- Asztrofotózás
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Mini-ITX
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- SSD kibeszélő
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
Új hozzászólás Aktív témák
-
JoolsNOS
veterán
válasz
harry3 #18796 üzenetére
Szívesen ha tudtam/tunk segíteni. A hőfok általában csak túlfeszeléssel ugrik meg jelentősen.
Videókártya tuningra ajánlom a msi afterburnert. Egyszerübb a dolog mint itt, csak húzod a csúszkákat és nézed hol kezd "koszolni" a kép teszt illetve játék alatt. (látom 9600gt-d van) Nekem a gyári órajelek: 700-1750-1000. El tudom vinni 790-1977-1080ig. De enyém gyárilag tuningos már. SZép lassan te is kezd húzni aztán nyomj rá egy 3dmark06 deep freez videotesztet. (az hamar koszol ha hibát észlel) -
harry3
őstag
válasz
darál0w #18791 üzenetére
Ez lett a vége:
CPU-Z
3,1GHzen már pár másodperc múlva hibát jelzett az Orthos.
3GHz-en 30 percig ment 9-es szinten, úgy hogy mindent 100%-osan terhelt, lehet, hogy ráeresztem 6 órára. A magok hőmérséklete 69-70°C volt. Nem értem, hogy mi lehet velük, mert tuning nélkül is majdnem ennyi fokos. A hűtő AC Freezer 64 pro és új paszta van rajta. Lehet, hogy kicsit bolondok.
Úgyhogy ennyire futotta tőlük.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget: darál0w, JoolsNOSU.i.: Már csak a videokártyán kellene kicsit húzni.
-
Cool Face
aktív tag
Tuningolni szeretném a procimat, de idáig úgy érzem hogy rossz úton haladtam. Van egy Q9450-em. Nagyon jó példány sikerült kifognom, mert 1.2v-on is atombiztos 3.2ghz-en. Ez idág szép és jó. Csak nem tudok nagyon 400 FSB fölé menni az MSI P45-ös alaplapommal.
Ezekkel a beállításokkal próbálkoztam idáig:
VTT FSB:1,2v-1,49v
MCH: 1.12v-1.5v
Vcore 1.2v-1.4vEzek közül egyik beállítással sem sikerült túl lépni a 400 FSB-t.
A ramokat 1:1ben és cl5-ben használom 800mhz-en 2.1v-on hogy ezeket kizárjam.
A cpu-t 6-os szorzóra visszateszem 2.6ghz-reMidezek mellett sem jutok 1-ről a 2-re
A tuningolásnál kikapcsolom az intel EIST-et és beállítom a ramokat. Tetem be képet hogy most így van. Itt minden stabil de nem megy 400 fölé. Valami tanácsot kérek hátha elrontottam valamit.
-
harry3
őstag
válasz
darál0w #18789 üzenetére
Elolvastam, nem egyszer, nem kétszer, de megint elolvastam azt a részt.
Hogy lásd nem csak kérdezgetek, hanem komolyan olvasok(lassan mindennek megjegyzem a helyét):
CPU VDD= CPU Voltage
NB/SB Voltage: a CPU Voltage fölött van
Nekik mennyit merjek adni, hogy nehogy kiszálljon belőlük a füst? -
darál0w
Jómunkásember
válasz
G@be22 #18784 üzenetére
akkor ajánlom figyelmedbe ennek az utmutatonak a tanulmányozását. sokmindnenre fény derül és ha figyelmes vagy, akkor meglátod hol a baj
-
G@be22
tag
Sziasztok, help kéne ismét
Lecseréltem a prockót egy AMD Athlon II 240re. A proci lazán elindult 3,8Ghzen alapfeszen, de a rendszer többi tagjnánk rendesen kellett feszt adnom és még igy se stabil.
Alaplap Rev1.0 Ga-770UD3.
az FSB-t 270re toltam, proci nem kapott feszt, ht-t auton hagytam. ramok 3.33x = 900Mhz (A-data Vitesta 800+ extreme). A lap northbdridge max 2 lepcsöt kapott. a ram 2,1V-t, procinak is tesztböl utanna már adtam VCore-t és NB feszkot is. Mégse tudom stabillá tenni, OCCT tesztprogival max 2perc.
Segitsetek légyszi, minek max mennyi feszt adjak, vagy mi lehet az ami miatt nem stabil?
Hőfokok egyébként alaplap 44, proci 30 huzva -
harry3
őstag
válasz
harry3 #18774 üzenetére
Most így felállt a rendszer:
Kép
Viszont a Prime95-ben mindig ezt írja, 3GHz-en is:
[Jul 27 15:05] Worker starting
[Jul 27 15:05] Setting affinity to run worker on logical CPU #0
[Jul 27 15:05] Beginning a continuous self-test to check your computer.
[Jul 27 15:05] Please read stress.txt. Choose Test/Stop to end this test.
[Jul 27 15:05] Test 1, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19922945 using FFT length 1024K.
[Jul 27 15:05] FATAL ERROR: Rounding was 0.4998459283, expected less than 0.4 -
-
Krayt15
csendes tag
Egy kérdésem lenne: hogyan tudnám 3.4 Ghzra húzni az AMD Athlon II X2 245-ös procimat.Van hozzá egy Asus M4A785TD-V Evo alaplap, 2x1 Gb DDR3 1333Mhz-es Kingston RAM, egy Cooler Master Hyper TX3 procihűtő és egy Corsair CX400-as táp.
Kérlek , hogy pontosan írjátok le, hogy mit mire állítsak a BIOSban, mert nem vagyok otthon a tuning témában.Előre is köszönöm. -
-
enemy107
senior tag
-
enemy107
senior tag
Üdv
Kérdés E5200 333X12.5 4162MHz
CPUVcore=1.45V (a biosban)
CPU Termination =1.280V
CPU PLL=1.65V
MCH Core=1.2Va többi normal, rendszer betöltésnél fagyi
a memókat 1110-en hagytam, FSB-n nem szeretnék variálni, csak a szorzót feltolni.
Működik ez igy valahogy? -
Szücsi4
csendes tag
Sziasztok lenne egy kis problémám, a bios-ban állítom az FSB- és a gép újraindítása után mindig vissza áll a alapjáratra
az én esetemben ez 8*266
Pedig kilépés előtt mindig menetek.... az alaplapom Gigabyte GA-945P-S3
Mért csinálhatja ezt? -
darál0w
Jómunkásember
válasz
ender02 #18734 üzenetére
Q6600 vagy e7xxx széria ami megy a lapodban...szvsz nem éri meg...igaz az is nagy előrelépés lenne a D920 után...de mégsem éri meg.
150kbol jelenleg egy fullos gépet tudsz összerakni AMD részről, ami a későbbiekben még fejleszthető...sőt akár már most is egy 6magossal...de az még nem kell
~100k...
VGA, vinyo, ízlés szerint....tápot meg mondjuk egy giga 460 SuperBt...
ez a konfig játék szinten kicsit van lemaradva az intel core i szériájátol....
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
harry3 #18733 üzenetére
Megkeresem a legmagasabb FSB-t, amin elindul a rendszer. - igen, de ne felejtsd már el itt is visszavenni a HT és NB szorzokat. <---ez egyben válasz a 7. pontrol feltett kérdésre is.
a 8 pontrol meg annyit, h ugy oszd vissza az NBt, hogy az ne lépje tul az alaporajelet, így nem kell állítni a feszt sem...
-
harry3
őstag
Elkezdtem.
Szorzó: 12,5
FSB: 250
PCI frequency: 100MHz
HT: 800MHz
RAM: 400MHz
A töltőképernyőnél újraindult, utána emeltem a CPU feszültségén, 1,3750V-ra eljutott odáig, hogy bejelentkezés és kékhalál lett a vége.
Min kellene állítani? -
ender02
csendes tag
válasz
darál0w #18730 üzenetére
nos a lapom rev 1.0 mint kiderült a belekukkantás után, vagyis elméletileg birja az 1066-os procikat... de erre per pill nem érdemes váltani, nem lesz akkora a teljesítmény különbség.
Kifejtenéd bővebben az AMD felé terelésedet? mért is lenne az jó nekem?
adott mondjuk 150e Ft, csak a gépre, mit pakolnál belőle össze per pill? (200e is belefér ha úgy jobb teljesítmény/ár cuccot lehet összepakolni)
egyébként azért is érdekel, mert filózok azon h. vegyek új masinát, épp a minap szállt el a tápom a gépben, veszek ugyan újat, meg mindjárt rendeletem hozzá 1-2 ventit, elég melege van a gépnek a zárt házban, arra is fúrok pár lukat +12cm venti oldalra stb. szoval kicsit pöckölöm a gépet (még mindig az említett gigabyte alapról és a Pentium D920-as prociról va szóde lehet odaadom öcsémnek inkább, egész nyári meló után megérdemlek egy új PC-t asszem. ezért is érdeklődök. Érdemes-e huzni, tuningolni, uj procit venni, vagy uj gépet inkább.
akit érdekel, pár posttal feljebb leírtam milyen konfigom van. -
harry3
őstag
válasz
darál0w #18718 üzenetére
Még egyszer figyelmesen elolvastam az írást.
Akkor így kell haladni:
1. A szorzót lecsökkenteni. Mennyire csökkentsem én is 8-ra?
2. Memóriát a legalacsonyabb szorzóra állítani (system/memory multiplier (SPD) néven)
3. Mindent elmentek.
4. Megkeresem a legmagasabb FSB-t, amin elindul a rendszer.
5. Emelek a CPU szorzón.
6. Emelem a CPU frekvenciáját.
7. Beállítom az NB-t.
8. CPU-NB feszültségének beállítása.
A 7. és a 8. pontot hol tudom beállítani? Ha a rendszer instabil, esetleg kékhalál van, akkor mit kell tennem, ha még nem elég meleg a processzor és még bírja a húzást? -
darál0w
Jómunkásember
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
ender02 #18723 üzenetére
800as lapba nem fog menni az 1066os...mivel nem támogatja...
ha rev 1.0ás a lapod abban nem megy a quad...sőt...még az e8xxx se...
viszont a rev 3.3ba mennek a quadok is...
nézd meg milyen revízios a lapod...ezt csak akkor tudod meg, ha belekukkantassz a gépezetbe...
ha meg teljesen ujat akarsz összerakni, akkor inkább AMD felé terelgetnélek.
18725) babicsbalu itt nem memoria támogatásrol beszélünk heh
#18729) babicsbalu
látom az olvasás is nehézkes, a felfogásod meg mégnehezebbmind1...mindenki hibázik.
-
ender02
csendes tag
válasz
ender02 #18723 üzenetére
rossz linket adtam, az egyém rev 1.0, ha jol tudom, de most a laptopon vagyok, azért nem látom.
http://www.giga-byte.hu/products/mb/specs/ga-965p-s3_10.html
elvileg ez lenne az, de itt is még 1066-ot birna, azt irja. Hogy tudom megnézni, mi a max amit enged az alaplap? van rá vmi progi, vagy gyári szám? mert ha valoban tudja az 1066-ot, akkor biztos vennék rá vmi uj procit. -
ender02
csendes tag
válasz
darál0w #18722 üzenetére
Gigabyte GA-965P-S3
http://www.giga-byte.hu/products/mb/bios/ga-965p-s3_33.html
van értelme erre egy 800-nál nagyobb FSB-s procit rátenni?
néztem itt vannak 25k körül faja huzható core2 duo vagy quad procik, de gondolom nem ártana alá egy uj lap is mindjárt, ami megint 20k körül lenne?
és amit írtam, hogy az alaplap FSB-je jó ha nagyobb a proci FSB-jénél? vagy ez is alaplapfüggö? van rá esély, hogy egy 800-as birja 1066-on is? -
ender02
csendes tag
válasz
ender02 #18720 üzenetére
úgy tapasztaltam (hogy könnyítsek a dolgon), van az alap FSB amit húzni lehet a procin, és van a Rated, amit úgy kapunk meg, hogy az előzőt szorozzuk 4-el. Ez a Rated FSB ami a procira rá van írva, valamint ez az, amit az alaplapnak is bírnia kell, ha a procit ki akarjuk hasznánli? amikor pedig húzzuk az alap FSB-t, akkor ezeket a Rated értékeket is húzzuk vele együtt? így lehet egy 1066-os alapon 266Mhz-es procit 333-as FSB-vel 1333 Ratedre tornászni?
remélem nem kavarodtam el túl messzire a dologbanha pedig már itt tartunk, akkor a DDR3-as ramokat is úgy kell számolni ahogy a DDR2-t?
vagyis pl: az 1333-as DDR3-as ram (667Mhz) 1:2 arányban (4x) simán bírja a 333-as FSB-t (pontosabban, pont annyi kell neki)? -
ender02
csendes tag
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy...
Per pillanat van egy 800-as FSB-t támogató alaplapom, rajta egy max 800 FSB-t bíró processzorral, konkrétan Pentium D920. A cucc alapból 200Mhz-en ketyeg 14x-es szorzóval, 1:2-es ram aránnyal. Mindez szép és jó, tisztában vagyok a RAM szorzókkal, visszaosztással amikor húzom stb... egyébként 800as DDR2 ram (kingmax)
DE!!!!!
remélhetőleg tudja vki, hogy ha ebbe a jelenlegi alaplapba vennék egy 1333-as procit (Core2Duo-ra gondoltam), akkor az csak ugyanúgy 800-on pörögne? (igazából nem értem, hogy mire lenne hatással... vagy miért jobb az 1333 mint 800) valamint mennyire bírná a tuningot? szóval amikor a proci FSB-jét húzom, nem pedig szorzót, akkor azt a 800as alap FSB-t is tornászom felfele, nameg akkor az alaplap is szenved ezerrel, mivel az is többet kap mint 800? a RAM-okét meg értem, mert az ebből adódik.
Tehát igazából engem az alaplapokra írt FSB, és a processzor FSB-je közötti különbség (azonosság) érdekelne, mert nem nagyon találtam róla leírást, remélhetőleg itt tudtok nekem segíteni.
Lehet az, hogy minden alap FSB-t 4-el kell szorozni,és akkor kapod meg azt a másikat?
na mind1, nem szeretnék találgatni, ezért is írtam ide, előre is köszi a választ! -
-
harry3
őstag
válasz
darál0w #18710 üzenetére
Olvasgattam és meglett, hogy a Ctrl+F1-el extra beállításokat is elő lehet hozni.
Elolvastam, amit linkeltél, de az a baj, hogy ez egy kezdő tuningosnak túl sok információ egyszerre és inkább lépésenként kellene.
Hagyjak mindent alapon és úgy kezdjem el emelgetni az FSB-t? A memóriával törődjek vagy csak kékhalálkor? Az a baj, hogy eddig úgy ment a processzor, hogy csak szorzó és FSB volt emelve, a memóriát nem tudom, hogy hol kell beállítani. -
Tomczyk
tag
sziasztok
Olyan kérdésem lenne, hogy szeretném egy kicsit feljebb tornázni Intel E6320-asomat, de csak 6-os és 7-es szorzót találok, valamint a lapom se enged túl sok tuning lehetőséget
(Asus P5KPL-AM EPU).
A lap miatt nincs más szorzó, vagy ebben a prociban ennyi van csak?
-
harry3
őstag
válasz
darál0w #18707 üzenetére
Tudnál nekem segíteni?
Nem tudom, hogy olvastad-e, de én is tuningolni szeretnék. Holnap lesz hűtő, de addig szeretnék elméletben felkészülni rá.
Eddig 2800MHz-en ment a processzor, de csak FSB-t emeltem és szorzót. Fentebb már kezdett instabillá válni.
AMD 5200+ processzorról van szó. Kerestem volna a BIOS-ban, de nem találtam meg, hogy a memóriát hogy lehetne visszaosztani és beállítani. Az instabil rendszer és a kékhalál az annak az oka, hogy a memóriát nem osztottam vissza? Mikre kellene figyelnem és azokat mad hol fogom tudni beállítani? -
darál0w
Jómunkásember
a droppolás az nem jo, de van...
nem tudsz ellene mit tenni...illetve mégis...de az meg nem ajánlott.
azt a lapod topikjában tudják neked megmondani, h a feles szorzot hol találod...sajnos fingom nincs a lapodrol
az meg hogy miért van?! hát mert gyárilag 9,5ös a szorzoja azért
a memot meg annyin kel járatni, amit a gyárto előírt. ha ez 2.2V, akkor annyin...
-
acc200
tag
üdv!
a dropolás az az ha jól tudom, hogy amit beállítasz modnjuk biosban feszt, annál kevesebbet kap valójában a proci.. tehát mondjuk beállítasz biosban 1.375V-ot de valóságban csak pl 1.33V-ot kap.. cpu szorzónál nekem is van +0.5 de én ezt csak vhogy biosban látom a szorzó rublika alatt van 1 plus és abban tudok hozzáadni, ez akkor lehet jó, ha pl még 1 egész szorzót nem bír ki a proci, de pl 1 felet még igen..
a memót meg nemtom, attól függ milyen
de sztem az 1 kicsit eléggé sok neki, főleg ha csupaszok a drágák s nincs rajtuk semmi hűtőborda..
énse vok vmi nagy szaki, de ezeket a kérdéseket énis feltettem még anno, és sztem így vannak, de majd az igazi szakik megmondják, h jól mondtam-e vagy sem
-
wrox
őstag
Hali,
Mi az a dropolás pontosan, és mire jó, illetve a CPU szorzónál miért van +0.5 szorzó, illetve hogy én ezt miért nem látom a BIOSban, de everest szerint rá van adva.
A memóriát mennyire teszi tönkre, ha folyamatosan 2.2 V-on járatom?
Bocsánat a láma kérdésekért, próbáltam rákeresni, de nem találtam. -
acc200
tag
válasz
darál0w #18699 üzenetére
hát bexarok már komolyan..
idegállapotba fogok kerülni Móóuni..
ez így nem megy, kb az alap állapot van, h nem megy a telepítő..
asszem, akk 40 gigás format lesz, azt utána berakom gépbe, azt meglássuk, hogy muzsikál, de elvileg amikor nincs rajta jumper akk slave, ami ugye ilyen másodlagos vagy nemtom milyen, de akk az nem zavarhatna be nem?
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Asztrofotózás
- Megújult a PROHARDVER!
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Autós topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Intel Core i5 14400F - 4.7 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 9 9950X - Új, 1 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Pentium I Celeron I Core 2duo I Quad Core I I3 I I5 I I7 I LGA775 - LGA1200-ig. 500ft-tól.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- LG UltraGear Gaming Monitorok: ÁPRILIS MADNESS -30%
- AKCIÓ! Beszámítás! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával működéssel
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2400MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 12991Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest