- Új Intel CPU-kkal jön a Surface Pro 12 és a Surface Laptop 8 for Business
- Nem kell még temetni: 2 éves órajelcsúcsot döntöttek meg Raptor Lake-kel
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi belépő szinten
- Apple MacBook
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gaming notebook topik
- Nem kéri tovább a nekik fejlesztett csúcs-GeForce-ot Kína?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
essexboy
MODERÁTOR
Az etnikai alapú hozzászólásokat kérlek hanyagoljátok!
-
Gorgonka
aktív tag
Szerintem hagyjátok. Az így gondolkodóknak nem tudod elmagyarázni, hogy ha mindenki diplomás lenne, akkor szemétben gázolna az utcán vagy azt, hogy nem lenne technikus, aki elé rakná az adatokat, hogy Ő tudjon mérnökölni...
De még azt sem, hogy ha nem lenne operator a sorokon, akkor az Ő munkájára sem lenne szükség. -
haruspex
aktív tag
Annyiert dolgozol amennyiert elvallalod..ha neked jo a minimal lelked rajta...csak ne rinyalj miatta akkor forumokon, hogy keves a penz. Ennyire egyszeru. Ha meg valaki nem tanult, nem szerzett max erettsegit es minimalert dolgozik, az az o baja.. Nem a kormany, vagy a szomszed hibaja. Exem is mindig azon vergodott, hogy jajj de ki van hasznalva es minimalbert kap..se szakmaja nem volt..gyartosoron keccsolt egy erettsegivel...mindenki az ellensege akinek jobban ment mint neki..meg geci diplomasok...stb O is letudta annyival, hogy en adok neki mert 10szer tobbet keresek, de mellette geci diplomas voltam en is..mert csak..kapott egy laput hogy huzzon a faszba helyette.
Mondjuk ezt magyarázd el az összes tanárnak mentősnek tűzoltónak stb....
De vállalkozási környezet sem mindegy, hogy mit tudsz kitermelnk az alkalmazottadnak.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
Érthető... Temun ezeröccá, ami itthon 20ezer... van még kérdés?
Nyilván az emberek többsége az olcsóbb forrásokat keresi a beszerzésre.
-
Kolbi_30
őstag
Diploma csak egy bianco csekk, sok diplomás dolgozik gyártósoron, a tudásoddal lenne valami lap a kezedben, de olyan nincs aki nem helyettesíthető, úgy meg 1 vagy a 10,100,1000 kollégádból, szóval érdekérvényesítésben nem 1VS 1 van, hanem 0,00000000....00001 VS 1. Így nincs olyan hogy a munkavállaló, és a munkaadó áll szemben, hanem áll a munkaadó meg a semmi. Persze ügyeskedhetsz, meg a munkaadó is lehet egy címeres balfasz, de az hogy ezt nem érzékeled, pláne meg egy fair küzdelemnek látod, ott nem tudni hogy a sújtott helyzeteddel szemben kifejlődött toleranciád, és a veled szemben kegyelmet gyakorlás milyen vegyületét kell ehhez az állapothoz elfogyasztanod.
Mondjuk nem tomegdiplomat kell csinalni, meg az se baj ha ert hozza...es akkor van targyalasi alapod. Valoban mindenki potolhato, csak nem mindeggy hogy mennyi ido alatt..nekem is pofaztak anno, hogy szazak allnak mogottem a sorba, barmikor potolnak..aztan leleptem ugy 1 ev mulva tudtak potolni...addig meg nem volt senki aki intezte volna amit addig en..(feketen mukodtek)
-
Kolbi_30
őstag
Azt már látom hogy egy habzószájú fideszessel van itt dolgunk, ezekkel a szép szavakkal.
De attól hogy ilyen stílusban beszélsz és mosdatod őket, még nem lesz igazad.
Kicsit gondold át alapjaitól kezdve az egészet, amit a bérezésről hiszelés nagyon szép ahogy megkaptátok a fixen kiírt választ minden ilyen beszélgetésre, hogy "aki nem tanult az annyit is ér, az ne sírjon" , mert ez már feltűnt a facebook kommentek között is, meg a "politikus azért keres olyan sokat mert annyi felelősség van rajtuk" duma.
Csak amikor ezt copy pastezod a DPK-ből, akkor elfelejted a postásokat, a MÁV dolgozókat, és minden más pozíciót amit az állam így vagy úgy de irányít, és amíg ezeket a béreket ő lent tartja, addig egy külföldi cég sem fog itthon 3-4x annyi fizetést adni senkinek, mert miért is tenné? Akkor adna, ha mondjuk egy postai dolgozó keresne 600 nettót, akkor már egy ALDI kasszásnak oda kéne adni a 800-900at, hogy valaki azt válassza, mert azért könnyebb egy postai ablakban ülni, mint egy aldiban kasszázni, meg még ugrálni is a sorok között ha kell. De jelenleg egy postai dolgozó szerintem a 300at sem viszi haza, így az aldi, lidl stb... oda adja ennek a másfélszerést, és kész, és ugye inkább 10x annyit ugrál valaki azért az 500-600 nettóért, minthogy éhen haljon a postán.
és így tovább
a külföldi olcsó munkaerőről ne is beszéljünk
meg a brutál magas járulékokról amit ki kell fizetnie a munkáltatónak, gondolom ebben is első helyen vagyunk az eu-ban
meg még egy két különadó, kb minden szférában
ja, meg arról hogy ha mindenki diplomás ember lenne, akkor ki vinné neked haza a nemzeti konzultációdat? vagy ki olvasná le a vízórát, ki kötné be a házadba az áramot az oszlopról?és most ne gyere a "nekem pont van egy mávos ismerősöm, aki nettó 600-800at hazaviszhahiszedhanem" dumával, mert tudjuk, hogy ilyenkor mindig van egy ismerősötök, ezt nyugodtan hagyjuk ki xd
Sosem szavaztam a fideszre, es szandekomban sincs.
Amugy nem kell elfogadni azt a fizetest amit nem tartasz elfogadhatonak. Nalam eddig bevalt. Lement az n+1 koros interju en lettem kivalasztva..berben nem egyeztunk meg mert amit adni akartak azon jot rohogtem, ott a helyszinen. Mert nekik kellek mileszveluk..stb mindig megkaptam azt a bert amit en kertem, ahol nem adtak meg oda nem mentem. -
Tasunkó
őstag
Annyiert dolgozol amennyiert elvallalod..ha neked jo a minimal lelked rajta...csak ne rinyalj miatta akkor forumokon, hogy keves a penz. Ennyire egyszeru. Ha meg valaki nem tanult, nem szerzett max erettsegit es minimalert dolgozik, az az o baja.. Nem a kormany, vagy a szomszed hibaja. Exem is mindig azon vergodott, hogy jajj de ki van hasznalva es minimalbert kap..se szakmaja nem volt..gyartosoron keccsolt egy erettsegivel...mindenki az ellensege akinek jobban ment mint neki..meg geci diplomasok...stb O is letudta annyival, hogy en adok neki mert 10szer tobbet keresek, de mellette geci diplomas voltam en is..mert csak..kapott egy laput hogy huzzon a faszba helyette.
Diploma csak egy bianco csekk, sok diplomás dolgozik gyártósoron, a tudásoddal lenne valami lap a kezedben, de olyan nincs aki nem helyettesíthető, úgy meg 1 vagy a 10,100,1000 kollégádból, szóval érdekérvényesítésben nem 1VS 1 van, hanem 0,00000000....00001 VS 1. Így nincs olyan hogy a munkavállaló, és a munkaadó áll szemben, hanem áll a munkaadó meg a semmi. Persze ügyeskedhetsz, meg a munkaadó is lehet egy címeres balfasz, de az hogy ezt nem érzékeled, pláne meg egy fair küzdelemnek látod, ott nem tudni hogy a sújtott helyzeteddel szemben kifejlődött toleranciád, és a veled szemben kegyelmet gyakorlás milyen vegyületét kell ehhez az állapothoz elfogyasztanod.
-
enginev3.0
félisten
Azt már látom hogy egy habzószájú fideszessel van itt dolgunk, ezekkel a szép szavakkal.
De attól hogy ilyen stílusban beszélsz és mosdatod őket, még nem lesz igazad.
Kicsit gondold át alapjaitól kezdve az egészet, amit a bérezésről hiszelés nagyon szép ahogy megkaptátok a fixen kiírt választ minden ilyen beszélgetésre, hogy "aki nem tanult az annyit is ér, az ne sírjon" , mert ez már feltűnt a facebook kommentek között is, meg a "politikus azért keres olyan sokat mert annyi felelősség van rajtuk" duma.
Csak amikor ezt copy pastezod a DPK-ből, akkor elfelejted a postásokat, a MÁV dolgozókat, és minden más pozíciót amit az állam így vagy úgy de irányít, és amíg ezeket a béreket ő lent tartja, addig egy külföldi cég sem fog itthon 3-4x annyi fizetést adni senkinek, mert miért is tenné? Akkor adna, ha mondjuk egy postai dolgozó keresne 600 nettót, akkor már egy ALDI kasszásnak oda kéne adni a 800-900at, hogy valaki azt válassza, mert azért könnyebb egy postai ablakban ülni, mint egy aldiban kasszázni, meg még ugrálni is a sorok között ha kell. De jelenleg egy postai dolgozó szerintem a 300at sem viszi haza, így az aldi, lidl stb... oda adja ennek a másfélszerést, és kész, és ugye inkább 10x annyit ugrál valaki azért az 500-600 nettóért, minthogy éhen haljon a postán.
és így tovább
a külföldi olcsó munkaerőről ne is beszéljünk
meg a brutál magas járulékokról amit ki kell fizetnie a munkáltatónak, gondolom ebben is első helyen vagyunk az eu-ban
meg még egy két különadó, kb minden szférában
ja, meg arról hogy ha mindenki diplomás ember lenne, akkor ki vinné neked haza a nemzeti konzultációdat? vagy ki olvasná le a vízórát, ki kötné be a házadba az áramot az oszlopról?és most ne gyere a "nekem pont van egy mávos ismerősöm, aki nettó 600-800at hazaviszhahiszedhanem" dumával, mert tudjuk, hogy ilyenkor mindig van egy ismerősötök, ezt nyugodtan hagyjuk ki xd
-
Kolbi_30
őstag
Nem sok köze van hozzá? xd
Tehát akkor a mesterségesen lent tartott bérek nem az állam hibája?Oké.
Értem.csak a berminimum es minimalber van meghatarozva..a maximum nincsen. A tobbi a munkaltaton es munkavallalon mulik...
-
Kolbi_30
őstag
Értem.Annyiert dolgozol amennyiert elvallalod..ha neked jo a minimal lelked rajta...csak ne rinyalj miatta akkor forumokon, hogy keves a penz. Ennyire egyszeru. Ha meg valaki nem tanult, nem szerzett max erettsegit es minimalert dolgozik, az az o baja.. Nem a kormany, vagy a szomszed hibaja. Exem is mindig azon vergodott, hogy jajj de ki van hasznalva es minimalbert kap..se szakmaja nem volt..gyartosoron keccsolt egy erettsegivel...mindenki az ellensege akinek jobban ment mint neki..meg geci diplomasok...stb O is letudta annyival, hogy en adok neki mert 10szer tobbet keresek, de mellette geci diplomas voltam en is..mert csak..kapott egy laput hogy huzzon a faszba helyette.
-
enginev3.0
félisten
A fizetes, a munkatato es a munkavallalo kozott dol.el..A vezetsnek nem sokmkoze van hozza, max ha allami alkalmazott vagy. Ha meg nincs hasznalhato tudasod amire szukseg van es megfizetik, arrol az tehet aki nem tett ellene. Persze a mai autok, es egyeb szarsagok nem erik meg azt amit kernek erte..
Értem. -
Kolbi_30
őstag
Szép megfogalmazásÉn mindezt mégcsak nem is tartom lehetetlennek, talán egy 20-30 év kell neki
Amikor már a következő generáció lesz a vezető pozíciókban, és nem a politikára gondolok, vagy nem csak arra, hanem minden fajta cégnél, ami ma még úgy működik, hogy a vezetők azt tartják szem előtt, hogy hogyan lehetne rosszabb a munkásainak, és nem azt hogy hogyan lehetne jobb.Szerintem ezt a mostani 30 és 40 éves korosztály már sokkal jobban fogja csinálni, ha egyszer odajut, hogy lehetősége lesz betölteni ilyen pozíciókat, akkor ők többet adnak a légkörre is majd
A fizetes, a munkatato es a munkavallalo kozott dol.el..A vezetsnek nem sokmkoze van hozza, max ha allami alkalmazott vagy. Ha meg nincs hasznalhato tudasod amire szukseg van es megfizetik, arrol az tehet aki nem tett ellene. Persze a mai autok, es egyeb szarsagok nem erik meg azt amit kernek erte..
-
Kaiku
senior tag
Ma elmentem egy kínai bolt előtt és láttam, hogy majdnem olyan fehérneműt árulnak mint amit nem rég vettem a Temu-ról.
Kínai boltban 1200.- volt darabja és nincs olyan jó mint a Temu-s ahol 4db volt 2300.-
Szóval ne nekem keljen már a kínai bolt tulajdonosát is finanszírozni. És ez megint csak egy példa volt. -
Evil Merodak
csendes tag
-
Tasunkó
őstag
Én úgy gondolom hogy a mostani generáció már kevesebb rosszindulatot hordoz, vagyis ezt látom
Lehet hogy a mostani 50+ és 60+os embereknek több "traumája" van, ami miatt ezt ez van bennük, hogy mindig mindennek rossznak kell lennie, de speciel nálunk a cégnél is aki fiatalabb középvezető, sokkal normálisabb, mint a nála másfélszer olyan idős vele egy szinten lévő
A fiatalabb valahogy 40 körüli lehet +-1-2 év, az idősebb pedig 60 környéke
Hát ég és föld, ahogy hozzánk áll az egyik meg a másikDe ez csak 2 ember, ennél több saját tapasztalatú példám is lenne
Szóval ezekalapján reménykedem.
Illetve csak saját magamra gondolva, sem tudnám direkt úgy szervezni a dolgokat, hogy a dolgozóimnak elmenjen az életkedve is, nemhogy a munkakedve
és ez tipikusan egy olyan cég, ahová mindenfajta képesítés, meg tudás nélkül betették xy éve az idős vezetőket, mert ennek meg annak volt a valakije, aztán ha nem is ért semmihez, legalább annyit tegyen meg, hogy a pénzt megfogja minden áron az emberektől elvonva.
Egyszer láttam olyat, ahol csak a fizetés volt rossz, egyébként amolyan kisebb csoda volt, kultúremberek, nem tudnék az alapján általánosítani, hogy az hogy tudott ott összeállni, rejtély. Nem, ennek semmi nem kedvez, csak a csökkenő születési ráta. Egyre nagyobb lesz a munakerőhiány, ami miatt már tapasztalhatóan nőtt egy ideje az egyén ázsiója, de megbízhatóan ezt csak kikényszeríteni lehet, szakszervezetekkel. Egyébként növelni akarják a hasznot, és az egyén tökéletesen védtelen, tehát belelőnek sportból is. Lehethogy 50-ből 1 helyen nem, de 49-ben meg puff

Amúgy idővel minden vezetőség rájön, hogy sokkal bonyolultabb az amit igazgat, mint amennyire érdekli, és hátralévő idejében kiszámíthatatlan reakciókat ad, amit szerencsés elkerülni. -
ddekany
nagyúr
Én úgy gondolom hogy a mostani generáció már kevesebb rosszindulatot hordoz, vagyis ezt látom
Lehet hogy a mostani 50+ és 60+os embereknek több "traumája" van, ami miatt ezt ez van bennük, hogy mindig mindennek rossznak kell lennie, de speciel nálunk a cégnél is aki fiatalabb középvezető, sokkal normálisabb, mint a nála másfélszer olyan idős vele egy szinten lévő
Hát ég és föld, ahogy hozzánk áll az egyik meg a másikDe ez csak 2 ember, ennél több saját tapasztalatú példám is lenne
Illetve csak saját magamra gondolva, sem tudnám direkt úgy szervezni a dolgokat, hogy a dolgozóimnak elmenjen az életkedve is, nemhogy a munkakedve
és ez tipikusan egy olyan cég, ahová mindenfajta képesítés, meg tudás nélkül betették xy éve az idős vezetőket, mert ennek meg annak volt a valakije, aztán ha nem is ért semmihez, legalább annyit tegyen meg, hogy a pénzt megfogja minden áron az emberektől elvonva.
Lehet, hogy az a 60 éves se volt ilyen fiatalon. Csak az ember minél több sz*rt tapasztal, ami idővel gyűlik, annál cinikusabb, annál embergyűlölőbb lesz. Persze aki most 35-45 éves, az pont egy szerencsés időszakban nőtt fel, a hullámvasút tetején, és ez is segíthet. Aki viszont most kisgyerek...
-
enginev3.0
félisten
-
ddekany
nagyúr
Szép megfogalmazásÉn mindezt mégcsak nem is tartom lehetetlennek, talán egy 20-30 év kell neki
Amikor már a következő generáció lesz a vezető pozíciókban, és nem a politikára gondolok, vagy nem csak arra, hanem minden fajta cégnél, ami ma még úgy működik, hogy a vezetők azt tartják szem előtt, hogy hogyan lehetne rosszabb a munkásainak, és nem azt hogy hogyan lehetne jobb.Szerintem ezt a mostani 30 és 40 éves korosztály már sokkal jobban fogja csinálni, ha egyszer odajut, hogy lehetősége lesz betölteni ilyen pozíciókat, akkor ők többet adnak a légkörre is majd
Mitől változna meg a vezetők hozzáállása, vagy mért pont ebbe az irányba?
-
enginev3.0
félisten
Igen a jólét baromira összetett, mert egy másik példában mondjuk hiába keres jól valaki, mert egy szép nap kiteszik onnan, és már nem tarthatja meg a megszokott életminőségét, és attől a szitutól kap egy jó kis stresszdózist, ami idővel majd okoz valamit. A jólétet a társadalom tudja biztosítani, mert ha mindenki korrektül keres, akkor váltogathatja az állásokat és a bevétele max. ingadozik egy elfogadható tartományban, nem az összeszarástól az örök boldogságig. Na és akkor a munkakörülmények, meg sok minden játszik majd még ha egyszer ott fogunk tartani sokaknak leesik majd.
-
Tasunkó
őstag
Szeretem mikor 10 milliós országot 50 autó alapján ítélnek meg
Pont mint mikor ki vannak akadva, hogy megjelenik a dubai csoki a boltokban és nyitás után 1 órával már nem lehet kapni, mert felvásárolták mind a 100db-ot boltonként
A jólét nem ott kezdődik hogy 2500ftos csokit megtudnak venni az emberek évente 1x mert épp akkora újdonság, hogy szeretnék megkóstolni
Ennél sokkal összetettebb.
Az meg hogy mennyien vettek fel mondjuk hitelt egy új autóra megint más tészta, ki lehet fizetni havonta 50-60ezret autóra, (én is kitudnám, csak nem érezném magam biztonságban, hogy mind a 10 évig tudnám fizetni bármikor, nyugodtan) nem lehetetlen, csak épp a magyar bérből nem logikus, de mindig fontos a látszat, hogy azt tudjuk mutatni hogy milyen jól megy az új autóval, mellette meg 40nm-es albérletben laknak valami panelban amihez 100 éve nem nyúltak.
De nyugodtan nézz rá az autók életkorára itthon, google-ban fél perces keresés.
+Vedd figyelembe a céges autókat is amik épp a parkolóban álltak melletted.
Meg a kínai lakosokat, akik valahogy itthon is mindig 40 milliós terepjárókkal járkálnak, pedig ki sem látnak a kormány mögül (semmi rosszindulat)De mégegyszer mondom, számomra nem csak azon múlik egy ország gazdagsága, hogy ilyen apró cseprő dolgokat (ja igen, a boltok is mindig tele vannak, bár nyilván senki nem akar éhenhalni) megvesznek maguknak az emberek, vagy épp mindig van pár száz, vagy pár ezer ember, akik mutatják hogy milyen jó, közben meg fogalmunk sincs az otthoni helyzetéről.
Igen a jólét baromira összetett, mert egy másik példában mondjuk hiába keres jól valaki, mert egy szép nap kiteszik onnan, és már nem tarthatja meg a megszokott életminőségét, és attől a szitutól kap egy jó kis stresszdózist, ami idővel majd okoz valamit. A jólétet a társadalom tudja biztosítani, mert ha mindenki korrektül keres, akkor váltogathatja az állásokat és a bevétele max. ingadozik egy elfogadható tartományban, nem az összeszarástól az örök boldogságig. Na és akkor a munkakörülmények, meg sok minden játszik majd még ha egyszer ott fogunk tartani sokaknak leesik majd.
-
enginev3.0
félisten
Szeretem mikor 10 milliós országot 50 autó alapján ítélnek meg
Pont mint mikor ki vannak akadva, hogy megjelenik a dubai csoki a boltokban és nyitás után 1 órával már nem lehet kapni, mert felvásárolták mind a 100db-ot boltonként
A jólét nem ott kezdődik hogy 2500ftos csokit megtudnak venni az emberek évente 1x mert épp akkora újdonság, hogy szeretnék megkóstolni
Ennél sokkal összetettebb.
Az meg hogy mennyien vettek fel mondjuk hitelt egy új autóra megint más tészta, ki lehet fizetni havonta 50-60ezret autóra, (én is kitudnám, csak nem érezném magam biztonságban, hogy mind a 10 évig tudnám fizetni bármikor, nyugodtan) nem lehetetlen, csak épp a magyar bérből nem logikus, de mindig fontos a látszat, hogy azt tudjuk mutatni hogy milyen jól megy az új autóval, mellette meg 40nm-es albérletben laknak valami panelban amihez 100 éve nem nyúltak.
De nyugodtan nézz rá az autók életkorára itthon, google-ban fél perces keresés.
+Vedd figyelembe a céges autókat is amik épp a parkolóban álltak melletted.
Meg a kínai lakosokat, akik valahogy itthon is mindig 40 milliós terepjárókkal járkálnak, pedig ki sem látnak a kormány mögül (semmi rosszindulat)De mégegyszer mondom, számomra nem csak azon múlik egy ország gazdagsága, hogy ilyen apró cseprő dolgokat (ja igen, a boltok is mindig tele vannak, bár nyilván senki nem akar éhenhalni) megvesznek maguknak az emberek, vagy épp mindig van pár száz, vagy pár ezer ember, akik mutatják hogy milyen jó, közben meg fogalmunk sincs az otthoni helyzetéről.
-
Johnny001
senior tag
Beleírtam a magyar vezetőket is, hogy az ő hibájuk is, pl hogy sokszor téma hogy a hazai felvágott, vagy hús termék drágább itthon mint külfödön.
Ha olyan olcsó a kínai autó, akkor miért nem veszel azt?
Azért mert Magyarországon élek, magyar bérből
#192ergoGnomik
Nem vagyunk egy okos nép, annak akarunk tűnni, meg mutatni magunkat, de a valóság nem ezt mutatja
Tömve a Lidli, csupa 20-30 millás autó a parkolóban, alig tudtam beállni! Budapest XVIII. kerület Pestszentimre! Ez csak egy gyors helyzetjelentés.
-
Gorgonka
aktív tag
Beleírtam a magyar vezetőket is, hogy az ő hibájuk is, pl hogy sokszor téma hogy a hazai felvágott, vagy hús termék drágább itthon mint külfödön.
#192ergoGnomik
Nem vagyunk egy okos nép, annak akarunk tűnni, meg mutatni magunkat, de a valóság nem ezt mutatjaHát igen, az már kész röhej, amikor még olcsóbban is tudnak vásárolni, többszörös bérekből. Ez persze nyilván nem az Ő hibájuk, hanem a miénk.
Tudom nem vigasztal, de nekem még 20 éves autóm sincs, szóval te elég jól állsz hzzám képest
Soha nem voltunk okosak. Soha nem tudtunk összetartani, pár évtizede még képesek voltunk feljelentgetni egymást és alapvetően is mindig irígy nép voltunk.
Szomorú, de ez van.
Na mindegy, megyelk olvasni. Az legalább kiszakít egy kis időre ebből a szar világból
-
Héraklész
senior tag
Hogy a világkereskedelem milyen elbaltázott, arról nem Kína tehet, ő csak kihasználja a Nyugat által kreált feltételeket, kifordított világot, ha úgy tetszik globalizációt, amit ráerőltettek a világra. Széles körben alkalmazott merkantilista politikával nem lenne ilyen opció vagy a még jobb városi protekcionizmussal.
-
enginev3.0
félisten
#192ergoGnomik
Nem vagyunk egy okos nép, annak akarunk tűnni, meg mutatni magunkat, de a valóság nem ezt mutatja -
ergoGnomik
aktív tag
inkább a magyar vezetőség felé keresgélnék...
"Minden országnak olyan a kormánya, amit megérdemel." Legalább egy ponton a választók adják saját behülyítőik és kirabolóik kezébe a hatalmat.
-
Gorgonka
aktív tag
Akkor nézz rá az én 20 éves autómra, azon nincs semmi gyorskötőzve, meg nincs belőle semmi kiszerelve, de ha akarnék is autót venni, akkor se tudnék 15 évnél fiatalabbat venni, mert nem tehetem meg, akkor én fizessek minden évben többet, mert amúgy sincs pénzem?
Hitelre meg nem fogok autót venni
Nyugodtan lehet keverni az eu-val a bmw-t, meg az egész német autóipart
Amíg a kínaiak egy teljesen elfogadható minőséget hoznak, és elfogadható áron, addig a német cégeknek eszükbe sincs ilyet tenni manapság, inkább csak visszafelé fejlődnekA kínaiak meg javítják évről évre a saját hibáikat
Egyébként meg kinek a hibája, hogy nem futja új autóra a magyaroknak? Nem hiszem, hogy az EU hibája, inkább a magyar vezetőség felé keresgélnék... -
Johnny001
senior tag
Azért a kínai árunak is van acchiles sarka. Rengeteg bizbaszt veszek, hazai boltban szinte már csak kaját. Fúrószártól kezdve, szerszámok, spéci csavarok, sínek, amik kellenek és még további projekteket kitalálalok, inspirálódva a kínai kínálattal, összeírom, idő van kivárni míg megérkezik, de... Ilyen érdeklődésű ember nincs sok, és a specializált homo gyártósorusz világban ez a bütykölés már a perifériára került, így csökkenő tendencia a vásárlószám. Már a kéziszerszámok globálban is az utószilveszterüket élik, egyre kevesebben tudnak velük valamit kezdeni. Idővel a generációk telítődnek, a mai gyerekek már a sok szirszarba születnek bele, és mást fognak értékesnek látni. Meg az áruk ha emelkedik, azzal csökkennek a rendelések, sok terméket már meg sem fognak venni. Mondjuk elképzelhető hogy erre kitalálnak Kínában valami hülyítést, hogy krimpelőfogót mondjuk nem vesz, de tamagochi lélegeztetőgép nélkül meg nem bírja majd.
Én is szerszámot veszek inkább, egy 50-es fúrót nem veszek meg két lyuk miatt, drágán.
-
Elk_hound
tag
Elsőre az _összes_ hazai piacra szállító webshopot kötelezném a Magyar Királyi Postával történő kizárólagos leszerződésre, aztán utána lehet free shippingelni szabadon...
Azért azt úgy elég könnyű, hogy itthon mindenkit szopatnak, kínából küldve meg a seggüket is kinyaljuk.
Milyen az már hogy Sencsenből 350Ft-os alumínium bizbaszt INGYEN kihoznak Rekettyés alsóra repülővel, vámekezeléssel, logisztikai központ fenntartásával és végül a postai biciklis dolgozóval. Ha én innen helyből, az utca túloldaláról akarom ugyan ezt elküldeni, akkor nem biztos, hogy ezer forint alatt kijövök.A Magyar Posta monopolhelyzetben volt a csomagszállítás piacán. ezért drágán és lassan dolgozott. (Hogy rosszul is, - mondjuk mert eltüntek néha a követhetetlen rendszerében dolgok, - ne is említsem...) Amikor elindult az e-kereskedelem felfutása csak panaszkodtak, hogy mekkora többletfeladatot jelent nekik.
Érted, mintha a sarkon a fagyis sírna, hogy mostanában mindenki tíz gombócot akar nyalni, mennyivel jobb volt a meló amikor; "A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!" -
enginev3.0
félisten
Nem akarok se helyeselni se nem és nem tudom külföldön milyen az autók műszaki állapota de MOon kezdeni kellene valamit a helyzettel. Küszöb, padló végiglulakdva, rugó törött gyorskötözővel! összefogva, légzsák, katalizátor nincs benne, DPF ledugózva, tükörradiál autók tömkelegei futnak a magyar utakon. Ön és közveszélyesek.
A másik oldala persze az egésznek, hogy MOon az egész elképesztően ambivalens/abszurd mert sokszor vidéken ha nincs kocsi éhenhal.
Innen ahonnan nézed.Így úgy Kína kb mindent ledömpingel. Senki se versenyképes. US és EUnak megvan az az előnye, hogy egy blokként tud tárgyalni amúgy nem egy MO de Lengyeleket is megennék.
A gyártó céget pl BMW meg ne keverjük az EUval. Be lehet hozni témának de nagyon más.
Akkor nézz rá az én 20 éves autómra, azon nincs semmi gyorskötőzve, meg nincs belőle semmi kiszerelve, de ha akarnék is autót venni, akkor se tudnék 15 évnél fiatalabbat venni, mert nem tehetem meg, akkor én fizessek minden évben többet, mert amúgy sincs pénzem?
Hitelre meg nem fogok autót venni
Nyugodtan lehet keverni az eu-val a bmw-t, meg az egész német autóipart
Amíg a kínaiak egy teljesen elfogadható minőséget hoznak, és elfogadható áron, addig a német cégeknek eszükbe sincs ilyet tenni manapság, inkább csak visszafelé fejlődnekA kínaiak meg javítják évről évre a saját hibáikat
-
Dare2Live
félisten
Mondjuk az sem mindegy melyik vezetés hogyan áll a polgáraihoz
Pl EUban be akarták/akarják vezetni hogy akinek 10+ éves autója van, mert mondjuk nincs pénze újabb autóra, az menjen évente műszakira, nyilván arra már van pénze
Kína meg mondjuk támogatja a boltokat hogy világszerte szétszórja a termékeit.
Ez csak egy példa, de nem nagyon tudnék fordítottat mondani az EU vagy akár Mo javára.
Lehet így is meg úgy is
Vagy, szarul működik az EU autóipar, mert a minőség már egy hulladék, és 30 milliós BMW-k megbízhatatlanok? Hát akkor keressük meg hol lehet még spórolni a minőségen, és spóroljunk, hogy a bevétel valahogy megmaradjon, véletlen se csináljunk valami jobbat, keressük hogy lehet még rosszabb. Meg vessünk ki nagyobb vámot a kínai autókra
Nem akarok se helyeselni se nem és nem tudom külföldön milyen az autók műszaki állapota de MOon kezdeni kellene valamit a helyzettel. Küszöb, padló végiglulakdva, rugó törött gyorskötözővel! összefogva, légzsák, katalizátor nincs benne, DPF ledugózva, tükörradiál autók tömkelegei futnak a magyar utakon. Ön és közveszélyesek.
A másik oldala persze az egésznek, hogy MOon az egész elképesztően ambivalens/abszurd mert sokszor vidéken ha nincs kocsi éhenhal.
Innen ahonnan nézed.Így úgy Kína kb mindent ledömpingel. Senki se versenyképes. US és EUnak megvan az az előnye, hogy egy blokként tud tárgyalni amúgy nem egy MO de Lengyeleket is megennék.
A gyártó céget pl BMW meg ne keverjük az EUval. Be lehet hozni témának de nagyon más.
-
enginev3.0
félisten
Amikor 3+éve azt mondtam, hogy a Temu, Shien.... megeszi a magyar ekiskert, emiatt komoly forgalom csökkenés.. lesz kinevettek.
Most ott tartunk, hogy nem a magyar ekiskernek hanem amblokk kiskert eszi meg. Teljesen általánossá válik a nem megyek le boltba megrendelem mentalitás. Kisker boltok tömegei fognak csődbe menni, bezárni.
Az egész a magyar/EUs ipart is erősen érinteni fogja.Mondjuk az sem mindegy melyik vezetés hogyan áll a polgáraihoz
Pl EUban be akarták/akarják vezetni hogy akinek 10+ éves autója van, mert mondjuk nincs pénze újabb autóra, az menjen évente műszakira, nyilván arra már van pénze
Kína meg mondjuk támogatja a boltokat hogy világszerte szétszórja a termékeit.
Ez csak egy példa, de nem nagyon tudnék fordítottat mondani az EU vagy akár Mo javára.
Lehet így is meg úgy is
Vagy, szarul működik az EU autóipar, mert a minőség már egy hulladék, és 30 milliós BMW-k megbízhatatlanok? Hát akkor keressük meg hol lehet még spórolni a minőségen, és spóroljunk, hogy a bevétel valahogy megmaradjon, véletlen se csináljunk valami jobbat, keressük hogy lehet még rosszabb. Meg vessünk ki nagyobb vámot a kínai autókra
-
Dare2Live
félisten
Úgy tűnik te nem érted, hogy az EU pontosan "elbaltázta" (a sajátos szavaidat nem akarom használni, de ez ugyanaz a bénaság, ami a magyar vállalkozókat jellemzi) a világhatalmi pozíciót, a kínai így a nagy handicap ellenére beelőzte. A fölényes okítás az egy kultúrkörről nem kell köszi, tartsd meg magadnak. Jóval összetettebb a dolog, mint azt képzeled. Az EU egy rossz konstrukció, manapság a lehető legrosszabb irányba megy.
Amúgy kár ezen rugózni, mert az egyes polgárok véleményétől teljesen függetlenül történnek az események. A hatalmi játszmáknál nem ér semmit a vélemények ütköztetése, a szavazósdi...Nem az EUt eszi meg Kína hanem az egész világot.
Dél Amerikában, Afrikában zizis órabér mellett nem versenyképesek a termékek.
Alapvetően az EU a piac mérete miatt még egész védett is, van tárgyalóereje. Ez Dél Amerika, Afrika... országaira nem igaz. -
Dare2Live
félisten
Amikor 3+éve azt mondtam, hogy a Temu, Shien.... megeszi a magyar ekiskert, emiatt komoly forgalom csökkenés.. lesz kinevettek.
Most ott tartunk, hogy nem a magyar ekiskernek hanem amblokk kiskert eszi meg. Teljesen általánossá válik a nem megyek le boltba megrendelem mentalitás. Kisker boltok tömegei fognak csődbe menni, bezárni.
Az egész a magyar/EUs ipart is erősen érinteni fogja. -
Tasunkó
őstag
Úgy tűnik te nem érted, hogy az EU pontosan "elbaltázta" (a sajátos szavaidat nem akarom használni, de ez ugyanaz a bénaság, ami a magyar vállalkozókat jellemzi) a világhatalmi pozíciót, a kínai így a nagy handicap ellenére beelőzte. A fölényes okítás az egy kultúrkörről nem kell köszi, tartsd meg magadnak. Jóval összetettebb a dolog, mint azt képzeled. Az EU egy rossz konstrukció, manapság a lehető legrosszabb irányba megy.
Amúgy kár ezen rugózni, mert az egyes polgárok véleményétől teljesen függetlenül történnek az események. A hatalmi játszmáknál nem ér semmit a vélemények ütköztetése, a szavazósdi...Azért a kínai árunak is van acchiles sarka. Rengeteg bizbaszt veszek, hazai boltban szinte már csak kaját. Fúrószártól kezdve, szerszámok, spéci csavarok, sínek, amik kellenek és még további projekteket kitalálalok, inspirálódva a kínai kínálattal, összeírom, idő van kivárni míg megérkezik, de... Ilyen érdeklődésű ember nincs sok, és a specializált homo gyártósorusz világban ez a bütykölés már a perifériára került, így csökkenő tendencia a vásárlószám. Már a kéziszerszámok globálban is az utószilveszterüket élik, egyre kevesebben tudnak velük valamit kezdeni. Idővel a generációk telítődnek, a mai gyerekek már a sok szirszarba születnek bele, és mást fognak értékesnek látni. Meg az áruk ha emelkedik, azzal csökkennek a rendelések, sok terméket már meg sem fognak venni. Mondjuk elképzelhető hogy erre kitalálnak Kínában valami hülyítést, hogy krimpelőfogót mondjuk nem vesz, de tamagochi lélegeztetőgép nélkül meg nem bírja majd.
-
Epa99
csendes tag
Az a baj, hogy nem AKARJÁTOK érteni a lényeget. A cikkben szerepel, hogy 1 111 millird Forintot költött a lakosság ezekben a kínai webshopokban. Ez a pénz nagyrészt kikerült innen (talán az ÁFA marad, nem tudom, hogy ezt is kikerlik-e valahogy). Állandóan megy a sírás, hogy a multik kiviszik a hasznot az országból. Érdekes módon most nem baj, hogy a kínai multi viszi ki...
A különbség a német vagy más normális ország és a Kínai bolt között, hogy előbbi itt is dolgoztat, tehát fizetést és akár még kedvezményes vásárlást is biztosít a dolgozóinak. Kína nem teszi.Nyilván mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy vesz három darab bigyulát olcsón a kínaiaktól és az Ő gazdaságukat támogatja (de ebben az esetben itthon soha nem lesz jobb a helyzet, csak romlani fog) vagy abból a pénzből csak egy darab bigyulát vesz (amire úgy is kap jótállást) és a hazai gazdaságot támogatja (hazai alatt nyilván az EU-t értem).
Szerk: Ja és igen, a kormány lop. Túl sokat, de ez ellen is csak MI tehetünk. Nem kell tényként elfogadni és akkor mindjárt nem az lesz az alapvetés, hogy "minek támogassuk a hazait, ha úgy is ellopják".
Így van
-
Héraklész
senior tag
Te még mindig nem érted mi az az egyéges unios piac. A magyar cég ugyanúgy eléri a cseh piacot, a cseh cég a magyart, ez a deal. Az hogy a cseh vagy lengyel cégek kiemelkedően teljesítenek ezen a téren, az azt jelenti, hogy ők tudtak élni a lehetőséggel a magyarok meg elbalfszkodták, a magyar cégeknek pont ugyanakkora lehetőségük volt, mint a cseh cégnek. Mi az hogy a piacunk kellett, ugyanonnan sőt akár rosszabb helyzetből indult volt szocialista országok, mint mi.
Az meg hogy nem érzed, hogy mi a különbség kína meg egy akár nagyszámú magyarral rendelkező, de mindenképpen azonos kultúrkört jelentő önszántukból egy európai unioba tömörült országok közt az nem érdekes, hanem szomorú.Úgy tűnik te nem érted, hogy az EU pontosan "elbaltázta" (a sajátos szavaidat nem akarom használni, de ez ugyanaz a bénaság, ami a magyar vállalkozókat jellemzi) a világhatalmi pozíciót, a kínai így a nagy handicap ellenére beelőzte. A fölényes okítás az egy kultúrkörről nem kell köszi, tartsd meg magadnak. Jóval összetettebb a dolog, mint azt képzeled. Az EU egy rossz konstrukció, manapság a lehető legrosszabb irányba megy.
Amúgy kár ezen rugózni, mert az egyes polgárok véleményétől teljesen függetlenül történnek az események. A hatalmi játszmáknál nem ér semmit a vélemények ütköztetése, a szavazósdi... -
Gorgonka
aktív tag
Az a gond hogy a vásárló Kínából veszi, miközben a kereskedő is Kínából veszi
Ez egy paródia amit lenyomsz.
Természetesen mindketten azért veszik onnan, mert ott gyártják le. Valamennyit szoktam itthon is a fáról szüretelni hasznos kütyüket, de idén elvitték a telefontöltőtermést a seregélyek.
Egyébiránt a hazai fizetés az amolyan kasztráló fizetés, német vagy hazai cég az elég mindegy, tehát olyan kurva jól nem eresztettek el, hogy nem nézzem az árat, vagy ne köpjem őket szemen. Az ázsiaiak persze a németekhez képest is nagyobb állatok, de mit lehet tenni. Pszihopátiában egyébként tán még nem is teljesítik túl hollandokat, olaszokat, vagy a többi nyugati köcsög gyarmatosítót(spanyolok jééh), vagy a saját barmainkat.
Egyébként a nyugat és Usa abnormálisan nagyobb volumenű és fizetőképességű lakossága is Kínából vásárol, tehát mi ha így kollektíve bojkottáljuk a Temut, annak még pillangóhatása se lesz semmire.
A vita nem meddő, csak egyoldalú mert semmi kártyát nem tudsz felmutatni. Kb. a rögtön és helyben polcról levehető lett volna az egyetlen, de itthon nem hozott létre senki Obi, vagy egyéb önkiszolgáló és kornak megfelelő hálózatokat, hanem a hazai kerteskedőok jellemzően 19.századi fűszerboltoknak megfelelő lyukakban árulták ezeket a kínai dolgokat.Nekem a kilenc is páros...
-
Tasunkó
őstag
Az a baj, hogy nem AKARJÁTOK érteni a lényeget. A cikkben szerepel, hogy 1 111 millird Forintot költött a lakosság ezekben a kínai webshopokban. Ez a pénz nagyrészt kikerült innen (talán az ÁFA marad, nem tudom, hogy ezt is kikerlik-e valahogy). Állandóan megy a sírás, hogy a multik kiviszik a hasznot az országból. Érdekes módon most nem baj, hogy a kínai multi viszi ki...
A különbség a német vagy más normális ország és a Kínai bolt között, hogy előbbi itt is dolgoztat, tehát fizetést és akár még kedvezményes vásárlást is biztosít a dolgozóinak. Kína nem teszi.Nyilván mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy vesz három darab bigyulát olcsón a kínaiaktól és az Ő gazdaságukat támogatja (de ebben az esetben itthon soha nem lesz jobb a helyzet, csak romlani fog) vagy abból a pénzből csak egy darab bigyulát vesz (amire úgy is kap jótállást) és a hazai gazdaságot támogatja (hazai alatt nyilván az EU-t értem).
Szerk: Ja és igen, a kormány lop. Túl sokat, de ez ellen is csak MI tehetünk. Nem kell tényként elfogadni és akkor mindjárt nem az lesz az alapvetés, hogy "minek támogassuk a hazait, ha úgy is ellopják".
Az a gond hogy a vásárló Kínából veszi, miközben a kereskedő is Kínából veszi
Ez egy paródia amit lenyomsz.
Természetesen mindketten azért veszik onnan, mert ott gyártják le. Valamennyit szoktam itthon is a fáról szüretelni hasznos kütyüket, de idén elvitték a telefontöltőtermést a seregélyek.
Egyébiránt a hazai fizetés az amolyan kasztráló fizetés, német vagy hazai cég az elég mindegy, tehát olyan kurva jól nem eresztettek el, hogy nem nézzem az árat, vagy ne köpjem őket szemen. Az ázsiaiak persze a németekhez képest is nagyobb állatok, de mit lehet tenni. Pszihopátiában egyébként tán még nem is teljesítik túl hollandokat, olaszokat, vagy a többi nyugati köcsög gyarmatosítót(spanyolok jééh), vagy a saját barmainkat.
Egyébként a nyugat és Usa abnormálisan nagyobb volumenű és fizetőképességű lakossága is Kínából vásárol, tehát mi ha így kollektíve bojkottáljuk a Temut, annak még pillangóhatása se lesz semmire.
A vita nem meddő, csak egyoldalú mert semmi kártyát nem tudsz felmutatni. Kb. a rögtön és helyben polcról levehető lett volna az egyetlen, de itthon nem hozott létre senki Obi, vagy egyéb önkiszolgáló és kornak megfelelő hálózatokat, hanem a hazai kerteskedőok jellemzően 19.századi fűszerboltoknak megfelelő lyukakban árulták ezeket a kínai dolgokat. -
Gorgonka
aktív tag
Persze, ami itthon nem elérhető, azt nyilván onnan kell megvenni, ahonnan meg lehet. De sokan példálóztak itt, hogy a kínai boltban 800, itthon meg 3000 Ft egy adott termék, ezért inkább megveszi kínából.
-
Gorgonka
aktív tag
Magyarországnak inkább azon kéne dolgoznia, hogy éljen úgy az átlagember hogy az elsők között azt nézi meg vásárláskor, hogy hol készült és ott milyen körülmények között, milyen járulékokat fizet a cég, etc. De amíg az első és egyetlen döntő tényező az ÁR addig ugrálhat mindenki féllábon akkor is a temun fogja elkölteni a magyar a pénzét. A piacon is a görög epret veszi az ember nem a magyart mert fele annyiba kerül. Biztos azt is a csúnya kinaiak gyártják futószalagon
Ezért mondtam, hogy ez mindenkinek a saját döntése.
Ez egy meddő vita, mert pl a warez, mint jelenség mutatja meg, hogy nem a szegénység (ami persze sajnos létező dolog) a fő tényező, ugyanis azon emberek egy jelentős része akkor is inkább letölti ingyen, akik egyébként megengedhetnék maguknak, hogy megvegyék az adott játékot. -
ViZion
félisten
Nyilván mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy vesz három darab bigyulát olcsón a kínaiaktól...
Az üzenet azon része is átment, hogy rengeteg olyan dolog van, ami itthon NINCS? Ha van, akkor az is Aliról van... Nem a Pick párizsit vesszük kínából (egyelőre)... -
Vismajor01
addikt
Magyarországnak inkább azon kéne dolgoznia, hogy éljen úgy az átlagember hogy az elsők között azt nézi meg vásárláskor, hogy hol készült és ott milyen körülmények között, milyen járulékokat fizet a cég, etc. De amíg az első és egyetlen döntő tényező az ÁR addig ugrálhat mindenki féllábon akkor is a temun fogja elkölteni a magyar a pénzét. A piacon is a görög epret veszi az ember nem a magyart mert fele annyiba kerül. Biztos azt is a csúnya kinaiak gyártják futószalagon
-
Gorgonka
aktív tag
-
Gorgonka
aktív tag
Elsőre az _összes_ hazai piacra szállító webshopot kötelezném a Magyar Királyi Postával történő kizárólagos leszerződésre, aztán utána lehet free shippingelni szabadon...
Azért azt úgy elég könnyű, hogy itthon mindenkit szopatnak, kínából küldve meg a seggüket is kinyaljuk.
Milyen az már hogy Sencsenből 350Ft-os alumínium bizbaszt INGYEN kihoznak Rekettyés alsóra repülővel, vámekezeléssel, logisztikai központ fenntartásával és végül a postai biciklis dolgozóval. Ha én innen helyből, az utca túloldaláról akarom ugyan ezt elküldeni, akkor nem biztos, hogy ezer forint alatt kijövök.Na, még csak az kéne, hogy a Magyar Postával kelljen küszködnünk. Volt velük többször is problémám, köszi nem.
Inkább rendelek egyszerre több könyvet, hogy "megérje" kifizetni a GLS csomagautomata árát, de a MP-val ingyen sem szállíttatnék. -
Tasunkó
őstag
Tehát a kereskedő nem fizet az EU valamely tagországában adót, vámot, netán, ha hibázott fogyasztóvédelmi bírságot? A fentieken túl nem ad bért a munkavállaóinak, ami után nem fizet munkáltatói járulékot, a munkavállaló nem fizet munkavállalói járulékot és nem költi el a fizetését a boltban, ami után megfizeti az Áfát, a boltban nem keletkezik haszon amin más munkavállalókat fizetnek és a körforgás újra kezdődik? Dehogynem! Sőt elárulom, hogy a behozott termékek után a vámnál azonnal beszedik az Áfá-t, olyan termékek után, amit el sem adtál!
Ezzel szembe a harmadik országbeli webshopok maximum ÁFÁ-t fizetnek (a már eladott termék után) így úgy-amúgy és maximum vámot, ha a kis csomagokat éppen fel tudja dolgozni a vám! A bér hol is keletkezik, ja a Kínában! Hol fog vásárolni a dolgozó? Hol fog dolgozni a jövedelme? Ja nem itt?Azért óvva intenék mindenkit, hogy az EU választásokat a kékcédulás választásokhoz hasonlítsa, mert nem merek belegondolni, hogy abból mi lenne!
hehehe. ez olyan mint spórolni a 70%-al leszállított akciós áruval. Nyilván nagyot kaszálunk ha lesz adózó kereskedőnk, meg egy adózó alkalmazottja
Alapítsunk részvénytársaságot, vegyünk mindjárt fel 2000 ügyvezető igazgatót, és élünk abból amit adóznak, ez qvajó 
-
flamich76
tag
Milyen az már hogy Sencsenből 350Ft-os alumínium bizbaszt INGYEN kihoznak Rekettyés alsóra repülővel, vámekezeléssel, logisztikai központ fenntartásával és végül a postai biciklis dolgozóval. Ha én innen helyből, az utca túloldaláról akarom ugyan ezt elküldeni, akkor nem biztos, hogy ezer forint alatt kijövök. -
Epa99
csendes tag
Szia! Csak, hogy tiszta legyen:
- Van egy 10 000 Ft-os Cucc, amit meg akarsz venni az EU-ból!
Amik lejönnek belőle:
ÁFA: 2126 Ft
Hirdetési költség: kb. 2000 Ft (Nagyon sok, ugye azt is kifizeted, amit mások vásárolnak, de nem veszik át, elállnak...stb.)
Összetört, nem átvett csomagok költsége, a futárszolgálatnál: 500 Ft (sajnos van ilyen)
A terméket be kell csomagolni legalább zacskóba: 300 Ft (ebből következik, hogy azért néhány összetörik)
Munkaerő költség, aki csomagol: 300 Ft
Ügyfélszolgálat, vámügyintézés 100 Ft
Távolkeletről való szállítás konténerben nagy tételben 400 Ft
Átlagos vámtétel: 100 Ft
Raktározás, könyvelő...stb: 300 Ft
Nyereségadó és egyéb járulékok: 200 Ft
Összes költség egy 10 000 Ft-os terméknél: 6326 Ft
Nyilván itt egy kis ÁFA leírható , állapodjunk meg 6200 Ft költségénél egy 10 000 Ft-os tételnél.Ha Kínában a gyárban egy termék 3 800 Ft-ba kerül, és a kereskedő 10 000 Ft-ért adja, akkor nem keres semmit. Te menyiért adnád?
Szerintetek mennyi a korrekt ?
-
ricsi99
addikt
Te még mindig nem érted mi az az egyéges unios piac. A magyar cég ugyanúgy eléri a cseh piacot, a cseh cég a magyart, ez a deal. Az hogy a cseh vagy lengyel cégek kiemelkedően teljesítenek ezen a téren, az azt jelenti, hogy ők tudtak élni a lehetőséggel a magyarok meg elbalfszkodták, a magyar cégeknek pont ugyanakkora lehetőségük volt, mint a cseh cégnek. Mi az hogy a piacunk kellett, ugyanonnan sőt akár rosszabb helyzetből indult volt szocialista országok, mint mi.
Az meg hogy nem érzed, hogy mi a különbség kína meg egy akár nagyszámú magyarral rendelkező, de mindenképpen azonos kultúrkört jelentő önszántukból egy európai unioba tömörült országok közt az nem érdekes, hanem szomorú."a magyarok meg elbalfszkodták, a magyar cégeknek pont ugyanakkora lehetőségük volt, mint a cseh cégnek."
Ezen besírtam
Kis hazánkban uralkodó ,az eu-ban egyedülálló gazdaság... szerinted akkor az "agyar cégek" miatt nem tudja a kontroll nélküli kínai gazdaságot lenyomni?
Szerinted tök fer a helyzet? Teljesen ugyanazok a feltételek szerint ,gyözzön a jobb
Nem védem a hazai e-kereskedőket sem... (szerintem az hogy magyar nevük van az nem azt jelenti hogy pistike jól menő vállalkozása) ...teljesen a profit-ra mentek rá... se egy épkézláb weboldal ,se egy épkézláb garancia vállalás, se korrekt határidőre való szállítás... ami igen az meg hírűl se magyar cég... Az ,hogy meg nem versenyképesek ár tekintetben az a csájna /eu piaci ár különbsége...
Echte magyar termékek ára pedig meg se közelíti ezeket ... eleve nincs gyártás ,hogy hazait végy ,ha meg van az előállítási költségnél átlagban magasabb mint a modernebb/fejlettebb technikával előállított "külföldi" terméknél... (akár ha 1 zsák krumplit is veszel) s nincs a hazai piac védve... ergó le van gyalulva... eddig kaszáltak az e-cégek de most nagyobb hal van a tóban és mivel minden szabad (eddig jó volt) de most a nagyobb hal eszi meg öket -
eszim
csendes tag
Ha hat éve volt, akkor a kínai ár vám és áfa nélküli, azzal számolva kb dupla ár a magyar kereskedőnél, ami nyilván jelentős de messze van amire visszakérdeztem hatszoros árkülönbségtől.
-
eszim
csendes tag
Hogyan védi meg az EU a magyar cégeket? Éppen arról szól a cikk, hogy nem így van.
Ráaádsul a nyitott piac miatt a csehek illetve más uniósok is letarolták a magyar piacokat mindenféle magyar védelem nélkül. Csak a piacunk kellett az EU-nak is éppúgy, mint az USA-nak vagy éppen Kínának. Most ezek közül pont Kínát démonizálni elég érdekes.Te még mindig nem érted mi az az egyéges unios piac. A magyar cég ugyanúgy eléri a cseh piacot, a cseh cég a magyart, ez a deal. Az hogy a cseh vagy lengyel cégek kiemelkedően teljesítenek ezen a téren, az azt jelenti, hogy ők tudtak élni a lehetőséggel a magyarok meg elbalfszkodták, a magyar cégeknek pont ugyanakkora lehetőségük volt, mint a cseh cégnek. Mi az hogy a piacunk kellett, ugyanonnan sőt akár rosszabb helyzetből indult volt szocialista országok, mint mi.
Az meg hogy nem érzed, hogy mi a különbség kína meg egy akár nagyszámú magyarral rendelkező, de mindenképpen azonos kultúrkört jelentő önszántukból egy európai unioba tömörült országok közt az nem érdekes, hanem szomorú. -
Epa99
csendes tag
Szerintem a fentin gondolkozzatok el, ma egy olcsó telefontok, holnap a fenti...
Szerintem meg azon gondolkozz el, amit már többen leírtunk: itthon megveszed drágábban, ugyan azt. A kereskedőn kívül nem támogatsz senkit vele...
De nézzük a többit: 1, igaz, nem titok. EU-ban is divat volt. Emlékeztek az olasz szőlőre, disznóhúsra? Nah, ezért nincs háznál disznó már vidéken sem.
2, sok éves boltok is vannak Alin. adóelkerülést, vám nem fizetést ott sem nézik el. Nyilván nem 2 hónapja alakult Shop8972369887-ból kell vásárolni.
3. Milyen szerencse, hogy itthon a befizetett adónk jó helyre kerül! Engedd meg, hogy az itthoni viszonyokra is a Te szavaid idézzem:
így nem lesz belőle oktatás, egészségügy, úthálózat, nálunk stadion...stb.
Viszont lesz belőle kínai lélegeztetőgép!
hátra is dőlhetünk.
4. A rendeléseim tükröznék a politikai beállítottságom? Aham, persze.
5. Választást az nyeri, aki a szavazatokat számolja/generálja.
Tehát a kereskedő nem fizet az EU valamely tagországában adót, vámot, netán, ha hibázott fogyasztóvédelmi bírságot? A fentieken túl nem ad bért a munkavállaóinak, ami után nem fizet munkáltatói járulékot, a munkavállaló nem fizet munkavállalói járulékot és nem költi el a fizetését a boltban, ami után megfizeti az Áfát, a boltban nem keletkezik haszon amin más munkavállalókat fizetnek és a körforgás újra kezdődik? Dehogynem! Sőt elárulom, hogy a behozott termékek után a vámnál azonnal beszedik az Áfá-t, olyan termékek után, amit el sem adtál!
Ezzel szembe a harmadik országbeli webshopok maximum ÁFÁ-t fizetnek (a már eladott termék után) így úgy-amúgy és maximum vámot, ha a kis csomagokat éppen fel tudja dolgozni a vám! A bér hol is keletkezik, ja a Kínában! Hol fog vásárolni a dolgozó? Hol fog dolgozni a jövedelme? Ja nem itt?Azért óvva intenék mindenkit, hogy az EU választásokat a kékcédulás választásokhoz hasonlítsa, mert nem merek belegondolni, hogy abból mi lenne!
-
Tasunkó
őstag
"de ha a nap végén kitolják a gyárból az 500 eurós darabárú telefonokkal teli raklapokat, az a munkaerő napi költsége még nyugaton is ránézésre is röhejes lesz ha felemlíted."
1: a gyártó ha egy centet tud spórolni bármin akkor fog. a 3 dolláros kínai fizu vs 7.2 dolláros usa fizu + egy csomó más járulék között szakadék van a gyártó oldalán mint költség
2: nem csak a fizetés a gond de következetesen nem érted meg. Csak egy iphone összeszerelő üzemben a foxconn 200-250 ezer embert foglalkoztat. És ez csak egy lépés a supply chain-ben. Ennek a jelentős része faluról importált betanított bentlakó munkaerő. Ezt amerikában nem kalapozod össze egyszerűen."a bevételnek mindig többnek kellene lenni, mint a tavalyi volt."
Ez megint ilyen lózunk meg általánosítás meg társai. Lásd alma amit abszolút messziről kerülök minden téren ettől még... A telefonos piacon keletkező nettó profit jelentős része még mindig nála landol, elég durva haszonkulcsuk van és azt is ahogy lehet kijátszák külföldre hogy ne kelljen adózni. Cserébe viszont mint minden piacon, minden annyit ér amennyit adnak érte. Megszakadnak a kínaiak hogy összerakják azt a mennyiségű telefont amennyit a világon el tud adni csak ez a cég. Ha ennyiért is elviszik úgy, hogy negyedmillió ember alig győzi, minek adja olcsóbban? Kereslet és kínálat. Nem kell megvenni és majd lesz olcsóbb vagy nem.
A többi meg csak a szokásos puffogás, persze minden lefele tart, de a diktatúrában szociális pontrendszerben kussban tartott munkások tömegei azok sokkal jobban teljesítenek. Minden rendszernek megvan a hátránya.
Részemről lezártam, töltöttem elég időt kínai iparnegyedekben, láttam hogy mik vannak arra is, jártam iparvárosban amiben majdnem annyi ember lakott mint hazánkban összesen... Jártam falun is... Te meg wikipédia alapján próbálsz alkotni képet komplex supply chain-ekről meg folyamatokról. Nincs közös témánk nagyon.
Ha ennyiért is elviszik úgy, hogy negyedmillió ember alig győzi, minek adja olcsóbban?
Pont ezt írtam hogy nem a munkabér különbség miatt nem gyárt Európában. Egyébként is világos hogy sok közvetett dolog áll a kínai gyártás mögött, mint kizárólag a munkabér, ezt sem vontam kétségbe sehol.
A kínaiak nem teljesítenek jobban, a kínai hatékonyság elmarad tőlünk. Normális is hogy elmarad, hiszen 12 órán keresztül kéne leadnia ugyanazt a teljesítményt, amit itt óránként lead, 8 órában. Lehet hogy jártál kínai gyárakban, egyébként nézelődni nem ugyanaz mint dolgozni velük, de nálunk is ki vannak hajtva az emberek a termelésben, gyakran a lehetséges határára. Nem szívnak füstöt ha nincs a gyárban, ahhoz olyan gyártás is kell ami füstöt is termel, van ami csak gőzt, akkor szívnak gőzt.
Erről nem is szóltam, hogy el tudnák vinni az USA-ba a termelést, mert akkor írtam volna hogy a mai világnézeti formában ezt a sok kacatot nem lehet visszahozni ide(csak készállapotban
) Ehhez ki kéne engedni a fölösleges vásárlást, a fölösleges vackok legyártását, a mindenféle gyorsan elavuló tipusok gyártását, mindez egy új értékrendet feltételez, amiben törekszünk arra hogy nem gyártunk fölöslegesen, csak szükségeseket és a legjobbakat. Ami magával hozná a lecsökkentett gyártást, eladást, amit el tudunk látni, és további társadalmi változásokat.
De mindez bevételkieséssel jár, ami a mai értekrend szerint megengedhetetlen, és ez messzire visz hogy mennyire hozzá vagyunk láncolva ehhez a teljesen képtelen értékrendünkhöz, szóval csak szórakozni lehet a megoldásbeli vergődéseken, amíg a kínaiak nem kezdenek el nagyobb hibákat elkövetni mint mi. -
Héraklész
senior tag
Izé... van a "lyó sárga" (délkoreai,japán,maláj, vietnámi stb.) meg van a "rósz sárga" (kíniai, észak koreai stb.). Pontosan ugyanúgy fingatja mind a kettő féle az európai - versenyképtelen - cégeket, de amíg az egyik "jó" és kell a "versenyhez" addig a másik "rósz" és kivégzi a piacot. Amíg a "lyó" japán 12-14+ óra napi munkavégzés az társadalmi/kulturális differencia addig ugyanez a mennyiség a "rósz" kínainál elnyomáskizsákmányolásdiktatúra. Soroljam még? Felesleges... a különbség csak a propaganda és nagyjából ennyi.
Miközben az unió mindezektől függetlenül nyírja a saját nemzeteit.
-
paljani
senior tag
Izé... van a "lyó sárga" (délkoreai,japán,maláj, vietnámi stb.) meg van a "rósz sárga" (kíniai, észak koreai stb.). Pontosan ugyanúgy fingatja mind a kettő féle az európai - versenyképtelen - cégeket, de amíg az egyik "jó" és kell a "versenyhez" addig a másik "rósz" és kivégzi a piacot. Amíg a "lyó" japán 12-14+ óra napi munkavégzés az társadalmi/kulturális differencia addig ugyanez a mennyiség a "rósz" kínainál elnyomáskizsákmányolásdiktatúra. Soroljam még? Felesleges... a különbség csak a propaganda és nagyjából ennyi.
-
ViZion
félisten
Majd fogod, ha Neked vagy a szüleidnek nem lesz munkája, vagy rosszabbak lesznek a közszolgáltatások.

Nyilván ahogy többen írták:
1. A kínai állam támogatja a piacszerzést, szállítási kompenzációval stb.
2. Adó befizetése kérdéses
3. Nyilván a munkát terhelő közterhek/járulékok nem az EU-ban fizetődnek meg, így nem lesz belőle oktatás, egészségügy, úthálózat, nálunk stadion...stb.
4. Nem merül fel senkiben, hogy minden adatod meglesz, ezt összevezetik a tik-tokkal és megvan az, hogy hol laksz, érdeklődési köröd, politikai beállítottságod?
5. Ha a fenti megvan, akkor simán befolyásolhatnak egy választást, vagy csak a közvéleményt a saját irányukba nyomhatják
6. Az amerikaiak megtették, ha az EU nem tesz valamit, akkor nagyon hamar végünk lesz, mind gazdasági, mind erkölcsi, mind politikai/szuverenitási témakörben
7. Megjegyezni kívánom, hogy a Google és a FB is ugyanilyen veszélyes, de Ők azért úgy akarják béklyóba hajtani a fejünket, hogy azért mi is keressünk valamit, még ha a nagy részét a haszonnak ők is teszik elSzerintem a fentin gondolkozzatok el, ma egy olcsó telefontok, holnap a fenti...
Utóirat:
- Fogyasztóvédelem hogy lesz?
- Kötelező használati utasítás hogy lesz a nyelveden?
- Hamis termékeket hogy kerüljük el? Kihez fordulunk, ha ilyet kapunk?
- Szerviz/alkatrészellátás a nagyobb termékeknél hogy fog alakulni?Szerintem a fentin gondolkozzatok el, ma egy olcsó telefontok, holnap a fenti...
Szerintem meg azon gondolkozz el, amit már többen leírtunk: itthon megveszed drágábban, ugyan azt. A kereskedőn kívül nem támogatsz senkit vele...
De nézzük a többit: 1, igaz, nem titok. EU-ban is divat volt. Emlékeztek az olasz szőlőre, disznóhúsra? Nah, ezért nincs háznál disznó már vidéken sem.
2, sok éves boltok is vannak Alin. adóelkerülést, vám nem fizetést ott sem nézik el. Nyilván nem 2 hónapja alakult Shop8972369887-ból kell vásárolni.
3. Milyen szerencse, hogy itthon a befizetett adónk jó helyre kerül! Engedd meg, hogy az itthoni viszonyokra is a Te szavaid idézzem:
így nem lesz belőle oktatás, egészségügy, úthálózat, nálunk stadion...stb.
Viszont lesz belőle kínai lélegeztetőgép!
hátra is dőlhetünk.
4. A rendeléseim tükröznék a politikai beállítottságom? Aham, persze.
5. Választást az nyeri, aki a szavazatokat számolja/generálja.
-
enginev3.0
félisten
Telefonfólia az árúkeresőn van 600-ért, párezerért is, de nem tudom milyen paramétert kell nézni...
(Amikor csúnyán lehúznak, amikor ilyen random útba eső boltban kell ad-hoc azonnal valami kiegészítőt venni... szóval semmi netezés, semmi rendelés. Mint mulkor, kellet SIM kártya méret átalakító. 2000 Ft...
De hát ilyen szituban nem fogsz össze-vissza közlekedni, hogy 300-ért vegyed.)Persze, iPhonera kapsz minden hentesnél is
De realme telefonra nem, és Árukeresőre számolj még kb 2000ft szállítást -
Epa99
csendes tag
Majd fogod, ha Neked vagy a szüleidnek nem lesz munkája, vagy rosszabbak lesznek a közszolgáltatások.

Nyilván ahogy többen írták:
1. A kínai állam támogatja a piacszerzést, szállítási kompenzációval stb.
2. Adó befizetése kérdéses
3. Nyilván a munkát terhelő közterhek/járulékok nem az EU-ban fizetődnek meg, így nem lesz belőle oktatás, egészségügy, úthálózat, nálunk stadion...stb.
4. Nem merül fel senkiben, hogy minden adatod meglesz, ezt összevezetik a tik-tokkal és megvan az, hogy hol laksz, érdeklődési köröd, politikai beállítottságod?
5. Ha a fenti megvan, akkor simán befolyásolhatnak egy választást, vagy csak a közvéleményt a saját irányukba nyomhatják
6. Az amerikaiak megtették, ha az EU nem tesz valamit, akkor nagyon hamar végünk lesz, mind gazdasági, mind erkölcsi, mind politikai/szuverenitási témakörben
7. Megjegyezni kívánom, hogy a Google és a FB is ugyanilyen veszélyes, de Ők azért úgy akarják béklyóba hajtani a fejünket, hogy azért mi is keressünk valamit, még ha a nagy részét a haszonnak ők is teszik elSzerintem a fentin gondolkozzatok el, ma egy olcsó telefontok, holnap a fenti...
Utóirat:
- Fogyasztóvédelem hogy lesz?
- Kötelező használati utasítás hogy lesz a nyelveden?
- Hamis termékeket hogy kerüljük el? Kihez fordulunk, ha ilyet kapunk?
- Szerviz/alkatrészellátás a nagyobb termékeknél hogy fog alakulni? -
Sketch001
aktív tag
Minden gyártás sorozatgyártás, ami azt jelenti ki van hangolva maximális hatékonysággal a munkaerő, vagy ki van belőle zárva. Ahol használnak ott is, lehet látni egész csarnokokat mondjuk teli munkással, de azok már félkész árut raknak össze, csomagolnak és a percenkénti összerakás, óránként egy állomás százával rak össze, tehát lehet mondani hogy a csarnokbam húde sokan akár ezren dolgoznak, de ha a nap végén kitolják a gyárból az 500 eurós darabárú telefonokkal teli raklapokat, az a munkaerő napi költsége még nyugaton is ránézésre is röhejes lesz ha felemlíted.
A munkaerővel ott kerül a dolog viszonyba hogy pofátlan hasznot akarnak, tehát ha nyugaton kifizet a telefonért 5 cent munkaerőt, Kínában meg 1 centet, akkor perszehogy Kínában alkalmazza, mert a haszon az a végtelenbe tart, a bevételnek mindig többnek kellene lenni, mint a tavalyi volt.
Na és ugye rendszerszintű, mert pl. egy kisebb multinál az ebédlő ugyanúgy tele volt fizikai munkásokkal, mint egy másik időpontban irodai dolgozókkal, és azoknak a bére simán a háromszorosát is meghaladta, tehát 1db fizetése kitett 3db fizikai munkás kiadást. Ázsiában meg máshogy vannak elosztva, és ettől a tehertől egy csapásra megszabadulnak ha kiadják a munkát.
Egyébként már több évtizede EU-s tagállam vagyunk, utaltam is arra, hogy Kína vagy Szingapúr ennyi idő alatt a semmiből felállt, nyilván ha be kellett volna hozni a többi EU-s országot, már rég behoztuk. És éppilyen EU-s tagállam az egész keleti blokk a román, lengyel, szlovák, van egy lista az EU-s tagállamokról a wikipédián... ahol ugyanez a nyomor megy, és semmi sincs a kőbe vésve tehát ha ugyanaz a cég ami a hollandoknál nagyjából be kényszerül tartani valamit, és a leányvállalatiban megedződnek nálunk az igazgatóik, akkor viszik magukkal aztán haza is a kultúrát, jellemző hogy a munkavédelem nyugaton is lefele tart, csak nálunk látványos mert fent nem volt sosem.
Ezek a köztéri ivókút dolgok meg, ilyet mindig találni, fejlődési eltéréseket, nameg a mi tengerszinti magasságunkkal elég könnyű vízért lefúrni, más kérdés hogy ki meri azt meginni. El lehet valakit vinni Bolgáriából egy zsákfaluból Berlinbe, stb. és akkor ugyanúgy fog csodálkozni. A környezetvédelem az olyan, hogy az Euban a lefolyóba nem öntheted, de megihatod megeheted, beszívhatod, az eu-ban a gyárból a tüdőben szokás kivinni a füstöt.
De amúgy adom hogyha jönnek nem is a kínaiak, hanem az ázsiaiak komplette, tehát akár Korea, ja már itt is vannak, hát azok még cifrábbak, ezért is jó ha ott marad a gyártás a seggükön, mindig jó érzéssel veszek le a polcról kínai termékeket, mert sem én se a szomszédom sosem vett részt az előállításukban, amiben meg részt vettem azt meghagyom a helyén, hadd rohadjanak rájuk a készleteik."de ha a nap végén kitolják a gyárból az 500 eurós darabárú telefonokkal teli raklapokat, az a munkaerő napi költsége még nyugaton is ránézésre is röhejes lesz ha felemlíted."
1: a gyártó ha egy centet tud spórolni bármin akkor fog. a 3 dolláros kínai fizu vs 7.2 dolláros usa fizu + egy csomó más járulék között szakadék van a gyártó oldalán mint költség
2: nem csak a fizetés a gond de következetesen nem érted meg. Csak egy iphone összeszerelő üzemben a foxconn 200-250 ezer embert foglalkoztat. És ez csak egy lépés a supply chain-ben. Ennek a jelentős része faluról importált betanított bentlakó munkaerő. Ezt amerikában nem kalapozod össze egyszerűen."a bevételnek mindig többnek kellene lenni, mint a tavalyi volt."
Ez megint ilyen lózunk meg általánosítás meg társai. Lásd alma amit abszolút messziről kerülök minden téren ettől még... A telefonos piacon keletkező nettó profit jelentős része még mindig nála landol, elég durva haszonkulcsuk van és azt is ahogy lehet kijátszák külföldre hogy ne kelljen adózni. Cserébe viszont mint minden piacon, minden annyit ér amennyit adnak érte. Megszakadnak a kínaiak hogy összerakják azt a mennyiségű telefont amennyit a világon el tud adni csak ez a cég. Ha ennyiért is elviszik úgy, hogy negyedmillió ember alig győzi, minek adja olcsóbban? Kereslet és kínálat. Nem kell megvenni és majd lesz olcsóbb vagy nem.
A többi meg csak a szokásos puffogás, persze minden lefele tart, de a diktatúrában szociális pontrendszerben kussban tartott munkások tömegei azok sokkal jobban teljesítenek. Minden rendszernek megvan a hátránya.
Részemről lezártam, töltöttem elég időt kínai iparnegyedekben, láttam hogy mik vannak arra is, jártam iparvárosban amiben majdnem annyi ember lakott mint hazánkban összesen... Jártam falun is... Te meg wikipédia alapján próbálsz alkotni képet komplex supply chain-ekről meg folyamatokról. Nincs közös témánk nagyon.
-
copass
veterán
a hagyományos kisbótozást el lehet felejteni.
1 hét alatt itt van minden a temuról, néha az aliról is ha nincs temun!
amit az alzában bírok, hogy 24 órán belül itt van a cucc. hétvégén is...
a rebrandelős boltok is mennek a levesbe idővel, mint pl: a bikefun. akik ugyanazt a temus 2E cuccot eladják 14E-ért... -
ricsi99
addikt
Az még hagyján olyan termékek esetén ahol van valami munka is vele
Akartam fóliát tenni telefonra
Felhívtam 2 boltot
Egyik helyen 6 másik helyen 7 ezer Ft volt
Nem uvegfolia, csak simaDe pár éve aréna plázában egy ilyen kis standon már akkor valami 10kert rakták volna fel
AliExpressrol megrendeltem 1500ftert, szállítással
Egy fólia, egy darab fólia
Adja oda 2ezerert és rakattam is volna fel
De 6 meg 7 ezer?Ennyi le is írtam... a kiéhezett hiénák
Pedig a boltot se kell fentartani szakmai tudással lévő eladót se ,adót se... csak a lehúzás -
ddekany
nagyúr
Felhívtam 2 boltot
Nem uvegfolia, csak simaDe pár éve aréna plázában egy ilyen kis standon már akkor valami 10kert rakták volna fel
De 6 meg 7 ezer?Telefonfólia az árúkeresőn van 600-ért, párezerért is, de nem tudom milyen paramétert kell nézni...
(Amikor csúnyán lehúznak, amikor ilyen random útba eső boltban kell ad-hoc azonnal valami kiegészítőt venni... szóval semmi netezés, semmi rendelés. Mint mulkor, kellet SIM kártya méret átalakító. 2000 Ft...
De hát ilyen szituban nem fogsz össze-vissza közlekedni, hogy 300-ért vegyed.) -
Egon
nagyúr
Felhívtam 2 boltot
De 6 meg 7 ezer?A kereskedő kockáztatja, hogy a nyakán marad, benne áll a pénze, és persze nyilván itt van a profitéhség és a kereslet-kínálat aránya is; kínai oldalon meg a már emlegetett állami támogatáson felül a méretgazdaságosság kérdése is.
Van az a mondás, hogy minden népnek olyan politikusai vannak, amilyet érdemel: szerintem ezt ki lehetne terjeszteni arra is, hogy minden népnek olyan (kis)kereskedői vannak, amilyet érdemelnek...
Családban volt kiskereskedő, nem volt rabló, de amikor 5 Ft-ért képesek voltak a város másik végére átmenni a tisztelt vevők az olcsóbb áruért, és egy idő után lezúzta a rolót a bolt, akkor jött a (késői) felismerés vevői oldalról, hogy most már minden piszlicsáré apróságért lehet buszra ülni, mert bezárt a bazár...
-
Egon
nagyúr
Pl. rendeltem egy pumpát, bringákat meg a gyerek kosárlabdáit felfújni. Olyan vékony anyagból van, hogy minden egyes felfújásnál várom, hogy mikor esik szét az egész a fenébe...
A hozzá adott tűszelep az első fújásnál (!) elgörbült, vehettem másikat...
A pumpa került 3K-ba, a Lidl-ben 5K-ért vettem sokkal minőségibb fajtát.
-
enginev3.0
félisten
Szerintem
Teljesen igazuk van a magyar kereskedőknek, így nem lehet a piacon maradni
Az én véleményem tisztán gazdasági alapon
(a nevek /számok csak a fantáziám szüleménye)
Nekem mint maris néni szükségem lenne felfújható "zsótibácsi"-ra nap mint nap... mondjuk ...
Ha felfújható "zsótibácsit" akar valaki itt gyártani akkor megveszi hozzá az alapanyogokat... mittomén ,gumi/vazelin/szopóálarc etc... ennek az ára hasva csapva
300Ft+ 30% áfa /ilyen adó stb tehát 400Ft... áram miegyébb ingyé van(szinte) igy megvan
600Ft... na ha ezt meghirdetem akkor +30% , hogy adózzak is mégegyszer így
1000Ft
Maris néni megrendeli igy 1000Ft + foxi... vagy póóósta ,vagy ilyesmi igy3000FT
Nah ha csájnában rádöbbennek ,hogy ennek van itt piaca ,ott is legyártják... mivel ott azé ócsóság /kizsákmányolás egyebek vannak ugye (ugyan úgy )
600FT amiből kijön... most csajna állambácsi supportolja a szállítást... (ha már debrecenben van egy privát reptér) +csengeti a a foxit/vagy egyebet (vám sincs... szólt a kormány )igy maris néni megkapja:600Ft ért
Szóval azt látom hogy tényleg a pénzéhes kiskerek amik lehúznak minket...
Felhívtam 2 boltot
De 6 meg 7 ezer? -
cami][us
őstag
Valóban? Az Amazonon jobb a választék.
-
ViZion
félisten
Szerintem
Nekem mint maris néni szükségem lenne felfújható "zsótibácsi"-ra nap mint nap... mondjuk ...
Ha felfújható "zsótibácsit" akar valaki itt gyártani akkor megveszi hozzá az alapanyogokat... mittomén ,gumi/vazelin/szopóálarc etc... ennek az ára hasva csapva
300Ft+ 30% áfa /ilyen adó stb tehát 400Ft... áram miegyébb ingyé van(szinte) igy megvan
1000Ft
Nah ha csájnában rádöbbennek ,hogy ennek van itt piaca ,ott is legyártják... mivel ott azé ócsóság /kizsákmányolás egyebek vannak ugye (ugyan úgy )
600FT amiből kijön... most csajna állambácsi supportolja a szállítást... (ha már debrecenben van egy privát reptér) +csengeti a a foxit/vagy egyebet (vám sincs... szólt a kormány )igy maris néni megkapja:600Ft ért
aham...
A smart bigyókat kínában gyártják. Nagyban még olcsóbb. 1500 Ft nekem Alin, mert 2-5 db-ot vedzek. 500db már más ár... itthon mégis duplára jön ki, vagy többre...
Erre is van magyarázat biztosan.
-
ricsi99
addikt
Szerintem
1000Ft
-
Tasunkó
őstag
nagy szavak általános lózungok.
"Nálunk is értelmezhetetlen a munkavédelem úgyhogy már EU vagyunk olyan időtartalomban ami alatt Kína felemelkedett."
Hogy mi?
" de mivel nálunk is értelmezhetetlen a szakszervezet"
Nem azt mondtad hogy nálunk hanem euban. Nálunk is van, hogy hogy működik az a saját nyomorunk, de az euban több helyen működik rendesen, úgyhogy ez is ennyi.
"Rengeteg kínai bizbaszra alig ér hozzá emberkéz, mert automata gyártósor ontja magából"
Rengeteghez meg hozzáér. És akkor?
" ami ellátja Magyarország vásárlóerejét az adott árura."
Tehtá vettél egy elképzelt gyárat ami kielégíti az elképzelt hazai igényeinket, majd feltételezted hogy csak pár ember kell hozzá. Majd levontad a következtetést hogy? Ja semmit... A fejedben lévő képekkel nem is nagyon szeretnék vitatkozni de a gyárak meg úgy való világ nem így működik.
"Az ilyen hazugságok amiket leírtál akadályozzák meg, hogy az eu versenyképes maradjon"
Mert biztos hogy versenyképesek akarunk maradni a kevés hozzáadott értéket képviselő bizbaszok nagyipari gyártásában?
"Lazítani az eu törvényeken már nem lehet, mert vissza nem lehetne csukni a záróizmukat"
láttál már kínait lesápadva egy köztéri ivókút látványától? Nekem visszatérő poénom, és mindegyiket le kell fényképezzem hogy iszik belőle mert másképp otthon nem hiszik el hogy ilyen csoda létezik. Nagyon szok szempontból a környezetvédelmi törvényektől fölfele sokkal szigorúbb a hazai is, nem hogy máshol az euban. Hogy ez kit érdekel és kit nem az a politikai topik része.
A többi meg jól mutatja hogy max képekről láttál kínai gyárakat. Voltam kint, láttam nem egyet, üzleteltünk, üzletelünk onnan cégekkel, gyártókkal. Van amit nagyon meg kéne tanulni tőlük ez tény, mert senki a világon kb nem csinálja utánuk. Pl a projekt manager kérdéskör ami bárhol máshol van egy vicc. Írsz egy német gyártónak hogy kéne csavar, de picit más színben, és már vakarja a fejét hogy húúú háááá hát azt hogy tudnám megoldani, nem tudom, lehet nem megy. Írsz egy random kínai cégnek hogy kéne ugyanaz, és visszakérdez hogy mihez. Majd ad komplett árajánlatot nem a csavarra hanem a késztermékre amit csinálni akarsz vele, csomagolva, ahogy akarod logózva postázva. Nyilván nem mind de többször belefutottunk már ilyenbe...
Ettől még tény hogy a kínai kínai gyárak olyan szinten kizsákmányoló szeméttelepek hogy azelőtt zárnák be hogy az alapkövet letennék bármelyik eu-s országban. A külföldi cégek gyárait ezért preferálják a melósok ott is, mert jelentősen jobb fizuért jelentősen jobb körülmények között tudnak termelni. Wuxiban pl a város közepén is fulldokoltam pedig a környéken nem volt gyártelep, és bőven láttam hogy hogy néz ott ki egy random üzem az utcáról is. Azt te nem akarod idehozni, ha meg igen akkor indítod majd a nimbi-t hogy nem a szomszédodban és dolgozzon benne valaki más, mert te nem... De legyen mert filléres csetreszek tömeggyártásával kell versenyezni nem a magas képzést és nagy hozzáadott értéket képviselő munkákkal.
Az ötlet jó. ja nem...
Minden gyártás sorozatgyártás, ami azt jelenti ki van hangolva maximális hatékonysággal a munkaerő, vagy ki van belőle zárva. Ahol használnak ott is, lehet látni egész csarnokokat mondjuk teli munkással, de azok már félkész árut raknak össze, csomagolnak és a percenkénti összerakás, óránként egy állomás százával rak össze, tehát lehet mondani hogy a csarnokbam húde sokan akár ezren dolgoznak, de ha a nap végén kitolják a gyárból az 500 eurós darabárú telefonokkal teli raklapokat, az a munkaerő napi költsége még nyugaton is ránézésre is röhejes lesz ha felemlíted.
A munkaerővel ott kerül a dolog viszonyba hogy pofátlan hasznot akarnak, tehát ha nyugaton kifizet a telefonért 5 cent munkaerőt, Kínában meg 1 centet, akkor perszehogy Kínában alkalmazza, mert a haszon az a végtelenbe tart, a bevételnek mindig többnek kellene lenni, mint a tavalyi volt.
Na és ugye rendszerszintű, mert pl. egy kisebb multinál az ebédlő ugyanúgy tele volt fizikai munkásokkal, mint egy másik időpontban irodai dolgozókkal, és azoknak a bére simán a háromszorosát is meghaladta, tehát 1db fizetése kitett 3db fizikai munkás kiadást. Ázsiában meg máshogy vannak elosztva, és ettől a tehertől egy csapásra megszabadulnak ha kiadják a munkát.
Egyébként már több évtizede EU-s tagállam vagyunk, utaltam is arra, hogy Kína vagy Szingapúr ennyi idő alatt a semmiből felállt, nyilván ha be kellett volna hozni a többi EU-s országot, már rég behoztuk. És éppilyen EU-s tagállam az egész keleti blokk a román, lengyel, szlovák, van egy lista az EU-s tagállamokról a wikipédián... ahol ugyanez a nyomor megy, és semmi sincs a kőbe vésve tehát ha ugyanaz a cég ami a hollandoknál nagyjából be kényszerül tartani valamit, és a leányvállalatiban megedződnek nálunk az igazgatóik, akkor viszik magukkal aztán haza is a kultúrát, jellemző hogy a munkavédelem nyugaton is lefele tart, csak nálunk látványos mert fent nem volt sosem.
Ezek a köztéri ivókút dolgok meg, ilyet mindig találni, fejlődési eltéréseket, nameg a mi tengerszinti magasságunkkal elég könnyű vízért lefúrni, más kérdés hogy ki meri azt meginni. El lehet valakit vinni Bolgáriából egy zsákfaluból Berlinbe, stb. és akkor ugyanúgy fog csodálkozni. A környezetvédelem az olyan, hogy az Euban a lefolyóba nem öntheted, de megihatod megeheted, beszívhatod, az eu-ban a gyárból a tüdőben szokás kivinni a füstöt.
De amúgy adom hogyha jönnek nem is a kínaiak, hanem az ázsiaiak komplette, tehát akár Korea, ja már itt is vannak, hát azok még cifrábbak, ezért is jó ha ott marad a gyártás a seggükön, mindig jó érzéssel veszek le a polcról kínai termékeket, mert sem én se a szomszédom sosem vett részt az előállításukban, amiben meg részt vettem azt meghagyom a helyén, hadd rohadjanak rájuk a készleteik. -
ddekany
nagyúr
Amiket leírtál nem igaz. Más állam is támogat cégeket. Példál Magyarország nem támogathatta a MALÉV-et, Lengyelország a LOT-ot igen. A Japan Display is állami támogatású, ahogy sok japán vállalat a zajbacu-kejrecu gazdasági sajátosság mellett. Ezt nyílt piacnak hívni.. :-/ Mindenesetre Kína nyilván más rendszerben gondolkodik, mint a Nyugat. És ez a más jobban működik, mint a jelenlegi nyugati. Kínában az életszínvonal nő, Nyugaton csökken, ergo nem a kizsákmányolás a kulcs. Éppen a nyugati kizsákmányolás rabigáját dobta le magáról a Távol-Kelet, azért prosperál.
Németországban évtizedekig megy a huzavona az atomerőművek leállításáról, majd visszakapcsolásáról, miközben lengyel széntüzelés áramával (is) pótolják. Míg az unió az uborkagörbülettel és az LMBTQ-val foglalkozott, Kína szerződéseket kötött a világ számos országának nyersagainak felhsználásáról, a városaiban átáll elektromos közlekedésre, hihetetlen léptékben fejleszti az infrastruktúrát és kinelevi a jövő mérnöknemzedékét.
Kína nem négyévekre tervez, hanem valóban a jövőre - most kezd látszani az eredménye.#141 Az etikát ne hozzuk ide kérlek, vagy akkor ne legyél álszent és kezdd azzal, hogy a nyugati vagyon minden darabkája a harmadik világ kizsákmányolásából származik.
Az etikát ne hozzuk ide kérlek
Mert OFF, bár nem igazán elkerülhető. Mert optimalizálni csak a cél ismeretében lehet. Ha minden ami "etika", az valami álszent BS-nek számít, akkor... mi a cél, mi számít egyáltalán? Akkor YOLO, meg taposs el mindenkit akit tudsz kb.
ne legyél álszent és kezdd azzal, hogy a nyugati vagyon minden darabkája
Én nem tudok álszent lenni ebben, mert nem én csináltam... Vagy azt mondod, kollektív bűnösként lapítson mindenki "nyugaton", ha valami szerintük helytelen? (Plusz ha a múltalt, a sztorit nézzük, erősen árnyalhatja, ha a korábbi rendszerük szétesése után a kínai vezetés kifejezetten ezt akarta, hogy ezen felkapaszkodjanak, aztán majd a másik esik pofára...)
-
Gorgonka
aktív tag
Jó nagy marhaságot leírtál.
Nálunk is értelmezhetetlen a munkavédelem úgyhogy már EU vagyunk olyan időtartalomban ami alatt Kína felemelkedett. Törvény van, amit rutinosan kiskapuznak már a kiindulási pontnál, de mivel nálunk is értelmezhetetlen a szakszervezet, így kiállhatsz egyszál faszban egy nagy multi ellen reklamálni, hogy rákos a levegőm Eubácsi.
Lazítani az eu törvényeken már nem lehet, mert vissza nem lehetne csukni a záróizmukat
A munkaerő vonatkozása a termékre technológiafüggő. Rengeteg kínai bizbaszra alig ér hozzá emberkéz, mert automata gyártósor ontja magából, ahová kell néhány ember olyan darabszámra, ami ellátja Magyarország vásárlóerejét az adott árura.
Az ilyen hazugságok amiket leírtál akadályozzák meg, hogy az eu versenyképes maradjon, mert nem vallják be, hogy pofátlanul rabolnak, a kínaiak meg kihasználják hogy abból a pofátlan haszonból nekik jutja szállításra, és még így is hülyére keresik magukat, úgyhogy még ki is tudják vásárolni belőle az eu-s cégeket.
A 12 óra meg munkaszervezésről szól, tehát 12 órában gyakorlatilag nem kell munkaerőt szervezni, mert folyamatosan ott vannak készenlétben. Ez nem jelenti azt hogy 12 órát dolgoznak mindig, mert ahhoz megint szervezés kellene, hogy mindig el legyenek látva anyaggal, működő gépekkel, de akkor meg már 8 órában is dolgozhatnának, mert 8 órában sokkal végletesebben ki lehet hajtani az adott személyt. Egyébként nálunk is papíron 8 órában rengeteg gyártásban 12 óráznak.
Valójában ez a hazugságspirál, ami hajtja a kínai gazdaságot, hogy a munkaerőt az EU -gazdaság is pofátlanul lerabolja, csak fúj nekik egy buborékot hogy ez mind a polgárok érdekében történik, a kínaiak meg röhögnek, mert tudják hogy ehhez a lózunghoz a nyugatiak az össszeomlásig ragaszkodni fognak, de az USA gazdaság sem a 8 órájáról híres, ott is megy a túlóráztatás.
Gondolták a nyugati gazdaságban hogy ezt így lehet hogy free for all deathmatch-ben mindenki mindekivel kibaszik, berogyasztják a társadalmat, hát a kínaiak meg szóltak hogy padlót fogtunkValóban sokat romlott itthon az utóbbi 10 évben a munkavállalók helyzete, de azért a kínai és a magyar munkakörülményeket még ma sem említeném egy lapon
.
Tény, hogy 15 éve még rácsodálkoztunk, amikor olvastuk, hogy milyen körülmények között dolgoznak az emberek kínában és, hogy végső elkeseredésükben leugrálnak a gyárak tetejéről. Ma már sokat közeledtünk ahhoz a világhoz, de attól ez még nem a megfelelő irány.
Az, hogy itthon gyakorlatilag kinyírták a szakszervezeteket, nem azt jelenti, hogy nálunk szerencsésebb európai országokban sincs. Vannak még országok, ahol még van érdekérvényesítő képességük. -
Héraklész
senior tag
Európai cég miért nem tud olcsó lenni?
Mert nagyobbak a költségei? Ilyen ostobaságok, mint emberszabású fizetés, munka-magánélet egyensúly, externáliák, stb.Az unió miért nem tud cégeket támogatni mint a kínai állam?
Mert a világkereskedelmi egyezmények miatt tilos? Hallottál például az USA-EU WTO konfrontációról, amit az Airbus bujtatott támogatása miatt indított az USA, az EU pedig visszatámadott a Boeing hasonló pénzügyi előnyökhöz juttatása miatt? A végén ki kellett egyezniük kölcsönös büntetésekben. A KKP egyrészt elbújik a fejlődő ország státusza mögé, másrészt pont lesz.rja a Világkereskedelmi Szervezetet, ami itt nálunk nem engedélyezett. Tudod, magát tisztességesnek mutató ember próbáljon meg tisztességesen viselkedni!Tehát melyik a működőképesebb/hatékonyabb modell?
A kínai modell pont annyira működőképes és hatékony, mint anno a "kommunizmus" és a japán modell. Hazugságon, elnyomáson alapuló, az embereket szegénységben tartó, a környezetet romboló és élhetetlenné tevő rendszer, ami látszólag készül belefutni egy ugyanolyan stagnálásba, mint amiben japánok léteznek évtizedek óta. Viszont meglehetősen érdekes, hogy valahogy neked is megfelel ez az alacsonyabb rendű, alkalmatlan európai modell, nem kapkodsz a kínai után. Vagy rosszul gondolom és a lelked mélyén visszakívánod a párttitkárok, téeszelnökök uralmát a hiánygazdálkodással, csak hogy közel rabszolgaként állíthass elő termékeket futószalagon a világ valamely gazdagabb tájékára, lerohasztott, egészségtelen környezetben? Merthogy mindenkinek azért nem juthat milliomos gyárigazgató állás, évi két hónap jachton hajókázással és pl. Bahamákon töltött szabadsággal, rózsadombi villával, S Mercivel, stb.Amiket leírtál nem igaz. Más állam is támogat cégeket. Példál Magyarország nem támogathatta a MALÉV-et, Lengyelország a LOT-ot igen. A Japan Display is állami támogatású, ahogy sok japán vállalat a zajbacu-kejrecu gazdasági sajátosság mellett. Ezt nyílt piacnak hívni.. :-/ Mindenesetre Kína nyilván más rendszerben gondolkodik, mint a Nyugat. És ez a más jobban működik, mint a jelenlegi nyugati. Kínában az életszínvonal nő, Nyugaton csökken, ergo nem a kizsákmányolás a kulcs. Éppen a nyugati kizsákmányolás rabigáját dobta le magáról a Távol-Kelet, azért prosperál.
Németországban évtizedekig megy a huzavona az atomerőművek leállításáról, majd visszakapcsolásáról, miközben lengyel széntüzelés áramával (is) pótolják. Míg az unió az uborkagörbülettel és az LMBTQ-val foglalkozott, Kína szerződéseket kötött a világ számos országának nyersagainak felhsználásáról, a városaiban átáll elektromos közlekedésre, hihetetlen léptékben fejleszti az infrastruktúrát és kinelevi a jövő mérnöknemzedékét.
Kína nem négyévekre tervez, hanem valóban a jövőre - most kezd látszani az eredménye.#141 Az etikát ne hozzuk ide kérlek, vagy akkor ne legyél álszent és kezdd azzal, hogy a nyugati vagyon minden darabkája a harmadik világ kizsákmányolásából származik.
-
Sketch001
aktív tag
Nálunk is értelmezhetetlen a munkavédelem úgyhogy már EU vagyunk olyan időtartalomban ami alatt Kína felemelkedett. Törvény van, amit rutinosan kiskapuznak már a kiindulási pontnál, de mivel nálunk is értelmezhetetlen a szakszervezet, így kiállhatsz egyszál faszban egy nagy multi ellen reklamálni, hogy rákos a levegőm Eubácsi.
Lazítani az eu törvényeken már nem lehet, mert vissza nem lehetne csukni a záróizmukat
A munkaerő vonatkozása a termékre technológiafüggő. Rengeteg kínai bizbaszra alig ér hozzá emberkéz, mert automata gyártósor ontja magából, ahová kell néhány ember olyan darabszámra, ami ellátja Magyarország vásárlóerejét az adott árura.
Az ilyen hazugságok amiket leírtál akadályozzák meg, hogy az eu versenyképes maradjon, mert nem vallják be, hogy pofátlanul rabolnak, a kínaiak meg kihasználják hogy abból a pofátlan haszonból nekik jutja szállításra, és még így is hülyére keresik magukat, úgyhogy még ki is tudják vásárolni belőle az eu-s cégeket.
A 12 óra meg munkaszervezésről szól, tehát 12 órában gyakorlatilag nem kell munkaerőt szervezni, mert folyamatosan ott vannak készenlétben. Ez nem jelenti azt hogy 12 órát dolgoznak mindig, mert ahhoz megint szervezés kellene, hogy mindig el legyenek látva anyaggal, működő gépekkel, de akkor meg már 8 órában is dolgozhatnának, mert 8 órában sokkal végletesebben ki lehet hajtani az adott személyt. Egyébként nálunk is papíron 8 órában rengeteg gyártásban 12 óráznak.
Valójában ez a hazugságspirál, ami hajtja a kínai gazdaságot, hogy a munkaerőt az EU -gazdaság is pofátlanul lerabolja, csak fúj nekik egy buborékot hogy ez mind a polgárok érdekében történik, a kínaiak meg röhögnek, mert tudják hogy ehhez a lózunghoz a nyugatiak az össszeomlásig ragaszkodni fognak, de az USA gazdaság sem a 8 órájáról híres, ott is megy a túlóráztatás.
Gondolták a nyugati gazdaságban hogy ezt így lehet hogy free for all deathmatch-ben mindenki mindekivel kibaszik, berogyasztják a társadalmat, hát a kínaiak meg szóltak hogy padlót fogtunknagy szavak általános lózungok.
"Nálunk is értelmezhetetlen a munkavédelem úgyhogy már EU vagyunk olyan időtartalomban ami alatt Kína felemelkedett."
Hogy mi?
" de mivel nálunk is értelmezhetetlen a szakszervezet"
Nem azt mondtad hogy nálunk hanem euban. Nálunk is van, hogy hogy működik az a saját nyomorunk, de az euban több helyen működik rendesen, úgyhogy ez is ennyi.
"Rengeteg kínai bizbaszra alig ér hozzá emberkéz, mert automata gyártósor ontja magából"
Rengeteghez meg hozzáér. És akkor?
" ami ellátja Magyarország vásárlóerejét az adott árura."
Tehtá vettél egy elképzelt gyárat ami kielégíti az elképzelt hazai igényeinket, majd feltételezted hogy csak pár ember kell hozzá. Majd levontad a következtetést hogy? Ja semmit... A fejedben lévő képekkel nem is nagyon szeretnék vitatkozni de a gyárak meg úgy való világ nem így működik.
"Az ilyen hazugságok amiket leírtál akadályozzák meg, hogy az eu versenyképes maradjon"
Mert biztos hogy versenyképesek akarunk maradni a kevés hozzáadott értéket képviselő bizbaszok nagyipari gyártásában?
"Lazítani az eu törvényeken már nem lehet, mert vissza nem lehetne csukni a záróizmukat"
láttál már kínait lesápadva egy köztéri ivókút látványától? Nekem visszatérő poénom, és mindegyiket le kell fényképezzem hogy iszik belőle mert másképp otthon nem hiszik el hogy ilyen csoda létezik. Nagyon szok szempontból a környezetvédelmi törvényektől fölfele sokkal szigorúbb a hazai is, nem hogy máshol az euban. Hogy ez kit érdekel és kit nem az a politikai topik része.
A többi meg jól mutatja hogy max képekről láttál kínai gyárakat. Voltam kint, láttam nem egyet, üzleteltünk, üzletelünk onnan cégekkel, gyártókkal. Van amit nagyon meg kéne tanulni tőlük ez tény, mert senki a világon kb nem csinálja utánuk. Pl a projekt manager kérdéskör ami bárhol máshol van egy vicc. Írsz egy német gyártónak hogy kéne csavar, de picit más színben, és már vakarja a fejét hogy húúú háááá hát azt hogy tudnám megoldani, nem tudom, lehet nem megy. Írsz egy random kínai cégnek hogy kéne ugyanaz, és visszakérdez hogy mihez. Majd ad komplett árajánlatot nem a csavarra hanem a késztermékre amit csinálni akarsz vele, csomagolva, ahogy akarod logózva postázva. Nyilván nem mind de többször belefutottunk már ilyenbe...
Ettől még tény hogy a kínai kínai gyárak olyan szinten kizsákmányoló szeméttelepek hogy azelőtt zárnák be hogy az alapkövet letennék bármelyik eu-s országban. A külföldi cégek gyárait ezért preferálják a melósok ott is, mert jelentősen jobb fizuért jelentősen jobb körülmények között tudnak termelni. Wuxiban pl a város közepén is fulldokoltam pedig a környéken nem volt gyártelep, és bőven láttam hogy hogy néz ott ki egy random üzem az utcáról is. Azt te nem akarod idehozni, ha meg igen akkor indítod majd a nimbi-t hogy nem a szomszédodban és dolgozzon benne valaki más, mert te nem... De legyen mert filléres csetreszek tömeggyártásával kell versenyezni nem a magas képzést és nagy hozzáadott értéket képviselő munkákkal.
Az ötlet jó. ja nem...
-
b.
félisten
Gondolták a nyugati gazdaságban hogy ezt így lehet hogy free for all deathmatch-ben mindenki mindekivel kibaszik, berogyasztják a társadalmat, hát a kínaiak meg szóltak hogy padlót fogtunkMindettőtöknek igaza van. Én voltam kint kínában ezelött 15 éve, azóta nem tudom mi változott,de a gyár mellett ahol kint voltunk betanulni, volt egy fém csarnok, kb mint egy hangár, és ott feküdtek több száézan hálózsákokon, tábori ágyakon, összeeszkábált ruha sátrakban, a két műszakjuk között. hetekig nem mentek haza mert nem tudtak, féltek hogy kiesnek a sorrol és nem veszik vissza őket valamint nagy volt a távolság ahonnan jöttek.
belüla gyár nagyon modern volt, a vezetőség brutális kocsikkal járt dolgozni, minent megköszöntek 5x. mikor kint voltunk, bevittek mindket két napra egy közeli városban tátott szájjal járkáltam.
-
Tasunkó
őstag
"Európai cég miért nem tud olcsó lenni?"
Mert nem kínában van azért. Ne kezdjük már itt is ezt a trumpista hozzuk haza azokat a gyárakat amikben fillérekért robotolnak kint is a kínaiak, ennél jobban nem lehet leírni hogy fingunk nincs mi hogy készül és miért.
Kint a teljes ellátási láncban értelmezhetetlen az európai szinten törvényileg előírt munkavédelem, fizetés és társai. Arról nem beszélve hogy tudod hogy mondják kínaiul a szakszervezetet? Valszeg ők se tudják...
Nyilván be lehetne hozni ezt az euba csak lazítani kéne a törvényeken és találni egy kazal embert aki minimálbér alatt hajlandó 12+/7/365 -ben műszakozni. És kezdjük el a környezetvédelmet is kissé lazábban kezelni. Meg a gyerekmunka sem akkora gond... Meg még pár apróság.
Nem azért került kínába a gyártás mert annyira nagyon hatékony és jó a rendszerük, hanem mert iszonyatos humán erőforrásuk van és a nyugathoz képest a fizetések értelmezhetetlenül alacsony szinten voltak. Ma már ez a szakadék -is- kezd csökkenni, ezért is megy sok gyártás tovább az olcsóbb helyekre...
Ezért nem fog soha működni amit a maga vezér megálmodott szőkén fehér lóról. Az egyébként szép árréssel árult iphone és társai az apple kínálatából sem szerelhetők össze amerikában. Az amcsi nem fog elmenni 400-500 dollárért robotolni mint a kínai a foxconn-ban bentlakásban. Innentől a humán erőforrás költsége 5-10x instant. Persze lehet mondani hogy akkor robotizálni kell és kész, de jelenleg attól még elég messze vagyunk, úgyhogy a realitás talaján maradva a helyzet az, hogy kína azért olcsó mert olcsón tud rengeteg humán erőforrást bevetni úgy, hogy közben a környezetvédelem, a munkások jogai és biztonsága és pár hasonló faktor nem szempont. Ezt akarod hogy behozzák az euba? Minek??
Gondolták a nyugati gazdaságban hogy ezt így lehet hogy free for all deathmatch-ben mindenki mindekivel kibaszik, berogyasztják a társadalmat, hát a kínaiak meg szóltak hogy padlót fogtunk -
Qru
MODERÁTOR
Mellőzzétek a politizilását, az csak a politikai topikokban engedélyezett.
-
ddekany
nagyúr
Nem gondolom hogy a kínai lenne a legrossszabb a felsoroltak közül.
De nézhetjük más oldalról is:
Az embereknek tetszik, mert olcsó. Európai cég miért nem tud olcsó lenni? Az unió miért nem tud cégeket támogatni mint a kínai állam? Miért nem veszik ki Kína vitorlájából a szelet? Mert képtelenek rá. Tehát melyik a működőképesebb/hatékonyabb modell?Tehát melyik a működőképesebb/hatékonyabb modell?
Hát ez már amolyan filozófiai irányba visz.... Mert nyilván a totál pszichopata, úgy mint embert és környezetet nem kímélő megközelítés a nyerő, már annak aki csinálja, és rövid/közép távon. De akkor az jó, ezt akarjuk? Persze most az USA is minden eddiginél nyíltabban ebbe az irányba indult.
-
WhiteWalker
nagyúr
-
ddekany
nagyúr
Ha rengeteg magyar cég ugyanúgy a kínaitól veszi ugyanazt, akkor már miért ne vegyem a gyártótól közvetlen? Hogy védjem a szegény éhező dropshipping Jóska Kft-ket?
Amikor pont ugyan azt veszed Temutól VS helyi kiskertől, az a kevésbé problémás eset (habár, lásd lejjebb). De a Temu utálat fő oka nyilván a gagyi/lutri dömping. Lehet, hogy te olyat nem veszel, de fogadok a cikkben említett mindenkit legyűrő nagy forgalom javarésze az. Az elég lehet arra, hogy mások tönkremenjenek.
Amúgy gyártás utáni is tényleges hasznos munka történik (vagy hát az is...), amíg eljut hozzád, stb. Ha azt is lepasszolod kínai cégeknek, ott is átadod a kontrollt, tán a végén hosszú távom te magad jársz rosszul. Ma még jó fejek amikor visszakéred a pénzt, ma még olcsó a szállítás, na meg, ma még van miből vásárolnod...
-
Elk_hound
tag
A TEMU nálam kiverte a biztosítékot.
Face-n (irreálisan) alacsony áron hirdetett egy tabletet, ha annyiért megkaptam volna, előrehozom a generációváltást. A márkát ismertem, van már ilyen eszközöm. A hihetetlenül olcsó, ennek elenére tényleg megérkező termékeikről én is hallottam, ha ezzel is így akarnak piacot szerezni, hajrá, én vagyok a balek akit keresnek...
Szkeptikusan regisztráltam egy (eldobható) profilt, de mire a vásárlás végére értem volna, pont a reális árat akarta kifizettetni az oldal.Azt kis ferdeszemű, selyembetekert, nőnemű felmenőjüket akarják átb.szni a nagyfalon, ne engem.

Azt rontották el egyből, amit a "másik" hosszú évek alatt ért el. A bizalmat.
Kezdetben az Aliexpress-ről is csak olcsó biszbaszokat rendeltem, remegett a kezem, amikor az első Lenovo telefont tettem a kosárba. Azóta volt már hogy $-ban is szemmel látható volt a vége, izgalom meg csak annyi mint karácsony előtt, a visszalévő napok számolásakor.
Nem szoktam gumikacsát utaztatni át a fél világon, de amikor az általam is évek óta használt, középkategóriás okosóra aktuális verziója az "árúkereső"-n, hiteles kereskedőtől 80k-tól indul, míg az Alin 48k, - úgy hogy a vállalt egy hetes szállítási idő is valós - bevallom én is rontom a bankkártyahasználati statisztikát.
-
ergoGnomik
aktív tag
Az embereknek tetszik, mert olcsó. Európai cég miért nem tud olcsó lenni? Az unió miért nem tud cégeket támogatni mint a kínai állam? Miért nem veszik ki Kína vitorlájából a szelet? Mert képtelenek rá. Tehát melyik a működőképesebb/hatékonyabb modell?Európai cég miért nem tud olcsó lenni?
Mert nagyobbak a költségei? Ilyen ostobaságok, mint emberszabású fizetés, munka-magánélet egyensúly, externáliák, stb.Az unió miért nem tud cégeket támogatni mint a kínai állam?
Mert a világkereskedelmi egyezmények miatt tilos? Hallottál például az USA-EU WTO konfrontációról, amit az Airbus bujtatott támogatása miatt indított az USA, az EU pedig visszatámadott a Boeing hasonló pénzügyi előnyökhöz juttatása miatt? A végén ki kellett egyezniük kölcsönös büntetésekben. A KKP egyrészt elbújik a fejlődő ország státusza mögé, másrészt pont lesz.rja a Világkereskedelmi Szervezetet, ami itt nálunk nem engedélyezett. Tudod, magát tisztességesnek mutató ember próbáljon meg tisztességesen viselkedni!Tehát melyik a működőképesebb/hatékonyabb modell?
A kínai modell pont annyira működőképes és hatékony, mint anno a "kommunizmus" és a japán modell. Hazugságon, elnyomáson alapuló, az embereket szegénységben tartó, a környezetet romboló és élhetetlenné tevő rendszer, ami látszólag készül belefutni egy ugyanolyan stagnálásba, mint amiben japánok léteznek évtizedek óta. Viszont meglehetősen érdekes, hogy valahogy neked is megfelel ez az alacsonyabb rendű, alkalmatlan európai modell, nem kapkodsz a kínai után. Vagy rosszul gondolom és a lelked mélyén visszakívánod a párttitkárok, téeszelnökök uralmát a hiánygazdálkodással, csak hogy közel rabszolgaként állíthass elő termékeket futószalagon a világ valamely gazdagabb tájékára, lerohasztott, egészségtelen környezetben? Merthogy mindenkinek azért nem juthat milliomos gyárigazgató állás, évi két hónap jachton hajókázással és pl. Bahamákon töltött szabadsággal, rózsadombi villával, S Mercivel, stb. -
Vismajor01
addikt
Nem igazán értem, hogy értelmes, magát felnőttnek tartó ember miért vásárolna ilyen Temu, meg Wish kategóriás izéktől? Ennyire gyűlöli a bolygót? Talált másik élhetőt? Megmutatná?
Szemetet árulnak olcsón, miközben a fél világon át van utaztatva, majd pár használt után megy a kukába. (Vagy instant, mert DOA.)
És bár mondhatnám, hogy távolról vagyok okoskodó, de sajnos a családban is van ilyen és minő meglepő 90%-ban szemetet kap, a maradék 10%-ot tudom és hajlandó vagyok javítani... és mégse hagyja abba. Mert olcsó! Mert hol kapsz ezeröté' meg ezernyócé' ilyen izét, meg olyan bibaszt? Hát sehol, de kicsit többért van, olyan amibe nem döglik talán bele az emberiség, mert 5 év múlva is jó.
A cég ahol dolgozom millió tonnát visz évente kínából EU-ba, hogy aztán raktárban szét osztva a nagy része visszamenjen tajvanba, koreába, japánba.
Volt hogy gyártó hívott fel engem h igazán elkell küldje ezt a 1.5 tonnás cuccot svájcba, hát tudja kinek kell és az itt van az út túloldalán...Szívesen átviszik nekik ingyen csak ne kelljen már elküldeni 
Amíg ilyen van addig lehet a temus rendelésekre szarni nagy ívben, semmit nem jelent a corporate világban a mi kis rendeléseink.
És igen árulnak szemetet is, nyílván. Nekem is volt megjött citrom reszelő és már az úton meghajolt, lefényképeztem meg reklamáltam és visszautalták az árát, ennyi.
Én egyébként legelőször Vinteden nézem meg ha valami kütyüre vágyom, hátha már másvalaki megvette nem kell "újra legyártani" meg "átutaztatni". De ott 5% kb az esélye h megtalálom amit keresek és még 30% az esélye h reális áron nem valami "akkor keresek is rajta hát itthon mennyibe kerül" Pl nyílvánvalóan temus macskaalom 5 ezer meg hiányos, temuról meg 3 ezer és olyan színbe amilyenbe akarod. Vagy itthon marketplace/vinted a macska mászótornyok minimum 20-30 ezer a normálisabbak, de azok is ilyen sima 100 centi magas két pihenővel és ennyi kb. Újonnan meg se írom mennyibe kerülnek ezek
Nah temuról lett egy 270 magas plafon-padló összekötő 7 megállós nagyon menő cucc 25 ezerért... -
Sketch001
aktív tag
Az embereknek tetszik, mert olcsó. Európai cég miért nem tud olcsó lenni? Az unió miért nem tud cégeket támogatni mint a kínai állam? Miért nem veszik ki Kína vitorlájából a szelet? Mert képtelenek rá. Tehát melyik a működőképesebb/hatékonyabb modell?"Európai cég miért nem tud olcsó lenni?"
Mert nem kínában van azért. Ne kezdjük már itt is ezt a trumpista hozzuk haza azokat a gyárakat amikben fillérekért robotolnak kint is a kínaiak, ennél jobban nem lehet leírni hogy fingunk nincs mi hogy készül és miért.
Kint a teljes ellátási láncban értelmezhetetlen az európai szinten törvényileg előírt munkavédelem, fizetés és társai. Arról nem beszélve hogy tudod hogy mondják kínaiul a szakszervezetet? Valszeg ők se tudják...
Nyilván be lehetne hozni ezt az euba csak lazítani kéne a törvényeken és találni egy kazal embert aki minimálbér alatt hajlandó 12+/7/365 -ben műszakozni. És kezdjük el a környezetvédelmet is kissé lazábban kezelni. Meg a gyerekmunka sem akkora gond... Meg még pár apróság.
Nem azért került kínába a gyártás mert annyira nagyon hatékony és jó a rendszerük, hanem mert iszonyatos humán erőforrásuk van és a nyugathoz képest a fizetések értelmezhetetlenül alacsony szinten voltak. Ma már ez a szakadék -is- kezd csökkenni, ezért is megy sok gyártás tovább az olcsóbb helyekre...
Ezért nem fog soha működni amit a maga vezér megálmodott szőkén fehér lóról. Az egyébként szép árréssel árult iphone és társai az apple kínálatából sem szerelhetők össze amerikában. Az amcsi nem fog elmenni 400-500 dollárért robotolni mint a kínai a foxconn-ban bentlakásban. Innentől a humán erőforrás költsége 5-10x instant. Persze lehet mondani hogy akkor robotizálni kell és kész, de jelenleg attól még elég messze vagyunk, úgyhogy a realitás talaján maradva a helyzet az, hogy kína azért olcsó mert olcsón tud rengeteg humán erőforrást bevetni úgy, hogy közben a környezetvédelem, a munkások jogai és biztonsága és pár hasonló faktor nem szempont. Ezt akarod hogy behozzák az euba? Minek??
-
Danex
addikt
Nem igazán értem, hogy értelmes, magát felnőttnek tartó ember miért vásárolna ilyen Temu, meg Wish kategóriás izéktől? Ennyire gyűlöli a bolygót? Talált másik élhetőt? Megmutatná?
Szemetet árulnak olcsón, miközben a fél világon át van utaztatva, majd pár használt után megy a kukába. (Vagy instant, mert DOA.)
És bár mondhatnám, hogy távolról vagyok okoskodó, de sajnos a családban is van ilyen és minő meglepő 90%-ban szemetet kap, a maradék 10%-ot tudom és hajlandó vagyok javítani... és mégse hagyja abba. Mert olcsó! Mert hol kapsz ezeröté' meg ezernyócé' ilyen izét, meg olyan bibaszt? Hát sehol, de kicsit többért van, olyan amibe nem döglik talán bele az emberiség, mert 5 év múlva is jó.
Ésszel kell vásárolni és elolvasni / megnézni a vásárlói értékeléseket és képeket.
Nem Temuról fogok hosszabbítót venni elektromos autó töltéséhez, de egy gyógyszeradagolót vagy csepegtetőt a konyhába töredékáron simán. De autóhoz is vettem nem egy kiegészítőket ott igazából mindegyik jó volt, de az is tény, hogy több ezer értékelésből 4.8* és hasonlóak voltak.
De elektronikai eszközök közül vettünk már jó pár walkietalkie-t olyan áron amiért idehaza max a dobozt kapod meg, ez persze gyárilag nem EU szabvány freqvenciákon működtek, de 1500Ft-ért lehetett venni programozó kábelt így már ezzel sincs gond.
Tehát ha nem szemetet rendel az ember akkor ugyan ott van, hiszen jó eséllyel a decathlonos walkietalkie is kínában lett legyártva. -
ViZion
félisten
A telefonos boltok 99% temurol, alibabarol rendeli a foliakat es tokokat. Autoszonyegek,uleshuzatokat is onnan szerzik akik aruljak webshopban. Rendeltem mar en is wishrol es temurol is, egy tetel kivetelevel minden megfelelt minosegben es tartalomban is. Ami nem volt jo az egy usbs kameravolt, es reklamacio utan 4-5 nappal visszakaptam az arat. Ez idehaza kicsit tovabb tart, mert csak akadekoskodnak az eladok. Nyilvan nem autot es szamitogepet vesz az ember toluk, de van sok jo cucc is a kinalatban sokkal olcsobban mint idehaza, ami ugyan az..
így van!
PC-t még nem vettem onnan, de számítógép alkatrészt igen... SSD/HDD az rizikó, ott sok a fake. Erre is igaz, h ami túl szép, h igaz legyen, az általában nem igaz. Van nekem is kínai SSD, ami OK. Van hálókártya, fiamnak az itthon 17k+posta LiPo töltő 8k-ért (teljesen ugyan az... a hazai bolt még saját fotót sem rakott fel róla, de így könnyebb is megtalálni). Vannak billentyűzeteim, az okos otthon rendszer 80%-a kínai kütyüből építve... (nem, ezeken nincs spyware vagy ilyesmi, a programot is én töltöm rá, vagy opnsense kiszúrná). Gyereknek Airsoft védőfelszerelés, maszk, red dot, stb... itthon is a kínai van, mert nincs is más. -
Kolbi_30
őstag
A telefonos boltok 99% temurol, alibabarol rendeli a foliakat es tokokat. Autoszonyegek,uleshuzatokat is onnan szerzik akik aruljak webshopban. Rendeltem mar en is wishrol es temurol is, egy tetel kivetelevel minden megfelelt minosegben es tartalomban is. Ami nem volt jo az egy usbs kameravolt, es reklamacio utan 4-5 nappal visszakaptam az arat. Ez idehaza kicsit tovabb tart, mert csak akadekoskodnak az eladok. Nyilvan nem autot es szamitogepet vesz az ember toluk, de van sok jo cucc is a kinalatban sokkal olcsobban mint idehaza, ami ugyan az..
-
Corleone33
senior tag
De ez amúgy elsősorban nem erről szól, hogy hol kapod olcsóbban, hamarabb, stb. Hanem hogy ki mit hisz a Temuról morális téren, vagy akár ha csak a zsebedet nézed, a hosszú távú hatásáról.
Pl. ha valahol utcán "elkért" telefonokat árulnak, és t.f.h. valami csoda folytán nincs materiális hátulütője (mint lebuksz, gari, stb.), és ott messze a legolcsóbb, valószínűleg akkor sem vásárolnál ott.
Ha rengeteg magyar cég ugyanúgy a kínaitól veszi ugyanazt, akkor már miért ne vegyem a gyártótól közvetlen? Hogy védjem a szegény éhező dropshipping Jóska Kft-ket?
-
Héraklész
senior tag
Az embereknek tetszik, mert olcsó. Európai cég miért nem tud olcsó lenni? Az unió miért nem tud cégeket támogatni mint a kínai állam? Miért nem veszik ki Kína vitorlájából a szelet? Mert képtelenek rá. Tehát melyik a működőképesebb/hatékonyabb modell? -
ddekany
nagyúr
Hogyan védi meg az EU a magyar cégeket? Éppen arról szól a cikk, hogy nem így van.
Ráaádsul a nyitott piac miatt a csehek illetve más uniósok is letarolták a magyar piacokat mindenféle magyar védelem nélkül. Csak a piacunk kellett az EU-nak is éppúgy, mint az USA-nak vagy éppen Kínának. Most ezek közül pont Kínát démonizálni elég érdekes.De akkor minden ami nem magyar, és piacot akar szerezni (nyilván), az automatikusan mind egy kutya? Vagy netán lehetséges, hogy az egyik sokkal agresszívabb és akár rosszindulatúbb mint a másik?
-
pietrrr
senior tag
Nem igazán értem, hogy értelmes, magát felnőttnek tartó ember miért gondolkodik ennyire végletekben.
Nem igazán értem, hogy értelmes, magát felnőttnek tartó ember miért gondolja, hogy minden más nem utazza át a fél világot.
Nem igazán értem, hogy értelmes, magát felnőttnek tartó ember miért gondolja azt, hogy ha a saját családjának tagjait nem sikerül egy szokásról lebeszélnie, akkor idegen embereket egy arctalan fórumon majd sikerül.
Nem igazán értem, hogy értelmes, magát felnőttnek tartó ember miért kommentelget egy vadidegen embernek fél tizenkettőkor ahelyett, hogy aludna.
Szóval jóéjt!
-
Héraklész
senior tag
Ráaádsul a nyitott piac miatt a csehek illetve más uniósok is letarolták a magyar piacokat mindenféle magyar védelem nélkül. Csak a piacunk kellett az EU-nak is éppúgy, mint az USA-nak vagy éppen Kínának. Most ezek közül pont Kínát démonizálni elég érdekes. -
bytesizelife
tag
"Innovációt és termékfejlesztést régóta nem látok, hívják a "gyártót" Boschnak, Audinak vagy bárminek."
Nem akarom védeni a kínait saját néven áruló Bosch-t és társait, de van sok olyan termék, ahol nem is kell innováció. Egy fúrógépnél vagy egy kerékpárdinamónál mit lehetne még kitalálni, ami újdonság? Az is bőven elég lenne, ha nem lenne sokkal gagyibb, mint amit 50 éve gyártottak.
Egy fúrógépnél vagy egy kerékpárdinamónál mit lehetne még kitalálni, ami újdonság?
Hát, például ott van kezdésnek a FlexiClick. (Egyébként a Bosch nem árul "kínait saját néven", azok a saját fejlesztéseik, csak Kínában van a gyártás.)
-
Tasunkó
őstag
A cégek állami támogatása tiltott az EU-ban, Kínában meg tendencia. Az olcsó kínai munkaerő Kínában van az ott gyártató nyugati cégeknek is, de én nem erről beszéltem, hanem arról, hogy a kínai cégek nem fizetnek EU-s munkaerőt, míg az EU-s cégek igen (ellátási hálózat, cégvezetés, marketing, kutatásfejlesztés, szervizhálózat, garanciális ügyintézés, és így tovább). A kínai cégek nem fizetnek itt semmilyen járulékot, sokszor szürkeimporttal hozzák be a termékeket, eladják, a pénzt meg köszönik, és zsebre teszik, nem az EU-ban költik el. Aki szerint megéri, mert cserébe olcsóbban lehet kacatot venni, az bele sem gondol, hogy miről szól ez a modell.
Ennek a modellnek az a lényege, hogy a Temu is milliárd dolláros buktával működik évekig, amíg kinyírja a helyi cégeket, majd amikor már egyeduralkodó, árat emel. Nézd meg az Alit, nincs már akkora árelőnye annak sem pl. az Amazonnal szemben, ami ugye hiába "nyugati", de még azon is görényre keresi magát a Velencét egy hétvégére kibérlő Bezos. Ez az egész erről szól: kinyírni a konkurenciát, aztán benyújtani a számlát.
Na de mindegy, nem akarok hitvitába belemenni, inkább offba is teszem a kommentet, és elfogadom, hogy te másképp látod. Felismertem, hogy úgysem tudlak meggyőzni, és te se engem, innentől ez egy (meddő) hitvita. Úgyhogy további szép estét!
Az Áfát tartalmazza a Temu ár. Nyilván a marketing meg fejlesztésre Kínában fizetnek kínai irodistákat, tehát az a kiadás ugyanúgy megvan csak náluk. A hülye eu irodisták nem gondolták, hogyha mindent Kínában csinálnak meg, akkor rájuk itt nem lesz szükség, most erről ki tehet hogy ennyire hülyék kerültek döntő pozícióba, bizonyára a 200+ éves iskolarendszer nem dobott az ügyön.
Minden nagy cég kinyírja a kissebbeket, az EU-ban is, ez a kapitalizmus. Ha németek csinálják, nekik is csak majmok kellenek kelet-európából akikkel az iskolarendszer elhiteti hogy akkor is csinálnak valamit, amikor épp semmit, csak a valóság az meg egyszer kopogtat, mert ezt hogy aki gyárt az megtartja magának az irányítást, ezt sem a kínaiak találták ki, ezt mindenki csinálja, aki ténylegesen gyárt valamit. Az hogy mi erről nem tudunk, és nézünk a németekre hogy mikor bifláztatják be velünk a teljes technológiai tudásuk, ez csak amolyan kelet-európai folklór. -
Crus
addikt
-
bytesizelife
tag
Most frissítettem a családi autót. Egy öreg E46. Pohártartó, kárpit patent, váltógomb, váltó szoknya, új lámpabúra, új indexek. Ez ma magyarban közel 60.000 pénz, temuról 22.000 forint volt össz vissz.... Csak csendben megjegyzem, hogy a gyári száma, mind a magyar forgalmazónak, mind a temusnak ugyan az...azaz ugyan arról a termékről beszélünk.
Számítógéphez már nem rendelnék kínai áruházból, csak hazai forgalmazótól, kivéve emag....Csak csendben megjegyzem, hogy a gyári száma, mind a magyar forgalmazónak, mind a temusnak ugyan az...azaz ugyan arról a termékről beszélünk.
Az ugye megvan, hogy a logót, meg a gyári cikkszámot gond nélkül belehamisítják? Majd nézd meg, mennyire UV-álló a kínai lámpabúra.
-
ripla
addikt
Tippre 10 éven belül Kína lesz a globális piac alfája és omegája. Akinek van egy kis esze, az második nyelvnek már a kínait választja.

Amúgy még a nagy Temu láz előtt, rendeltem egyszer egy menő napszemüveget Kínából, kerek lencsékkel. Szállítással együtt volt 714 forint, és UV szűrős, ki lett mérve.
-
Postas99
őstag
Erről kellene inkább egy igazán mélyreható kimutatás, hogy a vásárlások hány %-a impulzus vásárlás... ezeken az oldalakon (főleg temu)
Alin a kosárban van 70db tételem... ebből van olyan ami már 1 éve ott van... a temun is van 5 db tétel a kosárban több hónapja, mégsem rohanok megvenni egyiket sem.
-
Nergalos
aktív tag
Ne is mondd, rendeltem Ukrajnából egy itthon beszerezhetetlen autóalkatrészt eBay-on. Már ez a g*ci eBay automatikusan rárakja a 27% áfát (nem opció, kikerülhetetlen), majd még a posta lehúzott vámkezelés címen 5200 forintra. Így a 40 ezer forintból lett 55 ezer, amiből 15 ezer ment ennek a féreg narancsmaffia-államnak. Nem is értem, hogy egy külföldi magánszemélytől vett használt árura milyen alapon raknak áfát...
Sokszor rendeltem ebayről de Áfát még nem akasztottak rám. A vám megvolt nekem is, nem volt vészes Amerikából, Kínából.
-
VW
aktív tag
Nem a vevőt kellene okolni, senki se ellensége a pénztárcájának. Talán a kiskereskedőnek lenne esélye, ha lecsökkentenék a vállalkozások terheit ,és az áfát. Máris közelebb kerülne a kínai és a magyar ár, viszont nem kellene 2 hetet várni.
-
Tin
veterán
Ezek mind mind érvényesek az európai márkákra, amiket Kínában gyártat, ugyanaz a munkaerő, ugyanúgy meg nem fizetett járulékok stb. szürkeimport és a garancia ügyében lehetnek különbségek. A munkaerő alatt amit gondol az átlagember, hogy a fizikai/összerakó munkás bére, az kevésbé szól bele az áruba, általában hatalmas irodai garnitúrákkal dolgoznak, itt versenyben van a nyugati és a kínai, és ezeknek jóval magasabb mindenhol a fizetése, és drágítja az előállítást.
Ez hogy hasonló áron adja, ott az árat nem az miatt emeli, hogy annyival drágult az előállítása. Szimplán azt a minőséget, esetleg garanciális egyéb támogatással karöltve már el tudja adni azon az áron, mert igény van rá a piacon. Ezt az igényt többnyire az is megteremti, hogy a hasonló ár ellenére, többet nyújtanak mint a konkurencia. Egyébként is a kínai középosztálynak kevesebbet kell fizetni a marketing és fejlesztésre, így bizonyára több hasznot is zsebelnek be, mint a nyugati cégek. Szállítani mindkettő szállít, szóval idővel van esély rá, hogy mindenben le fogják dominálni a nyugati gyártatást.A cégek állami támogatása tiltott az EU-ban, Kínában meg tendencia. Az olcsó kínai munkaerő Kínában van az ott gyártató nyugati cégeknek is, de én nem erről beszéltem, hanem arról, hogy a kínai cégek nem fizetnek EU-s munkaerőt, míg az EU-s cégek igen (ellátási hálózat, cégvezetés, marketing, kutatásfejlesztés, szervizhálózat, garanciális ügyintézés, és így tovább). A kínai cégek nem fizetnek itt semmilyen járulékot, sokszor szürkeimporttal hozzák be a termékeket, eladják, a pénzt meg köszönik, és zsebre teszik, nem az EU-ban költik el. Aki szerint megéri, mert cserébe olcsóbban lehet kacatot venni, az bele sem gondol, hogy miről szól ez a modell.
Ennek a modellnek az a lényege, hogy a Temu is milliárd dolláros buktával működik évekig, amíg kinyírja a helyi cégeket, majd amikor már egyeduralkodó, árat emel. Nézd meg az Alit, nincs már akkora árelőnye annak sem pl. az Amazonnal szemben, ami ugye hiába "nyugati", de még azon is görényre keresi magát a Velencét egy hétvégére kibérlő Bezos. Ez az egész erről szól: kinyírni a konkurenciát, aztán benyújtani a számlát.
Na de mindegy, nem akarok hitvitába belemenni, inkább offba is teszem a kommentet, és elfogadom, hogy te másképp látod. Felismertem, hogy úgysem tudlak meggyőzni, és te se engem, innentől ez egy (meddő) hitvita. Úgyhogy további szép estét!
-
btprg
senior tag
Ne is mondd, rendeltem Ukrajnából egy itthon beszerezhetetlen autóalkatrészt eBay-on. Már ez a g*ci eBay automatikusan rárakja a 27% áfát (nem opció, kikerülhetetlen), majd még a posta lehúzott vámkezelés címen 5200 forintra. Így a 40 ezer forintból lett 55 ezer, amiből 15 ezer ment ennek a féreg narancsmaffia-államnak. Nem is értem, hogy egy külföldi magánszemélytől vett használt árura milyen alapon raknak áfát...
-
emiki6
veterán
-
btprg
senior tag
Arra utaltam, hogy amelyik magyar bolt szutyok, annak lehet vetélytársa a Temu és az nem is baj. Szűnjön meg az összes hulladékot áruló és/vagy lehúzó magyar volt. Egyébként hazánkban sok magyarnak tűnő online bolt nem is magyar, hanem cseh például.
Ha a kínai probléma, akkor az is probléma...
Másrészt a valóban értékeset áruló boltok nincsenek veszélyben, a Temu nem konkurens azon a pályán.
Innovációt és termékfejlesztést régóta nem látok, hívják a "gyártót" Boschnak, Audinak vagy bárminek."Innovációt és termékfejlesztést régóta nem látok, hívják a "gyártót" Boschnak, Audinak vagy bárminek."
Nem akarom védeni a kínait saját néven áruló Bosch-t és társait, de van sok olyan termék, ahol nem is kell innováció. Egy fúrógépnél vagy egy kerékpárdinamónál mit lehetne még kitalálni, ami újdonság? Az is bőven elég lenne, ha nem lenne sokkal gagyibb, mint amit 50 éve gyártottak.
-
Nergalos
aktív tag
Azért kíváncsi lennék, hogy a 3e-ért vett multiméteren valaki bukott-e. Mert hát tömeges gyártás, jól szervezett szállítás, stb., de azért szürreális, hogy ennyire kicsi a fajlagos költéség. De persze hasonlóképpen, érdekes lenne, hogy 8e Ft tételesen miből állt össze. Kiskernek valószínűleg elenyésző az ár rése (10%?).
Kiskernek 10% haszon? Hol élsz? Min.35-40%! (sőt a beszerár dupa, triplázása sem ritka)megy ám a harácsolás! Kell a Q7-es meg a családi ház 1-2 éven belül
-
btprg
senior tag
Hát én se, ki tudja milyen betiltott vegyszerekkel átitatott ruhákat árulnak.
......múltkor kerestünk üvegbúrás sajttartót a hűtőbe, itthoni webáruházakban leginkább olyanok voltak, ami nem tetszik, és csak egy-egy méret. Temu-n meg választható méretben volt, kb. 10 féle.
Azé' az nem semmi szelektív gondolkodás, hogy míg a ruhánál felmerül az aggasztó anyaghasználat gondolata, egy cuccnál, amibe a kajádat teszed, már simán megfelelhet a temu!
Azért egy 100% üveg valami szerintem nem igazán tud mérgező lenni
-
Nergalos
aktív tag
Összesen egyszer vásároltam Temuról. Körülöttem már sokan vettek ezt-azt, gondoltam kipróbálom.
kb egy órát böngésztem, mire találtam pár dolgot amire talán szükségem lehet.
7-8dolgot vettem, a fele használhatatlan a másik fele gagyi volt. Fejmasszírozó, klímatisztító, kivipucoló, teslagömb ami állítólag zenére reagál(ez nem reagált), telefontartó, stb.
qrva gagyi cuccok. Persze aztán a többiek is mondták, hogy ilyen meg olyan gagyi…. Utólag is köszi🥲
viszont kb.1évet voltam kínában összesen és tudom, hogy nem csak ezt a szart gyártják. A jó viszont ott sem olcsó. Rengeteg a jó minőségű hamis áru is elég jó áron😊
Egyszer majd még lehet, hogy megpróbálom a Temut de elsőre ez nem nekem való.
Most éppen mosógépet nézek… Temu szóba sem jött. Most jött meg az Illy kávém…hát ez sem Temuról. Telefontokot nem használok🙂
Szóval egyelőre 75% magyar, 25% külföldi (nem Temu) vásárlásom van.
szerintem… -
Nergalos
aktív tag
Imádom a TEMU "minőségi" "A" ketegóriás gyártók termékeit. Igen csak azért vásárolok ott mert "kiváló" és "jó" minőséget kapok olcsón.
És utlattal tekíntek a hanyatló imparialisat kizsákmányoló nyugat, drága, rossz, "ipari hulladék" amperre olvadó cuccaira.
És igen azért mert a KSH szerint jobban élek mint 4 éve....Szegénységi bizonyítvány testközelböl. Igen kérek még ilyet 2035ig!!!
Mondjuk én jobban élek.😁
-
Nergalos
aktív tag
-
enginev3.0
félisten
-
Tasunkó
őstag
Az "ár alatt" árulás alatt a következőt kell érteni: államilag dotált cégek, olcsó munkaerő, meg nem fizetett járulékok és ÁFA, államilag (illetve a gazdag országok által) támogatott szállítás, illetve szürkeimportos kereskedelem, bizonyos esetben, és persze a minőségi kifogások. Üzlethálózat, EU-s forgalmazó cég, garanciaérvényesítés nuku. A "küldd vissza és visszaadjuk a pénzed" szimplán környezetszennyezés, de azt nem a kínaiak számlájára írom, hanem a fogyasztói társadaloméra.
Van jó példa is a minőségi kínaira, pl. a DJI, csak éppen ha mögérakod a teljes láncot, mint szervizhálózatot és garanciát, meg persze marketinget és kutatás-fejlesztést, és nem ellopod valakiről, akkor hoppá, máris nem igazán olcsóbb a cuccod, mint a nyugati, fehéren működő cégek termékei.
Ezek mind mind érvényesek az európai márkákra, amiket Kínában gyártat, ugyanaz a munkaerő, ugyanúgy meg nem fizetett járulékok stb. szürkeimport és a garancia ügyében lehetnek különbségek. A munkaerő alatt amit gondol az átlagember, hogy a fizikai/összerakó munkás bére, az kevésbé szól bele az áruba, általában hatalmas irodai garnitúrákkal dolgoznak, itt versenyben van a nyugati és a kínai, és ezeknek jóval magasabb mindenhol a fizetése, és drágítja az előállítást.
Ez hogy hasonló áron adja, ott az árat nem az miatt emeli, hogy annyival drágult az előállítása. Szimplán azt a minőséget, esetleg garanciális egyéb támogatással karöltve már el tudja adni azon az áron, mert igény van rá a piacon. Ezt az igényt többnyire az is megteremti, hogy a hasonló ár ellenére, többet nyújtanak mint a konkurencia. Egyébként is a kínai középosztálynak kevesebbet kell fizetni a marketing és fejlesztésre, így bizonyára több hasznot is zsebelnek be, mint a nyugati cégek. Szállítani mindkettő szállít, szóval idővel van esély rá, hogy mindenben le fogják dominálni a nyugati gyártatást. -
paatrick
őstag
Máshol is tényző, máshol is látják, a mérleg elbillenését. Azt látom ha lehet valami tenni azt csak egységesen. Azonos platformon, különutas gaz.pol. eddig ment. Azt is látom h még nem piacvezető! Itthon gyaníthatóan ez hamarabb fog bekövetkezni... És a cikk is azt taglaja hogy valamit tenni kell... de persze ezt is vétozzuk majd... de semmi politika
A fogyasztás csökken (vajon miért is?) Ami van már többségében az is külföldi. És az is ZS katgoriás boltból. Mi ez ha nem jel?
Az hogy meghatározó piaci szereplő az e kereskedelmben a cég, számomra csak azt jelenti h másahol is nővekszik a szakadék a társadalmi rétegek között.
Megnéztem a nevesített országok -e kereskedelem piaci eloszlását, de az Amazon az említett országokban majd kétszer, de van hogy háromszor nagyobb részesedéssel bír még így is. (lengyo. kivétel)
Talán, és vélelmezem, míg nyugati "sorstársaink" még ha akrnának tudnának vásárolni pl az amazonról is. És teszik is. Ez a kérdés itt a többségben már fel sem merül. (sajnos)
Szerintem egyértelmű lakmuszpapirIdáig láthatóan már nem gondolnak bele az emberek, mint ahogy pl a 3%-os csodahitelbe se. Azt se tudják visszavezetni hogy miért is van szükség Mo-n ilyen kormány által beavatkozott hitelre mikor a környező eurós országokban alapból 3-4%-on kapnának hitelt a banktól
-
Narxis
nagyúr
Gyűlölöm az ilyen impulzusvásárlókat, ezért tart itt ez a világ. A mértéktelen fogyasztás és az azt kiszolgáló termelés az emberiség legnagyobb problémája.
-
gubacsino
aktív tag
Azért nem sok gazdaság van a világon ahol a Temu ne lenne meghatározó piaci tényező a gazdasági helyzettől függetlenül.
A legnagyobb vásárlójuk az USA, EU ban pedig Németország , UK, lengyelország, és Franciaország ami nem csak mennyiségileg,hanem arány megoszlás szempontjából ezekben az országokban kiemelkedő. Még egyébként nálunk elég jól tartották magukat az egyéb webáruházak a garancia és szolgáltatások miatt. [link]
A legtöbbet letöltött vásárló alkalmazás a Temu a világon. [link]
Szóval ezta magyar gazdaságra vagy politikai álláspontra rávetíteni felesleges, nincs olyan gazdaság a világon, ahol ezt ki lehet védeni , még Észa-Koreában sem.Máshol is tényző, máshol is látják, a mérleg elbillenését. Azt látom ha lehet valami tenni azt csak egységesen. Azonos platformon, különutas gaz.pol. eddig ment. Azt is látom h még nem piacvezető! Itthon gyaníthatóan ez hamarabb fog bekövetkezni... És a cikk is azt taglaja hogy valamit tenni kell... de persze ezt is vétozzuk majd... de semmi politika
A fogyasztás csökken (vajon miért is?) Ami van már többségében az is külföldi. És az is ZS katgoriás boltból. Mi ez ha nem jel?
Az hogy meghatározó piaci szereplő az e kereskedelmben a cég, számomra csak azt jelenti h másahol is nővekszik a szakadék a társadalmi rétegek között.
Megnéztem a nevesített országok -e kereskedelem piaci eloszlását, de az Amazon az említett országokban majd kétszer, de van hogy háromszor nagyobb részesedéssel bír még így is. (lengyo. kivétel)
Talán, és vélelmezem, míg nyugati "sorstársaink" még ha akrnának tudnának vásárolni pl az amazonról is. És teszik is. Ez a kérdés itt a többségben már fel sem merül. (sajnos)
Szerintem egyértelmű lakmuszpapir
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Új Intel CPU-kkal jön a Surface Pro 12 és a Surface Laptop 8 for Business
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Nem kell még temetni: 2 éves órajelcsúcsot döntöttek meg Raptor Lake-kel
- Asustor NAS
- Yettel topik
- Mesterséges intelligencia topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- Legújabb Thinkpad T14 gen6 - Bontatlan + magyar! - Core Ultra 7 255U - 16/32GB - 512GB - Gyártói gar
- Fujitsu 27" B27-9 TE Full HD 1920x1080 hófehér monitor - több db - gari számla - állítható magasság
- Kingston HyperX és FURY 16Gb (20-22k) és 32GB DDR4 (47k) laptop ramok párban is 2666Mhz/3200Mhz
- Lenovo Thinkpad T14s gen 6 - Teljesen új - Ryzen AI 7 PRO 350 - 32GB - 512GB - 2028 októberig gari!
- új, de karcos Lenovo ThinkCentre Neo 50t // Core i7 12700 // 16GB DDR4// 512GB
- HP 430 G5 Intel CEL 3865U laptop (kijelző hibás)
- LG UltraGear 27GR75Q-B IPS Monitor! 2560x1440 / 165Hz / 1ms / FreeSync / G-Sync
- iPhone 15 128GB Yellow -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5391
- HP EliteBook 840 G8 14" i5 1145G7, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- HP ProBook 445 G8 14" Ryzen 3 5400U, 8GB RAM, 256GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Nyilván az emberek többsége az olcsóbb forrásokat keresi a beszerzésre.
Tömve a Lidli, csupa 20-30 millás autó a parkolóban, alig tudtam beállni! Budapest XVIII. kerület Pestszentimre! Ez csak egy gyors helyzetjelentés.