Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Amazon Kindle
- Hisense LCD és LED TV-k
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HP EliteBook / ZBook topik
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fenyő
őstag
válasz #40553216 #21352 üzenetére
Igen ismert hiba kb egy hete jelentkezett (vagy legalábbis akkor vettem kb észre), először a pub key járt le rá, azt azóta frissítették, de azóta meg nincs a tárolóban (csak deb csomagból lehet telepíteni), amennyire sikerült utána olvasni oda már csak a egy újabb verzió fog bekerülni, de mivel a régit meg már kivették így egyelőre nem maradt semmi a repóban.
[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
spammer
veterán
válasz #40553216 #21368 üzenetére
Találtam 32 bites Spotify .deb csomagot: [link], az AUR-os oldalán linkelték: [link]
Nem telepítettem, mert nekem fent van a 64 bites, de a letöltés működött, ha gondolod, tegyél vele egy próbát.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
spammer
veterán
válasz #40553216 #21355 üzenetére
Frissült és abból nincs 32 bites. Keress rá, hátha van ppa régebbi verzióval, vagy deb fájl valahol. Ha nincs, akkor megpróbálhatod Wine alól felrakni a windowsos verziót, elvileg úgy is mennie kell.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
Lathronos
őstag
válasz #40553216 #21352 üzenetére
És milyen verzió az ubuntu? 14.04, 14.10, 15.04?
Amúgy így csináltad? Mert én így szoktam telepíteni és működik.
sudo apt-add-repository -y "deb http://repository.spotify.com stable non-free" &&
sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 94558F59 &&
sudo apt-get update -qq &&
sudo apt-get install spotify-client[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
-
Skilly
aktív tag
válasz #40553216 #20802 üzenetére
Kar. Probalj ki egyet, sokkal jobb mint egy mezei eger. En is csak a CS:GO miatt akarom feltenni, mert lehet allitani a CPI-t es a Polling Rate-t, meg windoz alatt megszoktam es hasznos.
Akkor ez az ntfs vs ext4 szerintem megfer egymas mellett, mar mint nekem megfelelo lesz. Ugyse fogok egyfolytaban fajlokat mozgatni.
Koszi a valaszokat.
HyperX
-
addikt
-
addikt
-
addikt
válasz #40553216 #20752 üzenetére
Megadtam, hogy telepítse a frissítéseket. A "nagymértékben" nekem nem kielégítő, inkább használom angolul.
Mindegy, már fel is raktam a javasolt Mint Xfce-t és szerintem meg is találtam az ideális Linux-ot. Viszonylag gördülékeny az egész és szépek az ablakok is, nem olyanok, mintha a múlt századból maradtak volna itt. Hab a tortán, hogy az ablakkezelő ikonok is jobb oldalon vannak. Most is onnan írok már. Ubuntu alól gépelni sem tudtam normálisan. Pedig ez a P4 csak egy műhelygép lesz, sz'al nagy elvárásaim nincsenek: böngészés / YT, azt nagyjából kész is.
Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7
-
-
-
-
Penge_4
veterán
válasz #40553216 #20119 üzenetére
"A ma általánosan kapható 4 GB ram hétköznapi júzernek bőven elég, még Windowson is."
Ja, amíg meg nem tapasztalja, hogy nem azért lassú neki a Facebook, Instagram, Tumblr és társai, mert az oldal szar, hanem azért, mert kevés a gépébe a RAM, meg mivel átlagfelhasználó, nehogy már kattintania kelljen bootolás után a Skype-ra, Viberre és a többi autorun alkalmazásra, az fusson csak egyből.
-
őstag
válasz #40553216 #20106 üzenetére
Jogos.
Szóval:
Létrehozok egy konténert, amiben ténykedek. Kilépek, elmentem.
docker commit (+egyéb paraméterek) paranccsal a docker fiókomba tölti fel?
Helyileg hol találhatóak a konténerek a gépemen?
Ha egy konténerből kilépve nem komittálom azt, akkor az eltűnik?A konténeren belül tudok pl tuner firmware-t használni, vagy csak a gazdagépen?
Ha a konténeren belül több webgui is van, akkor mindegyiknek külön portot kell nyitni a konténer indításkor?
A konténerem automatikusan elindul a host indításakor, vagy nekem kell azt mondjuk az rc.local-ban beállítani?
A konténer csak akkor tud a konténeren kívülre menteni, ha mondjuk nfs share-rel oldom meg?
Így hirtelen ennyi.
-
-
-
-
-
-
gyulank
addikt
válasz #40553216 #19652 üzenetére
Aha, de ha már bemásoltam ide, akkor nem mindegy? Azt hittem majd ott felfigyel rá az Ubuntu vagy a Google, és megoldja. Most pedig telepítettem az eagle 7.2-őt, és nincs a dpkg --list listában, se a menüből nem elérhető. Ennek az eltávolítása annyi lenne, hogy törlöm a mappát amit majd megkeresek, hogy hol van?
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
válasz #40553216 #19649 üzenetére
Én most sem tudom, mi ez, miért lesz ettől nekem jó, beírjam-e azokat a parancsokat, amik elvileg törlik az új drivereket, ha bejelölöm az előzetes frissítéseket, és frissít valamiket, aztán visszavonom, akkor törli azokat amiket addig telepített, vagy csak majd a továbbiakban nem frissít úgy?
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
N0zer0
senior tag
válasz #40553216 #19529 üzenetére
Nálam is folyamatosan játssza le a legtöbbet 965GM-tel, de volt néhány 1080p, aminél belassult a kép, folyamatos lejátszás mellett. A mai napig nem tudom mire vélni, teljesen X-akta. Egy biztos, a videókártyához van köze, vagy annak a melegedéséhez vagy valami memóriagondjához.
-
nagyúr
válasz #40553216 #19178 üzenetére
Nem kellett visszamenni, de így is ráleltem! Valmit félrekereshettem, mert így ránézve nem úgy tűnik, hogy ez segítene Ubin a Picasa source key problémáján, de szerencsére ez az UbiGnome az új Gnome 3.14 (?) megsasolására van feltéve, bátran kísérletezek rajta.
ez lenne az:
Update Missing GPG Keys
Most látom, hogy ez egy 4 éves írás.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz #40553216 #19176 üzenetére
Viccelsz? Kicsit távol állok még az ilyen kulcsok fabrikálásától!
MINT fórumban találtam, gyorsan elmentettem és itt az Ubi Gnome- ban ki is próbáltam, és működik. A fórum linkje most nincs meg, de ha érdekel valakit, visszamegyek MINT- re és előhalászom az előzményekből.
-
nagyúr
válasz #40553216 #19174 üzenetére
/etc/apt/trusted.gpg.d/
Itt sem találtam kulcsokat.Most viszont Ubuntuban sikerült felvenni ezzel:
$ sudo apt-get update 2> /tmp/keymissing; for key in $(grep "NO_PUBKEY" /tmp/keymissing |sed "s/.*NO_PUBKEY //"); do echo -e "nProcessing key: $key"; gpg --keyserver subkeys.pgp.net --recv $key && gpg --export --armor $key | sudo apt-key add -; done
Nem is nyekereg tovább, megy az update, csak éppen a Picasa telepítésnél hiányol függőségeket:
picasa:
Függ ettől: libc6-i386, de az nincs telepítésre megjelölve
Függ ettől: ia32-libs but it is not installable
Függ ettől: lib32asound2 but it is not installable
Függ ettől: lib32z1, de az nincs telepítésre megjelölve
Függ ettől: ia32-libs-gtk but it is not installableEzt már nem játszom végig, de akinek kell a Picasa, az eddig kipróbált módszerrel fel tudja tenni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
szundybence
aktív tag
válasz #40553216 #19072 üzenetére
Hát ez-az. Miért? Ráadásul sokáig jó volt. Ugye mivel nem én módosítottam, akkor vagy egy alkalmazás, vagy egy rendszerszintű frissítés. Ha egy alkalmazás, akkor az valószínűleg vagy rosszindulatú (nem feltétlen vírus), vagy a programozók nem értették igazán a dolgukat. Szóval ezek valamelyike. De melyik?
Erre esetleg valaki?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #40553216 #18907 üzenetére
Értem, köszi! Nem biztos, hogy kell ez nekem, de most ennek a hatása alatt megnéztem a /proc mappát és tényleg kiírkál így is mindenféle infókat! De legalább van fogalmam a dologról.
(#18908) nolika
Nagyszerű, főleg, hogy azt mondtad, nem jön be neked a Unity asztali felület! Feleslegesen dolgoztatsz bennünket.
Mindegy, a Noobs- on akkor is rengeteg témát találsz.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #40553216 #18897 üzenetére
Okozhat ez nekem gondot egyébként, hogy nem menti el a logokat, hanem felülírja?
Írok egy live- ot penre, új Chakra- ra úgyis kíváncsi vagyok mert DVD- k már nem operálnak új alaplappal. Hogyan ellenőrzöm ezzel a logokat vagyis azt, hogy nem íródik felül? Szerkesszem live- ban az fstabot?proc /proc proc defaults 0 0
Ez a proc sor nem ismert neked sem?
[ Szerkesztve ]
-
karamblo
tag
válasz #40553216 #18881 üzenetére
Jó reggelt...Habár Ubyegon mester nincs itt, javaslatai szerint járok el. Tehát a mostani fstab-om, alikvidálások után:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=b69e4324-6363-427b-a95f-b071ffa13fc6 / ext4 errors=remount-ro 0 1
/dev/sda1 / ext4 defaults,noatime,discard,nobarrier 0 0blkid kimenet:
/dev/sda1: UUID="b69e4324-6363-427b-a95f-b071ffa13fc6" TYPE="ext4"
Swap ugye nincs, minden egy partíción.
Most akkor ez tuti, mesterek?
-
_Dumber_
őstag
válasz #40553216 #18883 üzenetére
Pont ez a gondom, hogy sok értelme nincs ha kitörli.
A /tmp és a .cache mappákat én is ramdisk-be rakom, de az más.
A log pont azért kell, hogyha valami gebasz van akkor tudd mi történt.
Ha csak a kikapcsoláskor rakná ki, akkor mi van az összeomlást megelőző pillanatban. Hogyan keresed vissza?
Másik, meg hogy mitől írná ki? A tmp-t sem írja ki, pedig ugyanilyen kapcsolókkal configolta be. -
szundybence
aktív tag
válasz #40553216 #18693 üzenetére
Na-igen, az a kurva jog. Hogy mennyi akadályt rak a fejlődés elé, az nem emberi.
(#18694) God Vazzeg: Miért hasonlítod a windowszhoz? Miért nem a Machoz? Abban minden benne van. Még akkor-is, ha neadjisten a saját inteles alaplapodra lopod el a rendszert.
(#18695) lev258: Írtam, ha kis helyet foglal, már miért ne lehetne benne?
(#18696) MMA87: Ebben egyetértek veled. Nem a linux disztrónak lenne a dolga drivereket írni, hanem a hardvergyártás egyértelmű feladatai közé tartozik.
-
Dhampir
félisten
válasz #40553216 #18449 üzenetére
Értem, köszönöm.
Erre a naptáras kérdésemre lenne valamilyen tipped?
-
válasz #40553216 #18423 üzenetére
Feleslegesek kérdések, mert már rég megoldottam neki...
Nekem sikerült felfogni, hogy mit akart. Volt egy marék wines progija (az ég tudja, hogy melyik könyvtárban, de nem teljesen mindegy?! tehát ez a kérdés értelmetlen)
Miért akarna bárki is telepítőre mutató parancsikont egy olyan programhoz, amit nem kell / lehet telepíteni?
Legelső hsz teljesen egyértelmű, van Wine, tudja futtatni, de ha parancsikont csinál rá, akkor nem működik. Ha kirakja az összes fájlt az asztalra, vagy ha a helyéről indítja, akkor működik. Ebből helyesen levonta a következtetést, hogy nem találta az exe a saját fájljait. Ebben kért segítséget. Ez valóban nincs wine alá telepítve, azaz a wine nem csinált hozzá indító ikonokat, nem úgy mint azoknál, amelyiket lehet telepíteni. Ettől még a wine fel van telepítve.Ehhez pedig elég lenne beállítani pár env változót, és menni fog. Megkerültük a problémát, olyan helyre másoltattam vele, ami alapból benne van. Kész. Ennyi volt, tovább lehet lépni.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
-
szundybence
aktív tag
válasz #40553216 #18411 üzenetére
"Well, én feltelepítettem, ..."
Idézek magamtól a (#18354) hozzászólásomból:
"a WINE alá nem felinstallálható, de könyvtárral rendelkező windowsos programot hogyan lehet kitenni az asztalra"
Így, aláhúzva írtam be akkor már kínomban sokadszor, de lám még mindig nem értitek. Mit mondhatnék? Próbáld meg szóról szóra elolvasni vagy tízszer. Talán megérted. De ha nem, én nem fogok megharagudni rád. Segíteni akarsz és tele vagy jóindulattal. Ugyan mi okom lenne haragudni?
(#18416) lionhearted: Kedves, hogy a védelmedbe veszel, de nincs rá szükség. Én vagyok a hibás. Mi a franckarikának jöttem ide, nemigaz?
[ Szerkesztve ]
-
szundybence
aktív tag
válasz #40553216 #18395 üzenetére
Nem, az összerakja, de nem ellenőrzi le. De nem ez volt a kérdésem. Eddig három kérdést tettem fel itt, de egyikre sem kaptam olyan választ, ami előre vitt volna. Pedig én igyekeztem precízen megfogalmazni a problémát. Mégis folyton félremegy valamiért. De miért alakul ez így?
-
tvamos
nagyúr
válasz #40553216 #18094 üzenetére
Sziasztok!
A legutolso install ota nem tudom hasznalni a soros portot (USB-Serial + putty) pedig hozza vagypk adva a dialout grpup-hoz. (Akkor megy csak, ha rootkent inditom a putty-t.) Nincs erre valami okos megoldas?
/ Tomi"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
toth_janika
őstag
válasz #40553216 #18005 üzenetére
A beállításokat már áttúrtam... Azt meg tudom adni, hogy a videó külön ablakban menjen, és így azt az ablakot tudom méretezni, viszont nem tudom beállítani, hogy csak az ablak legyen always on top, amikor lejátszás megy...
Lehet túrnom kell másik lejátszót...Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
Fritz Teufel
addikt
válasz #40553216 #17981 üzenetére
Talán nem is véletlen, hogy a Windows szerverek nem terjednek továbbra sem... főleg ott nem, ahol a megbízható működés mindennél fontosabb. Igaz, itt már messze nem csak a vírusokról van szó.
[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- eFootball
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Politika
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- Kutya topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest