- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házi hangfal építés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- AI-ra, játékra, mindenre kiváló lehet a Gigabyte új PC-je
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Az AMD vs. INTEL vs. NVIDIA topikban - ami eredetileg VGA topik volt - felmerült, hogy ne legyen a VGA-ra korlátozva a beszélgetés. Tekintettel arra, hogy ez a topik jóval kisebb forgalmú, így ezt most bezárjuk, és a másik topikkal összevonva ott folytatódik tovább a CPU, processzor téma is.
Aktív témák
-
Petykemano
veterán
Most hogy a generációs (nem feltétlenül éves) fejlődés 5-10%-nál nagyobb, sőt a magszám is növekedésnek indult az elmúlt években, szerintem sokan beleeshettek ebbe a hibába.
Nekem is van egy 1700X-em. Hiba volt megvenni, egészen biztos vagyok benne, hogy bőven elegendő lett volna számomra az 1600X is. De akkor épp 68k körül volt az 1600X és 93k körül a 1700X és úgy voltam vele, hogy harmadannyival többért harmadannyival több mag jó deal. Jó lesz, sokáig elég lesz, satöbbi.
De már megbántam, nem volt jó befektetés a jövőbe. Közben az egyszálas teljesítmény kilőtt és azt se mondanám, hogy a fold@home-on kívül bármi telibe terhelné az általam használt szoftverek közül.
Megspórolható lett volna többletköltség. Ha 1600X-em lett volna, akkor lehet, hogy 65-70k-ért cseréltem volna 3600X-re, ami tisztességes előrelépés lett volna. -
-
Petykemano
veterán
Néhány évvel ezelőtt - még a bulldózer idején - AMD tuningos tulajok bizonygatták, hogy megfelelően beállítva nem is fogyaszt olyan sokat és nagyon kellemes a hőfok és húzható. (Persze lényeges különbség, hogy az akkori AMD magok mindenképp lassabbak voltak)
Akkoriban ezeket az érveléseket pont a másik tábor pattintotta le, hogy a felhasználók 99%-a nem tuningol, mert épp az a jó, hogy csak bepattintom és kész.
Valószínűleg csak az nem változott, hogy a felhasználók 99%-a nem tuningol.
Egyébként épp a megkérdőjelezhető elsőség jelzi azt, hogy mindkét cég portékája eléggé versenyképes egymással.
A mainstream termékek körében jelenleg az AMD drágább. Nem azért,.mert annyival jobb, hanem mert van annyira jó, hogy ezen az áron is elfogyjon, amit le tud gyártani. De nem kötelező "túlárazott" AMD-t venni. -
Petykemano
veterán
válasz
#25954560 #2643 üzenetére
De a zen3 játékokban - ahol a zen nagyobb lemaradásban volt,.mint más programokban - nagyobb előrelépést eredményezet, mint az általános 15% IPC emelkedés. Gyakorlatilag záródott az olló.
A jelenyéget leginkább a 3100 vs 3300X teszten lehet megnézni, ami még zen2, de az egyik 2:2 a másik 4:0 kiosztással működik
-
Petykemano
veterán
válasz
envagyok #2616 üzenetére
A 11400 és 11500 nagyon ígéretes.
30%-ot hoz ST-ben - elvileg - az elődjén, a 10400-on. És egészen megközelíti az 5600X-et
[link]
(A multithread teljesítmény persze elmarad, nyilván a fogyasztás miatt)Eközben írják is a cikkben, hogy a 10400 $182
az 11400 és 11500 ára pedig várhatóan $200-220
körül alakul.
[link]Ha ez tényleg így lesz, akkor ez elég jó eredmény és ár/érték arány a $300-os 5600X-hez képest.
-
Petykemano
veterán
válasz
olymind1 #2559 üzenetére
Nekem rémlik valamilyen cikk, hogy gyári alaplapi beállításokkal a K nélküli modellek sem tartották be a TDP keretet és emiatt gyakorlatilag nem volt különbség a K és nem K modell között.
[link]Ez a cikk elbizonytalanított abban, hogy a nem K modellek az egyszerűbbek, nem tuningereknek való. Látszólag inkább csak annyi, hogy a nem K, "kicsit többet fogyaszt, kicsit jobban melegszik, lelked rajta".
-
Petykemano
veterán
De csak a vicc kedvéért.Egyébként ha 1-2 szál terhelésével ez a fogyasztás és hőtermelés nem, csak fullosra terhelve jelentkezik a túlmelegedés és túlfogyasztás, akkor a célpiacán szerintem alig lesz érezhető.
Ezzel együtt szerintem versenyképes lesz.
Ha 3-4%-ot hoz a zen3-on, akkor szerintem sokan lenyelik a fogyasztást.Itt már csak az a kérdés, hogy ha mondjuk esetleg tényleg másfél-kétszeres fogyasztás mellett hozza átlagos játékos mainstream felhasználás során is a +3-4% fps-t, akkor vajon az megéri-e? Hiszen alaplapból is drágább kellhet, hűtőből is (és légkondiból is.)
Én inkább árérzékeny vagyok. Engem azzal tudnának megvenni, hogy a sokat fogyasztó de gyors behemótot feleannyiért adják, mint a fürge gazellát. És az nem érdekelne, hogy a különbözetet évek alatt a villanyszámlában fizetem ki. De egyrészt ízlések és pofonok, másrészt a frászt lesz feleannyi.
-
Petykemano
veterán
válasz
zsintai1987 #2534 üzenetére
Aida - kivéve persze ha laggol a futtatása közben az egér!
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #2519 üzenetére
Ezt a topikot valaohogy mindig megtalálja valami holdkóros, aki szentül meg van győződve az igazáról, tömött sorokban képes is érvelni mellette, amit elolvasol és...
- semmi köze ahhoz, amit eddig tudtunk, olyan, mintha egy alternatív valóság lenne
- igazából fogalmad sincs, hogy mit olvastál, annyira nem kötődik ahhoz a tudásanyaghoz, amivel rendelkezünk.
- mivel nem kötődik a eddig általunk ismert tudásanyaghoz, ezért igazából eszköztelen vagy, hogy megcáfold, vagy hogy rámutass a tévedésre
- linkelhetnél például lapkafotókat Thuban, Bulldozer , vagy akár blokk diagramokat is 10h, 15h de minek? Ezek az illuminátusok szemfényvesztő trükkjei, amiknek te balga bedőltél -
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #2449 üzenetére
De erre az Intelnek ott van a mesh-es megoldása, ami egész jó
[link]Csak ezek már kezdetben másfélszer nagyobbak voltak, mint a mainstream fivéreik.
[link] [link]Tehát lehet, hogy egy 18 magos Rocket Lake-X-hez már 700mm2-es lapka kéne.
Az a gyanúm, hogy ezeket már 10nm-en fogják hozni. Nem arról volt szó, hogy az ice lake elkészült szerverbe?
Egyébként kétségtelen, hogy jelen pillanatban a gyűrűre fűzött gyűrű topológia előnyösebbnek tűnik, mint a mesh.
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #2444 üzenetére
"Vajon hány magnak lehet ott még elég hely, ha az Xe IGP-t lehagyják?"
Nem az abszolút lapkaméret ami igazán számít. A 10 magos Coffee lake esetén látszott, hogy az már nagyon a határon volt, vagy át is lépte. A magok közti késleltetés elkezdett nőni a ringbus miatt.
De ez korábban is ismert probléma volt. Volt olyan 10+ magos változat a HEDT kategóriában, ahol már dupla ring busz volt. Ha csak azt meg tudják csinálni, akkor legrosszabb esetben ott vannak, ahol az 1950X, jobb esetben ott, ahol a 3950X.Én nem csinálnék olyan stop-gapet- ami nem tökéletes, ami csak az 1950X integrációs szintjét hozza. A 8 magos rocket lake DT-nak, játékra tökéletes.
Annál nagyobb magszámra meg ott vannak a HEDT változatok mesh busszal. Felesleges volna olyat csinálni, ami mondjuk 16 magig skálázódik és ugyanolyan rossz játékra, mint a kurrens mesh-es HEDT.Ha viszont hozzák a 3950X-et (itt még mindig az integrációs szintre gondolok), akkor akkor viszont nyilván nem csak 16 magig tudna skálázódni.
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #2441 üzenetére
"Talán csak az "óriási méretű szilíciumot a vevőnek" kártyát nem játszotta ki az Intel a jelenlegi eszközkészletéből."
A lapkák mérete eddig növekedett a magok hozzáadásával. Az intenél tapasztalható kapacitáshiány talán pont ennek következménye.
De azt hiszem, a ~280mm2-es rocket lake-kel az óriási méretet játssza ki az intel.De azt meg kell hagyni, ügyesen csinálja, hogy így is versenyképes.
-
Petykemano
veterán
válasz
zsintai1987 #2437 üzenetére
Ha fiókban rejtegetett titkos új és szupergyors architektúrája nem is volt az intelnek és a 10nm is csúszik, azért piaci súlya, beágyazottsága és gyártó kapacitása van.
Ha az AMD holnap kétszer olyan profikat gyártana mint az intel, akkor sem tudná hirtelen átvenni a processzorpiaci elsőséget, mármint bevétel, megrendelés, volumen tekintetében.Tulajdonképpen - egy kis elfogultsággal - ott vagyunk már most, hogy az intel termékeire azért van kereslet, mert az AMD ki se tudná szolgálni azt a mennyiséget.
Ennek könnyen lehet az az eredménye, hogy néhány év múlva az Intel azért összeszedi magát... elkezd rugalmasabban, gyártástechnológia-független módon fejleszteni, használni a bérgyártókat és kikecmereg abból gödörből, amibe látszólag beleragadt. Úgy tűnik, hogy még nagyon sok évig tudna technológiai hátrányban (feltéve, hogy nem nyílik az olló) is lényegesen nagyobb szereplő maradni.
Az intel iránti rajongás ennélfogva nem alaptalan. Én nem mernék arra fogadni, hogy mondjuk 2-3 év múlva a jelenlegi 10-15% vs 80-85%-os piaci részesedésből mondjuk akár 30-40 vs 60-70% lesz.
Az intelt választók mentségére legyen szólva, hogy anno a bulldozer mellett tényleg semmilyen érv nem szólt. Egy mai intel proci lehet, hogy lényegesen többet fogyaszt, jobban fűt, drágább alaplap és hűtő kell hozzá, mint árban megfelelő AMD-s vetélytársa, de egészen a zen3-ig bizonyosan hozott mondjuk 3-4% fps többletet. (némely esetekben akár többet is)
Mivel az érkező Rocket lake hoz a konyhára, így persze nem lesz tartós az sem, hogy a zen3 elvette ezt az érvet az intel oldalról.
-
Petykemano
veterán
Abban a cikkben nincs leírva, hogy 2021Q4. De lehet, hogy csak elkerülte a figyelmem.
Verseny szempomtjából valóban az lenne az ideális, ha az AMD a Rocket Lake érkezésére kiadná a Warholt, és a valószínűleg Q4-ben érkező Alder Lakere pedig a zen4-gyel válaszolna.
De már nem hiszek a tündérmesékben. Én nagyon meglepődnék, ha az AMD ennyire prompt tudna lenni.
Örülnék ha már idén megindulna a DDR5 és nem kéne még két évet várni.Én nagyjából mindenhol máshol azt a véleményt olvastam, hogy a zen4 egy olyan elnyújtott fejlesztési etap, mint a zen2 volt és legkorábban 2022 tavasz folyamán jelenhet meg. A hosszabb periódus.hagyta űrt pedig a Warhol hivatott betölteni.
-
Petykemano
veterán
válasz
jattila48 #2417 üzenetére
"Az intel processzorok egy magos teljesítménye azonos órajelen általában magasabb, mint a ryzeneké. Ugyanakkor több magon a ryzenek jobbak. Ez miért van?"
Ez a zen3-ig így volt. Azóta nem.
Aztán majd a Rocket Lake-től megint úgy lesz.Ennek oka sokáig az volt, hogy az intel CPU-k picivel magasabb IPC mellett magasabb frekvenciát tudtak elérni. Ez egy szálon viszonylag független a fogyasztástól, meg a TDP kerettől.
Több szálon dolgozva viszont a ryzenek ledolgozták a frekvencia hátrányt és valamivel hatékonyabb SMT-vel rendelkeznek, mint az intel HyperThreading.
"AMD-nél régebben erre két egyszerűbb mag egy egységbe integrálását alkalmazták. Most is elvileg teljesen más az AMD hyperthreading mint az Intel?"
A bulldozer magokra volt jellemző a 2 mag 1 modul. A ryzen magok felépítése messziről nézve a megszólalásig ugyanolyan mint az inteleké. 1 mag 2 hardveres szál kezelésére képes. -
Petykemano
veterán
válasz
aradebil2 #2382 üzenetére
Az, hogy az 10400F jobb értéket képvisel a 3600-hoz képest az vitathatatlan.
De érdekes választás, hogy mivel vetik össze.
Miért (csak) a 3600? Az senem a legújabb, senem a legolcsóbb.
Én kifejezetten hiányolom a tesztből - ha már a better value-t keresik - hogy a teljesen offtopic 3950X helyett inkább a még mindig jó áron kapható 1600, és 2600X-zel vagy a 3600-nál lényegesen jobb teljesítményt nyújtó (és persze lényegesen drágább!) új 5600X-zel is összevessék. -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
"a bughalmaz játék azért nem futott, mert (intelre optimalizálták) elrejtettek egy hibás kódot benne, ami megakadályozta, hogy a szálak is dolgozzanak ne csak a fizikai magok."
És ezt így szándékosan?
Vagy valami beta állapot, amiben korlátozták a játék futását fizikai magokra és a szálakra optimalizálás egy későbbi feladat lett volna? -
Petykemano
veterán
válasz
#70339072 #2106 üzenetére
hááát, azért a zen3-at most jelentették be, az intel 10nm desktopra még azért odébb van.
desktopra legközelbebb Q1-ben a Rocket Lake várható, ami 14nm. Illetve a Tiger Lake H, ami várhatóan 45W-ig megy el.De igaz, most nem olyan időket élünk ,ha ne lehetne 1 évvel később megbánni, annyival jobb a következő generáció.
-
Petykemano
veterán
válasz
Malibutomi #2084 üzenetére
mert ha beteszi az 1200-as foglalatba az AMD procit, kitörnek a lábai.
És el se indul a gép.
Szóval ennyikeh'
Szar az AMD, még processzort se tud tervezni./s
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
xmercedesx #1853 üzenetére
Azért nehéz (értelmetlen?) veled vitázni, mert amikor kifogysz a csíkokban ábrázolható érvekből, akkor
- elkezdesz játszani a különböző dimenziók súlyozásával (pl: fogyasztás meg kit érdekel?), Eközben nyilvánvaló, hogy pár W fogyasztás valóban nem számít, és mindenki saját maga igénye szerint ítélheti ezt meg, de a technológia vonatkozásában a gyakran másfélszer, vagy kétszer akkora fogyasztás azért már számottevő ahhoz, hogy igenis figyelembe lehessen venni tényezőként.
- elkezdesz sajátos számítási módszereket bevezetni. Mint pl ez a magokra leosztott pontérték, vagy az, hogy "kiszámítod", mit tudna egy 10 magos AMD.
- Vagy ha már ez sem válik be, akkor előjön az, hogy a kurrens értékek mit sem számítanak, mert majd ha jön az intel új architektúrája vagy új gyártástechnológiája, na akkor majd akkor. Majd.Rajtad kívül mindenki a valóságból, a megkapható, mérhető tényekből indul ki és azokkal érvel. Miközben látjuk, hogy az intel milyen mértékben engedte el a fogyasztási értékeket, senki nem kezdett el azzal érvelni, hogy nézzük meg, mit tudna a 8/12/16 magos Ryzen 125/240W fogyasztási értékekből. Tudjuk, hogy ilyen jelenleg nem kapható a piacon.
Szerintem amit lehetett már megbeszéltük:
- az intel top SKU-i gyakran jobb 2-4%-kal a játékokban, mint az AMD top legjobb SKU-ja
- ez azonos árszegmensben levő termékek esetén (a hozzájuk dukáló gpu-val) alig érzékelhető.
- Többszálas teljesítményben az AMD kínál jelenleg jobb termékeket, de ez nem jelenti azt, hogy azonos árszegmensben feltétlenül kiugróan jobb többszálas teljesítményt kínálna.
- AMD kínálata versenyképes árban és teljesítményben, miközben gyakran valamivel jobb fogyasztási értékekkel kínálja ezt.Én úgy látom, hogy aki leginkább képtelen elfogadni azt, hogy az intel terméke valamilyen szempontból alulmaradhat és állandóan érzi a késztetést, hogy felültrompfolja azt valamilyen - akár mondvacsinált - érveléssel, az te vagy.
Igazából engem már az érdekelne, hogy miért csinálod?
-
Petykemano
veterán
válasz
xmercedesx #1845 üzenetére
Sajátos mérési eljárás a multithread score-t leosztani a magok számával és az alapján értékelni a magok teljesítményét.
Értem a logikát, de azt gondolom, hogy ezzel csak azt bizonyítottad, hogy a 3950X 16 magja Multihread működés közben valahol valamilyen bottleneckbe ütközik és nem lineárisan skálázódik a teljesítménye az alacsonyabb magszámú ryzenekhez képest.
Ez a bottleneck lehet memória, vagy akár a TDP keret is. hiszen a 16 magos változatnak pontosan ugyanannyi a TDP kerete, mint a 12 magosnak. Szerintem ez alapján érthető, hogy sokszálas terhelés alatt az 1 szálból kijövő teljesítmény a 12 magosnál lesz magasabb.
Vegyük pl a guru3d tesztjét
Itt a 10900K eredménye ugyan pont ugyanannyi, amit te írtál, de azt magyarázhatja más alkatrészben levő különbség.
A 3800X, a 3600X is 620 pontot hoz ha magokra leosztjuk a MT eredményt. Ez a guru3d tesztjében mért 10900K magra levetített eredményével megegyezik.
Valószínűleg, hogy ha a 3950X TDP keretét magasabbra vennék, akkor az is tudná a magonkénti 600-620 pontot.
Ha a 6 magost hasonlítjuk a 6 magossal, vagy 8 magost a 8 magossal, akkor azt látjuk, hogy a magokra leosztott eredmény megegyezik. Számoljunk a 640-eddel. Ezt a magonkénti 640-et az intel úgy érte el, hogy jelentősen megemelte a fogyasztási keretét a cpu-nak:
PL1: 125W
PL2: 240W
Az AMD processzora nem fogyaszt ennyit, de ott is ki van maxolva az órajel amennyire lehet.Tehát akkor mégegyszer: hol van nagy lemaradás?
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #1843 üzenetére
"AMD's claimed 'theoretical' improvement for Zen 3 is between 15-17 percent. But in testing, it felt better than AMD's theoretical claims. According to engineers, actual performance of engineering samples could be better than that. AMD, yes! Finally, AMD YES!," the translation continues.
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
xmercedesx #1840 üzenetére
Ezekre a nagyon nagy hátrányokra tudnál bedobni pár képet?
-
Petykemano
veterán
Ezeket a 20%-os lépéseket egyáltalán nem tartok kivitelezhetetlennek. Ennyi általában benne van egy új node-ban.
Ezt látjuk az Armnál is.
Intelnél nem láttuk 10 évig, mert minden generációval az intel a gyárthatóságra (kis lapkaméret) és a fogyasztásra is osztott pontot. Ugye abu megmondta, hogy van egy balansz ezek között.jim Keller meg azt nyilatkozta, hogy a Cove magok lényegesen nagyobbak lesznek , mint eddig a Core magok voltak. Mármint persze tranzisztorszámban. A fizikai méret a node függvénye is.
A Rocket Lake-ben egy 10nm-ről 14nm-re portolt Willow Cove magok vannak. Én is kiváncsi vagyok, hogy mit sikerült összehozni. Főleg, hogy fullos port-e vagy kellett-e itt-ott kurtítani.
Nő-e emiatt a lapkaméret és hogy milyen lesz a fogyasztása.
Abban egész biztos vagyok, hogy az intel nem fog engedni azokból a brutális fogyasztási keretekből, amiket a minap ismertettek (PL1: 125W, PL2: 250W) Szerintem a Rocket Lake-nek is szüksége lesz erre.A zen3 sikerét (mármint minimum a rocket lake-hez képest) leginkább az fogja befolyásolni, hogy a szóbeszéd formájában megjelent 15-17%-os IPC növekedést miben mérték. És ha egy CB20ST, akkor ehhez képest hogy változik olyan esetekben, ahol fontos a magok közti késleltetés, mint pl játékokban.
-
Petykemano
veterán
válasz
MPowerPH #1693 üzenetére
Szerintem is fog kelleni több mag.
Eleve 8 mag és 16 szál lesz. Ezt nyilván ki is fogják használni.
saját PC-den elképzelhető, hogy több background task megy, mint konzolon
A konzolokban van pár fixfunkciós hardver, mint például a kraken decompressor, meg az SSD vezérlő. Ha a PC-s portokat nem butítják le, vagyis úgy fognak akarni működni, mint a konzolok, akkor ott a 8/16-on felül valószínűleg megint többet CPU erőre lesz szükség.Persze ha figyelembe vesszük a CPU-k fejlődését, akkor lehet, hogy a mai konzol cpu-k már 2-3 év múlva gyenge prüntyögőknek fognak tűnni, de azt gondolom, hogy ha nem is azonnal, de fog kelleni többlet.
-
Petykemano
veterán
borítékolom a választ:
- kit érdekel a 24-32 szál, az csak munkára kell, játéknak nem. Tehát a 3900X-3950 túlárazott gyenge szar.
- Majd akkor hasonlítgassunk, ha az intelnek is 7nm lesz
- a 9900K-10900K nem melegszik, hanem szar a hűtőd és szar az alaplapod és nem is tudod beállítani, nézegessél tutorialokat.
- a 9900K-10900K-nál drágább a 3950X és jóval gyengébb -
Petykemano
veterán
válasz
#90211072 #1552 üzenetére
"majd várjuk meg a 7nm-procikat jó? Mert adott kategóriában az intel mindig kevesebbet fogyasztott."
Egyrészt amikor az AMD-nek voltak 125 és 200W-os TDP-vel rendelkező termékei, akkor sem volt elfogadható érv, hogy "várjuk meg, míg az AMD-nek is lesz 32nm PDSOI helyett 22nm finfet", ez le volt söpörve azzal, hogy "abból kell főzni, ami van".Másrészt Intel 7nm =/= TSMC 7nm
A marketingjelzés ugyanaz, de kábé pont ugyanannyira számít, mintha azt követelném, hogy "nana, az Intel i9 10900K-t nem járja összevetni a 3900X-szel. Majd várjuk meg mire az AMD-nek is megjelenik a 10900X jelzésű terméke és akkor lehet azt majd összehasonlítani az intel i9 10900K-val."
A hozzáértők szerint az intel 10nm-es eljárása rendelkezik hasonló paraméterekkel, mint a TSMC 7nm-es eljárása. Ez viszont jelenleg nem áll rendelkezésre - fogalmazzunk így.Ugyanúgy van létjogosultsága a jelen generációban a fogyasztási értékekkel érvelni, mint volt 10 éve. Jelenleg az a helyzet, hogy több esetben (de nem a ST csúcsteljesítmény vonatkozásában) ugyanazt a teljesítményt a jelenleg piacon elérhető AMD termék 30-40%-kal kevesebb fogyasztásból hozza. Ez számít a fogyasztásban és a hűtési teljesítmény igényben.
Az intel talán év végén a Rocket lake érkezésével a desktop piacon, illetve jövőre az Alder lake-kel szépíthet. Év közepén jön a Tiger Lake is. (mobil)
"(akkor most mibe is tud még az amd fan belekapaszkodni? semmi más nem maradt csak hogy"...
Te sem kapaszkodsz semmi másba, mint 3-5%-ba. És úgy állítod be, mintha ez valami gigantikus győzelem lenne.
Engem nem zavar, hogy ez neked fontos. Itt azt magyarázza neked mindenki, hogy ennek a 3-5%-os előnynek komoly ára lehet: pénzben, áramfelvételben, hűtésigényben (ami szintén pénz), alaplapi felszereltségben és minőségben [VRM] (szintén pénz), tápigényben (szintén pénz) -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
#90211072 #1492 üzenetére
Fogyaaztói szemmel nem kell nézned, hogy mi hány nanométer, nagyrészt attól is el lehet tekinteni, hogy kinek hol fejlettebb valami technológiája.
A csíkokat kell nézned - Azokat a csíkokat, amik téged leginkább érdekelnek és érintenek és neked leginkább fontos. (És amikor publikusan kijelentedet, hogy mi lassú meg gyors, lábjegyzetben ezt az információt meg kell jeleníteni, mert másoknak más lehet a preferenciája) - és az árat.Fogyasztói szemmel nagyonis összehasonlítható egy 6 meg egy 12 magos processzor, ha Azokat amúgy egy árban lehet kapni. (Szerintem ez most nem áll fenn)
És aztán eldöntheti mindenki, hogy milyen szempontok szerint melyik portéka a számára megfelelőbb.
Van, Akinek az ár nem szempont.
Ha az ár szempont, érdemes beleszámolni a hűtést is és a fogyasztást. (Pl: Pár százalékkal több fps megéri-e a 2x akkora TDP-t)Én továbbra is tartom azt, hogy az amd kínálata versenyképes. A comet lake tesztekből is az derül ki, hogy azért 1080p vagy fölötte rendes grafikai beálltással kicsi a különbség. Ott tud számottevő lenni, ahol bőven 100+ fölött van az fps.
Megfigyelő szemmel nézve tényleg érdekesek lehetnek a nanométerek. De ennek semmi köze ahhoz, hogy Mit érdemes megvenni vagy Mit nem.
De ha metaszinten elemezzük, hogy melyik cég mennyire szánalmas: az mennyire szánalmas már, hogy egy 20x nagyobb, 10x több főt foglalkoztató, 1000x profitábilisabb és vertikálisan integráltabb cég 2x akkora fogyasztással képes csak versenyképes terméket piacra dobni.Ez tök gáz.
De fogyasztóként kit érdekel?
-
Petykemano
veterán
válasz
MiklosSaS #1440 üzenetére
Az az igazság, hogy a sok mag elérhetősége egy bűvölet. (Persze ha ez nem jár ST regresszióval, mint a bulldózer esetén voltö)
A magam részéről én is megbántam, hogy anno 1700X-et és nem 1600X-et vettem. Biztosan nem használom ki, hiába futtatoi virtuális gépet. Szerintem nost egyedül a folding at home kapcsán használom ki. De akkortájt megbabonázott, hogy pont annyival volt drágább, amennyivel több magot kínált. Akkor úgy tűnt, hosszútávon.meg fogja érni, mert majd a programok kihasználják a sok szálat. Ez egyébként biztos így is van. Szerintem elég lett volna nekem az 1600X, mert úgy tűnik, mire oda jutottam volna, hogy 1600X-et cseréljem, addigra már az 1700X-nél is lényegesen jobb procikat lehet már majd kapni.
Látjuk, hogy pl játékban a 3300X mennyivel jobb, mint a már igen olcsó zeppelin lapkás ryzenek.
Szerintem agimat esetén csupán valami hasonló megbabonázódás van, csak valamiért ez, vagyis annak felismerése, hogy nincs szüksége a sok magra, márka-versusban domborodik ki.
-
Petykemano
veterán
válasz
#90211072 #1433 üzenetére
"nem hozz annyival többet egy magon mint azt sokan itt regélik."
Ezt hol hallottad?
Én nem találkoztam még ilyen véleménnyel.Az alábbi megállapítások igazak szerintem:
- az AMD a ryzen 1k óta kínál kiemelkedő (jobb) többszálas teljesítményt megfizethető áron
- az AMD a ryzen 2k óta kínál versenyképes játékteljesítményt versenyképes áron.
Ez ugye azt jelenti, hogy játékok terén ésszerű felbontáson csak kis kükönbség volt kimutatható. A többszálú teljesítményben még mindig vezet.
- az AMD a ryzen 3k óta kínál olyan jatékteljesítményt ami igazán versenyképes. Ésszerű felbontáson nagyjából a hibaarányon belüli különbség kimutatható. Az árazás is versenyképes.
(Természetesen időről időre az egyes tierek között felmerülhet különbség)Tehát a jelen állás az, hogy játékokban versenyképes és jellemzően azonos áron valamivel jobb többszálas teljesítményt nyújt egy AMD proci úgy, hogy a fogyasztása ésszerű keretek között maradt.
Ha nem használsz olyan szoftvereket, amik sok idődet viszik el többszálas használattal, akkor egyelőre kevés okod azon gondolkodni, hogy a 8700K-ról bármire váltsál.
Illetve tanult kollégák szerint a sokszereplős multiplayer játékok még el szokták fogyasztani a magokban nem bővelkedő procikat.Ha neked irtózatosan számít az a 3-4%, Amivel egy 5+ghz Intel proci esetleg többet nyújt, és érzed a sokszereplős multiplayeres játékok CPU zabáló hatását is, akkor valóban egy 10900K a te embered.
-
Petykemano
veterán
válasz
wwenigma #1420 üzenetére
A HWunboxed most tesztelt egy asus márkájú 4800H (45W) + 1660Ti notit.
Egyébként nagyon jó eredményeket ért el az is. A srác a végén még el is mondja, hogy ugyanolyan kaliberű Intel és AMD procit nem tudunk majd ugyanolyan árszegmensben megtalálni. 8 magos intelt $1800-ért, 8 magos AMD és 6 magos Intel $1000-1200 ért található majd. Nyilván ez azt is jelenti, hogy az elérhető videokártyákban is lesz difi.
Sokszor elhangzik, hogy az oemek nem (csak) a lefizetés, akarom mondani kedvezmények miatt választanak beszállítót, hanem azt gyártják, amire kereslet van.
Én azért remélem, hogy meg fogja győzni a vásárlókat.
-
Petykemano
veterán
Az intel bejelentette, hogy a "tiger lake" 2020 közepén érkezik, és már 50+ termék épül rá.
[link]Szerintem az Intel nem adta volna ki a Comet lake H sorozatot, ha a tiger lake ilyen közel van, valószínűnek tartom, hogy vagy nem jön tiger lake ből 4 magosnál több, vagy valami elképesztően drágán tudják.csak gyártani és kell valami ami addig is viszi a mainstreamet.
Igpben viszont biztos nagyonis ott lesz.Ehhez képest Renoir? Eddig egy notiban található meg.
-
Petykemano
veterán
válasz
rodman73 #1398 üzenetére
Az elmúlt évek tapasztalata alapján a 4 magos i5 elég hamar kifutott a szuszból. A 4/8-as i7-ek még tartják magukat.
A konzolok jelenleg 8 magosak, így nem meglepő, hogy 8 szálnál nem igazán skálázódnak tovább a játékok...
Vagyis a 4/8-nál a 6/6 nem, a 6/12 kicsivel, a 8/8 is csak valamivel jobb, a 8/16 pedig meg se látszik.
(Persze a ST teljesítmény is fontos tényező még)Figyelembe véve, hogy az új konzolok 8/16 CPU konfigurációval jönnek, várhatóan 2-3 év múlva már érezhwtő lesz ez az igény a játékokban is, vagyis fognak skálázódni 8 szálon túl is.
Ez a 6/6-os i5-n valamivel hamarabb fogja éreztetni a hatását, vagyis mondjuk 2-3 év múlva egy új játék tesztjébenben nyílni fog az olló a 6/6 és a 6/12 között.Emiatt ha úgy véled, hogy ebben a 2-3 éves időablakban nem fogsz hardvert cserélni, akkor érdemesebb a 6/12-es konfigra beruházni.
(Mivel elítetted, hogy 4k ultrán akarsz játszani, nem 1080p low -n, ezért a ner proci között szeriitem ma alig vennél észre különbséget
De az az igazság, hogy a következő 2-3 évben várhatóan az AMD és az Intel is fogja emelni a procik IPC-jét. az intelnél ez még felemás, mert látszólag frekvenciát vesztettek egyelőre. Ezért ha csak a next gent nézzük, a zen3 nyerőben lehet. Ha itt az AMD úgy hoz IPC-t, hogy nem veszt frékvenciát, akkor az új gen ST teljesítménye nőhet.
Egy ilyen előrelépes mind a két jelenlegi kinézettedet "elavulttá" tenné.Ha olyan ember vagy, aki egy ilyen lehetőségre lecsapna, akkor is az AMD procit lenne érdemes választanod, mert a ryzen 4k még valószínűleg AM4 foglalatos lesz.
Viszont ehhez lehet, hogy meg kéne várnod a B550 alaplapokat, nehogy belefuss abba, hogy a régi alaplapba a BIOS rom mérete miatt nem pattintható be új CPU.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
MiklosSaS #1393 üzenetére
Most még nem is annyira vicces.
Mert bár tényeg sokat fogyaszt 5+Ghz-en de azért tartja a tétet, bírja a versenyt. A bulldozer időkben az volt a pláne, hogy 2x annyit fogyasztott és feleannyit teljesített. (jó, most túlzok)
Akkor szakadna be, ha mondjuk a zen3 két számjeggyel emelné az IPC-t és grátisz hozna még frekvenciát is. -
Petykemano
veterán
válasz
m0h0senator #1384 üzenetére
Szerintem ez valami olyasmi miatt fordulhat elő, mert az AMD az elmúlt három évben elérhető árba.hozta a magasabb magszámú procikaőt.
Azt megelőzően amit volt fejlődés évről évre, sokéves gépek (2/4, 4/4, 4/8) esetén is azt láttad, hogy ez nem csak hogy még remek, de a kínálat sem nyújt többletet.
Amióta megjelentek a mainstream 6-8 magos procik, legalább az utóbbi értékítélet kuka, és az is igaz, hogy a 2/4, 4/4 cpuk itt ott már lassú érzetet kelthetnek. Tehát megjött a kedv és a hajlamdóság a vásárlásra, gépfrissítésre.
Persze ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy mindenki az amdhez rohan. Sőt.
Az OEM piacon még mindig az Intel kínálata nagyobb és ezek az újdonságok oda is utat törtek. -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Intel Core i9-10990XE
22 mag
5ghz turbo (single)
380W!!!!!!!!!! -
Petykemano
veterán
Ha jól emlékszem, a 9600K-val összevethető árban és teljesítményben is a 3600 és a 3600X.
A 9600k persze valamivel hamarabb fog kifogyni a szuszból. Mondjuk 1-2 év múlva, és ekkor a 3600/X még tartja magát. De ez nem jelenti azt, hogy 1-2-3 év múlva ne Lehetne már majd ezeknél lényegesen jobb procit kapni hasonló árban.Ahogy mondtam, a zen3-ban összeolvasztják az eddig 4 magos CCX-eket, ettől a játékokban én nagyobb előrelépést várok, mint amit cinebench single thread teszt mutat.
Az inteltől jön a comet lake. Talán lesz 1-2-3% IPC növekedés és 4-5% frekvencia (5.3ghz)
Szerintem ez sem az a szint még, amire egy ryzem 3600 tulajnak várnia kell. De régebbi prociról váltva esetleg érdemes ezt még bevárni. -
Petykemano
veterán
Szerintem Ryzen 5 3600-ról nem éri meg semmire sem váltani. Persze kinek mi éri meg.
Lehetne mondjuk 9700K, vagy 9900K. Ezek biztos tudnak rendre 5% és 10% többletet kihozni abból gpu-ból. Tehát az nem kérdés, hogy van-e még feljebb, de az a helyzet, hogy a Ryzen 3600 fölött csökken a megtérülés, ritkul a levegő.
Azt kell eldöntenie, hogy vajon ezért az 5-10%-ért megéri-e egy 120e, illetve 170eFt-os cpu-t venni.
Ha már várakozás, akkor én a zen3-at várnám meg. Ott egy CCX 4 mag helyett 8-ból fog állni. Egy 8 magos változat esetén ez eliminálja az interCCX latency-t. Ha ez eddig bármely játékban hátrányt jelentett eddig, akkor onnantól nem fog.
-
Petykemano
veterán
Picasso 3780U vs icelake
Van még hová fejlődnie az AMDnek
Kíváncsi vagyok, a jövő év elején érkező Renoirnak lesz-e induláskor design winje? -
Petykemano
veterán
válasz
Mahrenburg #1314 üzenetére
Nem, hát ti nem olvastok intel.médiát??
medium.com
Real world benchmarks -
Petykemano
veterán
válasz
syberia #1295 üzenetére
Szerintem 2 éven belül a ma még okésnak tűnő 4/8 és 6/6 konfigoknál tapasztalható lesz a lemaradás. Nem lesz rossz, vagy kifejezetten lassú, csak Kicsit lemarad, még esetleg beszakadás, gyengébb minimumok. Nyilván persze csak valami erősebb videokártyával.
Kérdés, hogy vajon ezt a folyamatot felgyorsítja-e a 8/16 zen magos konzol.
Aki olyanfajta, hogy buzog benne a vágy és gyakran forr a vére, hogy kipróbálgasson új dolgokat, és várhatóan úgyis újít annak nem szükségszerűen jelent előnyt a 3700X a 9700K-val szemben. De aki szeretné letudni ezt a kérdést 3-4 évre, annak akkorra biztosan előnyt fog hozni az SMT.
Az irodában 2/4 gépem van. Nagyon gyakran irtó lassú, böngészésre is. Ez annak köszönhető, hogy az 8, ill 4+4 magos mobiltelefonoknak köszönhetően kényszerből megtörtént a böngészők többszálúsítása. A böngészők nyilván olyan alkalmazások, amelyek rövid időtartamra nagy (sok szálas) terhelést adnak a gépnek. A reakcióidő, a gyorsaság érzete nem független attól, hogy egy kérés kiszolgálására hány magot/szálat lehet 5-10-15 másodpercre csatasorba állítani. Egy 2 magos gép lomhának tűnhet egy 6-8 vagy akár 4 magos géppel szemben is, annak ellenére, hogy az idő 95%-ában a magok nyugalmi állapotban vannak és emiatt úgy tűnhet, erre e célterületre nem szükséges az erős gép (penya, v cerka, i3 elég)
Az általános felhasználásra érdemes nyomon követni az arm magos telókat, hogy ott miképpen alakulnak a magszámok. A legtöbb jelenleg 4+4, ezért szerintem 4/8 v 6/6 alatt szerintem irodai célra sem érdemes gépet venni. -
Petykemano
veterán
válasz
pandras83 #1277 üzenetére
A processzorpiac a következő néhány évben gyorsan fog változni. Szerintem nem nagyon érdemes most befektetésként tekinteni a processzorokra, hogy ma megveszem és sokévig megbánás, jobbra vágyakozás nélkül megúszható.
Ha nem streamel és nem multizik gigamegasokszereplős FPS-ekkel, akkor próbáld meggyőzni inkább a 3600/X-ről, ezzel ma spórol egy százast, hogy aztán 2 év múlva vadiúj Zen4-re válthasson.
-
Petykemano
veterán
Nagyon függ attól, hogy mire akarod használni
Ha nagyon sokszor szokszálas programot használsz, renderelés, ilyesmi, arra az 1700 kiváló választás lehet. Kellően erős, és már kellően olcsó
Ha erős GPU mellett játékra kell, akkor szerintem a 3600 alkalmasabb, de azért nem kevéssel drágább is.
Az 1700-zal azonos árban játékra a 2600X alkalmasabb.(És persze vehetsz intelt is. Egy 9400F biztos van legalább annyira jó játékokban értelmes felbontásban , mint a 2600X - még mindig azonos árban. Egy renderelésnél picit gyengébb.)
-
Petykemano
veterán
Szerintem az, hogy Mit veszel észre, relatív. Az esetek többségében kell valami viszonyítási alap, hogy azt érezd, valami lassú,.pedig Lehetne jobb.
két-három szélsőséges dolgot lehet észrevenni:
- ha egy magasabb 1-2 szálas teljesítményű gépről váltasz visszafelé
- ha egy kevés szálas (2c2t - 2c4t) procid van. Már egy js alapú oldal megnyitásakor érezni, hogy elfogy
- kevés a RAM. Ma 8 GB akkor elég, ha szorgalmasan csukogatod a böngészőfüleket, szoftvereket, amiket nem használsz. -
Petykemano
veterán
válasz
s.bala31 #1262 üzenetére
Értem, köszi.
Cinizmus nélkül kérdezem: most az adja el az intel processzort, hogy egy alaplapba nem 2, hanem 8-at lehet belerakni?
Biztos ki lehet számolni, hogy mennyibe fáj 4 olcsóbb szerver, vagy 1, amibe a proci és az alaplap is 2-3x annyiba kerül. És hát még biztos jobban megéri így is.
Viszont én direkt a Rome-ra kérdeztem rá nem az Naples-re. És ha az merlüt föl, hogy az az előny, hogy 2P vs 8P, akkor utóbbinál tényleg van ilyen limitáció.
Viszont ha már itt tartunk, a Rome-ból elvleg készülhet 4P megoldás, nem?
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Nagyon meg kell nézni, mit mivel teszteltek, mert elég könnyű... hogyismondjam
a) részrehajlónak lenni direkt
b) részrehajlónak lenni úgy, hogy csupa jóindulatból legyintesz pár költségelemre olyan hüvelyujjszabályok miatt, hogy
1) aki ilyen drága intelt vesz, annak minden további költségtelem úgyis bevállalható
2) aki az amúgy is olcsóbb AMD-t veszi, az meg minden további költségelemet úgyis meg akarja spórolni,
De a végső összevetésben azért csak a cpu költségeket hasonlítjük össze. Vagy még azt se, csak az fps-t.Persze tényleg van olyan, akinek a maximum kell bármi áron, csak ha az AMD-re mindenképpen a 2)-ot érvényesíted, soha nem fog megtörténni, hogy az hozza a maximumot.
Mire gondolok?
I) Az új AMD procikat lehet betenni régebbi B350-X470-es lapba is. Hát akkor nosza, felejtsük is el az X570-et, mert az zsebcsicska AMD vásárló úgyis valami dzsunka szar B-s lapot vesz majd, teljesen felesleges a maximax-os alaplapban tesztelni. Pedig az X570 jelenthet akár 3-5%-ot is.
Persze az intelt azt a legzsírabb Z390-es lapban teszteljük, ami maximális tápellátást biztosít eleve kikapcsolt TDP keret tiszteletbentartással. Mert az átlag intel user, aki egy $499-os procit veszi úgy is így használná.
II) Az új AMD procik is érzékenyek a RAM-ra.
FEjből mondom - asszem 3600Mhz-es ramok a legideálisabbak. De könnyű elkövetni azt a gáláns hibát, hogy hát jó lesz a 2933/3200-as is, mert az intelnél is az a maximum és igazságtalan volna jobb rammal tesztelni. Vagy hát hogy a pénztárcájára kényes AMD vásárló úgyse költene ennél jobbra. 3-5%-ot ez is jelenthet
III) Az új AMD procikhoz adnak hűtőt. Olyat, ami nagyjából jó. Ettől függetlenül ha ráteszel egy jobb hűtőt, ez a proci is gyorsabb lesz. De hát ha adnak hűtőt, akkor totálisan felesleges is lenne valami jobb hűtővel tesztelni, merthát azért adják, hogy azt használd és a pénztárcájára kényes AMD vásárló úgyse venne másokat. Ellenben az intel nem ad hűtőt, cserébe rátesznek valami $100-os hűtőt, hiszen hát aki egy $499-os procit vesz, úgyis megveszi a legjobb hűtőt, hát ez a minimum és az átlag intel felhasználó úgyis így használja, tehát így életszerű.
A jobb hűtővel tesztelt proci javára ez is hozhat akár 5-10%-ot.Nem állítom, hogy ez a teszt ilyen, de elméletileg tökre lehetséges olyan tesztet csinálni, ahol a fenti "trükkökkel" kimutatnak neked 15%-os előnyt az intel javára és aztán a $400-600-os árhoz elfelejtük hozzáadni a jobb alaplap, és a jobb hűtő felárát
-
Petykemano
veterán
válasz
turbokappa #1234 üzenetére
Szerintem csak arról van szó, hogy örülünk, hogy a 3600 kompromisszumok nélkül hozzá a 8700K teljesítményét 1-2 év után feleannyiért. Ez a ryzen előtti időkre nem volt jellemző.
-
Petykemano
veterán
Szerintem az összes létező teszt azt fogja kimutatni, hogy a 8100 valamivel jobb.
Én egy haswell i3-at (2/4) szoktam használni, ami ugyan nem rendelkezik 4 valós maggal, de nagyon sokszor tűnik úgy, hogy nem az a baj, hogy egy apró művelet ne lenne elég gyors, hanem hogy amikor valami olyan weboldalt nyitok meg, akkor az az egész procit "brutálisan" leterheli.
A Chrome és a Firefox is most már eléggé többszálúsított, a Chrome különösen. Háttérfolyamatok, szinten mindenre külön szál fut, amire csak lehet. Ezt a mobilok hozták el nekünk, ahol sok esetben 8 gyengécske magocska van - muszáj volt sokszálúsítani a program futását. Tehát ma már igaz, hogy ha böngésző terhel - épp tölt be valamit - akkor az sok magot is képes egyszerre terhelni - jól jönnek a szálak.Emiatt én akkor is a 2400G mellett döntenék, ha egyébként nem igazán használnám ki az IGP-t.
A 9100-at még nem lehet kapni. Ha majd lehet, akkor valószínűleg azt a 3400G-vel lesz érdemes összevetni.
9100F-ben meg nincs IGP, ahhoz akkor be kell csapnod a gépbe egy videokártyát. Ha van otthon tarcsiba, vagy nem bánod, hogy akkor 5-10000Ft-tal drágábbra jön ki, akkor remek választás, -
Petykemano
veterán
Az AMD saját mérései alapján:
- a 3800X egálban van $80-al olcsóbban
- A 3900X egálban van azonos áron és kapsz +4 magot grátisz
- A 3950X drágább, de kétszer annyi maggal. Ez nyilván ma még nehezen kihasználható olyan területen, ahová a 9900K-t vennéd.Miért nem kecsegtető? Miért döntenél a 9900K mellett?
Egyébként az ítélettel várjuk meg az érdemi teszteket. Az AMD mérései bizonyos értelemben nyilván részrehajlóak.
-
Petykemano
veterán
ez a video bemutatja, mennyire volt időtálló a 2017-es géming champion intel proci
-
Petykemano
veterán
válasz
syberia #1191 üzenetére
Lehet, hogy nem volt árgondolatlan az, hogy hogyan fejlesztenek. Mármint persze feltételezve azt, hogy mondjuk már 2015-2016-ban tudták, hogy a 10nm nem fog összejönni... tehát ha azt feltétlezzük, hogy ez is terv szerint alakult, akkot racionális l, hogy nem csinálnak olyan cpukat, ami brutálisan földbe döngöli az előző 5 év színtelen szagtalan egyhelyben toporgását és a ryzent is - mert nem tudták volna kiszolgálni az igényeket. Gondolj bele, ha 2017-ben a kabylake.helyett kidobnak valami 8 magos Edrammal bikázott.szörnyet, azt hánymillióan akarták volna megvenni , míg a kabylakere biztos nem váltott olyan marha sok haswell vagy skylake tulaj. A mindsharet viszont ez is megtartotta.
Az már inkább kérdés, hogy a coffee lake 9k széria miért nem kapott a +2 magon kívül semmit.
Egyéblént a srác kérdésére, hogy miért nem vágták le az igpt, az a válasz, hogy azért, mert pont ugyanezek a lapkák mennek a notebookokba is., ahol valószínűleg fontos. Pont az teszi lehetővé az érdemi mennyiségű 5ghzre képes lapkák értékrsítését, Hogy ezt használják mimdenhová. -
Petykemano
veterán
intel alternatív út spekuláció
Lehetett volna?
Jobb lenne? -
Petykemano
veterán
Nem teljesen értem a kérdést.
Voltak hírek erről, hogy az Intel a szerver piacra fókuszál és az oemeket szolgálja ki, miközben a 14nm-es gyártókapacitás szűkös, ez pedig a DIY piacon fog hiányt és (további) áremelkedést okozni.
Egy betévedő vásárlót könnyebb meggyőzni, hogy feleannyiért vegyen procit, brandgép esetén egyáltalán nem biztos, hogy van akkora árkülönbség.. viszont díjazható - engedménnyel - a kizárólagosság, ami azt eredményezi, hogy egy brandgép gyártót. Oemet az AMD vagy el tud hozni egészben, vagy egyáltalán nem.
És persze az is sokat számít az OEM kínálatban, hogy Mit keresnek a vásárlók. Nem hülyézném le azokat, akik nem hozzáértőként az ismert márkával azonosítják a minőséget, jóságot, megbízhatóságot.Ilyenek miatt fordulhat elő - szerintem - hogy míg a mindfactory eladásaiban az AMD procik magasan előzik az intelt,.addig ez a teljes CPU piaci részesedésben csupán néhány százalék elmozdulást jelent.
Aktív témák
Hirdetés
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Bittorrent topik
- Formula-1
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- TCL LCD és LED TV-k
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 8400F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Ryzen 5 5600G + Cooler Master Hyper hűtőborda / G.Skill AEGIS CL16 DDR4 3200MHz
- Core i5 12500 (50e) + Core i9 12900 (88e)- 3 hó gari - hűtő nélkül
- AMD Ryzen 7 8700F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest