Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- ZIDOO médialejátszók
- Kihátrál az x86S architektúra mögül az Intel
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Steam Deck
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
flegga92
senior tag
Az audio_pwm_mode végig lett próbálva a 0 és az 1 alapból zúg, a 2 pedig változatlanul marad, a másikat nem próbáltam. Azzal mit lehet elérni?
Kipróbáltam telefonon TVHClient+VLC appal, tökéletesen jön wifin is, hang is jó, valahol az rpi-nél lesz a hiba. Teszek majd egy próbát az 1$-os usb hangkártyámmal, anno az rpi1-nél jól jött, elég vacak volt az analóg kimenete (mondjuk a 3-nak is csak annyival javult hogy az usb-s hangszóróból megfelelő hang jöjjön ki az esti sorozatnétéshez.) -
flegga92
senior tag
válasz wassermann #31696 üzenetére
Hardveres dolgot én is kizárnám, nason lévő dolgokkal sincs baj. Amlogic boxon tökéletes a HD is (ott HDMI-n megy a hang), gigabites hálózat van CAT6 kábelekkel, bár mindkét eszköz csak 100-as, de tesztelve van gigabitre is.
-
flegga92
senior tag
Sziasztok!
Van egy RPi3-am és egy Amlogicos boxom, mindkettő LibreEleccel. Amlogicos boxon van egy MyGica T230 DVB-C-s tuner, onnan szeretném nézni a Digis csatornákat a másik szobában a Pi-ről. Sikerült a összehozni, de a HD csatornáknál recseg a hang, SD-nél nincs semmi gond. Kép folyamatos és a hang is, csak olyan mint amikor kontaktos a csatlakozó. Más forrásnál nem jelentkezik. A Pi jack kimenetére van rádugva a hangszóró. Tudtok valami erre? -
Vesporigo
aktív tag
Modmypi.com-ról rendelnék pár dolgot. Meg tudnátok mondani, Magyarországon ki fogja kiszállítani a csomagot?
-
havri1
félisten
válasz Flowtation #31690 üzenetére
Így van. Ez is linux rendszer, csak nem a kodi van integrálva, hanem a plex. Igen, xml file, csak már rég csináltam ilyesmit, tényleg nem emlékszem
havri
-
Flowtation
őstag
válasz havri1 #31689 üzenetére
No én ezt a rasplexet nem ismerem. Ha olyasmi mint a kodi (linux alatt fut) akkor gondolom ssh-n, konzolból lehet telepíteni ezt a keymap editort is. Bár ha nincs gui, vagy nem olyan, akkor ezzel nem leszel előrébb. Feltételezem, hogy a keymap egy xml (vagy valamilyen) fájl lehet, azt is tudod szerkeszteni, viszont, hogy a távirányítón melyik gombnak mi az azonosítója, azt már nem tudom hogyan lehet kideríteni.
[ Szerkesztve ]
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
havri1
félisten
válasz Flowtation #31688 üzenetére
Az lesz az igen! Viszont ezen a rendszeren nincs kodi, meg egyéb addon beszerzés, mint openelecen volt. Nem tudom, hogyan kellene telepíteni az editort. Rég volt, elfelejtettem.
[ Szerkesztve ]
havri
-
havri1
félisten
Sziasztok! Segytséget szeretnék kérni, elakadtam.
Rpi3 -ra telepítettem a RasPlex-et. Működik. Részben.
Samsung 6400-as tv-n pl a cec nem megy, ez egy dolog. LG régi plazmán megy. A távirányítót szeretném hozzátanítani, hogy a back, hang meg ez meg az menjen cec alól is, ne kelljen külső távirányító.
Régi rendszeren (openelec) erre volt egy app, amivel szépen lehetett szerkeszteni. Erre is létezik valami megoldás?havri
-
veterán
válasz wassermann #31684 üzenetére
Ezt tudom, bár ez a pi nincs monitorra kötve így kis villámom sincs
-
válasz Pulsar #31681 üzenetére
Teljesen normális. Ezek százados (0.01!) mértékű változások. Nem is tud ilyen pontosággal hiteles mérést készíteni. Amúgy meg a mérési hibától kezdve a hálózati feszültség ingadozásán át, a tápegység elektronikájának felépítésétől, és a felhasznált alkatrészek pontosságától függően n+1 paraméter befolyásolhatja. Pl. ha nem Faraday kalitkában készült a mérés, a környező rádióhullámok is zavarhatják a mérést(elektro szmog). De okozhatja a CPU, ill. a rádugott eszközök terhelése/állapota is.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
veterán
van egy Pi3-am. Mennyire normális hogy változik a core feszültség,
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz its_grandpa #31679 üzenetére
Köszi, ebbe már én is belefutottam, csak reménykedtem, hogy nem kell még felraknom a 4.16-os kernelt.
-
válasz powerray #31677 üzenetére
Nem tudom van-e fájlhelyreállító, restauráló topik, de én az egész kártyáról készítenék egy másolatot a dd-vel (dd if=/dev/sdb of=SDimagefájl). Felcsatolnám egy loopback eszköznek (losetup loop0 SDimagefájl) és erre ereszteném rá testdisk-et. Azért ezen a kerülőúton, mert minél kevesebbet nyektetném a sérült SD kártyát. Viszont így a tükörmásolatával bátran szórakozhatsz, kipróbálhatsz helyreállító programokat stb...
Sőt van ddrescue is.+Gariban kicseréltetheted.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
rosejbli
senior tag
-
válasz powerray #31666 üzenetére
Amikor már csak olvasni lehet, az az SD kártya végóráit jelenti. Előbb kellett volna menteni. Annyit tudsz csinálni, hogy asztali gépen, vagy egy másik kártyáról indított Pi-vel felcsatolod a fontos adatokat tartalmazó partíció(ka)t, és lemented az adatokat róla.
-
őstag
Sziasztok,
újra egy DVB-C tunerrel kapcsolatban fordulnék hozzátok. Vettem egy usb-s XBOX One tunert a RPI II-öm höz, a Pana chipes kínai mellé, de nem sikerül életre lehetni. Raspbian-t használok 4.14.71 kernel verzióval, dmesg alapján látja az eszközt a Pi.
A LinuxTV Wiki alapján leszedtem és bettem a fw-ekhez a tuner fw-jét de, mégsem jelenik meg a TVHeadend (HTS Tvheadend 4.2.4-dmo1~bpo9+1~rpt1) tunerjei között.Tudnátok ötletet adni, hogy miként lehetne megoldani a problémát?
dmesg
[ 3.903545] usb 1-1.5: Product: Xbox USB Tuner
[ 3.911004] usb 1-1.5: Manufacturer: Microsoft Corp.
[ 3.918912] usb 1-1.5: SerialNumber:[ Szerkesztve ]
-
powerray
tag
válasz powerray #31661 üzenetére
Sziasztok!
Kiegészíteném annyival, hogy az SD kártya read-only módba lépett valamiért, próbáltam formázni Windows-ban is, Debian alól is, rengeteget utána olvastam semmi nem működött eddig. Próbáltam: gparted, gnome disk utility, mkdosfs, de sajnos egyik sem tudta formázni. Az lsblk -f a következő mód néz ki(mindet umountoltam):
sdc
├─sdc1 vfat RECOVERY 9016-4EF8
├─sdc2
├─sdc5 ext4 SETTINGS b4119e9f-52f1-4836-894e-597414d2db53
├─sdc6 vfat boot 3407-8380
├─sdc7 ext4 root a9e4b07c-6286-4de3-bdbb-0e4b43443c8e
├─sdc8 vfat 8182-2A66
├─sdc9 ext4 ce154315-d293-44c8-91fd-424d4a202117
├─sdc10 ext4 data 035d5340-ca37-463d-8fb4-1380656a4448
├─sdc11 vfat boot0 8578-7214
├─sdc12 ext4 root0 66419e10-6a30-426e-b20a-04635c97c7ec
└─sdc13 ext4 share 896f26ff-cf48-4220-b935-0b36d9b78662Szeretném visszakapni az SD kártyám
Köszönöm a segítséget! -
válasz rosejbli #31664 üzenetére
Bár a jelszó vége fura, jónak tűnik.
A netstat -l|grep 9091 parancs válasza ilyen?
tcp 0 0 0.0.0.0:9091 0.0.0.0:* LISTENMert akkor működik az. Pontosan mit írsz a böngészőbe, és ő mit válaszol rá?
-
-
Nerazim
őstag
Sziasztok!
Hamarosan megjön a pi zero -m. Előtte még nem nagyon volt ilyenem és a linux is ismeretlen még számomra. Tudnátok ehhez külföldről (ali, ebay, gearbest stb..) olyan micro usb-hub-lan adaptert amivel tutira működni fog. Olvasgattam az egyes termékek alatt a feedback-et, de elég megoszló van akinek működik van akinek nem az adott termék. Vagy ti hogy oldanátok meg, minél olcsóbban azt, hogy net legyen és billentyűzetet is tudjak rá dugni esetleg külső usb tárolót. Vagy ha van jobb ötleteket akkor szívesen veszem.Be my computer.. Baby I'm a user!!
-
powerray
tag
Sziasztok!
kbackup-t telepítettem, majd csinálni akartam egy backupot, erre lefagyott és újraindítást követően ez fogadott:
kernel panic not syncing vfs unable to mount root fs on unknown-block 179,7
Lehet ezzel valamit kezdeni?
Nagyon fontos lenne, köszönöm! -
őstag
válasz E.Kaufmann #31658 üzenetére
UPC Direct pl.
-
rosejbli
senior tag
Ezt:
"transmission-daemon.service - Transmission BitTorrent Daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/transmission-daemon.service; enabled; ven
Active: active (running) since Mon 2018-10-29 20:42:32 CET; 2 days ago
Main PID: 1047 (transmission-da)
Status: "Idle."
CGroup: /system.slice/transmission-daemon.service
└─1047 /usr/bin/transmission-daemon -f --log-errorokt 29 20:42:31 raspberrypi systemd[1]: Starting Transmission BitTorrent Daemon.
okt 29 20:42:32 raspberrypi systemd[1]: Started Transmission BitTorrent Daemon.
okt 29 20:42:33 raspberrypi transmission-daemon[1047]: [2018-10-29 20:42:33.164]
okt 29 20:42:33 raspberrypi transmission-daemon[1047]: [2018-10-29 20:42:33.165]
lines 1-12/12 (END)" -
nagyúr
válasz E.Kaufmann #31651 üzenetére
De minek? Tv nézéshez?
-
wassermann
Topikgazda
válasz E.Kaufmann #31654 üzenetére
Biztos él az oldal, mert vhol csak venni kell dekódoló-licenszet, ha szükséges.. (életemben kétszer vásároltam eddig, így nekem sincs több tapasztalatom vele: )
-
-
E.Kaufmann
veterán
válasz wassermann #31652 üzenetére
Amúgy él az oldal? Mert elég gyér.
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
E.Kaufmann
veterán
válasz wassermann #31652 üzenetére
Az van, virtuális, PayPal-lal viszont nem boldogultam 2 éve.
[ Szerkesztve ]
-
wassermann
Topikgazda
válasz E.Kaufmann #31651 üzenetére
Innen, de kell hozzá bankkártya: [link]
-
E.Kaufmann
veterán
Régi (1-es) RPi hez honnan a legolcsóbb hivatalosan MPEG2 gyorsítást aktiválni? A LibreELEC/Kodi tudni fogja használni?
[ Szerkesztve ]
-
bigrob
őstag
Sziasztok!
3D nyomtató Octoprint szerverver futtatásához szeretnék egy Raspberry Pi 3b+-t venni és szeretnék egy kamerát is rácsatlakoztatni, hogy tudjam ellenőrizni a gépezetet.
Ebben szeretném a segítségeteket kérni, mert nem találtam eddig sehol egy összehasonlító képsorozatot sem, hogy melyik kamera mit tudna. Illetve ti melyiket ajánlanátok? (ha nincs ezek közt bármire nyitott vagyok! )Olcsójános Pi Cam 1.3
Wide Angle Night Camera
Pi Cam 2.0 Standard vagy Noir?Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!
-
wassermann
Topikgazda
válasz envagyok #31646 üzenetére
Igen beszéltünk már róla: elónye, hogy nem foglal USB-portot és talán lesz ilyen ház is az RPi-hez, amibe plusz még ez is belefér. Hátránya a magas ára az USB-s DVB vevőkhöz képest és a valószínűleg keskeny sávszélesség (több csatorna ugyanarról a frekvenciáról valószínűleg egyszerre nem fog menni)
-
envagyok
veterán
Nem tudom volt-e már linkelve:
DVB-T tuner hat raspberry pi-re (ezen most meglepődtem)
[link] -
válasz rosejbli #31642 üzenetére
Biztosan ..0.2 a Pi címe? A 51413 portszám pedig úgy tűnik mintha a külvilággal (a többi torrentel akar ott kommunikálni, pontosabban a többi torrent azon az "ajtón" jön be. Ahhoz hogy a belső hálózaton elérd a WEB-es felületen nincs szükség a routeren portforward-ra. Ahogy Savageboy is írta, a WEB-es felület alapértelmezett portja 9091. Ezt átírtad a konfigban 51413-ra?
[ Szerkesztve ]
-
rosejbli
senior tag
-
-
rosejbli
senior tag
Úgy néz ki semmi nem akar elsőre menni, ahogyan kellene neki. Még szerencse, hogy itt tudtok segíteni.
Most cigam leírása szerint felraktam a transmissiont, elvileg mindent sikerült is megcsinálni, de valamiért nem tudok rácsatlakozni sehogyan sem.
UPC Connect boxom van azon beállítottam a port forwardingot is, de sehogyan sem akar menni. -
cinemazealot
addikt
válasz wassermann #31638 üzenetére
Világos, köszi!
-
wassermann
Topikgazda
válasz cinemazealot #31637 üzenetére
Az ellenállások használata javallott! Ezeket az elektronikában felhúzó (vagy kapcsolástól függően lehúzó) ellenállásoknak hívják. A feladata, hogy nem megnyomott gomb esetén stabil feszültségszintre húzva tartsa a bemenetet (ne legyen "lebegő" antenna állapotban (az alábbi kép nem RPi-hez készült, de a lényeg látszik rajta):
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
Hölgyek-Urak! Vannak ezek a "push/rotary encoder" nyomó/tekerő gombok, amiket lehet kapni magukban (mint a linken), de kaphatóak 10 kOhm-os ellenállásokkal megfűszerezve is. Mennyire van jelentősége ezeknek a 10k-s ellenállásoknak? Mi van, ha ezek nélkül kötöm be a kapcsolót a GPIO-ra?
Vagy bármilyen kapcsolóról/nyomógombról is van szó, érdemes őket így illeszteni és nem közvetlenül rákötni őket a GPIO-ra?
[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
-
Ilyet használt már valaki? Ha igen, hogyan látom az I2C eszközöket?
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
noorbertt
őstag
válasz stickermajom #31622 üzenetére
Al-za, ez volt a leggyorsabb megoldás
-
azbest
félisten
válasz mamusz11 #31624 üzenetére
Ha a pi user-t hozzáadod a debian-transmission csoporthoz, akkor lesz joga piszkálni a pi-nek is.
Persze csak akkor érdemes, ha transmission alól töröltél valamit, de valamiért ottragadt a fájlrendszerben.(#31625) cigam
a linux nagy varázsló. Valsz simán enged törölni használatban lévő fájlt és ami használja, az továbbra is eléri, míg be nem zárja. Nem blokkolja úgy, mint windows-on. Ez a törlés akkor hasznos például, ha transmission alól már törölte a torrentet, de utólag az adatfájlt is le akarja törölni, amire már nem hivatkozik a transmission így. Néha kell takarítani, akár áramszünet vagy bug miatt ottmaradt fájlokat.(#31627) mamusz11
a transmission-ben is van mód eltávolításra. Transmission-gui úgy is néz ki, mintha a helyi gépen futna, de csak távfelület. Előbb onnan érdemes kiszedni, hogy ne keresse többé, ne hiányolja a fájlokat.[ Szerkesztve ]
-
válasz mamusz11 #31624 üzenetére
Nem túl szép dolog kirántani alóla a fájlokat, hiszen a transmissionban attól még ott lesz a bejegyzés, csak egyből hibára fut. Ha nem kell az adott fájl/könyvtár, praktikusabb onnan törölni a fájlokat a bejegyzéssel együtt. Tisztább szárazabb érzés, nem beszélve arról, hogy ezek a fájlok meg vannak nyitva(ha éppen seedeled őket), és úgy persze hogy nem engedi törölni.
[ Szerkesztve ]
-
mamusz11
tag
Üdv
Milyen jogosultságokat kellene adnom a pi felhasználónak hogy a debiantransmission felhasználó alá tartózó torrent mappákon belül is tudja törölni másolni pc-n keresztül(pi felhasználóval lépek be pc-n keresztül)? Vagy csak akkor tudnám kezelni azokat a mappában lévő fájlokat ha a transmissionből kiszedem őket?
Learning never exhausts the mind!
-
válasz ajalberto #31620 üzenetére
Nem biztos hogy a nagyobb táp a megoldás. Hiába lesz nagyobb tápod a Pi-hez, az USB-n akkor sem fog tudni többet kiadni 1200mA-nál. Persze ez így sok ismeretlenes egyenlet, nem lehet tudni, hogy a a Pi tápja nem tud többet kiadni magából, vagy a USB.
Próbáld ki úgy, hogy sd kártyáról futtatod a rendszert, és a próba idejére lehúzod a pendrive-ot(azok is fogyasztanak vagy 100mA-t, ha nem többet), és csak a merevlemez legyen rádugva.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
mate1396
tag
Sziasztok!
A következőre kellene nekem egy Raspberry PI B2+.Szeretnék torrent szervert, webszervert, ftpt, plexet (szervert), esetleg valamiféle saját felhőt futtatni. Ezen kívül szakdolgozathoz kelleni fog egy kis kommunikáció is bluetooth wifi meg még nem tudom pontosan hogyan lesz.
Erre így alkalmas lenne? Illetve melyik OS javasolt linuxba azért van alap jártasságom.
És jól olvastam hogyha külső winyó lesz rajta akkor kellene neki külső táp (nem microUSB)?
Valamint a gigabites port tényleg csak 300 Mbit/s-et tud?[ Szerkesztve ]
-
válasz ajalberto #31617 üzenetére
erősebb tápot nem javasolt 3-as pi-hez használni
Ez így butaság. Semmi baja nem legy egy 3-5-10A-es tápegységtől. Ez csak azt jelenti hogy ennyi a max. amit ki tudnak magukból adni. Olyan mint az autók sebességmérője. Attól hogy az van ráírva 220, még simán tudsz menni 50-el, és autópályán sem kötelező gyorsabban menni a megengedettnél. De ha odalépsz neki képes rá. A tápegység is pont ilyen. Nem feltétlen annyit ad ki magából. Ha csak 100mA-re van szükség, akkor csak annyit, de ha szükséges akár több Ampert is.Simán elképzelhető, hogy a winyó fekteti meg, hiszen csak USB2-es (max 500mA)portokkal rendelkezik, még ha a Pi3-ban 1200mA-re van tuningolva. De! Ez nem portonként értendő, hanem összesen a 4USB portra(a szintén USB porton lógó hálózati chip is levesz belőle egy keveset). A pendrive-nak is van fogyasztása. Szóval igen, egy külső tápos USB HUB megoldhatja a problémád.
[ Szerkesztve ]
-
ajalberto
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Először is egy rövid scenario: RPi 3 B gyári rpi2 táppal, usb boot engedélyezve, így egy kingston 32gb USB 3.0 pendriveról fut rajta libreelec 8.90.006 verziószámmal, plusz egy saját ventilátoros hűtés, ami ez alapján a link alapján készült: [link].
A jelenség(és ezzel együtt a probléma) rádugtam egy USB3-as WD Elements 1 TB HDD-t, erre válaszul az openelec kiírta hogy a kingston pendrive-on lévő partíció leválasztva, de a passport továbbra se elérhető rajta.
Tudomásom szerint a 3-as pi-nek a tápegysége azonos a 2-es pi tápjával. Illetve annál erősebb tápot nem javasolt 3-as pi-hez használni. Mert a jelenség alapján amit produkált a libreelec, olyan, mintha a két USB-s eszközt nem tudná kiszolgálni a táp, ezért ledobja.
Használjak esetleg egy aktív usb hub-ot az usb-s hdd meghajtásához?
-
-
azbest
félisten
válasz kovbandi82 #31613 üzenetére
valsz jó a user, ha ő akarja írni
sambánál gondolom biztonság, esetleg sebesség is jobb lehet, ha modernebbet is támogat, nem muszáj az 1.0-ánál maradni. Meg kell nézni milyen van a másik oldalon. Úgy tűnik smb2 -őt tud, a 2.1-eshez 4-es samba szerver kéne. [link], [link]
Nekem úgy tűnt, hogy így feljön, nem gond, hogy a nas esetleg később ébred.
-
válasz azbest #31607 üzenetére
Sikerült felcsatolni vele, annyi, hogy a végére oda kellett írni, hogy:
,vers=1.0 0 0
Enélkül mountkor az alábbi hibát dobta:mount error(22): Invalid argument
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)A kernel logban ezt írta:
Oct 26 17:29:47 RaspberryPi_nagyszoba kernel: [206517.436026] No dialect specified on mount. Default has changed to a more secure dialect, SMB2.1 or later (e.g. SMB3), from CIFS (SMB1). To use the less secure SMB1 dialect to access old servers which do not support SMB3 (or SMB2.1) specify vers=1.0 on mount.
Oct 26 17:29:47 RaspberryPi_nagyszoba kernel: [206517.440859] CIFS VFS: cifs_mount failed w/return code = -22A samba "szerver" egy BananaPI M1 LEDE 17.0.4-el, ott lesz a gond tuti, majd kiderítem mi.
Bár nem tudom lenne-e előnye a 2.1-esSMB-nek.
Akkor most ha így csatolok fel minden meghajtót, akkor ha bootkor nem csatolja fel a megosztást, akkor próbálkozni fog később is?
Még egy dolog:
uid=pi,gid=pi
Így jó? A pi users nevében csatolom fel.
[ Szerkesztve ]
-
Nerazim
őstag
válasz doberman #31609 üzenetére
Azt hiszem venni fogok még egy pár zero-t Ez is eléggé tetszik amit linkeltél. Nekem most elsősorban okos otthon kiszolgálásához kell a kis zero, ezzel akarok most foglalatoskodni és ehhez fog kellene gondolom vmi usb-lan átalakító és vmi otg is kelleni fog. Vagy ha van jó minőségű wifi stick amit támogat akkor nem lennék helyhez kötve és átrakhatnám máshova. Ezekre tudnál megbízató, bevált linkeket mutatni?
Be my computer.. Baby I'm a user!!
-
E.Kaufmann
veterán
Megint egy tuningos kérdés, olvastam, hogy a gpu core frekit nem érdemes piszkálni, mert gond lehet az SD kártyával. Viszont külön érdemes csak a következőket húzni: h264_freq,isp_freq,v3d_freq? A core-t meg alapon hagynám.
-
doberman
senior tag
-
zenwalk
senior tag
Sziasztok
OSMC-t futtatok az RPI-n, torrentre, fájlmegosztásra és médialejátszásra használom.Nagyon meg vagyok vele elégedve, viszont a 4k lejátszás hiányzik. Nem szivesen cserélném le egy amlogic alapú gépre, egy kicsit tartok tőle, hogy nem fog minden otthoni szerver funkció rendben működni. Van valami megoldás RPI alatt 4k-ra?Esetleg orange pi?
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz kovbandi82 #31605 üzenetére
paramétereket persze értelemeszerűen a te igényeidhez kell igazítani
útvonalak nason és helyben
cifs: a protokol, talán lehetne smb is, lehet jobb is lenne, de nálam ezzel elvileg nincs baj a saját nasomon
_netdev: elvileg ettől vár a hálózatra
systemd.automount: értelemszerűen automatikus mount, amikor valami használni akarja, előtte lehet nem csatolja fel.
uid és gid use a helyi felhasználó és csoport, mivel nekem ez tvheadend-hez volt, így a hts felhasználóé nálam, amit a tvheadend csinál.
credentials: külön fájlban a belépési adatok a nas-hoz
iocharset: uft8, hogy ékezetek jók legyenek a nason
sec: a nasom a régebbi verziót ismeri a loginból, lehet más nasok is ntlm és nem a ntlmssp vagy más.[ Szerkesztve ]
-
Nerazim
őstag
Sziasztok!
A napokban rendeltem egy Pi Zero-t még nem egészen vagyok benne biztos, hogy mire is fogom használni ,de az biztos h net kelleni fog. Milyen megoldások jöhetnek szóba? Külföldi rendelés érdekelne elsősorban. low budget[ Szerkesztve ]
Be my computer.. Baby I'm a user!!
-
-
azbest
félisten
válasz kovbandi82 #31594 üzenetére
Anno mikor a system.d miatt nem várt hálózatra, kicsit utánanéztem a samba csatolás mágiának. A raspi-config hálóra várás ajánlott, az már legalább a pi kapcsolatára vár. A tvheadend dvr sambát így vettem fel, régen volt, elvileg most is jó
//192.168.0.200/azbest/pidvr /media/pidvr cifs _netdev,x-systemd.automount,uid=hts,gid=hts,credentials=/home/pi/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm 0 0
[ Szerkesztve ]
-
sztanozs
veterán
válasz E.Kaufmann #31599 üzenetére
Az első Pi-n az SMS (vagy SMC vagy SMSC, mindegy is, az USB vezérlő) chipre kell a legnagyobb hűtés (vagy hardveresen módosítani kell a lapot). Tervezési hiba miatt nem a lieáris táp IC, hanem az SMC chip alakítja át a feszültséget a legtöbb első generációs lapon: [link]
[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
E.Kaufmann
veterán
Nem fogdostam az IC-ket, maga a doboz melegszik fel.
Class4-es Kingstone, azt olvastam, de lehet rosszul, hogy az első A/B változatoknál hót mindegy hogy Class4 vagy jobb, ez még a normál méretű SD kártyát fogadná, de gyári átalakítós microSD változatot kapott.
Most első gyors tesztekre a CPU 1000-en 6-os túlfesszel nem indul (egy régebben másnak működő OC konfigot próbáltam), 900CPU/450mem 4/2 OV-vel elindul és pingelhető a rendszer, majd este látom, filmezés közben hogy fog muzsikálni. Core és GPU értékeket nem bántottam.Körbefúrtam a málna logót a fekete dobozán
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TP-Link WR1043ND router
- Gitáros topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- ZIDOO médialejátszók
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Kihátrál az x86S architektúra mögül az Intel
- Óra topik
- További aktív témák...
- GAMER PC : i5-7400 / 16GB / GTX1050Ti / 120GB / 1000GB
- GAMER PC : i5-12400F / 64GB / RTX3070 / 2000GB
- 2. Komplett PC budget áron, netezni, letölteni, filmre
- Félkonfig: ASUS ROG STRIX Z590-F GAMING WIFI, i9 10850K, Kingston HyperX Predator 32GB
- AMD FX8120, ASUS M5A78L-M/USB3, 16 GB RAM, GT710 konfiguráció
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest