- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- OLED monitor topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Gaming notebook topik
- Hobby elektronika
- Analóg fényképezés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
-
PROHARDVER!
Az AMD vs. INTEL vs. NVIDIA topikban - ami eredetileg VGA topik volt - felmerült, hogy ne legyen a VGA-ra korlátozva a beszélgetés. Tekintettel arra, hogy ez a topik jóval kisebb forgalmú, így ezt most bezárjuk, és a másik topikkal összevonva ott folytatódik tovább a CPU, processzor téma is.
Aktív témák
-
-Gabesz-
senior tag
Hűthetőség szempontjából az AMD 100W az kb. olyan mint az intel 200W, ergo 65W egál 130W, szvsz itt a hanghatás kb egál lehet, a fogyasztás az ami mérvadó a két proci esetében. A 12 mag előnyösebb a 8-al szemben, mindenképpen, még talán játékban is kicsit.
Más kérdés, hogy árazás szempontjából, nem biztos hogy a 270eFt-os 5900x lesz a befutó a jóval olcsóbb intellel szemben.
-
PuMbA
titán
[link] Dark Rock 4 szinten van az én hűtőm is
Az 5900X már 105W TDP, tehát az biztos nem lesz halk, hacsak nem kapcsolod be az Eco módot, ami 65W TDP-re limitálja. A lényeg, hogy az 5900X Eco móddal is veri a 9900K-t, azaz biztosan halkabb működést tudsz kicsikarni az AMD-ből.
-
Frozen
addikt
Nálam megfordult már pár proci de pl 9900k meg az 5900x ugyan ugy dolgozik a dark rock 4 pro.... Ugyan olyan hangja van stb semmi különbséget nem tapasztaltam. Lehet az 5600 helyett egy intel i3 vagy i5 is ugyan azt hozza hűtési db-en. Én soha nem sporoltam le a hűtést és mindig dark rock 3 vagy 4 et hazs áltam pro verzioban. ( Amúgy ha veszel rá még egy fant akkor nagyon jó teljesítményt nyújt. Persze függ ki milyen házat használ...
-
PuMbA
titán
Procinál nekem fontos, hogy terhelve is halk legyen, mert ha Photoshopolok vagy ilyesmi, akkor sem szeretnék zajt, hiszen közben nem hallgatok zenét :) Nekem az 5600X terhelve sem hangos, pedig csak egy Arctic Freezer 34 CO hűtőm van. Ha bekapcsolom az Eco módot, akkor 45W TDP-re ugrik a proci és csak 3% összteljesítményt vesztek.
-
koko52
nagyúr
A releváns az lenne, ha találnék róla cikket, fórumot, ahol vásárlók milliói panaszkodnak.
Saját célra volt 1600, most 2600, 3600, 3200G van. Ha bármelyikkel tapasztalnám hidd el eladnám és jöhetne az intel helyette. Nem vagyok fan most is van 3 intel gépem.
Rühellem mindkét gyártót az árképzésbeli kartellezés miatt. -
Frozen
addikt
Idle modban az intel is halk volt nálam az amd is az. Ha meg terhelt akkor ugyan ugy hallod hogy dolgozik a hűtő. És ahogy fent is írták + a gpu hangja ( amit talán a 90 literes víztartályak tudod halkan tartani amd meg intel esetén is + jó sok pénzért--> enyiből már hangcuc)
-
-Gabesz-
senior tag
Ha meg van rántva a proci, nem veszed észre a különbséget fps-ben, ha ki van kapcsolva a HT, azt sem veszed észre. 10-k-s hűtővel nem hűtöd az biztos, én vízzel vagyok, így halk, bár nekem nem fóbiám a zaj léte.
Ha ilyen igényeid vannak, akkor neked pont jó egy 6 magos AMD, csak a VGA lesz nehéz választás, hogy beleférj a halkság és a kis fogyasztás kritériumai közé.
-
PuMbA
titán
válasz
-Gabesz- #2590 üzenetére
Igaz, bár az az Intel proci egy mai, csak 4-6 magot kihasználó játékban nem remekel, illetve egy sima, 12k-s hűtővel se hűtöd le szinte zajtalanul, mint jelenleg én a Zen 3-amat
Nekem a zajtalan gép alap, ez pedig kizárja, hogy 100W vagy fölötte történő fogyasztásba gondolkodjak CPU szinten, tehát az Intel alapból kiesik most a nagy fogyasztás miatt. A 16 magos Ryzen-en is bekapcsolhatom az Eco módot és 17% teljesítmény esséssel elketyeg 65W TDP-n, ami kegyetlen fogyasztás / teljesítmény arány.
-
PuMbA
titán
Megjegyzem, én is olvastam anno az első Ryzen széria döcögős indulásáról (pl. nagy memória gondok) és azért is vártam eddig, mert lassan jön a Socket AM5 / DDR5, szóval az Socket AM4 végjátékára már betonstabilnak kell lennie a rendszernek.
Egy jelenlegi Intel alaplapba se lehet 16 magos procit tenni, ha 6 év múlva például azt szeretnék. Ezért döntöttem a B550 mellett, ami a legújabb és valószínűleg legutolsó chipset és a Zen 3 mellett, ami az utolsó architektúra lesz AM4-re. Elvileg még lesz egy refresh belőle.
-
arabus
addikt
-
arabus
addikt
Gondolom releváns 3000 olyan ügyfél véleménye aki mással rakat össze gépet,mindazonáltal teljesen igazad van tervbe vettem a 11.gent mert engem nem tudott igazán meggyőzni az amd procik platformszintű teljesitménye.Erős,sokmag meg cinebench meg minden de egy lomha instabil kiforratlan holmi.
-
PuMbA
titán
Én sok év Intel után váltottam nem rég 5600X-re. Semmi problémám sincs vele, ugyanúgy megy pöccre minden, mint az Intelekkel. Eleinte féltem, hogy mi az a sok probléma, amit a topikjában írnak, de egyik se vált nálam valóra. Kitartottam a bejáratott alaplap (ASUS), memória (Kingston HyperX) márkák mellett.
-
koko52
nagyúr
-
Frozen
addikt
Volt 7700k meg volt 9900k
Most meg van egy 5900x
Jaték , böngészés.Koko az a helyzet hogy igen valóban igazad van pont ezért vettem meg a zen3 at mert annyi mindent írtak hogy annyira jól sikerült meg minden ,viszont az idő múlásával a gyerekbetegségeket nem nőte ki és ami megvolt egy athlonál az még a zen szériában is ott van,hiába teltek el az évek és hiába fényezik a teszteken mennyivel jobb igen jobb ,de nem minden térületen. Lehet az egész az am4 hez van köze és az am5 foglalattal ezek eltünnek nem tudom ,de a bizalmam már elveszet.
Ez olyan mint mikor az msi x geforcot szétszedtem és kiderült milyen silány a hűtése ,alkatrészei stb.. utána hiába bizonygatják hogy a suprime milyen minőség... Vagy mondok mást te is veszel egy kocsit másnap szétesik nem mész ugyan oda ugyan azt megvenni ,de egy másik tipust sem akarsz mert a bizalom oda.. -
koko52
nagyúr
Pont olyan vásárló vagy amit a gyártók szeretnek. Nem ért hozzá csak logót néz.
Én intelt nem veszek magamnak évek óta, mert nem megy ez nekik egy ideje, de soha nem mondanék, hogy soha többet, mert ha egyszer megint jobb lesz és ár/értékben is akkor jöhet. Talán 3 év múlva, vagy 5 vagy....
Gondolom a zöld hályog is fent van a kék mellett. -
Frozen
addikt
Megígérem , régebben meg is fogadtam csak sajnos nem volt mit venni novemberben mivel az intel egy ideje nem adótt már ki procit. De még lehet egy 10900k val is beljebb lennék sőt tuti. Hiszen van benne gpu és nem huzná le a grafikus kártyának a bányászati sebessegét a képernyő megjelenítés ,persze van aki pont ezért kiad pár ezrest egy sima megjelenitőért...
-
Frozen
addikt
válasz
zsintai1987 #2573 üzenetére
Amint lesz értelmes intel igen.Nekem soha nem volt gond a hővel dark rock pro 3 vagy 4. 250w tdp hiteles +1 ventivel 300w ettől max víz jobb)
-
Frozen
addikt
Vagy csak rájöttek sokan mégsem annyira jó az amd mint rebesgetik. ( Én is eladom a zen 3 at ahogy tehetem ,mert már az első napokban csalodtam benne,de mivel nincs jobb jelenleg a piacon tesztek szerint ezért ezt vettem)softweres dolokban sokkal előrébb jár legalább is saját véleményem szerint az intel mint amd és ez elég sok pluszt tud jelenteni . Lehet teszteken meg mindenhol jobban szerepel a vörös és jobbnak hirdetik viszont felhasználástól függ kinek mi a jobb. ( És igen gáz ha akad az egér még ha a program hibája akkor is kellemetlen ez csak egy példa volt hogy értsd mire gondolok,memoria elérés is egy év. És még lehet sorolni hogy sokszor nem is ugy reagál a dolgokra ahogy kellene. Intelel barmire nyomtam ugrott amd meg sokszor gondolkodik.. . Bár lehet ez is win hiba hogy nem elég optimalizált... Most ezt nem azért írtam hogy troll legyek csak nekem ez a saját tapasztalatom és így érzem hogy sok esetben kellemetlen szitu ér a gépen és mielőtt valaki írja tuti nálam a hiba 4 amd gépből az összes mindig ilyen volt... A kéknél soha nem tapasztaltam ilyet..)
-
koko52
nagyúr
-
Frozen
addikt
Egy kiss érdekesség.
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
olymind1 #2559 üzenetére
Nekem rémlik valamilyen cikk, hogy gyári alaplapi beállításokkal a K nélküli modellek sem tartották be a TDP keretet és emiatt gyakorlatilag nem volt különbség a K és nem K modell között.
[link]Ez a cikk elbizonytalanított abban, hogy a nem K modellek az egyszerűbbek, nem tuningereknek való. Látszólag inkább csak annyi, hogy a nem K, "kicsit többet fogyaszt, kicsit jobban melegszik, lelked rajta".
-
olymind1
senior tag
válasz
Petykemano #2558 üzenetére
Engem inkább a nem OC-s modellek érdekelnek, amikor nem hajtják ki fullra a 6-8 magos procikat és fogyasztás és vele együtt a hőtermelés és az ár is ésszerű keretek között marad. Pl az i5-11400 és i7-11700 hogy viszonyul majd pl a 5600x és az 5800x-hez, mind árban, mind teljesítményben.
-
Petykemano
veterán
De csak a vicc kedvéért.Egyébként ha 1-2 szál terhelésével ez a fogyasztás és hőtermelés nem, csak fullosra terhelve jelentkezik a túlmelegedés és túlfogyasztás, akkor a célpiacán szerintem alig lesz érezhető.
Ezzel együtt szerintem versenyképes lesz.
Ha 3-4%-ot hoz a zen3-on, akkor szerintem sokan lenyelik a fogyasztást.Itt már csak az a kérdés, hogy ha mondjuk esetleg tényleg másfél-kétszeres fogyasztás mellett hozza átlagos játékos mainstream felhasználás során is a +3-4% fps-t, akkor vajon az megéri-e? Hiszen alaplapból is drágább kellhet, hűtőből is (és légkondiból is.)
Én inkább árérzékeny vagyok. Engem azzal tudnának megvenni, hogy a sokat fogyasztó de gyors behemótot feleannyiért adják, mint a fürge gazellát. És az nem érdekelne, hogy a különbözetet évek alatt a villanyszámlában fizetem ki. De egyrészt ízlések és pofonok, másrészt a frászt lesz feleannyi.
-
koko52
nagyúr
DDR5? Az nem lesz 11.gen-el: The new Core i9-11900K will also support DDR4-3200 as a standard (non-overclocked) memory speed,
Ott a giant hűtő vagy a víz-neked!
Amúgy AIO240-em van két éve. Tökéletes. Egy 1 kg-os Noctua sem tud többet. Csak az enyém 18k-volt nem 45k és nem kér helyet, RAM-ok elférnek stb...
-
Frozen
addikt
Ott a giant hűtő vagy a víz (aio hűtőkben sokat nem hiszek) várjuk ki ,hogy mit adnak ki egyébként meg nem fog változni semmi. Ez a proci nem fogja felvenni a versenyt a zen 4 el. Ez csak arra készül hogy kiadjanak valamit és a zen3 közelébe kerüljenek/megelőzzék +ddr5. Majd a többit látjuk minden esetre érdekes a 3nm es megálapodás is a háttérben amiről csicseregnek a madarak hogy ebből mi fog ki sülni az idővel meglátjuk.
-
szucstom
őstag
sziasztok ismét
totál laikusként a következő kérdésem lenne, notebook kikacsintással: melyik érné meg jobban?
Ryzen 3 4300U vagy Ryzen 5 3500U
Néztem róluk benchmark-ot, de nem tűnt fel akkora különbség a kettő között. Hátha ti jobban meg tudjátok ítélni -
M4T4D0R
tag
Jó ez a topic látom vannak vicces emberek itt is.
-
Frozen
addikt
Nagyon lapos a téma. Na szóval az van ,hogy az intelnek van ideje most fejleszteni bőven. Mivel nincs félvezető a piacon így a zen 4 is valószínű nagyon gyengén fog kezdeni és sokáig hiánycikk lesz az intel oldalon is hasonló várható szóval mondjuk azt hogy 1,5 évig gyér lesz a piac még minimum
-
Frozen
addikt
belépő szint vagy nem az a helyzet nagyon sokan ezzel rendelkeznek , és az 1440 re megy mindenki rá mivel nincs értelme és technikai háttér mögötte.
Most gondolod azért vesz majd valaki egy új monitort megy egy új procit ,hogy meglegyen az 1440 ben az elért teljesítmény? Én ezt nem hiszem akkor már inkább épít egy új gépet és eldönteni hogy amd vagy intel utvonalon indul el.
A 1440 et meg semmiképen nem vennék én mivel akkor már vagy full hd vagy 4k a 2 közt felesleges bevásárolni, ezen felül meg a kis méretű kicsi monitoron sem a 1440 sem a 4k értelmét nem látom az meg hogy ebből egy 120-240 hz monitort vegyél a gatyádat is ráköltöd és ha már ennyi van a zseben akkor nem a procin fog valaki szarakodni. -
-
Frozen
addikt
Én röviden csak annyit tudok hozzászólni amikor az intel volt elől akkor az amd fanok azt mondták ó hát sokat eszik meg elenyésző Fps el gyorsabb..
Na most fordult a kocka és ugyan az van. Amit korábban is írtam nagyon sok embert kiszolgál a mai napig egy i3-i5 -i7 es konfig egy újfajta kártyával tudom hogy nem tudja kihajtani 100% ban a kártyát de az a lényeg hogy nincs olyan mérvadó jelentősége ,mert ha úgy játszik a 60 -120-144 Hz monitor korlátba fog ütközni... ettől több nem nagyon számban van az emberenél ás inkább ez a 60-120 közti van elterjedve inkább nagyobb % ban. Az is igaz nagyon sokan már online gamekkel tolják ezek meg nem olyan gép izzasztó verziok. Aki meg offline nagyon komoly erős hardweres játékkal akar játszani annak meg tényleg olyan gép kell amibe van rendesen 1-2 gpu meg cpu páros. -
Petykemano
veterán
válasz
zsintai1987 #2534 üzenetére
Aida - kivéve persze ha laggol a futtatása közben az egér!
-
Yutani
nagyúr
válasz
Petykemano #2532 üzenetére
Nyilván, hiszen ki hisz egy olyan videótesztnek, ami nem a saját állításait támasztja alá?
-
palfitom
félisten
válasz
Diniboy #2497 üzenetére
"30-35k HUF között szörnyű lenne alá ?" - Miért lenne szörnyű? Az egyik legjobb vétel ennyi pénzért!
Ha azt mondaná valaki neked, hogy tegyél alá egy bivaly i7-7700-t, akkor elégedett lennél vele? (na az i3-10100F kb. ugyanazt tudja -még kicsit erősebb is-, csak épp ma i3-nak hívják ugyanazt a teljesítményt, ami pár éve még i7 volt) -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Diniboy #2526 üzenetére
talan a "milyen processzort vegyek" topikban erdeklodj, annyi biztos, hogy AMDbol hianygazdasag van, ezert az Intel procik most ar/ertekben jobb vetelnek szamitanak.
** mondjuk en pont vettem egy 3800XT -t, mert valami 5 eft -vel volt dragabb, mint a sima 3800X, a meglevo 3700X -re meg 20 korul kellett radobnom, a lap meg ugye adott. de az is igaz, ez a cpu azert megiscsak picit dragabb, mint az emlitett I3... -
Diniboy
aktív tag
De még mindig nem derült ki hogy mire lenne értelme lecserélni a szerencsétlen 8 vagy9 vagy mennyi éves Phenom II őt
low cost gameing a cél , valaki tudna jobbat mondani mint a 35 ezres i3 10100f ?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #2523 üzenetére
tisztabanvagyokvele, hogy direktnyomjafullba, hogy mindenki leszurhesse pontosan, mekkora szaki.
csakaztnemtom, hogy ha ilyen expertek vannak már ezen a forumon is, akkor miert nemgyartunk mindent is vero processzort kishazankban ? -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #2519 üzenetére
Ezt a topikot valaohogy mindig megtalálja valami holdkóros, aki szentül meg van győződve az igazáról, tömött sorokban képes is érvelni mellette, amit elolvasol és...
- semmi köze ahhoz, amit eddig tudtunk, olyan, mintha egy alternatív valóság lenne
- igazából fogalmad sincs, hogy mit olvastál, annyira nem kötődik ahhoz a tudásanyaghoz, amivel rendelkezünk.
- mivel nem kötődik a eddig általunk ismert tudásanyaghoz, ezért igazából eszköztelen vagy, hogy megcáfold, vagy hogy rámutass a tévedésre
- linkelhetnél például lapkafotókat Thuban, Bulldozer , vagy akár blokk diagramokat is 10h, 15h de minek? Ezek az illuminátusok szemfényvesztő trükkjei, amiknek te balga bedőltél -
zsintai1987
tag
válasz
hokuszpk #2508 üzenetére
Engedd el egy 10eves proci ugyanazt tudja gamingbe mint egy fél éves... Kész passz....
Ximon:
Na de OBS-t hogy streamel fullhdban slow presettel 12k kilobiten? Esetleg anvil engineben mennyi idő alatt generálja le a lightmap-et? Esetleg egy 25perces fullhd videót mennyi idő alatt csinál meg Vegasban? Ha erre is azt írod hogy semmi különbség én falnak megyek.!
De nyilván én vagyok a hülye hogy a munkba fektetett idő minél rövidebb annál többet tudok gamelni... -
NoMix
tag
Egy magra eső feldolgozó egységek számára gondolsz... (már ha érted amit le írok) abban az esetben az a valószínűbb hogy kevés feldolgozó egységre van meg írva a program ami azt jelenti hogy nem volt megfelelően fejlesztve ami 18 év hanyagsága. Tehát a fejlesztő a hibás és nem a program sajátossága ez. De ha nem így látod akkor máshol is vannak hanyagságok.
-
Diniboy
aktív tag
Pont egy Phenom II 960T-t cserélnénk
egész biztos vagyok benne hogy az egy magos teljesítménye jobb egy i3 10100 nak
-
hokuszpk
nagyúr
konkretan van itthon hatmagos Phenom es R5 1600 is, nemszukseges videot neznem hozza, hogy tudjam melyik mennyire megy.
*
"ugyan azt az FPS-t dobja egy Ryzen5 mint egy Phenom X6."
egy pillanatra raneztem a linkelt videora, de felesleges volt, nemlatom a
hatmagos Phenomot benne.
masreszt meg az elso par kockabol 1 : 53 vs 93 fps
avg 54 vs 91
1% low 37 vs 74
mindez a Zen2 javara kisebb frekin, kevesebb cputerhelessel, de magasabb gpukihasznaltsaggal. -
NoMix
tag
válasz
hokuszpk #2500 üzenetére
Abba hagyhatod a hülyeséget és nézzél meg egy Youtube Game playt ahol ugyan azt az FPS-t dobja egy Ryzen5 mint egy Phenom X6. mert semmi alapja nincsen a be kiabálásodnak.
https://www.youtube.com/watch?v=Xl5oG4v7lgs
adok egyett mert itt az érvelés már nem dukál csak a szájhősködés megy.
Figyeljétek a GPU kihasználtságot is!
Aktív témák
Hirdetés
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- OLED monitor topik
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Wuthering Waves
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Jelszókezelők
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- ShieldUp Fóliavágógép tartozékaival
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest