- Gamepad
- Apple MacBook
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
-
PROHARDVER!
Az AMD vs. INTEL vs. NVIDIA topikban - ami eredetileg VGA topik volt - felmerült, hogy ne legyen a VGA-ra korlátozva a beszélgetés. Tekintettel arra, hogy ez a topik jóval kisebb forgalmú, így ezt most bezárjuk, és a másik topikkal összevonva ott folytatódik tovább a CPU, processzor téma is.
Aktív témák
-
-Gabesz-
senior tag
-
-Gabesz-
senior tag
válasz
#11493888 #2738 üzenetére
Ez nem 5Ghz all core eredmény, valami nem kerek a beállításodban.
Írtad hogy nem akarsz ilyen fix tuningot, hanem maradsz az auto megoldásoknál (turbo boost 3 és thermal vellocity boost finomításánál) Ezekkel el lehet érni 5,3ghz-et, ha feltételek engedik (rövid időre). Egy CBR23 alatt all core 4,7Ghz fölé szerintem nemigen engedi menni, viszont egyszálas futtatásnál (alsó start gomb) talán többet boostol fel és lehet valami kézzel fogható hasznát venni a magasabb órajeleknek.
-
-Gabesz-
senior tag
válasz
ScomComputer #2734 üzenetére
Ha lefuttatná az egyszálas tesztet kiderülni van-e értelme ennek az auto beállításnak.
Ha kiboostol sokat 5,2-5,3-ra annak kell látszatja legyen.
Annyit már látunk, hogy all core terhelésnél 4,7 fogja meg. -
-Gabesz-
senior tag
válasz
#11493888 #2727 üzenetére
próbáld ki mit csinál fix vcore mellett 1,18v-on és 4,7 vagy ha bírja 4,8Ghz all core beállítással.
Ha bekapcsolod a bios energiakarókos opcióit vissza fogja venni az órajelet és a feszt is idle.szerintem hasonló fogyi és teljesítmény lesz, meg hőfok is.
Szerintem ezeket az 5,2-5,3Ghz órajeleket terhelés alatt nem veszi fel, de ezt le tudod ellenőrizni ha lefuttatod az egyszálas tesztet is és közben monitorozod. ha mégis jó eredményt kapsz, akkor van értelme ennek az auto beállításnak.
-
-Gabesz-
senior tag
Hűthetőség szempontjából az AMD 100W az kb. olyan mint az intel 200W, ergo 65W egál 130W, szvsz itt a hanghatás kb egál lehet, a fogyasztás az ami mérvadó a két proci esetében. A 12 mag előnyösebb a 8-al szemben, mindenképpen, még talán játékban is kicsit.
Más kérdés, hogy árazás szempontjából, nem biztos hogy a 270eFt-os 5900x lesz a befutó a jóval olcsóbb intellel szemben.
-
-Gabesz-
senior tag
Ha meg van rántva a proci, nem veszed észre a különbséget fps-ben, ha ki van kapcsolva a HT, azt sem veszed észre. 10-k-s hűtővel nem hűtöd az biztos, én vízzel vagyok, így halk, bár nekem nem fóbiám a zaj léte.
Ha ilyen igényeid vannak, akkor neked pont jó egy 6 magos AMD, csak a VGA lesz nehéz választás, hogy beleférj a halkság és a kis fogyasztás kritériumai közé.
-
-Gabesz-
senior tag
Az 5600x gyorsabbnak nem gyorsabb, inkább azonos vagy lassabb mint a 10900k. Mert ugye ha alapon van a 10900k jó indulattal azonos (pár fps-el jobb a 10900k), ha tuningolva van, akkor meg gyorsabb a10900k
Amúgy meg nem egy liga árban sem, a több mag még mindig jobb. -
-Gabesz-
senior tag
válasz
-Gabesz- #2266 üzenetére
Nem vitát akartam generálni csak tényeket. Túlzásokba ne essünk egyik oldalon sem.
A linkelt vidiben OC-s 5800x és az Oc-s 10900k tekintetében 10-ből 7 gamét az intel hoz, 3-at az AMD,(nem is írtam jól előző posztban) szóval az 5600x "agyonver mindent" témát szerintem hanyagoljuk. Korábban raktam fel 5600x oc vs 10700k oc videót is, ott is kiegyenlített eredmények jöttek. Persze tudom sok múlik a ramon, időzítés, sebesség, hány oldalas, stb. itt 2x16 giga volt azonos beállításokkal.
Fogyasztás tekintetében sem olyan drasztikus a helyzet, mert a fenti videóban is nyomon lehet követni a procik aktuális fogyasztását, 30-35w többlet van az intelnél, ami +2 mag tekintetében nem olyan vészes, hogy kígyót-békát kiáltsak rá.
A 10. gen. intel kevésbé kazán, mint a 7.8.9. genek. -
-Gabesz-
senior tag
Ryzen 7 5800X OC vs Core i9 10900K OC - Test in 10 Games
RTX3080
Fps tekintetében Intel 6 win, AMD 3 win
Fogyasztásban AMD ~30-35W-al kevesebb
10 mag vs. 8 mag.
Jelenleg a 2 proci ára kb. egál.Elég kiegyenlített meccs ez.
-
-Gabesz-
senior tag
válasz
wwenigma #2251 üzenetére
A játékok elején kiírja lent az átlagot, nem kell végignézni
Ebben a videóban mind a 8 címet az intel hozza, ez egy oc videó!
Más videókban vegyesek az eredmények, ahol nincs oc ott meg inkább a Az AMD hozza 1-2 kivétellel a játékokat.
Szóval mondhatni közel azonos az eredmény, mert pár FPS-ről beszélünk szinte minden címben.
Tehát gyakorlatilag NEM veri agyon az 5600x a 10700k-t.
Multis alkalmazásban meg egyértelműen a 8 mag jön jobban. -
-Gabesz-
senior tag
válasz
wwenigma #2249 üzenetére
"Tesztekben az 5600x gyakorlatilag mindenhol megveri a 10700K-t és a 10900-zal versenyez ott ahol nem szamit a +2 mag, ahol szamit ott is olyan tartományban van az "előnyük" ami számszerűleg megjelenik de a végfelhasznalo szamara nem igazan relevans."
Hol veri meg mindenhol? Ez egy gyakorlatias videó, tuningolt mindkét oldal.
Ahol meg elveri "ott is olyan tartományban van az "előnyük" ami számszerűleg megjelenik de a végfelhasznalo szamara nem igazan relevans." jól mondod.
Való igaz többet eszik az intel, méghozzá 40-50w-al eszik többet játékok alatt, a linkelt videóban azt is láthatod. -
-Gabesz-
senior tag
válasz
atok666 #2241 üzenetére
Teljesen egyetértek.
Jó let az új AMD, de azért egy 5600x vs 10700k tekintetében a 8 magos intel jobb választás. Játékokban kb. egál, hol az AMD, hol az intel jobb egy kicsivel. Lásd 5600xoc vs. 10700k oc. Játékon kívül multiban meg azért a 8 mag jobban teker. Lásd pl. itt.
Ráadásul ha a pénz is számít, a 10700k olcsóbb újonnan, mint az 5600x.Ugyanezt végig lehetne vezetni 8 magos AMD (5800x) vs 10 magos intel (10900k) tekintetében is.
Most ott tartunk hogy az "olcsó AMD" átment drágába, a "drága intel" meg olcsó Intelbe.
-
-Gabesz-
senior tag
Azért egy 5600x annyira nem űber, mint a nagytesói, legalábbis nem minden játékban, de azért fasza
AMD Ryzen 5 5600X vs 3600X vs Intel i7-10700K -
-Gabesz-
senior tag
Nagyon kíváncsi leszek az árakra, csak nehogy aztán az intel legyen az olcsóbb út....
-
-Gabesz-
senior tag
intelnél meg lehet oldani 300+W hűtését ha valaki nagyon akarja, én is megoldottam és nem a custom víz a hangsúlyos, hanem a hőátadás. A felületek minősége, nagysága és persze a víz is számít. AMD-nél nem tudod lehűteni ezt a fogyasztást és throtlingol már bőven 300w alatt.
-
-Gabesz-
senior tag
-
-Gabesz-
senior tag
válasz
Malibutomi #1956 üzenetére
Szerintem nincs itt kamu. Nézd meg a tesztet. Én is arra tudok alapozni amit ott látok. Illetve itt duruzsol nálam egy 10 magos 7900x, ha felrántom 5Ghz-re akkor közelebb van teljesítményben a húzott 3900x-hez, mint a húzott 3800x-hez. Ezek az új 10 magosak meg 5,2-5,3Ghz-en szaladgálnak, még jobban megközelítik a 3900x-et.
Szóval ha beállítod neki a kemény 125w TDP-t akkor 4,3-ig megy all core és fogyasztásban, mint láthatod a tesztben, nagyon barátságos, teljesítményben meg a 3900x és a 3700x között van.Ha elengeded, akkor zabál és melegszik és jobban megközelíti a 3900x-et. Röviden ennyi.
Valószínűleg az én régi 10 magosom 5Ghz-en eszik annyit, mint az új 10 magos 5,2-5,3-on. (a jobb példányok)
-
-Gabesz-
senior tag
Srácok, azért ne toljuk túl egyik oldalon sem.
A z490 lapok alapból engedélyezik a 10900k-nak a TDP keret túllépését (MCE)
Szóval ha valaki be akarja tartani az intel által definiált 125w TDP-t akkor azt külön be kell állítania a biosban. intelnél ez a felállás. Értelme sok nincs, de előfordulhat, hogy valaki csak úgy érzi magát jól, ha 125wTDP-n belül marad.125w TDP keret betartásával 4,3 Ghz all core érhető el 10900k-val. Blender teszt alatt, a rendszer fogyasztása így körülbelül annyi, mint egy nem létező 10 magos AMD procival szerelt gépé.
A teljesítménye is kb. annyi, mint egy nem létező 10 magos AMD procié(3800x és 3900x között kb. félúton.Ez azért dicséretes.)
Mutatom a tesztet. Néhány mondatot be is másolok a képek alá, nehogy azt gondoljátok most találom ezt ki
"Here’s a look at power consumption and as you can see when adhering to the 125 TDP spec, the 10900K sips power as total system usage is just below that of the Ryzen 7 2700X, so that’s a pretty good result. We should note that this is the sustained power usage once the processor backs all cores down to 4.3 GHz, prior to that power consumption looks like what we see with MCE enabled.
Speaking of which, with MCE enabled which is the stock configuration for many other Z490 boards, power consumption skyrockets and now we’re looking at just over 300 watts for the total system."Fogyasztáshoz tartozó teljesítmény:
"The 10900K is just 16% faster than the 9900K in the Blender Open Data benchmark and that made it 20% slower than the 3900X. However, enabling MCE does boost performance quite substantially in this test as the all-core clock speed increases from 4.3 GHz to 4.9 GHz, though as you’ll see later in the review this has quite the impact on power consumption."
Egy kis érdekesség a z490 lapokról, nem egyformák viselkedésben:
"However, after we had finished all testing we started messing around with other motherboards from other makers and found different boost behavior. Using the MSI Z490 Tomahawk, the board by default runs all cores at 4.9 GHz, regardless of duration, and with MSI’s version of MCE enabled which they call ‘Enhanced Turbo’, the 10900K’s all-core frequency was 5.1 GHz. Basically MSI is allowing the Tomahawk to run in the maximum power state indefinitely, whereas Asus is following the Intel spec and after a short period of time reduces the frequency."Ár/értékben nem versenyképes egy 3900x ellen és magszámban is elmarad, na meg gyártástechnológiában is. De összességében 14nm-en és a 10 magosak között nem rossz proci
-
-Gabesz-
senior tag
Itt egy 4600-as ram eredmény 10900k és Apex mellett.
Szépen szalad, de tény hogy egy kisebb vagyon a páros. -
-Gabesz-
senior tag
válasz
Gyuri27 #1819 üzenetére
Ez drága mulatság, bár tény olcsóbb márkákból össze lehet szedni a cumót kevesebből is, de egy minőségi AIO-nál azért drágább, de jobb is annál. Szerintem Min. 70-80k
Ár/értékben messze rosszabb mint az AMD.
Aki 10900k vesz az szerintem nem nézi az ár/értéket, ez nem mindenkinél számít.Na még kettő.
5,4Ghz 1,38v 7100 pötty itt a ramnak is odacsavart rendesen.
5,3Ghz 1,403v 6949 pötty -
-Gabesz-
senior tag
válasz
paleinho #1817 üzenetére
Drága márka ez tény, célszerű venni Barrowot fillérekért, tesztek szerint fél fokkal gyengébb.
A lényeg hogy nagy a szóras a procik között, de van amelyik jól megy és hűthető.
BMW: 5,4Ghz 1,4v ez még jobb. Ugyancsak custom water.
10 magtól nem rossz a 7000+ pötty. -
-Gabesz-
senior tag
Szerencsére azért nem mind ilyen csúnya kazán.
Vannak hűthető kazánok is közöttük.
Itt egy kellemes 5,3Ghz 80 fokkal és custom vízzel optimus sig v2 blokkal. -
-
-Gabesz-
senior tag
válasz
Petykemano #1375 üzenetére
22 mag azért nem rossz, főleg ha default 14 pötty cbr20.
Erős lap kell alá ha tuningolva is lesz.
Az árazás sorsdöntő lehet. -
-Gabesz-
senior tag
válasz
palfitom #1346 üzenetére
Nemrégiben jöttek ki új alaplapok a platformra, pl. ASUS RAMPAGE VI Extreme Omega, vagy ROG Strix X299-E Gaming II. Gondolom jobban felkészültek erre a problémára, mint a 2 évvel ezelőtti alaplapok.
Én úgy látom az én régi és olcsó asrock lapom éppen megbirkózik 350-400w-al.
450-500w már sok lenne neki szerintem. -
-Gabesz-
senior tag
válasz
Malibutomi #1342 üzenetére
Ez nagyban függ a konkrét proci példánytól is, hogy milyen Vcore igénye van. Valamint természetesen egy erős vízhűtésre is szükség van.
A tesztekben általában 4,7-4,9Ghz-ig mennek el a 10980xe procival, ez az a határ amit még tudnak hűteni viszonylag alacsony Vcore érték mellett. Azt gondolom ez otthon is ugyanígy kivitelezhető egy jó példánnyal és erős hűtéssel.
Az elődje a 9980xe is kb. ezt tudta (4,7-4,9Ghz)
Ebben a tesztben például 4,9Ghz-ig jutottak 1,25vcore mellett egy corsair h110i gt hűtéssel, úgy hogy a tesztek alatt bekajált max 560w-ot és 86 fokig melegedett.szerk: ahogy olvasom lehet nem is 4,9-en tesztelték a procit? Majd mindjárt kihámozom, mert nem világos
-
-Gabesz-
senior tag
válasz
Malibutomi #1340 üzenetére
Ez természetes, addig húzza az ember amíg tudja hűteni.
Vágom amúgy olvasás nélkül is, nálam is bekap 400w -ot ha odatekerek neki, 80-85 fokon tartva. 18 magnál ez fokozottan jelentkezik. Ez ilyen sokat evős cucc. -
-Gabesz-
senior tag
válasz
joysefke #1338 üzenetére
Nem tervezem ilyen proci beszerzését
Nekem egyenlőre elég a 10 mag 20 szál.Érdekes amúgy a videóban, hogy bizonyos játékokban jobban teljesített 4,9-re húzva, mint a 5GHz fölötti 9900k. Nyilván az a pár fps nem ér meg mezei halandónak több 100 ezer felárat, de mint tudjuk nem csak mezei halandók élnek a földön
A TR-ek nem jeleskednek ezen a téren, nem is erre valók.Én úgy gondolom ez a proci jelenleg a 3900x-3950x vetélytársának tekinthető. Túlhajtva teljesítményére nem lehet panasz. A fogyasztása viszont jelzi elavultságát. Szerencsére ez nem olyan ok, ami miatt le kellene cserélnem jelenlegi konfigomat, pedig nekem még régi 7-es szériás procim van.
A Tr már más kategória. Kicsit megkavarodtak a fogalmak asztali és "HEDT" vonatkozásban az erőteljes magszám gyarapodás hatására. Gyakorlatilag a TR az új hedt és erre az intelnek nincs válasza.
-
-Gabesz-
senior tag
válasz
Malibutomi #1332 üzenetére
Hát igen 4,9GHz 18 magon, az már igen, szerintem még több is lenne az más tesztben, mint 520w
Aktív témák
Hirdetés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- Gamepad
- Apple MacBook
- Milyen program, ami...?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi Redmi Note 14 5G
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged