Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • thyeby

  őstag

  Úgy a kötekedés, mint az önigazolás szándéka nélkül:

  "A bútorlapok árai között is nagyságrendi különbségek vannak, 3-4x annyiba is kerülhet egy divatosabb szín, mint egy sztenderd, holott a munka ugyanannyi vele."

  Inkább példának hozom ezt.
  Ugyan egy drága alapanyaggal is ugyananyi munka van mint az olcsó társával, mégis, sokan nem veszik számításba, hogy azt elrontani az asztalos zsebére megy. Elég elhibázni a szabásmintát, sérülhet szállítás közben (és azért sok szállítás és pakolás történik, amíg a kész bútor a helyére kerül), rábillen hegyével az akkus fúró, valamitől karistolódik, nem sorolom. Szóval drágább alapanyaggal (bár nem ritka, hogy a munka könnyebb, egyszerűbb is - lásd Blum) megnő a kockázat is. És ez csak a munka része. A marketing része pedig az, hogy aki a drágábbat választja, többnyire léptékkel fizetőképesebb is, és a kapetalizmus egyik fő ismérve, hogy az áru értékét nem az határozza meg, hogy mennyi a belefektetett munka, mint a szocealezmusban, ugye, hanem az, hogy mennyit ér meg a vevőnek.
  Nézzük a Blum részét. És csak pici példán keresztül, ne is menjünk bele mondjuk a felnyílókba. A Blum-al nagyon könnyű, nagyon egyszerű dolgozni. De csak annak, aki már ismeri. És csak annak gyors is, aki megvette hozzá a méregdrága sablon kiegészítőket és egyéb szerelési drágaságokat. Egy nem leggagyibb fióksín, és a Blum tandem ára között cca ötszörös árkülönbség van. Viszont egy rosszul beszerelt (rosszul méretezett) ötezer forintos Blum fiók nem ér annyit, mint egy jól beszerelt ezerforintos golyós megfelelője. Blummal szépen dolgozni tudásbeli, és tapasztalati tőkét igényel. Az pedig pénz. Aki nem fizeti meg, annak nem adjuk el.

  A jó szakember egyik nagyon fontos ismérve, hogy soha nem vág át senkit. Semmilyen szinten. Árajánlatot ad, és az alapján eldönthető, hogy élnek az ajánlattal, vagy sem.

  Van itt az utcánk végében egy konyha stúdió. Van ott egy teljesen általános konyhaméretű kiállított konyhabútor. A látványa ütős, annak ellenére, hogy teljesen fekete (Festool zöld élzárókkal), üveg pulttal, sevro-drive rendszerrel. Ára potom kétmilla. Kiszámoltam, hogy mennyiért tudnám lemásolni magamnak - már csak miheztartásképpen is. Nagyságrendileg úgy 800 ezernél megállt a vége. És tessék, ott van az a 150%. Nagyon drága alapanyagokkal is. A szekrényt pedig már elvitték. Nem lettek vele átverve. Aki megépítette, valamit tudott.

  Több fa van, mint asztalos!

 • pali923

  tag

  Van még egy faktor: 2002-ben költöztünk. Árajánlatot kértem konyhabútorra 2 vállalkozótól ugyanarra, ugyanabból az anyagból. A 900.000-es lett a második, az 500.000-es meg a győztes pályázat... Jól megcsinálták, azóta is szeretjük, használjuk, a másik sem lett volna jobb.

  [ Szerkesztve ]

  A helyzet reménytelen, de nem komoly.

 • Zerdal

  tag

  Köszönöm a megerősítést. :R Még ami szóba került a Dynalog szerint a 95° -os profilajtó pántja a Blumnak. A 45° -os levágás a végeken nem is olyan rossz ötlet. A lemarásra van valami speciális megoldás, vagy esetlegesen felső maróval is abszolválható? Köszönöm a segítséget.

  "Bízz Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" Oliver Cromwell || PSN ID: Zer0DMG83

 • thyeby

  őstag

  Perszepersze. Így teljes ez a kép.
  Ez a szabadverseny. Én soha nem állítottam, hogy a drágábbikat kell választani. Csak azt, hogy tudni kell, mikor lesz drágább az olcsóbb.
  Bútor esetében még előleg (20-30% fölött ez már nem egészséges) adással is nagyon egyszerű a képlet: Ha nem korrekt, egyszerűen nem veszem át. Bukta ugyan, de a kisebbik bukta. Aztán a vállalkozó vagy kijavítja nekem, vagy eladja másnak.

  Több fa van, mint asztalos!

 • T J

  kezdő

  Lapozz vissza 2 oldalt, és a "Legkisebb fuga..." táblázatban azt az "Előlapvastagság..." oszlopot kell nézni, amelyikben még van érték az "Edénytávolság..." = 5mm sorban.
  Én is onnan néztem ki.

  Szerk: Most megnéztem, és ha jól értelmezem a táblázatot, akkor a 95°-os pánttal is használható, de a szomszédos ajtó mellett min 4,3mm fugát kell hagyj. Ugyanez a 125°-os pánttal 0,1mm.
  Ez persze akkor szempont, ha nem akarsz/ nem tudsz lemarni a profil végéből.

  Gérvágóval egyenes, felsőmaróval és szalagcsiszolóval akár íves kialakítás is lehetséges, attól függően milyen formájú és felületű élt szeretnél. A fűrészelt felület nem szép, én azt átcsiszolnám. A mart felület szép sima, a csiszoló meg akkor kerül képbe, ha a profil felülete is szálcsiszolt. Még arra lehet érdemes figyelni a profil (eloxált) színének kiválasztásakor, hogy a bemarásnál az alu természetes színét fogod látni.

  [ Szerkesztve ]

  Bútor & belsőépítészeti kivitelezés: tolcser.com

 • liszi70

  veterán

  " aki a drágábbat választja, többnyire léptékkel fizetőképesebb is"
  Igen, ezzel egyetértek, magam is írni akartam, hogy ez benne van az árdrágító tényezőkben, de ezzel együtt sem lehet 3x több munkadíjat elkérni 3x-os anyagár esetén... Sajnos.... :) Vagy igen, és én eddig balek voltam? :F :D

  És a lényeg: én nem azt írtam, hogy a 150% az túl sok, hanem azt, hogy az anyagár+150(vagy bármennyi) százalék nem jó árképzési forma, mert ezzel a módszerrel lehet irreálisan magas, vagy irreálisan alacsony ajánlatot is adni. Egyik sem kifizetődő hosszú távon. :)

  [ Szerkesztve ]

  MB Quart 190 hangfalpár eladó - APC Back-UPS CS 500 és 650 szünetmentes tápegységek eladók.

 • thyeby

  őstag

  Persze, így van, ahogy írod. Én úgy fogalmaztam, hogy általános képlet. Ez azt jelenti, hogy az esetek jó részére ráhúzható. Nem ökölszabály. De laikusnak, aki rendelne, nem rossz kiindulási pont. Aztán találhat árban jobbat is, rosszabbat is. Viszont mindenképpen jelzi, hogy rossz kiindulási alap az IKEA akciós ára.

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  "sírnék, ha az asszonynak fasírtgyúrós kézzel eszébe jutna, hogy kell még egy tál, és a húsosmatyak kötne ki az ajtólapon. "

  Engedj meg ehhez egy gondolatsort, amit tapasztalatból írok:

  Magam is ugyanígy közelítettem meg ezt a fogantyú nélküli trendi megoldás vélelmem szerint jelenthet.
  Igen ám, de a női lélek az nem gyakorlatias férfi lélek - a feleségemnek az tetszett. Akkor is, ha tudja magáról, hogy a villanykapcsolón is szok lenni a saját kacsója által hol méz, hol máz, hol csiriz, hol zsír. Éppen az tetszett mégis, hogy ne legyen fogantyú.
  Hát jó, legyen akkor az, hogy ne legyen fogantyú. Végülis Ő az, aki szinte a konyhában lakik, én legfeljebb a Jura elé járulok ott megnyomni egy gombot. Legyen a konyha olyan, amilyennek szeretné.Ő nem a trend miatt vonzódott ehhez a megoldáshoz. Ugyanis az a szutyokká széthasznált konyhabútor, amit ezúttal a kukába szándékoztam maradéktalanul kihordani, az is fogantyú nélküli volt. Kínlódtam is vele annyit (olyankor némán, amikor a párom jelen volt), hogy én pedig már rendesen fogantyúra vágytam. Mindegy, hogy milyenre, csak fogantyúra. Gondoltam magamban, hogy én eddig se vittem túlzásba a konyhaszekrény glancolást, hát jó valószínűséggel hű leszek magamhoz e téren a jövőben is.
  Elkészült hát az új konyha teljesen fogantyú nélkül. (Fejvakarás, oldd meg az Aventos HF-et fogantyú nélkül, amire még a Blum atyja is fogantyút gondolt ki pedig.)
  És vártam is beletörődve az immár elkerülhetetlenné vált nyers fasírtos motívumokat a bútorfronton. Ám láss csodát, a húsosmatyak elmaradt a frontról, pedig a fasírtgyártás igen fellendült a szép új konyhánk tiszteletére a volt menyasszonyom részéről. S hogy miért? Most figyelj! Nem azért, mert az én napsugaram hirtelenül gyakorolni kezdte volna az osztrák pedantériát. Prózaibb az ok:

  1 - Magasfényű bútorfront. Egyetlen simítás az asztali seggtörlővel, vagy tudom én, hogy kell nevezni ezt a nagytekercs konyhapapírt, és voila, volt matyak, nincs matyak.
  2 - Sokkal nehezebb a matyaktól rendesen megszabadulni, ha az éppen egy fájintos bútorfoganytút díszít. Ez is tök logikus.
  3 - Amikor működsz matyakos csülkökkel a trendi előtt, egyszerűen deréktól lefele térddel, csípővel nyitsz, zársz mindent, deréktól felfele pediglen csuklóval. Ha a csuklódat sikerült nem körbematyakoznod, tiszta marad tőle minden.

  És én most örülök, hogy ez a trend, ez kurvajó trend. Még a fogantyúnál is jobb. :K

  Több fa van, mint asztalos!

 • q13579

  senior tag

  Sziasztok,

  Hobbicélra milyen felsőmarót ajánlanátok? (Nem lenne napi használatban, alkalomszerűen venném elsősorban hornyok marására). Igen nagy a választék már 20-30.000-os ársávban is, kérdés, hogy itt érdemes-e egyáltalán nézelődni...

  Köszi a segítséget.

  Origin nick: ZIGHY

 • razorbenke92

  senior tag

  Nagyon sok elgondolkodtató dolgot írtál, de az asztali seggtörlő a legjobb.

  Ezeket a felnyíló konyhabútorokat nézzük már egy ideje, mert baromi magas a konyhánk (is), illetve egy-két fali szekrény ajtaja pontosan a WC-re tartó vészhelyzeti útvonalat akadályozza. Szerencsére még nem volt baleset belőle, de az ördög nem alszik.

  Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

 • T J

  kezdő

  Most nem abból indulunk ki, hogy az egész munkát elszabod, mert akkor khm. De azért mindig számolni kell a lehetőséggel, hogy valamit elszámolsz, vagy más hibázik, de a kárigényedet nem tudod érvényesíteni. Ilyenkor te (vállalkozó) vagy kénytelen állni a kárt saját zsebből. Nagyobb munka esetén 1 hiba is fájdalmas lehet, mert pl 100 db alkatrész kuka. És akkor nem mindegy, hogy az fehér bútorlap, vagy akryl-bevonatú mdf.
  Ilyen munkát mondjuk nem szoktak tanulóra bízni, vagy olyanra, aki nem felelős a tetteiért, vagy nem lehet rajta behajtani. És téged se kényszerít senki, hogy előnytelen megállapodást köss, de ha aláírtad, akkor teljesítened kell, akár megéri, akár nem.

  "Az egyéni vállalkozó tevékenységéből eredő kötelezettségeiért teljes vagyonával felel ".

  "Az egyéni vállalkozót semmilyen jogszabályi rendelkezés nem védi arra az estre, ha a szerződésszegése révén kárt okozna, így akár egy százezer forint értékű megrendelés esetén is több tízmillió forintos kártérítési felelőssége keletkezhet, amiért tehát a teljes személyes vagyonával felel"

  Tehát a magasabb anyagár önmagában is elég ok a magasabb munkadíjra. Vagy ha az anyagár nem is magas, de olyan környezetben kell dolgozni, ahol kis figyelmetlenséggel is nagy összegű kárt lehet okozni.
  A kockázatokat mindenki maga mérlegeli, de a várható nyereségnek arányban kell lennie a vállalt kockázattal.

  [ Szerkesztve ]

  Bútor & belsőépítészeti kivitelezés: tolcser.com

 • civicfan

  tag

  Áh köszi! Elkerülte a figyelmem!
  Mahagóni az itthon elég húzós, pedig nagyon jól néz ki!

  (#51448) T J
  Köszi! Arra gondoltam hogy a fenyő is tudna ilyen jól csillogni magasfényű lakkal! Ez lakkfüggő vagy fafüggő?
  Jafholtz az nagyker nem?

  [ Szerkesztve ]

 • T J

  kezdő

  A fényesség lakkfüggő.

  Lehet, kérdezd meg tőlük. De ha furnérozni szeretnél, úgyis keresned kell egy ezzel foglalkozó vállalkozást, gondolom.

  Bútor & belsőépítészeti kivitelezés: tolcser.com

 • thyeby

  őstag

  Vissza kell kérdeznem.
  Ugyan valami elárul az hogy hobbi célra, mégse mond semmit. Inkább fogalmazzunk úgy, hogy hobbi felhasználásra, és a lényeg maradjon a cél. Marás. Oké. Milyen várható marások, és mennyi? Magyarul mit (milyen anyago(ka)t), milyen profillal gondolsz gyakran/általában/többnyire marni? OK, hornyok. Mennyi, mibe, mekkorák? Ez fogja meghatározni, hogy mi lesz neked a legoptimálisabb. Kézből marnál inkább, vagy asztalba építve?

  És egy másik fontos dolog: Mit vársz el a marógéptől?
  Hobbi cél az csupán annyit jelez, hogy nem napi nyolc órát akarod nyüstölni. De hobbi célra is van tartósabb, kényelmesebb, könnyebben beállítható, csendesebb, finomabb járású, sokoldalúbb ... folytasd magad a sort.

  Több fa van, mint asztalos!

 • epmd

  tag

  És akkor mi van,ha a vállalkozó kiváló minőségben legyártja a bútort és várná a fennmaradó 70-80%-ot.Azt mondja a tulaj hogy nekem ezt nincs kedvem kifizetni,utána felül a repülőre és elmegy 3 hónapra Kenyába vadászni.A vállalkozó nem hogy nem keres majd semmit,de még kár is éri.Szerintem simán belefér az 50% is. :)

 • pacman_123

  junior tag

  "Jafholtz az nagyker nem?"

  Engem Mályiban simán kiszolgáltak kis mennyiséggel is. Pár db szélezetlen deszkánál sosem vittem többet, meg egyszer rétegelt lemezt vittem még pluszban. Még láncossal ingyé el is csapták ha hosszú (4m) volt a deszka, egy Ignis tetején az nem annyira ...

  De nem tudom hogy mindenből kiszolgálnak-e kis mennyiségben. A fűrészáru árlista mindesetre külön van rakat/szál -ra is. Ez még a másik fórumról egy régi lista, ezen látszik a szál/rakat oszlop. De tavaly is vettem tőlük, akkor is megvolt még a szálankénti kiszolgálás.

  Onnan gondolják sokan hogy csak nagyker, hogy a webes regisztráció céghez kötött. De én nem akartam sosem neten rendelni tőlük ... Miskolctól Mályi csak pár km :)

  [ Szerkesztve ]

  Hobbista fanyűvő

 • thyeby

  őstag

  Be kell kalkulálni egy vállalkozásba ilyen lehetőséget is. Ha készült megbízási szerződés, évek után viszontláthatod a pénzed. Ha nem készült, be kell nyelni.

  Nyeltem én már be nagyobb összeget nem is egyszer. Szívfájdalom nélkül megtettem. Mert tudtam, hogy sokkal többször zsebelek be nagyobb összeget, mint ahányszor benyelek.
  Ha bemégy egy szupermarketbe, és ellposz egy kefírt, mert éhes vagy, többe fog kerülni a szupermarketnek, ha észrevesznek, mint ha hagynak futni. Mert jellemzően a biztonsági őr minden elkapott tolvaj után kap tízezer forintot. Tehát még akkor is drágább volt elkapni Bakács settenkedőt a rúd téliszalámijával, ha az nem is egy szaros kefír, hanem 8.000 HUF téliszalámi.
  A boltok árképzésében ez minden esetben benne van. És te fizeted ki apránként, aki sose lopsz el onnan semmit.

  Ám amíg a bolti lopások napirendi problémák (szakosodott brigádoknak gyakran ebből telik kocsmára), addig az ilyen nemfizetős afrikander vadászgörény meglehetősen ritka állatfaj egy asztalosműhely életében.

  Egy a lényege: Felülről kell nézni.

  Elvileg annyi fér bele, amennyi a vevőnek belefér. Ha ad 50%-ot, akkor OK. De el is riadhat ennyitől. Én egészen biztos, hogy 50%-ot senkinek nem adnék. De teljesen biztos, hogy akad, aki pedig adna. A feladat az, hogy megtaláld, ki az, aki nem ad, ki az, aki ad.
  Amikor én rendelek, nekem is van kockázatom vevőként. Ha nem korrekt a munka, ugrott az előlegem. Vagy elfogadom, és kifizetem a szart.

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • Akellla

  kezdő

  Üdv.Nálam ez úgy működik pl egy konyhabútornál hogy előre 50 % ha elkészült 30 % amikor beépítésre került és mindenkinek minden ok akkor a maradék 20 % . Soha semmi probléma nem volt még így,ha ezt nem tudja egy ügyfél elfogadni akkor sajnos nem tudom neki az adott munkát elvállalni,ez egyfajta ügyfélminősítés is.Sajnos a működésem alatt előfordult már olyan hogy nem volt meg a pénz és igy muszály volt kitalálni v.mit. Egyébként minden esetben aláíratok még egy olyan munka megrendelést is amiben le van írva h. a megrendelés tárgya a vételár teljes kifizetéséig az én tulajdonomat képezi.Lehet ez elég egyoldalúnak tünik de ,nézd meg pl egy bank hányszoros fedezetet kér mondjuk 1M ra,és máris más a helyzet...üdv

 • Akellla

  kezdő

  Üdv. Mindig nagy érdeklődéssel olvasom hozzászólásaid,kedvelem a stílusod,de.... ezt nem gondolhatod komolyan,ha nem fizet nem fizet azt pénzt már nem keresed meg csak mégegyszer ugyanannyi munkával,vagy a következő kuncsaft duplán fizet ? Hát Te tudod . Ami viszont a pénznél is jobban bosszantana hogy ingyen dolg.valakinek aki most jót röhög rajtam...hát rajtam ne röhögjön senki Asztalos vok.nem balek. Ja és képzeld el ha büntetlenül ellophatná mindenki a reggelit..... vagy a szalámit szóval nincs többe összeségében a feljelentés hiszen visszatartó erő a bünti ami ha nem lenne hiánycikk lenne a tejföl meg a szalámi ha ha ha üdv. :R :W

 • thyeby

  őstag

  "a pénznél is jobban bosszantana hogy ingyen dolg.valakinek"

  Hogy lenne már ingyen valakinek. Egyszerűen nem adod oda, amíg nem fizette ki.

  Nyilvánvalóan kell a biztonsági őr - éppen azért, amit írtál. Szerintem valamit elértettél, nem látod a fától az erdőt.

  Megismétlem:
  A veszteséget soha nem mi fizetjük ki. Azt elosztva kiterheljük a vevőinkre. Van egy kálója. Ennyi. Mert azt a vevők gyakorlatilag észre sem veszik. Te észreveszed, hogy egy vásárlás alkalmával öt forinttal többet fizettél egy ötezres számlánál mondjuk a Lidl-ben? Gyakorlatilag ezrelékekről van szó, nem is százalékokról.

  Persze lehet másképp is. Amikor te eladod amit rendeltek tőled, akkor nem asztalos vagy. Akkor marketing szakember vagy. A marketing minősítése pedig jó nagy skálán mozog. Nem olyan fekete-fehér ez, hogy van jó marketing, meg rossz marketing. Előbbi többletbevételt, utóbbi veszteséget jelent, és mi nem is látjuk egyiket sem. Aszerint árnyalhatunk, hogy mennyi a többlet bevétel, ill mennyi a veszteség.

  Egy vállalkozáshoz ezer szálon kell működni egyszerre. És minden esetben az a szál határozza meg a plafont, amihez legkevésbé értünk, legkevésbé csináljuk jól.

  Elég sok kiváló asztalost ismerek. És világosan látszik, hogy bár szakmából nagyszerűek, nagyon különbözően érvényesítik ezt a tudást. Van, aki öreg szuzukival robotol, van, aki BMV 1-el járja a tengerpartot minden évben főszezonban. A kezük munkáját ha eléd tenném, nem tudnád megmondani, melyikük milyen kocsival jár.

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • BlackBird

  újonc

  Köszönöm a segítséged, T J, megnézem a Mafell lamellózóját is, hátha láthatóan jobb a Makitánál. A párostiplizőt befektetésnek, nem kényelmi eszköznek tekintem, egy üzletnyitás sajnos nagyságrenddel fájdalmasabb kiadást jelent. Nagy kedvem lenne már elkezdeni, de más területen vállalkozunk és kapacitás hiányában így is elvesztünk megrendeléseket, ami nem szerencsés.

  (#51451) thyeby

  " Aki megépítette, valamit tudott."

  Inkább az, aki megtervezte.

 • thyeby

  őstag

  "Inkább az, aki megtervezte."

  Igen, így pontosabb - jobban kiemeli a lényeget.
  Egyébként az építette, aki tervezte.

  Több fa van, mint asztalos!

 • Akellla

  kezdő

  Ok van igazad is,de én mondjuk maradjunk egy nem túl nagy összegnél mondjuk 1 M ezt szétdobni mondjuk hány ügyfél között lehet (feltételezem hozzád is kevesebben járnak mint a Lidl be ) észrevétlenül,értem hogy akkor még ott a cucc nálad,mondjuk egyedi nehéz eladni ( nekem volt egy kétszárnyú lengőajtóm teljesen egyedi méret Bp i kávézóba készült,ami végül nem nyitott ki,az új tulaj nagyon nehezen engedte elhozni ,még nem volt beépítve,aztán kb 12 évig nem tudtam eladni,lehet ez is szélsőség ) mindenesetre ha ismétlődik is már nehéz dió ez.vagy ha egy beépített bútorról van szó nem egyszerű,ezt csak előlegezés miatt írom. Mi gyártunk leginkább széria term. tehát kevés az egyedi cucc,de ahol sok az egyedi ott sokkal kevesebb az ügyfélszám,ezáltal a szétdobás hosszú idő,nem feltétlen jó megoldás,bár az okfejtésed mondjuk elfogadható. A marketing story ban egyetértek Veled teljesen,lehetsz jó szakember,de ha nincs üzleti érzék jobban jár egy jó munkahellyel,sajnos én már jártam nagyon mélyen is,(rossz döntések sora )de sikerült talpraállni, és fejlődni minden téren,ma már a szériákon kívüli időkkel kb egy évre vagyunk bevállalva,s kb 5 vállalkozáshoz irányítok át kissebb nagyobb munkákat. Ja majd a Dominóról lesz kérdésem,de most befejezem. ÜDV

 • thyeby

  őstag

  " egy nem túl nagy összegnél mondjuk 1 M ezt szétdobni mondjuk hány ügyfél között lehet"

  Ez elég alacsony szintű matematika:

  Kell vennünk egy bázis időszakot. (Ez minél nagyobb intervallum, nyilván annál pontosabban tudunk "szétosztani".)
  Legyen most ez az elmúlt 5 év.
  Szükséges, hogy ebben az öt évben ominózus 1M-n kívül mennyi veszteség volt. Azt göngyölítjük, nyilván.
  Kell aztán az elmúlt öt év árbevétele.
  A két szám különbsége adja a kálót. A káló az pontosan az, hogy hány százaléka az árbevételnek a veszteség. A kálóval felszorozzuk az eladási árat. Így minden egyes ezer forint helyett annyival többet kérünk, amennyi kálót sikerült összeügyeskednünk.
  De valamit rosszul csinálsz, ha 1M nálad így be tud ragadni. Azt mondod, nem túl nagy összeg. Mihez képest? Az árbevételhez képest? Ha igen, akkor meg is érkeztünk.
  Van egy olyan érzésem, hogy te érzelmi ügyet csinálsz abból a kétszárnyú lengőajtóból. És így ez a gyenge pontoddá válik. Én ilyen tételt már egy hónap múlva elfelejtek. Biztos, hogy nem fogom 12 évig kerülgetni, raktározni, leltározni. Csak annak a helynek a négyzetméter ára 12 évre kivetítve már jóval meghaladja az ajtó árát - és ez pedig a legkisebb rárakódó költség, amit magával húz. Ha menten elégetted volna, egészen biztos, hogy anyagilag is jobban jársz, de te az áránál drágábban fizettél meg érte. Belebetegedtél. Való? Megéri? Azt az egészséges szemléletet, ami az ajtóbuktád előtt volt, vissza tudod vásárolni? Na, azt veszítetted el, nem az ajtó árát. Mert az ajtó árát akkor tudod visszacsinálni, amikor csak rámozdulsz.

  Veszíteni tudni kell. Aki nem tud veszíteni, az nem tud nyerni se.

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • mephi666

  veterán

  mi kisebb összegekben rendeltünk sorozatgyártott szekrénysort nappaliba és fürdőszobabútort... (ilyen 100-150ezres sávban) ...egyik helyen előre fizettük a teljes összeget, majd 2-3 hét múlva a szállítást, amikor kihozták (ekkor lehetett volna leverni rajtuk, ha sérült, de szerencsére egyszer sem volt gond) ...másik esetben a fürdőszobabútor felét előlegbe, másik felét meg amikor legyártódott és lebeszéltem velük a kiszállítást... és ezek katalógusból rendelt bútorok voltak, amit könnyen el tudnának másnak passzolni, ha nem fizetnénk mégsem :K nekünk ez fért bele a költségvetésbe és alapvető volt, hogy előre kifizetjük... ha valaki mondjuk 1.5millióért rendel, akkor tegye már le ennek az összegnek a felét előre (ami a képleteddel számolva bőven fedezné az anyagköltséged, tehát bukni már nem bukhatsz rajta) ...én így látom: ne a levegőbe beszéljen az ember, hanem legyen előleg, legyen papír... a szerződésnek is az a lényege, hogy védje az eladó+vevő érdekeit kölcsönösen :K

  "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

 • pali923

  tag

  Vagy: van többféle vállalkozó, egyik ennyit akar keresni egy munkán, a másik meg annyit. A piacgazdaságban mindenki úgy kalkulál, ahogy akar, aztán vagy megél, vagy nem.
  Meg persze van az is, amiről beszélsz.

  A helyzet reménytelen, de nem komoly.

 • mezso2

  újonc

  Sziasztok!
  Egy kis közszolgálati közlemény, elnézést, ha volt már.
  Megérkezett nekem is ez a csoda Makita klón élmaró (Anesty R0700). Az itt olvasottak alapján beszereztem a géppel párhuzamosan a 6-os, és 8-as patront, valamint az európai dugvillát, hogy használni tudjam, amint megérkezik.
  Valami változott a kínai barátainknál, már európai dugvillával szállították Németországból, és 6-os és 8-as patront is adtak mellé, noha az ebayen (ebay.co.uk) a hirdetés colos szorítópatront és angol dugvillát ígér. Szóval, ha valaki ilyet tervez venni, ne legyen olyan türelmetlen mint én, várja meg, mi lapul a csomagban, talán nem ad ki 1-2 ezret fölöslegesen.
  (Aztán lehet, hogy nálam kottáztak el valamit, és nem ez a standard...)

  Üdv!

 • epmd

  tag

  Ezt pont tegnap vettem meg [link] . :) Ma csináltam hozzá egy kicsit nagyobb talpat hogy jobban felfeküdjön az anyagra,mert a gyárit kicsinek találom.

Hozzászólok Aktív témák