- CPU léghűtés kibeszélő
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
törölt tag
ssd-n a rendszer és egy másik merevlemezen semmi (hdd) leformátam gparteddel és felcsatolja de azt ítja ki hogy nincs jogosultágom csinálni rajta semmit ???!!!
-
aag
őstag
Köszi mindenkinek, már műxik. Kellett az aplay és ./-el kellett indítani. Ennyi.
-
-
aag
őstag
válasz
God Vazzeg #390 üzenetére
...és az wavot is lejátszik? ...és azt a cairo nélkül is lehet használni? Melyik az?
-
aag
őstag
Közben kiderült, hogy egy halom levél érkezett, de nem jelzett sem képpel, sem hanggal semmit. szar ez az egész. Törlöm mint a szél!
-
aag
őstag
Ha egy terminálban így adom meg:
aplay /home/xy/Dokumentumok/incoming_message.wav
Akkor lejátssza. A gémail-ellenőrzőben sajnos nem. Dehát miért nem?
-
aag
őstag
Segítsetek má' légyszi! Egy semminek látszó problémaán vergődöm egy ideje és nem jutok előbbre: a CheckGmail proginál szeretném beállítani, hogy egy wav-fájlt lejátszon, ha levelem érkezik. De csak nem akarja lejátszani. Valószínűleg rosszul adom meg az útvonalat. Hogyan kellene? Például ez miért nem jó neki?:
aplay /xy/Dokumentumok/incoming_message.wav
Mi lenne a helyes?
-
Tamy
senior tag
válasz
#40553216 #376 üzenetére
Igen, annyira azért képben vagyok, hogy a kikapcsolt tűzfalat hiába állítgatom, csak egyszerűen fel sem merült bennem, hogy esetleg nincs is elindítva. Pedig a konfigolás után init.d-ben még újra is indítottam, persze így hiába
A Linuxal még csak ismerkedek, a routeren is vannak még megoldásra váró feladatok (OpenWrt), felhasználói szinten csak-csak elvagyok, meg ezt az Ubit is én telepítettem fel, de inkább csak mostanában kezdtem el foglalkozni vele, úgyhogy bőven vannak még sötét foltok. -
-
törölt tag
Ez egy nagyon egyszerű tűzfal (uncomplicated firewall
), alapból még a pinget sem tiltja, így ha a fentebb említett konfig fájlban letiltottad is, de be sem volt kapcsolva sem előtte, sem utána, akkor nagyjából nem is csináltál semmit. Engedélyezni, letiltani pedig elég egyszerű szintaktikával, szinte szájbarágósan lehet. Pl.:
# ufw allow ssh (portszám az /etc/ssh/sshd_config fájlból)/tcp
vagy külön
# ufw allow ssh
# ufw allow (porszám)/tcp -
aag
őstag
Mindig találok idegeskedni valót. Most például az idegesít, hogy minden új indításkor a Skype és a Firefox állandóan takarja egymást. Az istennek sem maradnak a beállított helyükön. Ráadásul ha két lap van nyitva, kilépéskor a Firefox feldob egy ablakot. Naná, hogy ki van kapcsolva a beállításokban és naná, hogy akkor-is feldobja.
-
chab7
addikt
válasz
rum-cajsz #345 üzenetére
Próbálni nem próbáltam (igaz akkor nem is tudtam miről van szó mert csak a nevét írtad be ami nem volt ismerős
) Viszont nem tudom, jobb az ha egyik disztró alapra építkezett rendszert próbálok, vagy inkább a függetlenek? Csak mert a Debian is egy kicsit mintha "szmútabb" lenne, mint az LMDE. És az Ubuntuval sincs bajom, csak ez a lassú akadozás. Na most ha egy rendszer erre épül, lehet nem pont ezt a részét változtatták meg.
(Nekem a teló romok közt sem jönnek be a "ráépítkezősök" amik más alapból dolgoznak - fekete kutya, fehér nyúl, *iui változatok)
De azért vetek rá egy pillantást
-
-
Tamy
senior tag
A hálózatok közt jelenik meg, a DHCP szerver a helyi hálón a router, ahhoz meg csak én férek hozzá. Korábban már írtam, hogy nem azt akarom elérni, hogy semmilyen "titkosszolgálati" módszerekkel ne lehessen felfedezni, az se zavar ha válaszol a pingre, igazából bármilyen célzott megkereséssel látszódhat, csak alapból a hálózatok között ne látszódjon.
Bejelentkezni természetesen most nem tudok rá, mivel már nincs megosztás, illetve már samba se.
-
leslieke
Jómunkásember
Terminálba beírva ezekkel a parancsokkal tudod törölni a felesleges fájlokat, ha kezd elfogyni a hely:
sudo apt-get clean
Csomagok telepítésekor minden letöltött .deb fájl a /var/cache/apt/archives/ könyvtárba kerül, és itt is marad, hogy egy esetleges újratelepítésnél ne kelljen újra beszerezni. Egy idő után ezek elég sok helyet foglalhatnak, így a clean paranccsal törölhetjük őket. Ha mégis újratelepítünk valamit, akkor a csomagkezelő letölti a szükséges fájlokat, és visszakerülnek az említett mappába.sudo apt-get autoclean
Az autoclean parancs hasonló a clean-hez, a különbség annyi, hogy csak a régebbi verziójú fájlokat törli, a legfrissebbeket meghagyja.sudo apt-get autoremove
Az olyan feltelepített csomagokat törli, amelyek már nem szükségesek semmihez, csak feleslegesen foglalják a helyet -
-
Tamy
senior tag
válasz
MacCaine #356 üzenetére
Értem. Többek között ezt találtam korábban Win alá, eddig nem foglalkoztam vele, mondván nekem Linuxra kéne, de most végigolvastam. Lényegében az LLTD protokollt kell letiltani, nem tudom ez Linuxos környezetben is járható-e, és ha igen, miként?
-
Tamy
senior tag
Ez alapján letiltottam a pinget, és eltávolítva az mdns, avahi, valamint a samba is, lassan már semmi sem marad az Ubiból, de a Win még mindig látja a helyi hálón. Van még esetleg valakinek valami ötlete? Szerintem abból kéne kiindulni, hogy miként fedezi fel a Win a hálózaton lévő egyéb gépeket? Van a hálón egy ip kamera is, azt pl. nem mutatja. Gondolom hasonlóan a pinghez, csak az egész tartománynak küldi, és erre válaszolnak a gépek. Ha ezt le lehetne tiltani...
-
mzx
senior tag
válasz
#92942848 #350 üzenetére
Olyasmire gondolok, mint pl. a ccleaner, windows alatt, idézem:
download.chip.eu/hu/CCleaner_132253.html
"A CCleaner ingyenes, a rendszer működését optimalizáló eszköz.
A CCleaner egy ingyenes szoftver, mely nem csak optimalizálja a rendszer működését, de Privacy Tool-ként is használható. Eltávolítja a nem használt fájlokat a rendszerből gyorsabb működéshez segítve a Windows-t és értékes helyet szabadítva fel a merevlemezen. Alkalmas továbbá az internetes aktivitás nyomainak eltüntetésére az Internet History törlésével[...]" -
aag
őstag
De ha tudsz várni még egy kicsit, akkor (...)
Már hogy a csodába ne tudnék várni? Ingyen dolgozol itt nekünk, én meg még türelmetlenkednék is?
Más: sehogyan sem tudom beállítani a Firefoxot, hogy ott maradjon ahová teszem. Van erre valami trükk?
Más: Nem győzök betelni a gyorsasággal. Egyszerűen lenyűgöző! És szép a betűk alakja, kontúrja is. Nagyon jól olvasható. Meg (...), naszóval ezt hiányoltam annó, hogy valaki csinálja meár meg a kedvemre az ubit. Ne pont olyan beállításokkal álljon fel az install után, hogy háromszáz beállítást kelljen módosítani és napokig vacakoljon vele az ember. No-kéremszépen, ezk a mintes fiúk majdnem mindent megcsináltak. Például nem nekem kell szarakodni a JAVA JRE cuccosokkal sem, meg a tárolóban van minden ami kellhet. Szóval tetszik na. Ha ez 100 egység felhasználóbarátságban, akkor az Unity-s ubi van vagy 5. Miközben ugye rá épül. Ki érti ezt?
-
mzx
senior tag
up
Ezeken kívül érdekel:
Azt hiszem, új kérdésemre "nem" lesz a válasz, de bizonytalan vagyok:
Kell ext4 esetén a windows-os ntfs file rendszerhez hasonló tisztogatást végezni időnként? Arra gondolok, ami a felesleges file-októl, ilyesmiktől tisztit, meg registry-t tisztit - egyáltalán létezik linux alatt registry? Gondolom ntfs-t lehet linux alól is tisztitani, de ha jol sejtem, ext4 -et felesleges (?)Na most, ha ntfs-t lehet és érdemes linux alól tisztogatni, ez esetben wine alá ajánlatok xp-hez használatos alkalmazást, avagy linuxost ajánlatok?
Valamint érdekel, hogy ext4 alatti wine mappákat kell-e és lehet-e tisztogatni?
-
Meg, a kivételeknél benne van a kihagyható elemek listájában, csak át kell helyezni a kihagyottak közé. Persze ezután kell készíteni egy új visszaállítási pontot és abból mehet a Live. De ha tudsz várni még egy kicsit, akkor nemsokára elérhető lesz a javított Systemback verzió, azzal már nem kell csinálnod semmit és a régebbi visszaállítási pontok is használhatóak lesznek.
-
aag
őstag
A 10.04-esnél? Ott minden pöpecül ment a programoddal!
csak ki kell hagyni a fájlrendszerképből a ~/.Xauthority fájlt
...és én ezt meg tudom csinálni?
Más: ...hogy az indítópultba mit bele nem gyömöszöltek, azt nem hiszem el. Szegény Hofi mondanárá: "Mi'ez a cvacige-zűrzavar?" De viccet félretéve, jó lenne kigyomlálni belőle a duplákat meg azokat, amiket én úgysem használok. Ehhez viszont tudni kellene, hogy mi-micsoda és mit csinál.
Más: Ezt a kulcstartó dolgot én nemértem. Valahogy másképpen műxik mint eddig. De már nem merem kiszedni, mert a 32bitesnél is úgy elszartam vele a rendszeremet, hogy csak na. Ha valaki tudja hogyan kell semlegesíteni, ne kíméljen!
-
Ne aggódj, végre megtaláltam a probléma okát. A megoldás végtelenül egyszerű, csak ki kell hagyni a fájlrendszerképből a ~/.Xauthority fájlt (vagy a root tulajdonába kell venni). A probléma összefügghet azzal, hogy valami oknál fogva az igencsak régi, 2.20-as GDM lett forkolva az MDM-hez. Már Lucidnál is a 2.30-as üzemelt és gondolom te sem tapasztaltál annál ilyesmi problémát.
-
chab7
addikt
Csak az ubuntu (de már kb 11.10 óta, azóta nézelődök más disztrók után). A vinyó hangja normális, dolgozik. Mint mikor másol.
Olyan mintha a taskok megakadnának. De a linuxnak pont hogy úgy kellene csinálnia, hogy mikor nem megy valami akkor azt kiszedje a memóriából és legyen erőforrás annak amit használni akarok. Ez épp lehet pont ez, mert van egy tippem, hogy a swapot olvassa ilyenkor. De hogy ennyi ideig és hogy olyankor megmerevedjen a rendszer is.
Régen ilyet a windowsban láttam, mikor még az ablakváltáskor az ablak részei is mozaikonként tűnnek elő. Na de hogy linux is képes legyen ilyenre...(#340) aag: Mint ahogy nekem az LMDE. Lehet én is megyek vissza arra, az nem akad meg, csak épp pár beállítás nem olyan könnyű mint az ubi alatt, meg pár dolog nem pont ugyanúgy flottul megy benne.
-
aag
őstag
Nah, fent van a 64bites MATE Maya. Keresztbe-kasul próbálgatom, egyenlőre atomstabil, és Kendek Systemback szoftverén kívül minden megy rajta 100%-osan. De már elmondta hogyan tudom kivédeni a LIVE-CD indulási bibit. Ezt még nem próbáltam ki. Folyamatosan építgetem. Egyenlőre el vagyok tőle ragadtatva. Megy mint a szél. Semmihez sem foghatóan gyors!
-
-
chab7
addikt
Procihasználat olyankor az egekben, mert a panelen levő visszajelző is "bezöldül". Viszont mikor megakad a gép akkor teszi ezt olyannyira, hogy én azon semmit nem tudok csinálni. A HDD led virít, a vinyó zakatol, a proci fullon, és az egér is alig akar megmozdulni. Ablakot váltani nem tudok ilyenkor nem hogy elindítani még valamit. Vagy hard reboot vagy várakozás míg kidolgozza magát és akkor lehet folytatni a munkát - egy ideig.
Ez nagyon nem normális viselkedés, szerintem.
Amint találok egy olyan rendszert ami nem csinálja ezt és nem kell ötször annyit parancssorozni alapvető dolgok beállításához váltok is. (Debian, LMDE ilyen volt, de azokon meg olyan dolgok nem mentek sok utánolvasásra sem, amik az ubin alapból mennek. Most Fedora van soron, bár ezen meg a selinux pampog folyton valamiért, na meg a network-manager nem mutatja hogy mihez kapcsolódott és hogy mekkora a jel, mégis van net. Mindez első indításkormiért nem úgy működik ahogy kell? )
-
-
törölt tag
válasz
#92942848 #328 üzenetére
No, erre fel én is felraktam.
Nálam: a Gnome Classicon beállított, és gond nélkül futó Empathy a Mate-n nem akart csatlakozni a Facebook és a GTalk fiókokhoz, hiába a júzernév+jelszó páros. Nálam sokkal több ramot használ és ezzel együtt nem éreztem gyorsabbnak. Persze, nagyon rövid idő, de ha jelentős lenne a gyorsulás, az kijönne. Így nálam Mate sem lesz, meg Unity sem. Marad a Gnome Classic. -
chab7
addikt
válasz
God Vazzeg #330 üzenetére
Én is, de sajnos továbbra is küzdök a fél nap után mérhetetlenül belassuló lubuntuval
pedig azt hittem milyen jó lesz ez nekem.
Már tanácstalan vagyok milyen rendszert is próbáljak még ki, mert a nagyok megvoltak, a kicsikben meg ha nem tudok valamit még annyi infot sem tudok összeszedni mint amit az eddig próbáltakról. -
-
törölt tag
nuh
feltojtam mate-desktop environmentet.
hátb+ unity egy éticsigába oltott fosst@licska.
-
PuMbA
titán
Ezek a gondok igazából régebbi gépeken jönnek ki, de valaki egy kommentben GTX580-on is érezhető sebesség csökkenésről számolt be. A legjobban például a 6 éves laptopom mutatja, hogy mekkora a gond: 10.04 compizzal minden megy gördülékenyen, 12.04 Unity és Unity 2D-vel: 1 perccel login után megnyitok egy ablakot (pl nautilus) és ha megfogom és jobbra balra mozgatom gyorsan az egeret akkor szaggat és akad az ablakmozgatás. Milyen kód futhat a háttérben?
-
PuMbA
titán
A driver is bejátszhat, de Unity-ben is vannak gondok, hiszen sokaknál nagy teljesítményugrást jelentett az előzetes patch. Már nemsoká kint is lesz a javítás quantal-hoz aztán meg precise-ben is gondolom:
"unity (5.12-0ubuntu2) quantal; urgency=low"
Fix 3D apps running much slower under Unity (LP: #987304)
- Reduced number of calls to ResultViewGrid::QueueDraw
- Reduced number of calls to BGHash:: RefreshColor"A VDPAU probléma se lehet driver gond, mert más felület alatt meg kifogástalanul megy illetve 10.04 alatt én ugyanazt a driver használom ami a 12.04-ben van és jó
aag: Ez még mindig nem túláram, csak felesleges dolgok terhelik a gépet, de a 10.04 támogatásának lejártakor (még 11 hónap) biztos, hogy ki lesznek javítva. Nem akartam addig várni a váltással, de muszáj lesz
Fooler89: Hát nem új dolog, de azért előbb fel kellett volna ismerni, hogy lassú ez az egész.
-
Fooler89
őstag
Igazából az, hogy az unity lassú, az nem egy új dolog.
Olvastam egy tesztet ahol ez az ablakkezelő jött ki a leglassabbnak.
Szóval ez nem bug hanem feature.KDE is kevesebb erőforrást és jobb működést mutatot, amikor az aztán tényleg tele van tömve minden finomsággal.
aag: Fejezd be!!
-
floatr
veterán
Mert folyamatosan azt mondták, hogy linkeljél már valami hibajegyet ahelyett, hogy a túláramot akartad megszakérteni.
(#316) PuMbA ezek nekem driver problémáknak tűnnek első blikkre. Minden egyes kiadás alkalmával ez van a meghajtókkal, hogy félig se működnek. Most vagyok először meglepve, hogy az aktuális ipari fglrx megy normálisan.
-
-
aag
őstag
válasz
God Vazzeg #312 üzenetére
A 64bites MATE változatot fogom feltenni. Remélem minden rendben lesz!
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
God Vazzeg #309 üzenetére
Ezt kipróbálom.
-
M.W.H
aktív tag
hát nemtom...
nekem win alatt 2000-4000 ig állitgatja a laptop fordulatát.
ubuntun meg 2700 on ketyegett, aztán megfagyott mert a vga tulmelegedett.
ez nem melegedési probléma hanem egy szenzort figyelmen kivül hagyva elfelejt a megemelkedő hömérséklethez áram töbletet adni a ventillátornak. -
aag
őstag
válasz
God Vazzeg #309 üzenetére
Má' töltöm is, köszi!
-
God Vazzeg
veterán
-
kertsa
senior tag
válasz
God Vazzeg #306 üzenetére
Így már jó
-
MacCaine
őstag
Nyiss egy terminált, navigálj a letöltés mappájába, majd adj neki futtatási jogot:
chmod +x <fájlneve>
aztán
sudo <fájlneve>
(Feltételezve, hogy egy bináris telepítőt töltöttél le...
Tipp: a <TAB> billentyű kiegészíti a parancsokat, könyvtár-, és fájlneveket. Ha nem, akkor több lehetőség is van, amelyeket a <TAB> ismételt megnyomásával listáz.
(Remélem újat mondtam, és nem fölöslegesen koptatom a billentyűzetet)
-
kertsa
senior tag
Letöltöttem az ati linux drivert, de nem nyitja meg. Valami gedit-tel akarja megnyitni, ahelyett, hogy autómatikusan felismerné.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged