Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen videókártyát?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz God Vazzeg #31398 üzenetére
Ne aggódj, szervereknél sem. Jelenleg (és még jó ideig) nem tudsz annyi RAM-ot belezsúfolni, hogy értelme legyen.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz Dhampir #31394 üzenetére
Ez jogos. A browser rész külön tészta: Chromium alapú és ott fújtak más szelek (pl. a Chrome 32 bites verziója meg is szűnt).
Lathronos: Ott még nem tartunk, hogy igény legyen rá és technikailag sem olyan triviális. A 64 bit, pár újabb kibővítéssel, még hosszú életű lesz.[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
Ez elég rossz hír azok számára, akik Pentium 4 PC-vel rendelkeznek és csak ubuntu-t hajlandóak használni(én ismerek ilyen személyt). Kíváncsi leszek, hogy a 64 bit mikor fog elavulttá válni. Mivel már több mint 10 éves, előbb-utóbb várható a 128 bites CPU-k megjelenése a hétköznapi felhasználásban is. Bár lehet, hogy addigra már nem is fognak PC-ket/laptopokat gyártani. Már most is veszteséges ezek gyártása, mivel ugyebár nem mindeki cseréli őket 3-4 évente. A PC-m nekem is már 10 éves, és a laptopmom is már túl van a 2. születésnapján.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
Dhampir
félisten
válasz lev258 #31393 üzenetére
Huzamos időn át mindig 32-bites rendszert használtam PAE kernellel. 32-bites Linux alatt a Steam-kliens telepítése és a belépés után írta ki a Steam, hogy a Steam Browser 32-bit alatt nem érhető el, csak 64-biten.
Emiatt gondoltam arra, hogy 64-bites rendszer kell hozzá, de örülök, hogy csak emiatt nem szükséges 32-bitről 64-bitre váltani.
-
BoB
veterán
Vége a 32 bites Ubuntunak. Nem száz százalékosan, de ez is valami.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
King Unique
titán
válasz gyulank #31383 üzenetére
Említve volt már többször is az itteni linuxos topikokban az Etcher, ami egy multiplatformos, ingyenes, portable grafikus program. Ez szintén DD képfájl módban írja ki az ISO-t, viszont talán kellemesebb és egyszerűbb a használata, mint pl. terminálban ilyen-olyan parancsokkal szórakozni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz gyulank #31383 üzenetére
A Gparted hajlamos ilyeneket kiírni pendrive esetében, nem kell vele foglalkozni. A mintstick-et próbáld ki, két részből áll, ha formázom a pendrive-ot, akkor még a Gparted is beolvassa, most néztem. Egyszerűen formázd mintstick-kel fat32-re, utána a program másik felével írd ki az iso-t, ezernyi iso-t írtam már ezzel, egyszerű és jó.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
gyulank
addikt
Letöltöttem az Ubuntu studio 16.04.3-at, hogy pendrive-ról telepítsem.
Indítólemez-készítő > restart valami kernel fail > restart gpartedben 2 partíció, pár mega, 2,7 giga, meg nagyobb szabad hely, mint a pendrive, meg mindig kiírta, hogy 2048-nak kéne lennie, de fizikasilag 512. Megoldottam gpartedben, formáztam fat32-re.
Unetbootin > restart Missing operating system egymás alatt, az alsó villogott, a pendrive is, de szerintem a végtelenségig villogott volna. Pedig sokkal tovább készítette, mint az Indítólemez-készítő. Akkor mivel lehet ebből telepítőt csinálni?[ Szerkesztve ]
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
Lathronos
őstag
válasz God Vazzeg #31381 üzenetére
Nem is azt írtam, hogy használhatatlan a 16.04 és linux mint 18, mert használható. Csak épp remaster nem készíthető belőlük sehogy sem, valamint a fejlesztés iránya nem tetszik. Minél többször módosítanak rajtuk, annál több szofverrel lesznek inkompatibilisek. Esetemben pl. Pinguy Builder és remastersys.
[ Szerkesztve ]
-
válasz lev258 #31372 üzenetére
Szerény véleményem az, hogy az oracle azért szabadul a java-tól mert nem lát benne pénzt... az összes többi érv hidegen hagyja.
Már meg nem mondom mi volt a gond nálam (más ismerősöknél tudom a chat.hu nem ment openjdk-val), de szintén vmi állami kreálmány volt az egyik a másik meg vmi spéci program ami fordításkor kiakadt mert vmi oracle java-s nyavaját hiányolt. Az abev oracle java-ból is csak a 8-assal ment.
Nem zárom ki, hogy az idők folyamán változtak a dolgok. Majd 18.04 nél újra tesztelem. Addig meg nálam marad az oracle, mert azzal tuti megy minden és nem akarok googlizni fél napokat mindenféle csoda megoldásért.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Lathronos
őstag
A 64 bites ubuntu 14.04.5 openbox remaster tölthető a blogomból.
-
Lathronos
őstag
-
growler
őstag
válasz Lathronos #31375 üzenetére
"Ja és a PinguyOS már halott projekt. Abbahagyták a fejlesztését."
Ez nem biztos ! A bejelentés, és több hónapos hallgatás után, "visszatért"
a fejlesztő - csinált is egy frissítést (újabb forkot) a Pinguyos 14.04-hez.
És tudatta hogy 16.04 alapú Pinguyos nem lesz, hanem megvárja a 18.04-et,
és annak alapján dönti el, hogy lesz-e Pinguyos 18.04 - vagy végleg abbahagyja.[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz growler #31374 üzenetére
Vagy az ISO kicsomagolós-visszatömörítős megoldást választom ami sokkal időigényesebb művelet mint lefuttatni a remastersys script-et. Majd meglátjuk ha eljön az ideje. A 64 bites openbox ISO-t most töltöm fel MediaFire-re, kb. 20 perc múlva tölthető lesz. Viszont zabálja a RAM-ot és a CPU-t rendesen. Így i3, i5-nél gyengébb PC-ken valószínűleg csiga lassú sebességgel fog futni. A 64 bites ubuntu 14.04 optimalizációja botrányos. Már az én Xeon-omat is megizzasztja rendesen, mint a conky-n azt látni lehet.. Pedig csak a Firefox fut 1 megnyitott lappal(Prohardver). Ja és a PinguyOS már halott projekt. Abbahagyták a fejlesztését.
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz Lathronos #31373 üzenetére
Értem, és sajnálom mert ez azt jelentheti hogy a 14.04-nél újabb remasterekről le kell mondanunk.
- Az eredeti remastersys max. a 14.04-et támogatja.
- A remastersys továbbfejlesztett változatának a pinguy builder-nek a fejlesztése jó ideje leállt.
(Valószínű a mostani 16.04.3 remaster problémánál is ez állhat a háttérben.)
- Ha a pinguy builder fejlesztése továbbra is elmarad, akkor a működőképes 18.04 remaster
még inkább esélytelennek látszik. -
Lathronos
őstag
válasz growler #31369 üzenetére
A refracta-t már annakidején használtam a mint debian remasteremnél. Elég nehezen látható át egy kezdő linuxos számára, akárcsak a systemback. Az ubiquity viszont egyértelmű, és igen informatív. Ezért is szeretem a remastersys-t és forkjait.
(#31370) ubyegon2
-
lev258
veterán
Hát nem tudom. valamivel több, mint egy éve nekem vígan futott az Abev vele. Egyedül arra kellett figyelni, hogy a legújabb Abev legyen, mert a korábbi verziók mindig valamire panaszkodtak (ami meg inkább szerver oldali gondnak tűnt).
De mint írtam, az Oracle is inkább szabadul a javától, illetve annak karbantartásától. Meg persze ott vannak a biztonsági szempontok is.[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
válasz Lathronos #31368 üzenetére
16.04-ből nem lesz remaster, mert nem tudok semmivel sem működőképes remastert készíteni.
Talán nem is baj, a 14.04.x még mindig a legjobb Ubuntu. Olvastam, hogy ez az új remaster már nincs is telepakolva minden földi jóval, ezt rakom fel mindenképpen a laptopra akkor, ha meglesz az új meghajtó.
Debianos remaster se rossz ötlet.
Majd készítek egy How To-t a kezdőlap készítésről. - ez meg egyenesen super! Lehet, hogy csak én nem láttam ilyen kezdőlapot, de nagyon jó és hasznos valami!
A beépített radiotray is tetszett, nem kell vele kínlódni, mire beállítgatom.Mindent összevetve csak jó, hogy nem álltál le ezekkel!
----------------- ----------------------- --------------------- ---------------- -----------------Ha valaki kis rendszerigényű, de pofás, könnyen használható disztrót szeretne gyengébb gépére, laptopjára, amiben minden homes user-nek szükséges program benne van - bátran próbálja ki ezt a remastert:
Ubuntu 14.04.5 OpenBox 32 bit remaster 2017 szeptember
Jó bornak se árt a cégér....
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz Lathronos #31368 üzenetére
Szia Tomi !
Ha még nem nagyon ment el a kedved a 16.04,(X) remaster kísérletezéstől.
ötlet szintjén megemlíteném a "Refracta installer"-t.
Nem próbáltam, de az újabb ExTix kiadásokban alapból benne van. [link]
refractainstaller-base_9.2.1
refractaibstaller-gui_9.2.2
Lehet (talán) érdekes. -
Lathronos
őstag
válasz ubyegon2 #31367 üzenetére
Szia!
Ez a 32 bites 14.04.5 frissített változata. Most látom, elírtam a conky-ban. 16.04-ből nem lesz remaster, mert nem tudok semmivel sem működőképes remastert készíteni. Majd újra megpróbálom a 18.04-gyel, hátha. Ha nem sikerül, váltok debian-ra. Majd készítek egy How To-t a kezdőlap készítésről.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Lathronos #31365 üzenetére
Szeva!
Most jól megkevertél, nem ez van kész?
14.04.5-ből készült 32 bites openbox remaster volt a januári, nem?Épp tegnapelőtt tettem fel a Toshiba Satellite-re az említettet, gondoltam, ha már javaslom valakinek, ki is próbálom. Kicsit szokatlam Mint Cinnamon és Mint KDE meg Mate után, de nem rossz, akartam is kérdezni, hogy tudok csinálni FF kezdőlapot, ami a remasterben van. De előbb tisztázzuk, hogy akkor most mi készült el!? Lehet, hogy a laptop kap egy Fury 120GB SSD-t, arra már akkor a 64bitest raknám fel, 4GB memória van benne.
-
Lathronos
őstag
Sziasztok!
Kész a friss, ropogós 14.04.5-ből készült 32 bites openbox remaster. Ez egy nagyon minimálisan módosított alap ubuntu, pluszban mindössze a codec-eket tartalmazza,2 db conky-t, némi openbox bugfixet és Firefox helyett a Palemoon-t. Most töltöm fel MediaFire-re, kb. 22:30-tól tölthető lesz a logout blogomból. Holnap meg jön a 64 bites.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
Csak a tisztánlátás végett. Az OpenJDK teljesen jól működő, alkalmas a célra. Maga az Oracle is úgy van a java-val, hogy amikor az adott verzióra lejár az általuk vállalt kötelező támogatás, onnantól használjon az illető OpenJDK-t.
Persze itt most a futtatókörnyezetről van szó, arra meg végképp igaz.[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz DrojDtroll #31360 üzenetére
Igy erre nem lehet tobbet mondani annal, hogy akkor valamit nem jol csinaltal.
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz DrojDtroll #31355 üzenetére
Pedig nem nehez, tags: archwiki, rtorrent, screen, tmux, systemd, service
Vigyázat, csalok!
-
lev258
veterán
válasz DrojDtroll #31353 üzenetére
Első tipp a systemd lenne, illetve neked akkor a programok daemon-jai kellenek.
Esetleg leírhatnád, hogyan próbáltad.
Bici: Szerintem MATE alatt ott szokott lenni a lehetőség a részletekre. Valami hasonlónak kellene lennie.[ Szerkesztve ]
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok!
feltelepítettem a rurtorrentet és az rtorrentet, de van egy kis gond
nem akar bootoláskor indulni az rtorrent
hogyan tudnám megkeresni, hogy hol van a gond?Ubuntu server-t használok.
-
félisten
Sziasztok!
Erről hogy állapítom meg, hogy mi a baja?
Minden indítás után pár másodperccel feljön.
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
róland
veterán
Sziasztok!
Hogyan lehet Java futtatókörnyezetet telepíteni Ubuntura? (Ubuntu 17.04-re kellene JRE 8, AbevJava-hoz.)
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
marquuard
veterán
Köszönöm
PSN ID: marquuard
-
nagyúr
válasz marquuard #31344 üzenetére
Lathronos remasterek
Nemrég olvastam, hogy majdnem kész a legújabb, de esetedben ez is tökéletes lenne: Ubuntu 14.04.5 OpenBox 32 bit remaster 2017 január, 32 bites, de én a helyedben ezt próbálnám ki először.
A 64 bites remasterei Cinnamonnal készültek, annak erősebb jóval a rendszerigénye, nem javaslom neked.[ Szerkesztve ]
-
nemurea
aktív tag
válasz marquuard #31340 üzenetére
A Lubuntu mellett, amit érdemes lehet megnézni, Lathronos ft. remasterjei. Ő sportot űzött abból, hogy minimál fogyasztáson tartsa a disztrókat, emellett meglegyen a felhasználói élmény is. Könnyen lehet, hogy a Lubuntu memóriafoglalásával megegyezően egy kényelmesebb disztrót kapsz.
-
lev258
veterán
válasz marquuard #31338 üzenetére
A RAM ellenére mégis érdemes inkább a 64 bitet választani. A proci így talán kicsit jobban fogja bírni a videókat és a jobb kihasználás miatt esetleg egy kis üzemidőt is nyersz. Mi van benne, HDD vagy SSD? Mert az erősebb swap használat nem biztos, hogy jó az utóbbinak.
[ Szerkesztve ]
-
marquuard
veterán
válasz lev258 #31337 üzenetére
Egyetemre kell legépelni a szöveget, LibreOffice, minimális böngészés, de nem kutatás-elemzés jellegű, csak az oktatóanyagok letöltögetése, böngészése, mind-mind dokumentum formájában. Esetleg epizódokat megnézni rajta, ez lenne gyakorlatilag a maximum, gondolom ehhez VLC jó lesz majd.
-
lev258
veterán
válasz marquuard #31336 üzenetére
Először is javasolt a 16.04-es verzió. A 17.04-es csak 9 hónapig támogatott.
Elvileg a 32 bites verzió valamivel kevesebb RAM-ot eszik (a rendszer és a programok), viszont swap (vagy swapfile) az mindenképpen legyen.
A használat is sokat befolyásol, ugyanis pl. csak 64 bites hivatalos kliens van Viber-hez és Skype-hoz. Ezek alapján dönts.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
marquuard
veterán
Sziasztok. Remélem jó helyen járok Lubuntuval kapcsolatosan. Adott egy Asus Eee PC notebook Intel Atom Z450-nel és össz-vissz 1GB RAM-mal. Lubuntu 17.04 mely verzióját használjam a kis gépen? A processzor tulajdonképpen 64-bites, viszont csak 1GB RAM-om van, bővítés nem jön szóba.
Nem találtam célravezető véleményt, vagy leírást, hogy melyik verzió lenne a megfelelőbb a csekély 1GB alá, remélem itt majd tudtok ebben segíteni.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz ubyegon2 #31329 üzenetére
Nem csicsázni akarom, hanem a gyári giccsparádé menüt kicsit egyszerűsíteni, plusz 640x480 helyett natív felbontásra váltani.
4db OS van a gépemen, így látom naponta párszor a menüt, és GRUB customizerrel pedig hiába állítok bármit, nem érvényesül, csak a menüpontok átnevezése.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
-
nagyúr
Áhh, azt hittem van valami GUI-s mód
Van, épp említetted is. Az fura lenne, ha lenne még több ilyen, mert ha létezik a világon értelmetlen dolog, az pont a GRUB szépítése. Ki nézegeti a GRUB-ot, hogy milyen, most komolyan? Én pont azt szeretem benne, hogy csak pillanatokig láttatja magát!
-
félisten
-
Rimuru
veterán
/etc/default/grub
? tags: arch wiki, grub, tips and tricks, visual configurationVigyázat, csalok!
-
félisten
Sziasztok!
Mivel tudom a GRUB menüt skinnelni, illetve a felbontását megváltoztatni?
A grub customizer nem hozott javulást, csak a menu elemeket változtatja, se a skin, se a felbontás nem érvényesül.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
halisa
tag
Abban kérnék segítséget. Van nekem egy Bpi-m3 kis gép UBUNTU MATE rendszerrel.
Kiadás: 16.04.3 LTS 32bit
Kernel: Linux 3.4.39-BPI-M3-kernel armv7l
MATE 1.12.1
OpenJDK Java 8 RuntimeNem teljes értékű a linux? Nem tudom telepíteni a JDownload 2 progit. Nem indul el, pedig futtathatóvá tettem.
Ez a hiba fogad :The file '/home/pi/Music/JD2Setup_x86.sh.22683.dir/user/JDownloader.jar' is not marked as executable. If this was downloaded or copied from an untrusted source, it may be dangerous to run. For more details, read about the executable bit.Még terminálból sem indul el. Mi lehet a hiba?
-
Joker88
őstag
segítséget kérnék..
ubuntu 16.04 LTS miden frissítéssel megtámogatva.
a probléma a következő.. A gépben egy AMD R9 270-es VGA van, amivel az Ubuntu hogyismondjam, nem barátkozik..Pl. itt a fórumban az oldal görgetése igencsak szaggatott, illetve a Youtube videók 1080p-ben is eléggé szaggatnak..
A böngésző a Chrome,sikeresen feltelepítettem ezen leírás alapján.
a rendszerbeállítások / szoftverek frissítések / további illesztőprogramok oldalon csak egy ilyen szerepel : processor microcode for AMD CPU...
probléma 2.: a bezárás/kisméret/teljes méret gombokat a címsorban hogyan lehet átvarázsolni a képernyő jobb oldalára ? ( mint Windowsban )
[ Szerkesztve ]
In loving memory of Garrett Lockhart
-
Dhampir
félisten
Bemutatkozik a GNOME 3.26: „Manchester”
Érdemes elolvasni, magyarra fordították.
-
zoltanz
nagyúr
SMPlayer olyat csinál ha Youtube-ról indítok vele valamit, olyan 2,5 perc után megszakad a lejátszás
[ Szerkesztve ]
-
ALFA
senior tag
Ubuntu Mate 16 - hátha fontos - logfájlok értelmezéséhez kérnék segítséget.
webes keresés sikertelen volt, csak egy tiz éves irást találtam, ami annyira hasznos, hogy leirja, melyik logfájl mit loggol, pl. a dpkg a telepítésről, stb.Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?
-
Lathronos
őstag
válasz Rimuru #31307 üzenetére
Köszönöm a segítséget, kicseréltem Így már működik minden funkció.
Leállítás -
dbus-send --system --print-reply --dest=\"org.freedesktop.ConsoleKit\" /org/freedesktop/ConsoleKit/Manager org.freedesktop.ConsoleKit.Manager.Stop
erre
systemctl -i poweroff
Újraindítás -
dbus-send --system --print-reply --dest=\"org.freedesktop.ConsoleKit\" /org/freedesktop/ConsoleKit/Manager org.freedesktop.ConsoleKit.Manager.Restart
erre
systemctl -i reboot
Í
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
Sziasztok!
90%-ban elkészült a 32 bites ubuntu 16.04.3 openbox remaster, viszont van egy kis gond. A leállítást és újraindítást a cb-exit vezérli, viszont nem működik egyik funkció sem.
Ez a kép fogad ha rákattintok a leállításra vagy újraindításra, és itt megáll.
Van ötletetek, mi lehet a gond? A felfüggesztés és kijelentkezés viszont működik.
Itt a cb-exit tartalma: LINK
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
Sziasztok!
Elérkezett a pillanat, hogy 16.04-re váltsak. Ebből adódóan akik ismernek, jól tudják, ilyenkor rendszerint egzotikus példányokat is készítek nem hivatalosan támogatott De-vel(cinnamon) és WM-mel(openbox). Mind a 64, mind a 32 bitesből készül remaster. Kérdésem az lenne, közzé tegyem-e a logout bolgban az ISO-kat? Van-e rá igény?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Autós topik