- OLED TV topic
- iPad topik
- Apple notebookok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Friss fejlemények helyezik új megvilágításba a leégő tápkábelek ügyét
- Milyen házat vegyek?
- Változik a CPU-k csomagolása az EU-ban
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
RR-13
őstag
válasz
Zsolt,72 #718 üzenetére
Igen 2025. február 01. napjával változott mindenkinek, aki cseréltet, vagy pótoltat személyit, annak a postai (ajánlott tértivevényes levélben történő) küldésért 2.000 Ft-ot számolnak fel, akkor is, ha a csere egyébként díjmentes volt.
És a lakcímkártya postai kiküldésért is 2.000 Ft-ot számolnak fel. (gondolom online pótláskor, mert azt személyesen át lehet venni azonnal)
-
DarkByte
addikt
válasz
Zsolt,72 #701 üzenetére
Félreértitek. Ingyen van a csere. (60 napon belül legalább is biztosan) Azért kell 2 ezret fizetni ha nem akarsz másodjára is bemenni és postán kéred hogy kézbesítsék.
PitLee: pff, akkor inkább nem írok semmit mert úgy látom ügyintézője válogatja hogyan tudja mi lehetséges.
[ Szerkesztve ]
-
-
PitLee
őstag
Szelfis azonosítás kicsit másképp
-
PitLee
őstag
Az árak lehet változtak, de a normál csere továbbra is ingyenes ha jól olvasom.
1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról
https://njt.hu/jogszabaly/1992-66-00-00"36/A. § (1) A személyazonosító igazolvány kiállításáért, pótlásáért igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni, kivéve
a) a korábbi állandó személyazonosító igazolvány érvényességének lejárta miatti új okmány igénylésekor,
.
.
.
"Nem hivatalos oldalak
https://tudastar.money.hu/hir/20250211/valtozas-az-okmanyoknal-tudtad-hogy-egy-lejart-igazolvanyon-is-elcsuszhat-a-hitel/ -
válasz
Peter.70 #707 üzenetére
A “Legutóbbi dokumentumok” között fogod látni, rákattintva pedig le tudod tölteni. [kép]
Ezután a nyomtatás is lehetséges, azt viszont ott kérdezd meg, ahol kérték, hogy elfogadják-e.
Szerk.
Nyomtatva nem érvényes! Ellenben mindenki köteles elfogadni a digitális verziót. Lásd: [kép][ Szerkesztve ]
-
Peter.70
addikt
Sziasztok,
A DÁP mobil alkalmazáson igényelt erkölcsi bizonyítványt milyen formában kapom meg? Ki lehet nyomtatni? Illetve ha kinyomtatom akkor " hiteles " ?
-
PitLee
őstag
Digitális aláírás kicsit másképp
coub -
PitLee
őstag
Lehet félre értettél valamit, a zöldet ott a kezembe nyomták és az ügyintéző tőlem megkérdezte, hogy ha most nála leadom a régi személyit, akkor kipostázzák és nem kell még egyszer befáradnom.
Ui: ingyen kipostázták (már a 60 napon belül voltam a lejáratig)
[ Szerkesztve ]
-
válasz
kovacs65 #698 üzenetére
Pár éve amikor csináltattam ezt nem vállalták, muszáj volt 1 hét múlva visszamenni (lehet ez változott?). Akinek nincs nfc telefonja az pedig ha postán kapja be sem tudja aktiválni magát a személyit se, kénytelen hivatalban átvenni úgy hogy vinnie kell a zöld kártyát is, ha elfelejti mehet vissza harmadszorra is.
-
DarkByte
addikt
válasz
kovacs65 #690 üzenetére
Sajnos már nem találom melyik oldalon olvastam ezt, úgy emlékszem hivatalos közlemény volt.
De akkor ezek szerint csak lehetett igazság alapja, ha neked megcsinálták.Doky586: nem kell második látogatás, ha oké vagy azzal hogy 2 ezer forintért kipostázzák. Én már bánom is hogy nem úgy kértem. De most már mindegy.
(A DÁP miatt azt hittem úgy is be kell mennem megint, de végül utána aktiválták a régire, és már nem akartam variálni.)[ Szerkesztve ]
-
-
joci86
senior tag
Ha valamiért ismét újra kellene telepíteni a telefon / cserél az ember / bármi, akkor ne kelljen kormányablakba mászkálni. Millióan vannak, és jobb időtöltést is el tud képzelni magának az ember.
Oké, én időpontra mentem, és gyorsan megvolt, de azért akartam digitális állampolgár lenni, hogy ezeket a személyes köröket végre kihagyhassam.
-
-
-
-
Nálem is ugyanígy néz ki. Viszont észrevettem hogy a verziója nálam 23 ra végződik és java 32 bit serepel. Pedig a menüjében frissítések keresésére kattintva nem talált frissítést. Úgyhogy letöltöttem a 33 ra végződőt (ami nálad is van), és feltelepítettem.
De most meg a telefonos appal van valami gond, elveszti a kapcsolatot a személyivel. Úgyhogy nem tudtam az eszemélyis aláírást tesztelni.
Ez az NFC személyis vacakolás nagyon gagyi instabil megoldás volt, örülök hogy lecserélésre kerül egy stabil kényelmes megoldásra amit DÁP aláírásnak hívunk.
[ Szerkesztve ]
-
fil
őstag
Egy mai cikk a DÁP-ról
-
-
-
-
RR-13
őstag
"Baseline-B rövidítve B-B"
Ezt azért kitaláltam, csak én direkt kiírtam végig a rövidítés jelentését.
Esetleg próbálhattad volna másik pdf-el, és egyből az időbélyeg pipával, mert szerintem úgy menne.
Amúgy, ha akkor sem, akkor beállítási probléma lehet a gond, de ha nem akarsz már vele foglalkozni, akkor ok, de biztos van az e-Személyid tanúsítványán időbélyegre lehetőség.
Azért még van 6 hónapod, míg lejár, az nem kevés a 2 évből.
A DÁP aláírás még nem megy weben, PC-én, így jelenleg gyorsabb az e-Személyis aláírás a gépen (nekem meg főleg, hogy a DÁP-ban nem megy). -
-
RR-13
őstag
Ja az amit írtál az nem is a kulcs típusa, hanem az Aláírás típus formátuma.
PAdES-Baseline-T az enyémnek a formátuma, időbélyeggel.
PAdES-Baseline-B a Tiednek a formátuma, időbélyeg nélkül, de ezek nem a kulcsokAz enyém formátuma is PAdES-Baseline-B lesz, ha kiveszem alulról a pipát, és úgy írom alá a pdf-et, itt a tegnapi időbélyegző pipa nélküli aláírásom:
És az én tanúsítványom amúgy kb. 6 hónappal korábbi mint a Tied, vagyis a Tied az újabb, így kizárt, hogy azon ne legyen időbélyegzési lehetőség.
A KEAASZ melyik verzióját használodMás tippem nincs...
[ Szerkesztve ]
-
RR-13
őstag
Ez érdekes, ha így lenne, ugyanis, ha én kiveszem a pipát alulról, akkor nekem is azt írja, amit neked írt ki.
Csak annak engedi kipipálni alul az "Aláírás időbélyegzéssel" funkciót, akinek olyan tanúsítvány van elmentve a KEAASZ-ban, amin van időbélyeg lehetőség is.
Úgyhogy valami nem stimmel nálad, de a tanúsítvány nem lehet hibás, hiába tér el a vége. -
-
whbear
senior tag
Nekem Androidra még nem érkezett meg a digitalis aláírás. Van még esetleg más is akinek nincs?
Arch Linux, openSUSE, Network Radios, VoIP, HAM
-
-
RR-13
őstag
A DÁP appban a Digitális Aláírás tanúsítványát a telefon tárolja.
Az alkalmazás törlése vagy másik telefonon történő másodlagos regisztrációnál új tanúsítvány készül/készítenek.[ Szerkesztve ]
-
pozsi2
friss újonc
Hoppá, negyedszerre működött! Nem tudom, miért, de még egyszer rányomtam, és ment. Na akkor lássuk, mit tud ez.
-
pozsi2
friss újonc
Digitális aláírást szeretnék indítani DÁP-ból. Addig jut, hogy megpróbálja beállítani az egészet, megadok egy jelszót, tovább, elfogadom a feltételeket. De aztán csak pörög, és végül ,,Ismeretlen hibába ütlöztünk'' Már dolgoznak rajta, nézzek vissza később. Ez valami egyedi, vagy mindenkinek ilyet dob fel, ha nem működik? Valakit tudja, hogy van-e megoldás?
-
Peter.70
addikt
Meg jelent nekem is az alkalmazásban a digitális aláírás menü pont. Mikor igényelném az alá író tanúsítványt, azt írja hogy 3 évig érvényes. És mi van 3 év múlva?
-
-
eSzemélyi vs DÁP: [kép]
A dáp-ban már van hiteles idő is. -
RR-13
őstag
"Tehát a lényeg, hogy nem érdekes, milyen SIM van az új készülékben."
Lényegében én is ezt írtam, sem SIM, sem telefonszám, sem telefonfüggősége nincs a DÁP-nak.
Elvileg elég "lenne" a DÁP app törlése, ahhoz, hogy azon adatok ne maradjanak a telefonon.
Egyébként meg főleg, ha nem ismerősnek adod el, akkor mindenképpen érdemes egy teljes törlést elvégezni, ha nem is kifejezetten a DÁP miatt. -
Végre nekem is megjött! Már nagyon izgultam miatta.
Viszont ezen aláírásban is hibát lát az Adobe Acrobat Reader. A kormányzati aláírás ellenörző szerint ok. Lehet valamit tenni hogy az Acrobat is elfogadja validnak?
-
ledgeri
nagyúr
Minden egyes eladáskor kell a visszaállítás! Még jaj, Pistékének odaadom, mint első telefon esetén is!
Ha a fenti kérdés a fenti formában felmerül akkor kizártnak tartanám, hogy minden fent lévő app, beállítás, kis zug átnézése megtörténne, így sok sok adat maradhat szem elől nem rejtve, de rá nem nézve. Nem véletlen, hogy nagy biznisze van az ebay-es használt merevlemezekről szerzett adatok eladásának... Telónál még külön gép sem kell, mert komplett!
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
k5.20
senior tag
Akkor röviden összefoglalom, mert a lejáró személyim miatt be kellet mennem az okmányirodába, s ha már ott voltam, akkor ezt is intéztem.
A lényeg, csak ezzel nem akartam a kérdezéskor kavarni, hogy új telefonkészülékem lett, abba költözködöm, de mivel specko-csomagban vagyok, így az e-sim áthozatala nem megy egyszerűen.
Az új készülékbe betettem tehát egy domino kártyát, előkészítettem az alkalmazást.
Az okmányirodában azonosítottak, majd az ott generált QR kód, meg egy PIN beolvasással már megy is alkalmazás.
Ami az eredeti kérdésemhez kapcsolódik: az új készüléken, ha belépek a profilomba, akkor ott az a telefonszám szerepel, ami most még a másik készülékemben van.
Tehát a lényeg, hogy nem érdekes, milyen SIM van az új készülékben.
Szerintem ha nem lett volna venne, csupán a másik készülék hotspot-jára lett volna csatlakozva, hogy legyen net, úgyis elfogadta volna.
Most megy mindkét készüléken.Ami esetleg kérdésem még, hogy ha a régi készüléket eladom, akkor elég az app törlése, meg a gyári visszaállítás (HR)? (Erre az ügyintéző hölgy nem tudta a választ)
-
ledgeri
nagyúr
Az egy telefon, és az egy felhasználói profil különvevendő. A telefont nem zárnám ki, a profilt igen!
[ Szerkesztve ]
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
RR-13
őstag
De nekem mi közöm a kormányablakhoz
Nem is voltam egyszer sem bent, és kettő telefonon is aktív a DÁP app ugyanazon fiókommal, hogy ha az egyiket itthon hagyom a másikon kéznél legyen az, ami legalább már működikÉn azt az esetet írtam le, hogy, ha valaki az új chippes személyivel regisztrált otthon, online, az felteheti másik telefonra is minden további külön regisztráció nélkül, és nem kell bemenni sehova, és semmilyen QR kód nem kell hozzá.
Amit leírsz az így világos lenne, de mikori történet ez
És mely esetekre vonatkozik? Mert, ha a régi személyiknél van ez, akkor ok, de én nem arra írtam.
És továbbra sem telefonhoz van kötve a regisztráció.
Szerintem, ha valaki másik telefonon is szeretné használni a DÁP-ot, akkor telepíti, és az újfajta chippes személyivel aktiválja a másik telefonján is, ahogy én tettem. -
2021. június 23-a utáni igazolvány esetén online is elvégezhető a regisztráció, így sikerült nekem is aktiválni a másodlagos telefonra a DÁP-ot (itthonról).
Ez így nagyon jó: elvesztés/lopás/összetörés esetén is tovább tudom használni. A banki App már évek óta adta ezt a nyugalmat, DÁP-hoz pedig most lett meg, mert nemrég járt le az előző igazolványom.
-
fil
őstag
Ezzel a logikával ,amíg 1000 emberből egy is van akinek nincs okos telefonja, addig semmilyen app-os ügyintézést nem szabadna engedélyezni, vagy amíg egy is van akinek nincs szélessávú nete és hozzá számítógépe, addig senkinek sem szabadna engedélyezni az online ügyintézést.
Ugye csak vicceltél?[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
akkor pontosítok.
ha van két mobilod és csak az egyikkel vagy a kormányablaknál, az otthon maradt telóra nem fogod tudni aktiválni a DÁP-t ,ezt is be kell mutatni,és a QR kóddal aktiválni kell ugyanúgy.
ennek ellenére az alkalmazást feltudod telepíteni de az még nem aktív.[ Szerkesztve ]
-
RR-13
őstag
Nem kötött mobilhoz sem a regisztráció.
Sőt Android verzióhoz sem kötött, tehát ha Android 10-esen regisztráltam, akkor átvihetem Android 12-re is a regisztrációt (ha lenne ilyen telefonom, de másik rokon telefonján lepróbáltam, 3 perc alatt csináltunk 3 regisztrációt, oda-vissza 2021. június 23. utáni gyártású személyikkel), a fentiekben leírt egyszerűsített regisztrációval.
[ Szerkesztve ]
-
RR-13
őstag
Egyik bank sem köti Android 12 verzióhoz az app. használatát, és ez a lényeg ebben, a DÁP appal összefüggésben.
Az, hogy az OTP 9-eshez köti, egyrészt nem érint, másrészt az lassan érthető lesz, de a bankpiacon a többi bank jellemzően Android 7-8-hoz köti "csak", és még sincs belőle probléma, és katasztrófa sem, pedig a banki appokban talán nagyobb is a kockázat, és nem csak szerintem. -
-
-
k5.20
senior tag
Köszönöm mindenkinek!
-
RR-13
őstag
Nem függ össze a SIM kártyával a regisztráció, nem kell, hogy az a telefonszámos SIM legyen a telefonban, amit a regisztrációnál megadtál.
Sőt okmányirodába sem kell már menni senkinek, ha regisztrálni akar, vagy másik telefonra akarja átrakni a regisztrációt.
Egyszerűen csak fel kell telepíteni az appot, és megadni egy jelszót, és aztán az NFC chippes személyivel 1 perc alatt "újra" lehet regisztrálni a fiókot (e-mail cím, és telefonszám megadása nélkül is) a másik telefonon is.
[ Szerkesztve ]
-
k5.20
senior tag
Sziasztok, ha valaki esetleg már tapasztalatból tudja, mert nem találtam ezzel kapcsolatban semmit: már a fut a jelenlegi készülékemen a DÁP, rendben.
Most új hívószámom lenne, ugyanazon a készüléken, tehát másik SIM kerül bele.
Fog működni az alkalmazás, vagy majd az új hívószámhoz újra aktiválni kell az okmányirodában? Köszi előre is. -
jeni
félisten
Aki ezt kitalálta vagy engedélyezte nem fogja érdekelni ,hogy a felhasználó melyik androidot használja? Ha 12-től felfelé akkor ehhez fog ragaszkodni. Marad a másik megoldás az ügyfél PLUSZ a böngésző felületén.
A bankok is ehhez ragaszkodnak. Tudtommal az OTP alkalmazás android 9 alatt nem működik. -
ekkold
őstag
Akkor a DAP tulajdonképpen egyfelhasználós, azaz egy mobilon nem tud több accountot kezelni?
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
Úgy tűnik, ma este sokunk kapja meg az aláírást. Hozzám most futott be (iOS).
-
Garada
őstag
Én most kaptam meg nemrég IOS alatt.
-
R a y
senior tag
iOS alatt ma nekem megjelent az aláírás.
[kép]Ha olyan releváns találatokat akarsz látni, mint amilyeneket a 2000-es években kaptál, akkor használd a Yandex-et. ~ Pro Bono Publico ~ | Ephesians 6:10-18 |
-
DarkByte
addikt
Hasznosabb lenne ha megírnád nekik közvetlen a bánatod, mert mi a világon semmit se tudunk ezzel kezdeni. De ha egyáltalán foglalkoznak is majd vele, a sok bevállalt fejlesztés mellett ez tippre a backlog legaljára fog kerülni. Azt se tartom kizártnak valami 3rd party kódkönyvtár köti ezt ki amit készen megvettek hozzá, akkor meg veszett fejsze nyele.
Szerintem egyszerűbb lesz lenyelni a pirulát és telefont cserélni idővel. -
-
ledgeri
nagyúr
Lehet, hogy az egyik olyan funkciót használ ami később jött be, mint a másik, tök mindegy hogy mi is legyen az... a kritériumot módosíthatja.
-
-
RR-13
őstag
Valahol mintha olvastam volna, hogy a Netlock tanúsítványt a felhőből a telefonra is lehet telepíteni, és így a telefon hozza létre a dokumentumon a digitális aláírást, de most azt a leírást nem találom.
Majd pár nap múlva kiderül, amikor megkapom a tanúsítványt, hogy a mobilon is tárolható, vagy csak felhő alapon fog működni.Viszont annyiban *módosítom a korábbi Hsz-eimet, hogy nem Android 7 a minimum követelménye a Netlock Appnak, hanem már Android 10.
*"Meg akkor, a Netlock digitális aláírásai nem "elég" biztonságosak, mert Android
7-es10-es készülékeken is "engedik" létrehozni?"
Pár napja (az igénylés oldalról) letöltött 2024. szeptember 01-ei Szolgáltatási Szabályzat leírásban még Android 7 van írva.
Mivel náluk Android 10 a minimum követelmény, ezért szerintem simán meglehetne a DÁP appban is így oldani a digitális aláírásunkat, hogy működjön Android 10 alatt is.
Még az is megoldás lehet a DÁP aláírásra, ha a webes felületen is elindul a szolgáltatás. -
Azért jelentős különbség lehet aláírás és aláírás közt. Pl a Hiteles adatmegosztás csempe alatt levő aláírásban az aláírási lánc minden eleme más mint pl az eszemélyis aláírás.
Valószínű nem is a telefonod ír alá csak letölti azt az idomszoft telephelyéről..
Jelenleg dáp-os aláírásom még nincs így nem tudom tesztelni hogy az aláírás fizikailag hol történik, de az megmagyarázná a dolgot hogy egy And7 app is biztonságosan fel/le tud tölteni egy pdf et egy távoli szerverről ahelyett hogy ő maga helyben aláírná.[ Szerkesztve ]
-
RR-13
őstag
"két különböző dologról van szó"
Nem igazán ezt írtam.Ezt írtam:
"Tehát az egyik DÁP szolgáltatás alatt a digitális dokumentumot engedi elkészíteni, a másik DÁP szolgáltatás alatt a másikat meg nem.
Az egyiken a DÁP aláírás van, a másikon meg az enyém lenne. Biztonsági szinten sem látok nagy különbséget köztük."Tehát én kettő DÁP-on belüli szolgáltatásról beszéltem, ami a digitális aláírást tekintve nem két különböző dolog, mert mindkettőben azonos, hogy digitális aláírás kerül a dokumentumokra.
Azt mondod, hogy az Android 10 alatt indított DÁP digitális aláírással ellátott dokumentumok nem eléggé hitelesek, biztonságosak, vagy nem annyira, mint a személy által aláírt digitális dokumentum
Meglepődnék, ha bárki ezt merné állítani, mert akkor az, a "Magyar Állam" megbízottjának, a DÁP appon keresztül végzett, megfelelő, biztonságos hitelesítését kérdőjelezné meg.Lehet ezt csűrni, csavarni, de nem tartom valószínűnek azt, hogy a DÁP által digitálisan aláírt dokumentum relevánsabban kisebb biztonsági szintű, mint a személy által készített digitális aláírás.
Meg akkor, a Netlock digitális aláírásai nem "elég" biztonságosak, mert Android 7-es készülékeken is "engedik" létrehozni?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest