-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
törölt tag
Skype 4.0 linux verzió megjelent!!!! de mintha már megint csak a 2.2 béta lenne elérhető
Valalki felrakta már 12.04-re? mik a tapasztalatokhttp://hup.hu/cikkek/20120615/skype_4.0_for_linux
most jelzem hogy 2 órája még fent volt 4.0 most meg 2.2 béta van fent! akkor most mí???
-
törölt tag
válasz
God Vazzeg #1293 üzenetére
jó kifogás
tessék gyorsabban lapátolni irgummburgumm.
-
rybank
senior tag
válasz
God Vazzeg #1290 üzenetére
Amíg nem futsz hibába, addig... nem is tudsz róla. (:
-
-
válasz
God Vazzeg #1285 üzenetére
Nem hízna akkorára, ha kikapcsolnád a DEBUG infót.
Egyetlen különbség van a /boot könyvtár alatt tárolt konfig fájl és a valóban használt, /usr/src/linux-headers-*-generic alatti .config fájl között, mégpedig pont ez.CONFIG_DEBUG_INFO=y
vs.
# CONFIG_DEBUG_INFO is not setNemcsak a méretre hat jótékony hatással, de a fordítás ideje is jelentősen lecsökken.
-
válasz
Ja, hihetetlen méretű tud lenni
Meg képzeld el a sebességet egy 700Mhz Mobile P3-on -
rybank
senior tag
válasz
Nálam is 1 éjszaka volt.
-
God Vazzeg
veterán
Nem fordult le, itt hagytam reggelig, de belefutottam a régi hibába, betelt az ssd
Máskor is ez volt, felhízott 7GB-ig a fordítás, és nekem csak 16GB ssd van
Átrakom majd a /home-ba, az másik winyón van, ott van hely
De csak estére, mert nagyon fogja a gépet, és dolgozok vele
A gép: P4 3200MHz, 2GB ddr2 ram. Nem mai darab, el is tökölt vele sokáig, több óra lesz mire lefut. 3-4 mindenképp
-
válasz
God Vazzeg #1279 üzenetére
Hm, akkor lehet én értettem félre korábban. Meg mondom, akkor még tök mindegy volt mit csináltam vele, akkor se ment
-
Laybee
őstag
Sziasztok! Nem tudjátok hol tudnám állítani a fényerőt? Szeretném ha nem menne full fényerősséggel a laptop indulásnál. Köszönöm előre is.
Szerk: Valamelyik nap olvastam, hogy az Ubi sűrűn kapcsolgatja le fel a vinyót és nálam is így van. Ezt hogy tudnám beállítani?
-
válasz
God Vazzeg #1277 üzenetére
Nem tudom, hogy másik configgal mennyire fordul le egy bármilyen kernel.
Nekem nem ment így megtrükközve, de az patch mentes próba volt -
válasz
#92942848 #1270 üzenetére
Én nemrég egy öreg HP laposra fordítottam, hogy kicsit légiesebb legyen szegény, és gyorsabb. Hát, sokkal gyorsabb nem lett, csak megtanultam kernelt fordítani csomagkészítős módon
Meg kicsivel kisebb lett a kernel, mert kidobáltam belőle egy csomó mindent (pl. TV tuner driverek, mert abban a gépben az életben nem lesz ilyen), egzotikus hálókártyadriverek, egzotikus filerendszerek, stb.
Meg fent hagytam mellé egy gyárit is, hogy legyen, ha kell. -
törölt tag
válasz
God Vazzeg #1269 üzenetére
oszt egyébként e-penis lobalasan kivul mi ertelme nem gyari kernellel vackolni ha minden hw megy a gyarival?
-
válasz
God Vazzeg #1267 üzenetére
Na de mit?
Mert az nekem is volt.
A linkelt leírás 2. oldalán van erre okosság, asszem. -
God Vazzeg
veterán
válasz
God Vazzeg #1266 üzenetére
Nyahh. Letöltöd, feltelepíted, ezután a /usr/src/linux-source-3.4.0 könyvtárba találod a motyókat. Itt van egy tar.bz2 végű fájl, ez maga a kernel, ezt kell kicsomagolni..
De közben szutyakolok vele, hagyd a pitsába, nem fordul le nálam, menuconfig és xconfig is hibákat dob
-
Ami eddig is
1. oldal (bár a letöltős-patchelős rész kihagyható, mert egyben szeded le az egész forrást, felpatchelve)
2. oldal Ennek meg a gubos része hagyható ki, mert beteszi magától, amikor a csomagot telepíted.
A make menuconfig helyett a make xconfig vagy make gconfig i jó, azok grafikus felületűek -
válasz
God Vazzeg #1257 üzenetére
-
Az Ubuntu is Linux kerneles.
Annyi a truváj, hogy a Canonical csinált pár patchet az Ubihoz. Valójában nem sok dolog (konfiguráló segédprogiban láthatóak), de a 2.6.x kernel nekem egyszerűen nem bootolt, ha ezek nem voltak bepipálva.
De különösebb okom arra sem volt, hogy ne legyenek bepipálva. Csak amíg ezt nem tudtam, kb. egy hétig cumiztam a fordítással, mert egyik verzió sem bootolt, aztán amikor rájöttem, hogy nem kell a patchek fordítása elől kivenni a pipát, akkor azonnal sikerült is.
Téged ettől máris megkímélünk, mert tudod, hogy Ubis forrást kell fordítani, nem vanillát, és nem szabad kihagyni a patcheket -
-
God Vazzeg
veterán
32 vagy 64 bites a lucid?
Itt van a 3.4-es source, letöltöd, feltelepíted, /usr/src -ben megtalálod, és onnan forgatod le
-
-
God Vazzeg
veterán
válasz
God Vazzeg #1242 üzenetére
Ja még ehhez: a sudo su után kell egy "./configure" is
-
A fakeroot ebben az esetben azt jelenti, hogy a kernel fordításához (ha jól emlékszem) egy kamu root jogot tud megadni, mert valamiért a csomagkészítő, vagy a fordító igényli.
Különben persze, hogy működik. Én is ez alapján csináltam. A fakeroot -tal, meg a kpkg-val együtt.
@God vazzeg : Jobban tetszik a csomagkészítős megoldás.
-
God Vazzeg
veterán
Letöltöd a kernel forrást, kicsomagolod akárhova, beleállsz terminálban ebbe a könyvtárba, majd kiadod ezeket a parancsokat:
sudo su (ezzel root leszel, bekéri a jelszavad)
make oldconfig (ez beolvassa a jelenlegi kernel opciókat, tehát mindened működni fog ami most is)
make (ez fordítja le a kernelt)
make modules-install install (ez helyrerakja neked a kernelt és a modulokat.)Ha ezekkel készen vagy, a végére beszúrhatsz egy update-grub parancsot is, bár ez elvileg lefut az installal.
Ha kész vagy, reboot, és örül
(Remélem mindent jól írtam, fejből jött)
-
Mondjuk én az Ubuntus kernel forrásból csináltam, így nem kellett patchelgetni. Viszont Ubuntu patchek nélkül nem volt hajlandó bootolni (amik az Ubi forráshoz alapból fent vannak)
@God Vazzeg : Ja, én meg nem az asztali gépemen forgattam, azon meg még sosem néztem, hogy pont van-e "Previous kernels" menüpont
A tesztelésre használt öreg HP-n meg 11.04 Lubuntu volt -
-
-
Nem járnál így. Max. annyit érdemes, hogy a grubról csinálni egy mentést, vagy egy olyan gépen elpróbálni a dolgot, amin nem számí.
Különben tényleg, mi van az újabb Ubikkal, a 11.10 és utána, amik visszaszedik a Grub menüből a régebbi kerneleket? Erről le lehet valahogy szoktatni?
-
Nem lesz baja a forgatástól.
Lefordítod, csinálsz belőle egy csomagot, azt csomagtelepítővel felteszed.
Ezután lesz egy új meüpontod a betöltőben (a saját kerneled), és ha nem megy az új kernel, akkor indítod a hivatalossal.
Mondjuk lehet vele cumizni, meg pár dologt be kell géplni terminálba, de baja nem lesz tőle. -
válasz
gyulank #1228 üzenetére
terminálból sudo mc (ha van fent mc) , és átmásolod.
Ha nincs fent mc, akkor sudo apt-get install mc.Vagy terminálba gksudo nautilus, vagy gksudo dolphin (nemtom az XFCE-n melyik a filekezelő).
Csk oda kell figyleni, mert így bárhova írhatsz, és bármit törölhetsz, mindenre van jogod.
-
-
-
gyulank
addikt
1. Copy DarkCold4 dir to /usr/share/themes Ezt már nem engedi, mert ha másolom, a themes mappában nincs beillesztés, ha áthelyezem, nem engedi.
-
rybank
senior tag
válasz
gyulank #1211 üzenetére
Nem ismerem a Xubuntut. Nem ismerem az ablakkezelőjét, sem azt, hogy melyik GTK verziót futtat. XFCE témák között kutass! Ott olyat találsz, amit bemásolva a megfelelő helyre, rögtön futtat.
A képek amiket linkeltél, különböző asztali környezetek, és ablakkezelők témái. Minden gui-nak, csak a saját témája megy fel. -
-
gyulank
addikt
A VLC-ben, de a többiben is szétcsúszik a videó. Mondjuk mozgásnál a felső harmad vízszintesen elcsúszogat az alatta lévőtől, és az alsó harmad is a felette lévőtől. Ezzel lehet kezdeni valamit?
-
válasz
Eastman #1210 üzenetére
Ja-ja, helyreállítási módban esetleg mehet, de ahhoz újra kell csatoltatni írhatóra a fájlrendszert. De amúgy egy sima Live Ubuntuval is több lehetőséged van a felhasználó jelszavának átírására. Például chrootolhatsz a telepített rendszerbe, majd rootként máris adhatsz meg új jelszót. Vagy kézzel is átlehet írni a hash összeget a jelszavakat tároló fájlban.
-
válasz
God Vazzeg #1214 üzenetére
Nálam meg fut a Kmail, az szépen ott van a tálcán, és ha levél jött, jelzi, ha rákattintok (írni, vagy olvasni akarok), kinyílik (nem betölt, hanem nyílik
)
Anyámnál Xubuntun levélfigyelő van, de nem sokat ér. -
Atapi
senior tag
válasz
Eastman #1210 üzenetére
recovery módban indítva a rendszert (talán bal shiftet kell nyomogatni boot során a boot menü eléréséhez) jelszó megadása nélkül tudsz kérni root shell-t (ha nem lett beállítva root jelszó), ahol root jogokkal felvértezve már tudod módosítani a user jelszavát (passwd user).
-
Eastman
addikt
Sziasztok!
Kaptam egy noteszt egy frissen feltelepített 12.04-es ubuntuval. Van egy user felhasználóm és egy 5 karakteres jelszavam. Aki feltette, állítja, hogy ő nem adott meg jelszót.
Van olyan, hogy az ubi gyárilag ad egyet? Meg tudom esetleg változtatni parancssorból az user felhasználó jelszavát (ami ugye user nem lehet, mert az 4 karakter
) A gépnév az 18 karakter, az sem lehet a jelszó.
Mi lehet a megoldás?
-
n00n
őstag
Ubuntu 12.04 alatt aki Thunderbird-öt használ, miképpen oldotta meg, hogy bezáráskor is „nyitva” maradjon az alkalmazás az üzenő (messaging) menüben és jelezzen, ha új levelem jött?
-
gyulank
addikt
Telepítettem a Google Earth-öt, de nem indul el, vagy, ha elindul, akkor akadozik, és lefagy. Ez mitől lehet?
-
rybank
senior tag
Láttam Cinnanon 2d-t. Hogy annak mi értelme a mate mellett még nem tudom. Majd meglesem.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest