- 3D nyomtatás
- VR topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- DUNE médialejátszók topicja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple MacBook
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
darál0w #19389 üzenetére
egyébként teszteket olvasva az i7-920 200x20on is hasonlóan meleg.
be meg be lehet valameddig hűteni... AC7/TX3 bőven elég 3.0-3.2re, fölötte mondjuk már csak a nagytornyok jönnek számításba (True, Mega, D14), megfelelően megventizve.
(megfelelően erős) vizen már bejöttek olyan dolgok is, mint a lap dropja, az 1.55ös whitepaper szerinti maxfesz, a 18-20As OCP védelem a tápon (bár a 18at szerintem még légen is el lehet még érni), meg hogy a lap feszellátása mennyire bírta a folyamatos 200Wos fogyasztást. a fórumban láttam már több elsült fetes p35-dq6ot két év vizezett 3.6 után, pedig akkoriban az és a p5k dx/w volt a legjobb lap q6600 alá. pedig 12 hűtött fázisa van annak a lapnak...
más kérdés, hogy mindig vicces volt néznem, hogy a kisebb caches kétmagosok gazdáinak olyan bajai voltak, mint hogy gyári hűtővel csak 50%os tuning fér bele, meg FSB limit van egy AC7proval. nekem egy B3mas gyári hűtővel 75fokos volt a proci prime alatt egy CM690ben alapórajelen default feszeken...
phoenix64: leginkább sehogy.
az alaplapod 3 fázisú, a proci meg alapból 95Wos TDPjű, legendásan meleg és legendásan nagy étvágyú. tehár örülj, hogy alapórajelen elbírja
erre jön a 64.1fokos TCase spec, tehát a magoknak se árt olyan 70 fok alatt maradniuk. az EKL szép és jó, csak éppen egy ilyen meleg procira nagyon hamar kevés lesz.
a táp pontosan milyen márkájú?
-
phoenix64
őstag
Sziasztok. Azt szeretném kérdezni hogy van nekem egy Intel Pentium D 820 procim, alapon 2.8Ghz, hogy lehet felhúzni az órajelét? Ilyen a configom: Gigabyte P41-ES3G alaplap, 2 x 1Gb 667Mhz ram, Asus EN8800GTS 512MB video kari, 430W-os táp és egy nagy EKL proci hűtő.
-
CoDWaW07
őstag
válasz
darál0w #19389 üzenetére
főleg a B+-os, haverom agyonfeszelve 3Ghzig tudta nyúzni nagynehezen,helyette vett egy Q9xxx-ret és ugyanazzal a géppel meg neki 3.8-4Ghz-en
Annyit szeretnék kérdezni tőled,h szted mi akadályozza azt h a konfigomban 3.8Ghz-nél tovább nem tudom húzni 2 magon sem, úgy h csak szorzót növelek:S
Gépem:
AsRock M3A790GXH/128M - X2 555 @ B55 gyári hűtővel
2GB DDR3 Kingmax FLFE85F-B8MH9 9-9-9-24
MSI 9800GTX+ t2d512
Lehet a hűtő nem bírja? -
proci985
MODERÁTOR
válasz
darál0w #19387 üzenetére
pontosan
mondjuk én q6600at hajtok, azoknál a táp tuning szempontjából is kritikus. egy noname tápot alapvetően már alapon is ki tudnak nyírni, tuninghoz meg légen is kellhet stabil 18A a proci ágán.
táp, lap és hűtés együtt kritikus, cserébe az FSB limit fogalma légen, de még vízen is kb ismeretlen.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
demagóg #19382 üzenetére
azt se szabad elfelejteni, hogy a noname tápokra előszeretettel írnak rá valótlan értékeket. pl a 300as belsőt eladják 500asnak. aztán rárak a user 330Wt, mert specifikáció szerint még bírja. a táp meg jobb esetben csak lekapcsol, rosszabb esetben még a halála előtt (nincs védelme, tehát lekapcsolni nem fog mielőtt a belsejében valami meg nem semmisül) ad a 12Vs ágon a rendszernek 15-16Vot. esetleg 8Vt az 5Vs ágon. amit ha még túl is él a táp, a többi alkatrész kinyírásához már bőven elég. az megint nem mindegy, hogy tehelésváltozás hatására a fogyasztás 100 vagy 200Wot ugrik meg.
ha ennyire nem vészes a helyzet, akkor is kimehet a specifikációból. meg a feszek a terhelés növekedésével általában csökkenni szoktak, ami tuningnál kellemetlen lehet... mivel abból a 12es értékből kapja a proci és a vidkari is az áramot. tuningnál ez a feszcsökkenés csinálhat olyat, hogy primeot bírja, furt bírja, aztán a kettőnél együtt 3 mpn belül hibázik. innentől minél jobb a táp feszstabilitása, annál jobb. és itt jönnek be a különbségek az ajánlott és ajánlott tápok között.
abban pedig teljesen igazad van, hogy noname tápra alapórajelen se jó ötlet rákötni bármit is. tuningolni meg főleg nem.
-
cannyon
aktív tag
válasz
freestailo #19383 üzenetére
igen az volt
madzsarositottam
-
demagóg
aktív tag
válasz
darál0w #19346 üzenetére
mert egy hulladék táppal ha tuningolsz, akkor kiütheti az egész rendszered...
-A hulladék táp a nem tuningolt rendszert is ugyanúgy kinyírhatja. Tuning esetén sem fontosabb a jó táp. A tuning nem okoz jelentős (!) dinamikus terhelés növekedést. (A táp kimeneten a pozitív tranziens tüskék abszolút értéke inkább csökken.) Ezért (mérhető) élettartam rövidülést sem, ameddig van kellő tartalék a tápban. Vacak táp így is úgy is tönkremegy. Kritikus felhasználású, éppen ezért nem tuningolt rendszernél sem tolerálható egy totális gép leégés. De aki tuningol az ne spóroljon, ne (így) adjon esélyt a tűzijátéknak. A jó táp is elszállhat, de nem ránt mindent magával a halálba (akár tuningolt gépben akár nem). Kifejezetten tuninghoz a jó táp az alacsony belső (dinamikus) ellenállása miatt kell.nemcsak a táp száll el...hanem az egész rendszeren gyorsan végigszalad a 220V...
-Ne rémisztgesd a társaságot, nem 220, hanem 31-35 V jön ki egy megszaladt tápból. Szóval azért agyonütni nem fog senkit. De gép grillezéshez ez is éppen elég. -
cannyon
aktív tag
450 se stabil!
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
cannyon #19371 üzenetére
ha a proci valoban tudja ezt az orajelet, amit mutattál, akkor csak a lappal lehet gond.
ezt nagyon egyszerű tesztelni...
vedd vissza a proci szorzoját mondjuk 7esre. az FSBt meg kezdeznek 450re.
persze NBnek és cpu terminationnak marad az 1.3V, illetve procinak is az 1.35V.
-
cannyon
aktív tag
procinak biosbol 1.35V.
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
cannyon #19363 üzenetére
akkor meg ennyi....
nem tud a lapod többet...a giga "L"-es lapok ugymond eléggé kiheréltek...némelyik még a p35ösök szintje alatt van...
de ha játék miatt akarod huzni a procit, akkor ahhoz a VGAhoz bőven elég még az alapfreki is...de 3600on tudod járattani, ha leteszteled.
-
cannyon
aktív tag
hal.dll hal.dll+12903 ilyennel száll el 5-5-5-18 is probáltam azzal is ugyanez
-
cannyon
aktív tag
ugyanugy kékhalál és csekkolja a memot
-
cannyon
aktív tag
igy elindul! most igy áll
amugy köszi hogy segitesz -
cannyon
aktív tag
igy van totál alapon
mi az az NB?
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
Geresics #19344 üzenetére
mert egy hulladék táppal ha tuningolsz, akkor kiütheti az egész rendszered...
ugyanis ha elszáll, akkor nemcsak a táp száll el...hanem az egész rendszeren gyorsan végigszalad a 220V...az meg nem kevés a proci ~1.5Vjához képest...+ a VGA sem megy többel...ramokrol nem is beszélve...
-
cannyon
aktív tag
Sziasztok!
Configom
- Gigabyte EP45-UD3LR
- Intel E8400 Wolfdale
- Corsair dominator 2*2 gb 1066mhz CM2X2048-8500C5D 5-5-5-15 2.10V
- Gigabyte 9600GT 512mbSzeretném huzni a procit de sose jó semmi
cpu vcore vagy valahol itt lehet a gond
kép
kép 2
kép 3
ezeket tudja csak én nem tudom belöni4ghz ezt írja lövésem sincs mit jelent!
alap beállitása 9x333 -
Pörp
senior tag
Ok, tehát P35 és P45-ben kell gondolkodnom. Köszönöm! Még mindenképp felhívom a szervízt aki beletette, hogy nekem nagyon nem jó, kérdés hogy csak mert nem tudok tuningolni vele, mennyire fogja érdekelni őket... Ráadásul eladhatatlan lap előre érzem. Nem igaz hogy nem bírtak felhívni, látták a zalman ventivezérlő panelt is, gondolhatta volna nem véletlenül meg dísznek van benne... Bocsánat csak nagyon ideges lettem.
-
yolan
őstag
Tudtommal el. Kérdés a q6600 95-105w-os tdp-jével tud-e mit ekzdeni a p14-ud3l, de egy próbát mindenképp megér!
Szerk.: wolf alá p35, york alá p45-ös lapot ajánlanék. az e6300-am nekem szépen ment p45-ben is, meg p35-ben is, ha jövőben szeretnél quadra (yorkra) váltani, akkor inkább valami p45-ös lap, de azok is már lassan mint a fehér holló, illetve drágábbak. egy ep45-ud3r belekarcolhat a 25k-ba, mig a p35-ds3p egy 10-essel olcsóbban megvan simán, az is ds4 tudású. Ha az ep35-ds4-re eltudod cserélni, boldog leszel vele, egyik legjobb lap.
-
Pörp
senior tag
Oriási szo*ás
Egy Q6600 menne benne ebben a G41-ben gyári értékeken? Ezt azért kérdezem, mert esetleg egy P35-DS4-re el tudom cserélni sógorommal, ha belemegy
, neki Q6600 van, sose tunyingolt, ha elmegy benne alapon, lehet megpróbálom elcserélni vele.
Illetve melyik giga lap lenne nekem jó, amit még lehet kapni? DDR2-es jöhet szóba csak, és persze tunyingbarát legyen, ne ilyen 345MHz-es korlátolt szar...
-
yolan
őstag
Én verném az asztalt! Nekem anno a routeremet vitte el villám, biztosító felbecsülte az értékét, és a számla bemutatása után, a felbecsült értéket kifizették az újonnan vásárolt router árából.
Ha ez a lap marad, a 345-ös fsb korlátot megszivtad. Vagy add el itt a ph-n, és vegyél egy ep35-ds3(p)-t. Lehet buksz 1-2k-t de tudod majd hajtani a procid. -
Pörp
senior tag
Előzőleg P35-DS3-am volt. Villámcsapás miatt került a biztosító szervízébea gépem. Ott pedig anélkül, hogy előzőleg egyeztettek volna velem, vagy felhívtak volna, egyszerűen belerakták ezt a lapot, mondván a régi nem kapható, ez meg szerintük jobb. Visszaküldték a gépet tegnap, szóval ez a lap figyel benne most. Régen simán ment 3.2GHz is a B2-es E6300-al, még nem nagyon volt időm meglesni ezt, de akkor kezdek elszomorodni... Inkább a pénzt adták volna ide...
-
yolan
őstag
g41-es chipset tudtommal 345-nél képtelen magasabb fsb-re, és az e6300-as procik mindegyike sem képes az 500-as fsb-re, de persze ez esetben ez elhanyagolható, a lap korlátai miatt.
szerk.: 14k körül van újonnan az ep41-ud3l, ep35-ds3-at lehet már ekörül szerezni, illetve ds3p-t is ha szerencséd van, ezekkel kitudod majd hajtani a procit. Jobbak mint a g41, csak hát persze nincs int.vga, ami visszafogja a g41-et.
-
Pörp
senior tag
Hali!
GA-EP41-UD3L lapban egy E6300-ast 500-as FSB-vel lehet hajtani szerintetek?
THX! -
kilincs89
tag
nah hát ráküldtem a cuccot a gépre, nemnagyon állítgattam, 2475ös órajelen 52 fok fölé nem ment. mindez alapfeszen. az a helyzet hogy muszály vagyok húzni a gépet, mert már egy kiöregedett fostalicska... lejárt az ideje, de nincs még pénz másikra. hogy tudnám elérni a stabil 2,6ghzt?
-
yolan
őstag
válasz
kilincs89 #19321 üzenetére
winrar bencs nem igazán egy proci gyilkos sw. eressz rá inkább egy ibt-t, ahhoz mit szól a rendszer
nepszter1: a ram órajel az = fsb-szer ram szorzó, tehát ha az fsb-t növeled, növekszik a ram órajele, ezt ugy tudod kiaknázni, hogy a ram szorzót csökkented
#19323: az az alaplapi hangkártya zavarja
-
kilincs89
tag
ja meg a másik
ha húzom az egeret, akkor valami hangot ad ki a gép. valamiféle magas cicergő hangot. lehet köze a dologhoz?
-
nepszter1
addikt
ha a procit felhuzom a ramokal mit kellene csinálni ? vagy van összefüggés a proci tuning ramok között?
-
kilincs89
tag
-
lolll3
tag
Sziasztok!!Nagyon sokat tanulok itt a phn de még mindig nemismerem eléggé a tuningot.Van 1 Athlon 3600+-om azt valahogy sikerűlt 2.3GHz-re húznom 1.295feszen és ha 2.45-re rakom nemindúl el a gép Abit KN9es lapom van valaki vmi ötlet felvilágosítás?
-
baluka26
veterán
válasz
darál0w #19317 üzenetére
Sziasztok!
ASUS P5QL/EPU alaplapom van és rajta ketyeg egy C2Q Q8300. Szeretném beállítani az FSB-t 1333 MHz-ről 1600 MHz-re (mert az alaplap ennyit tud elvileg)
1. Érdemes-e ezt megcsinálni?
2. Valaki tudna a menetéről részletes leírást írni? (Soha nem csináltam semmi ehhez hasonlót) -
darál0w
Jómunkásember
ha van megoldoatlan tuningprobléma, akkor írjatok. most vagyok.
-
kilincs89
tag
sziasztok. egy kérdéssel fordulok hozzátok
van egy 939es foglalattal rendelkező x2 4200+os procim. na már most én ezt felhúztam egy picit. 240x11 1,435v. szépen stabilan ment, de játékban (source) egyszer csak kékhalál, és újraindult. mit tudok ez ellen tenni? vagy ezt már nem bírja? úgy tudom hogy bírnia kéne.
-
yolan
őstag
Mennek ezek csak okosan kell csinálni, hűteni, jó ramokkal, jó lappal.
-
yolan
őstag
e5xxx-et lehet bőven 4ghz felett járatni, viszont egy jó hűtő kötelező darab, anélkül ne is kezdj neki!
2-3-4 ezerért már lehet venni hőcsöves frankó hűtőt, nem érdemes a gyári vacakkal, főleg amit az e5xxx-hez adnak, alig egy ujjnyi vastag hűtőnek nevezett tárggyal kinozni a procit és magadat.
vegyél egy fasza hűtőt, pár nap alatt nálad islesz, addig az alapoknak utána tudsz olvasni, fsb, órajelek, arányok, mi mivel van kapcsolatban, mi mire hat ki, stb. -
ozd92
csendes tag
Hát az eredetí hűtő ... de olvastam olyan forumot h mível ez 5ös széria így fellehet húzni 3,2ghz-re de nekem az nemigazán kell am így everestet nézem így most 2,2ghz is 38-40 C-os...de am procit kb 1 hónapja vettem..
-
ozd92
csendes tag
Hy all!!
Nekem van egy problémám vettem egy gépet és a proci nem az eredetí órajáráson megy ... 2,6 ghz helyett 1,8-ghz-en annyit tudtam megoldani h a szorzót feljebb tettem 9-ről 11-re így megy most 2,2.ghzen.De a fsb-t még nem állítottam így megy most 11*200-on ..
És az lenne a kérdésem h 2,6ghz-re mennyi feszet kell állítani és azon kívűl mit kell még állítani ..
És hogyan lenne érdemes a szorzót és a fsbt állítani...?
A gépem :
-Gigabyte ep31-ds3l
-E5300
-Palit 9800 gt
-2 gb ramÜdv.
-
yolan
őstag
Na most ez olyan, hogy fesz csökkentésével is el lehet érni nagyobb órajelet mint a gyári, akkor még akár növelhető is az élettartama, meg hát kevésbé melegszik, nem hangoskodik annyit a gép, stb, persze ha ésszel csinálja az ember, jó hűtéssel és a max 24/7-re adható feszeken belül, nem fogja észrevenni, hogy degradálódik az alkatrész, 3-5 éven belül úgyis lecseréli, de még 5+ évnél sem 100%, (sőt), hogy fog bármit is észrevenni, pld a tipikus túlfeszelés jele, hogy az alap órajelhez is egyre több feszt kér, akkor igen, roncsolódik az anyagszerkezet maga.
Kérdésedre tömören válaszolva, több dologtól is függ, lehet kihatása, de nem fogod észlelni, elhanyagolható vagy egyáltalán nincs is. -
TBone
tag
sziasztok! a tuningnak (nagyobb fesz emelések nélkül) van kihatésa az alkatrészek élettartamára?
-
válasz
cannyon #19301 üzenetére
A postod alapján azt hittem, csak a RAM-okkal van probléma, de ezek szerint nem. Akkor célszerű az alapoknál kezdeni. CPU-szorzó, RAM-szorzó visszavéve megnézed, hogy stabil-e a lap a megcélzott FSB-n (450MHz mondjuk). Ha nem stabil, feltúrod a lapod topicját a pontosabb BIOS beállítások után kutatva. (FSB, MCH, stb feszekkel tudsz játszani) Ha stabil, mellé teszed a CPU szorzót (RAM-szorzó marad 2.0-n), és megnézed, hogy milyen CPU fesszel, illetve CPU-hoz tartozó feszekkel tudod stabilizálni. Ha ez is megvan, akkor jöhet a RAM-szorzó belövése. Ha nem stabil, emelhetsz MCH, vagy VDimm feszt. Természetesen minden lépésnél javasolt kitesztelni az adott beállítást. Kicsit szőrözős, pepecs meló, de van, aki szereti.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG STRIX G15 G513IH Gamer notebook - R7 4800H 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB WIN
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest