Hirdetés
- Apple notebookok
- Nikon DSLR topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Léghűtés topik
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
andris1602
aktív tag
köszönöm
-
andris1602
aktív tag
válasz lev258 #25548 üzenetére
Hibernálni sosem szoktam, de mostanában használtam párszor a raw therapie programot, ami elég memóriaigényes. Amúgy ez csak otthoni gép, netezésre filmezésre eddig a 4 Gb bőven elég volt.
(a 10es Win viszont időnként majdnem elfoglalta az egészet, mondjuk több is rajta a szemét) -
andris1602
aktív tag
válasz King Unique #25542 üzenetére
Köszönöm a választ
Újratelepítés lesz belőle, az a legtisztább. Egyébként 4Gb ram mellé érdemes/kell swap szerintetek?
-
andris1602
aktív tag
válasz King Unique #25537 üzenetére
Köszi, hát akkor lehet, hogy újrarakom.. Úgysem csináltam swap partíciót.
-
andris1602
aktív tag
Sziasztok
Szeretnék kérdezni, mert az Ubuntu súgóban nem találtam erre választ.
A Windows 7 - 8 tartalmazott egy olyan lehetőséget, hogy a rendszerpartíció méretét csökkentve új partíciót hozzunk létre, illetve a megnöveljük a rendszer számára elérhető területet.
Momentán egy 10Gb-os részre van száműzve az Ubuntu, de bevált és szeretnék más programokat is feltenni, átköltöztetem a gépet egy 120-as SSD-re, klónozással. Van lehetőség, hogy megnöveljem ezt a 10Gb-ot, vagy telepítsem újra és kész?
Köszi előre is
-
andris1602
aktív tag
Hálás köszönet meg is van komolyan meg kellene tanulnom ezeket a parancsokat.
-
andris1602
aktív tag
válasz lev258 #25419 üzenetére
Szia
előrebocsátom, hogy nem nagyon használtam még a parancssort de beírtam a parancsokat, és az lsusb parancsra kihozta ezt a sort is: "Bus 005 Device 002: ID 147e:1000 Upek Biometric Touchchip/Touchstrip Fingerprint Sensor", gondolom ez lesz a ludas.
Hogyan tovább?
Közben rákerestem, hogy ne legyen tök süket, és a google kidobta, hogy a 12 verziószámú ubuntu támogatja ezt az egységet.. LINK
Nekem a 15.10 van fent, és lehet hogy ez már nem támogatja?[ Szerkesztve ]
-
andris1602
aktív tag
Sziasztok
Szeretnék egy kis segítséget kérni egy Ubuntu 15.10 rendszerrel kapcsolatban. Nem túl rég elegem lett a "win10ettegyedfel" felugró ablakból, és kipróbáltam az Ubuntu legfrissebb változatát. A gép egy Lenovo SL400 thinkpad. A telepítés simán ment, kevés helyet foglal, minden kézre áll és szerethető. Egész jól belaktam, így már többet használom, mint a windowst, amit meghagytam mellette. Van olyan eszköz is, ami Ubuntu alatt megy és win alatt nem ment (3g modem). De:
Amit nem sikerült üzembe helyezni, az az ujjlenyomat olvasó. A gyártó nem adott ki szoftvert linuxra, a beállítások között sem találtam és a szoftverközpontban sem. Van rá mód, hogy jelszó helyett használhassam?
Köszi előre is
Üdv mindenkienk
[ Szerkesztve ]
-
-
andris1602
aktív tag
2 napja láttam először életemben közelről linuxot. szóval, ha a parancsok kimenete alatt Te azt érted, hogy beírom a futtatásba, és mit dob ki, akkor már az előzőben leírtam, hogy semmit. beírom, ütök egy entert, és eltűnik a futtatás ablak, + nem történik semmi... ha másra gondolsz, légyszives gyépésebben magyarázd el, elég láma vagyok még.
a másik dologgal most dolgozom... egyenlőre a frissítéskezelő is azért szekál, hogy félbemaradt egy frissítés.. most fut az "inteligens" frissítés..
-
andris1602
aktív tag
a panacsokat bemásoltam, bevette, semmi nem történt, a csomagkezelő nem fut.. a hibaüzenet:
E: A dpkg megszakadt, saját kezűleg kell futtatnia a(z) „dpkg --configure -a” parancsot a probléma megoldásához.
E: _cache->open() failed, please report.amúgy, azért vállalkoztam a csomagos dologra, mert a lubuntu sotware center-ben csak azok az alkalmazások elérhetőek, amik amúgy is telepítve vannak.. a keresőbe beírtam h vlc, semmit nem dobott ki.. megpróbáltam letölteni egy vlc to linux csomagot a netről, de nem tudtam felrakni, merthogy nem debian csomag... -.-
ötlet? am köszi a segítséget!!!
-
andris1602
aktív tag
szia
köszönöm a választ. megpróbáltam telepíteni a csomagot, a telepítő megállt félúton, és hiába vártam, nem csinált semmit. -.- aztán újraindítottam a gépet.. azóta a csomakezelő sem indul el, hibaüzenettel kilép.. lehet h sikerült a 2. nap elb*sznom? ezt hogy lehet helyre hozni?
üdv -
andris1602
aktív tag
dupla
[ Szerkesztve ]
-
andris1602
aktív tag
sziasztok
van egy kis problémám amihez a segítségeteket kérném..
egy régi laptopra kerestem oprendszert, előtte xp volt rajta, de azzal nagyon lassú volt. feltettem a lubuntut, és nagyon tetszik. egyszerű, nem kellett driverekkel bajlódni, egész gyors..DE. próbáltam filmeket lejátszani rajta, és nem hajlandó semmi sem lejátszani.. gnome mplayer van rajta, rákattintok elindul, de nem csinál semmi. letöltöttem a csomagkezelőben egy kmplayert, de ugyan ez a helyzet.. buffering, aztán redy, majd nem csinál semmit.. mit kéne csinálnom? elrontottam valahol? nem változtattam semmi még a rendszeren, nem értek hozzá. netezésre, letöltésre és filmezésre használnám.. jó lenne ha működne.
(XP-vel játszott le filmeket, a gép pentium3 846mhz, 256mb ram, 8mb videókártya)
köszönöm előre is
üdv
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest