Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Phobion
őstag
Sziasztok!
Az apt-get install-al paranccsal telepített csomagokat milyen paranccsal tudom kiírni egy fájlba?
-
törölt tag
válasz Phobion #17703 üzenetére
A kérdés jó. Elvben volt valami dpkg get-selection > packages.txt vagy hasonló parancs amivel a packages.txt file tartalma az összes pillanatnyilag telepített csomag neve lett. Friss telepítés után bemásoltad a packages.txt file-t, kiadtad a dpkg set-selection < packages.txt parancsot akkor felrakta az összes csomagot ami benne volt. Vagy ilyesmi. Rég használtam, de én ezen a vonalon indulnék neki.
Előállítanék egy friss rendszerről egy packages.txt file-t, legrosszabb esetben egy virtuális telepítésből. Aztán egyet a kívánt rendszeren, és mondjuk diff-et engednék rá? A különbség a telepített fájlok(+ esetleg ha virtualizáció is van a dologban pár spec csomag emiatt) -
joecontra
addikt
Köszönöm.
Telepítettem és ez alapján beállítottam.
Holnap beszámolok, hogy megoldotta-e mert két reboot között nem reprodukálódik a jelenség.Üdv,
J -
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Az eddigiekhez képest másféle partícionálást végeztem, nektek erről mi a véleményetek?
A notebook HDD mérete ~ 500 GB, az összes RAM mennyisége 4 GB.
sda1 extended 4 / 50 GB
sda2 extended 4 / home 409.76 GB
sda3 extended
sda5 swap 6 GBHülyeség volt extended partícióra tenni a swapet?
-
törölt tag
válasz Dhampir #17707 üzenetére
Szerintem mindegy, elődleges-e, ha hátul van. Kérdés, gyorsabb lesz-e, ha elől. Másik kérdés, kell-e, hogy gyorsabb legyen, ha van 4GB RAM-od. Használja-e majd folyamatosan valami. És az is kérdés, hogy kell-e 6GB. Ha hibernálod, akkor kell (azt szokták mondani, de lásd később a swap fájlt) a RAM méretével egyező, hogy ha ez tele van, akkor is legyen hová kiírni a tartalmát. Alternatív megoldás, hogy egyáltalán nem csinálsz swap partíciót, hanem a(z egyébként nem kevés, kell-e ekkora) / alá csinálsz egy dinamikusan méretváltozó swap fájlt.
Debian Administration oldalon konkrét menete, a végén a beállítófájllal.
Creating dynamic swap space -
N0zer0
senior tag
válasz Dhampir #17707 üzenetére
Felesleges mindennek kiterjesztett partíción lenni, ámbár legyen, mert senkinek, semminek nem árt, minden jól kezeli már, utoljára a DOS/Win9x/ME korszakban volt ezzel gond. Ám akkor úgy kéne kinéznie, hogy
Extended partíció
- benne 6GB-os logical partíció, swap
- benne 50 GB-os logical partíció, boot és root céljából
- benne 410GB-os logical partíció, home
- esetlegesen még benne egyéb logical partíció
Nincs más partíció, esetlegesen létrehozható(k) még primariskás partíció(k).Én inkább primary partíciókat használnék, főleg a rootra és a swapra, de persze nem csak így lehet. Az extended/logical arra való, ha 4 partíciónál többet használsz, de erre elég kevés embernek van szüksége, még két OS esetén sem indokolt általában.
Meg én át fogok térni a swapfájlra swap-partíció helyett, csak mindig elhalasztom az újratelepítést és az Archra átállást, időhiány miatt állandóan el vagyok havazva. Pedig meg kell lépnem, mert a korábbi AES-ses megoldásom támadható lett a CBC miatt, ezért mindenképp újra fogom már telepíteni, és akkor AES XTS-sel csinálom. Az LVM meg maradni fog, bár lehet jobban járnék, ha visszatérnék a normál primary partíciókhoz, és a titkosítási jelszóbekérésnél megoldanám, hogy csak egyszer kérje be a jelszót, de azt a többi partíció esetén is használja, csak emiatt van LVM-mem. Sőt, a GPT-re is terveztem átállni, de az nem megy együtt az LVM-mel, szóval mindenképp marad az MBR.
-
Dhampir
félisten
tomtyi és N0zer0:
Igen, a hibernálás miatt adtam ilyen sokat a swapnek.
A swap fájl nagyon jó ötlet.
A primary talán tényleg célszerűbb lenne, mert nem látom szükségét tovább bővíteni a partíciók számát.
Köszönöm jó tanácsaitokat!
-
N0zer0
senior tag
válasz Dhampir #17711 üzenetére
A swapfájl csak egy dologban jobb, mint a swappartíció. A swapfájl rugalmasabb, bármikor újat tudsz csinálni, növelni és csökkenteni is tudod a méretét, ugyanez partíciónál is kivitelezhető, de sokkal nehezebben.
Egyébként meg igen, ha hibernálni akarsz, akkor kell legalább akkora swap mint a memória mérete, vagy inkább kicsit még nagyobb. Felhasználási szokástól is függ, milyen programokat használsz, egyszerre mennyi alkalmazás van megnyitva, milyen fájlokkal dolgozol. Aki több száz megás, több gigás fájlokkal dolgozik, virtuális gépezik intenzíven, térképeket szerkeszt, vagy adatbázisozik, esetleg összetett megaprojekteket fejleszt le komplett modern fejlesztői környezetben, annak több memória, és több swap is kell. Átlag felhasználónak, aki csak böngészik, meg néha megnéz egy filmet, akár swap sem kell, ha van a gépben legalább 4 GB memória.
-
Dhampir
félisten
válasz N0zer0 #17712 üzenetére
A dinamikusan változó méret miatt nagyon okos megoldás a sawpfájl.
Végül az újraparticionálásnál csak 4 GB swapet adtam meg és az elejére tettem, mint ahogyan régebben is csináltam, de lehet, hogy legalább 5 GB kellett volna adni neki.
Most így néz ki:
sda1 primary 4 GB swap
sda2 primary 50 GB /
sda3 primary -a maradék hely- /homeAnnak van értelme, hogy nagyobb értéket adjak meg, hogy kerek szám jöjjön ki belőle particionálás után?
Mivel nem kerek szám a partíció összmérete, így kicsit lecsipeget az általam megadott értékekből, de ki tudom számítani, hogy egy partíció mérete ne 3999 MB legyen a particionálás után, hanem ténylegesen 4000 MB.
-
karamblo
tag
Frissités után / 14.04-et használok/ nincs hosszú I- betű. Ezt már tapasztaltam DEBIAN Wheezy-n, most Ubuntu-n is belefutottam. Mit lehet tenni ?
-
törölt tag
Ubuntu 14.04:
HD3000+Nvidia optimus (bumblebee feltéve)
Skype nem indul.
skype: error while loading shared libraries: libGL.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
Optirun parancsal viszont elindul, de nem szeretném ezzel használni, mert nagyon merül vele a laptop.
Úgy vettem ki a gugli oldalakból, hogy valami 32bites cucc hiányzik.
Miként tudom életr kelteni? -
törölt tag
válasz God Vazzeg #17722 üzenetére
Ezeken túl vagyok a ia32-libs kivételével, mivel nem érhető el 14.04-hez.
-
Atlantisz48
őstag
Sziasztok
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy van ubuntura olyan program ami a HDD írási és olvasási sebességét teszteli? És ha van akkor enne az eredményét nem befolyásolja hogy egy 800mhz s vagy egy 2600mhz s gépen tesztelem ?Előre is köszönöm
Üdv
Zoli -
törölt tag
válasz Rimuru #17719 üzenetére
Asszony gépén (Debian Jessie) 35-ös van fent, emlékeim szerint már a 32-re lett ígérve, hogy jó lesz az í, de mg most sem az.
(#17729) NagyZL
Van egy olyan program, hogy Lemezek, abban van ilyen teszt. Én Lubuntut használok, emiatt biztos máshol mint nálad, de a Rendszereszközök menüpont mellett található a Beállítások, és ezen belül van a Lemezek. Vagy így:
How to check hard disk performance -
nagyúr
válasz Atlantisz48 #17729 üzenetére
tomtyi pont megelőzött , erről a programról van szó gnome-disks parancs terminalban fogaskeréken katt és teljesítményteszt.
Nem befolyásolja a tesztet a 800mhz vagy 2600mhz- es processzor.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
joecontra
addikt
válasz joecontra #17705 üzenetére
Sajnos nem jó. Bekapcsolom a gépet, a boot process lemegy, a modem felállítja a fizikai kapcsolatot de nem jön be egy oldal sem. A modemet se tudom pingelni: connect: network unreachable.
Ilyenkor átbootolva egy live rendszerbe a NetworkManager indikátora csak pörög-forog de nem jut eredményre. Modem és a gép újraindítása után live rendszer alatt működik a net. Ezután HDD-ről bootolva a telepített rendszeren is jó.
Nem értem én ezt.
Nem lehet valahogy megoldani, hogy a modem hídként viselkedjen?
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
Kicsit lehet késésben vagyok... 9-kor kezdődő netes rádióműsort szeretnék rögzíteni. Ötletek, hogy mivel tudnám ezt 14.04 alatt megtenni?
Szerk.:
Elvben mplayer/RadioTray kompatibilis http:// stream mp3 formátumban...[ Szerkesztve ]
-
oncsi
őstag
Sziasztok.
A Linux kezdőknek topikban már kérdeztem, és kaptam is feleletet, részben. De most nem elég a cserélj disztrót válasz.
Az a gondom, hogy 12.04 ment kb rendesen 2 évig. Felraktam pár napja a 14.04-es ubi-t, és első nap szép, és jó volt minden.
Másnap valamit frissitett még (nem tudom mit, mert telepítéskor is frissitett mindent) és azóta nincs boot animáció. Csak a kurzor villog, majd bejőn az NV logo, és utána betölt rendesen. kikapcsoláskór színtén.
Ezt mi okozhatja? A gép egy Dell D630 NV135 quadro-val. 1440-es felbontás lehet a gond?Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél
-
-
rup1u5
nagyúr
válasz Dhampir #17699 üzenetére
Nem a venti vagy a CPU sebességét szeretném állítani, hanem azt szeretném, hogy rendesen működjön a ventiszabályzás ahogy kell. Ez egyértelműen a Mint hibája mert semmi mással nem csinálja. Csak ezért meg nem szeretnék váltani ubuntura mert azt nem sikerült megszoknom pedig hónapokig használtam.
[ Szerkesztve ]
Why don't you knock it off with them negative waves!
-
nagyúr
Ez igen érdekes, mert az általad panaszolt kezdő linuxos topicban már kaptál egy megoldási javaslatot
Az /boot/grub/grub.cfg-be kéne a quite splash paramétert visszatenni.Megvolt a jó irány, de nem érdekelt különösebben, no, így nehéz segíteni!
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
oncsi
őstag
válasz ubyegon2 #17747 üzenetére
Sokat feltételezel rólam
2 nap alatt jöttem rá, hogy mit is keresek, meg azt, hogy hogyan.
Meg, hogy a gksu-t telepíteni kell.
Ezért is irtam a kezdőknek topikba. Mellesleg nem panasz volt a topikra.
Sőt. Megfogadtam. Mos is fut egy itt OFF debi is a gépen. (persze ahhoz sem értek, de megy)
Bocsi, hogy a saját topikjában is kérdezek.Olvastad a saját aláírásod?
Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél
-
nagyúr
Igazad van, nem szóltam. Csapongónak tűntél.
Meg, hogy a gksu-t telepíteni kell. Ez komoly? Ja, persze, Ubi, Synaptic sincs benne alapból.
Mos is fut egy itt OFF debi is a gépen.
Az mi a manó?Olvastad a saját aláírásod?
Persze! Általában sejtem is, miket nem írnak le, tisztán csak kultúráltságuk okán.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Xbox Series X|S
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Clicks - Van-e értelme fizikai billentyűzetet rakni egy iPhone-ra?
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Külpolitika
- Építő/felújító topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Windows 11
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest