Hi​r​d​e​té​s​

2018. február 20., kedd

Hozzászólások

(#41251) Sterilzona válasza AndrewBlase (#41249) üzenetére


Sterilzona
(senior tag)

nem sűrgős, de ez nem szimpi, mert ha egyszer lekerül, ott marad a nyoma, ha jol látom, ennek a működését.

honnan tudom, hogy az én zsanéromra melyik bigyó lenne jó ?

[ Szerkesztve ]

(#41252) Szalmakutya válasza thyeby (#41250) üzenetére


Szalmakutya
(újonc)

Kösz, ezekből most tanultam. Én amúgy valahogy ösztönösen keresztvágásra gondoltam (a vörösfenyős megszorulós történet is keresztvágás volt), te meg a leírásod alapján inkább hosszvágásra, ha jól értem.

Na, majd szólok, mi lett, ha beüzemelem az Aldis csodát (talán márciusban). Először felfúrom a saját (kissé gyenge) felfüggesztésével meg dobozával egy rétegelt lemez lapra, megmarom a lapot két helyen, építek hozzá egy tolós cuccot a keresztvágáshoz, meg egy stellert. Aztán hajrá.

De fenyővel fogok kezdeni akkor is, szerintem.

(#41253) thyeby válasza Szalmakutya (#41252) üzenetére


thyeby
(őstag)

A keresztvágás nagyon különbözik a hosszvágástól. Ide sűrű fogú lap kell (minél több "z"). És a fa senem nyit, senem zár. Ezt csak hosszára teszi.

Ha a vörösfenyődet kézi körfűrésszel keresztben vágtad, akkor teljesen más procedúra alapján kell végigmenni, hogy megtudd, mi lehet a baj.

- Minden esetben meg kell tudnod, hogy miért rántott a gép! Akkor is, amikor már sikeresen túl vagy a vágáson. Mert csak így tudsz elébe menni az ismétlődésnek.
- Ha a fa felülete nem sík, amin a fűrészt tolod, akkor már meg is van, mi ragasztotta meg. Elbillent. Ha nincs mód egyengetni (mondjuk nagy, négy méter hosszú, hatvan centi széles a fa), akkor rászorítasz egy sík rétegelt hulladék lemezdarabot a fára, amin majd a fűrész talpa szánkózhat - mostmár síkban.
- Nincs jól vonalban, vagy síkban a feszítőék és a fűrészlap. Ismérve, hogy minden vágás megragad, nem csupán némelyik.
- Lötyög, kotyog a fűrész talpa. Építeni kell egy csúszdát, és belecsúsztatni rajta a Balaton legmélyebb részére az egész gépet. És soha többé nem venni, pláne nem használni tecsógazdaságosat.
- A fűrész talpa nem sík. Például, mert leejtetted, vagy ráesett egy rönk. Ha nem sík, nem használod.
- Megfintult a fűrésztárcsa. Csúszda, Balaton! Ezúttal gép nélkül szerencsére.
- Szabadkézi görbe tolás. Told vezetőfa mellett!
- Nincs hasítóék. És szabadkézi a tolás. Visszatenni a hasítóéket! Ezúttal ő nem hasítani fog, hanem másik remek szerepe fog funkcionálni: Vonalon tart.

Amikor kézi körfűrésszel keresztben vágsz, és:
- sík a fa
- sík a talp
- vonalzó vezeti (Itt most gondolkozz, mi van olyankor, amikor a talp széle nem párhuzamos a fűrészlappal!)
- jó a gép
nem fordulhat elő megszorulás, pláne rántás.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#41254) Szalmakutya válasza thyeby (#41253) üzenetére


Szalmakutya
(újonc)

Márpedig ez beleszorult, méghozzá úgy megszorult a fában a fűrészlap, hogy kézzel ki se tudtam venni, csak mikor éket vertem mögé a vágásba. A gép azért nem tescos, Bosch GKS 190.

Én magam három dolgot szúrtam ki:

1) Kicsit mínuszra volt állitva a szöge. Azt hittem, ütközésig kell tolni a nullához, de nem, az már mínusz párfok.
2) Mindig a bal, vagyis a nehezebb oldalhoz fogtam a vonalzót. Nekem az volt a logikus, hogy ahhoz kell, de aztán láttam, hogy sokan a másik, keskenyebb oldalhoz (a fűrészlaptól kb 2 centire) fogják hozzá.
3) Egy kicsit lötyög a fűrészlap. Nem tudom, az elején lötyögött e, azt se, hogy ennyi belefér e, de ha megfogom a lapot, és oldalirányba meghúzom, akkor kottyan egy nagyon-nagyon finomat. Nem látok mérhető elmozdulást, simán lehet hogy túlparázom.

Azóta használtam többször, visszaállítva nullás szögre, szépen vitte minden irányba, bár ilyen vastag fában nem próbáltam. Keresztvágásnál főleg 15x5-ös borovin.

Annak alapján, amit írtál, lehet hogy a fenyő nem volt tök egyenes. A durvább fogú lapot használtam hozzá (pedig van finomabb is). Hasítóék meg nincs ezen, sose volt. Meg az is lehet hogy a vezetősín (bal oldala) nem párhuzamos a fűrészlappal, de ez csak hosszú vágásnál jön ki..

(#41255) trialboj


trialboj
(senior tag)

Dolgozott valaki ilyesmivel? Nem tudom mit a pontos neve, talán epoxy gyanta? Ha a boltban így kérem hasonlót adnak? Festékszínezékkel lehet keverni?

Rengeteg típus van, ha nekem ilyesmi projektekre kellene akkor mind1 melyiket veszem? Reális a 10.000ft 1000g anyagért?

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#41256) paye válasza trialboj (#41255) üzenetére


paye
(tag)

(#41257) Nerazim


Nerazim
(senior tag)

Sziasztok!
Szeretnék összerakni egy cipős szekrényt, amire egy tolóajtót gondoltam ami középen meg lenne osztva. Tudnátok segíteni, hogy milyen megoldással szokták ezt megvalósítani? Nagyjából milyen költséggel kell ebben az esetben számolni? A szekrény egy cca 35x1,50x45 cm méretű lenne, és a tetejére rá szeretnénk ülni.

Coming soooooon...

(#41258) AndrewBlase válasza Sterilzona (#41251) üzenetére


AndrewBlase
(senior tag)

Raksz a hátára kétoldalas ragasztót, és problem solved. ;)

De persze, elegánsabb a pántra pattintható változat. :K

Olyan határozatlan vagyok. Vagy mégsem?

(#41259) local1 válasza AndrewBlase (#41249) üzenetére


local1
(őstag)

Ez csak rövid távon olcsóbb.

"Magyar polip - a szervezett felvilág"

(#41260) thyeby válasza Szalmakutya (#41254) üzenetére


thyeby
(őstag)

A leírásod alapján újra kellett gondolnom, hogy jót írtam-e? Mert úgy tűnik, hogy valóban a fa zárt ennyire össze keresztirányban.
Nekem még nem volt szerencsém ilyen keresztvágáshoz. Igaz, széles anyagot nem nagyon szoktam kézi körfűrésszel vágni. De az általad elmondottak alapján akár többen is járhattak már így akár egy kihúzható gérvágóval is. Kellene, hogy valaki beszámoljon róla, aki járt már így.

Minden esetre nyugi! Ez nem a parázás ideje most. (Az, hogy icipicit kottyan az a Bosch (csuda egy gép, hogy nem tettek rá éket :F ), nem gáz - szerintem itt más szorította meg a lapod.)

Megmondanád, milyen széles volt az a palló anyag?
Nem lehet, hogy egy gyanta táska tolt ki így veled?
Égette is a fát?
Nem vágtál át göcsöt? - lehet h erre már nem emlékszel

A vágás szöge a világon semmit nem tesz - azon kívül, hogy nem lesz merőleges. Akár gért is lehet vágni.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#41261) Szalmakutya válasza thyeby (#41260) üzenetére


Szalmakutya
(újonc)

Nincs para, nem éreztem magam veszélyben, csak nem értettem, mi van és féltem hogy baja lett a gépnek. Az nagyon jó hír, hogy a kottyanás nem baj.

A pallónak 50mm körül volt a vastagsága, 45 cm széles, szép darab, szélezetlen szibériai vörösfenyő, műszárítva (gyönyörű fa, amúgy). Amennyire láttam, nem volt gyantatáska, se görcs a fában ott. Nem égette meg, legalábbis nagyon nem. Kifejezetten erőből beleszorult, két kézzel nem tudtam kivenni.

A verzió. Szóval az igaz, hogy gérbe lehet vágni vele, de az pluszos, másik irányba van. Én arra gondoltam, hogy a beállításnál túltoltam mínuszba (ezt konkrétan tudom is), viszont a hátsó illesztő, ami elvileg követi, lehet hogy mínuszba már nem tudja követni, vagyis ott tényleg nullán akad, ezért egy forgató tenziót erőltettem vele az aluminum vezetőlapba. Ami mondjuk egy 2cm vastag fa vágásnál nem jön ki, de 5cm-nél, ahol jól bele is támaszkodom, már igen, és befordította a fűrészlapot, ami menekülni se tudott a vastag anyag miatt. Ez a legjobb elméletem.

B verzió, hogy tényleg feszültség volt a fában, vagyis a nem vágott fele erősebben húzta mint a vágott és ahogy elvágtam, ami tartotta addig, rácuppant a pengére. Nem teljesen logikus, mert ugye végig volt vágva a fa gatterrel (úgy értem, az eredeti fenyőfa is kb 50cm-es átmérőjű lehetett) és volt görbülete a kéregnek, vagyis nem a közepéből vittem.

C verzió, hogy a fűrészlap egyszerűen nem párhuzamos az alu vezetővel, és amikor végigtolom egy ilyen hosszú és vastag anyagon, akkor beakad egy idő után. Főleg mert a vonalzót (egy alu rudat) elég izomból rögzítettem Stanley egykezesekkel.

Szóval nem tudom. Meg kéne ismételni a kísérletet valamikor..

(#41262) Ivóvíz


Ivóvíz
(lelkes újonc)

Sziasztok!
A kültéri gázóradoboz jelenleg alu lemezből van. Ocsmány. Lambériából szeretném körbeburkolni.
A lambériát majd gombaölővel és vastaglazúrral kezelem (meg persze a belső keretet is ami összetartja).
Milyen lambériát használjak kültérre, ahol az eső is fogja érni rendesen? Luc/jegenyefenyő? Ha jól tudom van boroviból is. A lényeg, hogy 5 év múlva ne rohadjon szét az egész.
A tetejét még nem döntöttem el, hogy lambéria legyen természetesen lejtéssel, vagy szögeljek rá zsindelyt. A lényeg ha esik az eső kapni fogja.
A lekezeléssel kapcsolatban is várok esetleg ötleteket. Kültérre még nem raktam ilyen fa cuccokat, csak bentre.

(#41263) thyeby válasza Szalmakutya (#41261) üzenetére


thyeby
(őstag)

Ráérzésből kezdeném a C verzióval:

- Felteszed a fűrészt egy asztal szélére (az asztalhossz közepénél) úgy, mint ha vágna (védőburok fel! Korong a lapkákkal illeszkedjen az asztal éléhez.).
- A talphoz illesztesz egy hosszú (minél hosszabb) nyílegyenes akármit.
- Felrajzolsz egy (hajszálvékony) vonalat cerkával az asztalon végig így, ami pont párhuzamos a talp szélével.
- Leméred a ceruzavonal távolságát az asztal szélétől mindkét végén.

Ha találsz most differenciát, akkor a gép bekapcsolása nélkül is rájöttél, hogy a talp a hunyó.
Átgondolod: Ha a gép előtt kisebb távolságot mértél, mint mögötte, akkor a gép vágás közben a vezetővonalzónak kényszerül szorulni (zár). Épp nyitnia kellene (de csak icipicit). Ha nem zavarodtam ebbe most hirtelen magam is bele, akkor a talp átellenes oldalánál vezetve éppen nyitni fog. Azt kell hát a steller mellett csúsztatni. (Ha nagyon nyit, azt onnan tudod meg, hogy nem tudod végigvágni a fát úgy, hogy a talp mindvégig a vezetővonalzóhoz simuljon. El fog sétálni mellőle. Ekkor megérted azt is, hogy ha nagyon zár, akkor pedig megszorul.)

Ez csak a hirtelen rántás miatt nem simul nekem tisztán a hibakereső algoritmusba. Arra kellene rájönni, mert az a nagyobb szarság.
Rántást én leggyakrabban olyankor tapasztalok, amikor akár csak egy nagyobb szálka beszorul a vágott vonalban a fa és a lap közé. (Ezért görcsölnek a jutyubon olyan sokat a zérótoleranciás inzert készítésével.)
Asztalon tolva gyakori ok még, hogy a fa síkja el van csavarodva. Amikor átbillen vágás közben, akkor ránt.

Eszembe jutott még valami:
Nézz csak bele abba az alu vezetőbe, hogy nyílegyenes-e? Ha kifli, megfejted önállóan.
Tudod, vannak ezek a fiftinmillion dolláros alu vezetősínek. Az éle üreges profil (anyagtakarékosság). Szokott történni, hogy ezt a nagy egójúak az élénél megszorítják úgy az asztalos szorítóval, hogy ott megroppan, és kis dudor keletkezik. Ennyi már képes is megragasztani a lapot. (Mondjuk akkor nem szorul be annyira, hogy ne tudd kézzel kiszedni.) Ez a beszorulás nekem azt jelenti, hogy zárt a lapra a fa. Vagy hogy kiflit vágtál. Nem! Beflit.

Több fa van, mint asztalos!

(#41264) mdk01 válasza Sterilzona (#41251) üzenetére


mdk01
(PH! addikt)

Ahhoz tudni kellene melyik gyártmány van neked. Ha lefényképezed és van rajta gyártói jelzés akkor esetleg be lehet azonosítani. Ha nincs akkor oda kell visszamenni ahol vetted és ők megmondják.
Egymással nem kompatibilisek.

(#41265) thyeby válasza Ivóvíz (#41262) üzenetére


thyeby
(őstag)

A borovi tovább tart, a luc feleannyit se bír ki. Hajópadlóval jobban járnál. A lambéria vékony, kajlulni fog hamar.
Az öt évet kizárólag akkor éli túl, ha háromévenként újrakened vékonylazúrral.

Kezeléshez javaslom a Milesi XGT-t. Kétszer kened. Egy év múlva harmadszor is. Utána három-öt évente (állapottól függően) egy újabb réteget neki.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#41266) jimy_l válasza thyeby (#41263) üzenetére


jimy_l
(tag)

Valószínű a fa zár össze, nekem is volt már, még a lucfenyő is képes rá főleg a 2"-3" colosak.
És nem fűrész hiba. Keresztvágásnál mikor érzem, hogy kicsit jobban fog a fűrész, akkor vissza kiveszem az anyagból és a vágás mellett de még a régi nyomban is egy kicsit újra vágom. Vagy szemből.

[ Szerkesztve ]

Sohasem lennék egy olyan klubnak a tagja, amelyik elfogadna engem tagjának.

(#41267) Szalmakutya válasza thyeby (#41263) üzenetére


Szalmakutya
(újonc)

Ja, amúgy kínlódott kicsit már a rántás előtt is, de gondoltam, vastag a fa, toltam neki tovább.

Miért kéne kicsit nyitnia? Nem az lenne az ideális, ha csont párhuzamos lenne? Végülis a vágóél úgyis vastagabb mint a fűrészlap lemeze, nem is kicsit. Mindenesetre, ha esetleg nem kicsit nyit, és a rossz oldalon használtam, akkor ott meg nem kicsit zár, ami kb meg is magyarázná az ügyet.

Persze ez mind csak elmélet, le fogom mérni, egy jó kis alu rúddal, mindkét oldalt. A C tényleg tesztelhető.

Az erős rántás leginkább a szorulásra mutat nekem. Átvágtam egy ellenállást és rácuppant.. szétfeszíteni se volt egyszerű amúgy.

Más, írtátok hogy rakjak majd az Aldis körfűrészre egy Freud lapot, és megtáltosodik. Ha csak egy lapot akarok rá venni első körben, akkor konkrétan melyiket ajánljátok és hol vegyem? Amazonon néztem meg magyar site-on is, de jó sokféle van, még Freudból is.

[ Szerkesztve ]

(#41268) thyeby válasza jimy_l (#41266) üzenetére


thyeby
(őstag)

:R

Több fa van, mint asztalos!

(#41269) vighpeter válasza mdk01 (#41241) üzenetére


vighpeter
(fanatikus tag)

Köszönöm szépen, elgondolkodtató, amit írsz.

Egyre inkább azon vagyok, vagy Egger lesz, vagy tömör fa. Alhangon tíz évig biztos, hogy maradna a munkalap, nem szeretnék és nem is tudok sok pénzt áldozni rá, de biztos, hogy évekig emésztene, ha megspórolnék most 30-40 ezer forintot, majd két év múlva verném a fejem a falba, hogy miért így döntöttünk...

Ma azt hallottam, egy-másfél évente kell páccal lekenni a tömör fa pult tetejét, épp a napokban itt is emlegetett Ikeás Behandla-t javasolták, mint ár/érték arányban kiváló terméket.

Előreláthatólag a következő méretű munkalapokra lenne szükségem:
- 248x60,
- 120x200 vagy 140x200 (B-terv: 2db 60x200 vagy 60x200+90x200) (esetleg ezek kombinációja 200 cm helyett 220 cm hosszal)
- 80x60 (esetleg 2db)

Azaz durván 4-5 m2-nyire. Hajlok a 30-as bükk és a 32-es vagy 40-es borovi fenyő felé. Előbbi tudom, hogy keményebb és így javasoltabb, utóbbit szebbnek találom.

(#41270) thyeby válasza Szalmakutya (#41267) üzenetére


thyeby
(őstag)

Storno!

Jimy megmentett minket.

Ha csak egy kell, én akkor hosszvágót vennék, váltófogút és fogáshatárolósat. Vág az keresztbe is, csak nem túl szépen. Az ember hosszra többet vág. Viszont ezzel a trükkel megmarad az esély, hogy ha később mégis áldozol egy sokfogú keresztvágóra, akkor megvan a spéci készlet, ami sokkal jobb, mint egyetlen univerzális lap. Az univerzális azt jelenti, hogy vág hosszra, keresztbe, csak mindkettőben elmarad a speciálistól. Addig keresztirányba vágnék az aldigazdaságos sűrűfogúval.

De szerintem előbb tapasztald ki a meglevő lapjaidat. Vágnak azért azok is. Megtanulni kiváló. Aztán amikor már kezded érezni az occót, teljesen megérted, mit jelent az, hogy megtáltosodik a gép a Freud-tól. Meg érzed is egyből. Amíg kitanulsz, könnyebben fintulhat a kezed alatt a lap. A freud se fintul nehezebben, és azért az elég drága tanulópénz lenne.
Valami ilyesmi az egész értelme: Ha megszerezted a jogosítványt, vegyél egy használt Opel Astrát, és szerezz rajta gyakorlatot. Azon felejtsd behúzva a kéziféket, azon tanuld kikerülni a kátyút, azt húzd meg, azt karistold a parkolóban, azzal tolass neki a villanyoszlopnak. Mikor mindezt végigcsináltad, itt az ideje, hogy megvedd az Audidat, vagy a bömöst. És akkor fogod élvezni is, hogy zongorázni lehet a különbséget. Ha egy Audival kezdesz, azt se tudod, miről van szó.

Több fa van, mint asztalos!

(#41271) mdk01 válasza vighpeter (#41269) üzenetére


mdk01
(PH! addikt)

Én vennék a helyedben egy szép hagyományos(posztformingolt) munkalapot.
Lehet csak én nyúltam bele a Kastamonu xar lapjába nézz körbe az egyes gyártóknál, biztos találsz szép lapot.~30e pénz szabva, élzárva, de 15évig nyugtod van, még akkor is ha felületesen vigyáztok rá.
Thyeby linkelt fentebb képeket Winner hozzászólására reagálva ha jól emlékszem. Ott látható hogyan fog kinézni a fenyőfa munkalapod ~1év múlva.
A bükkre meg vigyázni kell ugyanúgy mint mindegyik fára pl. a vizet tekintve. Ezt szintén kifejtett Soká és Thyeby.
Magamat ismerve azért tudok vigyázni bizonyos dolgokra ha az megköveteli, de úgy bemenni a konyhába és bármit is csinálni, hogy közbe rettegek mi fog ráborulni a fa konyhapultra az nem túl szerencsés.
Tudomásul kell venni, hogy ha valaki rendesen használ egy konyhát ott elég sokminden behatás érheti a munkapultot.(cékla,vörösbor, több száz fok ha hirtelen le kell rakni egy forró bármit, éles tárgyak,folyamatos víz stb.)
Az utolsó lenne, hogy magamnak fából csináljak konyhapultot.

[ Szerkesztve ]

(#41272) thyeby válasza vighpeter (#41269) üzenetére


thyeby
(őstag)

"Ma azt hallottam, egy-másfél évente kell páccal lekenni"

Szerintem nem kell olyan sűrűn kenni. De ez használat függő. Ha sűrűn van kitéve mindennek, akkor sűrűbben, ha ritkán van kitéve, akkor kenni is ritkábban kell. Nyugi, csalhatatlanul meg fogják látni a szemeid, hogy mikor kér ismételt kezelést. Akkor viszont tedd is meg mihamarabb. Az se jó, ha feleslegesen hízlalod a Behandlával a felületet. (Több Behandlát vegyél, hogy ha az ikakika meggondoli magát, és törli a repertoárbó, ne kerülj szarba. Túl sokat ne, mert ammeg bedöglik. Hanem veszel három kezelésre, és amikor kezeled majd, akkor beszerzed ismét a hiányzó harmadikat. (és forgatod, mint a seregben a konzervet a raktárban - sosem friss ugyan, de mindig ehető a készlet))

"utóbbit szebbnek találom"

Egyértelmű jele annak, hogy tehát melyiket kell megvenned? ;)

Több fa van, mint asztalos!

(#41273) local1 válasza mdk01 (#41241) üzenetére


local1
(őstag)

Az Egger munkalapokon lévő dekor is elég vékonyka. Lechner, Biuro, Interfa mind vastagabbat présel rá.

"Magyar polip - a szervezett felvilág"

(#41274) thyeby válasza local1 (#41273) üzenetére


thyeby
(őstag)

Kétségtelen, hogy a vastagság egyenes arányban áll ugyanazon minőség esetén a tartóssággal. Kérdés tehát a minőség. Lehet egyik vékony réteg jobb egy másik vastagabbnál.
Teljesen bizonytalan vagyok magam is a választásban. Tanácsot adni meg végképp nem merek.
Mire kiderül egy lapról, hogy bizonyított, az addigra már nincs.

Több fa van, mint asztalos!

(#41275) thyeby válasza mdk01 (#41271) üzenetére


thyeby
(őstag)

"hogy közbe rettegek mi fog ráborulni a fa konyhapultra az nem túl szerencsés.
Tudomásul kell venni, hogy ha valaki rendesen használ egy konyhát ott elég sokminden behatás érheti a munkapultot.(cékla,vörösbor, több száz fok ha hirtelen le kell rakni egy forró bármit, éles tárgyak,folyamatos víz stb.)"

Ezeket a sorokat mindenkinek el kellene olvasni, aki még hezitál, hogy miként döntsön.
Biztosan sokszor fogok még ingert érezni, hogy linkeljem ezt a hsz-t, mert úgy van letéve az asztalra, hogy aki ezt nem érti, az semmit nem ért.
Egészen biztos vagyok abban, hogy sok ember döntését fogja még megkönnyíteni a jövőben. Mi több, magam is kényszerültem újragondolni a nagy faszeretetemet.

Több fa van, mint asztalos!

(#41276) Szalmakutya válasza thyeby (#41275) üzenetére


Szalmakutya
(újonc)

Ilyenkor mindig eszembe jut nagyanyám konyhája, öntöttvas sparhelttal meg egy legalább 30 éves fa asztallal, ami szerintem még csak táblásítva sem volt, lakkot se látott soha, bár egyfajta bőrszerű patina borította, mély rések meg ütődések futottak végig rajta, de annyiszor át lett törölve, hogy lesimultak azok is. Nem volt koszos soha igazából, de az ember a kést is nekifoghatta, mert attól se lett másabb, céklától meg bortól se. A vajaskéssel sokszor húztam bele rajzot, begyógyult az is. Ha rátettél egy vizes aljú poharat, akkor beszívta a vizet, azt kész. Iszonyú jókat lehetett enni róla. Most eszembe jutott az az asztal, egy nagy tányér tökös-túrós rétessel rajta.

Hát nem tudom, hogyan nézne ki munkapultnak :)

(#41277) thyeby


thyeby
(őstag)

A sokpénzkeresés alapjai

Több fa van, mint asztalos!

(#41278) vighpeter válasza mdk01 (#41271) üzenetére


vighpeter
(fanatikus tag)

Uraim, nagyon koszonom a segitseget! Eleg meggyozore sikeredtek a szavaid, ahogy Thyeby is mondja, minden benne van.
Posztformingolt munkalap lesz belole, sikerult az Asszonyt is meggyoznom rola. A szinrol igy fogalmam sincs, fa hatasu munkalapot nem szivesen vennek, nagyon kunek, gagyinak hat. Na majd az Asszony eldonti, en kezdek besokallni a tematol :)

Meg egyszer koszonom, mindketten nagyon sokat segitettetek!

(#41279) szatocs1981


szatocs1981
(fanatikus tag)

Tudnátok ajánlani jó ar/érték arányban 190mm-es körfűrész lapot?
Eddig kettőt vettem, sajnos mindkettő üt. (tárcsa nélkül a fűrész tengelye nem üt).

Előre is köszönöm!

(#41280) thyeby válasza Szalmakutya (#41276) üzenetére


thyeby
(őstag)

Azt hiszem, van tehát fogalmad arról, mit is értek ez alatt: Emberszag

Mélyen elgondolkodtati példád az embert, hogy mitől is lett életünk sokkal hidegebb, mint a nagyanyáinké. Olyan jól lejön belőle, hogy Te sokkal fontosabb voltál, mint egy szaros asztal.
És kényszerülök feltenni magamnak a kérdést, hogy vajon én hova fogom tenni öregségemre a prioritási sorban az onokáimat? Meg hogy hova teszem most a gyerekemet, páromat?

Köszönöm ezt a hsz-t! :R

Több fa van, mint asztalos!

(#41281) Ivóvíz válasza thyeby (#41265) üzenetére


Ivóvíz
(lelkes újonc)

Szia!

Köszönöm!

Először egy keretet fogok neki csinálni lécből. Téglatest formályút.
A sarkoknál hogyan érdemes a léceket rögzíteni (kb. tetőléc méretű)?
Nem vagyok túlszerszámozva, az alapok megvannak de semmi speckó asztalos szerszámom, maró, ilyesmi. :)

(#41282) thyeby válasza szatocs1981 (#41279) üzenetére


thyeby
(őstag)

Ülj le, mert le kell majd ülnöd mindjárt úgyis!

A legjobb ár/érték arányú lap az a legdrágább. Úgy hívják, hogy freud, vagy hogy Pilana. Abból nem kell kettőt venni, elég egy. Ez már magában beszédes, de ami a lényeg, profi lapkaminőség, profi éltartósság profi hordozón.

Hívd fel Makár Pistit, vagy írd le nemi mail-ben, hogy pontosan mire szeretnéd használni, és kérj tőle ajánlatot. Fogja tudni pontosan, hogy mi kell Neked. És ha választást kínál olcsóbb és drágább között, kérd bátran a drágábbikat.

Több fa van, mint asztalos!

(#41283) thyeby válasza Ivóvíz (#41281) üzenetére


thyeby
(őstag)

Reisser csavar, 6x70. Nem a parlamentbe készül díszbútornak.

Több fa van, mint asztalos!

(#41284) szatocs1981 válasza thyeby (#41282) üzenetére


szatocs1981
(fanatikus tag)

Köszönöm az ajánlást!

(#41285) pali923 válasza thyeby (#41282) üzenetére


pali923
(tag)

kérd bátran a drágábbikat.
Jó nagy jutalékot kaszálhatsz Te ott! :P
:))
Egyébként én is tőlük vettem a Freud lapomat, és nem bántam meg. Pedig biztosan az is a drágább volt. :)

[ Szerkesztve ]

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#41286) thyeby válasza pali923 (#41285) üzenetére


thyeby
(őstag)

Az a helyzet, hogy a freud gyárt barkácsolóknak is. Tudod, az a piros, picike lapkákkal, alig olcsóbban, mint az igazi ipari kövér lapkákkal, ezüstbevonatú hordozóval.
Neked kérdés lenne, hogy melyiket válaszd?

Több fa van, mint asztalos!

(#41287) pali923 válasza thyeby (#41286) üzenetére


pali923
(tag)

Ugye nem vetted komolyan, amit írtam? :)

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#41288) thyeby válasza pali923 (#41287) üzenetére


thyeby
(őstag)

Dehogy! :DDD

De esetleg valaki komolyan veheti.

Több fa van, mint asztalos!

(#41289) 7etape


7etape
(PH! addikt)

Szerintetek, fényes lakkfelületről viasz/olaj foltokat mivel tudnék hatékonyan - a lakk károsodása nélkül - eltávolítani?

[ Szerkesztve ]

(#41290) jimy_l válasza thyeby (#41232) üzenetére


jimy_l
(tag)

"Általában minden fafaj besötétül és homogénebb színvilágot kap gőzölés után. A bükköt épp azért szeretik gőzölni, mert sokak túl világosnak találják, és világos színben mégjobban kiüt, ha tarkább kicsit a pofázmány."

No, ma készült egy ilyen mintáááás natúr (gőzöletlen) bück darab.

Gondoltam feldobom. :C

Sohasem lennék egy olyan klubnak a tagja, amelyik elfogadna engem tagjának.

(#41291) jimy_l válasza 7etape (#41289) üzenetére


jimy_l
(tag)

Talán terpentin. Esetleg nitro hígító.?

Sohasem lennék egy olyan klubnak a tagja, amelyik elfogadna engem tagjának.

(#41292) pali923 válasza 7etape (#41289) üzenetére


pali923
(tag)

Bármivel próbálod, csinálj egy tesztet valami nem látszó helyen, ha lehet. Nekünk valamilyen ragasztó cseppent egy lakkozott szekrényre, és azóta ott nincs lakk.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#41293) 7etape válasza jimy_l (#41291) üzenetére


7etape
(PH! addikt)

Lakkbenzin+tripoliföld sűrű keverékére gondoltam így elsőre. Kis mennyiségben talán nem oldja fel a lakkot, viszont finom porral keverve políroz... :F

pali923: mindenképp... :K

[ Szerkesztve ]

(#41294) thyeby válasza 7etape (#41289) üzenetére


thyeby
(őstag)

ultradézivel

Több fa van, mint asztalos!

(#41295) thyeby válasza jimy_l (#41290) üzenetére


thyeby
(őstag)

Feldobtál. :D

Több fa van, mint asztalos!

(#41296) civicfan


civicfan
(kvázi-tag)

Üdv!
Tanácsot kérnék, excentercsiszolót vennék amely ár/értékben a legjobb, mit ajánlatok? Rétegelt lemezt (nyír, bükk) csiszolnám és políroznám, de olajjal. (konyhapult olajjal, v Dánolajjal amelyik beválik)

(#41297) thyeby válasza civicfan (#41296) üzenetére


thyeby
(őstag)

Olcsó, kicsi.

Nagyobb.

Profi

Még profibb.

És egy polírozó.

Mik az elvárásaid? Milyen mennyiségű munkát szánsz neki? Mennyi pénzt áldoznál rá?

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#41298) jeriko2 válasza Ivóvíz (#41262) üzenetére


jeriko2
(kvázi-tag)

Kültérre vékonylazúrt használnék, a vastag pár év alatt szépen lepereg.

(#41299) Zoli84 válasza jeriko2 (#41298) üzenetére


Zoli84
(újonc)

Pedig mindenhol alapszabályként van kezelve, hogy vékonylazúrt csak beltérre, mivel az nem képez védőréteget a fa felületén.

Fele annyira vagyok olyan, mintha kétszer olyanabb lennék

(#41300) Zoli84 válasza civicfan (#41296) üzenetére


Zoli84
(újonc)

Nekem egy DeWalt DWE6423 excentercsiszolóm van. Bár nem vagyok nagy hódolója a márkának, ezt imádom. Széles tartományban fokozatmentesen állítható sebessége van, nagyon hosszú hálózati csatlakozója. A keletkezett port kiválóan összegyűjti a kis zsákjában - ezt én egyébként ragasztóval összekenve műfaként szoktam használni. Sokkal finomabb anyagot ad, mint a fűrészporos megoldás. Van rá három év garancia. Mindig öröm kézbe venni :))

Fele annyira vagyok olyan, mintha kétszer olyanabb lennék

(#41301) Winner_hun válasza Zoli84 (#41299) üzenetére


Winner_hun
(Webcaritas)

Mutasd azt a mindenholt. Addig is cáfollak.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#41302) mdk01 válasza local1 (#41273) üzenetére


mdk01
(PH! addikt)

Nem hiszem, hogy ezt így meg lehet állapítani, de még nem figyeltem soha a keresztmetszetet ilyen szemmel.
A hagyományos dekor amit lapra szoktak préseltetni 0,8mm, de létezik 0,5 vastag amit igaz meg lehet vásárolni, de azt valójában a konyhapultokra használják. Azért kell a vékonyabb, mert nincs az a 0,8-as dekor ami az R3 gömbölyítésre ráfordulna.
Az R3 gömölyítésből gondolom, hogy a dekor vastagságában nem lehet csodát művelni, sztem ami minőségbeli különbség lehetséges az a koptatóréteg keménységéből adóhat.

(#41303) gaben1117


gaben1117
(senior tag)

Sziasztok!

Szükségem lenne egy kis útmutatásra. Tolóajtós szekrény egyik ajtaját szeretném teli tükörrel megoldani. A többi ajtó sima 18mm-es bútorlap lesz.

Milyen vastag korpusz és milyen vastag tükör ajánlott? Ugyanolyan fogóprofilba szeretném berakni, mint a sima bútorlapot is a többi ajtón. Ki kell adni a kettőnek együtt a 18mm-t, vagy kell esetleg rakni valamit a korpusz és a tükör közé?

Előre is köszi a segítséget! :R

(#41304) Winner_hun válasza gaben1117 (#41303) üzenetére


Winner_hun
(Webcaritas)

18-as bútorlap, fogantyúprofil rajta, úgy elvinni az üvegeshez, közévágja és ráragasztja az tükröt - nem jó? Én így csináltam, nem volt vele gond. 3-as tükör került rá.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#41305) Szalmakutya válasza jimy_l (#41290) üzenetére


Szalmakutya
(újonc)

Szép. Milyen szélesek a ragasztott lécek? Milyen vastag a tábla?

(#41306) FR33


FR33
(fanatikus tag)

Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata ikea pax tolóajtókkal?
3méteres gardróbomra ( ikea pax váz ) vadászok tolóajtót és találtam egyet de a felső és alsó megvezető sínekből levágtak 50 cm-t.
Hozzávaló sínt találok szerintetek? Ötlet?

(#41307) mdk01 válasza Winner_hun (#41304) üzenetére


mdk01
(PH! addikt)

Milyen tolószerkezetet szoktál hazsnálni?
Jelnleg van 3db 2550x1030mm-es ajtó amiből a középső tükrös. Kg-ra a tükrös kereken 50kg 3mm-es tükörrel és a Forest-es Cosmo is ennyit bír, de nem akarom kihegyezni a súlyt.
Neked mi vált be ekkora ajtókhoz?

(#41308) laca54


laca54
(lelkes újonc)

Szép estét mindenkinek!
Tervezem egy két egyszerűbb bútor elkészítését otthonra és eljutottam a kivetőpántok megvételéhez. Itt szeretnék egy kis útbaigazítást kérni. Nagyon tetszenek ezek a csillapítós, fékes megoldások. Mely márka ajánlott? Csak a Blum, vagy nyugodtan megvehetek valami olcsóbbat is? Körbekérdeztem a helyi bútoralkatrész boltokban hogy milyen márkákat forgalmaznak. Blum van mindenhol, Titust is találtam egy helyen, mellete olcsóbban elérhető Gmax (a boltos azt mondta ez kinai)és Strong( erre meg azt hogy ez már egy jobb márka kis pénzért) márkájú kedvezőbb áron. A másik kérdés hogy melyik technika jobb, tartósabb? Az eleve beépített csillapítás, vagy a külön a pántra rápattintható? A segítséget köszönöm előre is.

(#41309) jimy_l válasza Szalmakutya (#41305) üzenetére


jimy_l
(tag)

Kb. 4,5 cm széles, ami a kétcolosból kijön, 2,6 cm vastag.

Sohasem lennék egy olyan klubnak a tagja, amelyik elfogadna engem tagjának.

(#41310) Szalmakutya válasza jimy_l (#41309) üzenetére


Szalmakutya
(újonc)

Szépen összeválogattad, van ahol teljesen egymásba folyik a minta. El lehet nézegetni.

Még régebben gondolkodtam, hogy lehet e értelmesen megtörni a hosszanti csíkos rendszert. Nem mintha baj lenne, csak poénból. Van ugye a klasszik parketta minta, de az úgy néz ki, mintha parketta lenne. Gondolkodtam hatszögrácson is, meg van az a trükk, amikor két keresztben egymásra fektetett lapot (akár más színűt) vágsz el összevissza szalagfűrésszel, aztán cserélgetsz. És ezek még a szelídebb ötletek :) De minden ilyen ötletelés olyan, hogy vagy nagyon sharp lesz a végén, vagy nagyon gagyi.

(#41311) civicfan válasza thyeby (#41297) üzenetére


civicfan
(kvázi-tag)

Egyelőre csak kísérletezek, csak azt nem értem hogy mi kerül a profi gépnek az ára ilyen sokba? Annyival jobb is??

(#41312) local1 válasza mdk01 (#41302) üzenetére


local1
(őstag)

"Nem hiszem, hogy ezt így meg lehet állapítani"
Mármint micsodát?
Én a vastagságról írtam, nem a felület kopásállóságáról.

"Magyar polip - a szervezett felvilág"

(#41313) jimy_l válasza Szalmakutya (#41310) üzenetére


jimy_l
(tag)

Hát ez momentán nincs válogatva, sőt az egy pallóban lévő darabok is szét vannak rakva minél távolabb egymástól.
Mázolva lesz takaró bézs színre. :W

Ha olyan a fa szoktam játszani az erezettel, kilehet rakni szép mintákat, :C

Sohasem lennék egy olyan klubnak a tagja, amelyik elfogadna engem tagjának.

(#41314) Winner_hun válasza mdk01 (#41307) üzenetére


Winner_hun
(Webcaritas)

Forest RV80

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.