- Több tucat gyorsító összeköthetőségét kínálja az Instinct MI400 sorozat
- Imádja az alteregókat az új AMD Software
- Csak úgy szórja a dollár milliárdokat adatközpontokra az Amazon
- Mexikó tisztázta a Google-t a monopóliummal kapcsolatos vádak alól
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED monitor topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Hobby elektronika
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tyson5
tag
válasz
rosejbli #41115 üzenetére
Felraktam a nextcloud-ot a raspberry-re. Elég menő, jól kezelhető, de....
Nem lehet külső tárolót megadni adatmappának, mert az nem elég biztonságos. sudo chmod 770, stb stb... semmi nem működik. Lehet viszont külső tárolót csatolni a nextcloudon belül, de minden fájlt titkosít. Ennek hátránya, hogy egyetlen kép feltöltése is elég időigényes, illetve a külső tárolóról nem érem el az adataimat egy egyszerű samba megosztással. Illetve elérem, csak a titkosított adatokat nem tudom megnyitni.Valakinek esetleg van ötlete hogy tudnám a titkosítást feloldani? Esetleg próbálkozzak más alkalmazással?
-
sonar
addikt
válasz
rosejbli #40699 üzenetére
Alapvetően igen, jó sokan építettek, de engem a tapasztalatok érdekelnek, hogy ha játszottak is vele tartósabban
Mert sok gépen próbáltam már emulátorozni, de hogy is mondjam...
GBA-m is van, de annak meg a kijelzője nem a mai IPS-hez szokott embernek való. Az átalakítás meg egy kisebb vagyon. -
REMC
friss újonc
válasz
rosejbli #40525 üzenetére
Köszönöm rosejbli!
DE én python3 programból szeretném állítani a hangerőt!!!
Ezért próbálkoztam az
alsaaudió,
pyglet modulokkal, importálva őket a programba sikertelenül!
Vagy programból shell-el lehetne valami, de az
amixer sset PCM -- 50% nem megy még parancssorból sem fekete ablakban!
(hiba: Unable to find simple control 'PCM',0 )
Ez a bajom! Köszönet továbbra is a segítséget! -
.wantííd
tag
válasz
rosejbli #40467 üzenetére
Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. A 4k részével még nincs igazán gond, viszont amint bekerül a hdr a képbe már igen. Linuxon ugyanis még nincs hdr támogatás. Kodi esetében is egy lelkes fejlesztő csinált hdr támogatást viszont az még csak Matrix valamelyik bétájában érhető el, és csak Windowson.
-
Stokiii
csendes tag
válasz
rosejbli #40386 üzenetére
Köszi a linket, le is szedtem pár könyvet.
720p talán még vállalható kompromisszum.
Találtam videót, amin elvileg 4K megy rajta szaggatás nélkül:
https://www.youtube.com/watch?v=KjNnieJaMNA
8:10 -től van. -
-
válasz
rosejbli #40301 üzenetére
"#2 Libreelec az lényegében egy Raspbian lecsupaszítva csak a Kodira, de terminálból ott is tudsz bármit telepíteni, amit az előbbire."
Szerintem nem. Az OSMC-re ez igaz, de a LibreELEC-ből sok mindent kivettek, ami miatt már nem teljes értékű rendszer. "Just Enough for KODI"
MaCS
-
jézusom
addikt
válasz
rosejbli #40245 üzenetére
Rossz ipt hamar észre vettem volna mert a putty se ment bolna. Fing appal szoktam ellenőrizni ha nem tudom.
Most fent van az omv, megosztas is van de semmit nem tudok bele raknijogusultságok elvileg rendben, vendég írás/olvasás ok, de mondjuk winscpvel belépek vagy totalc-el nem enged se mappát csinálni, se filet másolni oda. Most közben leraktam, majd este folytatom.
-
Razzul
őstag
válasz
rosejbli #40037 üzenetére
Az, hogy egy házban legyenek egyáltalán nem szempont. A tartós használat melletti thermal throttling elkerülése érdekében mindenképp valamilyen már bizonyított aktív hűtésben gondolkodnék.
Amennyiben 2.5'-es SSD-t használnék azt is szükséges valamilyen házzal, foglalattal védeni?
-
-
bvvitya
aktív tag
válasz
rosejbli #37562 üzenetére
Megfontolom a tanácsod! Esetleg tudnál tanácsolni egy jó helyet ahol leírnak róla minden szépet jót?
@Keem1
Köszönöm a tippet megfontolom mindenképpen. Már csak utána kell járnom hogyan is kell átpakolni oda a weblapom
Mert még soha nem csináltam ilyet (nagyon kezdő vagyok a témában) -
-
apezka
aktív tag
válasz
rosejbli #36193 üzenetére
Be kell iktatni egy külső aksit. Külső aksira kell dugni. És azt kell az autóról tölteni. Viszont ha valahogy szenzorral figyeled, hogy mikor lett leállítva a kocsi, hogy szabályosan leáljon a Pi, akkor azt is kell figyelni, hogy mikor indító be a kocsit, hogy megszakadjon egy pillanatra a pi és a külső aksi közötti vezeték, hogy újra elindul jön a Pi.
-
válasz
rosejbli #36187 üzenetére
És nagyon sok helyen (emlékeim szerint itt is) azzal beszélik le az érdeklődőket az autóba szerelt RPI-ről, hogy egy androidos tablettel minden szempontból jobban járnak...
Én egy raspberry-s kísérletet láttam eddig, de az kb. egy napi hekkelgetés/olvasgatás/anyázgatás után elhalt, és tablett helyette.
MaCS
-
válasz
rosejbli #35382 üzenetére
Én "lejöttem" az OSMC-ről, mégpedig azért, mert bármennyire is egy rendes Raspbian van alatta, azért vannak módosítások, amikre CLI-ban egy "at OSMC we do things a little differently" szerű figyelmeztetés jön elő.
A Raspbianon viszont minden szépen szabályosan működik, a Kodi indul Chronnal, boldogság meg világbéke.
Bevállalósabbaknak játszhat a DietPI is, ami automatikusan, menüből telepíti és menedzseli a fontosabb programokat mint a Kodit, de 1wire és I2C szenzorokkal meggyűlt alatta a bajom.
MaCS
-
AXisBOLD
addikt
válasz
rosejbli #35186 üzenetére
thx
(#35192) wassermann: ok köszi, egyik se jelent meg eddig
(#35188) Latitude: így hogy nem jelzi - hogy kevés lenne neki a kraft - is javaslod hosszú távon a 3 amperes tápot és ha igen, miért?
(#35195) PistiSan: azzal amit én vettem az a baj, hogy a borda és a kupak / memória lapka túl messze van a paszta használatához. Én is azt terveztem, hogy Arctic MX-4-et kap alá, de kb. csak szétfolyna, így marad a hozzá kapott hőpad, bár ez nem "ragasztós"
.
De amit a kolléga linkelt egy Pi 3B+ ha jól látom. 4-esnél nincs a lap "hátulján" kontakt a bordával. -
g.gergo
senior tag
válasz
rosejbli #35063 üzenetére
Ez rendben van, de ahogy te is mondtad, ahol ilyen mértékű áramkimaradások vannak, ott nem a pi lesz a legnagyobb probléma. De majd jön a kolléga és talán elmondja, h mi célból kellene is neki szünetmentes.
Egyébként szabályos leállításnál sem kapcsol le hardveresen a pi, csak ha kihúzod alóla a tápot. Akkoor meg a pi-t figyelembevéve, ugyanott vagy. Hdd, meg microsd persze más.
-
Csicsóka
őstag
válasz
rosejbli #34992 üzenetére
Ezt a tipust, és az összes S905x2-t csak akkor ajánlanám, ha elég a droid, és elég az SD-ről futó CoreELEC. CE tisztán eMMC-ről futtatása még nem lehetséges jelen pillanatban csak az SBC-ken. A CE csapat nem foglalkozik vele, mert a rizsföldi dobozok u-boot-ja mind eltér egymástól, így egy általános megoldás nem létezik. Az S905 topikban foglalkozunk a témával. A napokban készült egy kernel.img ami SD-ről indul és képes használni az eMMC-t és onnan futtatni az ex4 rootfs-t.
-
ztsoft
őstag
válasz
rosejbli #34992 üzenetére
Ez például elég jó alternatíva lehet + ezekre is létezik corelec
Azért a vásárlás előtt érdemes körülnézni, érdeklődni itt [link], sajnos mostanában megszaporodtak a selejt, hibás hirdetés (nem azt kapod, amit rendeltél), hamis kínai box-ok. Ami a CoreELEC-et érinti, rendes támogatást csak az SBC-k és pár ismert box-hoz lesz, a többi vagy működik rendesen, vagy nem.
Én is keresem a jelenlegi box-om (Amlogic S912) utódját, ezért olvasgatom a topikot. Nem vagyok benne biztos, hogy Amlogic vonalon maradok (esetleg olyanon, amire több OS is elérhető).
-
zsolt_64
senior tag
válasz
rosejbli #34989 üzenetére
Csak belenéztem egy mások topickba [link]
Érdemes elolvasni és a ráadott válaszokat is
[link] Puff neki
Hozzáteszem hogy nem értek az androidos tv boxokhoz, csak kb 3 percet kutogattam...
Tehát még nem is olcsóbb , megveszed és be vagy zárva egy célhardverbe, aminek biztosan nincs olyan támogatottsága és tábora mint a raspberry-nek
itt egy másik kedvcsinálónak [link] ... hááát eléggé bizonytalan -
Latitude
aktív tag
válasz
rosejbli #34965 üzenetére
Távtartót mindenképpen teszek alá, de a farost is lyukacsos, mögötte légréssel.
Még egy kérdésem lenne kicsit másabb témában, azoktól akiknek Mikrotik routerük van/volt (vagy csak ismerik ezeket az eszközöket) és esetleg pi-hole-t is használnak/használtak:
Van egy Mikrotik RB750 Gr3 routerem (2 magos 880 MHz-es processzorral/256 Mb memóriával). Reklám blokkoló megoldást szeretnék "fabrikálni", mi lehet a jobb választás, a Mikrotik-en a firewall beállításoknál szabályokkal/script-ekkel blokkolom a reklámokat, vagy raspberryi pi-ből készítek pi-hole-t?
Egyfelelől nem tudom, hogy elég erős-e a router, hogy egy nagyobb/bonyolultabb firewall szabály/script futtatása mellett is megfelelően gyors tudjon maradni. Másfelöl nem tudom, hogy egy router-től független eszköz (pi-hole) amivel a hálózati eszközöknek még külön kell kommunikálni a routeren kívül is, nem lassítja-e jobban a kommunikációt mint az első megoldás? -
-
válasz
rosejbli #34781 üzenetére
"Gondolom ezeket a frissítéseket is letesztelgetik"
A Microsoftnál is "letesztelgetik" őket.
Sokévi tapasztalat mondatja velem: egy kijavitott hibára általában két újonnan beletett hiba szokott jutni. Az alapítvány pedig mostanában nem az alaposságáról híres, lásd type-C csatlakozó körüli mizéria... -
AXisBOLD
addikt
válasz
rosejbli #34565 üzenetére
& (#34564) icemad
sziasztok,
köszi.
most egy Raspberry Pi model b+ v1.2 + rákötve egy 2,5-es 500GB-os HDD megy erről az Ikea usb töltőről. Lekopogom eddig még nem volt gondom vele.Tervben van Pi 4-re lépés és olvastam, hogy Pi3-ig elég volt a 2,5A, de a négynek már 3A szerepel az adatlapjában.
Tudom ezért is hülye kérdés, akkor 3A kell és kész, csak ha nem muszáj nem veszek még egy tápot és foglalom az egyébként is kevés aljzat helyet.
(#34566) syler123: nálad ugyan az a felállás és ha elviszi a Pi4-et is, akkor nem kell vennem tápot. Nem a 3k a sok, hanem az aljzat helyhiány a szűk keresztmetszet
-
AXisBOLD
addikt
válasz
rosejbli #34527 üzenetére
köszi ez jónak tűnik, de idő közben más vonalon indultam el, mégse a TV-re teszem (ha majd meglesz, egyelőre egy 1-e Pi-vel nyomom
).
Ezt néztem ki, a passzív hűtés és ház is egy csapásra meg van oldva.
-
válasz
rosejbli #34016 üzenetére
Az üzemidőről fogalmam nincs, de hasonló lehet a fogyasztása mint egy tabletnek. Az oldalukon azt írják, hogy később egy adapter segítségével lehetséges lesz m.2 NVMe SSD csatlakoztatására.
Én is erősen gondolkodom, de nem biztos hogy megengedhetek magamnak gy 60k-s játékszert, amire jó eséllyel rájön a vám+áfa. Ja és +39$ a DHL postaköltség. -
zsolt_64
senior tag
válasz
rosejbli #33854 üzenetére
Megnéztem az Alin
azt a két ventillátoros verziót ott van fénykép a bordák "belsejéről".
Mostmár így kissé világosabb számomra.
Mind a 4 ragacsot elhasználtad ? (bár lehet hogy nem is kaptál ennyit, változóak a képek)
Kézrátétellel mérve a fenéklapi borda is részt vesz a hűtésben ? -
zsolt_64
senior tag
válasz
rosejbli #33842 üzenetére
ÚÚ ez kegyetlen jól néz ki...
Ezek szerint akor feleslegessé teszi a műanyag dobozt ?
Továbbá ha jól láttam akkor 3 db ilyen hővezető kétoldalasan ragadó lapka van hozzá ?
Tudnál fényképet dobni, és pár mondatban leírni hogy raktad fel ?
Mer úgyláttam 20 dolcsi, a doboz meg feleennyi itthon., + terveztem hozzá ilyen kis hűtőbordákat , de azzal együtt majdenm ugyanannyi kiadás...
Ja és kérem írd meg a tapasztalatodat, mennyire hatékony.. -
-
válasz
rosejbli #33482 üzenetére
Az a fura, hogy analóg módon romlott el. Már a múlt héten is többször neki kellett futni. Próbáltam kilépni csak a kodi-ból, az egész rendszert újraindítottam, aztán sokadik próbálkozásra elindult az HBO. Mostanra viszont sehogy sem akar beröffenni, bármit is csinálok.
Közben a kernel is frissült:
Linux magic-pi 4.19.42-v7+ #1219 SMP Tue May 14 21:20:58 BST 2019 armv7l GNU/Linux
Meg sok minden más is. Ezek is a gyanúsítottak között vannak. -
válasz
rosejbli #33480 üzenetére
Ajjaj...
Nekem Python hibának tűnik, de nem biztos. Nálad hanyas van fent?Nálam a 2.7.13-adja vissza eredményül a python -V parancs.
Esetleg ötlet merre induljak? -
IG55
senior tag
válasz
rosejbli #33305 üzenetére
Próbálkozok többféle módon a klónozással, de nem hajlandó bootolni USB-ről.
Az ok az lesz, hogy NOOBS-os az SD kártyám, amin a rendszer van. Bármire teszem át ezt, USB-ről nem bootol. Sőt, ha a gyári SD kártyát teszem be egy olvasóba, arról sem bootol. Ha frissen telepítek egy rendszert, az bootol USB-n, legyen az SSD vagy SD kártya.
Szóval, arra kéne megoldás, hogy NOOBS-talanítsam a rendszert.
Esetleg van olyanra lehetőség, hogy egy friss rendszert összefésüljek a mostanival? -
-
-
-
-
-
válasz
rosejbli #33061 üzenetére
Nálam dupla vagy semmi a fogyasztástörtnénet
. Ha elkezdek HDMI-ről 4k kameraképet fogni, akkor nincs az a tuning+hűtés, amivel az alap raspi elég lenne - ha viszont csak sima fájltologatás, akkor egy tejfölösdobozban is tarthatom egy gombelem társaságában... Holnapután érkezik a kicsike (az ebayes arduino darabokra jóval többet kell várni
), próbálgatom mi mennyire fűti/elég lesz-e hozzá a samu 5V/2A telefontöltő?.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung LCD és LED TV-k
- LEGO klub
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- További aktív témák...
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- MSI Z590-A PRO Alaplap + Intel Core i5-10600KF
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged