- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit nem érdemes kihagyni! - Tech Percek #3
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- OLED monitor topic
- Brutálisan ütős játékélményt mutatott be a 8K Association
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
satee76
aktív tag
válasz
enemy107 #43792 üzenetére
Értem amit írsz és igazad van. A kérdés csak az miért lehet szinkronban 330-as FSB-ig elmenni (a ramok bírják), aszinkronban viszont csak 299-ig. Eddig nem volt VGA, tehát PCI-e 120-ig emelése csak a vinyókat veszélyeztette. Most viszont ott a GPU. ÉS ha 330-hoz nem kellett fesz emelés, akkor szerintem most sem ez a gond. Annyit ki tudtam deríteni hogy a 945-ös Lakeportok így működnek. De miért?
Mellesleg csak a vita kedvéért a ramokat vissza tudom osztani 200-ig, és akkor 330-as FSB még mindig csak 264-re jönne ki a ramoknál.
-
nyozo
aktív tag
válasz
enemy107 #43239 üzenetére
Hát jelenleg 390 FSB és így stabil szóval azzal a +10-el nem hiszem hogy sokat érnék pedig jó lenne legalább 430-450-es FSB-t elérni akkor szerinted 1,4v-os NB-vel ne menjek 400-as FSB főlé? Jah és amúgy annyi hogy amikor 1,26v-ot adtam NB-nek akkor azt a hibát adta amit pár hsz feljebb belinkeltem!
-
laacika
tag
válasz
enemy107 #42911 üzenetére
Szia.Hát bevallom őszintén hogy tetszik hogy a 2,8-as proci 3.4-en ment de vissza vettem mert északa zavart hogy a cpu hűtőm nem a megszokot 1500-1700-al pörgött hanem muszály volt neki olykor olykor 2000-2100 környékére pörgetni,és hol pörgette ennyivel hol vissza ment 1800 környékére és ez zavart,egyépként szerintem nagyon jól hűt a hűtőm a gyárihoz képest,mert csak 2 hőcső van benne és csak egy 80mm es venti van előtte,na most itt én is olyasmit kérdeznék mint az előttem szóló hogy igy,hogy visszavettem 3100Mhz környékére igy nem sok még mindig neki az a 1,28v?nem lehet hogy felesleges neki annyi és azért is termel több hőt?alap órajel 2800Mhz és itt alap beállitásokkal majd hogy csak 1v-ot ad neki.Szóval jó lenne egy karakterisztika vagy valami hogy hány %-os túlhajtás esetén hány volt a szükséges a procinak,mindezt azér irtam le mert megilyesztett egy olyan mondat a neten hogy nem csak az emelt órajel ami fűt hanem a feleslegesen sok volt is.Köszi szépen válaszod,és más is adhat tanácsot aki egy kicsit is jártas-e téren.Én hót maki vagyok.
-
enemy107
senior tag
válasz
enemy107 #42900 üzenetére
Laacika: Előző HSZ-emben ökörséget írtam, a második kép elkerülte a figyelmemet elnézést.
Annyi a dolgod, hogy,emeled az FSB-t, Nem tudom milyen lapban van, jó lennének a bios képek, akkor írnánk valami konkrét beállítást.De így kapásból ezen a feszen 333X10-el próbálkozhatsz. A ramokat oszd vissza. Ha 800 NHz-esek 2.40 es szorzó, ha 1066MHz-esek, akkor 3.20-as szorzó.Ha ilyen nincs akkor 2.66.
-
5150head
senior tag
válasz
enemy107 #42858 üzenetére
Természetesen nem segített.
Érdekes, hogy leszedtem a honlapról majd feltettem újból, és a következő indításnál megint azt jelzi hogy upgrade van. Elindítom a letöltést, iszonyatosan lassan jön le, egyszer megvártam, akkor erorral kilépett.
Igazából nem akarok mást, csak a házventiket megfelelően beállítani ami eddig az easytune smartfan-nal jól ment. Most meg b@szakodik -
enemy107
senior tag
válasz
enemy107 #42820 üzenetére
Így aztán elmélyedve kicsit, én úgy fognék hozzá, hogy
CPU Vcore 1.1V
Dynamic Vcore 0.2V
QPI Vtt voltage 1.1V
CPU PLL (egyenlőre normal beállításon, az órajel előállításáért felelős áramkörök fesze, LGA775-nél 0.07V-ot emeltem rajta max itt nem tudom mennyit bír)
System Agent voltage lövésem nincs mi,(lehet hogy ennél ez felel meg az LLC beállításnak) normalra tenném.
Dram voltage amennyit a ram gyártója előír a ramnak
Az összes többit normalra tenném. -
RAZERX
csendes tag
válasz
enemy107 #42164 üzenetére
Az hogy ez szájbarágó topic nem ,nyilván én meg azért írok ide mert nem értek hozzá!
Mit akarok
kérdezni kérdezni és minél többe kihozni a gépből már 10 fsp ve több van mint korában szerintem normális beállítással még 5 ki csikarok a ti segítségetekkel amiért nagyon hálás vagyok mindenkinek köszönöm! -
Dexar007
veterán
válasz
enemy107 #42124 üzenetére
NB-t atraktam 2200mhz-re, 1.275fesz mellett,ekkor meg nem volt jo,sot magasabb fesznel sem.
A gond ott volt,hogy a memoriam alapbol cl11-es (teamgroup elite 8gb kit), igy az idozitest at kellett allitani 9-9-9-24-re, plusz beallitottam,hogy 1.5feszen menjen,es most ugy tunik,hogy stabil a dolog.Mindjart egy ket tesztet lefuttatok,aztan johet a procinak a 4.5ghz,es 1.525-ös fesz. (70 fok alatt vagyok gyari hutovel,elvileg 74-ig nincs problema)
-
Dexar007
veterán
válasz
enemy107 #42116 üzenetére
Rajottem,igy estere.: Eddig sem a procival volt a gond,mert ha bejott a windows,akkor siman lement az aida fele teszt.Viszont ha ramentem arra,hogy csak a memoriat tesztelje,akkor 2mp utan osszeomlott.
Teamgroup elite ramom van 2x4gb,1600mhz viszont cl11-es,ami nem valami jo ha minden igaz.
-
Dexar007
veterán
-
Dexar007
veterán
-
neooen
aktív tag
-
neooen
aktív tag
válasz
enemy107 #42083 üzenetére
Értelek. Az viszont továbbra sem tiszta, hogy mire állítsam majd ramokat, ha elértem a kívánt sebességet, mert a 2.0 és a 2.4 között nincs más megadható érték [link] ?! 800/2,4=333Mhz és 800/2=400Mhz. Az egyiknél ugye 3Ghz-en pörög a proci (így megy most) a másiknál pedig 3,6Ghz-en, de nekem valami kettő közötti érték kellene.
-
RAZERXX
aktív tag
válasz
enemy107 #42064 üzenetére
Ezt hogy érted hogy hitelét nem értem?!
1-tuningolni akartam a gépem de a ti segítségetekkel rájöttem hogy nem lehet az alaplap miatt!
2-ezért írtam hogy milyen alaplapot vegyek mert tuningolni akarok amit már meg is vettem egy asus rog csak még nem jött meg ezt is a ti döntésetek volt mert írtátok hogy egyértelmű még ez is a tuning része!
3-volt egy thermaltake ventim és vettem egy 4 magos procit amire már ez vulcan ventit raktam és a hőfokokról kérdeztem! Szerintem még ez a tuning része!
4-kicseréltem a videó kártyámat is és ez mind most történt 2 hét alatt és amit eladtam a 9800gtx+ karimal jártam úgy amit fentebb leirtam,és mondtam az uj tulajnak hogy csak a gyári táp kábelt használja de nem halgatot rám és most kérné vissza lovét!
De nem értem hogy miért teszi tönkre a kártyát ha tápegységen lévő 6pines kábelt dugják bele mert ugye szabvány az is tehát én még sehol nem láttam ráírva egy tápon vigyázat 9800gtx+ nem szabad használni!
Na ez nem teljesen a tuning része ! De úgy gondoltam hogy az okosok majd válaszolnak itt is ! -
-
RAZERX
csendes tag
válasz
enemy107 #41984 üzenetére
Táp az everest 800
Hűtők az mindenhol vannak memóriákon is és nagyoktehát a hűtésél nem lesz gond sem a táppal !
proci vid az mi is ?
CPU típusa QuadCore Intel Core 2 Quad Q9300, 2500 MHz (7.5 x 333)lehet ez : Magfeszültség 1.150 - 1.238 V
I/O feszültség 1.150 - 1.238 V
Tipikus teljesítmény felvétel 95 W @ 2.50 GHz -
Leor
csendes tag
válasz
enemy107 #41966 üzenetére
jelen pillanatba is megy hát ez azért kibaxás mért ír olyat a gyártó ami nem igaz na ez nem értem mind1
minden esetre nem lököm ki mert használtan is ez a proci 10k
ha nem nem .. ez most szíven ütőt
akkor kérdezem hogy milyen alaplapot vegyek ami jó lenne ennek a procinak ?? ( lehetőleg ne legyen drága)
-
bolhalovas
csendes tag
válasz
enemy107 #41639 üzenetére
Csak ezek a választási lehetőségek vannak:
A System Memory Multiplier eddig mindig 2-n volt, és így próbáltam tovább emelni a CPU Host Frequency-t, és 220 MHz-nél már nem sikerült tovább húzni. Most viszont átállítottam 2,66-ra, minden más maradt ugyanúgy. Így nem tapasztalok semmi változást, a rendszer továbbra stabil. A kérdés még mindig az, hogy lehet-e tovább tuningolni a procit, és ha igen, hogyan? -
Nirvanus
aktív tag
válasz
enemy107 #41318 üzenetére
Ez így is maradt
Jön a procira még egy Giga G-Power Pro2 ( mindenképpen hatékonyabb és halkabb megoldás, mint most az Arctic Freezer7 LP, igaz, ezzel is 44fok volt a plafon load-ban ), és... kész
Talán még egy "sokazegyben" kártyaolvasó meg egy x1-es USB3-kari, és ki van maxolva a 775 konfig
-
Nirvanus
aktív tag
válasz
enemy107 #41303 üzenetére
A mai kísérletbe közbeszólt egy orbitális fogfájás.
Így nemhogy próbálgatni, de még szinte magamról sem tudtam, hogy mik az alapértékeim.
A másik két modul beszerzése is csúszik egy napot -éppen ezért-, de nem is baj, mert addig megcsinálom a "svájcibicskát" (pendrive-ra xp aio/win7 aio/ubuntu/hirens/ubcd/ésatöbbi meg összes driver), amit már jóideje húzok-halasztok, de ígyis-úgyis kell. Délelőtt úgy keltem fel, hogy kékhalál volt a gépen - pedig csak a ram volt ajánlottra feszelve és az xmp profile2 volt beállítva, "b" cucclival, hogy az fsb 800, ram meg 1066 legyen
-
Nirvanus
aktív tag
válasz
enemy107 #41298 üzenetére
Köszi!
Estefelé ki is próbálom. Ez a deszka sajnos nem alkalmas kisebb tuningra sem
Az északi híd már a legkisebb OC-től is beadja a kulcsot, nem is mertem tovább próbálgatni. Tervben van még egy normálisabb északi borda és talán akkor készen lesz a kicsike, szép lenne az Accelero-s 4850 felett, illetve majd egy normálisabb cúgméker a procira.
-
GsiSzi
újonc
válasz
enemy107 #41293 üzenetére
Köszi a segítséget!
Nézek is ilyen lapot, meglepem magamat karácsonyra vele
Kíváncsi vagyok mit bír a procim de olyan 3.5Ghz vagy esetleg 4 et ki akarom hozni belőle. A mostani hűtőmben a 212ben szerintem még bőven van potenciál a hűtést illetően, most 3Ghz en ketyeg és 100% os terhelésen megy fel olyan 45-46fokra. -
tomisanzero
tag
válasz
enemy107 #41217 üzenetére
Kísérleteztem még délután egy keveset, 3,6ghz-ig jutottam d2.66al, 1,34V cpuval, így a ramok 1200-on mennek. Most stabil úgy néz ki. A jövő héten ramokat cserélek, mert kevés lett a 2x1giga assassins creedhez, jön 2x2 giga geil black dragon, aztán majd ha azok bepattantak akkor megint próbálkozom feljebb tornázni. De valamiért úgy érzem én is, hogy nem akar ez az istennek se 4ghz-en menni normál keretek között.
-
tomisanzero
tag
válasz
enemy107 #41197 üzenetére
Na ma volt időm megint kísérleteztem, semmi változás.
8x500fsb, D2.00, Cpu Vcore 1,34 Cpu termination 1,3V, pll 1,55 cpu ref. 0,87v, mch core 1,3v, dram 2V, a többi érték auton. Megörültem először mert elindult aztán ahogy beléptem CPU-Z-be rájöttem hogy minden defaulton van, a bios magát visszalövi rögtön alapra. Nem értem. Gondolom nem a ram a buktató mert ha ment 1136-on akkor 1000-n is mennie kellene magasabb cpu órajel mellett.
-
tomisanzero
tag
válasz
enemy107 #41178 üzenetére
Szia! Visszatértem, már 500Wattos táppal és új VGA hűtővel. Kipróbáltam 8x500FSB-vel, D2.00-val cpu feszültséget 1,34V-tól volt hajlandó egyáltalán eljutni a biosig, de még 1,38V-nál is csak kékhalál amikor bootolna. Mennyek feljebb? Ami érdekesség hogy visszamentem egészen 8x450-ig és akkor se változott a helyzet.
-
Jarvis
tag
válasz
enemy107 #41192 üzenetére
Mint mondtam lejjebb vettem 1232Mhz-re, és el is indul a gép. 30 perc LinX-es teszt után sem volt semmi baja.
És ez 3.33Ghz-en volt.
Az a kékhalál dolog AC4 közbe nemtudom hogy mitől lehetett. Akkor 3.24Ghz-en volt, és ott is bírta a gép elötte a 30 percnyi LinX-et.De igazából az nem OC hogyha csak a processzort emelem feljebb a RAMot meg leviszem a béka segge alá.
Max 3.6Ghz-en tudnám a RAM-ot visszarakni 1333-as alap értékre, ha a "Strap"-ot 800-ra állítanám.
De a 3.6Ghz-et meg már nem bírja el a gép. A legkissebb terhelésnél is behal. Külföldi oldalon azt írták hogy 3.5Ghz-ig lehet felhúzni feszkó növelés nélkül, de akkor nekem még mindig alacsonyabb lenne a RAM sebessége mint alapjáraton. -
Jarvis
tag
válasz
enemy107 #41189 üzenetére
Na most valamiért játék közbe kékhalálal behalt a gép, nemtudom hogy 0,2Ghz-el felhúzott procivall volt gond, hőmérsékletek stimmeltek, és elötte a stabilitás teszten is jó volt a gép.
Mindeggy felhúztam 3334Mhz-re, ez 9x370Mhz, és így a RAM 1480Mhz lenne, de mint tudjuk így nem indulna el a gép. Úgyhogy a Strap FSB to MCH-t úgyhagytam 1600-on. 800-on nem lett volna értelme mert a DRAM frekvenciánál csak az 1480Mhz volt a választható lehetőség. 1066-on pedig csak 1122Mhz volt.
1600-on meg az 1480 és az 1232Mhz. Úgyhogy az 1232-re esett a választás DRAM-nál. Ez elég szar mert így 101Mhz-el lassabb a RAM.
Különben ad ez valamit hogy most 800-as Strap-nál 1480-on megy a ram, vagy 1600-as Strap-nál megy 1480-on?
Így eggyenlőre jól mutat a gép. Legalább is a teszten már 5 lefutott, pontosan 20 perce fullon megy a processzor és nincs gond. Viszont nemtudom hogy melyik program hőmérséklet adatának hidjek.
Leszedtem a Core Temp nevű programot, ez így max terhelésen a következőket írja magokra osztva:
0: 57C
1: 50C
2: 52C
3: 54CViszont van nekem egy Asrock OC tuner-em amit az alaplaphoz kaptam, az viszont egybe írja a hőmérsékletet, de szte a CPU az 45C-os, a északi híd pedig 29C-os.
Furcsa módon Gflops-ba nem produkál jobbat a proci. 3.24Ghz-en a program szerint 45Gflops volt a számítási teljesítménye. Így 3.33Ghz-en pedig csak 43Gflops. De lehet hogy ez betudható a lassabb RAM-nak?
-
Jarvis
tag
válasz
enemy107 #41168 üzenetére
Mint mondtam új vagyok így nekem nem minden érthető abból amit mondtál.
A procim 1.225V-ot kap, ezt kapta eddig is amíg autómatán volt. De most átraktam manuálisra.Bár olvastam hogy másnak is van ezzel az alaplappal gondja ilyen téren, de csakis olyannak akinek úgyanúgy mint nekem, csak 1333-on megy az FSB gyárilag. Viszont akinek Core 2 Exreme-je van 1600-as FSB-ve, annak simánt ment ezen a lapon az 1600-as ram is.
Hogyérted hogy visszábosztani 800Mhz-re? Igazából 2-3 opció közül választhatok hogy milyenre rakom annak a függvényében hogy hogy változik a proci FSB-je és hogy mire van belőve a "Strap FSB to MCH", ez a másik dolog hogy foglalmam sincs mi ez. Lehet benne választani 800, 1066, 1600 közül. Nekem 1600-on van.
Más forumokon azt olvastam hogy ezt a procit fel tudta sok ember húzni 3.5Ghz-re fesz változtatás nélkül.
Ezzel nem is lenne gond, mert jó lenne nekem úgy is, viszont a ramomat nem tudom olyanra beállítani.
Mert ha ennyire felrakom az már 1550Mhz körül lenne, de mint tudjuk ezt a gép valamiért nem szereti.
Ha a "Strap"-ot átrakom pl 1066-ra akkor még az 1333-at sem éri el a ramom az meg túlhúzott procinál sztem szégyen. Tehát ha lenne módja hogy manuálisan beállítsam a ramot 1333-ra, vagy max 1440-ig ahogy most is megy a gép, úgy hogy a procit feljebb tudom húzni 3.5-re az jó lenne.Különben mit ad az a CPU FSB vagy Core Ratio?? 6-9 ig állíthatom 0,5-ösöl emeléssel.
-
tomisanzero
tag
válasz
enemy107 #41147 üzenetére
Nos tegnap éjszaka még kísérleteztem. Jelenleg 3,4ghz (8x425) úgy néz ki stabil. (adtam neki két lépcsővel több feszt, de még így sincs 1,3V) Prime-ban néztem 15 percig teszteltem, hiba nélkül ment. Most a memóriát kellene hozzá lőni. CPU-Zben a memory fülben DRAM Frequency-nél 566.7 mhz-van. Ez a valós? Vagy ezt még szorozni kell. Mert 1066-os CSX ram van, mint korábban írtam, gondolom ebből még lehet többet kipréselni.
-
Jarvis
tag
válasz
enemy107 #41163 üzenetére
Akkor megnézem a proci Volt beállítását és átrakom manuálisra. Különben mivel lehet megnézni hogy hány Volt-on van a proci?
A másik hogy az alaplapom csak a DDR3-as ramot kezeli, a 2-est már nem, és rá van írva hogy 1600Mhz-ig bírja, direkt azért vettem a RAM-el eggyütt, még a kompatibilítás listát is megnéztem a Kingston oldalán és azt írta hogy megy vele.
1333-on megy alapból, és sztem az egyedüli gond a proci FSB-je miatt van.
9x360-nál már nem bírom feljebb húzni a procit. Még 9x365-nél elindul de a windows logonál kékhalál, 9x370-nél pedig nem ad képet a gép amikor bekapcsolom. De csak ha a ramot is emelem vele eggyütt.
Ram Mhz emelés nélkül kb 9x380-ig bírja a proci stabilan. 9x400-ra felraktam és el is indul a gép de teszt-nél azonnal kékhalál.Különben a LinX-et ajánlották minden külföldi forumon, mert hogy újabb mint a Prime95, és nem kell órákig tesztelni mert akár 30 percből is kiderül hogy a rendszer stabil-e vagy sem.
-
SirAlo
aktív tag
válasz
enemy107 #41140 üzenetére
Mar azert is merem huzogatni mert eleg regi proci mar es nem artana mar az egesz gepet ujra lecserelni, szoval nem feltem ( egy kemenyebb hutot ha vennek akkor az uj alaplapra-procira is passzolna? ) Mert erre mar nem szeretnek kolteni , jo igy ahogy van , amig meghal
Új hozzászólás Aktív témák
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit nem érdemes kihagyni! - Tech Percek #3
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Megújult a PROHARDVER!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Motorola Moto G72 - a titkos favorit
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 1350W Thermaltake Toughpower GF3 Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest