- Asztrofotózás
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Mini-ITX
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- SSD kibeszélő
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
Új hozzászólás Aktív témák
-
CoDWaW07
őstag
helló mindenkinek,szeretnék tuningolni
a gépem:
CPU: AMD Phenom II X2 555 Black Edition @ X4 B55 gyári hűtő
alaplap: AsRock M3A790GXH/128M
RAM: Kingmax Semiconductor FLFE85F-B8MH9 CL9A proci alapba 3.2Ghz és szorzót emelve 16x-ról 18.5re ,és BUs speed-et 200-ról 203-ra tudom kihozni a maximális órajelet stabilan
már 3800mhz-nél kék halált dob be a gép ,a windows betölt,de ahogy beindítom a tesztet ,rá 1-2 percre ...
valakinek van tippe hogy miért nem bír többet?
Előre is köszönöm minden választ! -
darál0w
Jómunkásember
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
Ragga.Bob #16280 üzenetére
oké, h vki nem érti...elmagyarázom neki. de ő beállít ide, h ő 5ghzet akar elérni, de fogalma nincs mennyi feszen megy most a procija, h esetleg megtudjam mondani van e esélye egy validra....másra nem.
türelmes ember vagyok ,de most kicsapta a biztosítékot ezzel az utolso HSZével.
mibe fogadjunk, h elsőre még akkor se fogja tudni mennyi feszt kap, ha elmagyarázom neki, h merre találja?
ha nem láttad volna, h eddig mit beszéltünk szépen kattingass visszafele a HSZeire, amikkel az enyémre válaszolt. garantálom jobban fogsz nevetni, mint most
-
Ragga.Bob
tag
válasz
darál0w #16279 üzenetére
Olvasom egy ideje már a topicot, de ilyennek még nem láttalak. (Ide nem tudok megfelelő emot beszúrni, nincs akkora vigyor!) Ne haragudj, nem bántásból, vagy gúnyból írom, de én majd' besz@rtam az eddigieken. Tudom, hogy van türelmed, de azért azt mondom: türelem, feszt terem
-
megint én
őstag
válasz
darál0w #16269 üzenetére
Lol még csak most esett le, hogy benéztem.... Ahogy mondod a 3.2 az 1.32 akart lenni.
De lehet akkor, hogy 0.1v kevés? Nem hinném. Vagy ha mégis, akkor mivel lehetne még próbálkozni?
Meg nem találom az időzítéseket... xD Minden almenübe is beléptem, de csak 2 paramétert találtam, az is szürke! -
darál0w
Jómunkásember
válasz
megint én #16268 üzenetére
annyit még nem is láttam procinak
de sztm vmit csunyán elnéztél.
a nagyon max amit lehet adni neki az 1.55V, de 24/7re még 1.4V fölé sem ajánlatos menni.
ennek árnyékában mennyi is az a fesz?
így a szerkesztés után máris más....jol gondoltad, sőt jol is láttad, csak rosszul írtad le.
a 3,2 az 3,2...nem 1,32. remélem látod a különbséget
-
darál0w
Jómunkásember
-
Quan-Chi
őstag
segítséget szeretnék kérni !
adott az adatlapomon lévő konfig !
maximus formula és egy Crucial Ballistix PC6400 -as ram ! most 800on megy 5-5-5-18 ba!
hogy lehetne ezt megoldani 1066-ba ? úgy hogy semmi mást ne húzzak ! elvileg ezek a ramok mennek kb 1100-1150et ! normálisan beállítva mehet CL4be 1066-on ez lenne a végső célmegint én meghalnék ha ilyen fény áradatban kellene élnem
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
bajtokarpi #16257 üzenetére
eddig nem is néztem, h ilyen vegyesbe van a ramod....ugy vicces a tuning
-
szkrisz
tag
üdv srácok!
hogy is kell használni a memtestet, mert már elfelejtettem...
-
-
darál0w
Jómunkásember
-
megint én
őstag
válasz
darál0w #16253 üzenetére
Aha... értem nagyjából, olvasgatom álltaláben, ha elakadok, de ezek nem voltak ott...
Akkor átveszem még 1x amit írtál, nehogy félreértsemLoad-Line Callibration [auto] - ezt kikapcsoltam!
QPI/Vtt [1.100] - Ezt feltoltam már 1.19-ig, mert nem tudom miért nem bírja tovább..
Isochtonus Support [auto] - ez nemtom mi (te sem, én sem xD, Mind1, akkor nem fontos)
PCI express [auto] - 100 -Ha jól értem maradhat auto, ami annyit tesz, hogy 100
C.I.A.2 [auto] - off.- ezt akkor minyár kikapcsolomIntel(r) Turbo Boost Technology []
-CPU Enchanced halth [auto] - energiagazdélkodásnál játszik szerepet. kapcsold be
-C3/C6/C7 State Support [auto] - ez is
-CPU Termination monitor [auto] - ezt is lődd be
-CPU Eist Finction [auto] - szintén energiagazdálkosás
-Bi-Direction PROCHOT [auto] - fogalmam nincs.
Ezeket meg akkor be kapcsoljam? (mármint az első, és az utulsó kivételével)Amúgy ami a ram UNCORE szürke, de mindíg a duplájára rakja...
Meg még nem tudom ezt "Hyper Threading (HT), ami szintén az i7 egyik hasznos funkciója. Ez lehetővé teszi, hogy minden natív mag két szálon tudjon dolgozni, tehát virtuálisan 8 processzormagunk lesz. Ezt a funkciót is külön kell bekapcsolni a bios-ban. A sok magot támogató professzionális programok esetében nagyon hasznos lehet."
Ezt hol lövöm be?Utolsó kérdés. Azt mondtad, hogy ezek szerint kevés a Vcore, de akkor nem értem.
200x19-en elindul, és lementem egészen 1.25-ig, és még pöpec ment, gondoltam, akkor megpróbálom a 20-as szorzót, adtam neki kb 3.2v-t és nem hogy a prime, hanem még a rendszer sem állt föl! Tehát adtam neki, VTT 1.19-et, de így sem. Az a +1 lépés, ennyire a végét jelentené, hogy előtte jóformán alap fesszel, de innen sehova sem? Ugymond "falba ütközik" ez a MAX? Vagy még próbáljam 3.5-tel? Csak hát, azt minek? 24/7re, 1.3 fölé nem szeretnék menni semmiképp, mondjuk a Novtua bírja, 60°C fölé nem megy, de jön a nyár, és nincs légkondi... :S -
darál0w
Jómunkásember
válasz
megint én #16248 üzenetére
nem mind1ik lap tudja a 200as BCLKt
de szvsz egyszerűen kevés a fesz a CPUnak.
Feszültségek terén csupán három dologgal kell foglalkoznunk.űEgyik a proci feszültség (CPU Vcore), másik a memória feszültség (DRAM Voltage), harmadik a QPI/VTT feszültség (QPI/VTT Voltage). Fontos dolog, hogy normális alaplapoknál 190-200 BCLK-ig semmilyen más feszültséget nem kell emelni! Bőven elegendő az alap beállítás.
A QPI/VTT feszültsége a BCLK, és ezzel szinkronban az Uncore órajelének az emeléséhez szükséges. (Nagyjából hasonló, mint a Core2 rendszereknél az FSB Termination, ott is sok helyen VTT-nek nevezték.) Az alapbeállítás 1,2V, az Intel által megadott szigorú maximum 1,35V, ezt is illik betartani.
javaslom olvasd el még1x azt a tuning utmutatot...
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
megint én #16242 üzenetére
Load-Line Callibration [auto] - dropot mérsékli. 1.3Vos CPU feszig ajánlatos használni.
QPI/Vtt [1.100] - hagyhatod
Isochtonus Support [auto] - ez nemtom mi
PCI express [auto] - 100
C.I.A.2 [auto] - off.Intel(r) Turbo Boost Technology []
-CPU Enchanced halth [auto] - energiagazdélkodásnál játszik szerepet. kapcsold be
-C3/C6/C7 State Support [auto] - ez is
-CPU Termination monitor [auto] - ezt is lődd be
-CPU Eist Finction [auto] - szintén energiagazdálkosás
-Bi-Direction PROCHOT [auto] - fogalmam nincs.16246) megint én
nem gáz, hő jo, lehet babrálni.
#16247) megint én ezzel kapcsolatban a proci topikjába kérdezz.
-
megint én
őstag
Megint bibi!
Ment rendesen a prime 1.25v-vel 200*18-on
200*20on Vcore 1.3-on meg már nem akar bootolni! Miért? Elvileg +400 Mhz megenne +0.05v-t??
Vagy kellene a QPI/VTT-t is emelni? Ha igen meddig lehet? Mert itt nekem most 1.1- ról van 1.15re téve, kellene neki az 1.2v? Vagy talán még több? Ezt amugy meddig lehet feszíteni? Mert PL.: a Vcore-nál megfogadtam, hogy az 1.35-öt nem érem el! (elvileg 1.4-ig szabadna, de biztos ami biztos) De 24/7re nem megyek 1.3 fölé sem!
Itt meg a VTTnél nem tudom, mi a javasolt határ. -
megint én
őstag
Elakadtam, minden szépen ment, a feszt egyre lejjebb, és lejjebb vettem, 1.25nél úgydöntöttem, hogy megnézem, még 200x20on is (mosz 200x18 volt)Ű
Bementem a Biosba, és minden össze vissza volt, a feszel, totál elállítódtal magától, PL Dram termination és ami akatta volt mindent 0.750-re raktam legutóbb de most 0.820on voltak. Megpróbáltam visszarakni alap értékre, de az a "lépcsőfok" eltűnt! volt asszem 0.720, meg 0.770, de 0.750 eltűnt úgy ahogy van... Megilyedtem, gondoltam megkérdezem előbb, hogy miét van ez. És még egy kérdés. Hol lehet beállítani, azt hogy virtuálisan 2 szálon menjen egy mag? Tehát,hogy 8 virtuális magos legyen a picike. -
megint én
őstag
Egy kis on topic...
Nem gáz, hogy 32bited a prime???
Amúgy megy egy idelye a prime, és nem megy 60-62°C fölé
63 volt a max, jah, és +1 kérdés, a feszt, ET6-ttal, menet közben is lehet babrálni??? -
megint én
őstag
válasz
Skyhunter #16244 üzenetére
Jah, én is (mivel gondolom te is) amint megláttam ezt a gépházat, azonnal beleszerettem!!! Hihetetlen szép!!
Többiek, bocs, az OFFÉRT!!!
Itt az én édes picikém...Át is kellet raknom, az oldalsó rendszerhűtőt, mert nem fért el a dromedát Noctuától!!!
Amúgy nagyon jó a gépház, éy amúgy is érdemes fentre rakni a propit, ha ilyesmi a hűtőd, mert ez nem hátra fele fújja, éy mivel a meleg levegő felfele száll, rögtön kikapja belőle...
-
megint én
őstag
Még jött hozzé, ahogy nézegettem, amugy szeintem szépen haladok!
Eddig már lekopogom, de stabilnak tűnik a 3.8 Ghz,
Vcore: 1.300000
Vtt: 1.150 (itt kicsit nagyok a lépések mivel az előző lépés 1.100)
Dram 1.64 (itt meg nincs olyan, hogy 1.65, a kövi az már rögtön 67 asszem, vagy ilyesmi)Beállítások, most jel pill.:
FSB: 200
Core: x18 = 3600
Ram x8 = 1600 pont ami kell, viszont nem találom az időzítéseket, azaz 1et találtam, de az is szürke (nem állítható)
És lenne még pár kérdés:
Azon belül, hogy ADVANCED CPU CORE FEATURES
-Intel(r) Turbo Boost Technology []
-CPU Enchanced halth [auto]
-C3/C6/C7 State Support [auto]
-CPU Termination monitor [auto]
-CPU Eist Finction [auto]
-Bi-Direction PROCHOT [auto]Ezek ittem, mit csinálnak??? Meg az előző Hszben sem tudom azt a párat, valamelyik asszem 2 virtuális szálon futtat 1 magot, azaz 8 magos lenne a proci, De az a bajom, hogy 1 diszlexiás vagyok 2 nem tudok angolul :S Szóval nem jövök rá, ha meg googlizni próbálok, álltalában angol fórumokra dob ki...
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Benhill #16221 üzenetére
ez fura.
Vbios = 1.45el próbáltad? szerintem 3.0ához olyan 1.30as bios érték is bőven elég lenne abban a lapban.
állítsd át a feszeket autorol defaultra, ha van olyan. VTT +0.1 menjen. c1e, e1st maradhat.
utolsó bios van fent?
furcsa amit írsz, p45ben ezekkel a cumókkal képtelenség, hogy nem futod meg a 3.0át.
-
Zolás
addikt
Hőmérsékletet realtemp progival vagy everesttel érdemes nézni? Everest pont 10fokkal hüvösebbet ir...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
darál0w #16230 üzenetére
ahogy nézem, az ibt pont annyira fűti, mint a linx. 26 gflops-al mennyi iedig fog tartani a 10 kör? (és egyesével kiírja majd a listába a lfutott köröket?) mert megy egy ideje, és még nem írt ki újat az ablakba.... (csak tudjam, hogy mikor kezdhetek el kb. játszani. vagy majd csak holnap?)
-
Zolás
addikt
válasz
darál0w #16227 üzenetére
Még mindig bugzik ez a retkes prime
De akkor megpróbálom igy.
Már mindent beállitottam semmi sincs auto értékre hagyva. Ahogy inditom a prime-t 30%ra terheli a procit ugy fél percig utána 50% pár másodpercig és csak eztuán lesz 100% a terhelés. Ezután rögtön leáll az 1es mag hibával(IBT simán lement) és 50% teheléssel fut tovább. -
darál0w
Jómunkásember
válasz
megint én #16235 üzenetére
Vcoreban már igencsak a vége fele kacsintgatsz. hőt figyeld azért
QPI : tulajdonképpen a rendszer sávszélességét határozza meg. Ennek is van lényeges szerepe. A QPI Link órajele a BCLK és a QPI Link-szorzó (QPI Link multiplier) szorzatából adódik ki. Alapbeállítás 133*36=4800 MHz, a választható szorzók: 36, 44 és 48.
a QPI Link órajele legyen minimum a duplája az Uncore órajelének, tehát a szorzókra is ugyanez vonatkozik. (Gyakorlatilag normális tuningnál ez így is lesz, mert a QPI Link szorzót 36-on fogjuk használni, az Uncore szorzót pedig 16-17-18 körül.) A QPI Link elméleti maximuma a felezett érték alapján 4GHz, tehát a 36-os szorzóval maximum 221 BCLK-ig mehetünk el.
ha vmit tul magasra állítassz és áramtalanítás után sem jön be a BIOS, h lentebb huzd, esetleg +feszt adj nekik, akkor pedig csak a cmos_clear segít...de ehhez nem feltétlen kell kivenned az elemet...
-
megint én
őstag
Egy jóváhagyást szeretnék kérni, hogy jó-e ez így elsőre?
Mert ha minden igaz, akkor a max Vcore 1.4, én max 1.35ig akarok elmenni
BCLK: 180
CPU: 180x20= 3600 MHz
RAM: 180x8= 1440 MHz
UNCORE: 180x17= 3060MHz (ha jól értettem, akkor ez minimum a 2xese a RAMnak)
Ezekhez akkor a feszek:
Vcore: 1.35
Dram: 1.65 (ha jól tudom ennyire kell rakni, az 1600as ramokat)
És az Vtt-t nem tudom, az biosban mi, és hogy mennyire kellene raknom:
És van valami QPI ami 36x-os
És mi a teendő, ha nem indul el? Mármit, a bios sem...
Mert az E8400as, sokszor csinált ilyesmit, és akkor az elemet kellett kivenni az alaplapból! Ami most nagyon macerás lenne, mert mindig porosodott a padlón, és felraktam a szekrényre, ráadásul maga a gépház is nagyon zsúfolt, és az elem a videokari alatt lapul, tehát még azt is ki kell kapni, ahhoz hogy megcsináljam, egy esetleges "baj" miatt... -
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
megint én #16231 üzenetére
az, h i5 vagy i7 az teljesen mind1...a lényeg ugyan az. mindent ugy kell csinálni ahogy a tesztben le van írva.
szépen lépésenként kell tesztelni. ha egy adott orajel a cél, akkor eleve azt állítsd be(persze mindent szépen visszaosztani beállítani mellé) és ugy emelgetni a feszeket mindaddig, amíg nem lesz stabil. persze szemelőtt tartva a max még elfogadhato hő és feszértékeket.
-
megint én
őstag
válasz
darál0w #16230 üzenetére
És, ha alapoktól akarom kezdeni, akkor hogyan kéne? Mert a többi topicban nincs szó erről, vagy egyszeröen kihaltak!
Azt tudom, hogy a feszeket, autoról alap értékre kell rakni, és a
QPI-t vegyem vissza 36x-osra, de nekem, csak az a max, de attól még berakom, mert most AUTO-n van (de ez szerintem azért, mert i7ről volt szó a cikkben).
A BCLK-t elsőre monduk 180-ra rakjam?
És ahhoz menni feszt? -
szab.tam
nagyúr
hi!
prime95
1. amit a nagytudásúak "prájmstabil"-ként be szoktak screen-elni, az a prime95-ben melyik teszt a 3 felső küzül? (mivel gondolom, nem a 4. custom...)
2. és melyik az a prime teszt, aminél a ram és a cpu is egyszerre viszonylagos maxon terhelődik. (igazából nem jöttem rá, mi okozza az instabilitást, pedig vacakolok vele egy ideje, így a célom már messze nem az, hogy minden komponens maximumát külön megkeressem, hanem legyen egy olyan beállítás, ahol a rendszer egésze stabil, mégha nincs is minden a lehetséges csúcson....
a (szerintem) lényegesen terhelőbb linx-en már túl vagyok, de azért még lefuttatok pár másik tesztet is, ezért kéne prime beállítás értelmezése...
thx
-
darál0w
Jómunkásember
-
KYZRR
őstag
Sziasztok! Lenne 1 kis problémám! Van 1 ASRock P4i65G alaplapom, ami állítólag tudja a Hybrid Booster technológiát. a gépem adatai: ASRock P4i65G (Bios 1.40) Intel Pentium 4 3.0 Ghz HT(Prescott magos) Hexon RAM 2x1GB DDR 400Mhz.
A probléma: Nem tudom állítani a Core voltage-t. Alap fesszel 3.43Ghz-t bír. és hol tudom álítani a feszültséget? Mert a Hybrid booster-t sehol se találom..
Előre is köszönöm a válaszotokat!UI.: Az alap feszültség 1.385V
-
Benhill
senior tag
válasz
proci985 #16196 üzenetére
feszt megkapjak a ramok, pont 2.1V. 1066on mennek.
proci 1.2V. 2880mhzen megy. c1e, eist disable. viszont sokat drop-ol..everestbe 1.15V-ot ir.ez igy betonstabil, viszont ha 0.25V-ot emelek a proci feszen, akkor prime95-el mar kek halal. ilyenkor visszaveszek a ramokbol kicsit, mar ami a mhz-t illeti, es jo.
3ghz volt a max, ilyenkor ram 667...scythe ninjaval hutom, fokkal nincs gond. 40-45°C. Ha szelloztetek 30-35.
csak a cpu, ram feszhez nyultam, tobbi auto. -
törölt tag
ÜDV!
van egy asus p5b deluxe alapom + asus slient knight rézhűtő + 3 db 12 cm s hűtő meg egy e8400 e0 stepping proci! 3825 mhz t muttat és 5 ghz t szeretnék Arregátor mondta hogy kinyomja az enyém is.. ohg ytudom akkorára feltuningolni?
-
Zolás
addikt
Zsir intelburnben nem ugrál csak primeban.
Kipróbáltam 3féle primet 3 külön helyről szedve és fél percig se mennek kilép a progi hibaüzi nélkül.
Intelburn test lefutott (5körre volt állitva és max) de rendesen megizzasztotta a gépet 84 fok életbe nem volt még nekem.
Most megpróbálom a feszt lejjebbvenni hátha... -
darál0w
Jómunkásember
-
Zolás
addikt
Üdv urak.
Megtuningolnám szeretett procimat a cél 3.5Ghz
Amit sikerült összeolvasgatnom itt a topikban azzal eljutottam 3.1Ghz-ig. Akárhogy próbálok fölé menni nem megy. A ramokat már visszaosztottam most 804en mennek.
Amit eddig csináltam.
Procifesz: 1.46v biosban ezt winben 1.456nak irja(gondolom a drop)
FSB: 400
Ramokat 2.1v-ra állitottam ez a gyári felső érték. Mennek 9xx-as értéken de visszaosztottam őket hogy feljebb mehessen a tuning.
Nb-Sb feszeket nem állitottamigy ezek auto-n vannak.
Ja és a végére a konfig(adatlapomon is fetn van de azért ideirom): Asus P5Q-E6420-Geil2x1gb 800-CM Z600-Corsair HX 620.Amit most észrevettem és nem tudom hogy hiba vagy sem: Ahogy elinditok egy Prime95öt a vinyó elkezd iszonyatosan dolgozni.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest