- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen egeret válasszak?
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Milyen videókártyát?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Masszívan lekorlátozza az AI gyorsítók elérhetőségét az USA
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
kpityu2
őstag
Feltettem egy Xubuntut virtuálgépre csak a kihívás miatt. Úgy néz ki, hogy a kompozitor miatt lassú, ha azt kiiktatom elég vállalható sebessége van. Ajánlják hogy akinek kell az átlátszóságcsicsa az inkább a comptont tegye fel. Bár nekem nem hiányzik. Amúgy kinézetre valóban jobban kidolgozott mint az LXDE.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
kpityu2
őstag
válasz PociAti #41546 üzenetére
Persze, mert a munkát az XP végzi.
Amúgy én pont fordítva vagyok, mert XP host alatt fut a Lubuntu quest, ráadásul kötve vagyok a 4.15-ös kernelhez is, mert az az utolsó amin megy a GPU az 5.24-es Virtualboxban, ami az utolsó ami még el tud indulni XP-n.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
-
PociAti
őstag
Apropó, inkább csak érdekességből írom.
Ezen a 15 éves laptopon egy windows-os, ősrégi felolvasóprogramot használok. Próbáltam azt, hogy XP-t telepítek a gépre, de nem az én világom. Inkább feltettem egy Debian 11-et Xfce felülettel, itt fut a VirtualBox-on belül az XP, és azon belül ez a program, ami a vágólap tartalmát felolvassa. Teljesen folyékonyan működik. (2 GB DDR2, Intel Core 2 Duo P8700, SSD. A gördülékeny működéshez a megoldás az volt, hogy az XP-nek több memória kell, mint a Debian 11-nek.) -
válasz kpityu2 #41544 üzenetére
Érdemben én nem vettem észre eltérést sebességben, de az LXDE sokkal fapadabb. Ennek ellenére az USB bootos Debilt LXDE-vel raktam össze. Néha macera, de ennek ugye az ólajtón is futnia kell, mindenből a legkevesebbet
Mutogatni való hater díszpinty
-
kpityu2
őstag
Én virtuálgépről netezek és tapasztalatom szerint az LXDE pattogósabb mint az Xfce. A htop szerint kábé ugyanannyi RAM-ot esznek (LXDE: 500 MB, XFCE: 480 MB). Lehet, hogy nincs akkora támogatás mögötte és nincs annyira kicsiszolva, de a böngészőt gyorsabban elindítja. Amúgy a Trinity desktop is elég fürge, annak ellenére, hogy KDE 3.5/Qt alapú.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
-
PociAti
őstag
Saját helyzetemből indultam ki. Normál asztali gépek mellet van egy régebbi laptopom, és csak azért tartottam meg, és használom mai napig, mert egy HP EliteBook 6930p-ről van szó, ami 2008-ban, tehát 15 évvel ezelőtt a jobbak közé tartozott. Modularitása és még pár extra dolga miatt most is szeretem (mint pl. fényesség szenzor, multimédia gombok).
VirtualBoxban ezek az apró finom dolgokat, meg mondjuk régi hardverrel való kompatibilitást nem igazán lehet tesztelni. Viszont ahogy írod, a környezetet azt igen. Előszűrésnek tényleg jó módszer, és gyorsabb, hatékonyabb a folyamat, a tesztelés, mint egy "megmentendő" gépen.
-
válasz kpityu2 #41540 üzenetére
Hát, én több topicban is ezt látom, és szerintem próbálgatni jobb virtuálisan, mint fizikai gépen. Persze amikor oda kerül a sor, hogy akkor ez jó lesz, akkor már érdemes live CD, backup az addigi rendszerről (ha van értelme), stb.
"Egyebként az XFCE nemigen használ kevesebb erőforrást mint mondjuk a Mate vagy a TDE vagy az LXDE. "
Ez inkább az LX** -nek baj. Vna mindegyikből, a MATE és az XFCE tök jóra megcsinálható, szegény LX** cuccok meg fapadosak is, meg nem is kérnek kevesebbet
Viszont, a KDE az kér gépet, szóval ott igaz, hogy jó, ha van alatta hardver (főleg Wayland-en), viszont ott van tudás is. (A napi használatú T430-amon, meg azon a gépen amit melóhelyen Linuxszal használok, KDE van.)[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
Ez egy ilyen linuxos mitosz, hogy a grafikus kinézettől függ, hogy használnak-e az emberek linuxot. És nekiálltak windózositani. Nem attól függ. Egyebként az XFCE nemigen használ kevesebb erőforrást mint mondjuk a Mate vagy a TDE vagy az LXDE. Cserébe viszont erős kompromisszumokra kényszerít felhasználói oldalon.
-
kpityu2
őstag
Szétkutyulja. Nekem egy desktop próba után feszt dobálja a rendszerhiba történt, küldjek-e logot a fejlesztőnek üzit. Mert ugye még ha a minimál csomagot is teszed fel, viszi magával a rendszerbeallitó progikat és szolgáltatásokat, munkamenetinditókat, démonokat amelyek részleges átfedésben lehetnek a régi desktoppal. És már nem fogod tudni kitakaritani teljesen. Meg ha esetleg dockerbe menne.. de jobb a békesség.
-
válasz kpityu2 #41537 üzenetére
Nyilván, de hogy a desktop tetszik neki, azt el tudja dönteni.
Amúgy nem egyszer volt már olyan cumi, hogy a live rendszerrel ment valami, a telepítettel meg nem Bár ez inkább bug :S@PociAti : "VirtualBoxon belül miként osztoznak meg az erőforrással,"
Nyilván nem egy 2GB-os gépen kell, valószínűsítem, hogy akad neki erősebb is.
Ha nem, akkor nyilván nem virtuálozni kell.Viszont bármi olyan esetben, ahol nem az adott konkrét hardver a kérdés, érdemesebb próbálgatáshoz virtuális gépet használni. Azért szoktam mindig leírni, mert alapból a legtöbben önfeledten szívatják magukat azzal, hogy az éles, napi használatú gépükön próbálgatnak új disztrókat.
[ Szerkesztve ]
-
-
cigam
titán
Bár nem néztem mögé, de szerintem pont azt csinálja. Felteszi a Xubuntuval járó csomagokat, a Xubuntus konfig fájlokkal.
A cikk végefelé (csak haladóknak), megmutatja hogyan szedheted le a Gnome-ot (ha éppen zavar a jelenléte).Azért ezt a parancsot még én sem merném kiadni:
sudo apt remove nautilus gnome-power-manager gnome-screensaver gnome-termina* gnome-pane* gnome-applet* gnome-bluetooth gnome-desktop* gnome-sessio* gnome-user* gnome-shell-common compiz compiz* unity unity* hud zeitgeist zeitgeist* python-zeitgeist libzeitgeist* activity-log-manager-common gnome-control-center gnome-screenshot overlay-scrollba* && sudo apt-get install xubuntu-community-wallpapers && sudo apt-get autoremove
Pl. a compiz-t használhatja az xfce is, ill. a Gnome programok is elszaladgálnak főleg úgy, hogy Xfce előtt Gnome volt rajt. Attól, hogy az ablakkezelőt lecseréled, még nem feltétlen kell a megszokott (Gnome-os) programokat is lecserélned. pl. a desktop-ot fotózó app egy praktikus dolog, és ha jól rémlik Xfce alatt alapból nem települ fel ilyen alkalmatosság.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Nemtom, nekem szinte sosem működött jól a plusz felület, amit rátettem bármire.
Viszont.
Utoljára akkor kellett, amikor még nem volt divat a ****ubuntu-desktop metacsomag. Márpedig ha minden igaz, az nem pont azt csinálja, mint amikor az adott kiadást telepíted, mindent belő hozzá?Mutogatni való hater díszpinty
-
cigam
titán
válasz kpityu2 #41531 üzenetére
Dehogy kutyulja. Plusz ha a linkelt cikket végigolvasod, azt is mutatja, hogy utánna hogyan lehet xubuntusítani, és levenni a Unity(Gnome) csomagokat.
Plusz csak pár kattintás eltávolítani azokat a programokat, amik útban vannak.Nem azt írtam, hogy nincs vele munka, hanem azt, hogy megoldható. Főleg akkor érdekes, ez a fajta megoldás, amikor már nem hopperkedik az ember, csak felületet váltana a belakott rendszerén. Persze itt is azzal kell kezdeni, hogy menteni amit még lehet, mert pár rosszul kiadott parancs, és könnyen a terminálban találod magad, ami egy kezdőt megviselhet.
Plusz itt nem azt kérdés, hogy hogyan tudom kipróbálni a jelenlegi leváltása nélkül, hanem arra reagáltam, hogy egy telepített rendszer esetén "nem ajánlott".
-
-
kpityu2
őstag
Szétkutyulja a rendszert. Amikor betölt az egyik desktop, a menüben ott lesznek a másik által behozott programok is és azok vagy normálisan működnek az adott környezetben, vagy nem. Ráadásul,ott vannak a háttérben induló szolgáltatások is...
De ha próbálkozni akarsz, nem kell telepítened. Csinálsz egy Ventoy USB-t, arra annyi Live iso-t raksz amennyi ráfér és csak bebootolsz az USB-ről.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
válasz tordaitibi #41529 üzenetére
Át lehet alakítani a Gnome3-at is jóra, legalább kevés RAM-ot eszik, ha X van alatta
-
veterán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz I02S3F #41523 üzenetére
Nem ajánlott? De miért? Csap pár parancs az egész.
-
-
kpityu2
őstag
Nekem az LXQT Lubuntu teljesen jól szuperál egy Atom 2550 gépen. Esetleg a Trinity (TDE) desktopos Ubuntut lenne érdemes kipróbálni, nekem elég szimpatikus volt amikor kipróbáltam. Jó sok KDE progi kevesebb erőforrásigénnyel.
-
Ubuntu és Ubuntu között inkább az asztali környezet miatt lesz eltérés, az XFCE javasoltabb inkább, mert az LXDE/LXQT borzalmas fapad. A Wayland is nagyon eszi a procit, így jobb X-es verziót feltenni.
Amivel viszont nagyot lehet gurítani, az az Alpine Linux, mert annak tényleg sokkal kisebb a gépigénye (hasonló Core2 gépen 60% egy böngészős FullhD videó, ami Ubuntuval/Debiannal ugyanazon éppen hogy elmegy...), de azt nulláról kell összerakni, szóval elég hardcore.
-
Orgi
addikt
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy viszonylag régi laptopon (Acer Aspire 5741z, Pentium p6000 1.86 Ghz proci, 4 GB Ram, 180 GB ssd) használok friss Ubuntut. Nem vészesen, de azért néha elgondolkodós a rendszer, sokat javulna a felhasználói élmény, ha esetleg felraknék vmi Ubuntu variánst? Lubuntut pl? Vagy nincs akkora lényegi különbség és felesleges egy több éve jól működő rendszert megpiszkálni? -
gregory91
senior tag
Nem hiszem hogy boot flag is lényeges,
Efi módban a következőt figyeli:/efi/boot/bootia64.efi
Ha ez létezik akkor a UEFI-ben megjelenik az opció.
Még mielőtt tovább mennénk:
Amúgy a géped képes *.efi indításra? Vagy csak mbr(legacy) módot támogatja?Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
trifo
csendes tag
válasz gregory91 #41513 üzenetére
Köszi!
A
configfile
parancs segedelmével be tudtam bootolni az új diszkről. Csak a "boot flag" GPT-s megfelelője hiányzik róla, ahogy nézem. A GRUB az valamiért a régi diszkről töltődik be, pedig próbáltam rábeszélni, hogy az újon is legyen. Sőt, apartívió tipusa szerint a régi nem is kéne keresgélnie.[ Szerkesztve ]
-
-
gregory91
senior tag
Jelen állapotban akkor működhet a dolog ha mbr-ként van a parttábla elkészítve.Vagyis próbáld átkonvertálni.
GPT-n nincs boot szektor,(EFI boot képes bios/UEFI miatt nem szükséges).
Ilyenkor szükséges *.EFI "fájl alapú" indításra koncentrálni(ha képes a BIOS-od az efi fájlok indítására).Másolj efi-s fájlokat egy linuxos live rendszerből(live rendszeren keresztül).És úgy indítsd el a rendszered pendrive nélkül ha eljutottál a menüig akkor c gomb írd be ezt:
search -f /grub.cfg
Két találatod lesz próbálj elnavigálni vele a
ls (meghajtójelölés)/home/$USER mappáig
Ha helyes akkorconfigfile (meghajtójelölés)/boot/grub/grub.cfg
Ha tudsz olyan fájlról ami biztosan benne a cseredisken akkor könnyebb ígysearch -f /fájlneve grub
root $grub
configfile /boot/grub/grub.cfg
Lehetőleg olyan fájl legyen ami elérési útvonala rövidebb(ellenben sokáig keresi).[ Szerkesztve ]
Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
dd if=/dev/sda of=/dev/sdc bs=32M status=progress
(Ha az sda az eredeti boot winyó... ez leklónozza a sda-t a sdc-re, bitről bitre. Ezzel bootolni fog... Ha kell, utána átméretezed a partíciókat. )"* kapott a host egy új diszket (sdc)
* lett rajta GPT partíciós tábla (parted mklabel)
* lett rajta 3 partíció, majdnem mint az eredetin"
És boot flag-et is állítottál-e a sdc megfelelő partíciójára?Amúgy a GPT érdekes állat, nemrég én is akartam ilyet, hogy majd átteszem a bootszektort, mint MBR-en, az első 1MB dd-vel, aztán a partíciókat külön dd-zni, így nem kell, csak azt az egyet, amit akarok.
Nem indult.
A GPT felépítése más, így ez nem megy (csak még nem volt időm tesztelni, hogy hogyan megy). Viszont te megpróbálhatnád, hogy dd-vel áttolod az első pár megát, és utána a többi, mert akkor legalábbis a bootloader ott lesz.Mutogatni való hater díszpinty
-
trifo
csendes tag
Sziasztok!
Ubuntu 22.04 verzióval kínlódok éppen. Virtualboxban telepítettem egy diszkre, LVM-es konfigurációban (sda1 GRUB, sda3 /boot, sda2 minden más LVM-ben). Mellesleg van még egy VG, ami web home.
Szeretném kicserélni az OS diszket egy másikra, de valahogy marhára nem sikerül (itt nem is az eredmény a lényeg, hanem a folyamat megértése, elsajátítása). Odáig jutottam, hogy
* kapott a host egy új diszket (sdc)
* lett rajta GPT partíciós tábla (parted mklabel)
* lett rajta 3 partíció, majdnem mint az eredetin
- sdc1 - GRUB
- sdc2 - /boot - ext4-re formázva
- sdc3 - PV az OS-t tartalmazó VG-hez
* /boot fs migrálva az új diszkre, fstab-ban UUID helyesen kiigazítva, régi átnevezve
* LVM tartalom az új PV-re (sdc3) átmigrálva, régi PV eldobva
* grub átállítás az új diszkre
-grub-install --boot-directory /boot /dev/sdc
-update-grub
A probléma az, hogy ha kiveszem a konfigból az eredeti diszket, akkor nem talál boot eszközt. Ha bennehagyom, akkor bootol remekül.A kérdéseim a következők lennének:
* honnan tudom, hogy pontosan honnan akar bootolni majd a masina? (az fdisk listában nincs csillag sehol, bár az asszem csak az MBR-re vonatkozna)
* hogy tudom megmondani a GRUB-nak - itt épp grub2 a tetejébe - hogy márpedig az sdc-ről használja a boot partíciót és a /boot fs-t is?Tudom, hogy vannak ilyesmi diszk klónozásra remekül alkalmas kész szoftverek, LiveCD-k, meg hasonlók, de szeretném ezt az OS saját eszközeivel megoldani. A tetejébe command line, mert grafikus környezet sincs.
Üdv,
--Trifo -
-
-
User_2
tag
nagyon köszönöm a válaszokat,
van egy-két scriptem, amit rendszeresen futtatok, eddig biztonságban éreztem magam, de aztán meg kellett tapasztalnom, hogy ha nem update-elem a környezetet, az idő túlhalad és magától elszaródik.
3.8 python volt fent, ennek support end-je ért el engem 03.31-n, csak csodálkoztam, hogy mi szaródik el, ha nem változtatok semmit - datetime volt a ludas.
erre most hétfő reggel a 3.10 is elcseszett valamit, ami eddig működött, pedig azt hittem venv-ben vagyok, de hiába. base python-t használ, és nem egy frozen változatát.a párhuzamosan telepített python verziókkal nagyon megszívtam néhány éve, mégegyszer nem próbálnám be, de lehet, hogy mégiscsak ez kell legyen az út.
conda venv-hez is telepíteni kell a gépre -és nem a venv-be -egy párhuzamos python verziót
csak miután telepítettem , azután tudom kiválasztani a venv-hez.
jól gondolom? -
-
-
válasz User_2 #41503 üzenetére
Megoldható, csak akkor ami a pitonra épül, az se fog frissülni gondolom.
Legegyszerűbb, hogy fogsz egy grafikus csomagkezelőt (KDE-n Muon, Gnome-on teszel fel pl. Synaptic-ot), kikeresed a megfelelő Python csomagot, és mind a kettő tud verziót zárolni. Amíg valami nem követel frissebbet, addig nem lesz baja.
De érdeme sutánaguglizni, mert vannak trükkök arra, hogy többféle Python is legyen fent, korábban itt is tárgyaltuk.Mutogatni való hater díszpinty
-
User_2
tag
megoldható-e Ubutnu 22.04-ben, hogy python-t ne update-elje automatikusan ?
de minden mást update-eljen snap-pel?van-e annyira összedrótozva linux és python, hogy a python stabilitást inkább jobb ha elengedem?
-
válasz tordaitibi #41500 üzenetére
20-asra, az nálam is elég kelletlen volt, de nem azért, mert annyival nagyobb a gépigénye. Valami ott nagyon el volt kefélve. Valószínű a Wayland integráció. A 22 minden tekintetben olyan szint, mint a 18.
Nincs olyan, hogy átugrasz verziót. 18->20->22
-
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Horgász topik
- EAFC 25
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Miért van szükségem négy darab Elektromos rollerre?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...