Új hozzászólás Aktív témák
-
yolan
őstag
válasz
zolee33 #35829 üzenetére
az említett msi lap, egy g31-es fos.
egy gigabyte p35-ds3, p35-ds4, p35-ds3p, és ugyan ezek csak ep előtaggal amit én ajánlanék számodra. Esetleg p45, de nagyon üres az apró, ezért mondom a p35-öt.
Hát a procit teszteld ki hogy melyik feszen mit megy.Szerk.: én is és mások is sokszor leírtuk hogy csináljuk a kitesztelést, hirtelen a magamét tudom linkelni, ha átfutod, a hosszabb hsz-eket érdemes nézegetni
-
yolan
őstag
válasz
zolee33 #35826 üzenetére
hát a feszeket gyorsan fixáld, normal-ra vagy a kívánt feszre, mert auto-n a lap állítgatja, és túlfeszelheti a dolgokat.
a ramot ha nem tudod visszaosztani akkor bukott az ügy, mert az fsb emelésével, nő a ram órajel is.
szerintem add el a lapod, és szerezz be egy p45-ös gigát, bár ahogy látom üres az apró, akkor egy ep35-ös gigát, abból van sok. p35-ds4 van 9-10k-ért, fsb-t is bírni fogja, ramkezelésben a p35-ös chipset az egyik (ha nem a legjobb) 775-nél. -
yolan
őstag
válasz
zolee33 #35800 üzenetére
A procid max szorzója 7-es, lefelé tudod állítani, de fölfelé nem. 2333/7=333. Tehát 333-as fsb-vel és a maximális 7-es szorzóval jön ki a 2333mhz-s gyári órajel.
Csak az fsb emelésével tudod növelni az órajelet, mivel amint írtam, a szorzót nem tudod növelni, ez ilyen, ez van, ezt kell szeretni. A 3200mhz nehéz lesz, de nem lehetetlen. Annyi kell hozzá, hogy mind a lapod és mind a procid bírja a 457mhz-es fsb-t. Meg kéne nézned, hogy mi a vége a lapnak és a procinak fsb téren, utána okosabb leszel. Ha például csak 420-as fsb-t bír a procid vagy a lapod, akkor ott a vége, 420*7=2940mhz és csókolom. Ha a procinak itt a vége (fsb wall), akkor másik procit kell vadásznod, esetleg ami kitesztelt példány, és van róla teszt, hogy mit tud, pld 450-es fsb-t. Ha a lapodnak van mondjuk 420-as fsb-nél vége akkor másik lapot kéne keresned alá.
Ezek mellett érdemes elgondolkozni és utánajárni, hogy a lapod és a proci milyen max feszt szeret, illetve milyen hőfokokat. Minél hűvösebb, annál többet mehet. -
yolan
őstag
válasz
flash- #29675 üzenetére
ez egy olyan kérdés, amire jó esetben is mindenki csak tippelni tud
pár ezer forintért lehet kapni fogyasztásmérőt, azzal kitudod deríteni, vagy a villanyórával is kilehet számolni.Szerk.: i7-930 - 130W TDP, GTX460 1GB - 160W TDP, attól függ főként, hogy a plusz órajelekhez, mennyi plusz feszültség kell. tippre egy plusz 100-150W-ot mondanék össz növekedésre (de lehet nagyon messze járok tőle)
-
-
yolan
őstag
válasz
BRIKLY #27282 üzenetére
5v-on és 12v-on nincs terhelésre fesz változás, akkor az egy igen komoly táp lehet, amit a codegentől tátott szájjal bámulnék. külön vezérelt 3.3, 5 és 12v, külön-külön tekercseléssel a kimeneti oldalon pld, vagy annyira jó az együttes vezérlése valamelyik két fesznek, valszeg nem a 3 és a 12 van együtt vezérelve, hogy az együttes vezérlés és kettős tekercselés hatására sem lesz kapcsolat a két fesz között, egyik mikor csökken, másik nő, stb., ezt kétlem minden codegen táptól.
biztos van 5 és 12v-on is ingadozás, meg 3.3-on is. a 12v lényeges ugyebár a procinaka kellő feszre pedig nincs képlet, amin stabil, azon stabil, lehet következtetni, de az lesz a tuti amit kiteszteltél
szerk.: látom közbe igazam lett
, hogy mennyit adhatsz neki 24/7-ben, attól is függ mivel hűtöd és most mi a max maghő.
-
yolan
őstag
válasz
EgyGábor #19940 üzenetére
Egy 9800GT Matrix kártyáról tudok nyilatkozni, előző héten próbáltam, a következő konfigot:
c2d e8400@1.05v, 2x1gb micron d9@1.9v, 1x250gb seagate, ep45-ud3r, 7300GT@600/1600mhz, sok venti.
300-as fsp-vel próbáltam, nem ment.
350-es fsp-vel próbáltam, nem ment.
400-as fsp-vel próbáltam, nem ment.
350-es fsp-vel etettem a rendszert, majd egy 250-es liteon-nal etettem a kártyát, így ment.
Én egy minimum 450-es tápot mondanék, erős 12v-os ággal, lehetőleg nem szétbontottal. Ha komolyabb konfigod van körülötte, egy erősebb szintén nem osztott 12v-os ágas tápot ajánlanék, de nem kell átesni a ó túloldalára sem, 750 watt biztos hogy felesleges lesz. Attól függően hány vinyót, ventit, ilyeneket pakolsz még bele, tessék választani. -
yolan
őstag
Tudtommal el. Kérdés a q6600 95-105w-os tdp-jével tud-e mit ekzdeni a p14-ud3l, de egy próbát mindenképp megér!
Szerk.: wolf alá p35, york alá p45-ös lapot ajánlanék. az e6300-am nekem szépen ment p45-ben is, meg p35-ben is, ha jövőben szeretnél quadra (yorkra) váltani, akkor inkább valami p45-ös lap, de azok is már lassan mint a fehér holló, illetve drágábbak. egy ep45-ud3r belekarcolhat a 25k-ba, mig a p35-ds3p egy 10-essel olcsóbban megvan simán, az is ds4 tudású. Ha az ep35-ds4-re eltudod cserélni, boldog leszel vele, egyik legjobb lap.
-
yolan
őstag
Én verném az asztalt! Nekem anno a routeremet vitte el villám, biztosító felbecsülte az értékét, és a számla bemutatása után, a felbecsült értéket kifizették az újonnan vásárolt router árából.
Ha ez a lap marad, a 345-ös fsb korlátot megszivtad. Vagy add el itt a ph-n, és vegyél egy ep35-ds3(p)-t. Lehet buksz 1-2k-t de tudod majd hajtani a procid. -
yolan
őstag
g41-es chipset tudtommal 345-nél képtelen magasabb fsb-re, és az e6300-as procik mindegyike sem képes az 500-as fsb-re, de persze ez esetben ez elhanyagolható, a lap korlátai miatt.
szerk.: 14k körül van újonnan az ep41-ud3l, ep35-ds3-at lehet már ekörül szerezni, illetve ds3p-t is ha szerencséd van, ezekkel kitudod majd hajtani a procit. Jobbak mint a g41, csak hát persze nincs int.vga, ami visszafogja a g41-et.
-
yolan
őstag
válasz
kilincs89 #19321 üzenetére
winrar bencs nem igazán egy proci gyilkos sw. eressz rá inkább egy ibt-t, ahhoz mit szól a rendszer
nepszter1: a ram órajel az = fsb-szer ram szorzó, tehát ha az fsb-t növeled, növekszik a ram órajele, ezt ugy tudod kiaknázni, hogy a ram szorzót csökkented
#19323: az az alaplapi hangkártya zavarja
-
yolan
őstag
Mennek ezek csak okosan kell csinálni, hűteni, jó ramokkal, jó lappal.
-
yolan
őstag
e5xxx-et lehet bőven 4ghz felett járatni, viszont egy jó hűtő kötelező darab, anélkül ne is kezdj neki!
2-3-4 ezerért már lehet venni hőcsöves frankó hűtőt, nem érdemes a gyári vacakkal, főleg amit az e5xxx-hez adnak, alig egy ujjnyi vastag hűtőnek nevezett tárggyal kinozni a procit és magadat.
vegyél egy fasza hűtőt, pár nap alatt nálad islesz, addig az alapoknak utána tudsz olvasni, fsb, órajelek, arányok, mi mivel van kapcsolatban, mi mire hat ki, stb. -
yolan
őstag
Na most ez olyan, hogy fesz csökkentésével is el lehet érni nagyobb órajelet mint a gyári, akkor még akár növelhető is az élettartama, meg hát kevésbé melegszik, nem hangoskodik annyit a gép, stb, persze ha ésszel csinálja az ember, jó hűtéssel és a max 24/7-re adható feszeken belül, nem fogja észrevenni, hogy degradálódik az alkatrész, 3-5 éven belül úgyis lecseréli, de még 5+ évnél sem 100%, (sőt), hogy fog bármit is észrevenni, pld a tipikus túlfeszelés jele, hogy az alap órajelhez is egyre több feszt kér, akkor igen, roncsolódik az anyagszerkezet maga.
Kérdésedre tömören válaszolva, több dologtól is függ, lehet kihatása, de nem fogod észlelni, elhanyagolható vagy egyáltalán nincs is. -
yolan
őstag
-
yolan
őstag
válasz
acc200 #18545 üzenetére
i5-nek nincs jövője, i7-nek kicsit több. i7 erőben a csúcs, viszont árban is
a leg életképesebb lépés az am3, egy korrekt lap amire tudsz majd fejleszteni, i7 töredékéért megvan, vagy rászánsz annyit mint egy i7 lapra és olyan am3 lapot veszel ami megszólal és ágyba viszi a reggelit, te döntésed. ha van fölös x összeged kiadni i7-re, és a sok plusz teljesítményre amit ki sem fogsz használni tedd, i7 az odabasz ez tény, vagy nincs fölös x ezred, most amit épp kihasználsz, és mikor kezd gyengusz lenni, veszel új procit, vagy van fölös x ezred, meg agyad is és nem i7-re költöd el
szerény véleményem szerint -
yolan
őstag
válasz
zorrobomber #16995 üzenetére
vcore, vtt, pll, gtl ref, vdimm, mch minden ami feszültség
a fixálás pedig mikor nem hagyod auto-n mert akkor a lap állítgatja, és azt nem szeretjük, sőt, utáljuk, ha nem tudod a gyári értéket, pld a procid gyári feszét (vid) akkor dobd normal-ra vagy standard vagy mi a csuda még a neve, vagy a jobb ha tudod, pld ha a procid vid-je 1.3v, akkor 1.3v-ra állítod, vagy ha p45-os chipseted van akkor 1.1v-ra az mch-t, és stb-stb így tovább -
yolan
őstag
válasz
zorrobomber #16988 üzenetére
ne is, tessék gyilkolni a procikat
-
yolan
őstag
válasz
zorrobomber #16986 üzenetére
ide vezérlő engedélyezve van?
-
yolan
őstag
válasz
zorrobomber #16979 üzenetére
boot sorrendet azért állíts be, mondjuk egy vinyóra telepített operációs rendszer nem ártana, és azt elsődleges boot eszköznek beállítani
monnyuk e nélkül is lehet tuningolni, stabilan is, de kicsit logikátlan -
yolan
őstag
válasz
zorrobomber #16970 üzenetére
ram nembírja?
-
yolan
őstag
válasz
Asador #16959 üzenetére
DDR2 - Tuning
nincs mit -
yolan
őstag
neked is kábé amit előzőleg leírtam, kicsit kipótolva
ha megvan a stabil proci és lap feszültség és órajel, amit kiteszteltél úgy hogy a ram visszavolt osztva és/vagy túlfeszelve/túlidőzítve, akkor jön a ram beállítása
proci megvan, terhelve nem melegszik túl, minden fasza, akkor ram
1:1-es fsb:ram arányon valszeg jobb lesz a teljesítménye mint felszorozva, bár ez jobban megkingyolja a ramot elvileg (van ami bír felszorozva, 1:1-ben nem)
ha 450-es fsb-t szeretnél, akkor az 1:1-es esetben tehát amikor a ram szorzó 2.0X akkor 900mhz-n lesz a ram effektív órajele, ezt ha lehet én cl4-ben erőltetnem. ramod pontos tipusa mi? bár ha 1066-os valszeg 2.1-2.2v körül kér, az remélhetőleg 900-at 2.1.2.2v-on bírja cl4-ben, az faszányos lesz.
bár 450-es fsb e8400-nál már szép hétköznapi beállítás, a proci tuti kivan tesztelve? feszek? hőmérséklet? -
yolan
őstag
válasz
nemethati #16946 üzenetére
feszeket fixáld normal-ra
pci-e frekit 100-ra
alap fsb
ramokat oszd vissza ne az legyen a szűk keresztmetszet
és kezd el nézegetni mit bír, mondjuk legkisebb szorzón nézd meg mi a lapod vége fsb-ben, p5q p45-ös annak 1.1v a chipset fesze alapból, azon azért bír 400 felett, bár asus lapokat nem ismerem nagyon, 450-es fsb-t szeretnél?
szépen nézed mit bír a lap, proci és ram visszaosztva, ibt-vel terheld, hőmérsékletek 60-65 fok körül végesek
ha lap kifullad, adj neki feszt, 1.2v mehet nyugodtan lapnak, azzal meglesz elégedve egy darabig valszeg, majd procit kezd el nézni, fsb vissza alapra, 333 ha jól tudom, szépen lépesegg fsb-vel, persze úgy ha 1.2v-os chipset feszen bírta pld a 475 fsb-t, akkor azt hagyd úgy, ramot oszt vissza szépen, így kiaknázod hogy a proci feszen fog múlni, szépen lépegetsz fsb-vel felfelé, ha kifullad a proci, plusz fesz, majd tovább, így szépen, 1.4-1.5v-ot adhatsz neki, ha tudod hűteni, vcore emelés elég lesz valszeg, nem hiszem hogy fog kérni vtt-t meg refeket, pll-t pluszba
kérdés van csak bátran -
yolan
őstag
70 fok durván szétterhelve
1066os gyári rammal már lehet virgonczkodni azért, hyperx nem is fos általánosságban
bár 1:1-es fsb:ram arányt én szeretem, 400-450-es fsb körül cl4-ben jó lenne az a ram 2.0x-el, valszeg nem a ram sávszél lessz a szűk keresztmettszet (kapásból a hdd jobban visszafogja) -
yolan
őstag
gyári hűtőt azért érdemes lecserélni, főleg ha tuningolni szeretnél, ilyen alkatrészek mellett, valszeg nem a hűtősen kéne spórolni ha már ügyesen a tápon sem spóroltál
egy 3-4-5k-s hűtővel vígan el lehet játszani, és ha a procid is benne van a 4ghz is bevállalható 24/7-re, de ez mástól is függ persze. -
yolan
őstag
válasz
papaizsolt #16724 üzenetére
passz, tehát lövésed szincs pci-e freki mit kapott a proci tuning során, így gyanús hogy nem fixáltad, arra azért emlékszik az ember
-
yolan
őstag
válasz
megint én #16718 üzenetére
i5-ben nem vagyok otthon
olyasmi jutott eszembe, c2d-nél lehet külön finomhangolni a magokat, vagy hogy milyen feszt kapjanak, bár ez inkább csak eltérő stabilitásnál kellhet asszem, viszont a blck emelés elvileg jobb döntés, összteljesítmény jobban nő, de i5-ben tényleg nem vagyok jártas, eddig csak egyszer fogtam i7 procit, bár igaz az 965ee volt -
yolan
őstag
válasz
krypton #16708 üzenetére
Bár én a BIOS-ban nem ekkora feszültséget állítottam be, hanem 1.1875V-ot.
ezt hívják vdrop-nak, bios fesz (vbios) minusz winfos alatti fesz = vdrop mértéke
a vdroop meg a terhelésnél lévő fesz érték
bár azt most nem tudom vdroop-nál vbioshoz vagy vdrop-hoz nézzük a csökkenést. minden lap csinálja, bár llc-vel kijátszható a vdroop, de ha jól emlékszem vdrop akkor is jelen van, de passz, nem sokat llc-zek pedig egy időben menő dolog volt, ha jól emlékszemszorri srácok, ma vagy jól emlékszem vagy nem, benne van a pakliban, fáradok, tanulni küzdök
-
yolan
őstag
válasz
darál0w #16677 üzenetére
azaz asszem, ami wr gyanús csak ln2 kéne rá
fuhát, folyamatütemezési algoritmusok amikkel most szemezek, de van memókezelés is, virtuális is, lapcímzés, holtpont, kölcsönös kizárás, többprocesszoros rendszerek nyalánkságai, linux cakpak, kernek blokkvázlat, shell, gui, xwindow, novell, á katasztrófa.., én forrasztgatni meg oszcilloszpókozni szeretek -
yolan
őstag
-
yolan
őstag
Érdekes amúgy ez a 4-4-4-12 meg 5-5-5-15. A tRAS az tudtommal tCL + tRCD + 2, tehát ha tCL=4 akkor 4+4+2=10, ha 5 akkor 5+5+2=12.
-
yolan
őstag
válasz
baluka6 #16604 üzenetére
LLC azaz LoadLine Calibration ha a vcore azaz a proci feszültsége 1.3V alatt van akkor On (Enabled), ha 1.3V fölött akkor Off (Disabled). Ezt írta darál0w, bár kérdésem. Miért pont 1.3v, és miért kell alatta on, felette off? Nem úy volt hogy llc nem tesz jót 24/7-ben? inkább több vbios hogy vdroop-ot bírja.
-
yolan
őstag
válasz
gainwardgs #16578 üzenetére
mert tuning során emelheti a rendszer, azt pedig nem igazán tolerálják a vga-k, bár néha pont ez a titka, ep35-ds3-ban akkor indult el a kis e5200 ha 120 felett volt a pci-e, 4.2ghz felett akkor ment jól
fixáld csak 100-ra, jólesz. -
yolan
őstag
válasz
gainwardgs #16576 üzenetére
pci-e 100-ra fixál! első lépés tuningnál.
-
yolan
őstag
válasz
gainwardgs #16571 üzenetére
én monnyuk jobban szeretem az értéket, mert pld refeket állítja szépen biosban vtt-hez képest ha vtt-t állítom, meg vdimm-et.
én kitesztelném a legalacsonyabb feszt amin bírja, aztán ezek alapján amennyire bátor vagy és letudod hűteni a feszeke mehetnek 24/7, majd meglátjuk mit bír a proci -
yolan
őstag
válasz
gainwardgs #16569 üzenetére
a feszeket tessék fixálni, vagy vid értékekre, vagy normal-ra
-
yolan
őstag
válasz
enemy107 #15953 üzenetére
Fent villog, hogy nem optimálisak
ez a sor nekem kicsit keszekusza
a feszt nem ott állítod ahol látod is?
pld a proci feszt, írja mondjuk hogy 1.2000v, enter és pörgeted a nyilakkal, vagy pgup/pgdown
ha villog nálam pld azt jelenti hogy kezd magas tartományba érni, ekkor lilára színeződik, majd pirosra ha jól tudom -
yolan
őstag
válasz
darál0w #15944 üzenetére
c2d alá p35 szerintem, memkezelése is jobb mint p45-nek, p45 c2q alá fasza
x38/48 ddr3 és cf esetén, fsb-ben azok sem mennem nagyotez így bele a nagyvilágba, tessék-lássék
Szerk.: jól látom p45t, ddr3?, akkor már x48, ddr3 téren jobb p45-nél, bár nem ismerem személyesen a p45t lapokat
-
yolan
őstag
válasz
dom2000 #15930 üzenetére
65nm Conroe magos procinak ezeknél többet ne adj 24/7 beállításnak:
PLL: max 1.7V-1.8V
CPU Termination (VTT): max 1.5V (65nm-es prociknál az alap 1.2V)
VCORE: max 1.5V-1.6VMegfelelő hűtéssel!
60-65 foknál a nálam járt e6xxx-ek nem igazán bírták, dobálták már az órajeleket. -
yolan
őstag
válasz
mar1boroman #15861 üzenetére
Nincs mit.
Úgy tudod kiküszöbölni, ha szeretnéd, hogy a ram szorzót kisebbre veszed, úgymond visszaosztod. -
yolan
őstag
válasz
mar1boroman #15859 üzenetére
Ram órajel = fsb*ram szorzó (szorzás)
proci órajel = fsb*proci szorzóha húzod a procit, valszeg nem szorzót állítasz, hanem fsb-t emelsz, így a fenti képlet alapján nő a ram órajel és a proci órajel.
darál0w: sokat kenceficézek, előző héten kaptam egy 1.5grammos fecskendőt, átpasztáztam mindent, szerelgettem, hoztak gépet átkenni, stb, napok alatt elfogyott.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- BMW topik
- Autós topik
- 3,6 GHz fölé kúszott a Galax GeForce RTX 5090D GPU órajele
- HP EliteBook / ZBook topik
- Micro Four Thirds
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- LEGO klub
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G9 OLED 240Hz Dual QHD 0,03ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest