Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Házimozi belépő szinten
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen monitort vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ZIDOO médialejátszók
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
moleculez
veterán
Ha a rpi-t HTPC-kent kívánom használni, akkor ha jól tudom a Raspbiant kell telepíteni. Arra van torrent kliens, avagy hozzácsapok egy billt, egeret (meg persze külső HDD-t) és megy "egymagában" TV-re kötve? Vagy csak laptop/PC hálózati meghajtóként megy a dolog?
Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
-
nagyúr
válasz ludarazs #33688 üzenetére
DLNA esetén ajánlom az alkönyvtár alkönyvtárának az alkönyvtárát, mint megoldást, minden könyvtárban több tucat üres mappával, semmitmondó nevekkel. Így elég kicsi lesz rá az esély, hogy a gyerek véletlenül megtalálja pont azt a mappát amiben a természetfilmek vannak.
-
-
AXisBOLD
addikt
válasz wassermann #33689 üzenetére
thx
még mindig úgy fest, hogy leginkább Raspbian lesz
Aurea mediocritas
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz AXisBOLD #33687 üzenetére
Mindig el kell telnie egy kis időnek, amig az új hardverhez optimalizálják a szoftvert. Nincs ez másként a Pi4-essel sem.
Egy dolog viszont biztos: mivel a legújabb Raspbian Buster is kihasználja már a hardveres gyorsítást, nincs feltétlenül szükség Kodira. Nézzétek csak meg, a legfrissebb image-be beköltözött a VLC!
[ Szerkesztve ]
-
ludarazs
csendes tag
Sziasztok !
Mit tudnátok ajánlani arra a problémámra, hogy az otthoni hálózaton az összes tv látja a Pi-n levő filmeket, ami a kiskorú gyerkőc miatt nem optimális. Vannak nem neki való tartalmak is :-))
Szeretném az ő tv-jén szűrni a filmeket. Valahogy.Köszi
ludarazs
-
AXisBOLD
addikt
válasz dugesz77 #33685 üzenetére
a szoftver vagy a gyenge hardver - 2GB ram - miatt akad a 4K?
(#33686) jerry311: igen többek között az időtállóság végett venném a 4GB-osat. Árban meg nincs nagy különbség. Nincs kőbe vésve, hogy Raspbia lesz, lehet Kodi is. Őszintén még nem néztem utána alaposabban, hogy nekem mi lenne a legcélszerűbb. De jó lenne, ha médialejátszáson kívül a PC-t is helyettesítené valamennyire.
[ Szerkesztve ]
Aurea mediocritas
-
dugesz77
őstag
válasz AXisBOLD #33684 üzenetére
Nálam jelenleg a belakott LibreELEC filmlejátszás közben 196MB-t foglal el a teljes 2GB-ból tehát ha média lejátszónak szánod az 1 GB-s is elég. A 4GB-s akkor érdemes venni ha asztali gépnek is szeretnéd használni ott a sok nyitott ablak+alkalmazás meghálálja.
Hétvégén tesztelgttem kicsit az LE-t eddig nagyobb gondok csak 4k alatt vannak,gondolom majd fejlesztenek még rajta viszont HBO GO addon nagyon jól működik eggyik tv boxomon sem hasít így.[ Szerkesztve ]
-
válasz AXisBOLD #33682 üzenetére
Bármelyik jó 2-3 bolt van csak, és bármelyikben megveheted, ha éppen van rakráton, mert hogy a 4GB-os hiánycikk.
A telefon "gyors"töltő ellen javallt, mert az a feszültség emelésével éri el a nagyobb töltőkapacitást, ami a Pi gyors elhalásához vezet.
Biztos találni olyan egzotikus formátumot amit nem ismer, de az elterjedtebb formátumokkal megbirkózik. Egy konkrét formátumra rákérdezni jobb lett volna.
Egy médialejátszónak minek 4GB RAM?! Bőven elpöfög az 1 vagy 2GB-al is.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
AXisBOLD
addikt
Sziasztok,
4GB-os Pi 4-et + házat szeretnék venni.
Melyik Mo.-i forrás megbízható?Illetve 2 kérdés:
- Huawei supercharge töltő jó lehet hozzá?
- TV mellé lesz, ha felteszem rá a Raspbian-t a médialejátszó kezeli az összes hangformátumot vagy van amit nem szeret?köszi
Aurea mediocritas
-
PunkZoli
aktív tag
srácok, pi4 nél még mindig kell a max feszkóját engedélyezni az usbnek, hogy ha külső vinyót teszel rá, aminek nincs tápja külön?
max_usb_current=1 -
veterán
válasz wassermann #33677 üzenetére
Pontosan, ezért kapcsoltam le mindkettőt, nincs rájuk szükségem. Kábelesen használom
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/tuya_wifi_okoseszkozok_homerseklet_szenzorok_1ch_e/hsz_1-50.html
-
nagyúr
válasz wassermann #33677 üzenetére
-
nagyúr
válasz cinemazealot #33675 üzenetére
Erre mondjuk nem gondoltam, de ha nem kapcsolódsz velük sehova, az energiagazdálkodás úgyis lekapcsolja ezeket.
Fogyasztáscsökkentésre se hiszem, hogy megoldás lenne, mert fizikailag ugyanúgy kapnak áramot, csak a drivert nem tölti be hozzájuk. Vagy tévedek? Egyedül talán biztonsági szempontból lehet érdekes a dolog. -
cinemazealot
addikt
Egy ideje nem volt szükségem új Pi-re, de amikor megjelent a Pi3, engem kifejezetten zavart, hogy a rádiók állandóan ott vannak és szívják a naftát, erőforrásokat stb. anélkül, hogy nekem szükségem volna rájuk. Ha "rádiócsendet" szeretnék a Pi-n, akkor az ne akarjon csak azért is állandóan hallgatózni/kiabálni. Hülyeség vagy sem, nekem valamiért még mindig a Pi2 az etalon.
-
veterán
Bár RPi3-ra vonatkozik a leírás, de RPi4-el is működik (most teszteltem).
Disable WiFi and Bluetooth on RPi3
Röviden:
/boot/config.txt fájlhoz hozzá kell adni az alábbi sorokat:
dtoverlay=pi3-disable-wifi
dtoverlay=pi3-disable-btMajd újraindítani a Raspberry-t.
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/tuya_wifi_okoseszkozok_homerseklet_szenzorok_1ch_e/hsz_1-50.html
-
őstag
válasz cinemazealot #33665 üzenetére
Nevetni fogsz, de a WS2811 ledsoromhoz tényleg kellett egy darab vastag kábel, hogy jó legyen a Hyperion Pi-ről vezélerve.
-
jerry311
nagyúr
válasz SwissAirplan #33670 üzenetére
Melyik Pi és milyen HDD?
De kb. mindegy is, inkább valami olyat köss rá, ami külső tápos, nem a Pi-tól szívja az áramot. -
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok!
Teljesen új vagyok RPi témában, ezért kérdeznék.
Ősöknekcraknél össze otthonra egy domoticz szervert és arra gondoltam hogy mehetne akár Pi-n is... hogy tuok hozzá sima SATA-s hdd-t csatlakoztatni? Vannak ezek a 2 usb-s csatis hdd csatolók... az allkalmas erre? -
nagyúr
válasz pube111 #33668 üzenetére
Csak azért is igazad van?
A 3V3 jelszint nem fog gondot okozni, mert 3V fölött már magasnak értelmezi a ledszalag. Abban az esetben, ha hosszú a vezetékezés, és akkora rajta a feszültségesés, hogy bizonytalanná válik a ledsor működése, van egy trükk: egy darab ledet le kell vágni a sor elejéről, és a pi közvetlen közelébe kötni, majd arra kötni a hosszú adatvezetéket, ugyanis minden led belső elektronikája újraformázza a jelalakot a kimenetre (így nem torzul a vezérlő jel amíg egy akár nagyon hosszú ledsor végére ér), tehát az első led DO és CO kimenetén már 5V jelszinten jönnek ki az adatok. Ezt a ledet természetesen lehet használni rendeltetésszerűen, visszajelző lednek vagy bárminek.cinemazealot: örülök, hogy segítettem!
-
válasz pube111 #33666 üzenetére
Milyen modul? Az maga a szalag. A Pi és a szalag között pedig nincs se Fet, se opto, se relé, se semmilyen modul.
Pl. itt is közvetlenül a GPIO 18-as lába van összekötve a LED szalag adatvonalával.
[ Szerkesztve ]
-
-
pube111
senior tag
válasz golya87 #33661 üzenetére
Arról volt szó, hogy valami modul mindenképpen kell a ledszalag és a pi közé. Erre írta tisztelt valaki, hogy ez a szalag közvetlenül a gpio ról vezérelhető. Erre én, hogy szerintem nem, mert valami mindenképp kell a szalag elé. Tehát nem közvezlenül a gpio vezérli.
De lényegtelen a téma.[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz pube111 #33660 üzenetére
A tápot külön kapja (ha a Pi-n keresztül kapná, a Pi elfüstölne), de a vezérlés közvetlenül a GPIO pinekről megy.
Egyébként ezt most látom először és nagyon tetszik. aryes, köszi a LED-szalag típusára való rávezetést. Fel is tettem eBay-en watchlist-re.
[ Szerkesztve ]
-
-
őstag
válasz wassermann #33653 üzenetére
Ezt sebességre (is) érted?
-
wassermann
Topikgazda
Tegnap szereztem egy másik sd-kártyát és a Pi3-momon kipróbáltam a Raspbian Buster-t. Mindenféle hardver overclock és szoftver buhera nélkül is elég jó benyomást tett a korábbiakhoz képest!
-
pube111
senior tag
Az rgb szalag általában 12v. A gpio out 3,3v. Tehát csak valami relé modulon keresztül tudod vezérelni. Nem tudod szabályozni az alapszínek értékeit, tehát a 3 alapszíned lesz, és azoknak a keveréke, összesen 6 szín.
Szerintem bash scripteket kell írni a gpio kezelésére, és azokat indítani a kodiban létrehozott menü gombbal, és almenüiből.[ Szerkesztve ]
-
koko888
újonc
Sziasztok!
64 Gb-os class 10es sd kártyával tudom használni majd a raspberry 4-esemet?
Üdv
koko -
azbest
félisten
válasz tatu611088 #33648 üzenetére
pontosabban még nem működik a beépített támogatás. Helyette, az általános megoldás megy jelenleg, ami kezdettől fogva az összes pi-vel megoldható.
Régi pin én annó úgy csináltam, hogy sd kártyára rakott rendszert alapszinten belőttem, aztán leklónoztam a munka particiót az usb eszközre a pécémen és átírtam a cmdline.txt -ben az útvonalat.
-
tatu611088
tag
Ahogy nézem, az RPI4-re már nem működik ugyanaz a módszer mint a PI 3-ra SSD-ről való bootoláshoz. Itt van elvileg egy leírás, hogy lehet megoldani link. Valaki már megcsinálta az USB bootot a PI4-én?
-
Bakus
tag
Sziasztok, segítséget kérnék abban a dologban, hogy van 1 Raspberry Pi 3+-om amin OSMC fut Kodival most erre szeretnék rákötni egy RGB led szalagot de nem Ambilight stílusban, csak simán világítson a szalag a beállított szín alapján és ha lehetséges Kodiból lehessen ki-be kapcsolni és a színeit változtatni.
[ Szerkesztve ]
"A víz örök, de a gép változik"
-
azbest
félisten
egyébként emlékeztek még a raspberry pi 40 pines változatokhoz készült gert-vga-666 boardra?
Elvileg működik a pi4b -vel is és ma már kínából kapni 6 dolcsi körül is. Igaz, egy hdmi-vga adaptert is kapni akár olcsóbban is, de poén
Pár infó, ha valaki nosztalgiázni akar [link], [link], egy frissebb spanyol videó a piros kínai boarddal [link]
Ha esetleg a két hdmi nem lenne elegendő
-
-
-
nagyúr
válasz tatu611088 #33640 üzenetére
A gpio tűkre adott magasabb feszültség vagy zárlat tudtommal csak az adott gpio-t teszi tönkre, nem az egész lapot. Ki kellene mérni, műszerrel, szerintem csak kiment valamelyik konverter az alaplapon.
-
nagyúr
válasz tatu611088 #33637 üzenetére
Némi aranyat talán ki lehet nyerni belőle...
A kábel alatt azt érted, hogy vmi rá volt dugva hosszasan, vagy véletlenül hozzáértél valamivel a pin-ekhez? Az 5V táp tűje össze lett zárva a gpio-kkal? Melegszik valamelyik chip nagyon? Lehet, hogy csak valamelyik táp konverter ic-t kell cserélni a lapon, nemrég írt valaki hasonló javításról itt a topikban.
Egy másik sd kártyát próbálj bele tenni, illetve ellenőrizd pc-n, hogy ami benne van, működik-e. -
tatu611088
tag
Sziasztok, lehet legyilkoltam a PI-met, egy kábellel valószínüleg rövidre zártam pár GPIO-t, azóta a power led világít, és se kép se hang. Fakereszt, vagy ezzel még lehet valamit kezdeni?
-
-
nagyúr
válasz pchris #33631 üzenetére
De elvileg az usb kimenet felől is meg lehet táplálni a pi-t, nem? A régieket legalábbis lehetett, pl külső tápos usb hub-ot beledugva a pi zero megkapta róla a tápot (most is úgy használom, bár tudom, hogy a zérón nincs hub, mint a többin), és úgy emlékszem a Pi2 lapomat is használtam fordított táppal, de ez utóbbiban nem vagyok biztos.
-
Archttila
veterán
Inkabb linkelem a PiDrive kabelet:
Akkor a jobb felso resz az ok, ez megy a meghajtoba, a normal kek csati a Pi-be. Az also mico usb-n meg kapja az adapter felol a tapot... Tenyleg nem vagom, hova kell az atalakito
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Kicsirics77
veterán
válasz Archttila #33627 üzenetére
a táp csatlakozó már nem micro usb a pi4-en hanem usb type-c
erre próbáltak rávezetni ha van micro usb--usb type-c átalakítód a táphoz akkor nem kell másik táp.
micro usb to type-c átalakító.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
Archttila
veterán
válasz stopperos #33623 üzenetére
Koszi sracok, bar ezt az atalakitos dolgot nem vagom. A pidrive-okba micro USB megy, ezeknek a vege egy normal USB. Ezt elvileg be tudom dugni a Pi-be, (hasonloan ahogy most hasznalom) vagy valamit felreertek es az uj modellnel mashogyan mukodik?
Egyebkent allitolag indulasnal picit megno az aramfelvetel, ezert is ajanlott a nagyobb/minosegibb tap.A cel egy sima natur egyszeru fajlkiszolgalo lenne, GUI nelkul. (samba, dlna, ftp es hasonloak)
Ez most a B+ modellen remekul modik, sot jelenleg RAID1-be fut a 2x1tb-s drive es nincsen gond, viszont a gigabites Digit nagyon de nagyon nem hasznalom ki, pedig a Remux anyagok letoltesehez kellene a savszel...
Akkor azt mondjatok ne aggodjak, nem kell majd tapokat cserelenem?[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Janix12
aktív tag
-
Ezekiell
veterán
-
-
Archttila
veterán
Sziasztok!
Szerintetek az RPI4-hez jó a sima official Pi3 B+ tápegység?
Ez lenne a felallas:-RPI4
-2x 1TB PiDrive
-2db eredeti tapegyseg (2.5A)Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Ezekiell
veterán
válasz PunkZoli #33617 üzenetére
Ext4-el próbáld mindenképpen, NTFS nagyon megeszi a CPU-t (nyomj egy top-ot a másolás közben). Nekem a samba nagyon lassú volt Pi4-en, én NFS-el mountoltam fel a share-t, úgy hoz egy 70-80 MB/secet.
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
-
zsolt_64
senior tag
válasz PunkZoli #33617 üzenetére
10 megánál mindenképpen többet kellene, ennél többet az rtn18 router is tud (kb18) , pedig az egymagos kis szerencsétlenke, ez eléggé elkeserítő , esetleg valaki más megmérné hogy nála mennyi ?
Ha van rá lehetőséged próbáld meg ext4-en, esetleg úgy hogy windows alatt partition managerrel lecsíppantasz egy kis helyet és arra felteszel ext4 partíciót. Egy próbát megér. Az eredmények nagyon érdekelnek...UI ezt találtam raspberry fórumon
Using the RPi as a NAS works best with a USB attached hard drive formatted as EXT4.[ Szerkesztve ]
-
válasz Janix12 #33616 üzenetére
Attól még lehet egy loopback interface-ed. A kamera interface-t engedélyezted a raspi-cong-ban? A VLC-ben nem jelenik meg a kamera mint videoeszköz?
Nincs kamerám nem tudom kipróbálni
+ Itt van egy részletes leírás, hogy egy pár soros python kóddal hogyan tudod a képét átküldeni a képernyőre.
[ Szerkesztve ]
-
PunkZoli
aktív tag
válasz zsolt_64 #33608 üzenetére
szerintem az volt a gond, hogy lecsatolt a meghajtó és elkezdte az sd kártyára létrehozni a tempet valamiért.
Így az ott levő szabad pár giga kevés volt neki.Másik gondom, hogy bár usb3-as, meg gigás az rpi4, de a samba 10mega/seccel másol a wines gépemre.
Ez miért lehet? Többel kéne. -
Janix12
aktív tag
Sziasztok!
Ebben tud valaki esetleg segíteni?
-
Ezekiell
veterán
Én pont ezért vettem a 4 gigásat magamnak, de ha céleszköz kell, és számít a pénz, akkor nem kell a legnagyobbat venni.
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
zsolt_64
senior tag
válasz PunkZoli #33599 üzenetére
ntfs az lehet gond nem tudod megróbálni pl. ext4-re formázott partícióval ?
Nem egészen ugyanaz a környezet , de nekem voltak gondjaim az rtn18u router + trasmission -al ha ntfs partícióra próbáltam torrentezni.
A vége az lett hogy stabilan egy ext4 partíció van torrent célokra,amit le sem csatlakoztatok, és így atomstabil.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Ezekiell #33606 üzenetére
Miután az utólagos bővíthetőség némi nehézségbe ütközik, én rászánnám azt a pénzt, és a 4G-t venném, több okból. Egyrészt ki tudja mit hoz a jövő, elég erős a hardver ahhoz, hogy kijöjjön vmi olyan új felhasználási lehetőség, ami ma még nem létezik, és kelleni fog a sok ram (pl hivatalos Windows, vagy Android támogatás vagy mittudomén), de ha ez nem is szempont, akkor is ott a lehetőség a maradék ramból virtuális meghajtót csinálni, ezzel tehermentesíteni az SD kártyát.
[ Szerkesztve ]
-
Ezekiell
veterán
válasz lkristóf #33603 üzenetére
Nálam Pi4-en perpill fut pihole, qbittorent, samba, nfs, vnc (+ full desktop) és így 450 MB ram a foglalt.
Ha a későbbiekben akarsz Kodit/Plex-et mondjuk, akkor én 2 gigásat vennék a helyedben. A felára alacsony, de legalább bőven lesz buffered.
-
veterán
válasz lkristóf #33603 üzenetére
A mostani RPi3-asom 1GB RAM-al vígan elboldogul erősebb terhelés mellett is. Nem memóriahiány miatt vannak korlátai Raspbain használata mellett.
[ Szerkesztve ]
-
lkristóf
senior tag
Heló, ha vennék egy pi4-et nas-nak, akkor hány giga memóriával érdemes venni? Menne róla egy kis torrent, meg samba fájlmegosztás.
-
files32
tag
válasz wassermann #33568 üzenetére
Xbian?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Farming Simulator 25
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- EAFC 25
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Politika
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest