Hirdetés
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Saját memóriaszabvánnyal küzd a memóriahiány ellen az ASRock
- Házimozi belépő szinten
- 3D nyomtatás
- OLED TV topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple asztali gépek
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Szerencsére ezt sem tapasztalatam még

-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Régen én is mindig bezártam a böngészőt meg szinte mindent, ha játszottam, de 2020 és a 24GB RAM óta nem ... Elfér.
Sőt, van olyan néha, hogy a böngésző meg egyéb progik mellett két játék van nyitva. Volt olyan, hogy még War Thunderben a klántársakra vártam, addig Just Cause 3-aztam. Na akkor 12GB VRAM is megtelt
(RAM meg az akkori 48GB-ból meg olyan 28GB volt tele) -
Dragon3000
nagyúr
De az volt a vicc, hogy tényleg csak a facebook kezdő oldala maradt ott, amikor meg visszamentem a géphez kicsit be volt lassulva és akkor néztem, hogy elfogyott a ram
18 tabbal és külön messenger alkalmazással 8,2GB a ram használat, ha játszom, akkor a böngészőt amúgy is bezárom, ne terheljen semmit sem feleslegesen, pedig 32GB ram van a gépben. -
KROK640
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ugyan csak a messenger szokott nyitva lenni sokáig egy tabbal (bár néha göregetm a face-t is) de mellette másik 8 TAB, és WT nélkül jelenleg 7,2GB RAM foglalt.
De elhiszem neked, hogy ha úgyhagyom 1-2 órára képes betölteni memóriát. -
KROK640
nagyúr
Én is az SD RAM időszakban kezdtem, de szintén volt EDO RAMos gépem (Pentium 133, 128MB EDO, Voodoo 2, 8GB HDD, ISDN) is.
Nem szokott gondom lenni a 4db modullal, bár igaz nagyon kifeszíteni se szoktam, kicsit alacsoyabb órajel, nagyobb stabilitás a jelszó.
Kivéve az oldschool tuningos Athlon XP-nél, de ott elve csak 1 modult használok és az nem napi használatos gép. -
KROK640
nagyúr
válasz
üzenetére
Az elmúlt 26 évben rengeteg embernek építettem gépet (biztos, hogy 100+), volt több akinek többször is.
Úgy érzem, hogy a munkadíjam, részben egy olyan konzultációt is takar, ahol az ilyen dolgokra felhívom a figyelmét, hogy pár ezer felárért van normális VRM, meg amikor (példánál maradva) 32GB RAMot akar majd, akkor nem mindegy, hogy 32GB-t kell megvegyen (mert most spórol egy kicsit), vagy elég csak 16-ot?
Persze nem mindenkit lehet meggyőzni... De én megpróbálom.Egyébként 10400F-em van, 32GB RAMmal (már sikerült ezt is átlépnem nem egyszer) RTX 3060 12GB-val. Mikor a War Thundert elindítom FHDben full grafikán, akkor a nyitva maradt chrome (8-9 fül - a feladat kezelő szerint 2200MB-ot foglal így) + maga a játék simán becsavarnak 15,5GB RAMot, úgy, hogy közben a VRAMból is elmegy 8,5GB , de még marad tartalék is ... és a játék szépen fut egy Turbo OFFosd 10400F-el is...
Minden jót

-
Dragon3000
nagyúr
A gskill aegis is ilyen, ott aztán minden megfordult. A későbbi fejlesztés esetében meg szinte minden gyártónál lehetett azzal találkozni, hogy pl 2 évvel később vásárolt ram már más chipeket tartalmaz, ezért is volt mindig az ajánlva, hogy a régi ram elad és nagyobb vásárlása és továbbra is 2 modullal, eleve a 4 modul jobban terheli a memória vezérlőt és nehezebb összehozni pl 3200-3600 közti órajelet...
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Dragon3000
üzenetére
TL;DR: AM4en belul hatalmas kulonbsegek voltak azon belul mennyire volt egyszeru stabilizalni.
AM4 eseten volt harom platform es negy fo szeria. volt/van ket lapom egy harom ket CCXes CPUm amik compute celra (is) be voltak fogva. Kontrollnak volt meg 2 CPU, 2 lap es ket szeria memoria a csaladban (kb hasonlo eredmenyek, szoval nem irom).
1800X (legelso szeria) tenyleg iszonyatosan erzekeny volt a ramra. nem segitett, hogy akkor volt egy pont amikor elszallt a DDR4 memoria ar, en meg X99hez szant 4x8as Corsair Dominatorral mentem eloszor (azt talaltam a tobbihez kepest fele aron es ugy voltam, hogy a hatteremmel csak nem lesz annyira nehez).
Valtozok:
CPU [1800X | 3900X | 5950X]
MB [MSI X370 Titanium | MSI X570S Tomahawk Wifi]
MEM [Corsair Dominator Platinum 2666 4x8 (X99 platform, officially not supported) | Corsair Vengeance RGB Pro SL 2*2*16GB 3200 CL16 (AMD platform, officially supported @ 2666@1.2V) | Corsair Vengeance RGB Pro 2x2x32GB 3200 (AMD platform, officially supported 2400@1.2V / 3200@1.35) ]
(tap [CoolerMaster 1000 Silent Gold | Seasonic Focus 850 Gold | Corsair RM1000x (2019), szoval az kb mindegy, felsokategorias, stabil cuccokrol beszelunk]Lapokrol annyit kell tudni, hogy az X370 Titanium ugyan VRMre mai szemmel kozepkategorias, viszont memoriaillesztes szempontbol kb az X370 idoszak abszolut csucsa volt (feszszabalyozasban volt jobb). Meg ugy altalaban, X370 belul kb top4ben volt attol fuggoen, milyen featureok kellettek.
Az X370 Titanium egy platform korai lap, az X570S a platform kb legutolso highend/enthusiast lapja volt. South Bridge tudott melegedni, de itt az elejen multiGPUztam csendre hangolt (sajat epitett vizhutessel) ami nem segitett.
Memoriaknal a 2x2x ket kitet jelent, 4x egy kitet.
Van OC hatterem es valamennyire ertek az architekturalis reszhez (beleertve a memoriailleszteshez es a kesleltetesekhez).
1800X iszonyatosan haklis volt, amin nem segitett, hogy a Dominatorok korai X99 DDR4 tuningramok voltak. JDEC standard 2133mon volt stabil. 2400on 48oras command line memtestet birt, de abban a pillanatban, hogy nekialltam virtualizalni, 15 percen belul szetverte a virtualizalt Ubuntukat. Probaltam az MSI X570al, alig volt jobb a helyzet (memvezezlo a CPUban). XMPvel a memoriak be se bootoltak, de figyelembe veve, hogy 2400on is sikeresen foztek magukat, inkabb nem eroltettem.
3900X out of the box ment az X370 es az X570S lappal JEDEC defaulton a 2*2*16GB Dominator SL kittel. Igazabol a ket lap kozott nem volt kulonbseg amig az ember nem nyitotta ki a gephazat (es eltekintett attol, hogy a PCIe illesztes sebessege valtozott. XMPt nem probaltam.
5950Xet csak az X570Sel probaltam. 2x2x16 JEDEC ok, XMPt nem probaltam (stabilitas kellett). 2x2x32 JEDEC ok, XMP ok, 3200on mennek szepen es betonstabilan. 128GB ugye itt a platform hatara (meg egyszer, reszben compute). Annyi, hogy ekkora orajelen kaptak egy ventit mert csendes a gep es messze vannak a hazventik (CoolerMaster HAF 700 EVO ~500 rpm koruli ventikkel es epitett vizzel), de igy minden szep es jo.
Fun fact: X79en probaltam 4x8+4x4 ket kulonbozo kittel, ott (JEDEC speedet hasznalva) booting sem jutottam el. Mindketto szepen ment JEDEC XMPvel magaban kulon-kulon, es a fesz megtolasa sem segitett
. -
Gyuri27
félisten
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ja hát arról a lap gyártó nem tehet ha chipet cserélnek és ugyanaz a név. Ennek a Corsair volt nagy mestere.
Lapok manuáljában ott van melyik szériás proci melyik rammal kompatibilis. Ha nem úgy van akkor lehet fordulni a lap gyártójához bizalommal.
Az hogy nem tesztelték minden ramot az evidens. Nem jelenti azt, hogy nem fog menni. Csak a tesztelés a szopás az useré. -
Dragon3000
nagyúr
A qvl semmit nem ér, az annyit jelent, hogy egy alaplappal egy cpu-val és egy rammal vagy kittel ment a gép. Hány olyan eset volt, hogy a qvl-ben szereplő rammal is gondok voltak, mint ahogy a qvl-ben nem szereplő is gond nélkül üzemelt. Akkor a gagyibb szériák esetében össze vissza cserélhetik a felhasznált chipeket, így az is előfordulhat, hogy veszel két ugyanolyan kitet és más chipeket használtak és máris nem megy még 3000-ren sem a 4 modul... 200ge/2600/2700/3600/4300ge/5700x/5800x3d, 5-6 különböző kit, x370/x470/5-6 féle b450/b550 alapján, illetve a topikokban mások tapasztalatai alapján...
-
Gyuri27
félisten
válasz
Dragon3000
üzenetére
Am4-en vagyok, volt 1200, 1600, 1600af, most 4500, semmi gondom nincs megy a 3000, 3200. Egyik kit aegis 3000, másik 3200. Ott a qvl olyan ramot kell venni ami benne van, vagy valaki értelmes már kitesztelte.
Ddr2 időkben sok lapnak gondja volt ocz ramokkal, főleg az 1066-al, Corsair egyes verzióival pl. Akkor se tudtál bármit bármi mellé rakni. Persze jedec szabvány szerinti értéken akkor is ment. Ráadásul ha dc-t akartál a chipek szervezésének ugyanolyannak kellett lenni. A lényeg továbbra is az, hogy azért van a qvl. Mindegy, hogy ramról van szó vagy ssdről. Abba is futottak bele páran. Aztán kiderült, hogy nem a lap manuálja szerint lett vásárolva. Erre mondjuk, hogy ha a kacsa nem tud úszni nem a víz a hülye. Egyébként annó is most is a 4 modul gondját legtöbbször némi kézi hangolás megoldja. Ettől függetlenül csak azt írom sokadjára ott a manuál. Ott az internet. Nem a 90-es években vagyunk. -
Dragon3000
nagyúr
Ddr2 és ddr3 esetében akár különböző márkájú ramok is gond nélkül mentek együtt. Az am4 esetében volt olyan is, hogy nem kit lett véve, hanem két ugyanolyan ram külön és azzal is gondja volt. Ez mellett 4 modul esetében kérdéses a magasabb órajel, az intel valamivel kevésbé érzékeny erre, mint az amd. Nem kell tuning, de azért az amd esetében a 2400MHz a 3200-hoz képest is durva teljesítmény veszteséggel jár, de szerintem intel oldalon is, így min 3200MHz kell, de még 3600MHz esetében is lesz teljesítmény különbség játékok esetében is.
-
Gyuri27
félisten
válasz
Dragon3000
üzenetére
SD RAM óta az iparban vagyok. Ddr1-től már lehettek gondok a ram kezeléssel, illetve körültekintően kellett választani ha az ember négy modult akart használni. Ez mindig is így volt. Kivéve mikor drága volt a ram és fel sem merült a négy modult használata. De ha jól választ az ember, lazít az időzitésen akkor nincs gond. Akkor se ha jedec szabvány szerint mennek a ramok. Ez ennyi. Ráadásul ma már van támogatási lista nêgy modulra, órajelre és tudja az ember böngészni. Anno ilyen nem volt (net se).
Én is négy modult használok. Mert egyszerűbb és olcsóbb volt. Muter netes gépépen is 4 modul van. Intel és (b150) konfigból az maradt a lap halála után. Ott is ment probléma nélkül, 520-ba is megy. Brand gépben voltak 4x4 és szotyi árban vettem. Miért adtam volna ingyen tovább? Hiszen neki elég a 16, nem kell több. Nem kell 2x8 magas freki, tuning. Mennek 2400-on és csók. Itt jön ki, hogy mikor előre gondolkozik valaki az pénzt spórol. Ezért is nem vettem használt 8-9 éves lapot 10k+-ért + posta. Mert az MSI night elf nem volt szar lap és mégis megdöglött.Sőt edo ramom is volt.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
üzenetére
A gondolatmenettel az a gond, hogy ha adott összegért az egyik többet ad, akkor miért választanád a gyengébbet? Lényegtelen, hogy most amd vagy az intel a jobb adott összeg esetében. Persze mindkét esetben lényeges, hogy ne rendelkezz a rosszabbhoz tartozó alaplappal, mert ha az megvan, akkor megint más az egész. A 16GB vs 32GB ram részhez, már ma is van több játék, ami kifut a 16GB ramból és egy 10400 szintű cpu mellett is teljesen jól fut, 3200MHz cl16 32GB kitek meg vannak boltban 30e alatt is. A 2 slot vs 4 slot meg próba kérdése, mert amd esetében is ajánlottabb a 2 modul használata, mert sokkal kevesebb szarság van vele magasabb memória órajel esetében, mint 4 modulnál.
-
törölt tag
Hát nem egy malomban őrlünk. Elengedem, haladjunk tovább fiúk. Mert hiányzik a beszélgetésből valami, ami már nem is lesz meg.
De azért magadban, otthon átgondolhatod, mennyi ilyen full alap gépnél tudod rábeszélni annyi pénzért ramra, mint amibe az alaplap és cpu összesen került. Ugye ugye.
Köszönöm, sziasztok!
-
KROK640
nagyúr
válasz
üzenetére
Na pont ez az ... Hogy az ilyen a 2 slotos lapot már eleve 16GB RAMmmal veszi, és persze sok játszani is akar vele... de ha nem is, azért mostmár elmondhatjuk, hogy 16GB RAM nem valami sok. Szerintem 2-3 éven belül a sima netezéshez is erősen ajánlott lesz a 32GB, de játékhoz egészen biztosan. Játékra már tavaly sem építettünk 32GB RAM alatt gépet, és lassan már a 64GB sem ördögtől való.
-
törölt tag
A tesztben ott volt nincs gpu bottleneck. Nem fogta meg a vga a cpu-t.
Segíts, mit csinálnak otthon egy alap, 20e forintos 6 magos amd procival, amire nincs plusz 10 másodperce, ha mondjuk 10400F-et választ, ami szerinted 20-20%-al gyengébb, erősen többszálas tevékenység közben?
-
törölt tag
20e lap, 20e 6 core proci, 20e 16gb ram. Valamire való 32gb-os kit 35, de inkább 40e, már azt sem fogja választani, mikor össze rakatja a gépet. Erről beszélünk itt. Mikor lesz ez a gép 32gb-ra vagy többre bővítve, és miért? Milyen előnye lesz a 32gb ramnak pár év múlva, mikor egyszerűen elfogy a proci?
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
üzenetére
Azért szerintem nem ezerből egy ez a 4 modulos téma. Ugye mindenki kettessével pakolgatja a RAMokat mert jajj DC ... na most a 2 slotos lapnál ilyenkor a bővítés meg van nehezítve. mert csak cserélni tudod, a régi sokszor a nyakán marad, és egyszerre kell a nagy kapacitást kifizetni. Ez mindenkit érint aki nem akar egyúttal gépet is cserélni. Persze lesz, aki rá lesz beszélve ekkor már a gép cserére, mondván már amúgyis gyenge ... és megint az olcsó válik drágává.
-
törölt tag
Vagyis erősen többszálas szintetikus tesztekben mérhető, játékok alatt és napi használatban nem. Ismét egy komoly különbség, hasonlatos a 4 ram slotos alaplaphoz.
Persze lesz akiben felmerül hogy milyen jó lenne belerakni még 2 modult, ezerből egy.
Igazából neked mindegy, akkor is úgyis amd, ha jól értem?
-
KROK640
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Szerintem ez sokszor felhasználás kérdése is. De jogos, viszont alapvetőnm a szál számokra gondoltam.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Na igen, itthon még plusz adó is van rajta. És ha emellé még lapot és RAMot is akar venni az ember, akkor már eléggé érdemes inkább AM5 irányba fordulni.
És ja, ennek fényében a használt 10600K (annak aki LGA1200-on van) sokkal jobb.Nem is tudom mit gondolnak, hogy majd milyen CPUkat cserélnek le vele az emberek? A 10100F-eket? mert másra nem lesz különösebben jó, ilyen áron meg senki nem akar majd új belépő lenni LGA1200-on.
-
Dragon3000
nagyúr
Azért azzal jó tisztában lenni, hogy a HT kb 20% pluszt az SMT meg kb 30% pluszt jelentett, így sehol nem kellett volna duplaannyi maggal operálnia az intelnek. Ha az ipc és az órajel azonos a két esetben, akkor a 6C12T összességében gyengébb lesz, mint a 8C8T megoldás, mert a plusz 6 szál nem hozz annyit, mint 2 teljes értékű mag.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Robitrix
üzenetére
Eleve nem is értettem, hogy a 8-9th genből minek vették ki a szálasítást? Ok, hogy az alsó és középső osztályban kaptak plusz két magot, de 8thben csak az I7-ben volt HT a 9th genben meg csak az I9-ben. (igaz ott a I7 6C12T-ről átlépett 8C8T-re, amivel összességében még vesztek is el szálak)
Ráadásul az AMD SMT-vel operált, vagyis midnen magra két szál jutott, tehát az Intelnek kétszer annyi valós maggal kellett volna operálnia, mint amennyit az AMD kínált.
-
Gyuri27
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Nem erről volt szó. De azt el kell fogadni hogy nálunk csóróbb vidékek is vannak a földön. Egyébként ez a proci nálunk is kb ennyi. Persze ez is drága. Max a felét éri.
-
Gyuri27
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Win 11 kompatibilis. Amúgy meg miért csak ennyi? Egyébként ez melyik országban van?
-
Meg is jött az AMD újracsomagolt válasza! 40 USD.

-
zebra_hun
veterán
válasz
noPublicFG
üzenetére
Nem kimondottan az a lényeg benne.
Ki nem állom amikor értelmetlen viták alakulnak ki, és ilyen "lealázza" stb jelzőkkel megy a diszkurzus.
Egy 10400 erőben elmarad, de a játékokban a fürgeség dominál, és fel lehet hozni szép szintre.
Jelenleg nincsen 10400 procim, így már nem fogom normálisan tesztelni (nem is akarom)
A CPU Szim sor pedig elég jól megmutatja GPU függetlenül is, noha nem egy labor mérés.
Anno sok 10700-11700k eredményeit übereltem azzal a 4120C14-gyel. Persze játékokban, hiszen az I7-ek erősebbek.
Régi méréseim tárhelye megszűnt, így nem maradt fenn szinte semmi.
A CPU Szim sorra pedig itt egy kis magyarázat:10400f / 1080Ti 2038-2050 MHz-re tuningolva:

13700k / 1080Ti 2038-2050MHz-re tuningolva:

Ez a "Maxed Out" (Minden ami létezik beállítás a maximumon), látszik hogy a 1080Ti, 95 FPS-t ér el. Igen, ez a 1080Ti mérése (GPU Limit)
De itt "CPU Game" néven van ami ott CPU Szimuláció, azért a 13700k picivel erősebb a 10400f-től. Nem véletlen teszik be a jobb bench-ekbe a CPU részt.
Tudom, tisztában vagyok vele, hogy CPU-t csakis GPU nélkul lehet mérni, azaz 720-on, vagy akárhogy, csak ne legyen GPU limit.
Játék verzió a FH5 esetén lényegtelen, nem változott a bench az évek alatt.De amivel kezdtem, a lényeg az ilyen lealázza kijelentések feleslegesek.
Ahogy ma is, a mostani HW-ek esetében is. Ilyen beszédre semmi szükség.
Témához annyit, hogy akinek nem tetszik, nem veszi. Én sem fogom, egyszerűen nem reális ma az ennyiért.
10600k-t néha aprón 25e Ft-ért lehet bezsákolni, az kb. ue. -
-
zebra_hun
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Leirtam, cpu szim
-
zebra_hun
veterán
5600 vs 10400 témához.
Gyorsba rákerestem pl a forza 5-re, hát a 10400 a lent mutatott 4100CL14-gyel igencsak "alázza" (inkorrekt egy szó, így idézek a ph-ról)CPU szim-et kell nézni, mivel msaa 8x vs eredeti 2x. Főleg a min fps-t.
5600:
10400:

Az én tesztem a jó, hiszen az alap senkit sem érdekel. 4100C14 meg bárkinek elérhető, aki kicsit is jártas a BIOS-ban.
10600k-val meg még jobbakat tudok mutatni, hiszen ott már a proci is tuningolható.
Jelenleg 10700k van, azzal meg a mostani procikat hozom. De az ide off, hiszen 8 magos. -
Gyuri27
félisten
-
Sinesol
veterán
De most ez mennyire eletszerü, hogy komolyabb anyagot neten küldesz tv-re? Azert van rajta több HDMI, hogy rakösd a PC-t, hazimozierösitöt, stb.
Valahogy latom az okat, hogy miert nem foglalkoznak különösebben a netes kepessegekkel, max akkor lesz növekedes, ha a Netflix, youtube igenyli. -
Robitrix
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
ja már látom is.....
- ööööö valaki meg tudja mondani, hogy 48-as raktár bázison az az öreg raktárépület a telep végében mi van bennt? én már 5 éve nem voltam arra.
- Nem főnök de utána nézünk......
kicsit később
- kiderült főnök 378 ezer 574 darab régi alaplap. A mennyezetig tele van rakva a raktár 6000 négyzetmétere. valahogy ott felejtődött. kinyitottuk a raktár ajtót erre több raklapnyi rögtön ránk dölt..
- Banyek, ha ezt a részvényes megtudják engem kinyírnak..kiherélne, aztán felnégyelnak majd még jól ki is rúgnak.... majd ráfogom az elődömre...... ha nem veszik be majd hagyok az utódomnak 3 borítékot... esetleg az asztalban.....
De ne adjuk fel a reményt. Mit tudnánk még hozzá adni 14 nm-en?
- Háttt.......ööööööö...... izééééééé.
- Ok veled is csak többen vagyunk.... de üzemképes még a 14 nm-es FAB 29-es?
- őő úgy tudom igen, de két éve bezártuk.....de mindent otthagytunk. túl drága lett volna a cucc elszállítása.
- ok, akkor szóljanak gyorsan, hogy gyártsanak le 400 ezer darab 14 nm-es valamit... majd adunk neki valami új nevet......
így lehetett.....
-
Dragon3000
nagyúr
-
Soderes
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Így van.

-
Robitrix
senior tag
AZ AMD szálasítása sokáig jobb volt, mint az intellé. Azért a 10. gennél vissza kellett hozni az intelnek a szélasitást, mert igen csak rájuk vertek már az AMD procik össz teljesítményben. Remekül dolgoztak a maguk korában az Intel 4/4, 6/6, 8/8-as CPUk a magas órajelükkel csak jöttek az egyre jobb Ryzenek így visszahozták a szálasitást, Azért egy 8/8-as CPU össz teljesítményben nem verseny társ egy 6/12-esnek. Főleg egy 6/6-os. az AMD jobb volt szálasítása egyszerüen hatékonyabb volt. . Ezért mondjuk egy ryzen r5 3600 ami egy évvel korábbi(2019 q2) mint a 10400f(2020 Q2) egy magos teljesitményben fej-fej mellet voltak, de amikor szükség lett az össze magra és szálra az Ryzen hülyére verte az intelt, 6 mag 12 szálon hajva nagyjából 40-45 %.kal erősebb volt az AMD már.
-
ricsip
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Dell Inspiron széria volt 2018/2019 környéken, jaja 10/100-as port, mert "hülye vagy, ha nem wifit használsz!"

De ugyanez megvan HDMI kimenet témában is: direkt lebutították az egyik Vostro szériában a HDMI kimenetet, h. 720p feletti felbontást ne engedjen ki, hiába HDMI 1.4 szabványú, ami hivatalosan tudja a 1080p-t is. Valami eldugott rész-képességet el lehet távolítani a HDMI feature listából, amitől alkalmatlan lesz 1080p-t kiadni, de a HDMI 1.4 tanúsítás még nem lesz tőle érvénytelen, így nem perelhetőek. Valami nagyon eldugott specifikációs PDF 120. oldalának legalján meg van egy apróbetűs sor, h. a max. kimeneti felbontás 720p, és csók! Sehol máshol nem szerepel ez a korlát, minden más doksi csak azt írja h. HDMI 1.4, így a paraszt naívan azt hiszi h. ó ez elég lesz a 1080p-s monitoromhoz! Hát nem!
Igazi g.ci mérnöki bravúr, látszik rajta h. energiát tudást és pénzt öltek bele h. így megnyomorítsák. -
Volt régen egy elég nagy botrány, én is belefutottam hogy i7 procis (aszem 7gen?) Dell Inspironba 100-as lan került, én meg már vissza akartam küldeni amikor a support írta hogy a wifi használatát részesítik előnyben és az átlag user igényt lefedi a 100-as lan...oké szóval én vagyok a hülye...
Vicces egyébként hogy kínai low end alaplapokon is már gigabit van igaz valami 20 éves realtek 81xx széirás. -
Soderes
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
De mikor ki kell tenni a logókat (HDMI, DTS stb.) azokon nem. Licensz 1 dollár mindegyiken.
Azért lehet, hogy a 4K streaming 100/100-n okés, de a 8K már biztos nem lesz az.E.Kaufmann : A Tibi és a Linux mindent visz!

Főleg ha HDR. -
ricsip
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
A direkt 1:1 UHD RIP az meglepően sokszor 90Mbps-es, vagy a közelében van.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Szerintem meg bőven gyártanak még, mert nagyon sok hely van, ahova nem kell gyorsabb és spórolnak vele 1 centet, milliós vagy 100 milliós tételben az is elég nagy összeg, illetve a tv-k esetében, amilyen gyenge szar hardver van benne, nincs értelme, hogy foglalkozzanak vele.
-
ricsip
addikt
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Szétszedve a tv-t valószínűleg a különálló realtek csip valóban 10/100-only, és bámulatos h. az ilyen őskövület szarokhoz még van működő linixos driver 2025-ben. Bár valószínűleg ezért fut 2.6-os kernel (vagy max valami 4.x-es) minden smart csili-vili felület alatt.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Én meg nem hiszem el, hogy gyártanak még csak 100-as chippet, szerintem kibacásból letíltják a gigabitet vagy csak nem kötik be a 4,5 és 7,8-as lábakat
-
Dragon3000
nagyúr
A legtöbb gond nélkül megy úgy is, 90Mbps bitrate esetében szokott gond lenni, de ott a wifi, azzal gond nélkül megy, illetve lehet venni usb to lan megoldást, ha mindenképp kell a vezetékes megoldás és még mindig marad 1 millió ember közül 1-et érint, a gyártók meg leszarják a kisebbséget, mert ott a wifi, ha nem tetszik a 100-as lan...
Itthon nem tilos letölteni a tartalmakat, viszont megosztani igen, így a torrent miatt igen elvihetnek, hiába vetted meg. -
ricsip
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Meg mindenkinek, aki UHD rip-et akarna nézni NAS-ról. Mielőtt elkezded a demagóg dumát, ott van a polcon a (sok) pénzért megvett fizikai kópia is.
Vagy a másik vitatkozós téma (vita van, végleges megoldás nincs), amikor a film nem jön ki idehaza magyar forgalmazótól (jelzem a bluray / uhd piac beszakadásával idehaza kb. megszűnt a hivatalos lehetőség megvenni a filmet amit otthon korlátlanul akarsz nézni havi előfizetési díj nélkül): megveszem külföldről a magyar szinkron nélküli lemezt. Aztán nkorról leszedem a magyar szinkronos változatot, és azt nézem. Elvihetnek érte? -
-
Soderes
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Az is egy szép történet.
Főleg úgy, hogy sok tvben még csak 100 csati van. -
E.Kaufmann
veterán
A hálózati eszköz gyártóknak is éghetne képletesen, hogy még mindig az 1Gbps az alap, nem a legalább 2.5, valamint az MT7621 és hasonló ősi chippek használatáért is egy halom újabb routerben. Most jött el ez az idő az egyik nagy procigyártónál.
Mondjuk legalább a Linux kernelfejlesztők már unalomig ismerik minden intim titkukat ezen hálózati chippeknek
-
hokuszla
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
még inkább monitor, egér
utána jön csak táp majd alap lap -
KROK640
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
"erre végül vett egy 16GB-os modult 2666MHz cl22-es időzítéssel, mert az 500Ft-tal olcsóbb volt
" --- jah, ezt én mai napig heti szinten élem meg ... 
-
Dragon3000
nagyúr
Nem kimondottan a drága szegmensre gondoltam, de nagyon sok ember úgy áll ezekhez, hogy jó lesz az is, olcsóbb volt 1500Ft-tal, aztán meg döglik vele az egész gép
Volt egy félgép amit ismerősnek adtam el, linkeltem neki több bolti lehetőséget ram terén, akkor még a 16GB bőven elég volt mindegyik játéknak, így 16GB kit 3200MHz cl16 ramokat küldtem neki, erre végül vett egy 16GB-os modult 2666MHz cl22-es időzítéssel, mert az 500Ft-tal olcsóbb volt
-
KROK640
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Igen, 15 év vagyok vele úgy, hogy meg a tápegység a másik amin nem szabad spórolni, ehhez képest az utóbbi időben sorra lepnek meg az olcsó tápegységek pozitívan. Ettől persze még nem ajánlom őket egyelőre, csak kezd az az érzésem lenni, hogyha minden igaz, akkor ma már annyira nagyon nem lehet melléfogni...
-
KROK640
nagyúr
Egyetértek. Az alaplapnak a nevében benne van, hogy ALAP. Ez az amin nem szabad spórolni, maximum ésszerű keretek között! (minimum B-s lap)
Arról nem is beszélve, hogy az alaplapot a legnagyobb macera kicserélni a gépben."Mindig az olcsó a drága." --- igen, de erről sokan hajlamosak megfeledkezni.
-
Soderes
senior tag
Ez egy önbeismerés.
Ennyire rosszul megy az Intelnek.Rossz útirány, rossz vezetés, hibás döntések és arrograncia vezetett erre az útra.
Nekem a pofámról leégne a bőr, ha én lennék az Intel helyébe.
5 éves CPU, ráadásul 200 dollárért.Muszáj volt a Pentium nevet kinyírni? Kérdem én.
-
Gyuri27
félisten
Ez az egyik szempont. A másik a vrm kérdése. Nyilván nem kell 14 fázis. De azért 4-6 normális min és hűtés rajta lehetővé teszi hogy pár év múlva tudj mást rakni bele (és mondjuk nem döglik meg előtte a legolcsóbb és kevés vrm).
A chipset kérdése is ugyanez. Nem kell Z-s lap se q, de egy b illene. Másik oldalon se szoktuk javasolni a belépő chipseteket. Jelentősen több szolgáltatás egy egy cipsettel felfele.
Ahogy szokták mondani. Mindig az olcsó a drága. -
KROK640
nagyúr
válasz
üzenetére
Nyilván egy ilyen alap gépnél nem. Bár pont az ilyennél tudna mégis jól jönni, mert low endben szokott az lenni, hogy olcsó lap, és akkor teszünk bele 2db 8GB-os RAMot, mert azon is spórolunk oszt cső. 1-2-3 év múlva meg lehet vakarni a fejet, hogy mennyivel egyszerűbb lenne mellépattintani 1db 16-ost / 2db 8-ast, mint most kiszedni a régit és egybe kifizetni 32GB-ot. Az eset amikor a spórolásra való törekvés mitt lesz drága.
Ez elég érdekesen hangzik.
-
Gyuri27
félisten
válasz
üzenetére
Egyszerű. Bemész a boltba és mit kapsz adott pénzért. Kutyát nem érdekli a többi.
De 200 dolláros áron kapsz am5-ös procit is. Mondjuk ezt is irtam már.Na várjál. A proci 200 dodó. Az alap konfig? Vagy attól lesz az, hogy ilyen kehes lap van csak a 200 dolláros proci alá?
Igaz a 4 slot csak elrontná, mint a vrm hűtés is. Hangkártya kell rá vagy az is felesleges?
-
Én szándékosan választottam 4 ramslotos AM5 lapot, abból ugyan a legolcsóbbat (bár ezt is drágának éreztem). Ha tehetem akkor nagy gépnek csak ATX lapot választok, annál horrorabb nincs amikor bővíteném valamivel vagy ki kell próbálnom valamit és nincs hova dugni. Hozzáteszem lehet elkényelmesedtem a sok ws/server és hedt cucc után.
Az tény hogy AMD-nek gyengébb DDR5 IMC-je, nem is kicsivel. Nem kezelhetetlen a dolog de jobban oda kell figyelni mint Intelnél. 4 ram kezelése problémásabb, nálam ugyan 4 megy alacsonyabb feszen 6000-ren de csak single rank modulok az meg nem terheli le. Jó öreg x99 eszembe jut amikor 8 rank-ot kezelt csatornánként itt meg 2 rank is problémás ryzeneknél ha húzni akarod. -
törölt tag
Egy most piacra kerülő proci árát hasonlítod egy 5 éve piacon levőhöz, ha mondjuk az 5800X-et nézem. Gyorsan be fog állni ennek is az ára. De ez megint egy olyan infó, amivel tisztában vagy.
Az irodai lap megint egy olyan összehasonlítás, aminek se füle, se farka, azért mert egy lapra 4 ram slot kerül, nem lesz gamer. Nem véletlen nem reagálsz már zsinórban több hsz-en keresztül arra, minek is egy ennyire alap konfigba 4 ram slot....
Nem szeretem se a kékeket, se a vörösöket. Ez nem erről szól. És vicces hogy pont Te beszélsz márka szeretetről, aki olyan előnyöket keres az amd mellett (4 ram slot) aminek nincs értelme.
Amd procis laptopom van, amd procis desktop gépem, amd procis a meló gépem. Nem ér röhögni a GTX 1650-en, úton van a Quadro a gépbe

https://www.3dmark.com/cpu/2853723
-
komi77
senior tag
Mekkora piaci stratéga az Intel. Ez amolyan kettőt fizet felet kap akció. Mennyit ihattak vagy mit szívtak a terméktanács döntéshozói mikor megálmodták ezt? Milyen jó móka lesz nézni ennek a procinak a tesztjeit a mobiltelefon tesztek között. Zseniális húzás
. Lehet, hogy vissza jönnek a kazettáról betölthető programok is? Netán nagy seggű katódsugárcsöves monokróm monitorok is lesznek? Most már egyre inkább kezd érdekelni hová indult Intelék szekere. A nosztalgia része még be is jön, az áron még lehetne faragni. Mondjuk hűség akció keretében ingyen is adhatnák a több tíz éve Intelt vásárlóknak
-
KROK640
nagyúr
Igen, nagy előrelépés lenne, csak akkor már nem biztos, hogy ebbe a B-s lapba kellene beletennem (noha elvileg megy benne), meg akkor rögtön kéne egy AIO, és ahogy mondtad, használtan is igencsak drágák.
Az I9 ára, (esetleg új lap), plusz AIO, és a mostani félkonfig ára már AM5 oldalon is elég komoly választási lehetőségeket kínálna. -
KROK640
nagyúr
"De öszinten szolva 4-5 evig tuti elvagy, ha veszel barmelyik oldalon legalabb egy közepkategoriat" --- ez így van. Mióta lelassult a fejlődés (2010-es évek) ez abszolút helytálló.
A 10400F-em 5 éves, és eredetileg 3-4 évre szántam, de tavaly azt mondtam, hogy bőven elvagyok még ezzel a CPUval. Majd szerintem olyan 2027 elején felülvizsgálom megint, hogy kell-e fejlesztenem. Szerintem azért addigra lassan kelleni fog, hiszen 7 éves lesz már akkor a gép. -
Gyuri27
félisten
Nem kell gémer lap. De azért egy B-s lap, borda a vrm-en 3-4 fázisnál több az sose árt. És most nem az okos világitós dolgokról beszélek. Ahogyan irtam, legyen választék.
De te is csak magyarázod azt amit nem lehet.
Szóval ha kijön ez a proci szaladhatsz is a boltba. Fasza proci, lap is van hozzá.
-
Sinesol
veterán
Mert mit szamit az irodai lap? Nekem gamer lapom van, nem is a legolcsobb, de a funkciok nagy reszet sosem hasznaltam ki, ahogy barati körben se hasznalja ki kb senki. Az volt egyedül fontos, hogy több m2 legyen benne, meg mini itx. A vilagitsst is azonnal offolom bios-ban mert zavaro. Korabbi lga 1150 lapom irodai darab volt, sosem volt vele semmi gond, hisnyt sem szenvedtem vele.
Öszinten szolva erosen tulhypeolt ez a gamer dolog, valahol a Crosshair körül kezdödik az, ami valoban jelentös pluszt ad az irodai deszkakhoz kepest. Alatta sokszor csak fancy nevü audio van, ami kb ugyanaz, mint irodain, meg 20 usb a 8 helyett, ami mar amugyis sok, jah majd elfelejtettem hogy nagyon fontos ergèbè is van…
-
Gyuri27
félisten
válasz
üzenetére
Bocs intel proci az 200 dollár. Ami szárazon 66k. Itton kb 75k a proci.
Illetve itt az a kérdés, hogy van miből választani vagy nincs? Nincs miből választani.Ha amd-re célzol. Egy 3600 is meghálálja a normális lapot ez nem is kérdés.
Az én 4500-am köszönöni szépen normálisan megy 4 modullal.Persze szeretheted a kékeket. Csak ne add elő, hogy teljesen renben van egy 14nm-es magos prociért 70k körüli összeget kérni. Mikor a konkurenciánál és ázon belül is van jobb. És azt se meséld el, hogy milyen jó, hogy irodai alaplap van csupán alá.
Ez a tipikus inteles parasztvakitás.
-
törölt tag
"szóval szeretnél még valamit?"
Igen, köszönöm a kérdést. Minek is egy full alap, 20k alaplap és 20k procis gépbe négy ram slot, azon kívül, hogy erre hivatkozva tudj különbséget tenni?
Látom magam előtt a boldog 100e forintos gép tulajt, aki elalvás előtt széles mosollyal igazítja meg a párnáját, hiszen az ő gépébe bele lehet pattintani a 4 modulos 128gb-os ram kitet, 234e forintért!!!!

-
Sinesol
veterán
Olyan oriasi különbseg azert nincs, munkara ha jol emlekszem erösebb is az Intel, WQHD-n es fölötte meg szinte mindig hamarabb van gpu limit, mint cpu limit, mar egy 5000-es szeria is eleg magas felbontasra böven. Persze ha low felbontason jatszol, akkor kell az erosebb AMD cpu, habar azert nekem nehez megindokolni az X3D árazast, de van akinek megèri azzal egyutt is.
Asszem mindket oldalra jön meg egy f.ngreszeles jellegü következö cpu gen, aztan uj platform. De öszinten szolva 4-5 evig tuti elvagy, ha veszel barmelyik oldalon legalabb egy közepkategoriat.
-
MrT
csendes tag
És lesz hozzá friss iGPU driver is vagy marad a legutolsó több évvel ezelőtti?
-
KROK640
nagyúr
Nekem nem tetszik ez a heterogén cucc, pláne újabban, hogy a Hyper-Threading meg fel van áldozva mellette. Az oprendszer is nagyon örülhet neki, a ringbus is plusz probléma forrás lehet.
És igen, én is hallottam, hogy még az LP magokat is hozni akarják, csak tényleg nem tudom mi a francnak? Asztali tök elég lenne P mag meg HT... esetleg 2E mag arra ha valaki csak fórumozik
Na mindegy, ez egy plusz ok egyébkéntarra, hogy a következő gépem AMD legyen, az állandó foglalat változtatások mellett.Ha valamelyik vadi új CPU-t jelentették volna be LGA1200-al, annak nem csak, hogy sokkal jobban örültem volna, de elgondolkodtam volna azon, hogy legközelebb csak procit cseréljek, ne átmenjek a konkurenciához.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
200 u$d most 66 ezer ft. Annak a fele 33K. Nem jártam olyan messze az igazságtól ... Pláne annak fényében, hogy a sima 10400-bóél a tálcás is 45K az Iponon ... (A boxos 10400F meg 43K).
-
KROK640
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Az viszont igaz
Fele annyiért eléggé bestbuy lehetne
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core I9 12900KF - 16mag/24szál - Új, bontatlan, 1 év gari - Eladó!
- Intel Core ULTRA 9 285K +32GB 7600MHz Patriot Viper XTREME 5 DDR5 kit! (Bolti ár: kb 600ezer Ft!)
- AMD AM5-ös procik
- Intel Core I7 12700F - 12mag/20szál - Új, bontatlan, 1 év gari - Eladó!
- Intel Core I7 13700K - 16mag/24szál - Új, bontatlan - Gari 2028.02.02. -ig - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.
Ezekért is járna a tasli. Éppen a W11 minimum egy már szintén magárahagyott GPU családdal. Linux alá végül is mindegy, csak sokaknak majd Windows alatt kell majd copni vele.

Mire használod?

. Lehet, hogy vissza jönnek a kazettáról betölthető programok is? Netán nagy seggű katódsugárcsöves monokróm monitorok is lesznek? Most már egyre inkább kezd érdekelni hová indult Intelék szekere. A nosztalgia része még be is jön, az áron még lehetne faragni. Mondjuk hűség akció keretében ingyen is adhatnák a több tíz éve Intelt vásárlóknak
Fele annyiért eléggé bestbuy lehetne