- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
enemy107
senior tag
válasz
satee76 #43793 üzenetére
945-ös 533-at tud ramban, mert nagyon régi chip. A procidat egy P35, cagy P45-ös lapban tudnád kihajtani igazán, azok bírnak 400 feletti FSB-t. A procinak, ha jóféle, még 400-hoz sem kell fesz emelés.
Tuningoltam ilyen procit anno.
[link]
[link]
[link]
[link]Giga 945-ös lapom volt, egy E2140-et nem tudtam benne rendesen kihajtani.
Hiába menne a proci, meg a ramok is bírnak magassabb órajelet mint a gyári, a lap a kevés. 533 Mhz ram frreki, ha nem akarod a ramot húzni, akkor 266 FSB-ig emelheted. 1:1-ben, mert ennyit bír az északi híd. Van ez a szinkron, asszinkron beállítás ami nem jó tuningra. MCH fesz emelés nincs a biosban gondolom, az segíthetne. Auto feszen, meg szépen lassan degradálódik, és utána jönnek azok a problémák, hogy nem tudsz 1 MHz-et sem emelni, stb......
A proci tuningos, de viszont mivel kicsi a szorzója, és az alap órajele, 1860Mhz, így nagy FSB emelés kellene, hogy érezhető legyen a változás. 8X400, vagy még több. Ezt viszont a lap nem fogja bírni. -
enemy107
senior tag
válasz
satee76 #43791 üzenetére
Melyik E6300, A Dual-Core, vagy a Core 2 Duo, az előző 45 nm-es, az utóbbi régebbi 65 nanos. Ha Dual Core, akkor a prci szorzóján vegyél vissza, próbáld 10X300-al elsőnek, aztán majd kiderül mit tud. A ramokat oszd vissza, PCI-E frekit fixálni kellene 100-on. Ha core2 Duo a proci, az jobban bírja az FSB emelést, akár 500 felé is, viszont fesz és hűtés is kell neki. Na meg egy stabil erős táp.
Szerk: Néztem az adatlapodat, Core2Duo, viszont ha 533 MHz-es ramjaid vannak, ott megy el a tuning. Az FSB emeléssel nő az északi híd, és a ramok frekije is. Ha 1:1-ben hajtod őket, 2.0 szorzóval, akkor is tuningban mennek már 266 FSB felett.
-
-
enemy107
senior tag
Úgy értettem, hogy 1.4V-os NB fesz, és +0.2V a memónak a gyári max 2.1V hoz képest, és nekem úgy megy 400 FSB felett úgy, hogy a teszt progik lefutnak stabilan, utána random dob egy kéket memó hibára panaszkodva. És úgy értettem, hogy én folyamatosan nem járatom a lapokat ilyen feszen, épp ezért maradtam a 400-on, , ramok 800-on, ajánlott gyári fesz, +0.04V, mert 2.1V-on, még 800-on sem megy stabilan, pedig annyi a ramjaim gyári max ajánlott. A Giga lapomban 800-on, 1.8V on mennek.
Auto strap, és időzítés melett próbálkoznék vele, 1:1 ben osztva a ramokat. -
enemy107
senior tag
NB-nek kell adni 1.4V-ot, Vdimm pedig a ram gyári fesz +0.2V, nekem így hajlandó menni 400 FSB felett E8500-val, de mivel szerintem így nem ildomos használni, nem lépem túl a 400-as FSB-t vele. Azok az OCZ platinumok amik a Giga P45 DS3R-emben 2.1V on 1250Mhz-en mennek, ebben a lapban 2.3V-al mennek 1066 MHz-en. A proci is, a Gigában 1.25V-on megy 9.5X400-as beállítással (Vid-en) ebben a lapban kerek 1.3V-ot kér hozzá. Szal megy az, csak nagyobb mértékű fesz emeléssel.
-
enemy107
senior tag
válasz
CJ4567 #43153 üzenetére
Azért kérdeztem a Vid-et, mert ha kicsi (pl:1.18V) akkor az 1.31V-al, kapott rendesen, de ha magasabb (pl:1.27V) akkor olyan sokat nem kapott még.A ramokat vissza osztod amikor emeled az FSB-t? De most is azt mondom, hogy a lappal van a gond, nem bírja az FSB-t.
Ki tudod próbálni, tedd le a proci szorzóját legkisebbre, 6-ra, és úgy emeld az FSB-t, Kiderül mennyit tud a lap.
Ha ez megvan utána vissza állítod a proci szorzóját, és úgy állítod be a lehető legkisebb feszt amin stabil. -
enemy107
senior tag
-
enemy107
senior tag
válasz
laacika #42904 üzenetére
Nah közben megvan a videó is, betehetted volna ide is. A Vid bejött 1.28750V
PCI Frequency-100
System Memory Multiplier-2.00 (itt "osztod" vissza a ramot)
Dimm Overvoltage Controll-Normal
FSB Overvoltage Controll-normal (elméletileg emelni kellene neki feszt, de ezt rád bízom mennyire vagy bátor +0.1 V)
Normal CPU Vcore-1.33750V
Emeld az FSB-t ameddig stabil marad, és ott van vége a dalnak.
Az előző képekhez visszatérve, a lapod túl freszel. Nyilván auto beállításon volt. Ne hagyd így véletlen sem.
A képen 1.36V-ot ad a procinak, és az rengeteg, ezen az órajelen. Terhelés alatt 1.28-1.264V-nak kellene lennie az 1.28750-es Vid alapján.Ha a droopal is számolunk, ez kb olyan, mintha te biosban adtál volna neki cirka 1.4V-ot. 1.36V-on ennek a procinak, ha nem egy anti tuning darab 3.6-3.8 GHz-en kellene szaladgálnia.[link]
Anno én is tuningoltam 45nm-es 6600-at (ok, nagyobb a szorzója, meg az alap órajel) ez sült ki belőle 1.36V környékén. -
enemy107
senior tag
válasz
laacika #42902 üzenetére
Akkor marad a memória beállításnál a 2-es szorzó, ez a lap nem nagyon tud többet 667MHz-nél ramoknál, de igazán 553 MHz-re van kitalálva a 945-ös chip. A PCI Expressz frekit 100-ra állítsd!!!!!! Ne hagyd auto beállításon.
A jelenlegi procid tuning nélkül 1066 FSB-n megy, (266), tehát a rammal 1:1 ben, azaz (266X2.00=533MHz), már a határon van.
Biosban állítsd be neki a Cpu Vcore-nál, a 1,33125V-ot, bár nem tudopm mennyi a proci Vid-je de általában 1.28750V ezeknek, a ramot állítsd 1:1-be, kettes szorzó, és emeld az FSB-t ameddig stabilan megy.
A videót nem tudom megnézni, de nagyjából ismerem a lapot nekem 945 GZM-S2 volt,
EZ tuningra nagyon savanyú deszkaSőt ha jól emlékszem PCI-Express is csak 8X, vagy 4X van rajta?
Ennél sokkal többre jutnál akár egy Giga G31-es lappal is.A videó privát, nekem azt írja
-
enemy107
senior tag
válasz
enemy107 #42900 üzenetére
Laacika: Előző HSZ-emben ökörséget írtam, a második kép elkerülte a figyelmemet elnézést.
Annyi a dolgod, hogy,emeled az FSB-t, Nem tudom milyen lapban van, jó lennének a bios képek, akkor írnánk valami konkrét beállítást.De így kapásból ezen a feszen 333X10-el próbálkozhatsz. A ramokat oszd vissza. Ha 800 NHz-esek 2.40 es szorzó, ha 1066MHz-esek, akkor 3.20-as szorzó.Ha ilyen nincs akkor 2.66.
-
enemy107
senior tag
válasz
laacika #42896 üzenetére
Valami nagyon nem jól van. A proci szorzója be van állítva? A kép alapján nekem úgy tűnik, hogy 6-ra van állítva. Jó lenne ha tennél fel képeket a biosról.
droving: q6600-at én nem tennék bele, nagyon magas a fogyasztása, és elég melegedős fajta. Akkor már inkább q9XXX sorozatból valamit.
-
enemy107
senior tag
válasz
Barell #42887 üzenetére
akoska07 cimborám ajánlotta nekem, hogy próbáljam ki ezt a kis kétmagos Haswellt, mert elég szépen teljesít, nem volt kedvem rendelgetni, így egy Ivy-t vettem, itt a lehetőség, ha netán te megveszed, hogy toljad az eredményeket. Ő konkrétan azt mondta 4.2 GHz-et megy simán, de nem tudom gyári hűtővel-e. Mivel kicsit másabb ezekben a tuning mint az LGA-775-ben, én be is fejeztem, amit tuning alkatrészekre költenék, inkább veszek erősebb procit belőle.
-
enemy107
senior tag
válasz
enemy107 #42820 üzenetére
Így aztán elmélyedve kicsit, én úgy fognék hozzá, hogy
CPU Vcore 1.1V
Dynamic Vcore 0.2V
QPI Vtt voltage 1.1V
CPU PLL (egyenlőre normal beállításon, az órajel előállításáért felelős áramkörök fesze, LGA775-nél 0.07V-ot emeltem rajta max itt nem tudom mennyit bír)
System Agent voltage lövésem nincs mi,(lehet hogy ennél ez felel meg az LLC beállításnak) normalra tenném.
Dram voltage amennyit a ram gyártója előír a ramnak
Az összes többit normalra tenném. -
enemy107
senior tag
válasz
kona005 #42814 üzenetére
Türelem.
Biosodban feszültség beállításoknál lenni kell offset módnak, bár nem ismerem a lapodat. Ez tulajdonképpen konyha nyelven fogalmazva egy szabályozott auto fesz beállítás, megadod a lapnak, hogy szükség esetén mennyivel emelheti a feszt. LLC, load line calibration, a lapban a feszültség ingadozást (droop) csökkenti, LGA775-nél nem is használtuk 1.3V felett, mert nyúzta a lapot. Az újakat biztosan nem nyúzza.
-
enemy107
senior tag
válasz
afrojack1 #42174 üzenetére
AMD elég üres, de Inteles alapon indulva CPU NB voltage, a ramvezérlő rész feszültség beállítása.
(Ha hülyeség ordítsátok le a hajamat)
A PCI Freki, igaza van a fórum társnak, valamivel stabilabb ha tuningolsz, viszont hamar kinyírja a VGA memóriákat. (én sem hittem amíg bele nem szaladtam) Azt 100-on kell fixálni!!!!!!!!
-
enemy107
senior tag
válasz
Csupii #42170 üzenetére
A lap a gyenge láncszem. G31-es chipes, nem fogja bírni az FSB-t, de egy alap feszes tuning össze jöhet.
A feszeket rögzítsd, procinak azt ami a Core Temp ír Vid-nek, a többit normal-on, ha nincs normal akkor FSB kaphat 1.2V-ot, . Ramnak (Vdimm, DRAM overvoltage controll) azt amit a gyártó ajánl. NB kaphat 1,2V-ot, PCI Expressz frekit rögzítsd 100-on. Emeld az FSB-t ameddig bírja a lap. 350-360 környékén el fog hasalni, ha szerencséd van talán 400-ig elmegy.
Ramokat nem ismerem, de lehet vissza kell majd osztani őket. -
enemy107
senior tag
válasz
RAZERX #42162 üzenetére
Megmondom őszintén, hogy halvány fogalmam sincs hogy mi a terved. Leírtuk párszor, hogy tudsz egy normális tuningba bele kezdeni. Helyette a ramokon lovagolsz, persze ez nem gond, csak nincs értelme. Kértem képeket, amik sehol sincsenek, szóval az én szememben ez már csak csak HSZ gyűjtögetési kategória. Bocsi.
És több tanácsot már nem is tudok, és igazán nem is akarok adni.
Csak nem értem miért jössz egy szájbarágós topikba, ha nem csinálod amit tapasztaltabb tuningosok javasolnak. Olvass vissza, már le lett írva párszor. Én is leírtam, NFree is, meg ki tudja még ki......
-
enemy107
senior tag
válasz
Dexar007 #42110 üzenetére
A kép szerint semmi gond avval a géppel. Az HW monitor nem kompatibilis vele teljesen, nem vagyok nagy AMD-s, de az órajel azért ugrál szerintem, mert a proci skálázgatja annak függvényében hogy mekkora teljesítmény kell neki. Én az Aida-ra hagyatkoznék, és az szerint minden normális. Mind a két progi csak az alaplap érzékelőire hagyatkozik, tehát legtutibb lenne, ha bemennél biosba, és ott néznéd meg a hőfokokat.
-
enemy107
senior tag
válasz
Dexar007 #42107 üzenetére
Ezt futtasd már le még egyszer, hogy az Aidában a számítógép résznél az érzékelő fül legyen nyitva, mert nem igazán látok mag hőfokra utaló adatokat, kivéve a Packages résznél lehet az viszont lehet hogy nem jól értelmezem., de lehet én tévedek. Szerintem a HW monitorban lesz a kanyar, vagy pedig a Package nem maghőfokot jelent.
A stabilitás teszt szerint semmi gond a hőfokokkal.
-
enemy107
senior tag
válasz
Erwinke #42102 üzenetére
A kérdésbe bele fogalmaztad a választ is. Nem történt semmi, továbbra is szívesen látunk a témába vágó építő jellegű HSZ-ekkel.
Dexar007:Huhhh az úgy viszont necces. A lap topikjában kellene utána járnod. Én egy Asus P5B-VM-el jártam így, de le is gariztattam hirtelen. Fogalmam sincs bevallom emberesen miért lehet ez, lehet hogy valóban nem jól monitoroz.
-
enemy107
senior tag
válasz
neooen #42086 üzenetére
Nah látom nem jutunk ötről hatra.
Van egy briliáns ötletem.
Az összes létező fezültséget rögzítsd NORMAL beállításon. Bele értve a Vcore-t is.
A ramnak pedig Memory Voltage Controll 2V
Performance Enhanced With.. tedd ezt is normal-ra.
System Memory multiplier 2.00
Kezdd el emelni az FSB-t ameddig beindul a gép. Ha már nem indul, fagy , vagy kéket dob, akkor vegyél vissza 5-öt az FSB-ből és teszteld le stabilitás tesztel. A hőfok 70 fok alatt maradjon, a magokat nézd, ne a kupakot.
Ha megvan ez az FSB akkor szólj és beállítjuk hozzá a ramot. Fogalmam nincs mennyit tudnak a Kingston ramjaid a Q6600-al kar öltve, egy P35-ös Giga lapban. Majd ki kell tesztelni. 1000-1066 Mhz szerintem mindenképpen de majd kiderül. És azt sem tudjuk, hogy az adott feszültségen, az adott hűtővel, az adott számítógépházban, az adott szobában a Q6600 hány fokos. Teszt, teszt, teszt......
Tegyél fel képeket, amin CPU-Z (cpu fül, memory fül) és everest vagy Core temp mérje a hőfokokat, és fusson a prime.
Valami ilyesmit
Ebből én is, és a többiek is többet látnak.
A lényeg AUTO feszeken ne kisérletezz!!!!Jah, ha Prime95-öt használsz stabilitás tesztre minimum fél órát menjen gond nélkül.
-
enemy107
senior tag
válasz
neooen #42082 üzenetére
Legegyszerűbb ha a Sytem Memory multipliert 2.00-re teszed. Először beállítod a procit a kívánt FSB-re, és órajelre, úgy ahogy olvastad. Tesztre használj Prime95-öt, vagy IBT-t, ha megvan az a pont amit a procival el akartál érni, utána a System Memory Multiplier résznél beállítod a ram szorzót az adott FSB-hez, hogy a ramok a kívánt frekin menjenek.
Nem kell újra kelleni a tesztet végig csinálni, ha vissza akarod állítani. Vagy megjegyzed, vagy lehet hogy van menü biosodban ahol el tudod menteni a tuning profilt, és akkor csak azt kell neki betölteni.
PCI Expressz freki 100!!!!
-
enemy107
senior tag
válasz
neooen #42075 üzenetére
Ahogy az FSB-t növeled a proci tuningnál az húzza magával a ramot.
PL Host Freqency 333 MHz (proci FSB) akkor System Memory Multiplier 2.40 333X2.40=800MHz
Tehát nagyon konyhanyelven a proci FSB-t megszorzod avval a szorzóval ami a System Memory Multiplier beállításnál van. Így megkapod mennyin megy a ram. Ha túl magas a freki a ramnak, akkor ezt máshogy kell állítani, kisebb szorzóra. (vissza kell osztani) Ezt a Giga biosra írtam. Más gyártóknál előfordul hogy a bios nem a valós órajelet írja.
Tehát egyszerúen
CPU FSB X "ram szorzó" és megkapod mennyin megy a ram.
Nagyon leeccerűsítve, konyha nyelven.A procid steppingje alapján rákeresel mennyi a Tjmax és látod mi az a hőfok amit elbír a gyártó szerint.
Utána a többi rajtad múlik. -
-
enemy107
senior tag
válasz
RAZERX #41987 üzenetére
PCI Express Frequency 100
C.I.A.2 Disabled
Performance Enhance tedd turbora, akkor automatán 5-5-5-15 re teszi az időzítést. Utána majd meglátjuk.
System memory multiplier tedd 2.00 re először megnézzük mennyit lehet kihozni a prociból, majd utána hozzá állítod a ramokat
Memory Frequency Az első oszlopban az van ami a ram spd-jében van, a második oszlopban látod, hogy mennyire allítottad be valójában
High Speed DRAM Settings ezt legjobb lenne kikapcsolni, de ha nem lehet sztem nem tudom mit csinálj vele, de hogy be fog kavarni az időzítésbe az tuti. Tedd kettesre, ha hülyeséget írok majd nFree kijavít.
System Voltage Controll manual
DDR2 overvoltage controll nos itt is csak plussz voltokat lehet állítani, az alap értelmezés 1.8V szokott lenni, tehát elméletileg +0.4V kell neki, de mivel most még 667 MHz-ről indul majd egyenlőre bőven elég a normal, vagy ha nem indul +0.2V.
(G) MCH Overvoltage controll, Gigánál 1.2V szokott lenni az alap értelmezés +0.1V mehet neki
CPU Voltage Controll első lépésnek add meg neki ami alatta levő sorban vanHa ezzel megvagy, kezd el emelni az FSB-t, amíg beindul a gép, vagy beindul de fagy, nem bootol stb.....
Ha megtaláltad ezt az FSB-t akkor emelsz a CPU Vcore-on két lépcsővel nagyobb értéket, és emeled tovább az FSB-t. Stabilitás tesztre vagy IBT-t, vagy Prime-ot használj. Everesttel folyamatosan nézd a magok hőfokát
71 fokon van a max a spec szerint, tehát én 60 ból sem nagyon engedném ki, de én gyáva vagyok.
Ha eléred vele a 400 FSB-t (1600) akkor már meg lehet próbálni a ramokat pörgősebbre venni, de az ide ális az lenne amit nFree írt, de az karcos lesz szerintem is. Jó lenne ha tennél fel képeket mert abból mi többet látunk.
CPU-Z CPU füllel, memória füllel. A hőfokok is legyenek rajta. Kezdj neki, ha elakadsz írj inkább, csak óvatosan' -
enemy107
senior tag
válasz
RAZERX #41980 üzenetére
A ramon én nem lennék elakadva, hogy "csak" 1066-on megy. Nem fogsz nagy gyorsulást érezni, ha feltornászod 1150-re, az 1333-at kizártnak tartom, legalábbis minden napos használatra. Én inkább lentebb venném a ramok órajelét. 900, vagy 1000MHz-en szűkebb időzítésekkel gyorsabbak lennének. Én 900 -on próbálkoznék 2.2V-on cl4-ben, vagy 1000-en 2.1V-on CL5-ben. Ha nagyon akarod tunigolni, akkor viszont jó lenne tudni milyen tápod, hűtőd van, illetve a proci vid-jét. Jó lenne ha tennél fel a biosról képeket, mert elfelejtettem ezét a lapét
Délután kitalálunk rá valamit, vagy ha hamarabb jön valamelyik fórumtárs ír rá neked beállítást.
-
enemy107
senior tag
válasz
RAZERX #41975 üzenetére
1111MHz sem megy?
Kerek 1150 MHz-re úgy tudod beállítani, ha emeled az FSB-t, az fogja magával húzni a RAM órajelét is.
Tehát tuningolni kell a procit is hozzá, amit írsz abból arra következtetek, hogy minden alapon van.
Sok verzió van ebből a ramból, a tiednek mennyi a gyártó által ajánlott fesz? Oldalán rajta kell lenni.
Van nekem is egy páros, 1 gigásak, annak 1.8V-2.3V amit a gyártó ajánl, de 2.4 V kell neki, hogy menjen, ezért inkább hagyom.Ja most látom hogy P35 ös lap. Szerintem az nem fog menni 2X2 gigával, 1150 MHz-en, nekem P45 DS3R-em van, de 2X2 gigával az sem megy max 1066 MHz-en normális feszen. De meg lehet próbálni.
-
enemy107
senior tag
-
enemy107
senior tag
-
enemy107
senior tag
Előfordul hogy nem. Ez a lap 65 nm-es, egymagos procikhoz készült, illetve Conroe, Allendale,...stb procikat benyel, de azokat is nagy duzzogva. Én tuningoltam (volna) ilyet, FSB 265MHz-volt a vége, E2140 el, egy igen ritka G0-ással, ami vígan tudott más lapokban 400 FSB felett.
Most is az a baj, hogy még a proci alap 1333Mhz (333)FSB-jt is levette 1066Mhz(266)-ra, hogy egyáltalán menni tudjon vele. Ebbe a lapba nem való ez a proci. -
enemy107
senior tag
válasz
Martin97 #41960 üzenetére
Muszáj bele szólnom. Ez a menetrend itt most nem fog működni.
Ugyanis a lapnak már most majdnem vége van. Ez egy öreg 945-ös chip, ramban 533-at tud, FSB-ben pedig már az 1333MHz is O.C. Tehát a proci alap FSB-je O.C. a lapnak.
Szerintem mielőtt szétfeszelné a ramjait, meg a procit, célszerűbb lenne a proci Vid-jét rögzíteni, ramokat a lehető legkisebb frekire vissza osztani, és megpróbálni hány Mhz FSB emelést tud a lap.
Egy ilyen lapban egy 2140-et nem tudtam rendesen kihajtani. (és ez most nem fikázás, de ennyit tud.)
8400-át nem fogjátok tudni kihajtani. -
enemy107
senior tag
válasz
bolhalovas #41638 üzenetére
A ramokat állítsd be, hogy ne menjenek többet a tuning alatt 533 MHz-nél, max 667 MHz-et.
Volt ilyen lapom, kb ennyit tud a ram vezérlő stabilan. -
enemy107
senior tag
Jorus írt erről érthetően valamikor 2 éve, de nem találom.
-
enemy107
senior tag
válasz
rocketry23 #41348 üzenetére
Nem így van, LGA775-ös konfignál lehetőség van a ramokat visszább osztani, szinkronban járatni, sőt felfelé is szorozni. Persze ez erősen alaplap függő dolog, hogy mennyire perecízen lehet beállítani a ramokat. Mehet az nagyobb frekin is. It van pl az én ramom.
A másik az FSB kérdés. Na ez erősen konyha nyelven lesz. Van ugye az FSB Front Side Bus, az a freki amin az egész rendszer működik. Ha nagyon hasonlítani akarjuk valamihez, akkor az URH adás vivő frekijéhez lehetne talán hasonlítani, de nem is ez a lényeg. Elterjedt, hogy a proci (Host Frequency) alap órajel, vagy nem is tudom minek lehetne fordítani, is FSB néven fut. A lényeg az hogy egyszerű legyen, ha az alaplap és a rendszer FSB-jére vagy kíváncsi, akkor a proci FSB-jét szorzod néggyel.
Ha a procid (1333) 333MHz, akkor 333X4=1333 MHz. A RAM pedig 333X(az a szorzó amit kiválasztasz biosban) például 333X2.00=667MHz, 333X2.40=800MHz.Nekem 800as ramom van viszont AIDA szerint a memóriabusz 400MHz-n van.
A memória busz órajele, az nem a RAM valós órajele.
A memória busz az 400MHz-en van, de a RAM mivel DDR2 400X2=800MHz, ha DDR3 lenne akkor 400X3=1200MHz lenne.Na vissza olvasva elég érthetetlen, de ha már leírtam nyomok egy entert neki.
-
enemy107
senior tag
válasz
RetepNyaraB #41327 üzenetére
Nem pirított ő senkire, ezt elsőre is kiguglizhatta volna
Kérdezett egy bölcset, válaszoltam rá egy még bölcsebbet, kell a HSZ
-
-
enemy107
senior tag
válasz
800.henrik #41312 üzenetére
no comment. Ez a topik nem erről a tuningról szól.
-
enemy107
senior tag
válasz
800.henrik #41310 üzenetére
Két éve tuningoltam egy Cedar Millt. Az is hasonló mint a Celeron D, csak valamivel erősebb.
Az eredmény pedig Dirt-ön ez lett.
[link]Inkább egy nagyobb szorzós procit nézzél. Ha a G31 es lapot veszed, abba egy E5XXX procit, Kisebb fesszel, kevesebb melegedéssel megy. 1333 FSB-n 3-3.5 GHz-et szinte mindegyik tud, akár a gyári hűtőjével is, és nagyon olcsón hozzá lehet jutni.
-
enemy107
senior tag
válasz
800.henrik #41307 üzenetére
Jó ezeket az eredményeket hagyjuk inkább, viszont nézd meg a kiszemelt lap verzió számát, illetve a CPU support listát, ugyanis nem mindegyik bios támogatja a Celka D 945-öt.
Egy jó lapban egy jó példány megy annyit, száraz jég alatt meg még többet, nitró alatt meg még többet, csak te minden nap ezt szeretnéd használni. Amúgy jobb lenne lecserélni bármire ami 2 magos, mert ez így lassan netre is kevés.
-
enemy107
senior tag
válasz
800.henrik #41305 üzenetére
Igen, jobb, de attól függ milyen procit akarsz tuningolni vele. mivel nem egy FSB mágus lap, így max E7XXX sorozatot tudsz vele tuningolni, hogy értelme legyen.
Vannak példányok, amik nagyon jól tuingolhatóak, de általánosságban 340-350 FSB környékén elhasalnak.
A ram kezelése nem valami híres, de le lehet vele boldogulni, én szerettem. -
enemy107
senior tag
válasz
Nirvanus #41297 üzenetére
Ha a procit nem akarod tuningolni akkor (G) MCH Frequency Latchet auton hagyod, és kiválasztod a 3.20B szorzót. 1066MHz-en fog menni, mert a következő szorzó 3.33, és úgy már 1109MHz lenne, ha akarod megpróbálhatod. 1200 sok egyébként, és értelme sem sok van.
A feszeket rögzítsd normal beállításon, illetve a ramnak a gyártó által ajánlottat.
Viszont ha a procit is tuningolni akarod akkor
CPU Host Controll-enabled
CPU Host Frequency-400
PCI Express Frequency-100
Performance Enhance-Turbo
(G)MCHFrequency Latch-auto
System Memory Multiplier-2.66D
CPU Vcore- Ezt majd kitaláljuk mennyi legyen, próbáld meg Vid-en, meg tudod nézni Core Temp Progival, lehet nem fog menni, akkor majd emelünk rajta
Az összes többi fesz normal, kivéve a ram.
Dram voltage-A gyártó által ajánlott fesz a ramnak.
Amit nem írtam, azt ne állítsad.
Így a cucc 1600FSB-n fog menni, 3.6GHz-es procival, 1066MHz-es ramokkal. Nagyon nem gyúrnék az 1200MHz-re, mert egyrészt nem valószínű hogy menni fog 4X1 giga rammal, másrészt a ram slotokat gyilkolod vele a lapon, illetve az északi hidat, mert valószínű kellene neki fesz gazdagon. Nekem DS3R-van, OCZ Platinumokkal, de 4X1 gigával 1066MHz fölé nem nagyon tudok menni a ramokkal, csak úgy ha feszelem a dimmeket, meg az északi hidat. 100-200MHz nem sok x@rt kavar. 1000MHz-en használom őket alul feszelve.Amúgy többet hozna, ha inkább 900MHz környékén próbálnád járatni őket cl4-ben.
-
enemy107
senior tag
válasz
800.henrik #41295 üzenetére
-
enemy107
senior tag
válasz
Dijundisun #41218 üzenetére
Jó lenne vissza kanyarodni a témába.
-
enemy107
senior tag
válasz
tomisanzero #41208 üzenetére
Nem a ram, a lap vagy a proci lesz az, de inkább a proci.. Ahhoz hogy itt átrugdosd nagy fesz emelés kell neki. Biosban min 1.4V, de lehet felette. Én procim is ilyen, igaz az E5800 de 1.35V-al megy 3850 MHz-en, 4 GHz-hez meg 1.47V (bios) kell neki. Inkább hagyom. Javaslom, mivel tápod már van, hogy ha nem is 500-ig, de azért valamennyit még próbálkozhatsz. 2 lépcsőfok fesz emelés a biosban, és kb 5-10 Mhz FSB emelés.
Szerintem addig emelhetsz feszt neki amíg 70 fokból nem jön ki Prime alatt.E6600 45nm egy régi eredményem, ez is ilyen proci volt. Ahogy én tapasztalom Wolfdale-nél ez a 4GHz a fájó pont a legtöbb esetben. Ehhez kérnek nagy fesz emelést.
-
enemy107
senior tag
válasz
tomisanzero #41196 üzenetére
Ha visszamentél és nem változott a helyzet akkor először egy bios reset kell.
Az hogy menj-e feljebb neked kell eldöntened.
Termination mehet neki 1.3 V-g, a reference durván a 67%-a legyen.Illetve MCH-nak is adhatsz, 1.3V ig.
PLL-t ne bántsd, az alapból 1.55V ebben a lapban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Le Mans Ultimate
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Óvodások homokozója
- Futás, futópályák
- Path of Exile (ARPG)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Dell Latitude 5300 5310, 5400, 5410, 5420, 5430, 7480, 7490
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged