéshez, adatbiztonsághoz.Az otthoni adat egészen más tészta. A múltkor pl. brahiból megkérdeztem a biztosítót, hogy az otthoni biztosítás keretében lehet-e a családi adatok elvesztésére biztosítást kötni. Nem érte őket meglepetésként a kérdés, van rá biztosítási policy-jük, hogy hardver elemekre lehet biztosítást kötni, de a hardvereken tárolt adatokra nem lehet biztosítást kötni
-
válasz
zetor2000
üzenetére
Sajnos volt rá példa a családban kb ~ 200GB adat, klasszikus kattogás, pedig túlméretezett, minőségi táp és WD meghajtó ment. Ettől még nem dobtuk el — tele van fotókkal, sorra fog kerülni. Mellékesen persze vitte a Diablo2 karakterem, ami külön fájdalom.

"2017 óta elég adatvesztést láttam" közelről
Van egy kisvállalkozásunk, ahol egyre több céges és vállalati megrendelő jelenik meg, így a darabszám figyelmet követel. Itt már nem hit kérdése a mentés, hanem statisztika, majd rutin.#48 rednifegnar
Ami valamire való megoldás az a prevenció szvsz.#60 Semplar
Abban egyetértek a fórumtársakkal, hogy a hazai villamoshálózat sem partner ebben, de ettől még nem a táp, nem a márka bűnös. Az adat akkor van mentve, ha baj esetén vissza is állítható — minden más fórumdekoráció. -
válasz
Sketch001
üzenetére
Valami ilyesmiben gondolkodom én is.
Jelentősen olcsóbb egy refurb vinyó, mint egy új?
Legalább fele vagy még olcsóbbnak kell lenni, hogy RAID 1be téve ne legyen gáz, ha egyik elszáll.Méretileg mekkora gépek ezek?
Sima torony PC?
Sajnos nekem a lakásban kell elhelyezni, tehát a hang és a méret fontos. Nincs garázs/pince ahol zúghat egész nap.Ez a DAS mentés teljesen automatikus, mint mondjuk a Mace a Time Machine, tehát ha bedugom, elindul a mentés?
Gondolkoztam ilyen komponensen is, de ez hogy illik a 3-2-1 stratégiába?
Mert bár másolat, de ugyanúgy mágneses, mint az első példány, és ugyanabba a gépbe van dugva. -
Sketch001
tag
válasz
instantwater
üzenetére
Én építettem inkább egyet, refurb 10 tbs vinyokkal megpakoltam gazdagon, ssd cache, és zorogjon. Mondjuk nálam a Plex is arról dolgozik, nem csak adatokat ment... A régi vinyok mentek a régi hp micro gen 8-ba offsite szinkronnak, valszeg egyébként azok is vannak ebayen olcsón, a hpbol meg a régebbiek mentek a dasba ami a nasrol ment ha bedugom. Majd 3 tb kép / videó 1985-ig visszamenőleg nem az a téma amit bukni fogok.
-
válasz
Sketch001
üzenetére
Truenas felé kacsintgatok.
A hardvert pedig még keresem.
Látom, hogy az ugreen nasrol jókat írnak, és a Truenas is felrakható.Viszont 250 fontért egy üres gépet kicsit húzósnak érzek, és most az adathordozó (főleg SSD) árak is eléggé elszálltak.
Nézegetek még használt üzleti mini pcket, de azokba sokszor nem fér 2 db 2.5"/3.5" meghajtó. Jobb esetben 1 m.2 és egy 2.5"-nek van hely.
Raspi kilőve, mert az sem olcsóbb, mire az összes perifériás megveszem és nincs natív sata.
-
válasz
aprokaroka87
üzenetére
np
#57 Graphics
Backup részre gondoltam. -
válasz
aprokaroka87
üzenetére
XDA regisztrálsz, saját típus kikeres és összeszedetten, de türelmesen kérdezel, nagyon segítőkész a közösség. Múltkorában nekem ADB mellé ajánlottak valami spec szoftvert kérésre. Ezt megelőzően UADNG előtt nyomtam wondershare backupot, szintén támogattak. Gyártónként eltérő lehet, 10+ éve twrp team win segített és totál más volt a metódus.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Nincs.
-
aprokaroka87
nagyúr
Android esetén van általános teljeskörű mentés?
alkalmazások + adatok, névjegyek, sms, stb.
Meg természetesen kép, videó, hang.Offline megoldás, és olyan ami kompatibilis másik Android eszközzel, és teljesen automatikusan állít vissza mindent ha azt szeretném.
-
Sketch001
tag
válasz
instantwater
üzenetére
Kb minden nas tudja már az automata mentest telefonról - is-.
Ha kész nast keresel...Ha DIY dolgokba akarsz mászni pl owncloud tud egy csomó izgi dolgot és a legtöbb ingyenes nas platformra rá lehet tenni, truenas, omv, etc... Nem akkora atomfizika.
-
válasz
instantwater
üzenetére
+1 tapasztaltam
köszi hogy megosztottad -
Google photos egy csapda.
Egy idő után fizetni fog az user, egyre többet, mert különben nem tud emailezni sem.Én is fizetem évek óta, és látom, hogy csak egyre növekszik az adatmennyiség.
Legutóbb épp a 100 gigás csomagot híztuk ki family csomaggal, mert a párom szereti tucatjával lőni a képeket, hogy legyen olyan amin épp nem mozdult be a gyerek, és a kamerába is néz.Automatikus Google photos szinkron, 5 mega per kép.
Ha pedig nincs automatikus szinkron, akkor olyan, mintha nem is lenne ez a szolgáltatás.
Nem győztem törölgetni a szemem, milyen gyorsan fogy a tárhely, ami az én email fiókomat is érintette a family miatt.Degoogle folyamat elindult, nem tömöm a big tech zsebét tovább.
Keresem a NASt.
Photos jó lesz majd 1-1 album megosztására.+1
Ha Google photosból kell visszaállítani az nagyon PITA, mert az EXIF adatokat csak külön JSON formátumban adja vissza a Takeout.Feltölteni könnyű, költöztetni massive pain.
-
az átlag otthoni júzernek (kiindulva pár itteni hozzászólásból is) kábé nulla mentése van bármiről is
Akkor a 3-2-1-0 tervet 25%-ra hozta
Egyébként most, hogy szinte minden telefonon van és az automatikusan menti a képeket a Google Photosra, az sokat segít, mert van egy offsite backup. -
Graphics
Jómunkásember
Nekem inkább a fájlok a lényegesek, leginkább Photoshop, Lightroom, VSDC( videóvágó).
Van ami akkora méretű fájl, hogy a felhő nem játszik.
A többi dolgot szerencsére tudom szinkronban tartani, böngészi dolgokat és pár dolgot, de rengeteg betűtípust jobban szeretek localba menteni.
-
Ahogy múlnak az évek és gyarapodnak a számok (akár a közvetlen környezeted reálisan figyelve) úgy növekszik az esély. Exponenciálisan.
KB ugyanez a win. Több IT ismerős, kolléga és barát elődja, hogy neki semmi nem volt Xp óta. Azért a rendszerklón mégiscsak olcsóbb egy könyvelő gépén... pl#52 Graphics
Egy jó maxtor, de amúgy ugyanez a legtöbb belépő ssd elektronikája is k.
Milyen szoftverekkel dolgozol? -
PuMbA
titán
A PH-s kiesés az, bár tőlem elég távoli szerintem, ezért nem számítottam bele

"Ignorance is bliss, vagy hogy is van ez..."
Az biztos, hogy csomó pénzt megspóroltam, mert nem költöttem eddig semmit biztonsági mentésekhez kapcsolódó kiadásokra
De most a Guglival bevédem magam, hátha tényleg lecsap az a parányi esély. -
PuMbA
titán
Nem tudom, hogy szerencse-e, mert a szüleim gépe is adatvesztés mentes 18 éve. Nem tudok a saját környezetemben adatvesztésről, pedig 2012 óta 3 cégnél dolgoztam, ugyanúgy sehol sem döglött meg laptop-ban háttértár vagy omlott össze fájlrendszer. Elég stabilnak tűnnek a rendszerek. Hardveres hibáknak tűnnek az adatvesztések, tehát ha a gyárból valahogy kijut egy selejt.
-
Graphics
Jómunkásember
Ezt hívják szerencsének.

Aggódni akkor fog az ember, amikor megdöglik az eszköz, és akkor egy életre megtanulja...
Nekem 2000 körül összeomlott egy Maxtor partíciója... vagy tudja a fene mi volt...
Családi képek, videók, ezeréves dolgok szálltak el...
Na akkor anyáztam rendesen, és akkor még nem voltak populárisak az adatmentő programok..Azóta én mindent óvatosabb közelítek meg, van rendszerklón, adatklón és ha hozzám jön egy gép, akkor 0. lépés a meghajtó klónozása.. ÉS csak utána fogok neki bárminek.
Saját célra meg direkt most vettem 2x2TB HDD-t, és egy 4TB-ost a meglévő adat partícióm klónozására.
-
PuMbA
titán
30 éve PC-zek. Legelső HDD cserém egy 1,7GB-os Quantum Fireball volt, de azt, hogy mi volt előtte, nem emlékszem. Sose volt biztonsági mentésem, most sincs. Jelenleg is a gépben használatban lévő SSD-n vannak az adataim, képeim, videóim. Egyszer sem voltam ez idő alatt adatvesztés közelébe, sose kellett aggódni, hogy meg vannak-e az adataim, de most azért gondolkozok, hogy Gugli Drive-ba feltöltöm minimum a legfontosabbakat, hátha lenne valami atomrobbanás.
-
rednifegnar
senior tag
hat en ehhez az egesz csak ennyit tudok hozzafuzni:
https://prohardver.hu/allando/leallas_adatvesztes_tudnivalok.html
-
UPS-tól nem támad fel az adat, egy lokál off mentéstől igen.
#45 #44 zetor2000
Nem vagyok NAS- vagy cloud-ellenes, egyszerűen nem keverem össze a kényelmet a kontrollal. A felhő jó kiegészítő, de nem az első backup rétegem, mert a hozzáférés és helyreállítás nem kizárólag rajtam áll. Súlyozott mentésben gondolkodom: ami pótolhatatlan, abból több, egymástól független példány van; ami újraépíthető, abból kevesebb. Lokális munka, automatizált mentés külső médiára, verziózott archívum a crm összetevőkről (ha van), és egy fizikailag elkülönített off-site másolat együtt adják azt a szintet, ahol egy hardver-, szoftver- vagy bármilyen külső hiba nem esemény, csak 1-2p kellemetlenség. A rendszer nem elméleti, évek óta így működök, és 2017 óta elég adatvesztést láttam ahhoz, hogy tudjam: a legtöbb bukta nem technológiai, hanem prevenciós hiányosság.
Legrosszabb forgatókönyv: kihúzok egy másik hardvert a polcról és kb ~pár perc alatt indul a legfőbb platform, megszokott környezetben.
#43 Egon
"elég, ha van egy (lehetőleg offline) mentés"
Én adom a konzervatív lokál offline-t, már ez is oké, ha működik a tárhely - van pl egy sentinel check induláskor. Ha innen nézed van még egy valamilyen verzió a gépeden...
Plusz ugye a chrome is levesz némi terhet (bár ez sem az igazi, de legalább van) -
zetor2000
addikt
"Pedig egy kétlemezes NAS is bőven jó lenne legalább otthonra... De nem fog senki telefonról esténként kábelen napi mentést készíteni mondjuk..."
Egy NAS odahaza csak adatot tárol, általában (igen, van rá torrent kliens, meg plex, meg kamerakép rögzítő., meg mittoménmi is, akár). Oké, a gépeden lévő fontos adatok is rámenthetők, és akkor az adatod megvan 2 helyen. De ha betojik a NAS, akkor a rajta lévő adatok is odaveszhetnek.
Egy 4 lemezes, raid (5-6) tömbbel megspékelt NAS is csak a folyamatos rendelkezésre állást biztosítja, ami nem egyenlő az adatmentéssel. Ez az ún. "businness continuity" (üzletmenet folytonosság), hogy az adathordozók hibája esetén az adat még elérhető. Drága móka (1-2 lemezed kapacitása "kiesik"), de megér(het)i.Adatmentés az az, ha lenne 2-3-4 NASod, szerte a világban, és a fontos dolgaidat oda IS mentenéd.
-
zetor2000
addikt
Hát, ami odahaza a fiókban van, az jobb lenne ha nem odahaza lenne, hanem földrajzilag máshol...

És ahogy más is megemlítette, a 3-2-1 módszer mára kicsit módosulásra került. Ha nem is immutable verzióra, de egy felhő alapú tárhelyre mentés is jó lehet, mert ha beüt a krach, akkor baj van / lehet.Ha van egy mindenkitől jó messze, fenn a
pi..a felhőben, akkor az +1. Macerás, de ha tényleg fontosak azok az adatok, akkor kell egy ilyen. -
Egon
nagyúr
Egyébként a 3-2-1-1-0 mellett ott van az otthoni környezthez talán jobb 4-3-2 is, mint "továbblépési lehetőség" 3-2-1-ről.
Persze, inkább egyből 8-5-3, nem?
Hagyjuk már a túltolást, az átlag otthoni júzernek (kiindulva pár itteni hozzászólásból is) kábé nulla mentése van bármiről is. A legtöbb esetben bőőőven elég, ha van egy (lehetőleg offline) mentése, mondjuk egy mobilrackben levő vinyóra, mert elég nagy balszerencse kell ahhoz, hogy egyszerre (vagy nagyon rövid időn belül) pusztuljon meg mindkét példány. A 3-2-1 elv is enterprise és nem otthoni környezetre van kitalálva. Ha pl. leég valakinek a háza neadjisten, egy átlagembernek a legkisebb gondja is nagyobb lesz annál, hogy esetleg megsemisültek a fényképei. -
+1 és tényleg
Nem igazán értem én sem, de mindegy is. Annó ezt megoldottam és aktívak az archivumaim, az hogy kivel hogyan célszerű ezt verbálisan megoldani, főleg miután beütött a krach az messze vezet.#40 Egon
Az adat akkor van mentve, ha baj esetén visszaáll — teljesen mindegy, hány szám volt a nevében.A 3-2-1 modell nem azt jelenti, hogy „enterprise sablont” próbálok otthon erőltetni, hanem azt, hogy egy közérthető, bevált alapelvből indultam ki. Erre érdemes lehet — rétegeket építeni (immutable mentés, restore-ellenőrzés, verziózás), de ezek nem kiütik, hanem kiegészítik az alaplogikát. A többi fórumdekoráció.
-
Egon
nagyúr
Többféle mentés a legjobb 3-2-1 módszer.
LOL.
Ha már mindenképp entreprise környezetben használatos módszert akarsz otthonra, legalább tarts lépést a korral: a 3-2-1 módszer már lejárt, helyette a 3-2-1-1-0 szabály van...
A 3-2-1-1-0 szabály az adatmentés egy továbbfejlesztett módszere, amely a hagyományos 3-2-1 szabályra épít: 3 példány adatból, 2 különböző adathordozón, 1 off-site tárolva, + 1 immutable (megváltoztathatatlan) másolat, és 0 hibával történő visszaállíthatóság
-
A reakciok egy resze nagyon jol alatamasztja a felmeres eredmenyeit

-
Arcfelismerő
kezdő
Én a következőképpen oldottam meg : van 3 helyen is kópia mindenről. Az egészet betolom TrueCrypt file containerekbe kb. 10 gigás "partíciókban" ebből van 3 abban benne van minden igazán fontos cuccom.
a.tc
b.tc
c.tc1. Mindegyikről van egy használatban lévő verzió SSD-n bármikor felmountolható.
2. Van egy másolatom mindről egy külső HDD-n is, egyéb katasztrófa esetekre, ha az SSD megdöglene és/vagy az online tárhely lehalna
3. Online tárhelyre is fel vannak töltve de nem file-onként, hanem .tc fájl konténerenként.Havonta egyszer, vagy a fontos , új adatok bekerülése esetén csinálok a fő SSD kópiáról mind az offline HDD-re, mint pedig az online tárhelyre egy reszinkronizációt, hogy frissüljenek a .tc fájlok az új adatokkal.
Akinek a fontos adati beleférnek 30 gigába annak javasolt ez a megoldás (vagy valami hasonló elvű) de persze szabadon választott programokkal és online tárhely szolgáltatókkal.
Ha valaki ultra paranoid akkor a fenti metódust, még azzal is megfejelheti, hogy a truecrypt file containereket csak offline gépen csatolja fel, hogy nehogy valami hirtelen bekapott zsarolóvírus on-the-fly tönkrek*rja egy menetben minden létező adatát
-
Sketch001
tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Szélmalom harcba csak te akarsz belemenni
-
-
Szerintem a Kingston inkább azzal foglalkozzon, hogy azonos néven azonos terméket adjanak és ne sokkal gagyibbat. Mert ez elég rég óta szeretik csinálni.
Másrészt meg nálam úgy hullanak a termékeik, hogy a vargáné tápok kategóriájában vannak. Szóval az adatbiztonság első lépése az lenne, hogy nem döglik meg a meghajtó, amire ráteszem az adatot. -
PTM
senior tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
"Ezeknek az ügyeknek mi köze van az adathordozón, számítógépen, felhőben tárolt adatok furmányos ellopásához?"
Itt nem is az adatok ellopása az eredeti téma (a cikk említi, de ez a szál nem abból indult), hanem az esetleges elvesztése. Ez ellen pedig a mai felhős szolgáltatások elég jó védőhálót biztosíthatanak még akkor is, ha az ember nem foglalkozik vele külön.
Nyilván minél több és egymástól minél jobban elválasztott helyen van meg valami, annál biztosabb. Szerintem az is teljesen fair ha valaki azt mondja, hogy őt ez az gész baromira nem érdekli és nem foglalkozik vele. Csak akkor panaszkodni sem fair egy esetleges baj esetén.
-
Sketch001
tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ha nem érted olvasd el a cikket ami alatt beszélgetünk, a hszt amire reagáltam
-
válasz
Sketch001
üzenetére
töröld ki bármelyik szülőnek a gyerekéről készült mappáját amiben az elmúlt pár felejthető évtized képei vannak
Megadom a hozzáférést a számítógépemhez, ha találsz akár egyetlen mappát is amiben akár egy fénykép is van a gyerekekről, akkor veszek neked 128 GB DDR5 RAM-ot

Offline tárolom az ilyen jellegű dolgokat, de nem azért mert különösebben foglalkoznék a személyes adataim védelmével, hanem azért, mert ezek a képek sok-sok száz GB-ot foglalnak el, ezt hülyeség a napi használatban lévő PC-n tartani

-
Cassi
őstag
Minden laikust (azaz a populáció 95+ százalékát) lebeszélnék az ilyen adatvédelmi programok használatáról, beleértve különösen azokat, akik informatikai fenoménnek gondolják magukat, mert egyszer már kiadtak egy "dir *.*" parancsot. Ezeket használva sokkal nagyobb az esélye az adatvesztésnek, mintha nem csinálnának semmit.
-
Sketch001
tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ha nem érted olvasd el a cikket ami alatt beszélgetünk, a hszt amire reagáltam, töröld ki bármelyik szülőnek a gyerekéről készült mappáját amiben az elmúlt pár felejthető évtized képei vannak, aztán beszelgethetunk arról hogy mennyire áll a
"A meglévő adatainak 99%-a felesleges, az a pár szkennelt igazolványkép meg megvan neki e-mailben, ahogy átküldte asszonynak." állítás. És ez csak a triviális része a történetnek.Arról nem beszélve hogy itt nem csak képekről, hanem minden más adatrol is szó van. Jelszavaktol fölfelé.
-
-
Ezeknek az ügyeknek mi köze van az adathordozón, számítógépen, felhőben tárolt adatok furmányos ellopásához?
Ezekben az ügyekben egyrészről a csaló részéről papíron megkapott adatokat használták (papíron aláírt albérleti szerződés), másrészről meg röhejes módon a feljelentés után a bíróság által megküldött dokumentumokból tudták meg.
Ezek az ügyek csak annyiban kapcsolódnak a cikk témájához, hogy gátlástalan, erőszakos emberekkel szemben sem a kibertérben, sem IRL nincs esélye egy szabálykövető embernek

-
Csandi
addikt
válasz
Sketch001
üzenetére
A gaming a hobbi, ahhoz elég ha van annyi hely, hogy a játékok felférjenek.
Ezen kívül én pl. teniszezek meg motorozok, ezekről nem fotózkodom meg videózok folyton, milyen adat kéne?
Gyerek valóban nincs, de valszeg azokat a fotókat is telón tárolnám, mivel úgyis azzal készülnének.
-
Az a jobb szenárió.
Van még két három másik verzióra is esély (egész nagy százalékot érinthet pl MO-n), amiből megtanulja majd az ember, hogy miről szól ez a történet.
-
MongolZ
addikt
Én inkább azt mondanám, hogy az átlag user szarik rá, mert nem is kell vele foglalkoznia. A meglévő adatainak 99%-a felesleges, az a pár szkennelt igazolványkép meg megvan neki e-mailben, ahogy átküldte asszonynak. Ha hirtelen eltűnne az összes, helyileg digitálisan tárolt adata, kb semmi nem történne.
-
Csandi
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Hasonló kommentet akartam írni. Tulajdonképpen nincs is saját adatom, párszáz fotó a telómon, egy CV azt ennyi.
Gaming videók streamable-ön meg youtube-on, jelszavak fejben.
Céges dolgok meg céges laptopon / felhőn.
Legalább nem kell sokat tárhelyre se költeni, egy darab 2Tb-os M.2-t is csak félig tudok megtölteni.
-
anaqer
veterán
Lemaradt az (x)
-
Sketch001
tag
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Egy jobb ha offsite van nyilván... Betornek, leég, akármi. Cimbora garázsban tartott mentese ment tönkre mert a szomszéd garázs gyulladt ki, és az ő oldaláról is gazdagon oltották...
Azóta abszolút r=1 user módban vett két syno nast, és az egyiket bedobta a szüleihez local meg offsite menteni. Nekem is körbe van szinkronizalva a család, mert a gyerekek képei, egy csomó dokumentum, etc... Vannak rá értelmes, viszonylag egyszerű megoldások...
-
aprokaroka87
nagyúr
-
Hát, nagyon nagy sz@rban lehet az az adathalász, aki addig alacsonyodik, hogy az én adataimra fájjon a foga
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Pénzt nemnagyon tartok a bankszámlámon, az otthoni kamerán leginkább a kutyát tudja megfigyelni, az otthoni gép Képek mappájában lévő fotóktól meg sírva fakadna, annyira röhejes turistafotók vannak ott

Dokumentumok mappában van pár laborlelet, nem érdemes feltörni, aki kiváncsi lenne rá, az kérdezzen nyugodtan
Felhőt meg nem használok, első dolgom a OneDrive és a GoogleDrive kiiktatása.A cégnél meg tényleg profi az IT csapat, talán kicsit túl is van tolva az adatvédelem, se a céges telefonra, se a céges laptopra nem tudok semmit telepíteni, zárt mindkettő

-
Oldman2
nagyúr
Pendrive mint biztonságos adattároló?
-
Ha van egy napi mentős pl nvme +fiókban még egy hdd és pl pc/eszközöd műxik normálisan, azért az már egész tartós hármas tud lenni. Sentinel vagy bármi kondíció figyelés nyilván alap. Felhőn max jelszóval és skálázva. Kézben tartva, pl méretre néha rápillantva kontroll érzést nyújt. Esetleg saját tárhely/ek/ ftp. Ez a dropbox/one/gdrive menő, de röghöz köthet + van amikor nincs 100% hozzáférés lásd m$ ráadásul illuzíó és méretben egy idő után elhúz a körbeszinkronizálás miatt.
-
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Azért egy bármilyen cloud storage appot (Google Drive, Dropbox, Onedrive, stb) felrakni és beállítani nem több, mint 5 perc, és már sokat hozzátesz a véletlen adatvesztés ellen.
-
aprokaroka87
nagyúr
Nem lehet hogy az a gond hogy sok esetben körülményes, és sok beleölt idővel jár a folyamatos mentési feladat?
-
Az biztos, hogy a teljes népességet tekintve a megkérdezettek közel fele úgy vélte, hogy maximálisan, vagy legalábbis meglehetősen tudatosan védi saját adatait
Úgy vélte, vagy ténylegesen úgy is van, az két különböző dolog. Nem egy helyen láttam már, hogy egyetlen külső HDD-n tárolják az összes fontos adatot. Amikor bekérdezek, hogy mi lenne, ha ez a külső HDD eltűnne/tönkremenne, akkor meg leizzadnak, meg csodálkoznak
A kedvencem: Miért, ez tönkemehet? -
mpierre
veterán
Ami eddig bevált, az a nas, mobilvinyó, bd. Ebből a bd kivételével bármelyik megugorható. A pendrive meg általában szeret kimosódni a gatyával együtt.
-
Graphics
Jómunkásember
Mindegyik gyártónak lehetne javaslata...
De a hétköznapi user szarik rá... Se felhőbe, sehova nem ment tudatosan... Ezek a mentések csak egy véletlennek köszönhetően fordulnak elő...
Vagy ráteszik az életüket ilyen repi fa-műanyag hoki pendriveokra ... Simán beszarik
Pedig egy kétlemezes NAS is bőven jó lenne legalább otthonra... De nem fog senki telefonról esténként kábelen napi mentést készíteni mondjuk...
Én is éveken keresztül szívattam magam, sok fotóm elveszett... Most legalább van egy házi NAS-om, relatíve redundáns adattárolással, ahova mindennap WiFi-n keresztül Foldersync segítségével a család minden tagjának mentve vannak a képei.
Ez is rejt persze kockázatokat... Ez sem a tökéletes, mert lehet adatbiztonság szempontjából közel nehéz ezt házi körülmények között megugrani... De legalább nyugodtabban alszok

-
Cassi
őstag
Valahogy sejtettem, hogy a Kingstonnak lesz egy megoldási javaslata a problémára.
-
Ez nagyon érdekes téma és lehetne vesézni szakmai szemmel pl a felhővel járó problémákat. Vagy a mentésre leginkább alkalmas szoftvereket. Minden esetre köszönöm a cikket!
Új hozzászólás Aktív témák
- SAMSUNG PM9E1 "9100 PRO" 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- Western Digital Blue SA510 500GB SATA3 - Új - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 860 PRO 2,5" SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung 860 Pro 256GB V-NAND SSD
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Western Digital Purple SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- LG 55C4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4088
- Samsung Galaxy S20 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Acer Nitro 5 AN515-58-75F8 Gamer notebook - i7 12700H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

) sokkal tudatosabban áll az adatmentéshez, adatbiztonsághoz.

Hagyjuk már a túltolást, az átlag otthoni júzernek (kiindulva pár itteni hozzászólásból is) kábé nulla mentése van bármiről is. A legtöbb esetben bőőőven elég, ha van egy (lehetőleg offline) mentése, mondjuk egy mobilrackben levő vinyóra, mert elég nagy balszerencse kell ahhoz, hogy egyszerre (vagy nagyon rövid időn belül) pusztuljon meg mindkét példány. A 3-2-1 elv is enterprise és nem otthoni környezetre van kitalálva. Ha pl. leég valakinek a háza neadjisten, egy átlagembernek a legkisebb gondja is nagyobb lesz annál, hogy esetleg megsemisültek a fényképei.