- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA® driverek topikja
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Monitor hiba topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Projektor topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Met
nagyúr
Jól olvasom, hogy telefon csere után kormányablakozni kell hogy lehessen használni a DÁP-ot?
e személyi nincs -
Gabonetta
aktív tag
válasz
MaCS_70 #1022 üzenetére
"Csakhogy a rendszer az Ügyfélkapu+-t már a DÁP-ra hivatkozva nem engedi." - Ott valami más gond lesz, működnie kell az Ügyfélkapu+-nak a DÁP mellett.
szerk.: Látom, már kaptál válaszokat. Ez sajnos user error, egyáltalán nem rendszerszintű probléma (még akkor is, ha sokan nem értik a működését és ezért szidják). Töröljétek a kétfaktoros hitelesítést a törlőkóddal Ha nincs meg a törlőkód, a kormányablakban odaadják a feleségednek. Törlés után újra be kell állítani a kétlépcsős hitelesítést. Ilyen esetek miatt érdemes az e-mailest is. -
-
válasz
Doky586 #1040 üzenetére
De hogyan tud úgy regisztrálni, hogy nem tud belépni? Biztonsági szempontból indokolt lenne, hogy utólag ne lehessen kiskaput nyitni -- legfeljebb újabb biztonsági ellenőrzéssel, amihez egy sima mailcím nekem kevésnek tűnik.
Mindegy, vége a munkahétnek, tudunk foglalkozni az üggyel.
Köszönöm a segítséget!
MaCS
-
-
-
-
válasz
MaCS_70 #1037 üzenetére
Ha nincs nála a telefon akkor hitelesítő alkalmazás gondolom nem megy. A másik az emailes, arra meg nem regisztrált azért nem jogosult. Először a regisztrálási oldalt kell meglátogatnia és csak utána fog menni a többi oldalon a belépés.
-
Igen, a feleségem most szeretne SZJA-t bevallani, és a telefonja most került szervizbe.
Az Ügyfélkapu+ kiválasztásánál azt jelzi a rendszer, hogy rossz a jelszó (nem az, frissítve is volt), vagy Ön nem jogosult ennek az azonosítási módnak a használatára.
Mindegy, holnap ügyfélszolgálat. Megoldjuk.
De a feleségem, ha nem is egy geek, azért aktív számítógép-használó. A tízes skálán 6-7-es szint körül lehet, tehát a potenciális DÁP-felhasználók többsége szerintem biztosan rosszabbul áll. Ha én nem nyugtatgatnám, elég vacakul élné meg a helyzetet.
(Különösen, hogy az aláírásos személyijét két évig nem tudták neki aláírásra alkalmassá tenni, és így egy kicsit megingott a rendszerbe vetett bizalma -- főleg, hogy még a munkaterületére is esik...)
MaCS
-
-
-
válasz
Zsolt,72 #1030 üzenetére
Pillanatnyilag éppen nekünk is fájna ez a kiadás, de a gondom tényleg az elvvel van. Hogy elvárás az okostelefon + pótkészülék tartása.
Ami a konkrét helyzetet illeti, tisztul a kép, de ettől nem leszek boldogabb. Új authentikátor fiókot ugye nem lehet létrehozni, hiszen ahhoz bent kéne lenni ott, ahová be szeretnénk jutni. Tehát mintha be lenne zárva a kulcs a kocsiba.
Megtaláltuk viszont azt a telefont, amelyiken egyszer már ment a NISZ Azonosító -- csakhogy, gondolom a másik készülék átvette a hatalmat, úgyhogy a pár hónapja még működő program most kódot/QR-kódot kér, mintha új tekepítés lenne...
Köszönettel: MaCS
-
válasz
MaCS_70 #1029 üzenetére
Persze, ez átjött nekem is, hogy az igazi problémád az állami elvárás. Nyilván nem a másodlagos telefon ára okoz neked problémát, hanem az elv. Nálam ugye másképp indult a történet, az Apple két lépcsős biztonsági kódot küldő megoldása miatt döntöttem így, plusz az is motoszkált bennem, hogy akkumulátor csere, bármilyen javítás idejére is jó, ha van itthon valami alkalmas telefon. Még ezer éve a Westel, Telekom adott csere telefont erre az időre, de ez a gyakorlat már régóta megszűnt.
-
válasz
Zsolt,72 #1024 üzenetére
Igen, ez valóban egy pragmatikus megoldás. (Eltekintve attól, hogy elvárható-e az állampolgártól, hogy egy nem jelentéktelen értékű eszközt tartson fenn csak azért, mert az állam megköveteli annak a használatát.)
Történetesen éppen ezért meg is tartjuk a régebbi telefonjainkat -- csakhogy mivel 4-5 évente tudunk telefont váltani, a tartalékkészülékeink nem futtatják a DÁP-ot.
Az meg, hogy csak ezért egy korszerű elfekvő telefont vegyünk, nem igazán fér bele...
-
-
-
válasz
MaCS_70 #1022 üzenetére
Igaz, nem pont emiatt, hanem biztonsági okokból (legyen egy másik Apple-eszközöm is a biztonsági kód fogadásához), de nekem már sok éve van egy másodlagos telefonom, ami messze nem az aktuális csúcs, de alkalmas napi használatra (a DÁP miatt is nyugodt vagyok, meg a banki app miatt is). Pici forintokba került egy iPhone SE (2020), nem is makulátlan a külseje, de ez nem volt szempont. Hanem hogy működjön.
Nektek is azt tudom tanácsolni jó szívvel, hogy nézzétek meg, melyik az a még használható (gondolom, Android) telefon, amit elfogad a DÁP (minimális rendszerigény), nem drága, de ilyenkor ki tud segíteni.
Átmenetileg is vehetsz egy ennek megfelelő kütyüt, amit tovább tudsz adni, ha nem akarod megtartani. Ennél jobbat valószínűleg nem tudunk kitalálni.
-
-
Na, beütött...
A feleségem telefonja elromlott, 2-3 hét a javítás/csere átfutási ideje, és erre az időre biztosan nem lesz DÁP-képes másik okostelefon.
Csakhogy május lévén most van mindenféle ügyintézési-bevallási időszak, amihez ügyfélkapus belépés kell. Csakhogy a rendszer az Ügyfélkapu+-t már a DÁP-ra hivatkozva nem engedi.
Na,ilyenkor hogyan oldja meg az ember a belépést az állami rendszerekhez?
-
válasz
Doky586 #1020 üzenetére
Már miért ne adhatna? Évekig adott, az AVDH a maga korlátaival is ellátott egy sor lényegi feladatot. Amúgy meg ugye most is ad, hiszen a DÁP történetesen egy ingyenes szolgáltatás, amelyik a szintén ingyenes e-személyit váltja. Miért is ne lehetne az elektronikus aláírás egy államilag biztosított közszolgáltatás -- mint ahogy ugyebár az is...
MaCS
-
válasz
MaCS_70 #1019 üzenetére
Az állam nem adhat olyan ingyenes szolgáltatást amivel ellehenetlenítené tönkretenné a piaci szolgáltatókat. Az EU ezt büntetné. Az a avdh a covid miatti _ideiglenes_ intézkedés volt.
De most is elérhető bárkinek piaci alapon fizetősként piaci cégektől. (Sőt akár ingyen is). Tehát senkit nem ért jogfosztás. Az állampolgárok és állami ügyintézés közt meg továbbra is megmaradt epapír formájában az avdh, nem kell hozzá fizetős szolgáltató se telefon.
-
-
-
-
válasz
Doky586 #1011 üzenetére
Nem az a baj, hogy nem ingyen adják, hanem az, hogy elvették az ingyenes lehetőséget.
Egyébként pont én vagyok az, aki azzal haragítja magára a népet itt is, hogy nem szereti az ingyenes dolgokat. De ez a szolgáltatás olyan módon szerintem lehetne ingyenes, hogy a polgár az államnak úgyis fizet érte. De még jobbnak tartanám, ha nagyon alacsony díjért lehetne igénybe venni -- korlátozás nélkül.
Az pedig elvi okok miatt komolyan felháborít, hogy az állam egy ingyenes, és saját maga által ezerrel szorgalmazott szolgáltatást szelektív módon nyújtja.
MaCS
-
-
Ezen mindig felhúzom magam, pedig engem személy szerint nem is érint.
Bár, csak a véletlen műve, hogy lett olyan telefonom, amelyik már DÁP-képes. Ha rajtam múlik, még mindig az egyébként kifogástalanul működő régi telefonomat használom -- mint ahogy az ismeretségi körömben sokan csak akkor cserélnek telefont, ha a régi végleg elfárad. Ergo jó eséllyel nem lehetnek emiatt digitális állampolgárok.
Meg egyébként is: milyen alapon köti a kormányzat az egyébként korábban működő, és nem ok nélkül favorizált elektronikus aláírás lehetőségét okostelefon, ráadásul viszonylag új készülék használatához? A fokozott biztonságú aláíráshoz nem lenne szükség extra hardverre, tehát simán működhetne böngészőből vagy akár telepített programmal a szép emlékű AVDH mintájára.
MaCS
-
cocka
veterán
de ez is a telefonhoz és a rajta lévő DÁP-apphoz lesz kötve
Fél-off:
Az olyan számítógépes programokat különösen viccesnek tartom, amelyek képtelenek önállóan működni, mert a működés feltétele, hogy telepítve legyen az (adott esetben talán nem is létező) okostelefonodra a programhoz tartozó app.És valamelyik nap néztem ilyeneket, ezeknek az installere is több száz mega. Amibe ezek szerint nem fér bele az, hogy a program önállóan futni tudjon app nélkül. Cserébe ki tudja, hogy milyen rejtett kémprogramok vannak abban a 300 megában.
-
blueye
veterán
Miért kell digitális állampolgárrá válnom, hogy aláírhassak egy pdf-et?
"ősszel érkezik egy böngészőalapú megoldás, de ez is a telefonhoz és a rajta lévő DÁP-apphoz lesz kötve, tehát úgy fog működni, hogy a számítógépen lehet kezelni a dokumentumot, de magához az aláíráshoz továbbra is elő kell majd venni a telefont." -
-
-
benzol
aktív tag
Ha a telóm (Android), visszaállítom gyári állapotra, és újratelepítem a DÁP-ot akkor egyszerűen belépek és kész működni fog, vagy valamit még varázsolni kell vele?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LOGITECH G ASTRO A50 X LIGHTSPEED - FEHÉR
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
- Új Zsír Lenovo ThinkPad X13 G4 Üzleti Laptop 13.3" -40% i5-1335U 10Mag 16/512 FHD+ Intel Iris Xe
- ÚJ DELL XPS 15 9520 Tervező Vágó Laptop -65% 15,6" i7-12700H 16GB/512 3050Ti Touch UHD+ /1,5 MILLIÓ/
- ÚJ DELL XPS 15 9520 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-12700H 16GB/512 NVIDIA RTX 3050Ti /1 MILLIÓ/
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB AIO Enigma XL Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest