- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Mini kijelzős SSD-hűtő a Thermalright névjegyével
- Windows: mi történik valójában Leállításkor, Alvó módban és Újraindításkor?
- Gyenge Wi-Fi otthon? – a leggyakoribb hibák és megoldások
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Malklar
tag
Vmiért 2x ment...
-
Malklar
tag
Sziasztok. Tuningal kapcsolatban kérnék tőletek egy kis segítséget. Adott egy Ahtlon II 245-ös proci egy Gigabyte M720U-S3 alaplap, 2x1GB Kingmax 800Mhz-es memória és egy AC Freezer 64Pro hűtés. Alap fesz ugyebár 1.35V. Milyen beállításokat modosítsak még a proci Mhz-n kívül?
-
darál0w
Jómunkásember
Fine CPU Clock Ratio (Note) [+0.5] - ez nem kell...kapcsold ki.
CPU Host Clock Control [Disabled] - enabled...és akkor tudod állítani az FSBt. ami ez lesz :
x CPU Host Frequency (Mhz) 200 - és ezt 300ra
CPU Termination 1.200V - normal opcio...biztos, h van
CPU Reference 0.820V [Auto] - ezt is...
>>> MCH/ICH
MCH Core 1.100V [Auto] - ez mehet 1.2Vra
ICH I/O 1.550V [Auto] - normal opcio
>>> DRAM
DRAM Voltage 1.800V [Auto] - gyárto által előírt feszre...amit nem írtam azt vagy jol írtad, vagy ugy kell hagyni.
és ezzel a beállítással a procid 3ghzen fog menni és 800on a ram...kezdetnek ennyi...aztán teszt IBTvel...
max stress. 10-12 kör. hőt figyeld közben coretemppel...74°C fölé nem mehetsz.
de majd holnap visszatérünk rá...mára befáradtam kicsit..
-
Amoroso
aktív tag
Nem gond, ezért van, Én csak próbáltam tanácsot adni.
Gondolj bele...
Úgy alakul, hogy lecserélsz valami, mondjuk a procit, nem sok minden változik, de kapásból új beállítások kellenek, a lapról meg ne is beszéljünk...
Szóbakerül egy beszélgetésben, hallod tök király megtuningoltam-tuk a gépem, sokkal jobb, ohh bakker Én is akarom, hogy kell?...
És tudnám folytatni. -
b1sti
senior tag
válasz
darál0w #18592 üzenetére
Robust Graphics Booster [Auto]
CPU Clock Ratio (Note) [12X] -> ezt kellene 10x-re
Fine CPU Clock Ratio (Note) [+0.5]
CPU Frequency 2.50GHz ( 200x12.5)
******** Clock Chip Control ********
>>>>> Standard Clock Control
CPU Host Clock Control [Disabled]
x CPU Host Frequency (Mhz) 200
PCI Express Frequency (Mhz) [Auto] -> ezt 100MHz-re
>>>>> Advanced Clock Control
******** DRAM Performance Control ********
Performance Enhance [Standard]
(G)MCH Frequency Latch [Auto]
System Memory Multiplier (SPD) [Auto] -> ezt 2.66-ra
Memory Frequency (Mhz) 800 800
DRAM Timing Selectable (SPD) [Auto]
CAS Latency Time 5 Auto
x tRCD 5 Auto
x tRP 5 Auto
x tRAS 18 Auto
>>>>> Advanced Timing Control
} Advanced Timing Control [Press Enter]
******** Mother Board Voltage Control ********
Voltage Types Normal Current
-----------------------------------------------------------------------------
>>> CPU
CPU Vcore 1.23750V [Auto] -> ezt pedig 1.2375-re
CPU Termination 1.200V [Auto]
CPU Reference 0.820V [Auto]
>>> MCH/ICH
MCH Core 1.100V [Auto]
ICH I/O 1.550V [Auto]
>>> DRAM
DRAM Voltage 1.800V [Auto]Hát ez lenne a BIOS-ban található összes adat!
-
Amoroso
aktív tag
A felkészülést. Tudom, hogy szájbarágós topik, de egy pár 100 hozzászólást tessék elolvasni, hogy valami képet kapj arról, mit is csinálsz. Ha egyszer elkezded a tuningot akkor úgyse fogod abbahagyni, mert a kis ingyen+ mindig jól jön. És így jobb ha már az első beállításoknál tisztában vagy dolgokkal.
-
b1sti
senior tag
Megvan a user's guide, szóval most már nem kell mindig kikapcsolnom megnézni és visszakérdezni... remélem! Legalább is amíg nem tiszta minden!
-
b1sti
senior tag
válasz
darál0w #18585 üzenetére
Akkor, ha jól értem ezeket kell állítanom:
CPU Clock Ratio 12x -> 10x
PCIe freki 100MHz
System Memory Multiplier (SPD) Auto-ról -> 2.66
CPU Vcore 1.2375v-n volt és autoról állítsam 1.2375-reMit hagytam ki??
Sajna nincs nálam a laptop és nem tudom folyamatosan nézni, hogy miket kell állítanom!
Nem tudok vhonnan képet szerezni? A gugli ebben nem volt a barátom...
-
Benhill
senior tag
Prime kozben az normalis ha egyik mag, 5 teszttel elorebb jar, mint a masik? Regebben is felfigyeltem mar ra, de gondoltam megkerdezem.
Itt pl. a 2. es 4. mag kozott. -
darál0w
Jómunkásember
természetesen a BIOSban...
a ramorajel az ugy alakul, h FSB * ramszorzo ( ez biosban Dram vagy System multiplier SPD lesz...) = ramorajel. és ezt mindig ugy kell állítanod ( mivel a ramod nincs kitesztelve, h mit bír...), h alaporajel felett ne menjen semmiképp...inkább alatta és majd később finomhangoljuk, ha megvan a procinak a stabil orajel alapfeszen...
kezdésnek FSB 300
prociszorzo 10.
ramszorzo 2,66.
a többi beállítást pedig már említettem...feszek stb...
-
darál0w
Jómunkásember
akkor az a VID. oké.
BIOSban ezt kell beállítani procifsznek, mert csak ezen a feszen tudunk tuningolni, mivel alaphűtőd van.
összes többi feszt normal értékre állítsd be ( van ilyen opcio...)
pci-e freki 100mhz.
majd ezekután elkezdheted emelni az FSBt. és ezzel egyidejűleg vissza kell osztani a ramokat is, h alaporajelen vagy alatta menjen.
-
b1sti
senior tag
Ezek az alaplapnak a programjai???
-
b1sti
senior tag
Sziasztok!
Tuningolni szeretném a gépem! Azt szeretném tudni, hogy mit lehet a konfigomból kihozni, ami a következő:
- Gigabyte GA-EP41-UD3L
- Dual Core E5200
- ATI Radeon HD 4850 512MB Toxic
- Kingmax 2x1 GB 800MHz DDR2 (KLDD48F-B8KU5)Nem szeretnéma végletekig húzni a dolgokat! Soha nem csináltam még ilyet, szóval kérlek legyetek türelemmel!
-
acc200
tag
válasz
Tothgera30 #18561 üzenetére
igaz, sry..
mind1, most 1 ideig sztem abbahagyom ezt a dolgot, meg nem is írok több nem ide tartozó hsz-t.. köszönöm a segítséget meg az ötleteket..
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
papaizsolt #18560 üzenetére
hűvösebb alkatrészek->jobb tuningolhatoság.
szal igen... -
-
papaizsolt
tag
Helló !
Tényleg függ a chipset hűtőtől a proci tuningolása ?
-
acc200
tag
válasz
Benhill #18552 üzenetére
lehet, de nem hiszem elmenne 3 ghz-ig..:S bár fene tudja.. de h ha már 1 quad lenne/lesz, lehet illene majd 1 P45-ös lapka.. viszont abban a játékban, ami esetleg kihasználja a 4 magot, abban azért szerintem jelentős különbséget lehet észrevenni.. valamint a mostani játékok nagy része még max 2 magra van tervezve, de szerintem lassan átállnak majd a 4 magra, akkor viszont nem rossz ha 4 van a 2 helyett..
rekordokat meg eszem ágában sincs döntögetni..
ezt is csak hobbiból próbáltram ki, meg kíváncsi voltam, de megtetszett
(mmint a tuning)
-
Tkgy
csendes tag
ja bocs. újonc vagyok
hova kéne írnom? -
Tkgy
csendes tag
hello.
azt szeretném kérdezni hogy a mobilconnect.exe (vodkafon mobil internet) miért terheli le a gépemet 50%-60%-osan?
laptopom van. Toshiba Satellite L450-16K W7apám nagygépén 4%-5%kal terheli.
a laptopján is csak 5%-6%.szerintetek mi lehet a baj?
-
yolan
őstag
-
acc200
tag
köszönöm a véleményedet..
nem hiszem, hogy mostanában fogok venni gépet, vagyis tudom másra is költeni a pénzem, igazából én meg vagyok elégedve a C2D-mmal is, bár lehet h 1 quaddal jobban járnék.. legközelebb gépet, olyan 2-3 év múlva terveznék venni, max vidikarit cserélnék, de azt is minél később, és azért, hogy ki tudjam tolni ennek a gépnek az élettartalmát, azért gondolok arra, h esetleg 1 quaddal jobban járnék, de ahhoz meg lehet nem lenne rossz 1 új alaplap sem.. de ha már ott vagyok, akkor mondjuk 1 i5ös konfig is hasonló árban lenne, max alaplap lenne kicsit drágább, memória az vszeg egyre olcsóbb lesz csak.. nem tudom igazság szerint.. AMD-t annyira nem ismerem, ismerőseimnek is inteljük van és én is meg ők is meg vagyunk vele elégedve..
-
yolan
őstag
válasz
acc200 #18545 üzenetére
i5-nek nincs jövője, i7-nek kicsit több. i7 erőben a csúcs, viszont árban is
a leg életképesebb lépés az am3, egy korrekt lap amire tudsz majd fejleszteni, i7 töredékéért megvan, vagy rászánsz annyit mint egy i7 lapra és olyan am3 lapot veszel ami megszólal és ágyba viszi a reggelit, te döntésed. ha van fölös x összeged kiadni i7-re, és a sok plusz teljesítményre amit ki sem fogsz használni tedd, i7 az odabasz ez tény, vagy nincs fölös x ezred, most amit épp kihasználsz, és mikor kezd gyengusz lenni, veszel új procit, vagy van fölös x ezred, meg agyad is és nem i7-re költöd el
szerény véleményem szerint -
acc200
tag
válasz
darál0w #18543 üzenetére
igen-igen, de ezzel csak max 1 alapvásárlást spórolnék meg.. viszont az 1366-os alaplap elég drága, de az i7es procik viszont elég gyorsak is, meg ott szükség esetén 8 mag is a rendelkezésedre áll, ha jól tudom..
de am értem, h mire akarsz kilyukadni, csak ez az én hülyeségem mondjuk, h intel párti vagyok..
józan ész azt diktálná, hogy 1 AM3as alaplap és akk lehet majd idővel másik procit bele, viszont az i7 elég szimpi, meg az i5 is.. meg mondjuk az i5 az már viszonylag olcsó is, míg az i7 70től kezdődik.. nembaj lesz az még olcsóbb is..
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
acc200 #18538 üzenetére
sok...rengeteg...Q9550től is erősebb még az i5 750is...akkor gondolj bele a többibe..
negatívum még pl az, h tuning esetén nem működik az energiagazdálkodás...
amd athlon IIvel kb a Q8xxxszéria amd phenom IIvel meg a Q9xxx széria van egyszinten...persze clock to clock...
én a helyedben elgondolkoznék egy 3 vagy 4 magos AM3as konfigban...abba meg a későbbiekben még tehetsz 6 , illetve több magot is, ha kevés lenne.
-
jgrg
tag
válasz
darál0w #18523 üzenetére
Szia
MOst visszavettem 400ra és így ahgyom. Túlkép a 2,8 és a 3,15 már csak 10% difi, miközben a 2,8 már magában 20% emelés. Ennyi elég:-)
Ezzel úgy tűnik stabil. Ami érdekes, hogy Core temp szerint terhelésfüggően változik a szorzó 6-6,5-7 között.
Szerintem így hagyom az egészet. Aztán majd egy év múlva meglátom mi lesz (új proci, új minden vagy egy Xbox360).
Egyébként csak fixre csak a feszültséget és a ramot állítottam. Ebből a feszültséget úgy látom feleslegesen mert simán felülírja (a core temp szerint).
KÉne mást is? Ha igen, akkor le tudod írni, hogy hogyan hívják asus p5b biosban (néhány dolognak mintha más neve lenne, mitn ahogy ti/más webhelyen hívják).
G -
-
acc200
tag
válasz
darál0w #18531 üzenetére
aham, tudom, hogy nem vmi tuninglap, de akkoriban még nem voltam tisztában ezekkel a dolgokkal..
legközelebb ha veszek, akkor majd kikérem több ember véleményét.. Most azon gondolkozom, hogy esetleg ezt a procit meg az alaplapot eladom vkinek, és esetleg belefektetek 1 quadba..
-
acc200
tag
nah itt vagyok.. az elmúlt napokban nem is időm volt foglalkozni a tunningal de most megvolt.. a 4 ghz-ről lemondtam mert 1.45V-al sem ment.. 3.8-ról is, mert még az is bőven 1.4 V felett volt (ha ment is egyáltalán vele, mert azt éjjel csináltam és nem emléxem rá
) Most 3.6-on megy, ami végül is nekem megfelel.. most 1.36V körül járok, és minden bekapcsolásnál 1el lejjebb veszem és megnézem h meddig megy stabilan..
de az lehetséges, hogy 4 ghz-en már olyan qva sok fesz kellene neki?
-
-
Benhill
senior tag
Biostol fugg, hogy mit bir egy proci alapfeszen?
Hivatalos oldalon nem levo biost, fel merjek tenni alaplapra? -
darál0w
Jómunkásember
válasz
freestailo #18516 üzenetére
tápot azonnal cseréld le...
a többi kérdésre meg ebből kapsz választ. csak olvasni kell.
-
jgrg
tag
Sziasztok
Léptem egy bátrat 450Mhz, 1,315V és stabilan megy 3,15Ghz.
A memória 900-on, ami nem tudom jó-e a gyári 800 helyett, de a gép 10 perces Badcompany 2 teszt alatt nem fagyott és hozta 70fps-t (előtte csak 50-60 között volt).
a hőmérséklet a core szerint 57-60 között van a max a BD2 alatt 73.
Ami érdekes, hogy hiába V1,315 amit beállítottam a Core temp szerin V1,35.
Egy fontos kérdés, előbb elkezd fagyni a gép vagy előbb elfüstöl ( a túlpörgetett memória és proci)
G -
jgrg
tag
válasz
csabika0001 #18518 üzenetére
Jogos, csak egy az pénzbe kerül méghozzá nem kevésbe, 2 amelyik program nem tudja kihasználni a 4 magot semmit se hoz.
-
jgrg
tag
válasz
darál0w #18508 üzenetére
Szia
KÖszi, hogy segítesz.
A memória tényleg 840-en volt, jogos, csak nem vettem komolyan.
Asszem Corsair ramok, de nem tudom. 2*1 Gb, ezt tudom róluk:-(
VID érték? megpróbálom megtalálni.
Azt tapasztalom, hogy visszavéve a gyárira (333) mindent 60fok körül van a proci és 67 főlé nem is megy.
420nál alapból 68-69 fokon volt és onnan ment fel egészen 80-81 fokig.
Előtte 380nál 64-66ról ment fel egészen 71ig.
Mondjuk 380nál 2,8Ghz volt a proci a egyébként az is elég lehet.
Ami a hűtés részét illeti szép nagy venti van rajta (de nem tudom milyen) és paszta is van, de mindez már 2 éves... Szóval az is lehet baj, hogy paszta öregszik (gondolom).
G -
freestailo
őstag
válasz
darál0w #18515 üzenetére
sziasztok, lenne köztetek egy segítőkész tuning guru aki valamikor hétvégén válaszolna a kérdéseimre msn? 3,3-on megy a phenom II x3 720 BE, de sokak szerint a 3,5 simán kihozható stabilan. Fejből most nem tudom a pontos beállításaim, fesz, szorzók stb (melóhelyről írok), a konfigom Asus M4A785TD-V EVO (785G/sb710)[link], + 2x2 GB kingston DDR3 (Kingston KVR1333D3N9/2G DDR3 1333 1024MB SS elpida timing: 9) + a fent említett proci+ AC freezer pro rev 2. a tápom egy alsókategóriás LC power 500wattos. Nem a négymagosítás érdekel, hanem ezt a 3 magot szeretném maxra járatni úgy, hogy atomstabil legyen. Ha valakinek van kedve, és rámszánna kb 1/2-1 órát azt nagyon megköszönném. Laptopon tudnék msn-ezni miközben a pc-met állítgatom. Azért lenne így jobb mert nem akarom telerondítani a topikot
msn-em az adatlapon és itt-> (petya.28@hotmail.com)
előre is köszönöm
-
acc200
tag
fentvan hyper 212.. fasz*n hűvösen tartja a procit.. ott álltunk meg asszem, h kéne neki 1 kis fesz.. mennyivel kezdjem? VID 1.2125 és ezzel megy most 400-as FSB 7.5x szorzó
-
darál0w
Jómunkásember
400 Mhz FSBnél 2,8 volt, 420-nál felment 2,94-re. mi ment fel?
A memoriát megadtam hogy 800Mhz (be lehet állítani az alaplapon). - jo is lenne ha így menne....FSB* ramszorzo = ramorajel. a legkisebb ramszorzo 2. tehát 420as FSBnél a 800as ramjaid minimum 840en fognak menni...
milyen ramok is ezek?
procifeszt állítsd be VID értékére. coretemp nevű progi elárulja neked...VID rublikát keresd.
-
jgrg
tag
válasz
darál0w #18503 üzenetére
Szia
400 Mhz FSBnél 2,8 volt, 420-nál felment 2,94-re.
A memoriát megadtam hogy 800Mhz (be lehet állítani az alaplapon).
Ami zavar, hogy a poroci hőmérséklete az alaplap szerint 70-74 fok volt már előtte is (2,8Ghz-en).
Most auto-n van az áramerősség (azt írja, így biztonságos), de állítsam manuálisan valami alacsonyabb szintre? Mennyire?
G -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Optiplex 7050 SFF + Quadro K620
- HP EliteBook x360 830 G7 i5-10210U 16GB 256GB 13" FHD Áthajtós érintős 1 év garancia
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest