Hirdetés
- Több helyről érkező SteamOS-t jósol a Valve arculati irányelveinek frissítése
- A Microsoft szerint nem alku tárgya a TPM 2.0 szükségssége
- Egyelőre nem alkalmas tömeggyártásra az Intel készülő gyártástechnológiája
- Sparkle grafikus kártyák Intel Battlemage architektúrával
- Megköveteli a hardveres sugárkövetést az új Indiana Jones
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- SONY LCD és LED TV-k
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Biztosan maradnak a hagyományos tápkonnektornál az ASRock új Arc VGA-i
- A Microsoft szerint nem alku tárgya a TPM 2.0 szükségssége
- Hisense LCD és LED TV-k
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
growler
őstag
válasz tordaitibi #42451 üzenetére
sudo dumpe2fs /dev/sda1 | grep 'Filesystem created:'
Egyebkent nalam ez is mukodik:
stat -c %w /
-
válasz tordaitibi #42449 üzenetére
Nálam (Fedora 39 alatt) van ilyen fájl:
root@fujitsu-fedora:/etc/grub.d$ ls
00_header 08_fallback_counting 10_reset_boot_success 14_menu_show_once 20_ppc_terminfo 30_uefi-firmware 40_custom README
01_users 10_linux 12_menu_auto_hide 20_linux_xen 30_os-prober 35_fwupd 41_customDe egyébként ez egy bug
Grub-banUbuntuban. A GRUB_RECORDFAIL_TIMEOUT paraméter állítható (lenne, ha jól működne) az /etc/default/grub-ban, és biztos, hogy köze van az EFI-hez, mert eleve egy[ \$grub_platform = efi ]
feltételben van az egész.
Itt van a leírás erről az egészről: https://nelsonslog.wordpress.com/2022/08/16/grub-recordfail-30-seconds/Az más kérdés, hogy a GRUB_RECORDFAIL_TIMEOUT paramétert csak akkor szabadna számításba vennie a Grub-nak, ha hibásan áll le a rendszer, alapesetben nem.
Egyébként a
stat -c %w /
nálam 2023-09-02 13:26:46.472632875 +0200-t ad vissza, ez biztos, hogy nem jó. Asudo dumpe2fs /dev/sda1 | grep 'Filesystem created:'
pedig azt, hogy dumpe2fs: Hibás bűvös szám a szuperblokkban a(z) /dev/sda1 megnyitására tett kísérlet közben[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz growler #42452 üzenetére
Ez már működik és reálisnak is tűnik.
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo dumpe2fs /dev/sda1 | grep 'Filesystem created:'
[sudo] tibi jelszava:
dumpe2fs 1.44.1 (24-Mar-2018)
dumpe2fs: Hibás bűvös szám a szuperblokkban a(z) /dev/sda1 megnyitására
tett kísérlet közben
tibi@TibiXubuntu:~$
Ez most az a gépem a melóhelyen ami tényleg a legelső telepítés, még 2 másikra lett klónozva.
Hazaérek megnézem a másik kettőt de ugyanaz lesz gondolom a végeredmény. -
growler
őstag
válasz tordaitibi #42455 üzenetére
Ez a zarojelben levo (24-Mar-2018) idopont, a dumpe2fs 1.44.1 verzioszam
kiadasanak idejere utalhat.
Nem a telepites idejere - szerintem.
Nalam a telepites idejet ilyen formaban irja ki:
Filesystem created: Sat Sep 16 19:20:16 2023 -
nagyúr
válasz tordaitibi #42451 üzenetére
Fura, nálam az a rövid parancs működött innen
How To Find Exact Installation Date And Time Of Your Linux OS
Amit growler kolléga írt, az is jó. Nekem ezek nem írtak ki semmit:
ubyegon@ubyMintC-212:~$ stat / | grep "Birth" | sed 's/Birth: //g' | cut -b 2-11
ubyegon@ubyMintC-212:~$ stat / | awk '/Birth: /{print $2}'
ubyegon@ubyMintC-212:~$ sudo stat / | awk '/Birth: /{print $2}'Akkor ez a GRUB probléma tényleg Ubuntu bug lehet.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
kpityu2
őstag
válasz tordaitibi #42460 üzenetére
A kötőjel az jelenti, hogy ismertelen. A
stat --help
leírja. Virtualboxos Xubuntu nekem is ezt dobja, míg a natív Lubuntu korrekt értéket ad.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
-
nagyúr
válasz tordaitibi #42461 üzenetére
Tuti nem állok a sötét oldalra, annyi pálinka a világon nincs! Amúgy először nem is magamra értettem a poent...
Leltem egy Ubuntut, azon meg ez mutatja, de nyilván ha logokat nyitogat az ember,
term.log
és társai, ott is megvan az első bejegyzés. Nálad szerintem az asda1
nem valid, csak elsiklottál efelett kissé.sudo grep 'RTC time' /var/log/installer/syslog
ubyegon@UbMte2204-8570p:~$ sudo grep 'RTC time' /var/log/installer/syslog
Apr 30 18:12:19 ubuntu-mate kernel: [ 0.153557] PM: RTC time: 18:12:00, date: 2023-04-30mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
-
válasz urandom0 #42463 üzenetére
sda 8:0 0 119,2G 0 disk
├─sda1 8:1 0 600M 0 part /boot/efi
├─sda2 8:2 0 1G 0 part /boot
└─sda3 8:3 0 117,7G 0 part /homeroot@fujitsu-fedora:~$ dumpe2fs /dev/sda1 | grep 'Filesystem created:'
dumpe2fs 1.47.0 (5-Feb-2023)
dumpe2fs: Hibás bűvös szám a szuperblokkban a(z) /dev/sda1 megnyitására tett kísérlet közben
root@fujitsu-fedora:~$ dumpe2fs /dev/sda2 | grep 'Filesystem created:'
Filesystem created: Sat Sep 2 13:26:45 2023
root@fujitsu-fedora:~$ dumpe2fs /dev/sda3 | grep 'Filesystem created:'
dumpe2fs: Hibás bűvös szám a szuperblokkban a(z) /dev/sda3 megnyitására tett kísérlet közben
root@fujitsu-fedora:~$ -
tordaitibi
veterán
válasz Ablakos #42466 üzenetére
Ubynál nagyobb Windows undorost életembe nem láttam, és ennek tudatába direkt meggyanúsítottam hogy egy Windowsos powershell parancsot adott nekem tanácsként Ubuntun futtatni.
(ami persze nem igaz)
A többi ebből következett, már azt is írtam neki hogy esetleg Ő a W10 apja csak titkolja.
Most itt tartunk. -
nagyúr
válasz tordaitibi #42470 üzenetére
Kösz, hogy röviden vázoltad fórumtársunknak a helyzetet, szerintem mindketten ritkán nézünk be az Ubi topikba ééééééésssss csak most fogtam fel a kolléga nickjét igazából! Ablakos... De jó, hogy nem én beszéltem neki a Winről...
Ubuntu humor....még ilyent!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Ablakos
őstag
válasz tordaitibi #42470 üzenetére
Köszönöm a magyarázatot. Így már nyugottabban fogok a sírban pihenni.
-
Ablakos
őstag
Ubuntu 22.04.1
Asztali gépemen hibernálásból az usb billentyűzet is felébreszti a gépet. (Neken nem kívánt funkció, hogy a macska is kapcsolgasson.) A biosban kikapcsoltam az APM alatti lehetőségeket (pci, lan ébresztés stb.)
Hogy lehet ettől megszabadulni? -
-
Ablakos
őstag
Asztali gépen először használok ded. Nvidia kártyát.
A lenti infókat tudom adni. Mi ez a sokféle driver és miért nem a legújabbat használja az Ubi?
(A driverek telepítéskor (után) automatikusan kerültek fel.)user@P8B75-V-desktop:~$ cat /proc/driver/nvidia/version
NVRM version: NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module 535.161.07 Sat Feb 17 22:55:48 UTC 2024
GCC version: gcc version 12.3.0 (Ubuntu 12.3.0-1ubuntu1~22.04)
user@P8B75-V-desktop:~$ sudo ubuntu-drivers list --gpgpu
nvidia-driver-535, (kernel modules provided by linux-modules-nvidia-535-generic-hwe-22.04)
nvidia-driver-418-server, (kernel modules provided by nvidia-dkms-418-server)
nvidia-driver-550-server, (kernel modules provided by nvidia-dkms-550-server)
nvidia-driver-450-server, (kernel modules provided by nvidia-dkms-450-server)
nvidia-driver-470-server, (kernel modules provided by linux-modules-nvidia-470-server-generic-hwe-22.04)
nvidia-driver-470, (kernel modules provided by linux-modules-nvidia-470-generic-hwe-22.04)
nvidia-driver-390, (kernel modules provided by nvidia-dkms-390)
nvidia-driver-545, (kernel modules provided by linux-modules-nvidia-545-generic-hwe-22.04)
nvidia-driver-535-server, (kernel modules provided by linux-modules-nvidia-535-server-generic-hwe-22.04)
-
kpityu2
őstag
válasz Ablakos #42475 üzenetére
Mert vannak a központi tárolókban lévő driverek, meg vannak a nvidia által szállított dkms driverek. Ez utóbbit akkor használja, ha a beállítások-további illesztőprogramok részen kiválasztod a zárt meghajtók használatát.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
válasz Ablakos #42473 üzenetére
Szóval, az udev.
Linuxban az udev képez hidat a kernel és az eszközök között. Ez felel többek közt azért, hogy mi történjen, amikor egy eszközt csatlakoztatsz vagy leválasztasz. Az udev működését szabályokkal lehet testreszabni.
Általában minden disztró gyárilag tartalmaz több-kevesebb szabályt a/usr/lib/udev/rules.d/
könyvtárban, de mi nem ide fogunk dolgozni, hanem az/etc/udev/rules.d
könyvtárba.
Nekem Logitech wireless egér+billentyűzet kombóm van (az egerét nem használom, csak a billentyűzetet), ezért ide létrehoztam egy99-logitech.rules
nevű fájlt. A fájlnév elején a szám a végrehajtási sorrendet jelzi, ha több fájl van ebben a mappában, a legkisebb számtól haladva a legnagyobbig hajtódnak végre a szabályok.Az én fájlomban egyetlen sor van:
ACTION=="add", SUBSYSTEM=="usb", DRIVERS=="usb", ATTRS{idVendor}=="046d", ATTRS{idProduct}=="c534", ATTR{power/wakeup}="disabled", ATTR{driver/2-1.2:1.1/power/wakeup}="disabled"
Ez annyit jelent, hogy állítsd be a következő attribútumokat a megadott eszközre akkor, amikor az csatlakoztatásra kerül. Csatlakoztatás esemény minden bootnál lefut, meg nyilván akkor is, amikor csatlakoztatod az eszköz.
A SUBSYSTEM, a DRIVERS, az ATTRS{idVendor} és ATTRS{idProduct} attribútumok határozzák meg, hogy mely eszközre kell alkalmazni a szabályt. USB eszközök esetén az idVendort és az idProduct-ot le lehet kérdezni pl. az lsusb paranccsal:
[root@fujitsu-fedora ~]# lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 003: ID 17ef:608d Lenovo Optical Mouse
[B]Bus 001 Device 004: ID 046d:c534 Logitech, Inc. Unifying Receiver[/B]
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching HubOtt van a 046d:c534 osztályú eszköz, ez az én egér+billentyűzet kombóm(nak az adóvevője).
Vagy ha kiadod azudevadm monitor
parancsot, és közben bedugod az eszközt, akkor is kiírja az eszközosztály azonosítóját (meg még egy csomó mindent is).Azt, hogy a megadott eszközzel mi történjen, az
ATTR{power/wakeup}="disabled", ATTR{driver/2-1.2:1.1/power/wakeup}="disabled"
attribútumok adják meg. Figyeld meg, ez fontos, hogy a SUBSYSTEM, a DRIVERS és a többi attribútumnál kettő egyenlőségjel van, mert ezek kiválasztják az eszközt, míg ennél a két utolsó attribútumnál egy egyenlőségjel van, mert ezek pedig megváltoztatják az attribútum értékét.
Apower/wakeup
és adriver/2-1.2:1.1/power/wakeup
értékét is disabledre állítottam, emiatt nem fogja felébreszteni a gépet alvó állapotból.Elméletileg elég lenne csak simán a power/wakeup-ot disabledre állítani, de ez nem mindig működik, úgyhogy én
a 2-1.2:1.1 azonosítójú (udevadm monitor
-tól lehet megtudni) USB port wakeup-ját is disabledre tettem, így teljesen jól működik.Neked is egy ilyen szabályt kell csinálnod, átírni az idVendor és az idProduct azonosítókat, valamint az USB portod azonosítóját (gondolom, nem dugdosod át egyik portból a másikba a billentyűzetet), majd kiadni az
udevadm control --reload
parancsot, ez újratölti az udev szabályokat. Lényegében ennyi.Ami még érdekes lehet, az hogy az
udevadm info --attribute-walk
paranccsal le lehet kérdezni az eszköz összes attribútumát. Pl. név alapján:udevadm info --attribute-walk --name=/dev/input/event4
A /dev/input/event4 az én egerem azonosítója (
lshw -C input
parancstól lehet megtudni).Elérési út alapján:
udevadm info --attribute-walk --path=udevadm info --attribute-walk --path=/devices/p/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-1/1-1:1.1/0003:24AE:2015.0018/input/input94/mouse0
A path-ot az
udevadm monitor
parancstól lehet megtudni.Az ArchWiki cikkét is érdemes megnézegetni.
[ Szerkesztve ]
-
-
I02S3F
addikt
A 24.04 még béta. Gyakorlatilag megéri feltenni? Azt tudom, hogy elvileg beta, nem ajánlott napi használatra. De a gyakorlatban is?
Analógiának a Debian Unstable ágát mondanám. Az sem ajánlott napi használatra, mert nem stabil. Közben a gyakorlat meg az, hogy vidáman lehet vele dolgozni!
-
válasz I02S3F #42482 üzenetére
Nem. A számmisztikán kívül mi indokolja a feltételét? Tipikus virtuális farokméret, hogy "nekem már az új béta rendszer fut a gépemen"
Pontosan milyen hiba javítása, vagy új funkció bevezetése hiányzik annyira?
Még a kiadott verziókkal is van n+1 probléma (a legviccesebb talán az, hogy a snap store nem képes frisíteni saját magát, mert fut )Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
I02S3F
addikt
"A számmisztikán kívül mi indokolja a feltételét?" - Hát figyelj oda. Home user vagyok. Nem mission critical rendszert futtatok. Persze! Semmi gond a 22.04 LTS-el sem (nekem legalábbis), csak tetszik az új-(don)-ság.
"Pontosan milyen hiba javítása, vagy új funkció bevezetése hiányzik annyira?" - Nincs racionális válaszom! " Az újabb, jobb" reményében futok neki az ilyennek. Csak tetszik.
-
válasz I02S3F #42484 üzenetére
Mert az otthoni felhasználót nem zavarják a kiakadó/el nem induló programok, amik adott esetben még adatvesztést is okoznak?
Nem állítom, hogy ez lesz, de nagyobb az esélye mint a stabil kiadásnak.
Te nem tudod egyedül eldönteni milyen kockázatokat vállalsz be vele, és ha nem tetszik a válasz, hát rajta, frissíts!Az újabb jobb? Erről mindég az Így jártam anyátokkal epizódja jut eszembe.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
PociAti
őstag
válasz I02S3F #42482 üzenetére
Ez teljesen jó időszak arra, hogy bátran kipróbálj valami újat, feltéve ha van egy szabad SSD-d. Én ilyen tesztelési célra vettem egy 60GB-os SSD-t pár gombóc fagyi áráért.
Az első 1-2 hétben az eredeti szoftvereket használom, majd a fájlkezelőtől a PDF megjelenítőn keresztül a média lejátszókig szinte minden programból kipróbálok 1-2 újat. Ez a tesztelési időszak akkor igazán hatásos, ha ez lesz az elsődleges operációs rendszernek, és jól be van lakva.
Sokan megvárják a 24.04.1-es verziót, és nyár végén felteszik azt.
-
válasz tordaitibi #42486 üzenetére
Kifejtenéd?
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
ldave
félisten
Az április 25. mennyire hivatalos megjelenési infó a 24.04-hez? Valahol szembejött, de most keresgélem a hivatalos weblapon, de ott nem találok erről semmit.
A Slime draws near! Command?
-
ldave
félisten
Á, megvan közben, itt írják: Ubuntu Noble Numbat Release Schedule
A Slime draws near! Command?
-
savior
őstag
Sziasztok.
Ha felrakom az új 24.04-et az jár valami hátránnyal? Olyanra gondolok, hogy pl frissül e majd a végleges verzióra?
Kicsit tülrelmetlen vagyok és már kipróbálnám. Jó operációs rendszer ez egyébként? Eddig csak Linux Mintet használtam.
A release candidate verzió már megjelent belőle, és ha igen akkor honnan lehet letölteni?[ Szerkesztve ]
https://sites.google.com/view/saviorweboldala/home
-
I02S3F
addikt
válasz savior #42494 üzenetére
"Ha felrakom az új 24.04-et az jár valami hátránnyal?" - Nem ajánlott napi használatra! Igen frissülni fog!
"Jó operációs rendszer ez egyébként?" - Attól függ! Mennyire vagy járatos a témában?Mire használnád az Ubuntut? Mik az elvárásaid, preferenciád a rendszerrel szemben? -
PociAti
őstag
válasz savior #42494 üzenetére
Április 25. az jövő hét csütörtök. Akkor fog megjelenni a végleges verzió.
Megéri megvárni.
Az már nem sok idő, addig nézegess Ubuntu 24.04 témájú YouTube videókat. Legtöbb kérdésre megkapod a választ. Azokra is, amit fel se tettél. -
savior
őstag
Köszi mindkettőtöknek a válaszokat.
https://sites.google.com/view/saviorweboldala/home
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2390 Ft-tól!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest