- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
gtasystem #15811 üzenetére
Sokan félnek tőle valami miatt, engem a stock Android kezelőfelületére emlékeztet. Ha kiveszem a szükségtelen alkalmazásokat, akkor itt egyben mindent megtalálok, ugyan úgy, mint ott.
Ráadásul mennyire egyszerű konfigurálni! Mint fent linkeltem, neked semmit nem kell telepíteni csak húzogatni a csúszkákat. Ha kell valami a csúszka által, azt felteszi a rendszer maga vagy visszaveszi. Ennél egyszerűbbet, amihez még érteni sem kell, nem tudok mondani.
Ez itt a Gnome reklámjának helye -
stopperos
senior tag
válasz
gtasystem #15724 üzenetére
Windows-hoz szokott emberek szokták a gui-t hiányolni hozzá, mert az nincs alapból. A parancssorba is bele lehet rázódni, de clamtk elég jó szokott lenni.
Én is felraktam most, kíváncsi vagyok talál e valamit.Foose: Nekem egyik másik desktop gépemen Radeon 9600-al használom (Home gépem az adatlapról). Ott simán megy a gyorsítás. Szerintem az a 9250-es kikívánkozik, nekem is itt van egy azt asztalon, még PCI portos, de nagyon lassú volt a desktop vele.
-
válasz
gtasystem #15549 üzenetére
Én már a megjelenés előtt frissítettem - szóval használom egy ideje a rendszert -, de 14.04 LTS-nek írja a kezdetektől fogva. A billentyűzetkiosztással már 13.10 alatt is voltak gondok (néha angollal indul a rendszer), amit valóban megold egy újraindítás, meg az is ha az indikátornál rákattintasz a magyarra (azon áll, de akkor is segít). De kb. ha háromszor találkoztam összesen ezzel az elmúlt fél év alatt, és 14.04-el még egyszer sem.
-
-
-
-
törölt tag
válasz
gtasystem #15493 üzenetére
Control compiz zoom from the command line
Hirtelenjében ezt találtam.
Ha nagyon nem megy, akkor végső soron a recovery-ből is törölheted a saját mappádban a compiz beállításokat, vagy akár úgy is, hogy átmenetileg felraksz egy másik felületet (mondjuk az lxde-t), és mivel azt indítva nem indul a Compiz, így a nagyító sem.
Saját mappádban .compiz (pont van előtte) nevű rejtett mappa, a fájlkeresőben ctrl+h-val teheted ezeket láthatóvá.
(#15496) hcl
Nekem nem sikerült ezzel beállítani. Azaz részben igen, csak amikor kikerült, akkor lefagyott a panel, ha rákattintottam, hogy csatlakozzon.(#15494) montgat
A vezetékest nálam látta, csak a wifi-t nem. Melyikkel próbáltad? -
törölt tag
válasz
gtasystem #15490 üzenetére
Találtam ilyet.
Bár ő éppen használni szeretné. De esetleg erre, azaz a Compiz (config settings manager-ben) keresgélhetsz. -
-
BoB
veterán
válasz
gtasystem #13981 üzenetére
"na megtaláltam ezt bírtam előhozni csak azt nem tudom hogyan.."
Le kell húzni alulra az egeret (mindegy hova), majd "nekihúzni" még jobban a képernyő aljának, akkor jön elő (hiszen különben idegesítő lenne hogy ha leviszed az egeret mindig feljönne)
-
-
-
-
-
válasz
gtasystem #13958 üzenetére
Ez egy Gnome extension: Innen feltehető
Nem emlékszem pontosan, de valami 'window list' a neve. Talán ez az
Itt egyszerűen bekapcsolod és a tweak tool (speciális beállítások) alatt is kezelheted. -
-
-
-
válasz
gtasystem #13641 üzenetére
Nézd csak meg, mikori cucc az XP, akkor milyen hardverek voltak, és mit tud. Aztán nézd meg, mit tud az Ubi, ami egy friss cucc... (Nem az a kérdés, mennyire megy rajta ugyanaz a szoftver, hanem hogy úgy biztonság, szolgátatások, csicsa... Tegyél rá egy 2D felületet, mondjuk LXDE, és nézd meg úgy a sebességét...)
Nekem azonos gépen (azonos winyón volt a kettő) a 7 és a 8 is lassabb volt, mint a Kubuntu. Igaz, nem sokkal. Most a 8 egy IDE winyón van, az szenvedés.Mondjuk a winnyóz annyiban simább működésű, hogy a Linux esetében a másolás jobban lefglalja a rendszerbuszt.
-
-
-
-
válasz
gtasystem #13483 üzenetére
Itt
Igaz, nem konkrétan hogy az XP, de nyilván az XP még butább esetleg, és felkínál mondjuk mindent, ha nem tudja, mit kéne beállítani. Nyilván nem biztos, hogy ettől volt, de erre tudok tippelni.@joecontra : Ja, javasoltam már többször kábelnézést, de pl. ha tudja, hoy 15 tűs kábele van, akkor nem jöttünk volna rá, hogy mi a baj, mert az elgörbült tű szoftveresen nem feltűnő
-
válasz
gtasystem #13481 üzenetére
Tizenötnek kell benne lennie. Ha mind a három sorban van sok tüsi akkor jó. A hiányosakból az alján hiányzik pár tüske.
Az előbb leírtam, miért lehet az, hogy az XP "felismeri"
Nyilván ez csak egy lehetőség, lehet hogy normális, 15 tűs kábeled van, és más a baj. De egy nézést megér. -
válasz
gtasystem #13479 üzenetére
Nézd meg a kábelt. Ugyanis VGA drivertől függ, mit tesz, ha nem tudja lekérdezni a monitort. Olyankor egy alap felbontáskészletet kéne feldobnia, de nem biztos, hogy ebben benne van minden, amit a kártya ismer.
Uugyanez Linuxon is. Van olyan xorg.conf-om, amivel a legtöbb esetben megjelenik minden felbontás, de az nvidia driverhez... Mondjuk csak a driver nevét kell átírni elvileg. -
válasz
gtasystem #13477 üzenetére
Mégegyszer, monitorkábel jó? Úgy értve, minden tű benne van? VAn ugye az a verzsön, amiben nincs benne minden tüske. Azzal nem feltétlen lesz 1440.
Amúgy ha winydóz, akkor a megjelenítés tulajdonságainál vedd ki a pipát a "A monitor által meg nem jeleníthető üzemmódok elrejtése" elől.Win7 hibaelhárítás? Sosem működött.
-
-
-
-
válasz
gtasystem #13420 üzenetére
Senki nem mondta, hogy az újabbakon nem megy
MEgy ez nagyjából mindenen, csak az ilyen gyártókkal van baj, akik nem adnak normális supportot. Érdekes, az Intel cuccaira általában jó az az 1db nyílt driver, ami van rájuk. Az Nvidiákhoz is szinte mindig volt használható driver.
Mondjuk az intel ugyanilyen gyalázatos lenne, ha a mostani gyakorlatuk Linuxra is begyűrűzne, miszerint talán 2 évig supportálják friss VGA driverekkel a cucaikat?(Most volt nálam egy Compaq lapos, amit gyárilag Suse-vel adtak ki. 2 éves hardver, mobiil Athlon II procival... )
-
válasz
gtasystem #13416 üzenetére
Úgy igen, az régi. Amúgy azon megy is... Mert ahhoz kiforrott driverek vannak... 12.04 van a Pentium M 1.7 -es laposomon, azon frankón működik minden (A Mobile P3/700MHz-en is megy a 12.04 Lubuntu 256Mb RAM-mal
) . Az ATi és Nvidia kártyákkal az az egy baj van, hogy a gyártó nem adja ki a driver forrását, így nem lehet igazán hozzáfaragni a kernelt, meg nem lehet igazán frankó nyílt drivert csinálni, hiszen a nyílt driver fejlesztőinek úgy kell visszafejteniük a gyárit... Viszont a Nvidia kicsit jobban áll hozzá, ez a mákom...
A DVD telepítővel sem jársz jobban, frissítés után ugyanaz a rendszer az eredmény (pl. az alternate telepítő olyan, hogy csak a hálózatot állítja be, aztán az egész oprendszert onnan húzza le...)
-
-
-
válasz
gtasystem #13408 üzenetére
Nem, az csak a felület, amit látsz. A driver és a kernel teszi lehetővé, hogy kezelje a VGA-t. Illetve, ne csak itt kérdezz, van pl. askubuntu.com, Ubuntuforums is, hátha ott tudnak segíteni. Valószínűleg nem az van, hogy a HD3200 -at egyáltalán nem kezeli ez a dög (azért akkor botrány lenne), csak mi nem tudunk valami apróságot. Egy nagyobb közösségben jó eséllyel valaki már látta ezt a problémát.
-
BoB
veterán
válasz
gtasystem #13410 üzenetére
Manjaro GNOME (ez community azaz közösségi. Ezen a disztrón GNOME-ból csak ilyen van. Elvileg minden jó de nem hivatalos)
Magyar nyelv gyanítom van de nem szoktam nézni mert mindent angolul használok.
Chakra-ból csak 64 bites kiadás létezik.
-
válasz
gtasystem #13349 üzenetére
Hm, esetleg még ebből a PPA-ból lehetne feltenni drivert
sudo add-apt-repository ppa:makson96/fglrx
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install fglrx-legacy
Ezt a 4 sort kell becopyznod terminálba (CTRL-SHIFT-V elvileg a beillesztés oda)
-
-
-
-
-
válasz
gtasystem #13336 üzenetére
Ja, nekem pl. nem gáz gépelni.
Amúgy ctrl-c, v...(Illetve a legjobb az a programtelepítés. Letöltögetni, nextnextnext helyett beírom, hogy sudo apt-get install program1 program2 program3 program4......... - aztán ott hagyom a gépet telepíteni, szó nélkül feltesz mindent)
-
-
-
válasz
gtasystem #13330 üzenetére
Van egy drivetelepítő alkalmazás, azt kell használni. A winnyózon megszokott drivertelepítés itt nem jó.
Másik, a monitorkábeledben benne az összes tű? Mert azzal nagyon meg lehet szívni, ha a fent levő nyílt driver nem képes lekérdezni a monitorról az EDID-etA parancssorba írkálás meg elég messze van a programozástól
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged