Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Redneck

nagyúr

válasz #153 üzenetére

Ez szimpla felhasználói magatartás kérdése. A halálom a sok szemetes telefon/notebook/PC amit az ismerősi és családi körben látok. Az abszolút laikus, nagyon időseken kívül, nem is segítek senkinek, ha megtalálnak valami problémával...

A Valve jól látja az igényeket, és saját ökoszisztémájukon belül, az erőforrások optimális felhasználása mellett, igyekeznek egyszerű, de jól használható irányt tartani. Ez abszolút megsüvegelendő!
    Az MS-nél is jó lenne ha felvennének valakit, aki valós körülmények között, és a felhasználói igények mentén, fejlesztené a játékos vonalat. Mert amit eddig PC fronton mutattak a GP/Store/Xbox/Game bar témakörben, az nagyon gyenge.

• aktív tag

válasz Redneck #152 üzenetére

Igen, a Windowsnak vannak erőltetett hülyeségei, nem is hiányoznak. Ugyanakkor a frissítést elintézte a háttérben illetve kilépéskor, új drivert sem tettem fel mindig azonnal, ennek ellenére vagy éppen ezért nem is okoztak sok problémát. Mindenesetre a linuxos gépeimen gyakorlatilag központosított a frissítés, nem szoftverenként megy, kényelmesebb így. Lehet, hogy valami olykor lemarad kicsit, mert előbb frissül Windowson, de ezt gyakorlatilag nem érzékelem.

Persze ilyen-olyan furcsaságok mindig megeshetnek, ahoszoftverekről van szó, de ez alól az okostelefonok és a konzolok sem mentesek. Másnál meg úgy elszállnak dolgok, hogy nem is értem, hogy csinálja. (Nem arra gondolok, hogy valami nem indul, hanem átfogóbb problémákra.)

• Redneck

nagyúr

válasz #151 üzenetére

PC-s kliens az teljesen gáz, én is utáltam. Lassú, problémás, és nagyon gyenge UI. Mondjuk ebben az MS amúgy sem erős, a Valve felületei sokkal jobbak.
    Day 1 a Forza Horizon kivételével én sem játszom semmit, időpazarlás. Manapság mindennek kell pár hónap patch, néha több is.

Nekem sem bootol lassan, sőt nagyon reszponzív, pedig 2016-os telepítés, de játékra már nem használom. Amikor még használtam, nagyon bosszantó volt, amikor valami épp nem volt hajlandó menni. Hol frissítés, új driver, win update, vagy egyéb hülyeség miatt.
    A legtöbb barátom még PC-zik, de a mai napig panaszkodnak a sok baromságra, a menet közben felvert gépigényekről nem is beszélve...

Egyébként alakul a konzolok felé közeledés, de ez inkább a Valve érdeme, mint a Microsofté. A nagy óriás, totál dilettáns módon old meg problémákat, UI és szoftverfejlesztésük elmaradott, logikátlan.
    Én örülök neki ha a Valve sok borsot tör az orruk alá, hátha akkor megtanulnak Storet/UI-t, és logikus szoftver felépítést tervezni!

• aktív tag

válasz Redneck #150 üzenetére

Nemcsak a Series X-en volt lassú a letöltés, hanem a PC-s kliensből is. Nem mindig, és javult is, de rendre az jött ki ismeretségi körben, hogy nem az Xbox leggyorsabb kés a fiókban. Amikor a Halo MCC miatt befizettem a 300 Ft-os Game Pass Ultimate-re, és le akartam tölteni gyorsan a Reachet, szembesültem vele, hogy olyan lassú a letöltés, hogy ugrik az esti co-op etap. Így inkább megvettem Steamen, ripsz-ropsz leért, játszhattuk. Később is jobban jártam vele, mert a Halo-csomag tagjait nyűg volt a játékostársnak uninstallálni is. De volt olyan, hogy nem engedett belépni bug miatt napokig az Xbox kliens, vagy kitalálta, hogy lejárt a bankkártyám (nem volt igaz, de hetekig tartott rájönnie). Persze ez nagyrészt a PC-s kliensük szerencsétlenkedése, de a sebesség az platfromtól függetlenül volt nálam inferior az MS-nél.

A szaktopikban valóban hozzád hasonlóan jó sebességekről számoltak be, de ott is említették jó páran, hogy tényleg lassabb, akkor jelentősen, zavaróan is. Mindenesetre a lényeg most a személyes benyomás lett volna, ami nálam olyan, amilyen.

Jó pár éve használok PC-ket, konzolokat, de az e-sport tény, hogy kimaradt, és viszonylag ritkán játszom már day1 bármit is. Szinte mindig úgy érzem, hogy ezzel nemcsak spórolok és az extra tartalmakat várom be, de számos egyéb problémát is megspórolok, PC-n és konzolon is, vagy kisül addig valami alternatív megoldás. Utoljára day1 multiba az Overwatchba ugrottam be, mert volt saját társaságom, abból viszont már a béta elég csiszoltnak tűnt.

Mindenesetre a PC-m nem bootol lassan, és senki nem tiltja, hogy ne indítsam el gyorsan a játékot. Ez néha Boxon még bonyolultabb volt, mert ha régebben játszott vennék elő újra, akkor nincs kinn a menüben, hanem keresgélhetem ki a telepített alkalmazások közül. Vagy csak nekem új a Play History? Ez persze jó dolog, és megoldás is a problémára, bár nem látom, hogy gyorsabb lenne egy parancsikonnál. Nem használok egyébként már ilyet, kliensből indítom a játékokat, de ha 2 másodperccel boot után szeretném, akkor élnék vele. A pre-shaderezés friss telepítésnél, patchnél, új drivernél nyilván lassíthat, pláne Linuxnál, ahol még Proton-csere is megesik.

Más tud lenni még mindig PC, de közelebb áll az élmény, mint korábban. Nálam egyébként az Alt+Tab lehetősége is hozzátartozik a kényelemhez . Jó, hogy már konzolon is át lehet váltani játék mellett más alkalmazásra, de ez nyilván inkább a PC terepe. De ez már a multifunkcionalitás kérdése, csak érint játék közben (nem szeretek telefonról választ írni egy hirtelen bejövő fontos e-mailre), és akár magukat a játékokat is (sem bugok után nyomozni).

Azt egyébként aláírom, hogy a standby módban frissítgetés vagy a távolról elindítható letöltés egy jó dolog (használtam korában Boxon, de egy ideje kikapcsoltam, mert ha hetekig nem megy, ne legyen standby-ban), és kellene a Steam Machine-hoz, ahogy a kontrollerenként többféle profillal bejelentkezés is. A modern értelemben vett konzolossághoz ez szerintem hozzátesz. Remélem, dolgoznak rajta.

Felhasználóként alapvetően mind PC-n, mind XSX-en kényelmesen elvagyok jelenleg, messze már, amikor a mégoly nosztalgikus LAN-ok is sok kínlódással kezdődtek, ahogy a PS3 említett rettenete is (ami azt illeti, idén LAN-oztunk PS3-akkal, szóval azért sikerült duplán múltat idézni :DDD).

• Redneck

nagyúr

válasz #149 üzenetére

Nemrég még PC-ztem, esportot is toltam, úgyhogy elég sok tapasztalatom van etéren. Bőven lehetett mókolni eleget a fasza szoftverek, és a Windows miatt. Nem a 90-es évek tapasztalata. :(

Steam Decket is vettem, mert annyira konzolozták, de az is egy handheld PC, annak minden hozadékával. Ugyan Win nincs, és a SteamOS ügyes, de rengeteget lehet állítgatni és kell is.
    Én már csak játszani szeretnék, nincs már véristvánság, ezért, no meg a gagyi LCD miatt, eladtam egy hét után.
    Akkor még nem volt OLED, de tök mindegy is, azt is állítgatni kell, mert elég gyenge a hardver.

Series X lassú letöltés? Kábelen 6-700Mbit simán megy, plusz kikapcsolt állapotban tölt le, és frissíti a rendszert, és a programokat.
    Bekapcsolom, 2 másodperc múlva játékban vagyok. Lehet vannak címek amik jobban is futhatnának, vagy van pár régi ami nem megy, de engem nem izgat. Kényelmes, hangtalan, imádom!

Írom ezt úgy, hogy Steam párti vagyok, és szurkolok hogy fejlődjenek, de ha egy igazi konzol felhasználó élményét akarom, nem a Valve fog eszembe jutni. Pláne nem a Win10/11. :(

• aktív tag

válasz Redneck #148 üzenetére

Értelek, bár azért az utóbbi X évben már messze nem így írnám le a saját PC-s, windowsos élményeimet, ez inkább a 90-es évekre vagy a 2000-es évek elejére volt jellemző. (A Win 11-hez nem tudok hozzászólni.) Emellett a PS3 sokk volt, mint konzolosnak mondott élmény (köze nem volt a beteszem a cartridge-e, és játszom klasszikus élményhez), egy XSX már ég és föld, de a konzolos limitáltságokon kívül vannak azzal is érdekes problémáim.

Ugyanakkor a beállításokkal kísérletezés lehetőségét előnynek tartom, mert konzolon sok játéknál nincs megoldás így a számomra szuboptimális performanszra, PC-n meg van. Az más kérdés, ha egy rossz port vagy gyengébb PC esetében többet kell szórakozni a beállításokkal, és a végeredmény sem lesz az igazi.

PS3-ról néhány csúcs konzolos élményem:

- vagy egy éven át (vagy tovább, mert leszoktam róla) lefagyott a store, ha 2 percnél tovább böngésztem benne, gyakorlatilag időre kellett vásárolni is, vagy böngészőből;
    - borzasztó lassú volt a letöltés, majd jött a lassú install, és aközben semmit nem lehet csinálni - az UC3-at 3 napig töltöttem le és telepítettem, mert amúgy elsőre rosszul töltötte le, és ez csak az install végén derült ki (lehet, hogy áramingadozás volt, de ezt ugye egész napos letöltésnél nehéz folyamatosan nyomon követni), kezdhettem elölről (eközben a BF4 kevesebb mint 20 perc alatt töltődött le és települt a PC-men);
    - pont az UC3 első végigjátszása végig input lagos volt, mert alapértelmezetten úgy működött a játék, utólag patcheltek bele egy, a beállításokban elrejtett opciót, ami a mergoldás volt (a remasterből már kivették az eredeti megoldást).

Ezt szerintem látatlanban is verni fogja a Steam Machine, és annak idején is csak felértékelte a PC-t a PS3. Persze az egy átmenetibb generáció volt, egy sötét korban, akkor a konzolok sokkal jobban küzdöttek még az online-osodással, a csendes, gyors, de drága cartridge-ek helyett pedig nyilván hangos és lassú lemezek voltak.

Ugyanakkor a Steam mint ökoszisztéma még mindig rendelkezik előnyökkel, XSX-en lassabb a letöltés (ugyanazon a hálózaton, megfelelő kábellel), és az is bosszantó, hogy a "BC"-s játékok nem szeretik a wifit, a Gearsekhez muszáj volt kábeleznem az online co-ophoz. Mondjuk, a "noname" Gears 2 a második, couch co-opos végigjátszásnál elszállt profilbuggal félúton (360 óta létező, sosem megoldott probléma), profiltörlés, újrakezdés lenne a megoldás elvileg, de kiszervez nagy nehezen össze couch co-opot rá, amikor reális az esélye, hogy újra előjön? Ilyenkor jó lenne, ha modok vagy valami egyéb gányolás játszhatóvá tehetne egy nem működő játékot, akármennyire is konzolos nélkülük az élményem.

Nem fekete-fehér a mi kényelmes téma, de talán az sem, mi pontosan a konzolosság. A kényelem szóról előbb jut eszembe a Steam, mint az Xbox, de nyilván nem is vagyok éppen totál kezdő, és értékelem a szabadságot.

• Redneck

nagyúr

válasz #146 üzenetére

Pedig mekkora flash, a rohadt drágán összerakott gépen, UEFI-ben turkálni, driverekkel szívni, Win Updateket visszaállítgatni, fájlokban mókolni, beállításokkal kísérletezni, stb.... Mekkora felhasználói élmény! Feature.
    Nem tudom milyen alternatív univerzumban létezik az ő frankó Windowsos játékrendszere, de hogy nem az enyémben az fix! 1997-2021 között, nálam is Win PC ment, de nem hiányzik. :(

• válasz #146 üzenetére

+1

Hosszú évek kemény munkája alatt ismertük ki az igazi Jokert.

Szintén zenész és OS/browser váltás után látványosan beindulnak az upgrade folyamatok, open-source kliensek, emu, vm ésígytovább. Talán egy reklámszűrő tiltás indította el a folyamatot annó :DDD

Utolsó bekezdés az Anyu/Anyós családi géppark szintén paradigmaváltáson esett át, és nem OS/HW frissítésen. Valójában semmi baj a régebbi HW és kevesebb RAM-al sem, ha egy céleszközről van szó.

• aktív tag

válasz Crus #140 üzenetére

Nem érzem jolly jokernek a Win 10-et sem. Közelebb áll a 100%-hoz a mókolás nélkül futtatható játékokban, de nem 100% az sem (a Steamen, GOG-on elérhetőeket nézve sem). És ami fut is, ahhoz ajánlott lehet egy kis extra belenyúlás.

Ha pedig az Alt+Tab szempont, akkor nálam problémás volt a Win 10, nem egy játék rosszul viselte (volt, ami 100%-ban szétfagyott, és reboot is kellett), Linuxon meg 0 alkalommal volt probléma. Ezek persze régebbi játlékokra jellemzőek, nem Win 10-re írták őket, a kompatibilistás sem segít, pedig jó játékok máig, van rajongói bázisuk, és árusítják is őket. A Rise of the Tomb Raider pedig 90%-ban Linuxon ment, 0 fagyással, pár órát néztem csak Windowson, persze, hogy ott produkált fagyást. (A windowsos verzióról beszélek, néztem a natív linuxost is, abból a benchmark sem ment végig, azzal nem érdemes kezdeni.)

Nem azt mondom, hogy a Linux jobb játékra, vagy neked azt ajánlom, csak azt, hogy a PC Windowszal sem konzol, és játéktól függően a Win 10 lehet inferior a Linuxhoz képest.

Anyám laptopját is linuxosítottam, egy windowsos szoftvert oldottam meg rajta 5 perc alatta Bottlesszal, kiraktam az ikont, és kész. Hónapok alatt egyszer sem kellett hozzám segítségért fordulnia (legfeljebb olyanban, amit ugyanúgy kellene Windowson is csinálni, és ott sem tudta volna), működik neki, kicsit más a logó, ennyi. A Windows debloatolása tovább tartott volna, meg hát a szoftvert arra is telepíteni kell, csak nem Bottlesból, hanem fájlkezelőből vagy letöltés után a böngészőből indítva.

• KISDUCK

addikt

válasz Sidorovich #144 üzenetére

Az epic-ből ea games/origin is egy élmény volt. :DDD
    Az ubi játék indítasa meg ubi kliensből is problémas volt. A far cry játékokba is becsúsztatták a mikrotranzakciót és ingame rohadtul idegesítő volt, hogy ha megnyitottam az ingame kreditből mükődő store-t akkor perceket kellett várnom, mert nem bírt a szerverhez csatlakozni egy single player jaték. Azt sose értettem hogy miert kert a kliens minden indítasnál az egyik HOMM játékhoz jelszót. :F

• Sidorovich

senior tag

válasz KISDUCK #143 üzenetére

Ezt az "xbox" appot még az ellenségeimnek sem kívánom.

+1. Nekem volt egy időszak, amikor Forza Horizon 5 nem volt hajlandó elindulni benne. Elképesztő, hogy egy ekkora cég, ami a store-t és az OS-t birtokolja, évek óta képtelen összehozni egy olyan felhasználó élményt, ami akár csak a felét eléri a Steam-nek.

A legjobb kombó: Ubisoft játék indítása Xbox Store-ból. :C

• KISDUCK

addikt

válasz Crus #134 üzenetére

Nem csak a Steam létezik a bolygón és a user szeretne urambocsá' mással is játszani, akkor arra Steam OS alatt nincs out of the box élménye, amiről WASD annyit beszél... ellenben Win alatt továbbra is ott van ez az előny.

A többi áruházban lehetne annyi, hogy legalább megcsinálná a kliensüket linux rendszerekre, ha már szépen lassan icipici tized százalékokkal növekszik a használata. Az hogy windows alatt valami működik játékok terén egyből az inkább adott áruház érdeme mint az MS-é. Pár éve kijött valami Halo cím amivel lehetett f2p multizni, mondom leszedem csak hát az MS store vagy XBOX app ezt nem tette lehetővé, mert mindig valami hibába ütköztem és steamről kellett telepítenem, mert ott még elérhető volt. Ezt az "xbox" appot még az ellenségeimnek sem kívánom.
    A csodálatos windows anomáliákról meg ne is beszéljünk. Egy update kinyírta a HDR-t nálam és sok más felhasználónál amit csak újratelepítéssel lehet orvosolni. A fortnite az egyik napról a másikra nem indult. Valami host filet kellett a windows mappában szerkeszteni hogy működjön. WTF?
    A winsowsnál sincs meg a tökéletes "outofthebox" élmény csak jelenleg a dolgok nagy része ezt támogatja és az emberek már hozzászoktak a windows féle szenvedéshez.
    Ha nem fortniteoznék akkor már legyalultam volna a w10-et egy linux disztróért.

A steam machine bukását nem kéne az előtt elkönyvelni, hogy piacra került volna.

• válasz Sidorovich #141 üzenetére

+1

Írok még egy záró üzenetet, mert egy fórum lényege épp az, hogy több nézőpont is helyet kapjon. Ugyanakkor értelmetlennek tartom neten ezt a fajta személyeskedős butáskodást. Számomra a jó vita alap műszaki, piaci és más tények ütköztetése. Ezt is sokadjára mondom el, nincs szükségem arra, hogy minőségében forgassam a fórumtársakat, beszédes dolog az a sorok között.

A Valve stratégiája valóban más, mint az Epicé vagy a Microsofté, és az is igaz, hogy a Linux-os ökoszisztéma építése hosszú, kompromisszummal járó folyamat. Ugyanakkor a Proton, a hardveres integráció és a saját platformfejlesztés nem ugyanaz az „út”, mint az exkluzivitások vagy az ingyenjáték-kampányok.

Ezekről lehet szakmailag vitázni. A motivációk találgatása viszont csak zaj. Maradjunk az érveknél – azoknak lehet elsöprő súlya.

• Sidorovich

senior tag

válasz Crus #136 üzenetére

Vicces, hogy te vádolsz engem 1 bites tereléssel meg maszatolással, miközben sorban hozod ide a hülyeségeket. Szürke (néha lopott) kulcsos oldalak, hogy olcsónak tűnjön a GamePass, felhő stream, frame generation... Mi jön még? Persze ha utána valaki sorban idézve szétszedi a mondanivalódat, már csak a sértődött hiszti marad.

Szinte mást sem csinálok, csak érvelek, számokat és forrásokat hozok, linkelek, stb.
    Az értő olvasás meg a szövegértés hiányában persze nem megy át, főleg ha a 2. mondatig olvasol és utána write only módba kapcsolsz. Megint hány hsz-t spammeltél ide 1 óra alatt?
    Persze motivációd sincs a normális beszélgetésre, az a célod, hogy te legyél itt a legnagyobb önjelölt szakértő megmondó ember, hogy simogasd az egódat, ehhez pedig a lekicsinylő személyeskedés elengedhetetlen.

Ha visszaolvasol, számos fórumtárs megerősítette a tapasztalataimat a felhő streameléssel kapcsolatban, amit eleve te kevertél ide először, majd próbálod védeni a védhetetlent azóta: Nem kell már kocka se ehhez. LG, Samsung tv + Gamepass + egy controller és ennyi.

Jól látszik, hogy amikről írsz, nem ismerted, nem tudtál róla
    Miről nem tudtam? A GamePass cloud streamről és annak az input laggjáról amikor itt csücsült a Series X és néha automatikusan felajánlja natív telepítés helyett? Nagy szakértelem kell ahhoz, hogy kipróbálja az ember, és érezze a különbséget. :U

Ez így sehová nem vezet.
    Ebben egyetértünk. Egész jó (bár némileg off) beszélgetés alakult itt, miután eltűntél egy hétre, nem tennéd meg újra a színvonal érdekében?

• Crus

addikt

válasz #137 üzenetére

Kicsit sajna azt érzem, mint az egyszeri könyvelő, akit rábeszéltek egy modern gépre, aztán kiderült, hogy a kedvenc programja az csak úgy fut, ha a régi OS-ét emulálják alatta. Tehát ott volt a régi vason egy gyors és jó user élménnyel, amin minden ment, de bele lett kergetve a modernebb megoldásba, amin 3 kanyarral éri el u.a., csak kicsit szarabbul.

Bevallom férfiasan, nekem ez a SM akkor jöhet a fiamhoz az SD helyett, amikor gond nélkül megy rajta a Win10. Eluntam a vacakolást, WASD módra out of the box smooth élményt akarok és ezt sajna jelenleg is csak W10 alatt kapjuk meg... meg persze konzolon.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz Crus #138 üzenetére

Ebben sajnos az is benne van, hogy maga a játék trágya, mármint minőségre és így kínlódik a proton is. MC játékok meg társaik a felfújt hypre-ra sebtiben összedobott kódhalmok, amit a gyerek két hét útán letöröl... Nálam majdnem 1TB játék van a decken, zömében AAA, de legalább AA címek, mindegyik hibátlan.

• Crus

addikt

válasz #135 üzenetére

Most legutóbb 2 db. régebbi Lego címet próbáltunk Decken. Az egyiknél játszhatatlanul elcsúsznak a textúrák, a másiknál bizonyos textúrák villognak, vagy eltűnnek. Újabb Lego játék alatt nincs ilyen probléma. Aztán próbáltuk valamelyik MC címet ott a fiam jelezte, hogy egy bizonyos pontos elfehéredett a képernyő és újra próba után u.e. történt.

Valamennyire járatosnak mondanám magam a témában, de azért ezekre olyan 15 percnél többet én nem szeretnék szánni. Winen meg szó nélkül megy a tv-re kötött mini PC-jén. Szóval én továbbra is nagyon szkeptikus vagyok ezzel az Apple szintű Steam Machine, out of the box, bekapcsolod és élvezed élménnyel... és bár a fentiek lettek volna az első ilyen esetek. Megmondom őszintén rohadtul fáraszt, amikor a gyerek rám rúgja az ajtót, hogy xy címmel Proton alatt már megint gond. Mondjuk az is tény, hogy elég sok minden címre rápróbál, tehát nem az van, hogy kipróbál kettőt és akkor negyed évig csak az.

• aktív tag

válasz Crus #134 üzenetére

A Heroic viszi a GOG-os, epices, amazonos játékokat, Windowson is, Linuxon is. Amilyen erőforrászabáló a Galaxy, hiába használtam sokat, nálam már Windowson is alig használható kategóriába csúszott, a többi klienst meg nem is erőltetném. GOG esetében ráadásul felhőmentést, achievementeket és játékidőt is szinkronizál a Heroic, ha akarod.

Az EA, Ubi, Rockstar Social Club, Battle.net már egy fokkal kényelmetlenebb lehet, azoknál marad a szokásos Wine/Proton (ennyiből előnyösebb is, ha ezek Steamen vannak meg, mert akkor ezt a Steam intézi). Az PC-s Xbox kliens pedig megoldhatatlan, vagyis a Game Pass és a Play Anywhere lehetősége ugrik, kivéve a felhő, persze.

• Crus

addikt

válasz Sidorovich #96 üzenetére

Érved sajnos továbbra sincs értékelhető, csak folyamatos tévedések és hozzá nem értések laikusokra jellemző sorozata, meg 1 bites terelés, maszatolás. Jól látszik, hogy amikről írsz, nem ismerted, nem tudtál róla, zömében sosem próbáltad és a netről próbálsz meg értelmesnek látszó valamiket idetolni, csak hát a valóság meg szembejött. Ez így sehová nem vezet. Mindenesetre nyugodtan mentsd le a fenti kommentjeim és olvasgasd majd át újra, amikor a SM már 2-3 éve kint van és inkább elfelejtené már a Valve is (újra)...

• aktív tag

válasz Crus #132 üzenetére

Meg szenvedünk olyan Winen alap dolgokkal, mint a VRR, HDR? És akkor dobjuk be a kalapba, hogy tizenéves játékok Proton alatt nem ritkán hogy futnak... vagy nem futnak. Ez így erősen küzdelmesnek tűnik, miközben a user, meg egy rakás más, problémamentesebb opció közül választhat.

Amott éppen írtam, hogy nálam a VRR egy gépemen sem szenvedős. A tizenéves játékok is futnak gyakorlatilag mind, egy-egy esetben régebbi Protonra kellett váltanom (ProtonDB-n írták, mi kell hozzá, így pár percig tartott rájönni), mert pont az újabbakkal nem indul el valami, de ez is ritka. Nyilván a Windows biztosabb játékra (bár van rengeteg "nem indulós" topik, és van, amikor a Win 11 helyett a Linux az ajánlott workaround), de én egyelőre folyamatosan tesztelve is alig találok fogást a Protonon. Az más kérdés, hogy egy informatikailag kezdőbbnek és türelmetlenebbnek konzolos pláne élménynek kellemetlenebb lehet, de nekem leesett az állam attól, hogy már itt tartunk, ahol. Amióta komolyabban kipróbáltam, játékra sem használok Windowst.

• Crus

addikt

válasz KISDUCK #92 üzenetére

Az Epic kliens kipofozása abszolút valós igény és érthetetlen, hogy ennyi év elteltével erre miért nem locsolnak több pénzt. Képesek lennének nagyon megszorongatni a Steam-et, ha ebbe ölnének energiát, de valamiért továbbra is azt gondolják, hogy az ingyen játékok osztogatása és az alacsonyabb árak, az elég. Szerintem sem elég.

Viszont itt meg is említettél egy másik nagy problémát! Az egyéb kliensek futtatását Steam OS alatt. Nem csak a Steam létezik a bolygón és a user szeretne urambocsá' mással is játszani, akkor arra Steam OS alatt nincs out of the box élménye, amiről WASD annyit beszél... ellenben Win alatt továbbra is ott van ez az előny.

Ez a Steam Machine történet számos aspektusból bukásra van ítélve és köszi, hogy felhoztad az egyéb kliensek problémáját, ez nekem kiesett, pedig fiam Deckjén magam is szívtam és szívok is ezzel keményen.

• Crus

addikt

válasz CPT.Pirk #91 üzenetére

Sőt, mi a baráti körben anno sportot űztünk abból gyerekként, hogy apró kavicsokat dobáltunk lakatlan házak lehúzott redőnyeinek és élveztük ahogy koppan. Ettől még nem merném azt mondani, hogy ez 100 milliós számokban nézve is általános.

A Steam klienssel semmi nem tud versenyezni, ez vitán felül áll, de nem is csoda, van lassan negyedszázados előnyük. Ellenben az Epic helyesen mérte fel, hogy árban és ingyen játékok osztogatásában meg lehet őket fogni és meg is tették. Itt a PH-n is abszolút gyakori, hogy valaki Epices vásárlásáról ír. Aztán a nap végén igazából csak az a legfontosabb, hogy jó áron vettél valamit és rendesen fusson, minden más csak extra.

• Crus

addikt

válasz wasd.hu #98 üzenetére

Ez véletlenül sem aggodalom, bár nem örülnék, neki, ha a greedy MS helyett egy greedy Valve lenne az opció. A verseny kell, ez nem vitás, a piacszerzésre bólogatni tudok, de piacot szerezni így nem lehet. Piacot szerezni úgy lehet, hogy az komoly áldozatokkal jár, lsd. Epic, akik évek óta ingyen játékokat osztogatnak és eleve kisebb sápot vesznek le az értékesítésekből.

A Valve lassan negyedszázada küzd azzal, hogy Winről átcsábítsa Linux alá a játékosokat és fel is tudnak mutatni valami 3% körüli számot... még ennyi és meglesz a 6? :-/

És közben gondoljunk már bele, hogy mi történik valójában?! Hát az, hogy a Winre fejlesztett tízezres nagyságrendű játékáradatot próbáljuk meg Linux alatt emulálni. Meg szenvedünk olyan Winen alap dolgokkal, mint a VRR, HDR? És akkor dobjuk be a kalapba, hogy tizenéves játékok Proton alatt nem ritkán hogy futnak... vagy nem futnak. Ez így erősen küzdelmesnek tűnik, miközben a user, meg egy rakás más, problémamentesebb opció közül választhat.

"Az árazásra vonatkozó spekuláció irreleváns."

Valójában a legrelevánsabb az egész történetben.

"A Valve nem versenyez az olcsó kínai hardverekkel, hanem prémium, PC-szintű élményt kínál."

Ha hozzám hasonlóan szereltél már SD-t, akkor azért a prémium szót nem hiszem, hogy használnád. Szóval az van, hogy ez is Made in Taiwan (a Quantánál), de egy rakás melót végül Kínában végeznek el rajta.

Ez egy kicsit olyan, mint amikor valaki azt képzeli, hogy pl. egy Model 3 az prémium termék... nem az. A SD még annyira sem az. Hozza az elvárható alapokat, de semmiféle prémium anyagfelhasználás nem történik, maguk az alkatrészek a gépben, sem az elit kategóriából származnak... elég pl. csak a néha alsópolcos SSD-kre gondolni, amikből rakásfélét láttunk már ezekben.

A fanboyozás inget, hogy miért vetted magadra, azt csak te tudhatod. A fórum továbbra is úgy működik, hogy van egy "válasz" gomb és az adott poszt elsősorban annak szól, akinek a válasz megy. Meglep, hogy ezt ennyi idő után el kell magyarázni egy tagnak.

Ahogy úgy tűnik azt is, hogy amilyen a mosdó, pontosan olyan a törülköző...

• Crus

addikt

válasz wasd.hu #119 üzenetére

"Úgy gondolom része volt az iparág formálásában a sega konzoloknak"

Valamennyire igen. A Sega azt az utat próbálta járni, ami arról szólt, hogy erősebb hardver, minőségibb grafika a játékaik esetében és mégis belebuktak.

Mert pl. megalkották a GameGeart (nem tudom toltál-e vele bármit, én igen), döbbenetes handheld volt az ott és akkor és alig 1 évvel a Gameboy után jelent meg... mégis elbukott. A Gameboy meg tartolt.

Miért? Mert a GG zabálta az elemeket és hát majdnem 2x annyiba fájt, mint egy Gameboy. És a nép megint döntött: Olcsóbb hardver, kisebb méret, drasztikusan hosszabb üzemidő.

A Nintendo folyamatosan ezt tolja... olcsóbb és könnyebben legyártható hardver, amin mindig van profit, majd minőségi exclu játékok, amin meg vastag profit van. Ami működött 35 éve, az működött nekik 2025-ben is, amikor elérték a 155m eladott NSW gépet.

• Crus

addikt

válasz wasd.hu #121 üzenetére

Nálam jó ideig Top1 volt, úgy, hogy Pont óta intenzíven játszogatok, kb. minden platformon. Aztán nálam(!) a TLOU Part II egyszerűen jobban betalált. De ez már nagyon ízlések és maflások kérdés.

• Redneck

nagyúr

Engem alapvetően nagyon érdekelne egy kompakt gép, mert régi Haswell konfigom van (VGA nélkül). Lehet jó lenne egy Steam Machine, de egyelőre inkább kivárok.
    Részben a következő Xbox pletykái miatt, plusz 2027-re talán aktuális lesz egy Steam Deck 2 megjelenés.
    Addig elleszek a Series X-szel, de kíváncsian várom mi lesz az MS és a Valve háza táján.

Szerintem 7-800 dollárért ez egy jó termék lehet, főleg annak, akinek nagyon régi gépe van, és/vagy nincs aktuális konzolja.

• KISDUCK

addikt

válasz Sinesol #124 üzenetére

Pontosítok, olyan mechanikát is le akartak védetni amit nem ők alkalmaztak először.

• PTM

senior tag

Éppen a jogi keretekkel vannak gondok, sokszor ártanak például a játékiparnak. Az abszurditásra egy példa, amikor a Monster Energy beleáll a videójátékok címébe, mert hogy a "monster" szóból rájuk gondolnak az emberek.

Közben meg az olyan klónokkal mint a Light of Motiram vagy Deviator nem tud a rendszer mit kezdeni.

• sad_Vamp

őstag

Miért?!

Tudod te hány évet "késett" a consumer 3D nyomtatás 2 hülye szabadalom miatt?!
    Tudod hogy a WB games is levédette a nemesis rendszert és a 2 Shadow of XY játék óta nem csinált vele semmit?

Lehessen levédeni az ötleteket, de értelmesen. szvsz pl egy softweres IT-s szabadlom nem tarthat tovább 5 évnél... (ha annyi idő alatt nem tudsz profitálni belőle, akkor már utána sem)

Az egyetemes emberi tudás a már előzőleg meszerzett tudás alapjain gyarapodik és bővül... ezzel megy szöges ellentétben a szabadalom.

• Sinesol

veterán

válasz KISDUCK #123 üzenetére

Ha belefér a jogi keretekbe, akkor mi a baj vele? Nyilván azért védetnek le dolgokat, mert mások szivesen lekoppintanák. Miért kellene elfogadniuk, hogy más nyerészkedik az ő ötleteiken?

• KISDUCK

addikt

válasz Sinesol #122 üzenetére

Túlzásba viszik nagyon, olyan dolgokat, mechanikákat akarnak levédetni, hogy az már undorító.

• Sinesol

veterán

válasz Sidorovich #120 üzenetére

Olyan nagy baj az, ha komolyan veszik a jogaik vedelmet? Cserebe kis tulzassal többet tesznek le az asztalra, mint a jatekipar nagy resze.

Az EU-s szabalyzas egyebkent szerintem kutyasz.t nem er, ugyanolyan impotens, mint az eu-s techipar. En tamogatnam a szigorubb szabalyokat, ugy kicsit jobban is ertekelnék az emberek a digitalis tartalmakat.

• válasz Sidorovich #120 üzenetére

Szerintem abban majd Crus-al is egyezünk, hogy mindenképp top3-ban a zelda botw evör.

Amit leírsz az egy letűnt, régebbi iskola sajátosságait tükrözi. Nem rossz dolog ez, tisztelem és szeretem a régi és újabb kreatív címeket, akár mai napig előkapom, ezért számomra is vegyes a megítélés. Van igen többféle N hw itthon, de nem feltétlenül a sega vagy más konzol a kedvenc. Már a gyereimnél sem.

Látni kell, hogy gazdasági és területi adottságok miatt más irányba ment az iT és mást jelent a HW és szoftver pl az Eu-ban. Az újabb versenyzők pl az USA féle Sony/m$ is tanít valamit a kapitalizmusról és ez egészen messze elmegy, mondjuk az id soft vagy a többi szintén zseniális (egykori) csapatig... míg egyszercsak leállít egy modi :DDD

• Sidorovich

senior tag

válasz wasd.hu #119 üzenetére

Nekem a Nintendo amolyan vegyes megítélésű.

Egyrészről a kontrolljuk (pl. USA-ban a távoli deaktiválás kalózkodás esetén, szerencsére EU jogszabályok minket ettől védenek), a túlzottan agresszív viselkedésül a szerzői jogokat illetően (a Nintendo jogi csapata ma kb. mint a Gestapo) visszataszító.

Viszont nem tudok rájuk teljes mértékben haragudni, mert néhány dologgal közvetve mégis építik és hozzájárulnak a gaming iparhoz:
    - a játékaik hihetetlenül szórakoztatóak, minőségiek, a játékélményről szólnak
    - a hardverükre a végletekig optimalizáltak és nem félkész állapotban jelennek meg
    - nem tartalmaznak mikro-tranzakciókat, skineket, stb. (khmm Ubisoft és társai)
    - nem kell battle pass, napi küldetés vagy más modern “kényszer”
    - a fizikai kártyákon a teljes játék játszható állapotban ott van, nem igényelnek állandó online kapcsolatot
    - lokális multiplayer, osztott képernyős módok
    - ikonikus, generációkon átívelő zenék, stb.
    - egyszerűen a szó klasszikus értelmében, még mindig hagyományos videojátékokat csinálnak: kifizeted a (nem olcsó) árat, kapsz egy jó, teljes értékű játékot és kész

Mindezzel egy picit az átlagos színvonalat, elvárásokat szerintem közvetve mégis emelik. Elég csak megnézni, megint hány jelölést kaptak a Game Awards-on. :R

A két nagy Zeldával (Breath of the Wild, Tears of the Kingdom) engem egyszerűen kilóra megvettek, mégha úgy is érzem magam mint aki az ördöggel kötött egyezséget. :DDD
    De komolyan, ezek a legjobb játékok, amikkel valaha játszottam, mindenképp top10-ben vannak.

• válasz Sidorovich #117 üzenetére

Szép gyűjtemény.

Az Epic/Ubisoft/Nintendo/m$ megjegyzései és/vagy hozzáállása egy másik szemléletet tükröznek, amely a tartózkodási időt és a közvetlen kontrollt szeretné maximalizálni. Az ellentét pontos: egyik oldalon a platformot mint közösségi infrastruktúrát építik (ami hosszú időhorizontot igényel), a másikon a platformot terjesztési csatorna.

A záró rész... szűrő a vállalati szándék mérésére. Ez a filozófia már régóta működik. A Genesis tervezése mögött ugyanaz a fajta előrelátás teszi érdemessé a bizalomra az új szereplőt. Este bukkantam rá. Az MD2 atai 88' -ban több értéket vonultat fel 320×224px 512 colors on-sreen, 7.6 MHz, 64KB RAM, ROM Cartidge, 64KB VRAM, YM612 sound chip. ~30M unit volumen élettartam alatt. Ez picivel fölé lőtt, ha jól értem az adatokat, de eleve nagyon pici teljesítményű hardvert mérek egy még kisebbhez: SNES

Úgy gondolom része volt az iparág formálásában a sega konzoloknak (dreamcast-m$ co-op) versenyképes specifikációt próbáltak hozni a Nintendó majd Sonyval szemben. Best-selling game MD: Sonic the Hedgehog ~15M box. A számok miatt ugye.

Validálja a "vesznek is, adnak is" dolgot: a Genesis adott egy technikai alapot és piaci alternatívát, amiből a siker természetesen következett. A lényeg tehát nem pusztán a technikai adat, hanem az az alapul szolgáló filozófia, amely akkor is és ma is a tartós bizalom és iparági forma meghatározója.

• Redneck

nagyúr

A Series X utódját és az SD2-t jobban várom, de azért figyelemmel kísérem majd az árazását.

• Sidorovich

senior tag

válasz Baltazár123 #114 üzenetére

Szerintem félreértettél picit. A bizalmat nem elsősorban az adatvédelem szempontjából gondoltam (bár tény, hogy a Windows 11 kémkedése egyre többeknél kiveri a biztosítékot), hanem abban, hogy a mely cégek mennyire veszik figyelembe a gaming iparág és a játékosok hosszabb távú érdekeit. A Valve hajlamos olyan döntéseket hozni, amik kedvezők a vásárlóknak, még akkor is, ha emiatt a rövidtávú profitmaximalizálás hátrányt szenved. Erre a legjobb példa maga a teljesen ingyenes és nyílt forráskódú SteamOS és Proton.

Tudom kissé kiragadott, de néhány további példa Steam és GOG részéről:
    Száműzi a Valve a reklámokat ránk erőszakoló játékokat a Steamről
    Új funkcióval segít spórolni a játékosoknak a Steam
    A Steam Deck javíthatósága és partnerség az iFixit-el
    Így tudod megnézni, hogy van-e mesterséges intelligencia a steames játékokban
    A GOG kizárólag DRM mentes játékokat árul
    A GOG régi játékmegőrzési programja

Epic: Az Epic feje szerint kitenni egy játék Steam oldalára, hogy AI elemekkel készült, teljesen felesleges
    Ubisoft: A Ubisoft szerint meg kell barátkoznunk azzal, hogy nem birtokoljuk a videojátékokat

A lényeg, hogy vannak, akik maguk is szeretnek játszani, és nem csak pénzt vesznek ki az iparágból, hanem adnak is. :R

• válasz PTM #115 üzenetére

:R

Első pár sorodat olvasva totál egyetértünk. Látjátok ez is egy nagyon jó példa ami idevág #110

Hol zavar minket, ha ilyenekből nem fogy el min. 15M / csillió példány? Vagy nem is tudom, nem járja be a műfaj újabb zseniális epizódja a glóbuszt 6×? Ezek megkerülhetetlenek lesznek azok számára, akik érzik a műfajt. Nyilván nem kell Inside vagy más klasszikust idehoznom, de ha szereted a precíziós platformert és jöhet régebbi cím, nézd meg a genesis batman and robint. Nemrég értem a végére, egy örök példány úgy gondolom. Természetesen csakis az eredetit ajánlom, TV és régi kontroller mellett, igaz nehezen hozzáférhető már a kazi.

• PTM

senior tag

válasz wasd.hu #106 üzenetére

A Bionic Bay-t éppen ma fejeztem be. Egy rövid offban linkelem a beszámolót, ha már említetted ezt a játékot. :)
    #208128 Playstation 5 topic

• Baltazár123

őstag

válasz Sidorovich #112 üzenetére

Az MS-nek inkább a play anywhere funkcióra kéne ráfeküdnie. A bizalom szó meg érdekes kérdés, de most ebbe nem látok bele sokat, hogy veszek egy játékot ott. Azzal tisztában vagyok, hogy mindenki gyűjti az adatokat rólam :) még ilyen f.s kínai alis hőmérséklet mérő vagy egy kis kamera is. Kérik a wifi jelszót meg erőltetik a cloud előfizetésüket, hogy ők majd tárolják az adatomat. Aha és akkor utána a hangosabb pukikat is lejelentik elemzésre a kínai központnak :) kb bár gyanúsan gyakran van olyan is és ez már az amcsi vonal, az android, hogy beszélünk valamiről a telefon közelében és hopp jönnek a reklámok a témában. ok, célirányosan még nem próbáltam, hogy valami teljesen új témáról kezdünk beszélni és akkor mivan, csak furcsa és érdekes megfigyelés ez.

Megvettem az xbox store-ban a Bard's tale 4-t és halo wars2-t viccesen olcsón és PC-n is tudom tolni, konzolon is. Mostanában jobban szeretek PC-n játszani.

Az asztali gépem helyett egy ilyen több funkciós gép elég jó alternatíva lenne. A legjobb a hordozható asus eddig, csak annak az ára számomra riasztó és annyit nem utazok, hogy gondolkodjam rajta. A steam gépet megnézem mindenképpen közelebbről jövőre.

• válasz Sidorovich #112 üzenetére

"A siker definíciója nézőpont kérdése — de a piac végül mindig szavaz a pénztárcájával. Ebből erednek majd a nagyobb üzleti eredmények, lásd Nintendo/Sony/Steam"

A példáink tökéletesen illusztrálják, hogy a hosszú távú siker nem feltétlenül a legjobb technikai paraméterekben, a legalacsonyabb árban, hanem a megfelelő piaci szegmens megtalálásában és a fogyasztói igények kielégítésében rejlik.

A "független és alulról építkező" megközelítés azt mutatja, hogy az innováció nem csak a fentről lefelé irányuló beruházásokból származhat. A közösség által támogatott, agilis fejlesztési modellek - platformok - ma már éppolyan életképes üzleti modellek, ha nem félnek a piaci visszajelzésekhez alkalmazkodni.

A lényeg tehát valóban az, hogy a végfelhasználó számára értéket teremtő termék vagy szolgáltatás mindig megtalálja a helyét - függetlenül attól, hogy egy önálló fejlesztőcsapat vagy egy nagyvállalat áll mögötte.

• Sidorovich

senior tag

válasz Norb79 #108 üzenetére

Fontos lenne tisztázni, hogy mely számokat nézzük, mert abból sokféle van. A regisztrált felhasználok száma? A havi/napi aktív userek száma? Vagy az áruházban elköltött pénz mennyisége? Én utóbbit gondolnám a siker mércéjének.

A GamePass a Starfield megjelenésekor fele annyiba került, mint ma, és köztudott volt, hogy day1 benne lesz az év legjobban várt Xbox címeként. Nem csoda, ha mindenki befizetett egy hónapot, hogy megnézze, ahelyett, hogy megvette volna 30.000-ért.

Szerintem nem azt érdemes nézni, hogy hányan jelentkeznek be az ingyen kiosztott játékokért, vagy fizetnek be 1 hónapot, hogy kipróbáljanak egy játékot.
    Hol építenek a PC játékosok hatalmas könyvtárakat? Hol költik el a legtöbb pénzt a leárazásokkor? Már szinte meme lett, hogy kinek mennyi Steam játéka van amit akciósan vett, de még el se indította azóta.

Szerintem a gazdasági nehézségektől függetlenül is a játékosok egyre tudatosabb fogyasztók, megválogatják hogy mire, és hol költik a pénzüket. Egyszerűen a PC gamerek többsége inkább a Steam-ben és a GOG-ban bízik, mint az Epic vagy Microsoft.

• PTM

senior tag

A HK egyébként egy jelentős sikerré nőtte ki magát, 15 milliót eladtak belőle. Csak mintha azt sugallnád, hogy rétegjáték maradt.

• válasz Norb79 #108 üzenetére

"Szóval amúgy a kezdeményezés jó" ebben egyetértünk

A gaming, amikor én kezdtem szubkultúra volt, ahol az innováció gyakran picike stúdiókból emelkedett hatalmasra. Az indie stúdiók mai egy-egy cím eladási számát tekintve tényleg szubkulturálisnak tűnhet. Azonban az általuk bevezetett mechanikák és design-elvek sokkal szélesebb körben terjednek el. Ezek a koncepciók – legyen az az úgynevezett "metroidvania", "roguelike" progresszió vagy a narratív gazdagság – gyakran keresztülszivárognak a mainstream címekbe.

Lényegében tehát az indie szcéna nem feltétlenül a brutális eladási számokról és az AAA ledöntéséről szól, hanem arról, hogy folyamatos innovációs laboratóriumként szolgál az egész iparág számára. A "jóság" itt nem szubjektív, nem hype, hanem olyan igazolható design-összetevő, amely idővel beépülhet az alap kategóriák és/vagy a játékipar szótárába.

Felhő játékosként látod: a lagot sokan elsődleges akadálynak élik meg. További akadály a havidíj és a fogyasztói szokások megváltoztatása. A Steam dilemma valós: aki régión maradt, annak új / újszerű még olcsó hardver sem biztos hogy belefér. Ez nem technikai, hanem gazdasági kérdés. Főleg itthon. Nyilván emiatt van egy csomó árúhitelt nyújtó shop. Ugyanakkor ezért is fontos az optimalizálásról és pl a win memória pócséklásáról szót ejteni.

• KISDUCK

addikt

És miért is játszottak 50x annyian a starfield-del ms store-ból mint steamről? Hát persze hogy a gamepass miatt. :DDD

• Norb79

addikt

válasz Sidorovich #100 üzenetére

Ezek ilyen szubjektív dolgok, mint a Hollow Knight körberajongása. Az én baráti körömben a Gothic széria és a hasonló játékok örvendenek ekkora sikernek, de azért az eladási számokban erősen látni, hogy ez mennyire szubkultúra, vagy valós mindentvivő sláger.

És ugye ezek a számok döntik el valósan mekkora piaca van az egyes platformoknak, klienseknek. És itt érünk el a pc-n mindenki steamen játszik alaptézishez, amit Crus számai is cáfolnak, akkor is ha a stílusa nem vitakonform, attól még a számok azok számok, és nem szubjektív, mint hogy a Hollow Knight mennyire jóság avagy sem, és ha közel ugyanolyan számokat tud egy epic kliens is, ami pfúj, akkor a steam nem visz mindent, tényszerűen, számokkal alátámasztva.
    És az se feledjük, hogy amikor a Starfieldhez kijött egy ingyenes kozmetikai dlc, akkor bemondták, hogy a fejlesztők, hogy "juhú, pc-n már x millió játékos töltötte le!!!!44", és a játék pc-n steamen és xbox pc-s kliensben volt akkor elérhető, és a steam statok alapján látszott, hogy ha valid az bejelentett x millió, és miért is kamuzna ekkorát egy fejlesztő, nos akkor kb 50x annyian játszanak Starfieldet pc-n az xbox pc kliensben, mint steamen. És milliós szám volt az x, csak nem emlékszem pontosan, hogy 1-2 vagy 10, és nem akarok random számot bekamuzni, de ami pontosan megmaradt, hogy a számok alapján nagyjából 2% lehetett ebből a steam játékosok aránya, az az ominózus mindenki pc-n steamen játszik, az 2% a konkrét Starfield játék esetében.

Ez a felhő rémálom dolog meg olyan, hogy én ma csak octopath traveller1et, The Crew: Motorfestet meg anno117et játszottam az xcloudban, mind tökéletes volt.
    Nyilván egy hajszálpontos reakciót igénylő játékra ez véleményes, de bármi másra, azaz a játékok hasonló kisebbségére, mint az előbb, vagyis a játékok ~98%-ára azért bőven jó, hogy olyan grafikával, amit kb ez a 9 terás steampc kipréselni képes magából nyomja az ember tv-n, vagy tableten külön hw nélkül a játékait.
    Itt inkább a havidíj a problémás az xboxos és az nvidiás megoldás esetén is, nem a lag, vagy képminőség, stb, hanem hogy van a korlátlan havi 11ért az xboxtól és van az adatkorlátos nemtommennyiért az nvidiától. Tervezhető költség, de ér e annyit azoknak, akik magára a konzolra/pc-re is sokallják a pénzt?

És végül siker lesz e a steampc, és el tud e majd érni ilyen 1% alatti marketsharet, mint az SD a handheld piacon és azt majd jól sikernek lehet e bepromózni? Hát itt az a baj, amit az autós példánál végül csak kibújt szögként a zsákból, hogy ez egy nagyon alsópolcos konfig lesz, a nagyon szűk pénztárcával rendelkező játékosokat megszólítva és ott pont ez a lesz a legnagyobb probléma, hogy nagyon szűk a pénztárca, és nem fog beleférni. Pont ami a 16 éves autóknál elhangzott, hogy aki 16 éves autón van, az nem célközönsége az olcsó új autónak, mert hát nem fér bele, örül, hogy az ezerévest fenn tudja tartani, és ugyanez lesz a pc-knél is, hogy aki még mindig a 3060assal vagy annál gyengébb konfiggal nyomja, annak nem fér bele egy erősebb, vagy kb ugyanolyan erős konfig, hiszen ezért ragadt a régi gépen, mert nem fussa semmi cserére.

Szóval amúgy a kezdeményezés jó, kellően alacsony árral lehet is piaca, de kétséges, hogy egyáltalán ez a kis pénzesek piaca létezik e érdemben, vagy ott már annyira kicsi a pénz, hogy minden más prioritás a steampc előtt, és arra már nem marad sose, és akkor nem lesznek eladási számok.

• Sidorovich

senior tag

válasz wasd.hu #102 üzenetére

A weben igen, főleg a facebookon, de itt a PH fórumokon nem volt ennyire durva a helyzet mindig.

• válasz PTM #105 üzenetére

Odacsap azt kell mondanom. Ez is.
    Cleared Hot, BionicBay, Somerville, Callisto Protocol, Lastofus2, Unch4 és végre a Senua Saga Hellblade2 van még kitűzve, de jobb ha az ember csak párat telepít, mert ez így egyre csak csúszik.

• PTM

senior tag

válasz wasd.hu #104 üzenetére

Tök jó! :) Annak csak az első részét ismerem, nagyon erős atmoszférája van.

• válasz PTM #103 üzenetére

wow, nekem csak egy példány van és még van hátra valamennyi, de becsúszott a Little Nightmare 3-is, azt az asszony is lesi, ezek lettek a kedvenc platformerei, pedig nem igazán érdekli / időzhet játékokkal.

• PTM

senior tag

válasz wasd.hu #102 üzenetére

Azért volt amikor nem imádtam, de tényleg lenyűgöző. :) Én négy plaformra és öt példányban vettem meg, mert PC-re beszereztem díszdobozosan is.

• #101 PTM Sidorovich #100
    +1 imádnivaló

"nehogy valaki ténynek vagy igazságnak vegye ezeket az extrém fals eszmefuttatásaidat"

Ez kb az átlagos szint a weben, tökjó hogy van rá időd, én egy nap max párszor lépek fel, de mindenhol ez csepeg. Pedig lehetőségként is tekinthetnének rá. Mármint a hozzáértők.

• PTM

senior tag

válasz Sidorovich #100 üzenetére

Csak viccből írtam, de nekem az egyik kedvencem egyébként. :)

• Sidorovich

senior tag

válasz PTM #99 üzenetére

Jogos, az a "csak" nem kellett volna oda, mert pont az is egy olyan játék, ahol az időzítés és a reflex fontos. Ezen kívül pedig egy remekmű, épp most nyomom. Mindhárom példát egyenrangúnak szántam, csak félrement! :R

A cloud gaminggel pedig egyetértek, legfeljebb Civilization-t játszanék rajta, vagy egyéb lassú körökre osztott játékot, de a képminőségen az se segít. Össze se lehet hasonlítani, egyszerűen igénytelen dolog szerintem.

• PTM

senior tag

válasz Sidorovich #96 üzenetére

A "csak" Hollow Knight fájt kicsit. :) De igen, minden precíz játékhoz kell az alacsony lag.

Én a cloud gaminget személy szerint bottal se, helyben játszok. De a többi "alternatíva" is valahogy messze van. Számomra a Steam Machine-ben a mérete, a SteamOS, a konyhakész jelleg, az átgondolt hűtés és a CEC tetszik a legjobban, és ahogy láttam a többieknek is ilyesmi miatt érdekes. Amik a kapcsolódó topikokban felmerültek, ezekből tudtak jó esetben hármat.

A Steam Machine árát persze majd meglátjuk, de egy próbát valószínű teszek vele. Főleg, hogy az XBOX-ot és a Switchet fölszámoltam, nem lenne kütyütúltengés se. :)

• Crus

A "drasztikus piacszerzésről" való aggodalmad alaptalan. A Valve törekszik, de ez a folyamat része. Stratégiája a hosszú távú platformfüggetlenség, nem a piac totális bekebelezése. Az elég esélytelen egyébként, talán rémeket látsz. A Steam Machine nem a PlayStation vagy más konzol, hanem a PC ökoszisztéma bővítéséről szól első sorban – egy olyan termék, amely a Win-függőséget csökkenti. A hardveres "bukás" nem failure, hanem a platformépítés ára úgy tűnik.

Az árazásra vonatkozó spekuláció irreleváns. A Valve nem versenyez az olcsó kínai hardverekkel, hanem prémium, PC-szintű élményt kínál. A későbbiekben érkező ártábla, amit említesz (és egyelőre még bizonytalan, ha őszinte akarsz lenni), pontosan alátámasztja ismét, hogy a Valve a felső kategóriában helyezi el a terméket, nem egy kétpálcás kacat.

A "fanboyozás" minduntalan előkerül és őszintén szólva az előzmények után szánalmas kísérlet a szakmai vita lejáratására. Tényekkel dolgozom, te pedig személyeskedésbe is csúsztál. Ha ennyire frusztrál, hogy a Valve stratégiája működik, ajánlom normális játékokkal kösd le magad és korrekt platformokat próbálgass – jelzem ismét nincs párhuzam TFLOPS-al az élmény. Úgy talán változik majd a véleményed.

#92 KISDUCK #91 CPT.Pirk
    +1

• CPT.Pirk

Jómunkásember

Normál asztali disztrón egyszerűen Lutris-on keresztül futtatva nálam működött a launcher gond nélkül. De ez is egy ilyen negatív pont, hogy csak a Windows van támogatva náluk, miközben a kliens alig tud valamit.

• Sidorovich

senior tag

válasz Crus #90 üzenetére

a lehető legdrágább helyről vásárolsz
    Úgy érted a hivatalos forrásból, a szolgáltatást nyújtótól. Igazad van, gyógyszert is vehetnék a sikátorban gyógyszertár helyett olcsóbban. De mintha nem lehetne hasonló shady oldalakról Steam kulcsokat venni és beaktiválni olcsón.

Ettől függetlenül a gyakorlatban ez csak ott problémás, ahol hardcore játékokról van szó. A tv-re streamelő játékosok meg nem a hc kategória
    Aha, mesélj még. Mekkora élmény lehet 100-200ms input laggal God of Wart vagy Forzat játszani, vagy akár csak Hollow Knight-ot.

A Steam Machine-nél pedig majd az AMD framegen okoz majd +input lagot
    Kínodban mást már nem tudsz kitalálni, hogy a cloud gaminget védd? Gondolom már bánod, hogy felhoztad. Az FG egy kötelező feature ugye? Még soha nem használtam frame generationt, nem is fogok. 60 FPS alatt kb. akkora élmény mint a cloud gaming, felette meg már nem szükséges.

Akkor szólj az általad említett Apple és Google-nek is, hogy 1m dolcsi alatt is vezessék be
    Segítek, idézek abból amire válaszolsz: "mindenhol a legtöbb esetben 30% jön le."
    Vannak kivételek, kedvezmények bizonyos árbevétel sávokban, de a 30% messze a legáltalánosabb és leggyakoribb. Megint csak a lényegről próbálod ilyen erőltetett szőrszálhasogatással elterelni a figyelmet. Hiába adod elő magad, tökre nyilvánvaló.
    Az EGS az egyetlen kivétel, ahol fixen 15% van. Továbbra is a kutyát nem érdeklik ennek és az ingyen játék osztogatásnak az ellenére se. Az a store és launcher egy igénytelen béna erőlködés a Steam kliens mellett. Ezt az előttem hozzászólók is megerősítették már.
    A GOG legalább valami értéket képvisel a Steam mellett. Az Epicben vagy a Microsoftban senki sem bízik meg.

- Epic aktív user havonta: ~67m
    Az EGS ingyen osztogatásából és a napi belépő usereiből fog szerinted az Epic megélni, vagy a Fortnite-ból? Mindeközben Google Gemini válasza Steam vs. EGS bevételre:
    "$8−10 billion in 2025 compared to EGS's estimated $255 million."
    Vajon ezt az adatok miért nem hoztad elő? Mert nem a te narratívádat erősíti? És te akarsz a Valve üzleti terveinél okosabb lenni?

Amit nem sikerül megérteni, hogy a Valvénak piacot kellene szereznie (és ehhez drasztikusan ár alatt kellene adnia a gépet)
    Ezt maga Gabe súgta a füledbe, hogy a Playstation és Nintendo nagyságrendű hardver eladásokat akar? Vagy miért ismételgeted ezt a hülyeséget 100 hsz óta mint valami papagáj? Milyen piacot? Teljesen más üzleti modellről beszélünk.
    Aki PC-n játszik és nem vesz Steam Machine-t, az (meglepetés): zömében egyéb PC-n is Steam-en játszik. Aki meg Steam Machine-t vesz, ugyanúgy vásárolhat GOG-ról vagy EGS-ről. A Steam Machine egyetlen célja, hogy egyfajta "szabványos" PC-t és rögtön működő out of the box élményt adjon Steam-es PC gamingre az átlagos Steam játékosnak. Ha szerinted a Valve ettől várja a Steam eladások megduplázását, nálad van a gond.

Nincs itt semmiféle fanboy, csak egy kiváló példa a Dunning–Kruger-hatásra. A stílusod önmagáért beszél:
    Az, hogy te ezt se ismered
    Minő meglepő, ezt sem ismered.
    Valójában a PH-n egy másik topikban pont én voltam az első, aki kiszámolta, hogy kb. mekkora teljesítményre lesz képes várhatóan az SM.

Csak azért válaszolok még a trollkodásodra amíg egy moderátor ki nem takarítja a topicot, hogy nehogy valaki ténynek vagy igazságnak vegye ezeket az extrém fals eszmefuttatásaidat itt, + év vége van és túl sok a szabadidőm.

• Tim82

félisten

válasz KISDUCK #94 üzenetére

Heroic-ban nem kell feltenni, csak be kell jelentkezni az Epic-es fiókoddal.

• KISDUCK

addikt

válasz #93 üzenetére

Valamelyik launchert használtam, ugyan úgy fel kellett tenni benne az epic klienst és ugyanúgy be kellett jelentkeznem. Én deckre többet fel nem rakom az epicet.

• aktív tag

A saját kliensük helyett a Heroic Games Launcher viszi az epices játékokat, Windowson és Linuxon is.

• KISDUCK

addikt

válasz CPT.Pirk #91 üzenetére

& crus

Én a Borderlands 3-at és a HZD-t epicen vettem meg kuponnal előbbit kb 1800HUF-ért utóbbit kb 4500 HUF-ért, ha jól emlékszem és vettem dlc-ket pár ingyen adott játékhoz mint a Dungeons 3 és az Iratus, a Phoenix point-ot majdnem el is felejtettem. Azért játszogattam epic-es játékokkal bőven, de a kliens az hulladék, de még az alapvető működése is problémás. Van hogy a fortnite indítása majdhogynem lehetetlen. Hiába kattintok a címre, nem történik semmi. A másik meg hogy linux alatt a kliens problémái sokkal rosszabbak. Steam decken volt hogy szenvedtem vele hogy elinduljon valami pl.: vampire survivors vagy phoenix point és akkor úgy voltam vele, hogy deckről letöröltem a klienst és inkább megvettem steamre azokat a címeket amik megvannak az epic kliensben és decken játszani akarok velük.
    Tim Sweeney meg osztja az észt hogy a steam ne tagelje az ai-al készült játékokat ai-al, mert árt az iparágnak amikor a kliense egy hulladék ami meg a felhasználóknak árt. Nevetséges hogy ott ülnek a nagy zsozsón, mert kb a fortnite végtelen pénzt termel nekik, de a klienst nem tudják kipofozni.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz Crus #90 üzenetére

A baráti körben sportot űztünk belőle, hogy Epicen minden ingyenest behúztunk, de egyikkel sem játszottunk... Ezek után még bónuszt is kaptam, amit le tudtam vásárolni DLC-re annál az 1 játéknál, amit nem Steamen vettem meg anno. :DDD

Egyszerűen gagyi a Steamhez képest az Epic. Persze nem mindenki közösségi ember, de nekem pl. tetszik az a mindenféle is, amit a Steam nyújt azon túl, hogy el lehet indítani a játékokat.

• Crus

addikt

válasz Sidorovich #72 üzenetére

Az, hogy te ezt se ismered és a lehető legdrágább helyről vásárolsz, az legyen a te egyéni problémád. Hint a többieknek: 50k

Ijesztő, hogy azt sugallod, mintha a SM esetében nem kellene játékot venni, ami főleg a Steam store-ból nem lesz olcsó, hacsak éppen nem fut egy szezonális akció. (Bár a 3rd party oldalak akkor is gyakran olcsóbbak.)

"50-100ms input laggal"

Minő meglepő, ezt sem ismered. A szám ugyanis magasabb, jellemzően 100-150ms, gatyább hálózaton 200 is lehet. Ettől függetlenül a gyakorlatban ez csak ott problémás, ahol hardcore játékokról van szó. A tv-re streamelő játékosok meg nem a hc kategória, nekik bőségesen elég az amit a fenti videóban is lehet látni. Az optikai hálók terjedésével ezek a számok azért jelentősen javultak/nak folyamatosan.

A Steam Machine-nél pedig majd az AMD framegen okoz majd +input lagot, ami viszont pontosan abba a tartományba fog esni a végére (60-70ms körül), mint amit hoztál.

"Ez egyfajta iparági szabvány."

Akkor szólj az általad említett Apple és Google-nek is, hogy 1m dolcsi alatt is vezessék be, mert ott az Epic store-hoz hasonlóan 15% a részesedés, míg Epicnél összegtől függetlenül fixen ennyi. (Fun fact: A Nintendónál a saját excluik esetében nem ritka a 80% körüli bruttó profit sem.)

Senki nem vitatta, hogy a Valve mennyire nyereséges cég lenne... sőt. Amit nem sikerül megérteni, hogy a Valvénak piacot kellene szereznie (és ehhez drasztikusan ár alatt kellene adnia a gépet), de ez az árazás miatt nem fog menni. Ezt leírhatom még kínaiul is, akkor se fog átmenni, az világosan látszik.

Az Epic store-t aki lebecsüli az pontosan úgy jár, mint a német autóipar a kínaiakkal:

- Steam össz. user acc.: ~ 1 milliárd (duplikált, inaktív, bot, etc. is benne)
    - Steam aktív user havonta: ~132 millió
    - Steam aktív felhasználók naponta: ~69 millió

- Epic össz user acc.: ~900m (mobilos, duplikált, inaktív, bot, etc. is benne)
    - Ebből össz aktív PC user acc.: ~295m
    - Epic aktív user havonta: ~67m
    - Epic aktív user naponta: ~32m

Értékelem, ha egy laikust ennyire érdekel a téma, de kommentelés előtt jó lenne azért, ha egy picit tájékozódnál, mert egy jó eszmecserére szakítok időt, de erre a fanboy - hogy is fogalmaztál... - megvan: "vergődésre", erre nem áldoznék többet.

• Crus

addikt

válasz QuippeR #73 üzenetére

Ez ennél egy picit összetettebb kérdés. A frissebb topikban olvashatsz róla, ha érdekel a téma egy picit mélyebben.

• Crus

addikt

válasz Baltazár123 #76 üzenetére

Ha az a hsz amire válaszoltál, neked azt mondja, hogy engem az érdekel, hogy ki mire költi a pénzét, akkor ez egy eléggé halott beszélgetésnek tűnik már indulóban...

"és a stem deck elméletben garancia arra, hogy nem fog nagyon elszállni az árazása"

Eközben a SD-ből egy alap, 256GB SSD-vel szerelt LCD példány BF akción kívül 160k HUF. Ebből világosan látszik, hogy 2x nagyobb tárhellyel, 2x több memóriával, 3x nagyobb grafikus teljesítménnyel bíró SM-t nem adhatják 200k-ért. Nagyon barátilag valahol 300-330k körül saccolnám amennyiért bukó. Fele áron kellene mennie - a kezem kiveszem közben a biliből - és akkor tarol és piacot szerez.

• Crus

addikt

válasz Scarletiel #78 üzenetére

A gazdagabb országokban meg ott van az, hogy könnyebben megvásárolnak bármit, pl. egy brand PC-t (ROG, Alienware, etc.), vagy gamer notit, vagy konzolokat.

(A 450-es fizu amit írsz, az sajnos nem számít jónak, de ami még szomorúbb, hogy idehaza tömegek élnek jóval kevesebből. De ez már politika...)

wasd.hu-nak abban feltétlenül osztom a véleményét, hogy egy nagyon lassú piacszerzés folyik... csak én pesszimista vagyok és azt látom, hogy ez édeskevés. Behúz a SM 1-2m usert, aminek egy része SD-ről vált felfelé, vagy egy régi PC-ről? Nagyon vékonyka ez így, mert ez így nem tud továbbra sem komoly MS konkurencia lenni.

Nagyon olcsón meg egyszerűen nem adhatja, mert elmaradnának az év végi vastag bónuszok és évekig nyelné a dollármilliárdokat a projekt. Gabe nem egy ostoba ember, de az világosan látszik, hogy nagy kockázatot nem mer behúzni, óvatosan tapogatózik, pedig az hozná el az igazi változást.

• Crus

addikt

válasz wasd.hu #80 üzenetére

Igen, a Valve nem szent család, keményen sápolja a store-ba kerülő bármit és irgalmatlanul jól él belőle az a pár tucat ember aki ott melózik. Ez mind szép és jó (nekik)... de, hogy lesz ebből drasztikus piacszerzés? Ehhez bukni kell a hardveren és jelenleg úgy fest: sokat. Ezt Gabe nem fogja bevállalni, pedig pontosan MOST jött el annak az ideje a Win11 bénázás és XBOX megborulás évében, hogy brutális tömeget csábítson át. És nem fogja megtenni...

• Crus

addikt

válasz sad_Vamp #81 üzenetére

Valójában a PH-n egy másik topikban pont én voltam az első, aki kiszámolta, hogy kb. mekkora teljesítményre lesz képes várhatóan az SM.

Azon az áron amin várható, azon nincs létjogosultsága, de majd meglátod. De ezt a frissebb topikban már nagyon kibeszéltük.

• sad_Vamp

őstag

válasz Norb79 #82 üzenetére

20+ éves kocsival járok, nem igényem van erre, hanem pénzem. Újra nincs, ha akarom ha nem.... és még ha volna is, akkor is inkább full-os öreg, mint fapados új.

De semmi értelme a hasonlatnak. De elmondom lassabban: az átlagnak KEVESEBB IS ELÉG. Ők belőtték fölé... ergó akik az átlag környékén vannak és szeretnének egyszerűen játszani a kanapéról most van lehetőségük.

Szerintem lesz pár ember aki már csak a gép méretei (esetleg fogyasztása) miatt be fog szerezni egy ilyet mindennapi+játszós desktopnak, mert annak is bőven elég.

• Sidorovich

senior tag

válasz Norb79 #82 üzenetére

Szerintem ez nem egy jó hasonlat. Az átlagos autó teljesítményét nézd, ne a korát. A Valve nem használt 10 éves gépeket fog árulni. :DDD
    150 lóerő az emberek 70%-nak elég mindenre, hiába van egy petrol head kisebbség aki 300+ lóerő meg hátsókerékhajtás nélkül nem bír létezni.
    Ehhez hasonló buborékban él az itteni power user közösség egy része. Azt hisszük, hogy mindenki Unreal Engine 5 játékokkal szeret játszani 1440p-ben vagy 4K-ban, a saját keze által összerakott PC-n. :R

• Norb79

addikt

válasz sad_Vamp #81 üzenetére

Az átlagos autó életkor meg 16 éves, amiből logikusan következik, hogy a többségnek erre van igénye, szóval aki 16 éves autóval lépne piacra az nagyot szakíthatna!

• sad_Vamp

őstag

válasz Crus #71 üzenetére

"Tetszik", hogy folyton a SteamDeck-hez hasonlítod a SteamMachine-t és kétségbe vonod a létjogosultságát, miközben könnyedén elsiklasz a fölött a tény fölött, hogy a SteamMachine 6x nagyobb teljesítménnyel bír mint az SD.

A VALVE megmondta, hogy épphogy STEAM USER átlag fölé (egy nagyon picivel) lőtte be a gépet. Az átlag pedig azt jelenti, hogy nem csak felette, de alatta is vannak. Ezeknek a felhasználóknak és persze az enthusiast-oknak lehet/lesz majd érdekes a SM.

Az SM a "pávörjúzörök" számára annyiban lehet érdekes, hogy idővel erősödhet a Linux gaming és úgy áltlában a linux támogatottsága és elfogadottsága. Majd aki szeretne végül megszabadulhat az MS-től, meg a hányadék W11-től.

• A HW ár nem jóindulaton múlik, hanem gyártási realitáson. A handheld nem telefon: más darabszám, drága komponensek, kezdetben nyilván magasabb selejtarány és minden elem (főleg RAM/VRAM) 2025–26-ban megdrágul.

A „miért nem 200 euró?” típusú kérdés gyártói szemmel inkább úgy hangzik: „hogyan ne veszítsünk még többet?” A Steam Deck Crus fórumtárs elmondása alapján már most is minimális árréssel fut; a Valve-ot elnézve a haszon nem a hardver, hanem az ökoszisztéma. Közép távon is ez várható. A Steam Machine sem tömegterméknek készül jelenleg, tehát eleve drágább az előállítás, nincs az a volumen kilátásban, a következő hónapokban legalábbis, ami lenyomná az árát. Ami vitás, hogy többen is értsék: mindez nem befolyásolja a pénznyomtatást Gabe cégében.

Mert ez egy üzlet! Ha nincs profit csak irreális vágyak, meg elképzelések maradnak.
    Valve összbevétele 2025-ben elérheti a 17 milliárdot. Ebben az az igazán döbbenetes, hogy felülmúlja nemcsak az almát, vagy m$ vonatkozó szekcióját, de gyakorlatilag csak tapogatózás. Simán elképzelhető az a szenárió, hogy nagyobb horderejű tőkét halmoznak a gaming szektorra, mint amit pl megengedhet magának a Sony/m$. Az a cég, ami tele van kreatívokkal, mégis inkább elengedte a Handheld jelentőségét, mert gyártási szempontból közép távon sem volt megfelelő a volatilitás.

VR-nél ugyanez történt: a Meta minden headseten bukott csak hogy megfizethetőnek tűnjön — és még így is sok volt a tömegeknek. A piaci teherbírás egyszerűen lemaradt az alkatrészárak mögött. Ha egy gyártó tudja, hogy a bekerülési költség magas, attól még nem biztos, hogy „minek vág bele”; lehet stratégiai ökoszisztéma-építés, piaci pozíciófoglalás vagy egyszerűen hosszú távú befektetés.

A Nintendo pedig jókat mosolyog a háttérben: ők gyakorlatiasan retro hardvert árulnak prémium cédulával és közben mi agyalunk, miért túl drágulnak a komponensek.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

Linus Tech Tips - The STEAM Machine Won't Cost What You Think [link]

• Scarletiel

őstag

válasz Crus #5 üzenetére

Én is így látom, hogy akkor lenne sikere ha 400-500 euró körül adnák. A Steam Deck meg akkor tarolna ha 200 Euró körül lenne, mert a gazdagabb országokat félretéve a legtöbb szegény országban 400-600 euró egy handheld gépért komoly kiadás. Csak magamból tudok kiindulni, mert én szeretnék egyet, de 230 ezret kiadni a 450-es fizuból ami átlagban jónak számít idehaza, hát necces, főleg ha az ember házat is venne, netán hitele is van, vagy gyereke.
    Biztos én látom rosszul de ép ésszel nem tudom felfogni, hogy ha az a cél, hogy népszerű legyen a termék, miért horror áron adjuk. Vagy ha a fejlesztési és komponens árak ennyire drágák és zéró árrésem van, akkor minek vágok bele ha tudom alig fogják venni, mert drága? Ezért nem adnak el sok VR cuccot sem cégek mert a bekerülési költség még a meta questnél is sok bár az a legbarátibb verzió.
    Kíváncsi lennék, hogy egy Steam Deck meg Steam Machine mennyibe kerül nekik míg a vásárlóhoz eljut. Onnan lehetne igazából jobb árat mondani rá.

• válasz Baltazár123 #76 üzenetére

+1

Van ez a: "A Valve-nek semmit nem kell senkinek elmondania, mert egy privát cég, nem kell a részvényeseknek látványos AI preziket csinálni, meg minden jövőképet felégetni a picivel jobb következő negyedéves eredményekért." Sidorovich

"Ha valami elsöprő siker, akkor kiplakátolják"
    Erre nagyon sok ellenpélda van, méghozzá a legnagyobbaknál. Sok cég statisztikailag alatta van a radarnak, pedig tudjuk, hogy brutális margin játszik. Mármost hiába szúrom be az Apple-t ha a leggyengébb termékével vergődünk, de maga a gyártó sem adja ki túlzottan a számait. Jobs óta.

Erre jöhet itt egy válasz (Crustól is), szívesen olvasnám, de maradjunk a szakmai érvelésnél, mert a kioktatás túl alacsony labda és őszintén szólva szívesebben töltöm értelmes dolgokkal az időm.

• Baltazár123

őstag

válasz Crus #71 üzenetére

te egyébként valamelyik konkurrensnél dolgozol vagy mit akarsz bebizonyítani, mert miért érdekel téged, hogy ki mire költi a pénzét? Ez egy korrekt gép és a stem deck elméletben garancia arra, hogy nem fog nagyon elszállni az árazása, de nyilván ez majd kiderül, most felesleges még ezen rugózni.

Én pl látok ebben a gépben fantáziát, bár nyilván súlyos felárat nem fogok érte kifizetni egy PC-hez képest. Ezért filózok még mindig az asus xbox gépen, igaz az hordozható is, de valóban súlyos ára van. Majd kitalálom, de szimpatikusak ezek a több funkciós gépek nekem. Lehet, hogy akkor még várok pár évet a vásárlással, hátha szelidülnek az árak, bár ahogy most kinéz a helyzet, nem biztos, hogy ez a bölcs döntés.

• Sidorovich

senior tag

válasz -=V3rthil=- #74 üzenetére

Persze, hogy nem, szembe megy az autópályán de szerinte mindenki más a hülye... A kedvenc típusom, jókat lehet szórakozni, csak az a baj ezzel etetem és félreviszem a topicot, egyedül azt sajnálom. :DDD :DDD

• QuippeR

tag

válasz Crus #70 üzenetére

A Steam alkalmazottanként sokmillió dollár profitot termel évente, és nincsenek részvényesei, akik további növekedés felé nyomnák. (Látom itt felettem 50 milliót írnak, én 10-re emlékeztem, de igazából rohadt mindegy.) Pont nem érdekli szerintem GabeNt, hogy hogyan tudna még többet keresni, és éppen azért szokták szeretni a gamerek, amiket a cég lerak az asztalra, mert ez valamennyire érződik a végeredményen.

Nekem is van Steam Deckem, nem tudom nálad kiette-e a spájzból a szalonnát vagy mi bajod van vele, de éppen pont arra tökéletes eszköz, amire kitalálták. Most ettől lehetek fanboy is akár a szemedben, de szerintem egyszerűen csak félreérted az egész céget.

• Sidorovich

senior tag

válasz Crus #70 üzenetére

A felhőből streamelt gaming működik, olcsó
    A GamePass Ultimate amiben a legjobb minőségű felhő stream van havi 10.890 HUF. Évi 130.000.

Az, hogy sose próbáltad, nem ismered, az továbbra sem annak a hibája, aki erre rávilágít.
    Próbáltam amíg megvolt az Xbox Series X, agyontömörített kép 50-100ms input laggal még vezetéken is. Működik, de igénytelen, de ha neked ez megfelel, jó játékot hozzá! Csak azt nem tudom mi köze van a Steam Machine-hoz. Kb. annyi, mint a mobil gamingnek.

ugyanis rezzenéstelen arccal levesz 30%-ot minden Steam-en értekesített szoftverből
    Te most aztán egy világi összeesküvésről rántottad le a leplet. :C
    Xbox Store, PlayStation Store, Nintendo, Google Pay, Apple Pay, mindenhol a legtöbb esetben 30% jön le. Ez egyfajta iparági szabvány.

Mert ez egy üzlet! Ha nincs profit csak irreális vágyak, meg elképzelések maradnak.
    Valve összbevétele 2025-ben elérheti a 17 milliárdot. Ami igazán elképesztő, hogy mindezt egy mindössze 350 fős csapat hozza össze, ami nagyjából 50 millió dollár bevételt jelent alkalmazottanként. Már alig várom, hogy idehozd, 100x ennyi volt az egész MS-é. Tök jó, csak nem gamingből.

sd. Epic store, ahol évek óta osztogatják az ingyen játékokat
    És ennek ellenére a kutya f***át nem érdeklik még mindig. 5% körül van a piaci részesedésük.

Feltétlen írj még pár hasábot kérlek, rendkívül szórakoztató! Ne felejtsd el a másik topicot se, mindenki issza szavaid, és persze a Valve-nek is szólnod kell még, hogy fújják le a startot és küldd el az üzleti tervedet nekik! :DDD :DDD

• Crus

addikt

válasz -=V3rthil=- #68 üzenetére

De mit kell tenni? Megkérdezni a CGPT-t? 2025 van. Vagy oldschool megkérdezni egy fórumon?

"hanem csak be akarja kapcsolni azt' csókolom, működik."

Ezt úgy hívják: konzol (vagy Steam Deck dokkolva). Egyébként a mai modern vasak már ébreszthetők controllerrel is, ha a BIOS beállításokban ez engedélyezve van. (Nálam pl. pont fordítva volt, default engedélyezve volt, így le kellett tiltsam, mert nem akarom, hogy a controller ébressze a gépet.)

A hozzáadott érték a Steam OS és a Proton (vagyis egy Linux disztro + WINE utód), ez világos, csak mivel ez elérhető jelenleg is más PC-ken, így nagyon nehéz megindokolni egy pár 100 ezres vásárlást.

• Crus

addikt

válasz Sidorovich #67 üzenetére

Micsoda "elegáns" stílus és pont te beszélsz erről? Szakadok :DDD

A felhőből streamelt gaming működik, olcsó és pontosan arra szolgál, hogy még egy mini PC, se konzol se kell a tv mellé! Az, hogy sose próbáltad, nem ismered, az továbbra sem annak a hibája, aki erre rávilágít.

A 10mp keresés eredménye az pont arra elég, hogy lássuk a piaci helyzetet, meg pont arra, hogy lássuk aki nem termel értékelhető profitot, az nem szívesen közöl számokat. (Mert ez egy üzlet! Ha nincs profit csak irreális vágyak, meg elképzelések maradnak.)
    Megfejtés: Itt lett volna a közös metszet.

Az a nagy siker, meg a nagy közösség amit beképzelsz, az egy hangos kisebbség. Globálisan nézve egy szellentés az orkán közepén. A Steam Machine pedig még kevesebbet számot tud majd hozni az évek alatt, hiszen csak egy PC, ami egy kis desktop házba van bepasszírozva, amiből létezik n+végtelen már.

Egy újabb 10mp-es keresés eredménye:

Na... csak, hogy megértse ezt az egészet aki esetleg erre jár:

Gabe Newel utálja a Microsoftot. Utálja a Windowst. Gabe Newel Linux párti. Ahelyett, hogy a HL 3, HL 2 Ep 3, Portal 3, HL Alyx 2 címek fejlesztésével foglalkozna, tizensok éve inkább azon szenved, hogy valahogy elvegye a MS Win elől a tortát. Ezt elég jó köntösbe is tudta elrejteni, ugyanis rezzenéstelen arccal levesz 30%-ot minden Steam-en értekesített szoftverből és persze, a játékosok item eladásaiból is nyúlja le a maga sápját. (Értsd jól: Ha egy virtuális láda 3x cserél gazdát, akkor a Valve 3x von le abból sápot, ha 20x, akkor 20x!)

Az egészet úgy tálalják, mintha egy gamer szeretetszolgálat lenne, a PC gamer community mentsvára. Ezt nyilván tömegek be is nyelik és ezzel ki is termelik a fanboyokat, akik aztán képtelenek objektíven szemlélni a piaci folyamatokat.

Már 12(!) évvel ezelőtt próbálkoztak a Steam Machine megalkotásával, de az akkori NUC forradalmat nem tudták meglovagolni. Most a Steam Deck ~4.2 milliós "sikere", meg az XBOX kvázi bukása után elérkezettnek látták az időt az újabb rohamra.

Csakhogy házon belül is versenyezniük kell, a dokkolható Steam Deckkel, de ami a nagyobb gond (a vásárló számára ez nem gond, hanem előny!), hogy közben a piac rogyásig lett mindenféle mini PC-vel, NUC-kal, barebone-nal, gamer notival, és ráadásul még az LG/Samsung display + controller + Gamepass combo is megjelent.

És elméletben nyerhetnek is! De nem fognak, mert ahhoz cirka fele áron kellene adniuk a gépet és Gabe már a SD kis profitján (ami néha annyi se) is húzta a száját.

És Gabe pontosan itt ül fordítva a lovon: Még mindig nem ismeri fel, hogyha drasztikus mértékben akar piacot szerezni, ahhoz brutális buktákat kell először benyelnie! Lsd. Epic store, ahol évek óta osztogatják az ingyen játékokat, vagy lsd. MS, ahol évtizedek óta nem foglalkoznak a kisember wrz WindózEccelével', mert tudják, ha otthon hozzászokik, a munkahelyén majd úgyis meg fogja venni/vetetni... nem beszélve az ingyenes edu licencekről, ami szintén pontosan erről szól.

Egy sok évtizedes szokást (Windows használat mindenre is) megtörni iszonyatosan nehéz és az csak úgy fog menni, ha ellenállhatatlan ajánlattal jönnek. De nem jönnek. Itt a történet vége.

• Sidorovich

senior tag

válasz -=V3rthil=- #68 üzenetére

+1, a stílusa alapján nem is érdemes tovább foglalkozni vele, én is feladtam.

• -=V3rthil=-

őstag

válasz Crus #66 üzenetére

"De miért ne lehetne az, ha valaki erre vágyik?" - senki nem mondta, hogy nem lehet. De ahhoz tenni is kell valamit, windowst és Steamet beállítani. És ettől még nem fogod valszeg controllerrel felébreszteni a gépet, nincs suspend/resume vagy nem annyira jó, mint SD és várhatóan SM esetében, stbstb. Nem fér a fejembe, hogy miért olyan nehéz megérteniük egyeseknek, hogy nem mindenki akar ezzel szívni, hanem csak be akarja kapcsolni azt' csókolom, működik. De mindegy, hagyjuk, ha az előttem szóló 50 ember nem tudta elmagyarázni, hogy mi a hozzáadott érték, akkor nekem sem fog sikerülni.

• Sidorovich

senior tag

válasz Crus #64 üzenetére

A játékos igények kielégítésére tömegeknek elég az okostelefonja is. Hogy ilyen faszságokat keversz ide, mint a felhőből streamelt gaming, az a vergődés! A te vergődésed!

A 10mp keresésed eredménye az külsős piackutató cégek becslésein alapul, nem az MS adatközlésén. Azt írtam: ők se mondják el az eladási számokat, nem azt, hogy mások nem sejtik a nagyságrendet tőlük függetlenül. Szövegértés hogy megy?

SD az egy irgalmatlanul szűk réteg megszólítása, akiknek a zöme közben rájött, hogy felesleges vásárlás volt.
    Ez neked a tények közlése? Nézz körbe Redditen, YouTube-on, stb., a felhasználók túlnyomó többsége imádja a Steam Deckjét, ahogy a Steam Machine fogadtatása is kirívóan pozitív volt a közösség részéről. Erre vannak piac- és brand megítélést kutató cégek amik beszámolói szintén ezt támasztják alá, nem a Crus hasraütése a PH fórumon mondja ezt meg! :DDD

• Crus

addikt

válasz -=V3rthil=- #46 üzenetére

Egyrészt pontosan azt a hangnemet adom vissza amit kapok, másrészt cégeket és termékeket bírálok. Ha az a fanboyoknak betalál, term. a legkevésbé se érdekel. Beszélgessünk a termékekről/cégekről és ne egymásról, mert csak ennek van értelme...

"Azoknál nem az van, hogy bekapcsolod és az ismerős Steamet látod egyből"

De miért ne lehetne az, ha valaki erre vágyik? Tegyétek már be az indítópultba, vagy futtassátok szolgáltatásként és a Win bootolásának végén ott lesz a Big Picture mód. Nem egy kvantummechanika.

Gyak. u.e. történik a Steam Deck és a Steam Machine esetében is. Valójában ott izzik a Linux kernel az első mp-től fogva, csak kapsz egy faék felületet ahogy a bootol a Steam OS és indul egy session, méghozzá a Gamescope (Wayland-alapú microcompositor).

Objektív nézzük a piacot - csak ez sokaknak nem megy - és objektív nem tud siker lenni.

Már írtam: Csak és kizárólag akkor lesz valódi siker, ha a Valve irgalmatlan nagy bukóval kezdi el árulni, mert akkor még az is venni fogja, aki csak Excelezni szeretne vele.

Mindezt írom úgy, hogy a fiam Steam Deckje, mivel 99%-ban dokkolt módban van használva, az esélyesen megy a háztól és kap egy valamilyen NUC-ot. Megvárom a Steam Machine árazását és kiderül.

• Crus

addikt

válasz Norb79 #48 üzenetére

"Hallottam már olyan véleményt is, hogy eleve nem akar nagy piacrészt a valve saját hw-el"

Igen... végre egy cég, amelyik nem akar profitból jó sokat. Állítólag Csádban már építik az első kórházat az esport veteránoknak. :R

Lefordítom: Nem akarunk = nem tudunk, ha megfeszülünk se.

• Crus

addikt

válasz Sidorovich #49 üzenetére

Miért akarnám hasonlítani? A játékos igények kielégítésről volt szó, arra pedig tömegeknek elég egy tv + GP. Nézd meg, próbált ki, utána mondj róla kritikát.

Minden cég dicsekszik az eredményeivel... már ha van mivel. Ha nincs, akkor hallgatnak róla.

"Series X-et is eladtam. Érdekes, ők se mondják el az eladási számokat. Nekik ezt miért nem rovod fel?"

10 mp keresés után: [link]

"hogy ennyit kell vergődni?"

Ha te úgy érzed, hogy vergődsz, szíved joga. Tényeket közlök és mellé várható realitást.

Az XBOX pedig egy desktop konzol, nem egy PC, nem egy handheld, nem egy hibrid konzol és oldalakat lehetne írni, hogy miért buktak el a Nintendo, de még a Sony elleni versenyben is.

• Crus

addikt

válasz wasd.hu #50 üzenetére

Már mi abban az új koncepció, hogy hibrid konzol? Ez a saját OS téma az n+végtelen Linux disztrók tengerében mindig aranyos gondolat, de ok, értem, "saját OS", hiszen van egy saját Linux kernelre épülő GUI-ja, ami szinte 1:1-ben a Wines big picture mód. A Proton viszont úgy kellett, mint egy falat kenyér, ez nem vitás, de alapvetően egy módosított WINE, ami meg ugye cirka 32 éve létezik.

A siker a 155m eladott NSW. A cirka 4.2m eladott SD az egy irgalmatlanul szűk réteg megszólítása, akiknek a zöme közben rájött, hogy felesleges vásárlás volt.

• Crus

addikt

válasz xandrush0831 #52 üzenetére

Dehogy esik szét a kép! Megnézted LG/Samsungon? Nem nézted meg. Nézd meg. Utána beszéljünk. (Jó nyilván nem betárcsázós nettel kell próbálkozni, lehetőleg valami dzsunkarizs wifivel.)

• -=V3rthil=-

őstag

válasz PTM #59 üzenetére

Én egy Minisforum UM780XTX (7840HS, 32Gb RAM) + Minisforum MGA1 (7600M XT, Oculink) kombót vettem, kb 1000 euro volt a kettő. Ez valamivel erősebb, mint a Steam Machine, de lehet, hogy lecserélném rá, ha nem lennék lusta az eladással foglalkozni. Windows van rajta, de lehet, hogy kipróbálom a bazzite-ot, elvileg megy gond nélkül az eGPU is. Én is mindenképpen AMD vonalon mozognék a helyedben.

• PTM

senior tag

válasz Sidorovich #57 üzenetére

Köszi az infót! Az asztali ITX-em marad nVidiával és W11-gyel (hacsak nem úgy kelek fel egyik nap hogy "fuck this shit" és veszek inkább Mac Minit :D), viszont a nappaliba szeretnék egy konzolszerűbb gépet. Van több PC-játék amit szívesebben játszanék tévén, de akkor AMD alapon nézegetek majd. :)

Ez a Steam Machine amúgy esélyesen meg is felel nekem erre, az pedig nem fog álmatlan éjszakákat okozni, hogy a Valve vajon hánymilliót adott el belőle.

• QuippeR

tag

A dokkoló valószínűleg nem volt hibás, az enyém se működött sokáig. Ez valami szoftveres probléma volt, alapvetően a Samsung TV-kkel jött elő, azóta javították. Mostanában hibátlanul megy, ha néha TV-n játszom, de minimum egy évig gyakorlatilag töltőoszlopként funkciónált csak.

• Sidorovich

senior tag

válasz PTM #56 üzenetére

Egy tanácsot fogadj meg, ha te is Linux alapú gamingre akarsz váltani: AMD kártyád és CPU-d legyen!
    NVIDIA-val is van rá megoldás: pl. Bazzite nvidia image, 90%-ban működik minden, de pl. a HDR nekem nem ment vele. A maradék 10% kellemetlen trábölsúting lehet. Az AMD driverei évekkel előrébb járnak open source/Linux oldalon, mint az NVIDIA.
    :R

• PTM

senior tag

válasz KISDUCK #55 üzenetére

Kereső alapján fölmegy rá, csak a driverek miatt lehetnek gondok. Ha a gyakorlatban is bajok vannak ezzel, akkor főleg nem alternatíva nekem egy ilyen NUC.

• PTM

senior tag

válasz -=V3rthil=- #46 üzenetére

"Csúnyán elkerülte a figyelmedet, hogy amint a hozzászólásomban is szerepel, van miniPC-m, tehát tudok róla, hogy léteznek. Azokon nincs baromi felhasználóbarát SteamOS alapból (TUDOM, hogy lehet rá telepíteni, de attól még NINCS rajta alapból)."

Nekem még egy Asus ROG NUC állna a legközelebb ahhoz, amit szeretnék, csak a Steam Machine-hez képest az is szuboptimális:
    - Nagyon drága. Telne rá szerencsére, de ennyit nem adok érte.
    - Ez szubjektív, de nagyon ronda.
    - A beszámolók szerint terhelve hangos, nálam pedig a zajszint az egyik legfontosabb.
    - Amit írtál - SteamOS-t nekem kéne rárakni, ilyenekkel pedig nem foglalkoznék.

Csak megjegyzés, de szerintem egy ilyen NUC-ra épül majd a következő XBOX. :)

• válasz Sidorovich #51 üzenetére

Oks, tényleg az mellé ment! Ebbű-baj lesz :DDD
    Akkor #45-re észrevétel, legyen kerek.

"Fordítva ülsz a lovon, de nagyon! Meg Microsoft-ék"
    azt látom, hogy hasonló a helyzet, mint a w10 topikban... ami már rég nincs a csúcson. Bőven megfér egymás mellett a legkülönbözőbb HW és egy idő után úgyis kijön az, hogy mi az egyedi pref.

Ezért is üdvözlöm az új versenyzőt, loop #19

A PH-n időnként becsúsznak félreértések — ekkora közösségben ez nagyjából természetes, elkerülhetetlen része a kommunikációnak. De egy ponton túl talán érdemes megnézni a diskurzust távolabbról. Egyedi hibából általános következtetést levonni nem szerencsés (lásd hibás dokkoló és félreértett #40 #19) — főleg ott, ahol sokan a hozzászólásokból próbálnak tájékozódni.

• xandrush0831

aktív tag

válasz Crus #44 üzenetére

Biztos nagy élmény lehet tv-n az xbox féle cloud gaming. :D Abból kiindulva, hogy a Steam Deck kijelzőméretéhez/felbontásához is használhatatlan az alacsony bitrate miatt. Ameddig oldalnézetes Prince of Persia-val bohóckodik az ember addig jó, csak ha mondjuk elindítasz bármilyen játékot ami részletesebb, azonnal szétesik a kép.

• Sidorovich

senior tag

Szerintem itt a #45-re adott választ nem nekem, hanem #42-re akartad válaszolni Crusnak.

A #44-re adott válaszoddal pedig egyetértek! Ha úgy nézzük a Steam Deck 4-5m eladási számát, hogy nem lehet a MediaMarkt-ban csak úgy levenni a polcról, Steam-től kell rendelni és csomó országban nincs is forgalmazva, akkor szerintem sem kis eredmény ez 3 év alatt a 0-ról felépítve, egy pár száz fős vállalattól. :))

#49: itt főleg csak az Xbox Gaming részlegre gondolok, nem az egész MS Windows ökoszisztémára, de ettől még lehet, hogy alábecsültem az arányokat.

• "..mert egy privát cég, nem kell AI preziket csinálni.. minden jövőképet felégetni a picivel jobb következő negyedéves eredményekért"
    +1 !!!4!négy!

#48 Norb79
    Tökjó, hogy akad ennyi energiád a gyerekek mellett erre. Nálunk van egy oled Switch és lesz talán egy 2-es ha jól megy a verseny és a többi szabadabb dolog. Kicsik még hozzá. Épp nem érdekel a buborék zümmögése, kezdettől zseni címek vannak a kis ócskavason és imádnivaló milyen szépen megfér a nagy rtx vas és a többi, pl ps vita mellett.

#45 Sidorovich
    Keresztlányom pár éve a ballagására kapott egy Steam Decket, és gyorsan kiderült, mennyire jól illeszkedik a mindennapi használatába. Végigpróbálhattam a lehetőségeket, így elég alapos képem van a rendszer viselkedéséről; a hibajelenség alapján sokkal inkább egy egyedi, valószínűleg hibás dokkolóra tippelnék.

#44 Crus
    Új koncepció, saját OS, saját API-réteg, nulla előzményt követő első nekifutás — és így is milliós tömeg. Ha ez ’kudarcnak’ számít, akkor mi a siker?

"tv + Gamepass + egy controller és ennyi"

Gúd lák

#49 Sidorovich
    "100x nagyobb büdzséből és marketinggel dolgoztak"
    Vitatkoznék. Minden anyagi lehetőség, úgyértem akár 2000²× szorzó rendelkezésükre állt. Innen szép igazán a monopol micro$ powerpoint editition

• Sidorovich

senior tag

Nem kell már kocka se ehhez. LG, Samsung tv + Gamepass + egy controller és ennyi.
    Te most komolyan a felhőből streamelt játékot akarod hasonlítani a helyben futó gaming élményhez képest?

A Valve nem mondta és nem is mondja el, hogy mennyire sokat profitáltak a SD-en...
    A Valve-nek semmit nem kell senkinek elmondania, mert egy privát cég, nem kell a részvényeseknek látványos AI preziket csinálni, meg minden jövőképet felégetni a picivel jobb következő negyedéves eredményekért. Többek között ez a másik oka annak, hogy a Series X-et is eladtam. Érdekes, ők se mondják el az eladási számokat. Nekik ezt miért nem rovod fel?

A Steam Deck sem lett hatalmas siker. A számokról annyit tudunk, hogy 4-4.2m eladott SD
    Ez akkora kudarc 3 év alatt egy teljesen új koncepcióval (Linux + Proton) működő handheld PC-től, ami az első ilyen hordozható termékük és eleve egy rétegigényt (ugye handheld) fed le, hogy ennyit kell vergődni? Xbox Series X/S-ből pedig bő 30 milliót adtak el úgy, hogy 5 éve piacon van, ez a 3. generációjuk tehát eleve a köztudatban van a brand, 100x nagyobb büdzséből és marketinggel dolgoztak és a COVID alatt mindenki otthon játszott.

• Norb79

addikt

válasz Sidorovich #45 üzenetére

Mindannyian abba a hibába esünk, hogy a saját gémerfórumozós buborékunk (ezt korábban vki említette is) kis rész szeletét próbáljuk ráhúzni a többségre, mint unikális igazság, ki milyen stílusban.
    Ugyanezen fórumon ment sokáig az érvelés, hogy miért jó az SD, és miért nevetséges a switch1, osztán ismerjük a számokat az egyiket hova árazta be a piac, meg a másikat.

Ez nagyon jól látni, hogy van ez a közösség, aki nem akar windows-al szarozni, és a pc gémingben is csak a géming rész fogja meg, az excelt meg a többit leszarja.
    És azt is látni, hogy sokaknak véges a pénztárca, kollégáknál látom, hogy a ps4 pörög vagy az xbox one, mert drága lenne következő genre váltani.
    Őket például simán meg lehetne szólítani egy steam desktop géppel, ha olyan az ár. Ez az ár ami nagyon kérdéses nekem.
    Hallottam már olyan véleményt is, hogy eleve nem akar nagy piacrészt a valve saját hw-el, csak a gondolatot akarja elültetni a pármilliós eladással a nagyok százmilliós eladásainak árnyékában, és majd ha elterjedt a steam még ennél is jobban, akkor mindenkiről is le tudja venni a 30%-ot.

Nemtom, meglátjuk. Egy zárt gép, nagy volumenben, ugyanazon alkatrészekkel tud olcsóbb lenni, mint a custom megoldás, pont a nagy volumen miatt, de aztán lehet keresni akar ezen a valve, és akkor lábon lövi a darabszámot, mint a steamdecknél.

Engem a legjobban azt tart vissza, hogy nálam ez sokadik pc lehetne, de mivel egyelőre csak az MS xbox/pc-s xbox kliense aminél minden játéknál ingyen elérhető a felhőmentés (steamen is ingyenes, de elég sok játék van, aminél nincs felhőmentés, főleg a régebbieknél, amik ugye vidáman szaladnának a 9 teraflopson), így aztán nem nagyon tudok elképzelni olyan sokadik konfigot, amelyikről nekem kell pendriveon vinni a mentést, ha másik konfigon akarok továbbjátszani.
    Nekem pl ez a több konfigos lét (mert több lokáción vagyok kb egyenlő időket, és mert a gyerekekkel is változó módon osztjuk meg a hw használatot) ami a saját buborékom és jobban meghatározza a látásom, mint mondjuk a többieknek itt.

• válasz Sidorovich #40 üzenetére

#39 powerage76 / #40 Sidorovich
    +1 Optimalizálás, szoftver / dual-boot / VM rulez

#43 -=V3rthil=-
    "A Steam store elég barátságos.. baromi egyszerű.. baromi kényelmes gép lesz"
    Igen, főleg ha megnézed mennyi szerencsétlenkedés megy mostanában a micro$ bugok és úgy jellemzően a win optimalizálás körül. Tudom van debloat és megoldás is, persze, de az nem egy out-of-the-box és esélyes hogy mindannyian időt vesztenek az élmények helyett ezzel.

#29 Crus
    A Deck / PC-handheld piacot nem a Switch-számai alapján kell értelmezni — a két kategória nem keresztezi egymást. A releváns összevetés a PC-alapú hordozható gépek eladásai tehát Lenovo/Asus/MSi/Alien/AYANEO/ANBERNIC stb. A „megtelt” piac narratívája önmagában ellentmond a valóságnak — ugyanis a piac akkor telt meg, ha nincs új belépő és nincs növekedés. Ehhez képest most exponenciálisan nő a gyártói érdeklődés és a kínálat, miközben a Deck tömegek számára elérhető. A Steam Machine pedig nem handheld: az egy külön üzleti modell, ezért sem összevethető vele. Az ökoszisztéma-profit kérdésében: a Valve számára nem az számít, hogy te hol vásároltad a játékot, hanem hogy hol futtatod. A platformon töltött időből és az ennek köszönhető forgalomból származik majd a bevétel jórészt — ez digitális szolgáltatásmodell, nem dobozeladás. Pont ezért működik olyan jól húsz éve.

"..PC handheld tényleg furcsa szójáték, de ha szétszeded, és összeveted azzal, mire voltak képesek a valódi hordozható gépek.." #19

• -=V3rthil=-

őstag

Nem akarsz kicsit kevésbé lekezelő hangnemben kommunikálni? Nem velem, mert én eleve ilyen stílusban kommenteltem, mivel meglepően agresszívan kommunikáltál az elejétől fogva. Az, hogy te céges környezetben, konkrét processzekre, taskokra, alkalmazásokra optimalizálsz, kicsit más, mint a gamer világ. Csúnyán elkerülte a figyelmedet, hogy amint a hozzászólásomban is szerepel, van miniPC-m, tehát tudok róla, hogy léteznek. Azokon nincs baromi felhasználóbarát SteamOS alapból (TUDOM, hogy lehet rá telepíteni, de attól még NINCS rajta alapból). Azoknál nem az van, hogy bekapcsolod és az ismerős Steamet látod egyből. Nekem is van, windows van rajta, mert elboldogulok vele, de messze nem ugyan az a két UX. Maradjunk annyiban, hogy NEKED nem jó vétel, TE nem látod, hogy ez sikeres lenne, SZERINTED elhibázott koncepció. NEKEM (és szerintem elég sokaknak) tetszik. Azt is érdemes megemlíteni, hogy ez egy játékgép. Itt nem arról van szó, hogy kell-e, mert senkinek nem létszükséglet. Innentől pedig elég nehéz objektíven megállapítani, hogy valami megéri-e vagy sem. Lehet, hogy bukás lesz, de előre kijelenteni értelmetlen. Valószínűleg dolgoznak páran a Valve-nál, akik osztottak-szoroztak és arra jutottak, hogy van létjogosultsága. Nem lebecsülve a szakmai hozzáértésedet, de szerintem ott többen vannak, akiknek erre a szektorra nagyobb a rálátásuk és ők is 25+ éve foglalkoznak ezzel.

• Sidorovich

senior tag

válasz Crus #42 üzenetére

Tehát kb. 30 TFLOPS graf. teljesítményről váltanál vissza 9 TFLOPS-ra (se)? Ezt jól értem?
    Jól érted, bármilyen hihetetlen is. Hiába van itt az RTX 4070, 90%-ban PS5 Pro-n, Nintendo Switch 2-n és Steam Deck-en játszom. A PC-t csak RTS játékok meg néhány PC-n egérrel inkább jobb cím és use case miatt tartom, de egyre inkább kihasználatlan.

Ahogy olvasom a soraid nekem itt a Win11 tűnik problémának, abból meg létezik debloated telepítő, ha nem akarsz utólagosan debloatolni. (Bár ez utóbbi is már max 10 perces művelet.)

Jelentős részben Win11 a probléma, de sok más is. Pl. desktop PC fronton MSI, Gigabyte, ASUS, az összes alaplap egytől egyig egy túlbonyolított szar. Az UEFI meg a bloat amit kiadnak (pl. Armory Crate) pedig a világ talán legtöbb és legkönnyebben kihasználható sebezhetőségeivel vannak tele egytől egyig:
    MSI: https://ipon.hu/magazin/cikk/az-msi-a-jelek-szerint-nem-fizette-ki-a-valtsagdijat-a-hackereknek-akik-igy-elkezdtek-kozzetenni-a-b
    ASUS: https://www.pcgamer.com/software/security/asus-says-all-issues-have-been-resolved-regarding-armoury-crate-myasus-and-router-vulnerabilities-so-id-jump-on-those-updates-now-if-you-were-putting-them-off/

Ja és képzeld el, nem akarok debloatolni a fizetős OS-ben amit én megvettem teljes áron, nem 3000-ért a lopott kulcsot. Nem! :W
    Inkább otthagyom az egészet a fenébe, mindennel együtt. Office 365-öt is lemondtam az idén, GamePass-t is, a Windows is megy a kukába.
    Majd még nekem kelljen fizető ügyfélként nem hivatalos módosított image-re vadászni, hogy egy normális rendszerem legyen? Fordítva ülsz a lovon, de nagyon! Meg Microsoft-ék is!

Windows helyett a Bazzite-al próbálkoztam már, meglepően sok sikerrel. Sokminden működött, de pl. a HDR nem, valamint Half-Life-ban nem volt hang valamiért, Steam Decken, SteamOS-en ezekkel semmi gond nem volt. Ezen tapasztalataim alapján nem értem miért ilyen meglepő, hogy nyitott vagyok (és sokan mások) a Steam Machine-ra.

A Mac témába ne menjünk bele nagyon, mert reggelig írhatnám, hogy hányféle gyártó terméke van benne. Iszonyatosan nagy kapufa azt képzelni, hogy aki Apple terméket vesz abba az Apple gyárt mindent.
    A te álláspontod értem... te nem akarsz a dolgok valódi oldala mögé nézni, te hinni szeretsz az illúziókban

Lehet normálisan beszélgetni a témáról, vagy mindenképpen ezt a pökhendi személyeskedő megmondó ember stílust akarod erőltetni? Direkt érted félre amit írok? :U

Tisztában vagyok vele, hogy számos gyártó számos komponense van mind a konzolokban, Apple cuccokban, stb, nem a nulláról indultak el. Ahogy azzal is képben vagyok, hogy nem a Valve írta a Linux kernelt és nem a Sony a FreeBSD-t, amikre az ő szoftvereik építkeznek.
    De attól még a viszonylag fix hardvert, az OS-t, firmware-t, stb. házon belül fejlesztik, ahogy a chipet is vagy házon belül (Apple), vagy szorosan együttműködve AMD-vel. Kicsit más szintje ez az integrációnak ahhoz képest, mint amikor te vagy én összelegózok egy PC-t és rádobom a Windows 11-et, aztán azt hiszem de nagy király vagyok.

"A Steam Deck........1000-ből 1000x minden működik"
    Dehogy. Fiamnál nem kevésszer futunk bele abba, hogy ja ez se megy, az se megy, vagy ha megy akkor grafikai bugok vannak és akkor lehet trábölsútingolni.

Nyilván nem megy minden játék rajta (pl. kernel-level anti-cheat shooterek), de Steam Deck verified játéknál nekem még nem volt semmi problémám, még a grafikai vagy irányítási beállításokhoz se kellett nyúlnom. Nagyon sokat kéne még nekem Steam Deck-en trábölsútingolni, hogy egálba legyek a Windows PC-vel. Egyelőre SD: 0 óra.
    Ezen felül ha azt megnézzük, hogy az egész Steam Deck egy nagy hackelés, hiszen csak a Proton kompatibilitási réteg miatt mennek a dolgok, akkor valójában már most brutális, hogy hol tartanak 3 év után. Számos játék gyorsabban és problémamentesebben fut ezen a rétegen keresztül, mint Windows alatt natívan! Tudod ez mennyire gáz? :DDD

• Crus

addikt

válasz -=V3rthil=- #43 üzenetére

Valójában a szakmám egyik szerves része idestova negyedszázada, hogy - elsősorban vállalati környezetben - felmérjem és megmondjam, hogy milyen hardverek szükségesek xy elképzeléshez. (Aztán utána még egy rakás folyamatban részt veszek.)

A Steam Deck sem lett hatalmas siker. A számokról annyit tudunk, hogy 4-4.2m eladott SD van a planétán eddig a többi gyártó meg összesen fel tud mutatni nagyon max 1m-t. A Valve nem mondta és nem is mondja el, hogy mennyire sokat profitáltak a SD-en... a témában az egyetlen nfo Gabe mondata melynek alapján a SD árazása kellemetlen téma nekik, mert az árrésük jelentéktelen/nem létező.

Csúnyán elkerülte a figyelmed, hogy nem csak építeni és építtetni lehet ilyen gépet, de egészen konkrétan vásárolni is. Egyben. De ebben sok újdonság nincsen, tizensokéves történet, hogy gyártók mini PC-ket értékesítenek.

"A SD HW-je 2025-ben már elég gyenge, mégis sokan játszanak vele megelégedéssel."

És mit akartál ezzel mondani? 155 millióan játszanak a NSW-el, ami egy drasztikusan gyengébb vas. Csakhogy ezek (hibrid) handheldek. A Steam Machine esetében pedig egy desktop gépről van szó.

Segítek: Ha nem létezne NSW, a Valve lezúzta volna a világot a SD-kel. De létezik. Emiatt egy irgalmatlan picike szeletet tudtak csak kihasítani a tortából és megszólították azt az aprócska célcsoportot, akik PC gamingre vágytak hordozható formában.

A Steam Machine esetében még keményebb a piaci környezet, ugyanis minden gaming vassal szemben hadrendbe kell állni (még a házon belüli Steam Deckkel is!*) legyen az desktop PC, NUC, desktop konzol, vagy handheld vas.

Továbbá meg kell vizsgálni a konkurensek árazását, ami egyelőre(!) úgy tűnik, hogy számos esetben alatta van a Steam Machine-nek. De ha u.a. lenne is fel lenne adva a lecke, mert milliókat kéne meggyőzni arról, hogy engedjék el a jelenlegi platformot és válasszák a Valve desktop gépét. Mindezt cirka 9 (se) TFLOPS körüli teljesítményű gépért...

"csak egy aranyos kis kockát akarnak a TV mellett látni, amivel rengeteg játékot tudnak játszani out of the box"

Nem kell már kocka se ehhez. LG, Samsung tv + Gamepass + egy controller és ennyi.

*(Fiamnak van SD-je + dokkoló. Nem látjuk, hogy miért kellene ezt lecserélni egy nem handheld kockára nem kevés pénzért.)

• -=V3rthil=-

őstag

Mindig örömmel olvasom, amikor otthonról néhány "poweruser" megmondja a tutit, hogy a Valve miért hülye, hiszen ők már rég megmondták, hogy ez teljesen életképtelen, tuti bukni fog :D Azokat az "érveket" is szeretem, hogy "építhetsz magadnak miniITX alapokra egy ennél sokkal jobb gépet meg tegyél fel rá bazzite-ot meg windows is milyen jó már". Ez a gép nem nektek készül, ez azoknak készül, akik nem akarnak ilyesmivel szerencsétlenkedni. A SD HW-je 2025-ben már elég gyenge, mégis sokan játszanak vele megelégedéssel. A Steam store elég barátságos, ha nem akarsz onnan kiszakadni, akkor baromi egyszerű telepíteni a játékokat, miután ellenőrizted, hogy futnk-e a gépen. A Steam Machine egy baromi kényelmes gép lesz azoknak, akik nem specekkel akarnak dobálózni, nem akarnak maguknak gépet építeni, csak egy aranyos kis kockát akarnak a TV mellett látni, amivel rengeteg játékot tudnak játszani out of the box. Mielőtt megkapom: tudnék magamnak gépet építeni (csináltam is régen sokszor), értek hozzá annyira. Tetszőleges OS-sel is elboldogulok, IT-val foglalkozom amióta az eszemet tudom. De ha nem vettem volna 1 éve miniPC-t + eGPU-t, simán adnék egy esélyt a Steam Machine-nek. Mint ahogy adtam a SD-nek is és azóta sem bántam meg. Arra meg nem is mondok inkább semmit, hogy "Én aztán nem segítek ingyen senkinek. Még magamnak sem." ...

• Crus

addikt

válasz Sidorovich #40 üzenetére

"mint kulcsrakész termék tesztelve, kiadva és milliós nagyságrendben gyártva és eladva.
    Ezért baromi jók a konzolok, az Apple MacBook (nem gamingre), a Steam Deck"

A hajam kitépem a kezdetektől fogva attól, hogy az agyontesztelt Steam Deck gyári dokkolója a fiamnál 10-ből 6x vagy menet közben dobja le a láncot, vagy már induláskor egyszerűen nem ad képet a tv-re. Mérgemben vettem egy olcsójancsi pár ezres valamit, azzal most kifogástalan már hónapok óta. 4x kevesebbe került, mint a SD official dokkolója.

A Mac témába ne menjünk bele nagyon, mert reggelig írhatnám, hogy hányféle gyártó terméke van benne. Iszonyatosan nagy kapufa azt képzelni, hogy aki Apple terméket vesz abba az Apple gyárt mindent. Éppen fordítva: Alig gyárt bele valamit az Apple és neves gyártók termékeinek tucatja van ezekben a gépekben. Ajánlom figyelmedbe Louis Rossmann csatornáját, aki jóval több Apple vasat javított, mint én és rendre az ereit vagdosta tőlük: [link]

Tehát kb. 30 TFLOPS graf. teljesítményről váltanál vissza 9 TFLOPS-ra (se)? Ezt jól értem?

Ahogy olvasom a soraid nekem itt a Win11 tűnik problémának, abból meg létezik debloated telepítő, ha nem akarsz utólagosan debloatolni. (Bár ez utóbbi is már max 10 perces művelet.)

"MacBook bekapcsolás után nem azzal kezdi, hogy fizessek elő Apple Music-ra"

Helyette ott kb. minden is fizetős, fizeted magadtól reklámok nélkül.

"PS5 se akar Bravia TV-t vetetni velem minden 5. bekapcsolásnál"

Nem használok PS+-t, így folyamatosan a pofámba tolja, hogy vegyek. Nem veszek. Sose kellett. Számomra teljesen haszontalan.

"A Steam Deck........1000-ből 1000x minden működik"

Dehogy. Fiamnál nem kevésszer futunk bele abba, hogy ja ez se megy, az se megy, vagy ha megy akkor grafikai bugok vannak és akkor lehet trábölsútingolni.

"aközben pl. amit Steam Machine-on letesztelsz, az pontosan úgy fog futni a felhasználók millióinál, akik ilyen gépet vettek"

Egyrészt a Steam Machine is tucatnyi gyártó "tákolmánya" lesz, hiszen a Valve nem gyárt se memóriát, se SSD-t, se CPU-t, se chipet, etc. Másrészt ami Steam Machine-en fut, az fut egy hasonló kategóriás PC-n is, mert hát ez továbbra is egy PC.

De ami sokkal érdekesebb, hogy miért vennének felhasználók milliószámra a Steam Machine-ből? Erre milyen okuk lehet? A te álláspontod értem... te nem akarsz a dolgok valódi oldala mögé nézni, te hinni szeretsz az illúziókban és közben vissza akarsz lépni (nem pedig előre) egy HÁROMSZOR gyengébb vasra, mint amid jelenleg van. Hát te tudod. :R

• Crus

addikt

válasz powerage76 #39 üzenetére

Power userként hoztam releváns érvet, ha ezzel nem tudsz mit kezdeni, az nem biztos, hogy az én gondom...

A Win10 támogatása az EU-ban továbbra is ingyenesen kb. 4 kattintásból 1 évvel kitolható. Utána akinek fontos áttérhet a 2032-ig tartó támogatásra, itt a PH-n konkrét topikokban is volt erről szó. Vagy áttér Linuxra, vagy telepít Steam OS-t, ha erre van ingere.

"kapásból lesz rá egy csomó meglevő játékod ha Steam user vagy."

Mint ahogy az összes PC-re van ebben a pillanatban is.

"Ki lehet próbálni, használni, barátságosabb a játékkínálata mint a konzoloknak."

Miért ne lenne barátságos egy NSW, PS, X játékkínálata? Mi a bánatot jelent az, hogy "barátságos játékkínálat"?

"Ha pedig maga a platform működik, jöhetnek akár másoktól is az erősebb vasak."

Sigh... Vannak másoktól erősebb vasak... de olyan erősek, hogy pl. az Asus ROG NUC bruttó 700k-ért PS5 verő NUC-ot ad. Rohadásig van a net úgy kb. 15 éve mini PC-kkel. (2013-ban volt egy jelentős csúcson futásuk.)

"gépedre is megy egy steam os a win 11 helyett."

Win10 van rajta és marad is. Egyelőre 0 ok van a váltásra. A Steam OS meg erősen gaming orientált OS, akinek PC-je van, az azért másra is szereti használni.

• Sidorovich

senior tag

válasz Crus #29 üzenetére

Ismerünk pár olyan játékost itt a PH-n is, akik ITX alaplap köré építettek/építtettek egy PC-t és többféle multimédiás célra használják.
    Reméljük erre téved egy és kifejti, hogy miért fogja lecserélni a jelenlegi vasát erre...

Itt vagyok, erre tévedtem. Had meséljem el az én szubjektív álláspontomat, hogy miért fogom a Fractal Ridge gépházba épített SFF configomat Steam Machine-ra cserélni, még ha gyengébb is, mint a jelenlegi gépem (Ryzen 7700, 32GB RAM, RTX 4070).
    Régóta, rendszeresen az a személyes tapasztalatom, hogy lényegesen kiforrottabb, kényelmesebb, megbízhatóbb az a végső termék, aminél a teljes technológiai stack (egy fix célhardver, a rászabott firmware vagy UEFI, OS, driverek, stb.) egy kézben van, együtt egy végső célért lettek fejlesztve és együtt mint kulcsrakész termék tesztelve, kiadva és milliós nagyságrendben gyártva és eladva.
    Ezért baromi jók a konzolok, az Apple MacBook (nem gamingre), a Steam Deck, és ezért lesz szerintem tökéletes a Steam Machine is játszani. A jelenlegi gépemen az alaplap ASUS, ők csinálják az UEFI-t, a proci AMD, a videokártya NVIDIA, ahhoz ők írják a drivert, az OS-t a Microsoft csinálja és próbálja minden hónapban kirúgni alólam a lábam az elb***ott frissítéseikkel, egyszóval egy körülményes összetákolt valaminek érződik az egész.

Hiába van az embernek akár RTX 5090-e, ha folyamatosan valamivel szívás van. Példák:
    - ASUS Gaming Laptops from 2021-2024 Have Buggy BIOS Causing Stuttering: Report
    - Visszagyorsítja a Windows visszalassulását a GeForce driver gyorsjavítása
    - Lassú lett a PC? Micsoda meglepetés: egy Windows frissítés lehet a ludas
    - Windows 11 valamiért nem tartalmaz drivert az ASUS B650 ITX alaplapom WiFi kártyájához, így telepítés közben nincs hálózat, külön pendrive-ról kell betöltenem a drivert, mert ugye internet nélkül miért is lehetne operációs rendszert telepíteni? :W
    - a gépem, amit csak játékra használok, tele vagy olyan bloattal, reklámmal, mindennel, amit én soha nem kértem, és ha meg akarok szabadulni tőle, órákig kéne guide-okat olvasnom róla és foglalkoznom vele (MacBook bekapcsolás után nem azzal kezdi, hogy fizessek elő Apple Music-ra, ahogy a PS5 se akar Bravia TV-t vetetni velem minden 5. bekapcsolásnál, és egyiken sincs ott a Candy Crush ikonja)

A Steam Deck, a PS5, a MacBook Pro az olyan, hogy a felhasználó szemszögéből nincsenek driverek, nincs firmware vagy UEFI, egyetlen egy rendszerfrissítés van, ami mindent tartalmaz. Amikor veszel egy ilyen eszközt, bekapcsolod és használni kezded, nem kell BIOS-ba lépned meg OS-t telepítened. 1000-ből 1000x minden működik, nincsenek megmagyarázhatatlan jelenségek, amik csak bizonyos hardver és szoftverkombinációval jönnek elő.
    Ugyanígy játék és app fejlesztés szemszögéből: mit gondolsz mennyivel egyszerűbb egy viszonylag fix hardverre és szoftveres környezetre fejleszteni és azon tesztelni? Amikor szinte nincs 2 egyforma PC a világon, aközben pl. amit Steam Machine-on letesztelsz, az pontosan úgy fog futni a felhasználók millióinál, akik ilyen gépet vettek. Nincs meglepetés. Konzolok ugyanez 10 milliós nagyságrendben.

Már csak ilyen, a végső UX-et az egekbe lökő apróságok jönnek ezzel be, minthogy konzolra meg Steam Deckre a fix hardver és szoftver környezet miatt shader fordítás és stuttering nélkül, az adott gépre fordított binárissal lehet szállítani pl. a játékokat.

• powerage76

csendes tag

Én örülök, hogy ennyiszer leírod, hogy nem vagy Steam Store vásárló és különben is.
    Azt kéne esetleg felismerni, hogy a Steam Machine eléggé a Win11-el kapcsolatos elégedetlenséget célozza meg egy Linux alapú dobozzal. Ez nem lesz egy erős gép, viszont kapásból lesz rá egy csomó meglevő játékod ha Steam user vagy. Ki lehet próbálni, használni, barátságosabb a játékkínálata mint a konzoloknak. Ha pedig maga a platform működik, jöhetnek akár másoktól is az erősebb vasak.
    Vagy akár az is, hogy a meglevő erős vasakra, mint például a te abszolútrohadterős gépedre is megy egy steam os a win 11 helyett.

• DaveHutt

őstag

Ez egy nagyon szuper gép lenne, ha konzol áron megkapható lenne a Valve-től. Miután elmondták, hogy nem lesz az, semmi értelme nincs rá váltani annak, aki jelen generációs konzollal/PC-vel játszik.
    Személy szerint én már a következő generációt várom, mert kezd kifogyni 4k-ban a kakaó a mostani konzolokból.

• PTM

senior tag

válasz Baltazár123 #36 üzenetére

Ezeket én is átvezettem épp a közelmúltban egy Excelbe. :D
    Nálam a Switch játékok átlagára 10800 forint volt (6 játék), a fő platformként használt Playstation játékoké pedig 7100 forint (94 játék), mindezt 2020-tól vezettem. A 10 legrdágább játékomban viszont bennvan 2 Switch játék, a Super Mario Wonder és Metroid Dread, mindkettő 23243 forint volt. Mindegyik digitális.

Bocs az offért.

A Steam Machine egyébként nekem is szimpatikus, majd a lent is latolgatott árára azért kíváncsi leszek. Én a meglevő katalógusomhoz, nagyrészt régebbi játékokhoz venném a nappaliba.

• Baltazár123

őstag

válasz PTM #35 üzenetére

A 8 magból a 4db a53-t letiltották. Mondjuk azok gyengébbek is valamivel, mint a 4db A57, bár mondjuk dokkolva mehetne a 8mag, de ezt kihagyták, mert szerintem ők eleve 4 magos rendszert terveztek, csak kapóra jött az nvidia nyakán maradt tegra készlet nekik :)

A switch2 viszont már megkapta a mondhatni cél soc-ot. Egyébként érdekes dolog ez, nekem volt/van xbox,PS meg switch és játszós PC is és vezettem excelben a kiadásokat. Pedig mindegyikhez rendszeresen vettem játékokat, ahol éppen jó áron volt. Switchre sokat sefteltem használtakat. A switchre közel 600e pénzt költöttem el 2018 karácsony óta, HW+csomó kiegészítő+SW. Igaz, elméletben a fizikai játék kollekció még most is ér kb 200e -t, de már nem adok el semmit, így kell nézni. Nyilván a PC volt a legdrágább, mert a játszós PC, főleg a GPU csúnya áron megy, de rögtön utána és nem sokkal lemaradva a switch van. xbox,PS, jóval kevesebbet költöttem, igaz ott eladtam a régi vasat, amikor váltottam. Főleg azért, mert ki szoktam várni, amíg a játékok ára beesik vagy lemezes kiadást veszek szintén jóval olcsóbban.

A Switchnél ezt fölösleges volt várni. Illetve a PS5 az idei vásárlásokkal már közelít ehhez a VR2 miatt, de ott a VR1 elméletben eladható lenne, csak a játék kollekció miatt inkább megtartom.

Na mindegy, a lényeg, hogy a nintendo (sem) egyáltalán nem olcsó konzol azt akarom csak ebből kihozni. Ami tompítja ezt, ha valakinek van ideje és kedve seftelni a használt játékokkal.

Sokan rugóznak a steam box árán, de azt csak egyszer kell megvenni és ennél fontosabb, hogy jó áron lehet utána venni játékokat, ha jól időzít az ember és persze ha van némi türelme várni és nem azonnal kell neki az új játék.

• PTM

senior tag

válasz Baltazár123 #34 üzenetére

Ezt nem tudtam az első Switchről, hogy tiltott magokkal ment benne a Tegra.
    Igen, a játékok ára (le)húzós náluk. :) Én el is adtam a Switchet, mert nem használtam annyit. Így digitális játékokkal nem érte meg nekem, de a fizikaiak adásvételével se érte volna meg.

• Baltazár123

őstag

válasz PTM #33 üzenetére

a switch 1-hez is állítólag az nvidia nyakán maradt tegra készletet használták fel ócsón, ahelyett, hogy cél soc-ot csináltattak volna. Úgyhogy azt nyereséggel adták a launchkor is, muszáj is volt nekik, mert a wii U-val mellé nyúltak és le voltak gatyásodva.

Letitottak magokat, hogy az elvárt fogyasztási és üzemidő adatokat megkapják, aztán jól van az úgy, óccsón megvolt. Mondjuk a konzolnál szerintem durvább az, hogy a játékok ára szinte soha nem röccen meg a shopban. Ritkán (a többi shophoz képest) van leárazás pár címre egy rövid időre, aztán visszaáll a bekerülési ár, ami soha nem megy le. Legalábbis ha az emlékeim jók, mert nálunk a család már kinőtt a nintendóból, nagyon régen vettem rá bármit is.

Ugyanis a vasat csak egyszer veszi meg az ember jó eséllyel, de játékokat folyamatosan vettem, amíg volt rá igény.

A steam gép nekem várós, és én örülök ennek az iránynak, hogy PC-nek IS indítható az asus gépe, a deck meg most a steam asztali gép is. Mert nekem nincsenek hatalmas igényeim az asztali géppel szemben és így nem kell még külön asztali gépet is vennem. A mostani helyzetben, de előtte is komoly spórolás és ésszerűség is. Az asus, steam deck stb ráadásul még hordozhatóak is, de bedokkolva egy elfogadható erejű asztali PC-k is lehetnek. Az új generációs xbox lesz még ilyen a pletykák szerint. Nekem tetszik ez.

• PTM

senior tag

válasz Crus #30 üzenetére

Igen, ők szerintem már a nulladik naptól. Főleg a Switch 2-nél. :)

• Norb79

addikt

válasz CPT.Pirk #31 üzenetére

SteamOS-en meg egy játék se indul el!
    Vagy félreértettem, és nem nagyotmondó versenyt tartunk?!

• CPT.Pirk

Jómunkásember

Ugye Windowsban le sem tilthatod a telemetriát, aztán mégsem kapsz érte semmit, sőt azt sem tudod kihez jut még el... Valve meg összerak szép grafikonokat, amiket megosztanak veled ingyen. És tényleg csak két kattintás.

• Crus

addikt

válasz wasd.hu #19 üzenetére

"a célzott vásárlói réteg és az eladási rekordok egyértelműen mutatják, hogy a piac szereti a műfajt"

Milyen eladási rekordok? A planétán összesen megvásárolt kb. 5m handheld PC? Miközben egy NSW-ből elment 155m, de már a NSW 2-ből is elment 10m...

"pontosan ezt mondta a Nokia is, mielőtt elsétált mellette mindenki"

De itt nem sétált senki sehová. Egyrészt a PC handheld piacra kikerült a "megtelt" tábla, másrészt a barebone, mini PC, netbox, NUC vasaknak már volt egy jelentős felfutásuk még az ION idejében bő egy évtizede és azóta is hely és energiatakarékossági okokból rengeteg helyen használják őket.

Viszont a Steam Machine nem egy melós gép akar lenni, mert annak drága és nagy, hanem be akar törni egy olyan réteg nappalijába, akiknek már vagy van gamer desktop/laptop gépük, vagy van a tv-re lógatva egy vagy több konzoljuk. Nem látom, hogy ezek az emberek miért szaladnának a kukáig a meglévő hardvereikkel...

A Steam Deck esetében a hordozható gamer PC-t még meg lehetett magyarázni, bár még az én pesszimista nézőpontom is több SD eladást jósolt eddigre (simán azt gondoltam, hogy 7-8m csak az SD-ből elmegy, meg 2m körül a többi gyártótól), de úgy tűnik még kisebb ez a piac, mint gondoltam.

A Steam Machine továbbra is egy desktop PC egy olyan házban, amiből létezik tucatszámmal régóta a piacon. Ismerünk pár olyan játékost itt a PH-n is, akik ITX alaplap köré építettek/építtettek egy PC-t és többféle multimédiás célra használják.
    Reméljük erre téved egy és kifejti, hogy miért fogja lecserélni a jelenlegi vasát erre...

"A platformot sokszor nem a vas hozza nyereségbe, hanem az átgondolt ökoszisztéma. A Steam pedig, a maga teljes portfóliójával együtt, szvsz a legjobb digitális üzleti modellek között van"

1. Feladat: "Kérjük ismertesse a Steam definícióját!" - Megoldás: A Steam az a digitális platform, ahová beaktiváljuk a nem a Steam Store-ban vásárolt játékainkat.

Nekem pár "k" nagyságrendű a librarym... úgy kb. 98%-a nem a Steam áruházi vásárlás. Készséggel elhiszem, hogy ez így is vastagon megéri a Valve-nak, hiszen 30%-ot ellop (bocs, de 27% - khm - felett, nekem ez lopásnak számít fényes nappal) a kiadóktól és fejlesztőktől.

"De mindig van aki meg akarja magyarázni, hogy „márpedig a legújabb RTX nélkül nincs élet"

Jelenleg egy 15. gen i7 és egy 4080S mögül magyarázok és az RTX egyik legnagyobb kritikusa vagyok, ha szóba kerül. Utoljára RTX-et még a Rise of the Tomb Raiderben kapcsoltam be a benchmarkja alatt (akkor még 3070-es kártyával) és nevetve nyomtam ki, amikor megláttam a "frame felezőt". Persze a DLSS miatt ez már nem ennyire durva, de továbbra se használok RTX-et, mert egyszerűen nem ad annyit az összképhez. Sokkal jobban járok ultra textúrákkal és társaival, mint az RTX-szel.

• Crus

addikt

válasz CPT.Pirk #18 üzenetére

Már a kérdőívekről? Nekem arról ugyanis az a véleményem, hogyha egy cég valamit akar tőlem, akarja az időmet, akkor azért valamivel kedveskedjen. Ezt elég sokuk meg is teszi egyébként.

Nem használok természetesen Win11-et itthoni közegben, hiszen egyrészt a támogatása teljesen ingyenesen még 1 évig tart, másrészt van megoldás a 2032-ig tartó update-ekre ha valaki foggal-körömmel ragaszkodna. De ha majd idővel váltanák 11-re van már belőle debloated verza.

Nem tudom érdemes-e hasonlót összehozni, de a lehetőség adott. Nekem a PC mindenre is kell, így nem szeretnék Big Picture módba bootoló Wint, de te hoztad fel, hogy az mennyire király, hogy bekapcs és ott vagy a Steam felületén... erre írtam, hogy erre nagyon régóta van megoldás.

Arra jó a PS5 böngészője is, hogy pár infót megnézz, ha gyorsan kell. A PS5 only userek úgyis okostelót és tabletet használnak még mellette, de a Steam OS alatt is pontosan ilyen macerás a böngésző. Megy, működik, de tömegek sose váltanak pl. asztali módra, ahol nyilván ott a Linux alapú felület és azt csinálnak amit csak akarnak.

Félreértés ne essék, nem vagyok PS se XBOX párti, csak valótlan volt azt állítani (a másik kommentelő részéről), hogy egy PS5 másra nem alkalmas, mint játékra.

• kovsol

titán

Lehet ilyen erős az átlag gép, de az több éve használt alkatrészek. Nem erre a teljesítményre vágynak az emberek, hanem ez amiről nem váltottak jobbra még. Erre nem akar váltani már a tömeg.
    Amúgy konzol árazás lehet simán, mert a steam store eladások nagy hasznot hoznak, és aki megveszi a gépet ott is fog venni rá játékot.

• PTM

senior tag

válasz wasd.hu #25 üzenetére

Akkor értem a #21-et, csak a corporate ügyvitel egy más téma. Én mindössze a gépek árával kapcsolatban reagáltam, illetve hogy a PS4-PS5 a gyakori hiedelemmel ellentétben már nyereséges.

• válasz PTM #24 üzenetére

Oks, lassabban írom #19 az alábbiak miatt releváns, de Vigyázat! 7 szónál hosszabb, értelmes mondatokat tartalmaz.

Kazuo 2014-es nyilatkozata alapján a PS4 bizonyos negyedévekben már viszonylag korán nyereséget termelt ami — PS3 extrém induló költségszintjéhez hasonlítva jelentős. De a teljes üzleti kép lényegesen összetettebb, a számítás nem foglalja magába a kutatás, infrastruktúra- és tőkebefektetési kiadásokat. Csak egy pl miközben a PS szoftver- és szolgáltatásbevétel nő, a Sony más szegmensei—például a TV, Handheld, VR, Picture divízió, Corporate (kreatív stúdiók bővítése), az adott időszakban alacsony profitot mutat. Jó esetben. Ez kontextusba helyezi a vállalati eredményeket a Gaming és Music-on kívül. A gyártó ezt tudatos, több lábon álló üzleti modellel igyekszik kompenzálni: kieg, előfizu, gyártási és más költségek optimalizálása. Ez a minta a korai generációtól kezdve a modern konzolokig visszakövethető.

Szóval hosszú távú stratégiai beruházás: a profitot az ökoszisztéma, szoftvereladás, (DLC, digi disztribúciók) és a stabil felhasználói bázis biztosítja. Iparági bontások alapján őrült összegekbe kerül a fenntartás és fejlesztés. Így a modern trend változatlan: a hardver önmagában ritkán nyereséges, ha egyáltalán — és a modell akkor működik, ha rendszeresen megjelenő és sikeres címekkel támogatja a teljes platform elterjedtségét/élettartamát.

A vártnál kevesebb valóban átütő exkluzív cím jelent meg, ami a platform hosszú távú vonzerejét és a razor modell fenntarthatóságát érinti. A piaci verseny önmagában a legerősebb fenyegetés ebben a struktúrában. Így a disc-es példád és a Valve masin is érthetőbb lesz. Remélem
    forrás:
    https://www.investopedia.com/terms/r/razor-razorblademodel.asp
    https://www.statista.com/statistics/279272/proportion-of-sonys-sales-by-business/

• PTM

senior tag

válasz wasd.hu #23 üzenetére

Semmi értelme nincs ennek a válaszodnak.
    A címben levő "already" és "no longer" azt annyit jelent amit én is írtam lentebb, hogy a bevezetés utáni időszakban veszteségesek voltak, utána viszont nem.

• válasz PTM #22 üzenetére

#19 TL;DR
    Van baj a játékiparban és megerősödtek a kihívók. A micro$ példa alapján már az AAA liga sem a régi.

Already / No longer
    Sorrend figyelemre méltó, miután a Ps3 is küzdelmes történet.

• válasz PTM #20 üzenetére

Nem hiszem, hogy ennyiből meglenne a Sony, mert sok más veszteséges oszlop is akad abban a táblázatban.

• PTM

senior tag

válasz danih #10 üzenetére

"Az megvan hogy a konzolt áron alul adja a kiadó annak reményében, hogy a jövőbeli eladott játékok visszahozzák a pénzt és profitot termelnek?"

A Sony-ra ez nem igaz. A PS4 és PS5 már csak a bevezetés utáni időszakban volt veszteséges, de összességében ezek a gépek nyereségesek. Nem azt mondom, hogy akkor a Steam Machine is 4-500 dollárba fog kerülni. Reálisabbnak látom, hogy akár jóval drágább lesz és többnyire egy lelkes keménymag veszi majd. (Köztük én, hacsak nem derül ki valami olyan róla, ami miatt kipróbálásra se látom majd érdemesnek.)

• #13 CPT.Pirk / #18
    +1
    A szoftver és az optimalizálás ma már legalább akkora tényező, mint a nyers számítási kapacitás. Hosszú távú értékét az dönti el, mennyire tudják ostromolni, kimaxolni a platformot.

#4 Norb79
    Az Xbox Series X papíron erősebb, de a hardver önmagában nem teljesít. A Microsoft bármilyen spec-t villanthat, stúdiókat is tud halmozni, de a lényeg mégis az, hogy a kreatívok/fejlesztők mit szeretnének kihozni a rendszerből. A Steam ezzel szemben más stratégiát követett: platformot és piacteret fejlesztett, új lehetőség nyilt meg az indie/arcade előtt, ahol a margó jobban működik. Biztos vagyok benne, hogy fontos a nyitóárat is jól belőnni.

#14 Crus
    A „PC handheld” tényleg furcsa szójáték, de ha szétszeded, és összeveted azzal, mire voltak képesek a valódi hordozható gépek — a spec alapján ezek legtöbbször „gyengék”, mégis: a célzott vásárlói réteg és az eladási rekordok egyértelműen mutatják, hogy a piac szereti a műfajt. Globálisan brutális mennyiségekben kelnek és keltek el. A nagy szereplők is lemaradnak, mert nem látják, milyen igényre válaszol az említett formátum. „Nincs piaci rés. Nincs piaci igény” érvelés: pontosan ezt mondta a Nokia is, mielőtt elsétált mellette mindenki.

A Steam mögé most újabb hardver érkezik — ez végre valódi versenyt teremthet, ami jó a játékosoknak. A handheld kategória eddig is fejlődött, most erősebb alapot kap. Hogy veszteséges-e? Igen — és ez nagyjából 20 éve iparági norma. A platformot sokszor nem a vas hozza nyereségbe, hanem az átgondolt ökoszisztéma. A Steam pedig, a maga teljes portfóliójával együtt, szvsz a legjobb digitális üzleti modellek között van. De mindig van aki meg akarja magyarázni, hogy „márpedig a legújabb RTX nélkül nincs élet” — lehetőleg harmad áron, aztán vesz egy handheldet a vonatra.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz Crus #17 üzenetére

Azért örülök, hogy az emberek többsége nem így gondolkodik. Nekem sokat adott a Steam, mivel a proton amit összehoztak, az elhozta az AAA játékokat minden asztali Linuxra 2018-ban, így pár éve végleg dobhattam a Windowst. Amilyen lett a 11, nem vágyok vissza rá.

A SteamOS-t meg igen, a recovery image-el fel lehet rakni AMD-s PC-re, némi szakértelemmel, de... helyette ott van a Bazzite OS, ami eléggé ugyanaz, csak felrakhatod bármire egyszerűen telepítővel, miközben teljes értékű asztali disztró, de ugyanúgy immutable és ugyanúgy gamescope kompozitort használ, mint a SteamOS.

Persze értelek, valami hasonlót össze lehet hozni Windows alatt is a Steam Big Picture móddal is... De érdemes? Amit a Steam megcsinált, az egyszerűen működik.

*Azt amúgy nem nevezném "netes böngészésnek", hogy a PS5 youtube profil linkelésén keresztül ha a "terms" gombot megnyomod, akkor át tudsz lépni a google keresőbe a rendszer mélyére elrejtett internet böngészővel. :N

Egyébként tök jók ezek a konzolok... de engem felcseszne, hogy ott van benne az erős hardver, de nem csinálhatok vele mást, csak amit megenged a cég. Nekem ez nem fér bele, az én világlátásomhoz jobban passzolna egy Steam Machine.

• Crus

addikt

válasz CPT.Pirk #13 üzenetére

HL2 óta van Steam-en, soha nem töltöttem ki. Nem jár érte semmi. Csak és kizárólag olyan kérdőívet töltök ki, amiért jár is valami. Ha egy kupon akkor az, ha egy ingyen szállítás akkor az, ha kell belőle még 30 és utána 8k-t utalnak, akkor úgy...

"Amit itt a Valve odatesz az amúgy közepes hardver mellé, az a működő és kényelmes szoftveres környezet. Igen, eddig is építhettél ilyen kis PC-t, de egyik Windows kiadás sem igazán volt alkalmas rá, hogy a kanapéról nyomkodd, főleg nem kontrollerrel."

Nekem ez kb. évtizedes rejtély, hogy ez miért is lenne probléma... Egyrészt a Steam OS-t továbbra is szabadon telepítheted a PC-re, dual boot megoldással is, ha éppen úgy tetszik. Másrészt pár kattintás és az egész win úgy fog elindulni, hogy Big Picture mód vár a boot végén, amit controllerrel irányítasz. Ehhez IT tudás kb. semmi nem kell.

• Crus

addikt

válasz wjbhbdux #12 üzenetére

Ez mind világos, csak ebből tévesen azt a következtetést vonták le, hogy a népnek 8-9TFLOPS-t tudó PC-re van szüksége. Oszt' nincs. Bocsánat... nyilván pár év alatt elmegy belőle 2 milla. (A várható ártól függően ennyi se.)

• Crus

addikt

válasz paatrick #11 üzenetére

"A PS5 egy játékkonzol, mást nem is tudsz vele csinálni."

Ez jó régóta nem igaz...

- Filmek és sorozatok streaming formában
    - 4K Blu-ray lejátszás
    - Spotify
    - Podcastek
    - Twitch és egyéb streaming készítése
    - Video, hangszerkesztés
    - Netes böngészés
    - VR

Fixed: "de az átlagember 95%-nak fogalma nincs mi az hogy" Steam Deck, meg Steam Machine. Az átlagember vagy vesz egy brand gépet (USA-ban nagyon jellemző), vagy becsattog egy IT boltba és megveszi, vagy megkéri rá a kocka ismerősét, hogy intézze az.

• Crus

addikt

válasz danih #10 üzenetére

Azt gondolod a Deck siker? Kb. 4m darab ment el belőle, lehet már 4.2. Gabe nem véletlenül nyilatkozta, hogy a SD árképzése nagyon fájó pont nekik, mert alig van rajta árrés és hát nyilván a fejlesztési költségeket jó lenne ledolgozni, de ahhoz ez a cirka 4m talán éppen csak nullás. Nem tudni és általában ezeket a hű de nagy sikereket azért nem verik nagy dobra, mert nincs nagy siker... a valódi nagy sikert kiplakátolják az égboltra.

Az egész "PC handheld" egy borzalmasan aprócska piac, amivel az egyéb gyártókkal együtt nagyjából 5m gép került eladása.

És szeretnék annyi 20-ast a zsebembe ahány ember hátrált ki a SD vásárlása mögül és adta el. Persze, persze, jön most majd ide 5 ember, aki meg nem adta még el. :B

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz Crus #7 üzenetére

Mivel csak két gombnyomás a Steam survey ahol semmit nem kell kitölteni, nem gondolnám, hogy tömegek nyomják ki X-el szitkozódva.

Most a számok alapján az nVidia 3050..3060 - 4060 szintű kártyák dominálnak, meg még mindig tetemes számú GTX1060..1065 is van a játékos gépekben, így én azt mondom, hogy teljesen jó teljesítmény szintre lőtték be ezt a gépet. Akinek más igényei vannak, az meg eddig is megvehette az aktuális konzolt.

Amit itt a Valve odatesz az amúgy közepes hardver mellé, az a működő és kényelmes szoftveres környezet. Igen, eddig is építhettél ilyen kis PC-t, de egyik Windows kiadás sem igazán volt alkalmas rá, hogy a kanapéról nyomkodd, főleg nem kontrollerrel.

• wjbhbdux

veterán

válasz Crus #7 üzenetére

A felbontást windowsban beállítottat méri. A survey minden hónapban a Steam felhasználók 1/12 részénél jelenik meg elvileg, hogy onnan ki nyomja ki és tovább az passz de azért elég sok pontos adat volt, jól tükröződnek gyors változások is pl ha Kínában felfut vmi játék és jönnek a krumpli PC-kkel régi Windows verziókkal a platformra.

• paatrick

őstag

válasz Crus #9 üzenetére

Az átlagra kell lőni nem a hardcore gémerekre meg streamerekre. A PS5 egy játékkonzol, mást nem is tudsz vele csinálni. A Steam machine meg egy teljes értékű pc. Ára még amúgy nincs, de szerintem drágább lesz mint a konzolok.

Tech fórumon könnyű buborékba kerülni, de az átlagember 95%-nak fogalma nincs mi az hogy ITX alaplap meg hogy magának legózza össze a pc-t. Megveszi egyben azt kész.

• danih

veterán

válasz Norb79 #4 üzenetére

Szerintem meg nem vagy képben.
    4-500 dollár? Konzol árak? Az megvan hogy a konzolt áron alul adja a kiadó annak reményében, hogy a jövőbeli eladott játékok visszahozzák a pénzt és profitot termelnek?
    A Valve nem ilyen környezetben működik. Ez PC, ennek PC ára lesz, ennyi. A közönség meg majd eldönti, van-e rá igény. Deck-re volt.

• Crus

addikt

válasz paatrick #8 üzenetére

És ennek alapján akkor ki is találták, hogy legyártanak 300-ért egy PS5-nél szarabb gépet. Lángészek. :P

• paatrick

őstag

válasz Crus #7 üzenetére

Akkor még egyszer, szerinted mikor elindítod a steam-et a gépeden nem olvassa ki a hardveradatokat? :P

• Crus

addikt

válasz paatrick #6 üzenetére

A konzekvencia levonása ebből a totális tévedés. A másik probléma, hogy tömegek nem töltik ki a surveyt, a harmadik probléma, hogy az összes competitív lövölde player leveszi a felbontást, hogy sok 100 frémmel tudjon nyomulni... :P

• paatrick

őstag

válasz Crus #5 üzenetére

"A Valve erre TÉVESEN azt mondja, hogy a Steam survey alapján a nép 1080p-ben játszik főleg"

Szerinted a legnagyobb pc játékbolt nem lát rá hogy ki milyen configgal játszik náluk? :P

• Crus

addikt

válasz Norb79 #4 üzenetére

Végre egy képben levő...

Pontosan ez a helyzet. Rohadásig van a piac mini PC-kkel, barebone és nettop, meg NUC gépekkel + te magad is építhetsz (vagy építtetsz) hiszen kb. bármelyik IT webshopban van hozzá ITX alaplap.

Ez akkor tudna tarolni - és pontosan itt rontja el a Valve -, ha szándékosan bukóval kezdenék terjeszteni, hogy ellenállhatatlan legyen. Magyarul bruttó 149-169k HUF idehaza és megölöd vele kb. a PC piacot. Mindenki venne egyet mindenre is.

De nem ez fog történni. Helyette az lesz, hogy kerül ez idehaza kb. 299k-ba és pár fanatikuson kívül a kutyát nem érdekli majd. Külföldön dettó ez a helyzet, mert a konzolos gamer köszöni marad a PS5 és Pro-nál, a handheldezni vágyó a Switch és NSW 2-nél, az olcsójancsi' meg a Samsung és LG OLED tv-jén Gamepass-el meg egy kontrollerrel évekig elvan.

Nincs piaci rés. Nincs piaci igény amit ez a gép ki tudna elégíteni. A Valve erre TÉVESEN azt mondja, hogy a Steam survey alapján a nép 1080p-ben játszik főleg és PS5 amatőr alatti TFLOPS-os GPU-ja van. Hát milyen jó lesz, ha adunk neki egy kb. 8-9 TFLOPS grafikus teljesítményre képes PC-t, amivel majd jobban fognak futni a játékai, mint mondjuk Steam Decken (dokkolva).

Csakhogy a piac telített és nincsenek nagy tömegek, akik ki lennének éhezve egy ilyen gépre. Sokan elfelejtik a gamer notikat, amiket azért tud a bolygón könnyen végigverni a nebuló a szülőknél, mert hát tervezésre, tanulásra és fotóboltra kell és a szülő megveszi a fősulira/egyetemre a gamer notit és a gyerek valóban mindent is tud vele tenni.

Hová illik bele ebbe a képbe a Steam Machine? Hát leginkább sehová. Ez pont akkora luft, mint 2013-ban amikor először bejelentették és akkor leírtam, meg most is... Mert elmegy belőle 3 év alatt 1 millió. Az lófax. Az nem siker. Ennyit vastagon elad az Alin a Beelink is. (Hint: Mini PC gyártó.)

• Norb79

addikt

válasz CPT.Pirk #1 üzenetére

Ez egy PS5nél is picit gyengébb, mondjuk azzal kvázi azonos erejű, az Xbox Series X-nél már jó 20%-al gyengébb HW, ha ezt képesek egy ezresért tolni, akkor földbe fog állni, mint az előző ilyen kísérletük.
    Sokkal reálisabb egy 4-500 dollár körüli nyitóár, hogy az erőben fogjuk rá, hogy ugyanott levő konzoloknak alárúgjanak és akkor lehet tarolni a piacon, míg rá nem jönnek sokan, hogy azért nem minden fut linuxon, amit steamen vásárol az ember, sőt.

• KISDUCK

addikt

válasz paatrick #2 üzenetére

A képletbe még azért oda kéne számolni a ramokat, az ssd-t és ami még fogyaszthat, plusz még a táp hatásfoka is fontos tényező. Lehet hogy nyélgázon akár 200 wattot is felvesz majd.

szerk.: ráeresztettem az ai-t a kérdésre és a belső komponensek összfogyasztását 170-190 wattra becsüli míg az energia igényt 85%-os táp mellett 212 wattra.

• paatrick

őstag

Mindig tetszettek az intel nuc-ok, meg az ilyen előre épített kis cuccok, de ennél már simán azt érzem hogy semmi kompromisszum nem kell.
    Windows 10 kényszerített leölésével én linux mintre váltottam ~1 hónapja, simán elvagyok rajta, tehát ez se akadály már.
    Ha megáll 1000 dollárban akkor lehet jövőre átcserélem a mostani komolyabb gigadobozt egy ilyen kockára. Játszani úgyis csak szökőévente szoktam, minden másra meg bőven elég lesz.

---
    Amúgy azt jól adom össze hogy a cpu 30 watt + gpu 110 watt akkor a gép fogyasztása max ~150 watt? :F
    Az azért durva mert volt PS3-am és az benyelt 250 wattot is.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

Gondolom nem szándékosan, de kicsit megtévesztő, ahhoz nem kell OS-t cserélni a gépen, hogy dolgozni, filmezni vagy böngészni tudj rajta, ugye erre van az "Asztalra váltás", ahol kapsz egy teljes értékű KDE-s desktopot.

A teljesítményről meg azt tudom mondani, hogy ez nem tisztán a proton ügye, maga az OS kisebb erőforrásigénnyel rendelkezik, mint egy normál Windows kiadás. Valamint a Radeon kártyákhoz a mesa (ez kvázi a DirectX megfelelője) folyamatosan fejlődik, ezek együtt meg képesek az esetek egy részében jobb teljesítményt nyújtani, mint mikor ugyanazt natívban futtatod Windows alatt.
    Sajnos a PH!-n kb. soha nem voltak Linux alatti mérések, akár csak egy fél oldal erejére sem, így azt tudom javasolni, hogy a phoronix oldalon érdemes ilyen összehasonlításokat keresni, ott gyakran van ilyen.

Maga a gép ha jó áron lesz, akkor be fog húzni jó pár embert. Kb. azon a határon van, hogy a Steames játékok jó részét vinni fogja, aki 4K ultrában akar játszani annak meg úgy is megvan a gépe rá, vagy éppen tervezi eladni a veséjét.
    Továbbá ha jól értem a fejleményeket, a proton fejlesztései miatt az FSR4-et Linux alatt megkapják a régebbi RDNA kártyák is, amik per pillanat hivatalosan nem támogatják azt.

Új hozzászólás Aktív témák