- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- 3D nyomtatás
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Dark Archon #40567 üzenetére
Após hányszor rakta már újra a Windowsát ilyesmi miatt...
Ami csak egy uninstall vagy registry pucolás lenne.
Updatekról nem beszélve.
De amúgy egy ilyesmi WIndows alatt sem hiszem, hogy egyszerűbb lenne.Out of the box privát felhő szerintem nincs (tehát azért komolyan, out of the box egy olyan cucc, amit komolyabb szolgáltatók szoktak üzemeltetni ügyfeleknek?). Max ha szolgáltatónál béreled (akár az Owncloudnál) szolgáltatásként.
-
válasz
Dark Archon #40565 üzenetére
Alapvetően egy Owncloud szerverre nem kellene GUI sem. Amiket felsoroltál, azok meg azért erősen külső gyártók, vagy olyan cuccok, amiket (Onedrive) egy valaki csinál erre az OS-re...
Amúgy az Owncloud doksija és maga a cucc is igen trágyadomb, én sem jutottam még semmire az SSL-el, de legalább maga a konténeres cuccuk fut.
" Mert visszacsinálni mindent még nagyobb nyakatekert agyf@sz, mint felrakni. Nincs egy normális leírás, 6 féléből kell összeollóznod, kikísérletezned mindent."
Ez megint nem az OS hibája. Ugyanezzel szívtam a hétvégén PostmarketOS/SXMO kapcsán.
Illetve, Unix/Linux alatt nem gondolkodik helyetted senki, de bármit megtehetsz. Illetve most hogy terminálból kell valamit... Hát azért ez nem éppen ok a nagyhalálra. -
válasz
Dark Archon #40561 üzenetére
Van olyan OS, amit nem kell belakni újrarakás után, vagy ami hibamentes, és soha semmit nem kell rajta megoldani, vagy akár belakni?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dark Archon #40561 üzenetére
Ubuntu szerintem vállalható ilyen szempontból. Nem igazán kellett még terminalhoz nyúlnom 1-2 telepítést leszámítva. Inkább az zavar, hogy nem teljesen stabilak az alkalmazások. Leginkább az office, ami meg szokott rogyni, ritkábban a böngésző és a fájlkezelő. Egyébként találtam alternatívát mindenre, amihez nekem kell. Thunderbird, Firefox, VSCode, LibreOffice, yED Graph Editor, InkScape, GIMP, VLC, Disk Usage Analyzer, GtkHash, qBittorent, OBS Studio, gyakorlatilag ennyivel megvagyok az alap szoftvercsomag mellett. Egyedül a video szerkesztő hiányzik, de annyira nem, hogy egy napot elcsesszek az alternatíva keresésre. Egyébként ahelyett is biztos találnék másikat. Ezek közül mindegyik van Windows-ra is, szóval kb. nulla idő volt az átállás. Azt hiszem talán ezt tudom javasolni azoknak, akik át akarnak állni Linux-ra, hogy először Windows-on cserélgessék le az alkalmazásokat egyesével olyanokra, amik vannak Linux-ra is, aztán utána már szinte nulla idő átállni.
-
sonar
addikt
válasz
Dark Archon #40554 üzenetére
Az a baj a MAC-kel, hogy ha nem direktben mész hanem közbe esik egy router stb akkor annak a MAC-je fog megjelenni. MAC szűrést csak LAN-on belül szokás csinálni. Azon kívül kb tökön lövéssel egyenlő.
-
válasz
Dark Archon #40554 üzenetére
MAC szűrés még csak-csak ér valamit, de az sem igazán biztos dolog. (Simán hamisítható a MAC, bár az már nem annyira mindenféle script kiddie tudomány.)
A VPN és hasonlók sajnos nem olyanok, hogy pár katt és megvan. Ha parancssor, ha nem. Muszáj hozzá tanulni
-
válasz
Dark Archon #40536 üzenetére
OK, de mi az amit távolról akarsz vele szórakozni? Mert egy Owncloud üzemeléséhez nem kell GUI, csak a ramot eszi.
A SQL userhibára rájöttem én is
De az csak az egyik...
A port meghatározása sem nehéz a Dockernek, és elég is az, ha kintről a megfelelőt irányítod be; az nem érdekes. Nekem most az a bajom, hogy a futó http-s Docker image-be kéne bepakolni a SSL certet, úgy, hogy meg is maradjon...és @inf3rno :
" A routerben vettem fel egy átirányítást a 8080-as portról a szerver 443-as portjára. "
Ne hagyd standard porton. 7777 8888 vagy ilyesmi, magas porton, ahol nem nézik. Nagyban csökken a támadások száma. Meg kell egy fail2ban is. (Csak akkor úgy kell meghívni, hogy https://szerver.com:8888 )
Belül lehet a 443-on a szerver, csak a routeren a forward legyen a nem standardon.Nekem amúgy a mezei http szerver a home szerveren PHP-val kint van a net felől, nem standard porton. Rendszeresen nézem a logokat, nem nagyon próbálkozik senki.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dark Archon #40543 üzenetére
Firmwaret tudsz rajta cserélni szerintem valamelyik opensource firmware-re, és akkor talán megoldható a port knocking. A VPN-nél is kell hozzá, ha WireGuard-ot akarsz, de nem tudom pontosan mit lehet ezzel a routerrel. A VPN szerver lehet a szerver gépeden is egyébként, ha a router nem bírja el, és úgy is jó. Akkor csak a VPN szervernek nyitsz portot, semmi másnak, aztán VPN-el tudsz a belső hálózatodra rácsatlakozni. Alapból ilyenkor kizár minden internetes oldalt, vagy hát esetleg az otthoni interneteden keresztül el tudod érni őket. Ez a helyes alapbeállítás, ne változtass rajta.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dark Archon #40541 üzenetére
Annyi, hogy csak akkor nyitja neked a portot a VPN szerverhez, ha egy meghatározott sorrendben kopogtatsz másik portokon. Elég egyszerűen be tudod állítani, ha van saját routered, ami támogatja valamilyen szinten. De lehet enélkül is simán VPN szervert csinálni, ez inkább csak a támadási felületet csökkenti. Ha lakossági internet előfizetés, akkor még az IP cím változás, amit le kell követni. Ha dyndns szolgáltatóhoz regisztrálsz, akkor kb. azonnal betalálnak az a tapasztalatom. Figyelik azokat is. De simán csinálhatsz egy saját weboldalt, amin automatikusan frissíted az IP címet, ha változik, aztán onnan állítod be, amikor fel akarsz csatlakozni. Ha SSL-el védett a weboldal, akkor kicsi az esély, hogy onnan megszerezzék, és akkor sincs olyan nagy gond, ha ténylegesen megszerzik, mert csak egy IP címet látnak, nem tudják melyik portra kell csatlakozni, ahhoz még egy port scan is kell. Szóval ezek csak ilyen opcionális dolgok, enélkül sem biztos, hogy betámadnak. A legtöbb szolgáltatói router egyébként véd port scan ellen valamilyen szinten. A VPN-t viszont általában nem támogatják, mert el sem bírná az eszköz a most elterjedt erőforrás zabáló OpenVPN szervert. A WireGuard sokkal kevesebb erőforrást használ azt mondják. Maga a történet egyébként egyszerű lenne, ha a biztonságot nem veszed figyelembe.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dark Archon #40539 üzenetére
Nem sokat, bár attól függ, hogy port scan ellen véd e a szolgáltatói eszköz. Ha másik IP-re váltanak, amikor letiltja őket, akkor valszeg egy idő után ugyanúgy célba érnek. A port knocking is lehallgatható, de kicsi az esély, hogy figyelik. Ha VPN-el kombinálod, akkor elég jó védelmet ad. A VPN azért jó, mert direkt erre fejlesztik, és csak a VPN szerver sérülékenységeit kell nézned, nem az össszes szerver alkalmazásod sérülékenységeit. Vagy hát az utóbbi akkor számít, ha már betörtek a belső hálózatodra.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dark Archon #40536 üzenetére
VPN szervert tegyél fel (WireGuard) és port knocking, az úgy nagyjából elég otthonra, én is azt fogok. Ha kiteszel HTTP szervert a standard portra, akkor azonnal be fogják támadni a netről. Ha még válaszol is, akkor a HTTP fejlécekben benne van a szerver típusa, és lehet arra specifikus sebezhetőséget keresni. Ha még ráteszel PHP-t, WordPress-t vagy hasonlót, akkor megint nő a támadási felület. Lakossági nettel nem biztos, hogy engedni fogja a port nyitást a szolgáltató, legalábbis nálam Vodafone-nál a szolgáltatói routeren lévő "véletlen" bug miatt nem lehetséges.
-
válasz
Dark Archon #40534 üzenetére
Ezen bőven elfut akármilyen Linux. Anydesk miért kéne? Mire lenne használva?
Amúgy a fene tudja, amiket egy kifejezett szervergép esetén használ az ember, az sima ügy parancssorból is.
Illetve ha csak az kell, hogy a gépen akarsz ügyködni grafikus felületen, akkor a full asztal átvitele helyett (ami az Anydesk, Teamviewer, VNC, XRDP) helyett lehet használni X forwardingot is.
Másik opció az XRDP, ami nem megy ki külső szolgáltatóhoz, mint az Anydesk meg a TV.Mondjuk én most csinálok itthonra Owncloud-ot a home szerverre, és a szenvedés nem a parancssor miatt van, hanem amiatt, hogy az Owncloud még Dockerből is mekkora tákolmány...
(Docker nélkül jobb lenne, de az még nagyobb cumizás. Érzékeny a PHP verzióra, hibák vannak a telepítési leírásban... megcsináltam egy teszt virtuálgépen, de az élesre inkább ne
)
-
válasz
Dark Archon #40525 üzenetére
Elvileg egy PPA-t egyféleképpen lehet felvenni, ha hozzá tudja adni, akkor nem tudom, miért nem ment fel onnan...
És @ubyegon2 : A PPA, főleg a Launchpad-on, mindenképp azért jó, mert ellenőrzött, és hitelesített. Tehát nem a legjobbszoftverek.co.pak -ról, szedsz le valamit, hanem azpn a tárolón pontosan lehet tudni, kinek a cuccai vannak, és ha valami kártékonyat terjeszt, le lesz szedve.
Amúgy amin a Mint megy, azon a Debil is. Jó dolog az szerverre (parancssor only), meg öreg gépekre is
-
válasz
Dark Archon #40521 üzenetére
https://launchpad.net/~iconnor/+archive/ubuntu/zoneminder-1.36/+files/zoneminder_1.36.25-focal1_amd64.deb (a link direkt download link, ne lepődj meg) Ez a forrása: https://launchpad.net/~iconnor/+archive/ubuntu/zoneminder-1.36/+packages
Bekavar valami InRelease tároló az 1.32 verzióval, nem tudom minek egyáltalán oda...mindegy, a fenti linken lévő .deb verziót töltsd le, általában a PPA oldalán van .deb verzió is, utána a beállításokat már el tudod végezni hcl ft linkelt leírása alapján.
Egyébként ezek a PPA-k az Ubuntunál quasi hivatalos tárolóként kezelendők, legalábbis jó részük.
-
válasz
Dark Archon #40521 üzenetére
Nem az IPv6-nak van baja?
(Amúgy Debian alapú dolgokon a normális telepítő az a PPA vagy egyéb tároló alapú
)
-
válasz
Dark Archon #40514 üzenetére
Jobb katt, és abban a menüben lehet állítani a legtöbb ablakkezelőn, hogy mivel akarja megnyitni. Ha nem, akkor az ablakkezelő beállításai között.
@Ubyegon2 : "Ha csak nem ügyeskedtél, akkor ugyanaz a jelszó, mint userként, "
Az a sudo, a rootnak nincs, nem szabad lennie már több főverzió óta. Ezért nem is kéri telepítéskor."Ha azt írja a terminalba, hogy
sudo su - "
Igen, a - az a további input sudoval értelmezése, valóban egyszerűbb. -
válasz
Dark Archon #40512 üzenetére
Az apt-key tippre már nem rootként fut. Idézőjelbe a sudo utáni résszel, vagy az apt-key elé is egy südőt.
A root alapból tiltva van, mert úgy nem lehet rootként bejelentkezni -> nem lehet egy root jelszó birtokában rombolni. A sudo-val viszont lehet root jogokat kapni.
-
válasz
Dark Archon #36108 üzenetére
Rájöttem... sose vegyél olcsó kínai sz@r kamerákat.
-
lev258
veterán
válasz
Dark Archon #31527 üzenetére
Nem ismerem a programot, de a leírása alapján ez egy komplett megoldás, teljes kereshető adatbázissal meg minden egyébbel, ami céges környezetben fontos lehet.
-
lev258
veterán
válasz
Dark Archon #20766 üzenetére
Milyen videókártyád is van? A driver fenn van hozzá (zárt, ha kell)?
-
törölt tag
válasz
Dark Archon #20762 üzenetére
-
válasz
Dark Archon #20762 üzenetére
Ez a kép a Zorinnal készült, de ha ilyen van a Mint XFCE nél is, annak az oprendszerhez nem sok köze van, legfeljebb olyan lehet, hogy a fontok kódolásával vagy egyéb beállításaival lesz gond. Ezeket a FF beállításainál nézd át.
-
törölt tag
válasz
Dark Archon #20760 üzenetére
Ezt nem értem.
-
törölt tag
válasz
Dark Archon #20755 üzenetére
Igazából finoman akartam fogalmazni. Most hirtelenjében végignéztem a telepített programjaimat, alig találtam olyat, ami nincs magyarul.
Neked mik nincsenek? Csak egy pár példa. (Bár már így időszerűtlen.)
Amúgy nem hiszem, hogy a Xubuntunak jelentősen jobb lenne a magyar nyelvi támogatottsága. Lubuntura ugyanazokat a programokat felteheted, amiket a X/K/Ubuntura, csak a felület (az desktop vagy a window manager) más. -
válasz
Dark Archon #20747 üzenetére
Linux Mint 13 "Maya"
esélyesebb lenne,remélem a Maya elég kifejező név, ha nem is annyira, mint a Windows 7.
Látom működik a 17- es is rendesen!"F*szért nem lehet..."
Mellőzd az ilyeneket, nem is indokolt emiatt így kifejezni felháborodásod!
(#20754) Dhampir Ubi Mate? Fura meg szokatlan elképzelni. Igaz nekem a Mint Mate is olyan köztes megoldásnak tűnt.
-
törölt tag
válasz
A Chrome helyett értelemszerűen a Chromium van a tárolókban, mivel a Chrome Google-kiegészítőkkel jön, ilyeneket meg alapból nem tesznek bele sok disztróba.
A csapnivaló magyarítás? Telepítéskor megadtad, hogy töltse le közben a frissítéseket? Nálam nagymértékben magyar.
„F*szért nem lehet valami beszédesebb nevet adni ezeknek.”
Ezt inkább ne kezdd el! Hiszen a megszokott rendszerednél is csak azért nem faszozol, mert azt megszoktad.Csili-vilimentes Ubuntuhoz a Unity-t, zeitgeist-ot, compiz-t ki kell irtani, és a gnome-session-fallback-et felrakni.
sudo apt-get remove --purge unity zeitgeist
sudo apt-get install gnome-session-fallback
-
lev258
veterán
válasz
Dark Archon #20750 üzenetére
Persze, mindenkinek kényelmesebb a saját nyelve. Csak a telepítők pont a helyszűke miatt nem tartalmazzák a komplett nyelvi csomagokat, csak egy részét. Ezeket kell utólag még telepíteni. A Zorin kicsit más eset, gondolom van valami saját szerverük ehhez, ami néha leáll.
-
lev258
veterán
válasz
A nyelvi beállításoknál jártál már? Ott szokta felrakni a többi hiányzó csomagot. Az Ubuntu (és a Unity) lényegében egy nagy effekt. Nagyon nem tudod kikapcsolni a csilivilit. Linux Mint-ről meg találsz egy rakás képet, melyik felület milyen, illetve információt, melyik használ kevesebb erőforrást. A Chrome meg nem része az alap tárolóknak, ha jól látom.
-
spammer
veterán
válasz
CompizConfig Settings Managert rakd fel, abban lehet kapcsolgatni mindent. De csodát ne várj, a Unity nem egy villám.
Már írtam, hogy Mintből inkább xfce (ez könnyebb).
Szoftvertár, Szoftver központ és hasonló grafikus cuccokkal nem érdemes foglalkozni, nem nehéz 1-2 terminálparancsot megtanulni, egyszerűbben és gyorsabban telepíthető úgy minden, ott tudsz felvenni "külső" tárolót (ppa), majd telepítheted az adott programot, ha nincs a gyári tárolókban, ami kell.
-
törölt tag
válasz
Dark Archon #20742 üzenetére
Az alaplap kivételével nekem is ezek vannak. A Lubuntu 14.04 szépen megy.
-
spammer
veterán
válasz
-
lev258
veterán
válasz
Xubuntu, Lubuntu? Próbáld ki telepítés előtt. Nézhetsz Linux Mint-et is.
-
válasz
Dark Archon #5531 üzenetére
Ma szívtam ilyet, hogy Win8 volt az egyik winyómon, leszedtem, majd újra fel (DVD meghajtót kellett tesztelni, így valami kevéssé fontos dolgot telepítettem róla
) , és vissza már nem megy. Pedig eddig azon volt fent...
-
TomBoy1986
veterán
válasz
Dark Archon #5529 üzenetére
Őszintén nem értem, hogy ezt hogyan sikerült leszűrni.
Ugyanis, ha az A gépen és a H gépen is mindent ugyanúgy csinálok, A gépen nem működik, H gépen pedig tökéletesen, majd a H gépen létrehozott verziót átteszem A-ba, már ott is működik tökéletesen, akkor az számomra egyértelműen A gép sara.És tényleg próbálkoztam mindenfélre particionálással... EFI-s rendszerrel, sima primary-kkal, windows-linux sorrend felcserélésével...
Az meg aztán végképp nehezen fogható akár a Windows-ra, akár a Kubuntura, hogy az Acer laptop pendriveról csak minden második esetben bootol be.
És még egy nyomós érv: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Opel topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- E-roller topik
- MIUI / HyperOS topik
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen videókártyát?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest