- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen széket vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Raspberry Pi
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Az AMD vs. INTEL vs. NVIDIA topikban - ami eredetileg VGA topik volt - felmerült, hogy ne legyen a VGA-ra korlátozva a beszélgetés. Tekintettel arra, hogy ez a topik jóval kisebb forgalmú, így ezt most bezárjuk, és a másik topikkal összevonva ott folytatódik tovább a CPU, processzor téma is.
Aktív témák
-
Diniboy
aktív tag
Az utolsó oldalt végigolvastam , nagyon megy a hitvita
Amiért benéztem, havernek kellene egy budget gaming gépbe budget cpu, mondjuk ilyen budget ( xD) RTX 3060 alá hátha az majd kapható is lesz MSRP áron .
I3 10100F 30-35k HUF között szörnyű lenne alá ? Nézegettem pár tesztet és kb ugyanaz mint egy 3100 vagy 3300x de azok mind drágábbak. Ryzen 1600 AF is volt tervbe de az megdrágult . Minden marha drága most
Van olyan ami sokkkal jobb fps/ft arányt hozna 10100Fnél ? Szerintem Amd oldalán a 3xxx árak nagyon elszáltak ahoz képest mennyi az IPC
Persze ha ki lehetne várni egy hasonló árú 5300x et vagy 5500 at , azok biztos odacsapnak majd ,de ezekről még semmi hir. -
szucstom
őstag
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni. Kinéztem most újonnan egy Acer Swift 3-as notebook-ot, melynek két verziója van. Intel core i3 10th + Intel UHD és Ryzen 3 4300U + Vega a két verzió... Hardveresen annyira nem mozgok otthon a témában, tudnátok esetleg pro és kontra mondani a két konfigról, hogy melyik milyen?
-
-
NoMix
tag
válasz
zsintai1987 #2485 üzenetére
Nem értem a dilemádat én DP szervet dobtam össze Használt CPU itthon 44500FT kettő együtt alaplap EBAY mert azt nincs itthon 40000FT + szállítás és 40000FT 32GB DDR1333R de CPB fel tolja 1600-ra mennyi volt a kereted???
-
NoMix
tag
válasz
Petykemano #2484 üzenetére
Kifejlesztették az Intel marketinges hazugságot de a Zen3-nál már el hagyták.
-
Frozen
addikt
válasz
zsintai1987 #2485 üzenetére
Az a 7700k mai napig bármit kiszolgál ylehet hpgy nem a legjobb és valaminél már nem nyújt akkora teljesítményt pl mint a zen3 de még mindig egy elég erős proci a piacon.
Alaplap ezt sokszor mondják drága így úgy ,szerintem sokkal ütősebb lapokat és minőségit csinálnak Intel cpu alá mint amd. Mikor vettem az 5900x nem találtam nornális alaplapot sőt nem is volt max jó drágán (210€ toma x570) ami volt intelem régen abban egy z370 ascrock pro fatality gaming i7 volt és akkoriban tobbet tudott mint amit most vettem 210 er. 10Gb lan/ 3 db pcie/még csak rendes hiba kijelző sincs rajta..... Csak ilyen gagyi 4db pici led... A tobbiről nem is beszelek inkább -
zsintai1987
tag
Az fx nekem előre lépés volt. Egy atlon 1700at váltott.
A 6600 egy p4et, ezis csak előre ment
A 7700k drága tanulság volt 140-ért...
Oké így kell kiszamolni. Köszönöm, de hogy jön ez ahhoz hogy az új Intelről meg szinte alig tudni valamit de már jobb mindenben?
Ha most megtudod mondani hogy az 5800hoz képest mennyit fogok nyerni unityben/Sony Vegas 15ben/filmaromaban, Obsben a 11600tol a 11900ig bezárólag rögtön visszamondom a rendelés!
De úgy hogy max 3het múlva ittlegyen, és az 5800arabol kijöjjön alaplappal együtt!
Vagy menjen az ab350 és asrock lapomba, vagy az 570prime-omba.
Érted a dilemmámat?
A keret 170 000HUF -
NoMix
tag
válasz
zsintai1987 #2479 üzenetére
FX8xxx széria teljesen azonos a Phenom x6 szériával. Ha nem vagy marketing fan akkor ezt tudtad.
Feldolgozó egységeket tudod hogy hogyan kell ki számolni?
L1 + L2 + L3 összes útja, Belső órajel Memóriánál DDR4 esetén ha DDR4-3200 az 3200MB/s ezt osztani kell az adat busszal ami 64bit, a kapott eredmény be szorzod a feldolgozó egységek számával és meg kapod a processzorod valós sebességét elméletit mert ha több van 64 feldolgozó egységnél akkor több memóriát kell a processzor alá pakolnod. Tehát 336 feldolgozó egység esetén már kevés az egy ram busz és legalább 5,25 de legfeljebb 8 ram buszt tehetsz az alaplapba. Ha többet teszel számolnod kell a késleltetéssel ám de nem egy nagy lépték az 8 ram busz és 100MHz bázis órajel esetén 10ns a válasz idő a csatornák között. Az AMD mikró architektúra 576bit SSE4.a , az Intel 768bit AVX3.2 és minden feldolgozó egység rendelkezik a teljes utasítás készlettel amit szabadon akár két bitenként leválasztva is tud használni ez az FPU tulajdonsága a processzoroknak tehát ha 64bit-es mikró kódú programot kell futtatni akkor az intel esetében 11 egységre osztható föl egy feldolgozó egység és az AMD esetében 9 egységre. Memória megcímzése is ki számítható a mikró kódok bitenkénti teljes összegéből 575+574+573+...+1= ... az eredményt szorozni kell a feldolgozó egységek számával majd felezni és azt négyzetre emelni. szólj ha valamit ki hagytam... -
koko52
nagyúr
válasz
palfitom #2478 üzenetére
Csak nem azokra tesztekre gondolsz, mikor a nagy tesztelőknél minden mag tudta a max boostot, csak azok a procik nem amik a nagyközönségnek mentek
.
Linus ezért bírom, nemrég is kapott egy limitált intel példányt, szépen kifigurázta.
Vagy ott van Jayz, az egyetlen tesztelő, ahol intel 10900k nem melegszik 90C fölé, mindenki más a világon szarul mériÉn már megtanultam, hogy az az igazi amit én mérek
-
zsintai1987
tag
:wutface:
A 6700knal tudtam mit veszek, a 8320fxnel is
A 7700knal sajnos nem figyeltem
Az 1600x, 2700x, 3700xnel már tudtam mit veszek! Nem dőltem be a marketing rizsának!
Ha igen akkor a 2700x helyett 9900kt vettem volna amit a Principle Technologies "khmm kamu/hamis tesztelt"...
Na és hogyan kell számolni és mit mert nem értem mire gondolsz! -
palfitom
félisten
Azért volt már arra is példa, hogy más példány került a megjelenés előtti tesztelőkhöz, mint később a boltok polcaira!
Ezért kell (javasolt) megvárni a "béta-teszter" nagyközönséget, akik nem egy "mókolt" példányt vetnek górcső alá, hanem pont olyat, amit te vagy én is megvehetünk. -
Piszmaty76
aktív tag
Én már leírtam őket egy jó ideje és ezzel tuti nem vagyok egyedül. Majd meglátjuk az új főisten milyen irányba viszi a céget, vissza tudja-e szerezni sokunk bizalmát. Hogy fog hozzánk vevőkhöz viszonyulni, mert amíg egyeduralkodó volt megtehette, hogy generációról generációra hülyének nézzen bennünket. Mindezt úgy, hogy szerintük számunkra volt a megtiszteltetés, hogy mocskos mancsunkat pofátlan összegekért a "korszakalkotó" cuccaikra tehettük. Nos, most már marhára nem vagyunk bizsu cuccaikra kényszerülve, van azért a pénzért már arany is. Vannak akik megtiszteltetésnek veszik ha a homlokukra kakilnak, vannak akik beduzzognak emiatt, szerencsére nem vagyunk egyformák. Remélem az új főnöknek sikerült évek alatt rendbe tenni a céget, visszaszerezni a cég pozitív hírnevét a verseny miatt és a barom részvényesek támogatják majd ebben.
-
NoMix
tag
válasz
zsintai1987 #2474 üzenetére
Várjuk meg a teszteket úgy beszélgettek itt mintha a számítás technika egy földönkívüli technika lenne mikor ezeket a szakemberek pontosan méretezik és ismerik minden tulajdonságát.
Ha meg elmondom hogyan kell ki számolni akkor meg nem hiszed el mert szembe megy a marketinggel! -
palfitom
félisten
válasz
zsintai1987 #2474 üzenetére
Touché!
-
zsintai1987
tag
A zen 5800as találgatásos topikban meg asszem pont te írtad, hogy nem hiszel a pletykáknak , várjuk meg a teszteket, CB nem számít mert nem azt futtatom egész nap, Aida sem számít mert azt sem indítom el, majd ha megjelenik akkor írjuk le az Intelt.
Megjelent a zen és lenyomta...
Most megsem jelent az intel de már veri az 5950xtultrasupereket a pletykák szerint!
Ha CBben jobb lesz egy magon mint a zen akkor számít a CB teszt?
3evvel ezelőtti lapba belemegy legalább?
(szaggat még az egér? Bocs nem hagyhattam ki)
-
Frozen
addikt
Kivárjuk a végét,de azért egy nagy procigyártott ne írjunk le. Amd meg nem sok proci jött össze mióta jelen van. Mármit olyanra gondolok amivel ringbe tud szállni.(ha igaz a pletyka akkor a 14nm intel még a 7nm zen3 at is veri
amd csak rohan ,de nem hoz ki annyit amennyit lehetne)
-
-
-Gabesz-
senior tag
Az 5600x gyorsabbnak nem gyorsabb, inkább azonos vagy lassabb mint a 10900k. Mert ugye ha alapon van a 10900k jó indulattal azonos (pár fps-el jobb a 10900k), ha tuningolva van, akkor meg gyorsabb a10900k
Amúgy meg nem egy liga árban sem, a több mag még mindig jobb. -
Frozen
addikt
Mert nem is valószínű ,hogy annyi erőforrást nyomnak rá. Azért egy hatalmas cégről beszélünk ami évekig a top1 gyártó volt és hirtelen mindenki temeti őket. 10nm minek tolja ha már az amd 5 re tér át? A leg okosabb lépés ha az errődorrások nagy részét 5 vagy 7 nm re teszi át. Én a 7est is kihagytam volna és egyből 5 fejlesztenék. Egy teljes gyártó sort megsprol vele meg egy csomo fejlesztést. Szerintem amúgy javában megy a háttérben a 7nm fejlesztés ami egy egész szép órajelel fog megjelenni ami nagy eséllyel még az 5nm amd előtt is lesz.
-
koko52
nagyúr
válasz
huskydog17 #2466 üzenetére
Szóval 3 éve nem tudnak 10nm asztalit csinálni.
-
huskydog17
addikt
"Nem tudnak procit csinálni 14nm alatt. Lásd 10nm lebőgést."
Ennyire azért nem túlozzunk. 3 éve kezdte el az Intel a 10nm-es CPU-k gyártását, abban az évben még csak egy CPU-val kísérleteztek (Core i3-8121U), nyilván azzal gyűjtötték a tapasztalatokat az új node-on.
1 évvel később jött a 2. generációs 10nm-es CPU család, az Ice Lake, ahol már egy tucat CPU-t kínáltak. Ismét egy évvel később a 3. generációs 10 nm-es gyártósoron mára több, mint két tucat CPU-t gyártanak (egész pontosan 28), szóval drasztikusan javul a 10 nm-es gyártósor évről évre.
Igaz, egyelőre még csak mobil fronton vannak jelen, valószínűleg az asztali verziókhoz szükséges alapórajelet nem tudták még elérni, így maradt a mobil vonal. 28 különböző CPU már elég szép mennyiség és azt sem lehet mondani, hogy hiány van belőlük. Még itthon ma már sok olyan notit lehet kapni, amelyben már Tiger Lake CPU is van, de az Ice Lake notikból aztán annyi van, mint tenger még a hazai kínálatban is. -
olymind1
senior tag
Jaja, meg volt olcsóbban is, Ryzen 5 2600 43-44k körül, ahhoz képest jelenleg a 3600-ért a 70k-t is sokallom (igaz volt az is 60k körüli áron), az 5600X-ért a 120k-t meg egyenesen nevetségesnek találom.
Bár azért kiváncsi leszek a 11. generációs intel procik sebességére is, meg hozzá a lapokra is, ha végre minden lapban 3200MHz lesz a hivatalos ram sebesség, plussz az olcsóbbak is megkapják a pci4.0-t a vga-hoz meg az ssd-hez, persze majd nyilván az ár dönt majd végső soron.
-
-
koko52
nagyúr
válasz
Petykemano #2459 üzenetére
Ha kb egyforma gyorsak lesznek, akkor nekem még mindig megér +30-50 dollárt egy kisebb fogyasztású jól hűthető cpu.
Nekem az jön le, hogy az árakkal szépen elhúznak felfelé egymás vállát veregetve. -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Petykemano #2456 üzenetére
Azért az 266$ ha nem írtad el a pénznemet.
-
koko52
nagyúr
válasz
Petykemano #2456 üzenetére
Igen, ebben reménykedem. Akkor AMD is kénytelen lesz vágni
-
-
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #2449 üzenetére
De erre az Intelnek ott van a mesh-es megoldása, ami egész jó
[link]Csak ezek már kezdetben másfélszer nagyobbak voltak, mint a mainstream fivéreik.
[link] [link]Tehát lehet, hogy egy 18 magos Rocket Lake-X-hez már 700mm2-es lapka kéne.
Az a gyanúm, hogy ezeket már 10nm-en fogják hozni. Nem arról volt szó, hogy az ice lake elkészült szerverbe?
Egyébként kétségtelen, hogy jelen pillanatban a gyűrűre fűzött gyűrű topológia előnyösebbnek tűnik, mint a mesh.
-
Frozen
addikt
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #2448 üzenetére
Igen, ezzel tisztában vagyok. Még ha nem is lenne tökéletes a skálázódás, 2 lapkával a tetemes méretű multicore-lemaradás legalább részben orvosolva lenne.
Azaz, ha kell 8 maggal 5 GHz felett pörög, ha kell, 16 maggal videót vág 4 GHz-en.
Ez többet erővel mint ésszel felfogás, de az AMD által kifejtett kényszer még ráviheti őket erre. -
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #2444 üzenetére
"Vajon hány magnak lehet ott még elég hely, ha az Xe IGP-t lehagyják?"
Nem az abszolút lapkaméret ami igazán számít. A 10 magos Coffee lake esetén látszott, hogy az már nagyon a határon volt, vagy át is lépte. A magok közti késleltetés elkezdett nőni a ringbus miatt.
De ez korábban is ismert probléma volt. Volt olyan 10+ magos változat a HEDT kategóriában, ahol már dupla ring busz volt. Ha csak azt meg tudják csinálni, akkor legrosszabb esetben ott vannak, ahol az 1950X, jobb esetben ott, ahol a 3950X.Én nem csinálnék olyan stop-gapet- ami nem tökéletes, ami csak az 1950X integrációs szintjét hozza. A 8 magos rocket lake DT-nak, játékra tökéletes.
Annál nagyobb magszámra meg ott vannak a HEDT változatok mesh busszal. Felesleges volna olyat csinálni, ami mondjuk 16 magig skálázódik és ugyanolyan rossz játékra, mint a kurrens mesh-es HEDT.Ha viszont hozzák a 3950X-et (itt még mindig az integrációs szintre gondolok), akkor akkor viszont nyilván nem csak 16 magig tudna skálázódni.
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #2442 üzenetére
Igen, ez ebbe az irányba mutat.
Vajon hány magnak lehet ott még elég hely, ha az Xe IGP-t lehagyják?
És ha socket alapterület növeléssel 2 die-t összedrótoznak, a Core2Quad tiszteletére? -
koko52
nagyúr
válasz
Petykemano #2442 üzenetére
Ezzel is számolnia kell, hogy ha kisebb nm-re megy kisebb felületen kell hűtenie. És a fogyasztás nem az erősségük.
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #2441 üzenetére
"Talán csak az "óriási méretű szilíciumot a vevőnek" kártyát nem játszotta ki az Intel a jelenlegi eszközkészletéből."
A lapkák mérete eddig növekedett a magok hozzáadásával. Az intenél tapasztalható kapacitáshiány talán pont ennek következménye.
De azt hiszem, a ~280mm2-es rocket lake-kel az óriási méretet játssza ki az intel.De azt meg kell hagyni, ügyesen csinálja, hogy így is versenyképes.
-
paprobert
őstag
válasz
zsintai1987 #2437 üzenetére
"Sőt akiknek a dozer idején fontos volt a hőmérséklet és a fogyasztás, azoknak mostmar nemis annyira fontos csak legyen +4max fps"
Akkor is fontos volt, és most is az. Egyrészt azért, mert ha ki van maxolva a fogyasztási keret, az előre jelzi hogy ott nem lesz több teljesítmény.
Másrészt ha ez mellé jó indulattal is csak közepesnek nevezhető teljesítmény társul (FX), az egy gyorsan avuló, működés közben rossz fogyasztási karakterisztikájú PC-t fog eredményezni bármilyen workload esetén.
Úgyhogy itt az út vége a kékek számára. Talán csak az "óriási méretű szilíciumot a vevőnek" kártyát nem játszotta ki az Intel a jelenlegi eszközkészletéből.
Hogy ezt megérje meglépni, ahhoz előtte be kellene fagynia az Intel CPU-k keresletének. Nem sok esélyt látok rá, de maga az eszköz létezik. (jobban belegondolva a hibrid próbálkozásuk már felfogható ennek) -
meszimilo
friss újonc
Sziasztok!
Új gép összerakásán gondolkozom és két processzor van versenyben nálam: intel i5 10400f és Ryzen 5 3500x. Kérdésem az lenne, hogy a kettő közül melyik ajánlatánok jobban?
Főleg játékra lenne használva a gép (főleg a mostani online FPS, LOL és WOW játékok, de mondjuk egy Cyberpunkot is megnéznénk majd rajta
). És emellett nagyon hobbi szinten fényképek szerkesztésére is használnám (Photoshop, Luminar). Az intel proci egy MSI B460M-A PRO alaplapba lenne, míg az ryzen 5 egy Asus B450M-A-ben.
Előre is köszi a válaszokat!
-
Petykemano
veterán
válasz
zsintai1987 #2437 üzenetére
Ha fiókban rejtegetett titkos új és szupergyors architektúrája nem is volt az intelnek és a 10nm is csúszik, azért piaci súlya, beágyazottsága és gyártó kapacitása van.
Ha az AMD holnap kétszer olyan profikat gyártana mint az intel, akkor sem tudná hirtelen átvenni a processzorpiaci elsőséget, mármint bevétel, megrendelés, volumen tekintetében.Tulajdonképpen - egy kis elfogultsággal - ott vagyunk már most, hogy az intel termékeire azért van kereslet, mert az AMD ki se tudná szolgálni azt a mennyiséget.
Ennek könnyen lehet az az eredménye, hogy néhány év múlva az Intel azért összeszedi magát... elkezd rugalmasabban, gyártástechnológia-független módon fejleszteni, használni a bérgyártókat és kikecmereg abból gödörből, amibe látszólag beleragadt. Úgy tűnik, hogy még nagyon sok évig tudna technológiai hátrányban (feltéve, hogy nem nyílik az olló) is lényegesen nagyobb szereplő maradni.
Az intel iránti rajongás ennélfogva nem alaptalan. Én nem mernék arra fogadni, hogy mondjuk 2-3 év múlva a jelenlegi 10-15% vs 80-85%-os piaci részesedésből mondjuk akár 30-40 vs 60-70% lesz.
Az intelt választók mentségére legyen szólva, hogy anno a bulldozer mellett tényleg semmilyen érv nem szólt. Egy mai intel proci lehet, hogy lényegesen többet fogyaszt, jobban fűt, drágább alaplap és hűtő kell hozzá, mint árban megfelelő AMD-s vetélytársa, de egészen a zen3-ig bizonyosan hozott mondjuk 3-4% fps többletet. (némely esetekben akár többet is)
Mivel az érkező Rocket lake hoz a konyhára, így persze nem lesz tartós az sem, hogy a zen3 elvette ezt az érvet az intel oldalról.
-
zsintai1987
tag
Emlékszem voltak itt olyanok hogy a 9900k után is fiókot meg 10nm-t, meg az Intel 10nm az=tsmc 7nm-t meg hasonlókat hallucinaltak!
Sőt akiknek a dozer idején fontos volt a hőmérséklet és a fogyasztás, azoknak mostmar nemis annyira fontos csak legyen +4max fps (a minimum nyilván nemszámít)
Sőt az ár sem számított, "mer a minőséget meg kell fizetni"
Most meg valahogy túlárazott az a proci ami mindenben jobb...
Vicces, pedig 2013ban mit kaptam itt a VS csoportban mert 8320at mertem venni és gyári hűtővel tolni...
Aztán a 6600kt lecserélném 7700kra +5%ert 140 000forintert cserébe... Na a jó édes anyukáját az Intel ék... A 7700k azóta megdoglott az fx meg asszony gépekben elvan a mai napig -
Petykemano
veterán
Abban a cikkben nincs leírva, hogy 2021Q4. De lehet, hogy csak elkerülte a figyelmem.
Verseny szempomtjából valóban az lenne az ideális, ha az AMD a Rocket Lake érkezésére kiadná a Warholt, és a valószínűleg Q4-ben érkező Alder Lakere pedig a zen4-gyel válaszolna.
De már nem hiszek a tündérmesékben. Én nagyon meglepődnék, ha az AMD ennyire prompt tudna lenni.
Örülnék ha már idén megindulna a DDR5 és nem kéne még két évet várni.Én nagyjából mindenhol máshol azt a véleményt olvastam, hogy a zen4 egy olyan elnyújtott fejlesztési etap, mint a zen2 volt és legkorábban 2022 tavasz folyamán jelenhet meg. A hosszabb periódus.hagyta űrt pedig a Warhol hivatott betölteni.
-
Piszmaty76
aktív tag
Az I7 6700K-t anno közvetlenül megjelenéskor vettem meg, meglepő módon az is igen nyögvenylős volt. Röhejes elérhetősége volt és 140e Ft-ba került a türelmetlenségem. Intel és 2015. Nem emlékszem ilyen mértékű e-ökölrázásra a gyenge start és pofátlan kezdeti árazás kapcsán. Azóta mindig belekalkulálok pár hónap türelmi időt a kezdeti bolondokháza elkerülése végett.
-
Frozen
addikt
Igen én linkeltem es az az olvadási pont volt annyin. 5,3 is jó ,mert ennyire még az amd sem képes a 7nm rel. Azért mondod hogy majd amikor a 7nm re mennek kevesebb lesz a hz hát azt alig hiszem hogy jövő évben ha eljön az intel 7nm cpu-ja ddr5 mellé ilyen 3-4 ghz ketyegőt adnának ki.( Az intel mindig magasabb órajelen ment,és az 5,3+ tuning simán meg lehet az 5,5 is akár)
Minden esetre meg kell várni mi kerül a boltokba na meg mennyi,mert az amd sem tud eleget teríteni. -
Frozen
addikt
Írtam ,hogy most vakvágányon vannak ,de azért hogy hova fognak fejlődni azt előre nem lehet megmondani. 7nm lehet már olyan procival drukkolnak elő amitől az amd behídal ,de ez meg csak találgatás kivárjuk a végét mi lesz jövő év végén :)
A zen 4 valószínűleg tolodik 22 re hiszen nyár fele jön majd a zen3 csiszolt verzió sok értelme nem lenne rá pár hóra meg kiadni az új foglalatos procit.
-
koko52
nagyúr
Nem tudnak procit csinálni 14nm alatt. Lásd 10nm lebőgést. Ha sikerül lemenniük az ismeretlen 7-re, nem lesznek magas Hz-ek ne aggódj! Az 5 Nm minimum +20% IPC-t és magasabb Hz-et hoz AMD-nél. A mostani Zen3 jócskán alatta lesz.
Intel egyre távolodik AMD-től hiába próbálod belelátni a 14nm-be a jövőt. A 11.gen csak egy újabb kínlódás óriási fogyasztással.
A 7nm-nek lesznek kezdeti betegségei bőven. Mire azokat kiheveri +1-2 év. AMD addigra kiforrott technikával dobja ki az új procikat. Lásd intel 14nm -
Frozen
addikt
Nem felejtettem el , és nem is azt mondtam ,hogy most ezzel a szériával most a csúcsra fognak törni. Viszont az figyelemre méltó hogy egy nagyobb csíkszéleségen jobb eredményekre képesek. Ergo a jövőt nem ismerjük de az intel szerint 22 vége felé térnek újra vissza a csúcsra. Ekkora már lesz 7nm és ha veri vele az 5nm+ amd-t akkor egyértelmű melyik lesz a jobb.
Piszmaty76
Nézd amikor volt a zen meg a zen2 akkor is sokan már azt mondták ,hogy jobb mint az intel ami szerintem nem volt igaz. A zen 3 jól sikerült át is vette a vezetést ,de közel nincs akkora előnyei mint sokan hiszik.Ha bele gondolsz megjelenéskor procit sem lehetet kapni és a kezdeti ár amit benyomtak a mai napig nem láttam még annyiért procit...
Személy szerint meg mindig azt mondom az intel jó csak nagyon drága ,igaz most lemaradtak és mellé is mentek a vágánynak,ahoz,hogy talpra áljanak időre van szükségük. -
koko52
nagyúr
-
-
Frozen
addikt
Durva amit az intelnél csinálnak ,11900k megveri lazán a 7nm zen 3 5800x es procit. Jó többet eszik ez tény ,de régebbi technologiaval készül a 7nm egy nagyon durva proci lesz ha így folytatja hamaraosan újra az élen fog járni.
-
NoMix
tag
"AMD-nél régebben erre két egyszerűbb mag egy egységbe integrálását alkalmazták. Most is elvileg teljesen más az AMD hyperthreading mint az Intel?"
Azért:
A szoftver gyártóknak szól hogy mennyi szálat mutasson a feladat kezelő, ennek csak reklám szinten van értelme. Maga a HyperTrading egy memória switch (memória vezérlő) ami kapcsolási feladatokat lát el a memória szálak között. Ennek az a feladata processzorban hogy a feldolgozó egységeket több szálra ossza szét tehát ha van 100 feldolgozó egység akkor 200 útvonalra ossza ki. Az Intel HT az egy IBM HT2 de az IBM POWER processzoraiban már régóta ismert a HT4 és a HT8. -
NoMix
tag
"Az intel processzorok egy magos teljesítménye azonos órajelen általában magasabb, mint a ryzeneké. Ugyanakkor több magon a ryzenek jobbak. Ez miért van?"
Ezért:
Az Intel tarolt az AVX3.2 miatt mivel az egy feldolgozó egységet 12 útra tud osztani 64bit programokhoz míg az AMD esetében az SSE4.a csak 9 útra képes. Ez feldolgozó egységenként 3 úttal több. -
Petykemano
veterán
válasz
jattila48 #2417 üzenetére
"Az intel processzorok egy magos teljesítménye azonos órajelen általában magasabb, mint a ryzeneké. Ugyanakkor több magon a ryzenek jobbak. Ez miért van?"
Ez a zen3-ig így volt. Azóta nem.
Aztán majd a Rocket Lake-től megint úgy lesz.Ennek oka sokáig az volt, hogy az intel CPU-k picivel magasabb IPC mellett magasabb frekvenciát tudtak elérni. Ez egy szálon viszonylag független a fogyasztástól, meg a TDP kerettől.
Több szálon dolgozva viszont a ryzenek ledolgozták a frekvencia hátrányt és valamivel hatékonyabb SMT-vel rendelkeznek, mint az intel HyperThreading.
"AMD-nél régebben erre két egyszerűbb mag egy egységbe integrálását alkalmazták. Most is elvileg teljesen más az AMD hyperthreading mint az Intel?"
A bulldozer magokra volt jellemző a 2 mag 1 modul. A ryzen magok felépítése messziről nézve a megszólalásig ugyanolyan mint az inteleké. 1 mag 2 hardveres szál kezelésére képes. -
jattila48
aktív tag
Az intel processzorok egy magos teljesítménye azonos órajelen általában magasabb, mint a ryzeneké. Ugyanakkor több magon a ryzenek jobbak. Ez miért van? A hyperthreading miatt van ez a különbség? Intelnél a hyperthreadinget a kellően hosszú pipeline jobb kihasználása teszi lehetővé. AMD-nél régebben erre két egyszerűbb mag egy egységbe integrálását alkalmazták. Most is elvileg teljesen más az AMD hyperthreading mint az Intel?
-
-
Bizonyos platformokon bizony csak kamillázok, hogy milyen használt piaci árak vannak. Amikor mostanában látok: 8 magos FX-ek 20-25k? Mi vaaan? Ryzen halo hatás? Vagy LGA1151v1-en a 7. generációs i5 és i7 árak, de akár a Skylake i7 árak is az egekben. Elképesztő. Persze általánosan drágul minden, a használt cucc is, nagyon szomorú.
-
-
jattila48
aktív tag
valószínűleg tényleg túlzás. de H-s alaplapot és mATX-et nem akartam a kevés DIMM és 1x PCIe miatt. Hasonló B-s alaplap pedig majdnem ennyibe kerül (47e Ft), akkor miért ne legyen Z-s. Amúgy sztem ez is elég lesz nekem 10 évig, aztán ha kell egyben cserélek mindent. Eddig sem volt olyan, hogy darabokban cseréltem volna.
-
-
jattila48
aktív tag
válasz
Mahrenburg #2406 üzenetére
drogot kivéve.
-
jattila48
aktív tag
válasz
KROK640 #2404 üzenetére
igazából nem bosszantana, ha rájönnék hogy jobbat is vehettem volna. Esetleg a jövőre nézve tanulsággal szolgálna, hogy máskor jobban járjam körül a dolgokat. Alaplapból meg ramból talán vehettem volna olcsóbbat is. Egyébként sokszor volt már, hogy utólag gondolva fölöslegesen szórtam el pénzt. Nrm feltétlenül számítástechnikára
-
KROK640
nagyúr
válasz
jattila48 #2402 üzenetére
Egy jó tanács tőlem :
Vásárlás után már ne nézegesd és latolgasd mit vehettél volna még, mert már megvetted, változtatni úgysem tudsz, viszont bosszantani és zavarni fog, pláne ha rájössz jobbat is vehettél volna.Egyébként szerintem az Intellel sokkal jobban jártál, én is azt fogok venni. Most egyszerűen az a jobb választás.
-
jattila48
aktív tag
Még az is érdekelne, hogy virtalizációban vmware-rel melyik processzor jobb? Vagy mindegy? A két processzornak különböző a virtualizáció támogatása, a vmware melyiket szereti jobban? Másrészt a spectre meltdown hiba ugye nem érinti egyik processzort sem?
-
jattila48
aktív tag
Bár éppen most vásároltam egy i3 10100 processzort, érdekelne hogy amd vonalon melyik áll legközelebb hozzá teljesítményben. Én egyáltalán nem játszok, a szoftverfejlesztés a leginkább érdekes számomra. Ahogy néztem, a ryzen 3100 valamivel lassabb, a 3300x valamivel gyorsabb de nem beszereztő, és a 3100 is lényegesen drágább mint az i3. Ugyanakkor hasonló képességű alaplap talán olcsóbb az amd-hez. Nekem fontos volt a teljes ATX méret, 4 dimm és 3 db pcie 1x, a tpm is jól jöhet. Végül egy Asus prime z490-p lett belőle. Ahogy néztem ennek a lapnak az amd-és testvére még drágább, viszont olcsóbban is lehet értelmes amd lapot kapni, szemben az intellel. Szóval nem egészen vagyok biztos benne, hogy az intellel jártam jobban, persze most már mindegy. Csak elméletileg érdekel a kérdés. Szerintetek?
Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Path of Exile (ARPG)
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Le Mans Ultimate
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Intel Core i9-11900KF 3.5GHz LGA1200 (16M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor!
- Intel Core i7-12700KF
- Intel Core i5-14600K 14-Core 3.4GHz LGA1700 Box (BX8071514600K) Processzor
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 5 8400F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest