- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Hobby elektronika
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen notebookot vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Az AMD vs. INTEL vs. NVIDIA topikban - ami eredetileg VGA topik volt - felmerült, hogy ne legyen a VGA-ra korlátozva a beszélgetés. Tekintettel arra, hogy ez a topik jóval kisebb forgalmú, így ezt most bezárjuk, és a másik topikkal összevonva ott folytatódik tovább a CPU, processzor téma is.
Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
válasz
->Raizen<- #899 üzenetére
Egyetértünk.
Az SC2 aligha fog új motort kapni, így a kis Pentium eme célra kb. örökös lesz.
Ha mással is játszanák majd és hozzáférek a későbbiekben baráti áron egy i5 6/7xxk, i7 6/7xxk valamelyikhez, azt tárt karokkal várja az Asrock Z270m-ITX/ac deszka a 2*8 GB DDR4 3000 MHZ-es G.Skill Rip Jaws V ramok társaságában.
Az az igazság, a kis Pentium nem is gamer procinak (Budget kategória, de szerintem azon túlmutat) lett kiadva, inkább azért hogy pörögjön a piac, meg belépőnek megfelel ha szűk a keret.
-
->Raizen<-
veterán
Igen, a 6600k game-hoz egyelőre elég és egy gtx 1080-at is kihajtott. Adott célra lett vásárolva és még van benne tartalék is 4,7 ghz a stabil vége.
A szarul megírt címekhez jól jön a magas órajel. A kis pentiumot semmiképp nem nevezném gamer procinak tényleg nem sok idő kell és ki fogják rántani alóla a talajt.
-
jokeph
nagyúr
válasz
->Raizen<- #897 üzenetére
Hát, talán egy picit várok csak a csodára.
Na jó, nem várok.
Doom-ozni jó az FX, az legalább a felét megtekeri.
Nekem is van ebből a "nullás" Pentiumból.
Mondjuk, én adott játékhoz szereztem be (SC2 - Legacy Of The Void - itt egyszerűen az FX elvérzik, pici az egyszálas teljesítménye
), ehhez megfelel tökéletesen 17e pénzért. A haver gépében Core i5 4430-as Hashwell van, szemernyit se megy neki jobban a game, mint nekem.
Arra akartam kilyukadni, hogy gépet az adott célhoz érdemes venni alapvetően.
És nem kell rá extra hűtő se, elég amit a dobozában mellédobnak.
-
->Raizen<-
veterán
Ejnye még mindig vársz a csodára hogy a nulldózer cölöpverő edizsión megtáltosodik?
Váltanak erre a nullás pentiumra fentebbről ennek nem látom értelmét, aztán rövidesen néznek majd mint hal a szatyorban hogy a cólóftrutyi 66 miért akad a gépükön 2018-ban. Ingyen se kéne az a herélt processzor.
-
jokeph
nagyúr
válasz
->Raizen<- #895 üzenetére
Hogy miiiii????
Na neee....
Ez most komoly? 6600k mint minimum? Mert viccnek nem rossz...
Mondjuk néztem egy sereg játék tesztet, ahol G4560 Pentium, Core i3 7350k, i5 7600k meg i7 7700k volt összenézve... hát, érdekes erdmények. (FHD-n, maxolva).
Igazából, a legtöbb játékhoz (már aki nem finnyás a fix 60 FPS hiányára) megfelelt a kicsi Pentium is.
Jól dolgozik benne a HT.
-
jokeph
nagyúr
válasz
->Raizen<- #892 üzenetére
Csak már látnák olyan játékot, ami kihasznál 6-8 magot.
Hirtelen erőre kapna az FX8320e-m is.
Nem is passzolom el, marad tartaléknak.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
->Raizen<- #890 üzenetére
Akkor most lehet elkezdeni ekezni hogy kiegyensulyozatlan fos, mert van jatek ahol elveri a 7700K, de meg a Ryzen 1500X is
-
->Raizen<-
veterán
válasz
Televan74 #891 üzenetére
Ne aggódj nekem nem kell, jó látni hogy ölre mennek a gyártók.
Egyre több lesz a dinnyemag ezekben a csodákban, újra lesz értelme a játék vizeknek meg fellendülnek a 2 kilós monstrum hűtők eladásai. Játékok alatt meg jó ha 3-4 mag lesz leterhelve a többi malmozni fog.
-
Televan74
nagyúr
válasz
->Raizen<- #890 üzenetére
Fizesse meg akinek kell!
-
->Raizen<-
veterán
Azintel lemossa az amd-t az új platformjával 10 maggal 4,7 ghz-en.
[link]
-
->Raizen<-
veterán
Gyertek Rízsszem használók tesztelni! Kinek hogy futnak az általam használt programok/játékok?
-
Mahrenburg
őstag
válasz
MiklosSaS #886 üzenetére
DonSasss (#886) - Hát igen, örök igazság, hogy ha minőséget akarunk, akkor magunknak kell megcsinálnunk... Lassan itt az ideje, hogy újraindítsuk a processzorgyárunkat Szibériában...
Rupsz (#887) - Az, hogy mikor tűnt el a VIA, az már csak a történészeknek (vagy inkább a régészeknek) fontos, nekünk csak az számít, hogy mikor tér végre vissza...
Örültem annak, hogy az AMD forrasztja a Ryzent, remélem a Raven is ilyen lesz...
Bár mire megjelenik...
-
törölt tag
válasz
Mahrenburg #883 üzenetére
Legalabb van meg egy gyarto a piacon aki a minoseget hozza a vasarloknak forrasztas kepeben (nem intel es nem is via
). Szerencsere a 4790K-m jol volt pasztazva, ment is rendesen, de hat a kivetelek kellenek hogy erositsek a szabalyt
VIA mikor is tunt el a sullyesztoben btw kedves Mahrenburg mester
-
MiklosSaS
nagyúr
válasz
Mahrenburg #885 üzenetére
Igy már érthető minden. Most az Intel, holnap az AMD, VIA....
-
MiklosSaS
nagyúr
válasz
Mahrenburg #883 üzenetére
Igen, az rohadtul....különösen hogy a nagyágyúk is pasztázva lesznek.
-
MiklosSaS
nagyúr
-
stoon
addikt
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Naturalist #875 üzenetére
Valojaban amiket mondtak az igaz, tenyleg elegge osszevissza felhozatalnak nez ki.
-
nubreed
veterán
válasz
Naturalist #875 üzenetére
Linusékról nem gondolnám, hogy az Intel kilóra megvette őket, de még JayZ -ékről sem.
(#874) Malibutomi: Bocsánat,
nem figyeltem, de azt hiszem ezt kitaláltad.
-
Naturalist
tag
válasz
Malibutomi #869 üzenetére
Ezzel kapcsolatban van egy összeesküvés elméletem. Valójában az új x299 széria nagyon is jó lesz és ezt a teches youtuberek is tudják. Csökkentik az elvárásokat, így megjelenéskor majd a jobb eredményeket és ár-érték specifikációkat agyon tudják hájpolni. A csatornájuk nézettségét növelik a mű drámával. Mindezt az Intel támogatásával, hogy majd a végén elmondhassák, na csak mi vagyunk a jobbak a kezdeti rossz hírek ellenére is, hiába akar az AMD bármit is csinálni.
-
nubreed
veterán
Ez a két video volt már? Ha igen akkor elnézést, de mind a kettővel mélységesen egyetértek:
Is it time to switch to AMD? Has Intel lost its mind?
I have some things to say - Core i9 & X299 -
jokeph
nagyúr
Igen, és ha folytatódik a trend, akkor még több min. 4 magot kihasználó új játék lesz a közeljövőben.
Láttam érdekes játékelemezést pár mostani játékkal, RyZen 5,7 és FX 8350 volt benne összenézve, lényeg hogy az FX minimálisan maradt el a RyZen-hez képest FPS-ben, lényeges differencia csak annyi volt, hogy az FX CPU-t minimálisan kevesebb FPS mellett jobban leterheli az adott játék, van ahol 80%-ra is.
-
-
válasz
MiklosSaS #866 üzenetére
Akkor is megveszik a 4 meg feletti procikat mainstreamben, ha nincs rá szükség, csak mert Intel a CPU gyártója. Figyeld meg, ez lesz.
Aztán persze ahogy nő a penetráció, talán a szoftver oldal is megmozdul. Illetve már most is vannak sokszálú programok, de ez tovább fog nőni. Az sem lenne hátrány, ha az elavult, 1-2 szálon terhelő játékmotorokat is elfelejteni a szakma, és átállnának végre modernebb alapokra.
(#868) MiklosSaS: Ennyi.
-
-
De természetesen felesleges kiadni ilyen sokmagos procikat, mert egy 4770K mindenre elég.
-
.LnB
titán
-
-
jokeph
nagyúr
-
Nekem is G4560 lesz, mert RX 570-hez nem kell jobb proci nekem, nem használnám ki (lásd ezt a tesztet). Pedig Ryzent akartam venni, de a legolcsóbb 50-60k, és nem lennék előrébb vele sok esetben. Ahogy egy i3-mal vagy kisebb i5-tel sem, mert ez nem csak a Ryzenre vonatkozik.
Nekem az Athlon II X4 konfigom marad meg tartalékban. Hiába régi, ma is használható.
-
Végleg elvesztette hitelét a Tom's Hardware ezzel a CPU ajánlóval.
Olvassátok el a kommenteket is.
-
do3om
addikt
válasz
MiklosSaS #848 üzenetére
Erre én is kíváncsi leszek.
Elég sok dolgot kell összehozni hogy jó legyen. Nem csak a CPU-ra gondolok hanem a körítésre is.
A feladat em lehetetlen hála az intelnek, a fejlődés elégé lelassult.
Nem igen erőltetik meg magukat, azért jó pár éve még arra számítottunk hogy mostanra a 8 magos procik lesznek az elterjedtek, (nem az AMD fél(e) megoldására gondolok). Na meg ami ezzel jár kihasználásban. Erre meg minden megrekedni látszik gamer szinten, saját véleményem szerint a konzoloknak köszönhetően. A régi csúcs pc-er írt játékok még mindig elmennek, és nem ócskának tűnnek. De azért a vas kell az új szarok alá. -
MiklosSaS
nagyúr
válasz
hszilard666 #849 üzenetére
Nem. A régi még életben van egyelõre....
-
hszilard666
veterán
Napot!
Régen jártam erre. Ez az új FX off? -
MiklosSaS
nagyúr
Le lehet torolni a port a topicrol
...Lassan indul a Zen-dules...
Nagyon kivancsi leszek hogy a jopofa marketing es az igergetesek melett milyen portekat tesz le az asztalra az AMD. Tulajdonkeppen mint CPU gyarto ez az utolso dobasa....
-
Wasquez
senior tag
válasz
lovas001 #845 üzenetére
Ezt írja a végén:
Összefoglalóan, röviden: Könnyen kivitelezhető, stabil, nem áll fenn a túlhúzás veszélye (persze csak akkor, ha meg vagyunk elégedve az így elért teljesítménnyel), kevesebb feszültséggel tudunk így hasonló üzemmódot elérni mint szoftveres húzásnál. De, végül is rátok bízom a döntést. Mindenesetre kösz hogy végigolvastad!
Ennyivel jobb mint a tisztán bios matatás.
Teljesen nem vagyok biztos benne, de talán olyan ez, mint ha egy csőből kivennéd a fojtás és úgy érsz el nagyobb légtömeget, vagy felemeled a nyomást. A végeredmény ugyanaz, de a második megoldás veszélyesebb és több energiát is felemészt. -
lovas001
aktív tag
Értem. Csak nem látom át ,hogy mivel jobb ragasztgatni mint csak beállítani biosban.(2. lépésnél irja hogy bios ban kell utána állítani...) 3 végkimenetel közül csak az 1. vel járnál jobban ,ha jobbnak nevezhető az állítgatás helyett a szétszedés illetve ragasztgatás
A végén írja ,hogy nem áll fenn a túlhúzás esélye...hát kb ugyan annyira áll fenn szerintem ,mert úgyszint feszültséget kell állítanod hozzá. Véleményem szerint simán menj be a bioszba állítsd e a szorzó és fsb párosát a kívánt értékre adj neki a cikkben is megharározott feszültséghez hasonlót és teszteld le a stabilitását. Ha működik öröm és bódottá
-
Nyugis
senior tag
Üdv
Az a kérdés hogy két procer és egyben platform közül melyikkel jár jobban az ember hoszabb távon.
Kicsi pici játék, és főleg photoshop indesign és adobe proff csomag azaz szinte minden ami adobe.
Nos a ket patform konkrétan :
1.Gigabyte GA-X58A-UD7 alaplap 2×4gb ram kitben hozzá 1366 socket proci intel 5560 cpu.
2. Asus ( talan vamai evo ) alaplap fm2 (annak a pontos típusát nem tudom), és hozzá ugyan ugy ddr3 4*2gb ram kit. És A10 5800 cpu.
Mind két platformhoz minőségi chiftech 500w os táp és nvidia asus gtx 750ti kártya kerül be építsre.
Nos ez a két választási lehetőség van.
A hozzaertoktol kérdezem hogy melyiket érdemes megtartani / használni?
Az egyik újabb (persze csak aránylag.) A másik régebbi ám de intel és még azért fejleszthető.Az giganak win7ig van supportja viszont az intel és tudok bele rakni 1366os i7 procit
Az amd az talán már win 10es de a doboza szerint win 8.1 biztosan supportolt.Nos ennek illetve a fentebb leirtaknak a fényében kérek véleményt ha lehet akkor egy kis indoklással hogy jobban megertsem a mierteket.
-
lovas001
aktív tag
Ezt a leszigetelős dolgot nem igazán értem. Tuning az biosból történik annak precíz beállításával.itt van hozzá egy kis segédlet. A ramot illetően elkél már bizony a 8gb. Itt aprón ki lehet fogni sokszor jó áron( 2gb-s modult).
-
Wasquez
senior tag
válasz
lovas001 #838 üzenetére
Akkor marad ez, ha azt mondjátok, nem érdemes lecserélni!
Utánaolvasgattam, és találtam egy tuning megoldást, ahol az egyik kivezetést leszigetelik, és ettől 3gHz-n fog menni. Így jó lenne a 980 kártyához már?
4gb memóriám van, az elég lesz, vagy oda sem ártana a 8Gb? Sajnos DDR2 és így zsebbe nyúlós lesz, ha bővítenem kell! -
Wasquez
senior tag
-
Wasquez
senior tag
Sziasztok!
Van egy asus p5k alaplapom, amitől nem akarok még megválni, Q6600 processzorom van, és fogok venni egy NV980-at.
A kérdésem az, hogy az alaplapom által támogatott processzorok közül van még értelme vennem egy gyorsabbat, fog az még segíteni a vga kihasználhatóságában?Ha igen, akkor melyiket érdemes választani, egy-két opciót tudnátok javasolni?
CPU support list: https://www.asus.com/Motherboards/P5K/HelpDesk_CPU/
-
MiklosSaS
nagyúr
Varjatok a ZEN-t
?
-
Harley quinn
tag
válasz
Petykemano #831 üzenetére
Érdekes hogy 1440p Ben többször nyakán van még a i7 nek is vagy ép el veri de azért kíváncsi lennék egy Hitman, Warhamer fajta dx12 re vagy esetleg DOOM ra mert így lassan kezd be érni a fx procik
-
Petykemano
veterán
Megint egy Skylake i5/i7 vs Vishera játékteszt Nem állítom, hogy a legautentikusabb forrás.
Azért sok helyütt nem marad szégyenben. Pedig 15-20%-kal olcsóbb, mint a 6600k. Ennél persze nyilván van olcsóbb i5 is, és az is gyorsabb, mint a 8370. És bevallom, jelenleg én se vennék Visherát.
De az azért látszik, hogy a 6-8 magos Zennek lesz terep.
-
BGyulaHUN
tag
Sziasztok!
Alaplapot szeretnék venni,természetesen majd procit is hozzá. Jelenleg AMD platformom van, Asrock 970 Pro 3 és FX 6300 proci,ezeket cserélném le.
A kérdésem az lenne,hogy milyen socketet nézzek,mert nem igazán értem ezt a 1155 1150 satöbbi különbséget,ezzel vagyok bajban. Vagy maradjon az AMD platform? Tuning nem fontos mert nem értek hozzá.
Játszani használom a gépet. Milyen foglalatra érdemes pénzt kiadni? Esetleg ha procit is tudtok ajánlani mellé azt megköszönöm! -
Petykemano
veterán
válasz
MiklosSaS #827 üzenetére
(3-)4 szálra való skálázódás már elég ahhoz, hogy a 4 magos athlonok labdába rúgjanak a celeronok és i3-ak ellen. Tulajdonképpen már ez a helyzet is jónak mondható. Itt és ha ezen egy picit túlnyújtózunk (DX12 tervezetten 6 magig skálázódik), akkor a 6-8 magos (3 éves) visherák állják a sarat az elmúlt évek i5 és mainstream i7-ekkel szemben.
Jelenleg a programok (játékok) nagy része pont azért nem skálózódik 3-4 szálnál tovább, mert a piac cca 90%-a celeron i3, i5 vagy más többnyire 4 szálas processzor (Ugye a 2 magos cerkák most kezdenek majd kikopni)
A zen sikerét szerintem nagy mértékben befolyásolja az, hogy az Intel lehozza-e mainstream árba a 6 magos jelenleg még E-s változatot. Ha igen, akkor a programok fognak majd skálázódni 6-8 magra és akkor a zen nyert.
Figyelembe véve azt, hogy DX12 és a Vulkan is egy ilyen szoftveres irányba indult, szerintem erre van esély. a Kaby lake egyelőre nem tűnik úgy, hogy jelentősen IPC előrelépést hozna a Skylake-hez képest. (Jelentős alatt olyan mértéket értek, amivel az intel továbbra is erőltetni tudná a jelenlegi magszámokat kiütve minden 4-nél magasabb magszámú próbálkozás létjogosultságát.)Ha a jelenleg 70-80%-os IPC előny leapad mondjuk 20%-ra, az már nem olyan jelentős, hogy ne lehetne fontolóra venni egy inkább többmagos processzor vásárlását. Ez a Vishera idején azért nem volt így.
-
MiklosSaS
nagyúr
válasz
Harley quinn #826 üzenetére
BaXhatjuk ha a játékok 80%-a alig kezel 3-4 szálat...meg haba 3 GHz-es Celeron is padlóra küldi 1 szálban.
Villantson valamit a Zen-el, akkor majd meglátjuk.
-
Harley quinn
tag
[link] ez egész érdekes lenne ha komolyan be következne 12 magos 7nm proci 2018 ban
-
MiklosSaS
nagyúr
-
->Raizen<-
veterán
Rakok már ide egy tuningos eredményt. A proci 1,345v-on járt 4,7 ghz-en a ballistic ramok 2600 mhz-en 1,2v mellett. Nem sok kellene hogy ráduplázzak az fx 8320 r9 290-es eredményemre ami 4,4 ghz-en hozott 24 ezret. A 3dmark 2001-es eredményem is új egyéni rekord, program buhera nélkül túl van a 100 000 ponton.
-
MiklosSaS
nagyúr
válasz
Petykemano #819 üzenetére
Jó befektetésnek nem nevezném. Töb mint 4 év szopóroller után lassan kezd beérni, de addigra már el van avulva a platform...meg jön az új széria....
Tehát ez minden csak nem jó befektetés....inkább lassan enyhül a kínlódás és végre meutogathatja az igazi erejét. -
Petykemano
veterán
válasz
MiklosSaS #818 üzenetére
Igen, de mindegy is, hogy legnagyobb legkisebb, mert nagyjából egy árban vannak. (nem számolva más körítéssel)
Nem lett jobb, csak nem a szokásos "bármilyen intel processzor 2x jobb, mint a legerősebb AMD FX".
Fogalmazzunk úgy: beérett.
Figyelembe véve, hogy mennyi ideje adják ugyanazt, még ha csak kis számban is, lehet, hogy az AMD-nek ez a FX-X3XX széria lehetett a legjobb ROI-val rendelkező befektetése. -
MiklosSaS
nagyúr
válasz
Petykemano #817 üzenetére
Jó teszt, a majdnem legnagyobb FX, a legkisebb i5...125 W vs 65 W.
Ezen felül pedig positiv dolog hogy csöppet javultak az FX-ek. Végre meg lehet mozgatni mind a 4 modult.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #812 üzenetére
-
szinesz.bob
senior tag
válasz
-
MiklosSaS
nagyúr
válasz
Helyes. Végre erõre kapnak az FX-ek rendesen és nem a 1-2 szál dolgozik, hanem az összes. Ilyen tempóban különösen FHD felett lehet pariban lesz az FX-8350 az i7-6700K-val.
Csak induljanak be rendesen a DX12 játékok.
-
Petykemano
veterán
Doom
Vishera versenyben. Semmi extra, csak nem a szokásos "bármilyen intel cpu 2x gyorsabb" -
MK VII
veterán
Nem semmi eredmények srácok.. Gratula.
-
MiklosSaS
nagyúr
válasz
Petykemano #800 üzenetére
Lassan jon fel az FX..szep. Csak 20 %-al van lemaradva a 6700K-tol...
Remelem lesz tobb ilyen jatek is....latjatok 3 eve mondom hogy DX11-ben az FX gyenge...itt a bizonyitek.
Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged