-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsip
addikt
válasz
kovbandi82 #48062 üzenetére
Az ssd-ben nincs forgó-mozgó alkatrész, aminek nagyon ártana a non-stop bekapcsolt állapot.
Megjegyzem egy hdd is inkább azt szereti, ha folyamatosan forog az üzemi fordulatszámán. A gyakori kikapcs-bekapcs, felpörgés-leállás ciklusok nyirják ki azokat is inkább, nem pedig az évekig 0-24ben működés. Kivéve a nagyon ócska alja kategóriás hdd-ket, amik kifejezetten nem szeretik a folyamatos üzemet.
-
noorbertt
őstag
válasz
kovbandi82 #48062 üzenetére
SSD-nek semmi baja nem lesz attól h van benne power, sőt én torrentre is használom(tam) az 1tb SSD-t is.
Megkell nézni mennyi a lifetartama és addig bőszen használni, azért vannak -
válasz
kovbandi82 #47714 üzenetére
A(z ftp szerver) naplókat nézted?
Ott nem panaszkodik valamire?
Az
#xferlog_file=/var/log/vsftpd.log
#xferlog_std_format=YES
sorok elöl vedd ki a pipát. -
sztanozs
veterán
válasz
kovbandi82 #47706 üzenetére
mivel az ftpmnt user/group-nak van ra jog, igy egyertelmu, hogy mas nem tud hozzaferni. Rakd bele az ftp es pi usereket az ftpmnt csoportba
-
válasz
Az FTP mappába felcsatolt fájlrendszernek milyenek a jogosultságai?
Ha a local_root=/home/$USER, akkor működik az írás? -
sonar
addikt
válasz
Elsőre nem látom a hibát.
Próbáltad, hogy nem felcsatolt mappát használsz? -
sonar
addikt
válasz
kovbandi82 #47704 üzenetére
Futtasd le kérlek az alábbi parancsot
ls -all /home/ftpuser
illetve jó volna tudni, hogy mi alapján telepítettél.
Valamint hasznos belolvasni a /var/log mappában található logokba, gyakran közelebb visz a megoldáshoz. -
0519
senior tag
válasz
kovbandi82 #47653 üzenetére
Ez esetben ne léptesd be user-t a pin.
-
0519
senior tag
válasz
kovbandi82 #47651 üzenetére
Hogyan használod a pi-t?
Közvetlenül a pi-n dolgozol vagy távolról éred el, pl ssh-n?
Más is hozzáfér a géphez? Zavar ha más is hozzáfér a géphez jelszó nélkül? -
cog777
senior tag
válasz
kovbandi82 #47649 üzenetére
Az elso nem inditja el a grafikus feluletet es nem lep be automatikusan valamilyen juzerrel.
-
ITrex
tag
válasz
kovbandi82 #47641 üzenetére
Sziasztok!
Melóban adott egy 3x5m-es led dupla kijelző. A "PC" mögötte egy raspberry pi 3-as. Ezen egy általam írt html oldal van megjelenítve, ami a termelési adatokat jeleníti meg db-ből táblázatként. A dupla kijelzőnek és a Pi-nek külön betápja van. Bizonyos napokon nincs termelés az üzemben, ekkor a kijelzőt lekapcsolják, áramtalanítják. Mikor a termelés elindul, visszanyomják a kijelzőt, de ugye a Pi nem ad képet, mert nem úgy indult el eleve, hogy a kijelző be van kapcsolva. Tehát manuálisan ilyenkor meg kell kérnem mindig valakit, hogy indítsa újra a Pi-t és utána ad képet. Mi lenne erre szerintetek megoldás azon kívül, hogy egy betápon legyen a kijelző és a Pi?
-
sonar
addikt
válasz
kovbandi82 #47638 üzenetére
Mivel csak tippelni tudok, hogy mit csináltál ezért elképzelhető, hogy nem escapelted a per jeleket az elérési útban
"watch-dir": "\/opt\/var\/transmission\/torrentwatch\/",
"watch-dir-enabled": true
Ha nem lesz jó akkor kicsit több infó kellene, hogy segíteni tudjon bárki is. -
Vasti74
senior tag
válasz
kovbandi82 #47620 üzenetére
Azt, hogy a rájuk osztott feladatok ellátása mekkora terhelést jelent a mostani hardvereknek (CPU és memória használat, stb.) , azt te látod ;-) Mert lehet, hogy ezek mind kb. 0%-ot csinálnak, és az is lehet, hogy csak az Apache igényelne valami sokkal izmosabbat, mert olyan valami fut rajta.
A HDD eldobálás azt jelenti, hogy szoftveres raid-ed van, és abból esik ki lemez, vagy egy felcsatolt lemez eltűnik? Ja, kb. mindegy, mert bizonytalan adatátvitel - gyenge tápellátás okozhatja ezeket. Sajnos ilyen ez a mindent mindenhonnan mindenfélével megtápláló és USB kábelekkel összekötő játék :-(
Szóval nem tudom pontosan, hogy mi a cél, mik az elvárások a vassal kapcsolatban, de én tuti keresnék vagy valami mini PC-t (pl. a jobb HP gépekbe fér 2-3 M.2 és egy SATA meghajtó, annyi talán elég ;-) akár régebbi, 4.-6. generációs Intel procival, vagy egy NAS-t, ami megfelel neked (hardverben és szoftverben, pl. a telepíthető alkalmazások között ott van minden, ami neked kell)
Egyik sem passzív, az igaz...
Régebben én is szórakoztam minden célra Rasberry-vel, de aztán rájöttem, hogy ami mindenre jó, az semmire sem. Mostanra egy RPI3 maradt kijelzőbe építve, külső DAC-al zenelejátszónak.
-
válasz
kovbandi82 #42801 üzenetére
rTorrent + ruTorrent RSS managere nem kezeli? Az nálam eddig mindent megevett.
-
válasz
kovbandi82 #42798 üzenetére
Mire használod a flexget-et?
-
válasz
kovbandi82 #42798 üzenetére
A 4-es Raspberry bőven elbírja. 4 vagy 8GB-os verziót vennék.
-
Uncool Ben
tag
válasz
kovbandi82 #29182 üzenetére
Megoldottad azóta?
-
sityak
tag
válasz
kovbandi82 #29182 üzenetére
vedd fel kivételnek
-
válasz
kovbandi82 #37311 üzenetére
Valszeg kevesebb gondod lenne a jogosultságokkal
szerk.: a leírás külön pontként is említi a júzer váltást (nem opcióként)
-
válasz
kovbandi82 #37308 üzenetére
Csak kérdezem, miért van ennyi felhasználó a rendszeren?
-
válasz
kovbandi82 #37306 üzenetére
Az fura. Csak hogy tisztázzuk, hova sshzol? A samba szerverre vagy a torrent futtató gépre?
-
válasz
kovbandi82 #37304 üzenetére
De a kézi átnevezés megy?
-
válasz
kovbandi82 #37302 üzenetére
A watch_dir funkció nem megy....
Ennek samba engedély szaga van. Próbálj meg kézzel átnevezni egy fájlt, megy?
-
válasz
kovbandi82 #37294 üzenetére
Ja, semmi, látom fstabból mountolsz. Próbáld meg hozzáadni a noperm és guest opciókat. [link]
-
válasz
kovbandi82 #37289 üzenetére
Syslog, transmission log mit ír? Samba share-en van transmission user?
-
pungora96
tag
válasz
kovbandi82 #37288 üzenetére
Nekem is ilyen problémám volt csak dockerrel. Egy torrent kliens sem működött. Ez azért volt mert a példa parancsban a konténer 1000-es userid-vel van. Az oldotta meg, hogy 0-ra állítottam az userid-t ami ugye a root és akkor már jó lett.
docker create --name=qbittorrent -e PUID=1000...
[link]Az amit korábban küldtem az szebb megoldás lett volna, ha működne neked.
Első körben megpróbálnám a chown-t a 0 userid-re. Ha az se jó, akkor megpróbálhatod dockerrel, abban még segíteni is tudok. A dockerben az a jó, hogy az imagek folyamatosan frissülnek. Ha rákeresel arra hogy docker hub, ott meglátod mennyi minden van. Különösen jó a linuxserver repo, a qbittorent amivel a példát hoztam az is onnan van.
-
0519
senior tag
válasz
kovbandi82 #37289 üzenetére
tipp: a debian-transmission usernek nincs joga a transmission saját mappájához, beleértve a konfig mappát.
-
Keem1
veterán
válasz
kovbandi82 #37284 üzenetére
Igen, próbaképpen. Anélkül hogy szétqrnád a jelenlegi megosztást, csinálj külön egyet. Ha működik, akár maradhat is.
-
Keem1
veterán
válasz
kovbandi82 #37282 üzenetére
Jah, várj, akkor egy körrel lemaradtam. Tehát megy a Samba read/write, csak a Transmission nem képes mount pointra tölteni?
A pi-n felcsatoltad a shared foldert?Szerintem próbáld meg umountolni, csinálj egy új mappát erre a célra:
sudo mkdir -p /mnt/nas/
sudo chmod 0777 /mnt/nas/
sudo mount.cifs //192.168.0.xxx /mnt/nas -o username=pi,password=raspberry
Értelemszerűen itt az IP-t meg a usr/pwd párost a megfelelőre kell cserélni. Remélem, a commandokban semmit nem írtam el, fejből, elérhető linuxos gép hiányában gépeltem be.Aztán próbáld meg a Transmissionnek megadni a /mnt/nas célútvonalat.
-
Keem1
veterán
válasz
kovbandi82 #37278 üzenetére
Igen, a samba megosztó eszközön, ahol magát a jogosultságot is beállítottad.
Tegyük fel, hogy A eszköz végzi a megosztást (ezen van a megosztott folder), B eszköz pedig erre csatlakozik, de nem tudja írni A megosztását. Ebben az esetben A-n a következő parancsot kiadod:
sudo chmod 0777 /megosztott/mappam
. Ezt követően mehet asudo systemctl restart smbd
is. És ha egyéb beállítás jó volt, akkor ezek után a B eszköz már tudja írni A eszköz fenti, megosztott folderét.#37279
Ez tényleg fura, akkor ott valami beállítási gond lesz.Még valami: a Sambához hozzárendeltél felhasználót és jelszót?
sudo smbpasswd -a pi
A fenti parancsra a pi felhasználót hozzáadja a Samba userekhez, és beállíthatsz egy Samba jelszót (megegyezhet a user saját jelszavával is, de nem kötelező, a kettőnek nincs köze egymáshoz - én ugyanazt adtam meg az összekeverhetőség elkerülésére).Nálam pl. így néz ki a Pi megosztása (/etc/samba/smb.conf), írható is mind Windows, mind Linux gépről:
[share]
comment = Pistacio shared folder
path = /home/pi/
writeable=yes
create mask=0777
directory mask=0777
public=no
browsable = yes
read only = no
follow symlinks = yes
wide links = yes -
Keem1
veterán
válasz
kovbandi82 #37272 üzenetére
Ugye a jogosultság módosítása után újraindítottad a samba service-t?
-
pungora96
tag
válasz
kovbandi82 #37273 üzenetére
Ez kell neked szerintem: [link]
-
válasz
kovbandi82 #37263 üzenetére
Ha csak Linux alapú rendszerek között szeretnél fájlokat megosztani, akkor lehet egyszerűbb lenne NFS-t beállítani.
-
duffbeer
őstag
válasz
kovbandi82 #37270 üzenetére
Legegyszerűbb, főleg, ha otthoni eszközről van szó:
chmod 777 /csatolas/utvonala/
De talán nálam okosabb leír egy pontosabb megoldást.
-
duffbeer
őstag
válasz
kovbandi82 #37267 üzenetére
Akárhogy nézem, debian-transmission felhasználónévvel fut a transmission.
-
duffbeer
őstag
válasz
kovbandi82 #37263 üzenetére
Egész biztos, hogy pi a user? Htop-al szűrj egy transmission-t és nézd meg. Lehet több szál. Valami user gond lesz én annak jogosultságai.
-
Laszlo733
aktív tag
válasz
kovbandi82 #36356 üzenetére
Igen: QMMP, vagy a nagyon egyszerű a Radiotray, mely a tálcára települ. Engedélyezve mindkét programnál megoldható, hogy rendszer indításkor automatikusan elinduljanak.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
kovbandi82 #35626 üzenetére
A Pi a HDMI-t üzenetváltásokra is használja a TV-vel (ez a CEC nevű kommunikációs protokol) Itt például tudja a CEC-en (HDMI-n keresztül), hogy nincs ráállítva a TV, ezért nem ad képet rá.
A CEC-et ki lehet kapcsolni a PI config.txt-jében (így nem tudnak beszélgetni), ez segíthet.
-
PistiSan
addikt
válasz
kovbandi82 #35626 üzenetére
Hagyd a képet a raspi kimeneten, indítsd újra lesz kép.
-
kovbandi82
őstag
válasz
kovbandi82 #35585 üzenetére
Erre lenne ötlete valakinek?
-
válasz
kovbandi82 #35278 üzenetére
Igen.
Ha csak a Kodit szeretnéd frissíteni:
sudo apt update && sudo apt install kodi -
válasz
kovbandi82 #35276 üzenetére
sudo apt update
sudo apt dist-upgradeAz adatokat nem bántja, csomagok működésébe elvben beleszólhat, de nem szokott.
MaCS
-
rosejbli
senior tag
válasz
kovbandi82 #35049 üzenetére
Én próbáltam mindet 18.2es kodin, de egyik sem működött.
-
AcCEsS
senior tag
válasz
kovbandi82 #34945 üzenetére
A Domoticz nevű otthon-automatizálási rendszer vezeti statisztikát, amibe a Raspberry küldi be az infókat curl segítségével. Raspbian alól tulajdonképpen egy cron szkript a /sys/class/thermal/thermal_zone0/temp változóból olvassa ki az aktuális hőmérsékletet...
-
Csicsóka
őstag
válasz
kovbandi82 #34283 üzenetére
Van rá gíógyír. Az előző, ténával foglalkozó Írásokat is olvasd el!
-
AcCEsS
senior tag
válasz
kovbandi82 #33570 üzenetére
Nem vagyok benne biztos, lehet, hogy a frissítés leszedi a KODI nem támogatott verzióját.
-
kovbandi82
őstag
válasz
kovbandi82 #33413 üzenetére
Igen. Ha beírom a configba nem futtatja le, hibás a file szerinte
-
válasz
kovbandi82 #33413 üzenetére
A hibára rákeresve ez az első találat, próbáltad már?
-
Davebowman
senior tag
válasz
kovbandi82 #33377 üzenetére
Nem vagyok nagy guru, de én úgy tiltottam, a pack-okat, teljes évadokat, hogy
regexp:
__reject:
____- complete
____- megapack
____- fullpack
talán "accept:" a megoldás -
válasz
kovbandi82 #33162 üzenetére
Nem, a kodiban.
Video beállítások / Lejátszás /
Lejátszás szinkronizálása a megjelenítőhöz -> innen kiveszed a jelölést. -
válasz
kovbandi82 #33159 üzenetére
Úgy kell beállítani, hogy a tv váltson a lejátszott videó képfrissítési frekvenciájára, ne a lejátszó a tv-ére.
-
azbest
félisten
válasz
kovbandi82 #33154 üzenetére
esetleg a képernyő 60Hz miatt nem egyenletes a 24-es film képkockáinak folyamata - kadenciahelyesség.
Vagy ha tényleg akad, akkor esetleg nem adtál a gpu-nak plusz ramot, legalább 112MB kell neki, de 256 jobb. Alapból 32 vagy 64 van talán a nem videóra kihegyezett rendszereknél. -
válasz
kovbandi82 #33100 üzenetére
Ajvé, nekem is csak samu (s7e gyorstöltője) van itthon, lehet ideje beújítani egy Blitzwolfra...
-
bence092301
tag
válasz
kovbandi82 #33100 üzenetére
Az mit jelent hogy aktív hubot használj?
-
válasz
kovbandi82 #33078 üzenetére
Nem tudom, lehet csak nálam döglődik valami, néha elhal segfaulttal flexget szkript.
-
válasz
kovbandi82 #33074 üzenetére
Passzolom, nálam a legbasicebb config fut /vagy épp nem/.
-
válasz
kovbandi82 #33057 üzenetére
Semennyire, cserébe nálam állandóan összefossa magát a python alatta
-
rosejbli
senior tag
válasz
kovbandi82 #32810 üzenetére
:K
Annyi hogy nekem a felbontást meg a hz-t elallította, de azon kívül minden maradt. -
rosejbli
senior tag
válasz
kovbandi82 #32807 üzenetére
Stabil, ugye ezért lehet, hogy már alapból ezt tölti le, ha új telepítést csinálsz elvileg.
-
válasz
kovbandi82 #32651 üzenetére
Nem használok SQL-es dolgot, és én sem tudok angolul(kező tanfolyamra járok, de csak 30-40 órán vagyok túl
). Átfutva az oldalt, csak annyit ír, hogy fontos, hogy hálózaton keresztül elérhetők legyenek maguk a médiafájlok, és az SQL-ben is a hálózati útvonalon keresztül kell hivatkozni rá (ami végülis logikus, hiszen a többi eszköz is a hálózati útvonalon keresztül éri el magát a fájlt).
Aztán megmutatja, hogy a Kodi-ban hol tudod exportálni a videó/zene adatbázisát.
Elkészítesz egy advancedsettings.xml fájlt az userdata könyvtárba. Linux-on ez ~/.kodi/userdata/, libreelec esetén a /storage/.kodi/userdata/. Ott a minta, alapból csak az IP címedet kell beírni mindkét helyre (a <host>***.***.***.***</host> sorokat kell lecserélni a Pi IP címére, pl. <host>192.168.1.2</host>) Feltételezi hogy az előző oldalon SQL-ben létrehozott user neve és jelszava az, amit írt (kodi/kodi). Ha mást adtál meg, értelemszerűen azt is módosítani kell.
A 4. lépésben már az üres SQL adatbázissal indul a Kodi. (Lehet kell egy újraindítás hozzá?) Most eldöntheted, hogy visszaimportálod a mentést, vagy újra beimportálod a fájlokat, ezúttal már az SQL adatbázisba. Fontos hogy a hálózati megosztást add meg, ne a helyi mappára hivatkozz!
5. Megmutatja miket kell másolni a másik Kodi eszközre, hogy elérje ugyanazt az adatbázist.
6. Több könyvtárad is lehet, mindegyiknek külön nevet adhatsz. Hogy a különböző profilokba lépve más-más könyvtárat lásson/használjon. Pl. A gyerek fiókja csak a meséket látja, a te fiókodba belépve viszont ott a kedvenc poresz/horror/egyéb 18+ tartalmak.Legalábbis én így ferdítettem le magamnak.
-
válasz
kovbandi82 #32649 üzenetére
De hiszen ott vannak lépésről lépésre a kiadandó parancsok. Annyit meg csak megértesz, hogy pl. csak a kodi felhasználót hozd létre, magát az adatbázist ne, azt majd a Kodi megcsinálja magának.
Meddig jutottál el, melyik lépésnél akadtál el?
-
Warter
addikt
válasz
kovbandi82 #32646 üzenetére
-
válasz
kovbandi82 #32325 üzenetére
Ez a pi-re vonatkozó információ. A dhcp szerver konfigja valahol itt van: /etc/default/isc-dhcp-server
-
válasz
kovbandi82 #32322 üzenetére
Ez fura.
Nem a routert kérdezi meg, hanem kiküld a hálózatra (a helyi LAN-ra) egy broadcast üzenetet. Ezt minden egyes csatlakoztatott eszköz megkapja. Az üzenetre (vagy inkább kérdésre: Van itt egy DHCP szerver?) a DHCP szerver válaszol, hogy igen, itt vagyok, ezen a címen érsz el. Ekkor már célirányosan csatlakozik hozzá és kér töle egy "konfigurációs beállítást" amiben megkapja azokat a paramétereket, amire be kell állítania az IP címet, szubnet maszkot, alapértelmezett átjárót, és a DNS-t is. -
törölt tag
válasz
kovbandi82 #32322 üzenetére
WAN interfacen van megadva a Pihole IP-je. Elvben a neten is ezt írják mindenütt.
Meg tudnád mutatni hol írják ezt? Csak kíváncsiságból. -
válasz
kovbandi82 #32320 üzenetére
mint DHCP szerver nem akart funkcionálni
De miért? A program tuti panaszkodott valamire.
-
törölt tag
válasz
kovbandi82 #32298 üzenetére
WAN résznél állítsam vissza, hogy automatikusan csatlakozzon a DNS szerverhez? Ez a szolgáltató által használt gondolom.
IGEN
Vagy ha más publikus DNS-t használsz akkor arra.A LAN beállításokban is van ilyen lehetőség (DNS és WINS kiszolgáló beállítás),
Ide írod a DNS részre vonatkozó pihole IP címétAbban az esetben ha a pihole veszi át a DHCP/DNS funkciókat, akkor a pihole-ban kapcsold be a DHCP-t és a routeren kapcsold ki a DHCP-t.
-
törölt tag
válasz
kovbandi82 #32293 üzenetére
Igen, ahogy írod.
Pihole Settings menüjében kell a DHCP részt aktiválni,
Router DHCP Kikapcsolni.
Csak az a kérdésem, ezek után az IP címek automatikusan kiosztásra kerülnek a Piholeban felvitt adatok szerint?Igen, ott tudsz reselválni, illetve ott lesz látható a csatlakozott eszközök.
A főoldalon, meg hogy mi merre hova csatlakozott DNS szerint.
Mennyi blokkolt DNS,
AC58u- WAN beállításainál a DNS szervernek a Rpi van beállítvaEz kicsit vicces.
Teljesen felesleges. Az a baj, hogy ennek akkor lenne értelme, ha be tudnád állítani hogy csak az általad beállított DNS címen menjen a kérés.
A valóság meg az, hogy ugyan úgy minden más címen ki fog menni más DNS kérés. -
törölt tag
válasz
kovbandi82 #32290 üzenetére
Lehet tévedek, de akkor nem állítottad be jól.
2 opció van.
1 megadod a router ip címét, és a tartományt. A routernek megadod a DHCP résznél a pihole dns cymét.
2. Kikapcsolod a router dhcp-t, és a Pihole-ban meg bekapcsolod. Így a PI-hole nem csak DNS, de DHCP szerver feladatokat is el fog látni.
Mind kettő megoldás esetén a DHCP-n keresztűl megkapják a csatlakozott eszközök is a pihole dns címét.
Így látszódni fog, minden csatlakozott eszköz, és hogy melyik hova csatlakozik. Ebben benne lesz a különböző windows analitikák is, és telemetriák is.És persze a látogatott oldalak.
-
válasz
kovbandi82 #32211 üzenetére
A kodit ugyanúgy tudod telefonról irányítani. Nem értem hol a probléma.
-
válasz
kovbandi82 #32184 üzenetére
Miért? A Volumio-t miről/mivel irányítod?
-
Patice
nagyúr
válasz
kovbandi82 #32170 üzenetére
Kodira nem lehet rakni netrádiós plugint?
-
Csicsóka
őstag
válasz
mpd/mpc páros fut a Volumio, és a moOde alatt is. Csak Webui-n keresztül vezérled. Szerverre nem kell ez pláne ha már fut apache, vagy más webszerver. Ezért csak az MPD-t telepítsd, egyszer kell beállítani csak, majd távolról lehet vezérelni PC-ről, android alól a RaspiRadio vagy a MPD Control appal. Az mpd maga, nem kavar be egyetlen eddig már működő szerver alkalmazásnak sem.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
Kimondottan netrádiósat nem tudok (fejből), de a rhythmnbox tud netrádiót az tutti.
-
springfield0
tag
válasz
kovbandi82 #32060 üzenetére
Média szervernek kell. Tehát torrent letöltés, és full HD filmek tárolására, valamint az a fontos hogy 4db okos Tv-t, + 2 laptopot el tudjon látni akár (ha egyszerre van használva mondjuk a HDD-től való filmnézésre) Ez lenne a fő profilja + ftp. Tehát ahogy te is írtad: torrent, samba, ftp, dlna... ami kell.
Azért gondoltam az M2 Ultrát, hogy ne kelljen évente vagy 2 évente fejleszteni, meg az már izmos cucc. Árban meg nem nagy különbség. De a kérdésre nem válaszoltál, hogy tudsz e segíteni? -
springfield0
tag
válasz
kovbandi82 #32058 üzenetére
Én kinéztem a BPI-M2-Ultrát erre a célra, asszem meg is rendelem.
Ezt az Olimexet egy haverom tette be, de ő nem erre használja amire nekem kellene, és emiatt volt is vele szenvedés, ő sem vágja ezt annyira. Nekem meg konkrétan egy média szerver kell! Tudsz segíteni nekem majd a telepítésében? Őszinte leszek, nekem ez teljesen új "világ" -
válasz
kovbandi82 #32049 üzenetére
Szerintem az is összezavarodik, csak nem néztem hogy mi a helyzet a címkékkel. Alapvetően nem szép dolog egy működő rendszer alól "csak úgy" kikapni a gyökérkönyvtárat. Már az is csoda, hogy túléli a / könyvtár eltűnését.
Vagy olyan fájlrendszert kell(ene) használni ami támogatja a snapshot-ot, vagyis támogatja azt, hogy egy pillanatképet készítsen magáról működés közben, vagy LVM-et kellene használni. -
válasz
kovbandi82 #32047 üzenetére
99% hogy nem baj, de a második mentés már lenullázza a partíció neveit.
A /dev/disk/by-label-ből mazsolázza ki partíciók neveit. Mivel az SD kártya eltűnik a listából semmit nem ad vissza, ezért nem lesz neve. -
válasz
kovbandi82 #32035 üzenetére
nm.
Azért óvatosan, mert valami még nem kerek. valamiért "becsípődik" pár dolog. pl. a futtatása előt:
ls -hl /dev/disk/by-label
összesen 0
lrwxrwxrwx 1 root root 15 dec 29 21:18 boot -> ../../mmcblk0p1
lrwxrwxrwx 1 root root 15 dec 29 21:18 rootfs -> ../../mmcblk0p2
Majd utána:
ls -hl /dev/disk/by-label
összesen 0
lrwxrwxrwx 1 root root 13 dec 29 21:22 boot -> ../../loop0p1
lrwxrwxrwx 1 root root 13 dec 29 21:22 rootfs -> ../../loop0p2Egy reboot után visszaáll a rend, de még nem világos, hogy ez mitöl lehet.
-
válasz
kovbandi82 #32026 üzenetére
Frissült a mentő scriptem.
- Már akkor is kitakarít maga után, ha valami hiba miatt leáll a script futása
- A partíciók neveit is másolja. -
válasz
kovbandi82 #32024 üzenetére
Milyen boot nevet? Ha részletesen leírod, feljavítom hogy azt is lemásolja. Ja igen, nekem csak Pi2B van.
-
kovbandi82
őstag
válasz
kovbandi82 #32022 üzenetére
Előző hsz-től el lehet tekinteni
Úgy néz ki megoldódott, csak kiírom működik -e
-
válasz
kovbandi82 #32019 üzenetére
Próbáld ki egy másik kártyára kiírva. Látatlanban nem lehet megmondani. Nem írtad milyen rendszer, hogy néz ki az fstab.... Sok az ismeretlen. Az is lehet, hogy az akkori verziókon még jó volt, de a friss telepítéseken már más beállítások vannak, és ezért nem működik megfelelően a visszatöltött rendszer.
A 2018 novemberben kiadott raspbian-on teszteltem. Ott a github-os script rendben lefut, és az image fájlt visszaírva pendrive-ra, elindul a rendszer.
-
válasz
kovbandi82 #32016 üzenetére
Már kint van a jól működő UUID-t is csereberélő verzió. Most próbáltam ki, nekem beröffent a raspbian. Elméletileg más 2 partíciós rendszerekkel is működik, ahol P1 a boot, és p2 a root partíció.
Nem tudom melyik scriptet(verziót) használtad te. Ha kiteszed pastebin-re, vagy belinkeled honnan töltötted, ránézek. Elméletileg egy PC-vel és egy kis matatással utólag is lecserélhető az UUID/módosítható az fstab, és akkor beröffen.(ha csak ez a baja)
-
válasz
kovbandi82 #32014 üzenetére
Ki van csinosítva, ill. eddig nem másolta le az UUID-t, és a visszaírt image-ről nem indul el. Ezt a hibát ma javítottam benne(a github-on még nem frissült a kód).
-
azbest
félisten
válasz
kovbandi82 #31613 üzenetére
valsz jó a user, ha ő akarja írni
sambánál gondolom biztonság, esetleg sebesség is jobb lehet, ha modernebbet is támogat, nem muszáj az 1.0-ánál maradni. Meg kell nézni milyen van a másik oldalon. Úgy tűnik smb2 -őt tud, a 2.1-eshez 4-es samba szerver kéne. [link], [link]
Nekem úgy tűnt, hogy így feljön, nem gond, hogy a nas esetleg később ébred.
-
azbest
félisten
válasz
kovbandi82 #31605 üzenetére
paramétereket persze értelemeszerűen a te igényeidhez kell igazítani
útvonalak nason és helyben
cifs: a protokol, talán lehetne smb is, lehet jobb is lenne, de nálam ezzel elvileg nincs baj a saját nasomon
_netdev: elvileg ettől vár a hálózatra
systemd.automount: értelemszerűen automatikus mount, amikor valami használni akarja, előtte lehet nem csatolja fel.
uid és gid use a helyi felhasználó és csoport, mivel nekem ez tvheadend-hez volt, így a hts felhasználóé nálam, amit a tvheadend csinál.
credentials: külön fájlban a belépési adatok a nas-hoz
iocharset: uft8, hogy ékezetek jók legyenek a nason
sec: a nasom a régebbi verziót ismeri a loginból, lehet más nasok is ntlm és nem a ntlmssp vagy más. -
azbest
félisten
válasz
kovbandi82 #31594 üzenetére
Anno mikor a system.d miatt nem várt hálózatra, kicsit utánanéztem a samba csatolás mágiának. A raspi-config hálóra várás ajánlott, az már legalább a pi kapcsolatára vár. A tvheadend dvr sambát így vettem fel, régen volt, elvileg most is jó
//192.168.0.200/azbest/pidvr /media/pidvr cifs _netdev,x-systemd.automount,uid=hts,gid=hts,credentials=/home/pi/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm 0 0
-
its_grandpa
tag
válasz
kovbandi82 #31595 üzenetére
Nem, szerintem nem jól értelmezted.
Addig jó, hogy kell egy usb-s tuner de olyan kell ami tud DVB-C-t.
Belinkeltél egy DVB-T-s tunert és azt akarod a kábeltv-d koaxára dugni
Ezzel csak a földi (T=terra) sugárzású digitális adókat lehet venni, aka Mindigtv.
Az usb-s tunerról meg a #31531-ben írtam, egy oldallal ezelőtt.
Én kaptam hozzá antennát,távirányítót,cd-t, kipróbáltam win7-en is, működik.A tvheadend-el nem nézel TV-t, az egy szerver de n+1 kliens létezik minden platformra.
Mai mottó - az életben maradáshoz kell minimális önerő is.
Azbest-nek is van egy jó bár rövid leírása a T230-ról.
-
válasz
kovbandi82 #31594 üzenetére
Magyarul a Pi hamarabb elindul, mint ahogyan a szervered?
Ezt a restart -ot nem tudom honnan vetted, de nincs ilyen paramétere. (a @restart a cron-ban jut érvényre, és ott valóban a következő induláskor lefuttatandó parancsot lehet vele megadni)A TV vételnél oda kell figyelni, hogy csak a kódolatlan kábel csatornákat tudod vele alapból nézni, szóval a használhatósága erősen függ attól, hogy melyik szolgáltatónál vagy előfizető, és melyik csatornát szeretnéd nézni.
-
dew28
aktív tag
válasz
kovbandi82 #31569 üzenetére
android / ios rendszereken a plex klienst minden elofizetes nelkul csupan 2 (vagy 5?) percet enged lejatszani a filmbol kvazi demokent, ezt ketto fele keppen tudod megoldani:
- vagy plex pass-t veszel ami a teljes plusz szolgaltatas csomagot tartalmazza (offline sync, tv stream, stbstb) ez van elofizeteses formaban havi / eves X osszegert, vagy egyszeri eletreszolo 120 euro koruli aron.
- masik lehetoseg, hogy magan az eszkozon veszed meg kizarolag a programot egy egyszeri (kb 1200ft koruli) osszegert, cserebe a plusz szolgaltatasok nem mennek, viszont azon az egy eszkozon barmikor le tudsz jatszani barmit.
a fentiek a dedikalt mobil kliensre vonatkoznak, asztali kliensekbol, es bongeszobol barmilyen platformon megy ingyen.
-
UberMutant
őstag
válasz
rosszul tudod
-
válasz
dew28-al próbáltuk ki nemrég. Igaz nem tudom, hogy ő előfizető-e vagy csak az ingyenest használja, de itt csak prémium előfizetéshez csak plusz szolgáltatások vannak felsorolva. pl. szinkronizálás mobil eszközre, hogy offline is lejátszhasd, élő TV adás nézése (gondolom Tuner kártya kell hozzá a szerveren), vagy hogy mobilról képeket (videókat?) is fel tudsz tölteni.
-
stopperos
senior tag
válasz
kovbandi82 #31555 üzenetére
Mivel a GPU és a CPU egy szilíciumon van, ezért nem csodálkozom azon, hogy ugyanazt az értékeket kapod.
-
rosejbli
senior tag
válasz
kovbandi82 #31502 üzenetére
Sajnos ezzel sem működik.
Hétvégén legyalulom szerintem az egészet és elkezdem elölről.Mire kell formázni az sd kártyát?
-
válasz
kovbandi82 #31502 üzenetére
Szerintem elég az apt update nem ugrott verziót, csak összegyűjtötték az eddigi frissítéseket (meg ki tudja mi változott még). A lényeg a lényeg ez még a "Stretch", a következő nagy kiadás a "Buster" lesz. Ahoz kel majd csak dist-upgrade.
MaCS_70
Jogos, már keverem ezeket a rövidítéseket. -
wassermann
Topikgazda
válasz
kovbandi82 #31378 üzenetére
CEA (Consumer Electronics Association, the standard typically used by TVs):
hdmi_group=1hdmi_mode=20 <<< ez az 1080i (interlaced=váltott soros)
hdmi_mode=33 <<< ez az 1080p (progressive=teljes képkocka)Szerintem próbálkozz, aztán majd meglátod melyik a jobb! (ahogy visszanéztem, a gyerekszobai TV-d nem szereti a 33-at!)
A teljes lista [ITT] -
válasz
kovbandi82 #31373 üzenetére
Az ARC és az MHL a RPI szempontjából irreleváns. Az ARC a visszairányú dedikált hangtovábbítást, az MHL a mobiltelefonok által használt protokollt jelenti.
MaCS
-
wassermann
Topikgazda
válasz
kovbandi82 #31372 üzenetére
Ahogy nézem, mindkét TV tudja az európai CEA 20-t (ez a váltottsoros 1080i) és a CEA 31-et (ez a teljes képkockás 1080p)
-
azbest
félisten
válasz
kovbandi82 #31345 üzenetére
azért előtte nem ártana kideríteni, hogy mi a tévék valós felbontása pc módban.
Vannak olyan tévék, amelyek az fhd bemenő jelet is meg tudják mutatni, de a natív felbontásuk meg például 1280x1024 (régi plazmák például). A Hd tévéknél pedig valóban volt 1366x768-as felbontású is.Ha kilóg a kép, akkor a tévén kell kikapcsolni az overscant.
Emlékeim szerint konzolban/ssh-val kilistáztatható, hogy milyen módokat támogat a kijelző.
Enter the following command to give a list of CEA-supported modes:
/opt/vc/bin/tvservice -m CEA
Enter the following command to give a list of DMT-supported modes:
/opt/vc/bin/tvservice -m DMT
Enter the following command to show your current state:
/opt/vc/bin/tvservice -s
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Ryzen 7 9800x3d RTX 4070 ti
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- Bomba ár! Dell Latitude E6500 - Intel P8600 I 3GB I 160GB I DVDROM I 15,4" WXGA+ I Garancia!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged