-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
2thletme2day #33498 üzenetére
Pedig elég egyértelműen a capturetarget-re panaszkodik.
Pontosan hogy néz ki a scripted? pl. cat initialize-camera-save-to-sd.shA /home/pi/.gphoto2/settings tartalma is érdekes lehet.
-
shtirley
tag
válasz
kets520 #33378 üzenetére
Ne add föl ilyen könnyen. A moOde telepítése ettől már nem lehet egyszerűbb.
Lévén amerikai a fejlesztő, a fóruma angol nyelvű. Ajánlanám tanulmányozásra. Ott van leírás kijelzőhöz, meg minden egyéb okossághoz amit még használni lehet hozzá.
Viszont nekem az a véleményem, hogy teljesen felesleges. Nálam otthon HDMI-n kapcsolódik az erősítőbe de az analóg kijáratán is működik. Mivel a moOde egy headless internetrádió progi, böngészőből elérhető minden funkciója. Ha nem hangkártyával használod hanem az általam is írt valamelyik módszerrel, csak annyit kell csinálni amit te is írtál, és rögtön működnie kell. Ott már meg fogod találni, hogy hol kell rádiókat hozzáadni. Hosszútávon nem árt fix IP-re tenni a RPi-t. -
2thletme2day
őstag
Üdv
Segítségre lenne szükségem. gphoto2-vel szeretnék operálni és azt elérni, hogy a fényképezőgépemmel készült képeket ne töltse át a raspberryre hanem a fényképezőgép SD kártyájára mentse. Ezt a leírást követve a 3. lépésnél, a kameratesztelésnél megakadtam. Futtatom a következő parancsot ( /home/pi/scripts/initialize-camera-save-to-sd.sh) és ezt az eredményt kapom.
A parancs futtatása után hallom a zárhangot, betölti a két fájlt (capt0000.jpg és capt0000.arw aztán doja ezt a hibaüzenetet.
Ha futtatom a /home/pi/scripts/trigger-snapshot.sh parancsot akkor hallom, hogy elsüti a zárszerkezetet de nem történik semmi. Ha lehúzom usb-ről a raspberryt akkor nem látok semmit az SD kártyán.
Valakinek ötlete, hogy lehet mi lehet a megoldás a porblémára?
-
cigam
titán
-
powerray
tag
Sziasztok!
Transmission futtatok és pár torrent után azt írja egyesekre, hogy Túl sok nyitott fájl! és ezért nem futnak. Hogy lehetne ezt megoldani? Két pi-m is van és mindegyiken hasonló problémába ütközök. Esetleg van jobb torrent kliens, amiben nincsenek ilyen hibák?
-
Davebowman
senior tag
válasz
Davebowman #33489 üzenetére
Megoldás, ha valakinek kellene: A /etc/rc.local fájl jó volt, csak a /etc/systemd/system/rc-local.service fájl volt a ludas, valami felülírhatta, egy régi mentésből visszaállítottam ezt a fájlt jogokat ugyan úgy egy (sudo systemctl restart rc-local.service) paranccsal újraindítottam és megy.
-
Csicsóka
őstag
Kb. 1 hónapja jelentkezik nálam, a terhelt időszakokban hasonló jelenség S905 alatt, de itt most a platform lényegtelen. Előtte soha sem. A Csernobil 5. részét három napig nem tudtam megnézni, pedig már ott volt a listában. Lehet, hogy nem is az "ön készülékében" van a hiba.
-
kzsolt00
tag
válasz
UberMutant #33491 üzenetére
Köszi!
-
UberMutant
őstag
-
kzsolt00
tag
Sziasztok,
(ha nem jó helyre írok, kérlek irányítsatok el a megfelelő topicba)
szeretnék kiépíteni egy komplexebb rendszert magamnak a fűtési rendszeremhez. Egy hőmérséklet monitorizáló és riasztó rendszer lenne. Amiért írok, hogy kérlek javítsatok ki, hogy mely pontjaim hülyeségek, vagy miket felejtek el, mivel egészítenétek ki.Az "alaprajzom" az alábbi:
A szuterinba van a kazán, puffertartály, csövek, amelyeket mérni szeretnék, tehát a DS18B20 szenzorok ott lesznek elhelyezve. Mivel több helyen akarok mérni, ezért több lesz egyenesen a "bread board" ba kötve. Ez az egység pedig a raspberry Pi 3+ ba menne (habár ezek között egy emelet van, és a két egység között így vagy 3-4m távolság, kicsit több kábellel összekötve). A leolvasott hőfokokat real-time szeretném megjeleníteni a RB PI re kötött kijelzőre, de nem csak úgy, hogy egy appot írok, amely megjeleníti, hanem a RB egységet egyfajta webhostnak használnám, hogy legalább a belső hálózaton belül egy böngészőből egy alap kis UI on valós időben lássam, hogy éppen mi hány fokos. Tehát a RB hostolna egy kis webappot, és azt nyitnám meg böngészőben 0-24 ben magán a rasberryn a nappaliba a falba építve, viszont este, ha rámjön a szívbaj, akkor felemelem magam mellől a telefont, beütöm a böngészőbe a címet, és látom, hogy éppen fel akar e robbanni alattam a kazán, vagy nem. Később kimehet majd az internetre is, de első körben elég a belső háló.
Extra1: Riasztó - Egy pici szirénát szeretnék venni, ami az egyik beolvasott hőmérséklet függvényében riasztana csak. Ezt hogyan lehetne megvalósítani, milyen ötleteitek vannak? Milyen szirénát vegyek? Itt is számít igazából a kis méret, elég csak egy kicsi hangszóró is egy régi PC-s hangszórópárból kiszerelve? Ha igen, hogyan mehet az egy RB hez?1. Igaz, hogy ebből a szenzorból 1 buszra csak 8 at lehet kötni?
2. Olvastam, hogy mások cat5-6 (mindegy) ethernet kábellel hosszabbítottak ilyen szondát. Bárkinek ellenvetés? Valahova nem lesz elég az 1-2-3m.
3. A hely limitált, egyetlen behelyezett bergmann cső áll rendelkezésre ami a két szint között van, és már eleve van benne vezeték, nincs sok hely. Ezért a kérdésem, hogy a RB pi 3+ egységet, és ezt az elosztó "Bread boardot" milyen módon köthetem össze, hogy biztos tuti legyen. Valami ilyesmi háromeres kábel is megfelel, vagy van valami más kritérium amihez alkalmaszkodnia kell? [link] A hossza az 4-5 méter lenne, jelent ez bármiért is negatívumot?
4. Kaptam már olyan javaslatot, hogy a bread board az ne egy RB be legyen kötve, hanem előbb egy arduino egységbe, és arról olvasson az RB. Ennek van értelme?
5. Az egységeket a legolcsóbbnak az aliexpressen, és talán az ebayen láttam. Tudtok olcsóbb helyet ajánlani esetleg? -
Davebowman
senior tag
Uraim! Van aki használja a Dietpi-t? Nekem mostanában nem működik a /etc/rc.local.ba beletolt
curl -u o.....apikey....: https://api.pushbullet.com/v2/pushes -d type=note -d title="Dietpi" -d body='ujraindult'
mikor újraindítom, nem küld üzenetet, hogy elindult, egy másik meg ugyan ilyen módon küldi. Mitől függhet ez a curl parancs? -
cigam
titán
válasz
rosejbli #33482 üzenetére
Az a fura, hogy analóg módon romlott el. Már a múlt héten is többször neki kellett futni. Próbáltam kilépni csak a kodi-ból, az egész rendszert újraindítottam, aztán sokadik próbálkozásra elindult az HBO. Mostanra viszont sehogy sem akar beröffenni, bármit is csinálok.
Közben a kernel is frissült:
Linux magic-pi 4.19.42-v7+ #1219 SMP Tue May 14 21:20:58 BST 2019 armv7l GNU/Linux
Meg sok minden más is. Ezek is a gyanúsítottak között vannak. -
cigam
titán
válasz
rosejbli #33480 üzenetére
Ajjaj...
Nekem Python hibának tűnik, de nem biztos. Nálad hanyas van fent?Nálam a 2.7.13-adja vissza eredményül a python -V parancs.
Esetleg ötlet merre induljak? -
cigam
titán
Nálatok Kodi alaatt (18.2 Leia) mennek a YouTube és HBO kiegészítők? Bármelyikre kattintok csak egy kis hiba üzenet jön, de a naplóban (A beállításokban) csak annyit ír, hogy a Kodi elindult.
-
ODGx
tag
Köszönöm szépen mindenkinek. A kísérlet kedvéért rpi+ antenna lesz a valszeg.
-
ODGx
tag
Sziasztok.
Kezdő vagyok a témában. Szeretnék a szomszéd utcából netet osztani ismerősnek van hozzá egy rpi3 meg egy erős antenna (usb-s) nála. Megtudom ezt egyszerűen és biztonságosan valósítani? Esetleg raspAP? -
Hátha valaki tud segíteni! Kezdek beleőrülni, hogy próbálom a fent bemutatott kézi konzol érintőjét életre kelteni, de sehogy sem akar összejönni.
A gugli sem akar választ találni.
Volt már esetleg valakinek dolga ads7846 touchscreen-nel?
A retropie alapból nem támogatja a touchscreen-t, viszont a dosbox igen. Friss telepítés után a dosbox-on magától megjelent az egérkurzor, csak sajnos fordítva, fejjel lefelé működött. Letöltöttem a ts_calibrate csomagot, hogy megpróbáljam kalibrálni, de az első indítás után már soha többet nem adott a touchscreen életjelet, látszólag nem küld interruptot, pedig semmit nem változtattam. Újrahúzva a rendszert újra működött a touch, de ugyanez: a kalibráló program első indítása után vége. Raspbian alatt tökéletesen működött. -
Akos1994
aktív tag
Sziasztok!
Rpi3-hoz jó a sima official pi1 tápegység? (Ugyanúgy 5.1v, 2.5A papiron). Ugyanúgy meghajtja gond nélkül pl. 2.5"-es hdd-vel is usb-n csatolva? -
ZCoyote
őstag
Sziasztok,
Le tud játszani Rpi2 vagy Rpi3-on futó Kodi 1080p 60fps videót?
-
Bence008
tag
válasz
zichie #33454 üzenetére
Az Oscam külön NAS-on fut, ahhoz nem nyúltam idő közben. 150-200 ms válaszidő mindkettő esetében, helyi hálózat, saját kártyám. Az oscam.server így néz ki:
[reader]
label = local
description = pcsc reader
protocol = pcsc
device = 1
caid = 0D97
detect = cd
mhz = 500
ident = 0D97:000000,000004,000008,000010,00000C
group = 1
emmcache = 1,3,2,0
lb_weight = 100
auprovid = 000004 -
Bence008
tag
válasz
zichie #33424 üzenetére
A Visjon Norge HD is continuity error nélkül jött, pedig gyengébb jelszintet hoz a 80-as tükörrel. Szóval arra jutottam, hogy csak a UPC csatornáinál jön elő a folytonossági hiba. Ennek az oka rejtély számomra, lehet, hogy a magas frekvenciákon jön elő, lehet, hogy a hibajavító rendszer váltja ki, vagy ezek együtt. Viszont még egy variációt kipróbáltam hétvégén. A Raspbian-t LibreELEC-re cseréltem, és a Kodi repo-ból töltöttem le a Tvheadend-et. Ez egy verziószámmal korábbi, de úgy látom vannak egyéb módosítások is benne. Legnagyobb meglepetésemre több órás teszt után hibátlanul működik minden HD adó. Így tehát biztos, hogy szoftverhiba okozza a Raspbian+Tvheadend+DVBSky S960 hármas használatakor a sok error-t. A firmware-t eddig is a LibreELEC tárolóból húztam be, annak jónak kell lennie. Szóval most LibreELEC alatt működik, most már csak az a gondom, hogy a Kodi feleslegesen elvisz sok erőforrást. Ebből adódik egy újabb kérdés:
Lehet úgy használni a LibreELEC-et, hogy a Kodi és a GUI nem fut, azonban a Tvheadend igen?
Mert igazából ennyire lenne szükségem, minden egyéb körítés nélkül. Vagy esetleg a LibreELEC repoban lévő (módosított) Tvheadend telepítése Raspbian alá valahogyan megoldható? Hátha azon reszeltek kicsit és ennek köszönhető a hibátlan működés. Ha ezek közül egyik sem kivitelezhető, akkor használom a LibreELEC-et szervernek, kodistól, mindenestől.
-
Cobbler
csendes tag
Sziasztok!
Az rpiboltnál van most egy ilyen csomag: [link]
Megéri szerintetek, vagy össze lehetne legózni olcsóbban is?
-
válasz
cinemazealot #33447 üzenetére
A zero már új korától egy ilyen régi EU kártyából kiszabott tokban volt.
Benne hagytam, hogy védve legyen rövidzárlat ellen, mert minden alkatrész egymáson fekszik odabent. -
Egyik sem, habosított pvc lemez és rengeteg ragasztó!
Az a pöcök az... izé... khm... a hangszóró.Ugyanis annyira zsúfolt a belseje, hogy már nem maradt hely neki. Ennyire zsúfolt:
Az usb hangkártya még éppen belefért. Erősítő egyelőre nincs, közvetlenül rá van kötve egy kis hangszóró, pont annyi hangja van, hogy a másik szobában már nem zavarja a családot, úgyhogy úgy döntöttem, így marad.Felülről lefelé a következők láthatók:
- usb hub
- főkapcsoló
- akkutöltöttség visszajelző LED
- arduino pro micro (fehér hőzsugorcsőben) a gamepad ezen keresztül van csatolva (gombkombinációval lehet kiosztást váltani rajta, billentyűzet, gamepad és egér(!) emulációt lehet rajta kapcsolni, így dos játékok is mennek rajta.)
- usb hangkártya (fekete zsugorcsőben)
- alumínium hűtőborda
- 5V 1A boost konverter
- régi gameport-os kontroller kibelezésével és miszlikbe aprításával nyert gamepad
- 18650 li-ion cella + töltő modulÜzemidő egy feltöltéssel több mint másfél óra, emulátortól függően, annak ellenére, hogy a cella egy rossz laptop akkupakkból lett bontva, kb. 1700mAh kapacitású.
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
fgordon #33438 üzenetére
Hasonlóképp gondolom, mint Cigam: ez "nem magfizika" ha összeraksz egy jól működő valamit, nagy valószínűséggel sok-sok évig működni fog. Azt, hogy hogyan használod, pl. kikapcsolgatod a végerősítőt vagy nem, majd kialakul.
Pont ugyanarra a feladatra,épp ugyanolyan rendszere mint a tiéd itt nem biztos hogy lesz valakinek, ezért csak így, nagyjából tudunk segíteni : ( -
cigam
titán
válasz
fgordon #33439 üzenetére
Szerintem ezt nem kicsit túl gondolod.
- gyári, 2,5A-es tápot kap, előtte szinuszos szünetmentes. Kapjon többet, mint 2,5A?
Nem kaphat többet, mint amennyire szüksége van. Ez fizika. Ha a gyári táp letudja adni amire szüksége van( vagy ami rá van írva), akkor az elég.
Ha már ennyire audiofül a megközelítés, miért gyári tápot használsz? N+1 aufdiofül tápegységet árulnak, pl. [link]- passzív nagy hűtőbordák, esetleg valami nagy, kis fordulatszámú aktív hűtés is rá?
Minek rá egyáltalán hűtés? Amire használni fogod, meg sem kottyan neki. Én n+1 a hanglejátszásnál sokkal megterhelőbbb dolgot végeztetek vele, de nincs rajta borda és most éppen 41,7 fokos a CPU (a szobában 23 fok van)- overclock-ot nem javasolják, azonban underclock esetén mennyire lesz stabil az RPI?
Miért kellene eltekerni bármerre is az órajelét?!
- az ethernet 10/100/1000-es kapcsolatot limitálom 100 mbit full duplex-re, mert az felett a a DAC zajos lesz, ez növelheti az élettartamot is?
Nem hiszem hogy bármilyen irányban befolyásolná az élettartamát.
-
fgordon
senior tag
Sziasztok, kérlek mondjatok tippeket, véleményt, cikk URL-t, hogy mivel tudom a Raspberry Pi 3 B plusz-t élettartamát egészen kitolni. Lesz amin DAC+AMP HAT lesz, és lesz 1 vezérlő. Lehetséges módok:
- gyári, 2,5A-es tápot kap, előtte szinuszos szünetmentes. Kapjon többet, mint 2,5A?
- passzív nagy hűtőbordák, esetleg valami nagy, kis fordulatszámú aktív hűtés is rá?
- bluetooth-ot kikapcsolom, nem lesz használva
- Wi-Fi-t kikapcsolom, nem lesz használva, kábelen érem majd el
- kábelen éri majd el a fájlokat NFS-en, SD kártya csak a boot-hoz fog kelleni, read only üzemmódban
- overclock-ot nem javasolják, azonban underclock esetén mennyire lesz stabil az RPI? Ha leviszem a sebességét, a MHz-et a 3B szintjére vagy lentebb, azzal nem ártok neki, jól gondolom? Vagy mi a legjobb?Opcionális
- az ethernet 10/100/1000-es kapcsolatot limitálom 100 mbit full duplex-re, mert az felett a a DAC zajos lesz, ez növelheti az élettartamot is? A vezérlő RPI-n lehet hogy ez nem kell, ha nem lesz benne DAC, a DAC+AMP HAT-os RPI-n lesz biztosan limitálva 100-ra, hogy jobban szóljon. Infó itt.Home Assistant / Hassbian fog rajta futni.
-
fgordon
senior tag
válasz
wassermann #33434 üzenetére
Értem, köszönöm.
Az élettartamra mennyire lehet jelentősége, ha 8-24V, vagy 12-24V-ot mondanak, mint támogatott, de a gyártó 15V vagy 19V-ot javasol, és én mégis 24V-on használom 0/24 bekapcsolva, mint multiroom audio, persze napi pár órát fog szólni?
Mi a tapasztalat / szokás, ha RPI alapú a DAC+AMP, és mondjuk reggel 6:30-ra akarok ébresztőt lejátszani az eszközön, és van egy RPI, ami a vezérlője, akkor kapcsolja be előtte 6:15-kor, majd 6:30-kor induljon a zene, vagy legyen 0/24 bekapcsolva, és csak zene indítása?
Melyik lehet a jobb az RPI+DAC+AMP HAT-nak, hogy napi 1x kikapcsolom 6-8 órára, és fixen reggel bekapcsolom, vagy hogy mindig megy? Esetleg csak akkor kapcsol be, amikor zenét akarok hallgatni? Akkor viszont X perc, amíg elindul, viszont a leghosszabb élettartam.
-
bacsomarton
tag
Tegnap óta annyit sikerült elérnem, hogy egy előző kernelre visszaállva a probléma megszünt. Azonban továbbra is érdekelne, egy hosszú távú megoldás.
Leho_89: A 3 zöld villogás elvileg azt jelenti, hogy a start.elf fájl megsérült. Próbáltad egy másik SD kártyával elindítani a gépet?
-
Leho_89
csendes tag
Sziasztok.
Nekem olyan problémám lenne, hogy 1 év probléma mentes működés után elkezdett a zöld led villogni (3 rövid 1 hosszú). Reboot után történt ez, azóta nem tudom csatlakoztatni a TV-hez HDMI-, azt írja, hogy nincs elérhető forrás, a raspberry nem is bootol ezek szerint. Raspberry 3 b+-ról beszélünk.
Valakinek volt hasonló problémája? Esetleg valaki tudna segíteni a megoldásban?
Köszönöm!
-
bacsomarton
tag
Sziasztok!
Sajnos ismét belefutottam egy AirMouse vs Raspbian hibába. Az áprilisi kiadás remekül működik, azonban ha frissítem a gyári csomagokat, akkor a "raspberrypi-kernel" után a rendszer tejesen megbolondul (amennyiben a géphez csatlakoztatva van a T3 Airmouse érzékelője). Az egér mutató ugyan mozog, de kattintani már nem lehet vele. A CPU figyelő folyamatosan 25% körüli értéket mutat, a top parancs szerint pedig az Xorg folyamat 100%-on terheli a rendszert. Sajnos innen nem tudok továbblépni. Gondolom, hogy az egeret vezérlő meghajtó és az ablakkezelő balhézik, de ehhez a tudásom már kevés. Esetleg ki tudna segíteni valaki? :-)
-
kets520
tag
Jászberény közelébe keresek valakit....aki tudna segíteni egy pi 3 projekt megvalósításban természetesen meg fizetem a munkáját fáradozását...
-
fgordon
senior tag
Sziasztok,
Szeretnék összerakni egy zenelejátszót, ami 2 darab 8 ohm-os (20-150 wattos) hangfalból és Raspberry Pi alapú zenelejátszóból állna. A hangfalnak ilyesmit néztem ki:
https://en.polkaudio.com/products/owm3
8 ohms, Recommended Amplifier Power Per Channel: 20 watts → 100 watts
(Erre azt mondták egy videóban, hogy csak EQ-val javítottan javasolják, hogy normálisan szóljon, viszont negyed annyiba kerül, mint a következő.)vagy:
https://en.polkaudio.com/products/owm5
8 ohms, Recommended Amplifier Power Per Channel: 20 watts → 150 wattsNekem így elsőre furcsa, hogy 20 is elég neki, én elméletben 8 ohmos, 80-100 wattos erősítővel hajtanám meg.
Mutatok hangkártya + erősítőket, amiket néztem ezekhez:
Hangkártya + erősítő egyben: JustBoom Amp HAT for the Raspberry Pi
We recommend using a 15v / 65w power supply.
vagy ugyanez, de 2 kártyából összerakva:
Hangkártya: JustBoom DAC HAT for the Raspberry PiErősítő: JustBoom Amp – High Resolution Stereo Audio Amplifier
2 x 55 Watt peak output at 8 ohms (2 x 30 Watt RMS)
can accept an 8 to 24 Volt power supply
Recommended Power Supplies: 15 Volt Power Supply or 24 Volt Power Supply
Még infóTehát ha az erősítő kb ugyanaz az AMP HAT és az AMP esetén, akkor az egyiknél miért javasolt a 15V, a másiknál miért 8-24V?
Továbbá a fő kérdés, ha tud kezelni 8-24V-ot, akkor miért pont 15v itt a javasolt? Más AMP-nál teljesen mást javasolnak, de azok is tudnak 24V-ot.
Ha adok ennek egy ilyen 24V-ot tápegységet, az biztosan jó lesz?
XP Power AEJ100PS24 24V 4,17A 100W tápegység
Hogy még tovább vigyem, itt egy másik hasonló Raspberry Pi hangkártya és erősítő:
iQaudiO NEW Pi-DigiAMP+
up to 2 x 40W stereo output to 6ohm speakers (tehát 8 ohmos fenti hangfallal nem lesz jó?)
We recommend and sell the XP Power 24v supply. (12-24V közötti jó hozzá)Egy webshop, akik erősítőket és ilyesmi termékeket is gyártanak, ugyanez a termékről már mást írnak.
up to 2 x 35W stereo output, We recommend and sell the XP Power 19v supply (for 2x35w)Tehát a gyártó 24V-ot, egy webshop meg 19V-ot javasol, ahol már csak 2x35 watt van. Miért?
A harmadik versenyző:
HIFIBERRY AMP+
Up to 25W output power, Only one 12-18V external power supply needed for both AMP and the Raspberry Pi—no need for USB power supply anymore, Capable of driving 4 Ohm speakers (also works with higher impedance speakers)Itt ezt 8 ohm, 20 wattos hangszóróval használják.
Szóval ti a fentiek közül melyiket raknátok az OWM3 és OWM5 mellé, hány V-os tápegységgel, és miért?
Én ezt látom jelenleg a legjobbnak így a paraméterek alapján:
Hangkártya: JustBoom DAC HAT for the Raspberry Pi
Erősítő: JustBoom Amp – High Resolution Stereo Audio Amplifier
24 V-os tápegység, és így elviszi a 8 ohmos hangfalakat. -
saiyajin
senior tag
Ki használ arch linuxot raspberryn? doc logout cikkjét olvasva [link] gondoltam megpróbálkozok egy telepítéssel, ha már akad pár szabad memóriakártyám, de miután elkészült az sd kártya a telepítővel, összedugva a rpi-t a tv-vel így indul a dolog: [kép]
Így elég nehéz telepíteni, ha nem látom mit ír ki a kép baloldalán és a tetején. -
zichie
senior tag
válasz
Bence008 #33415 üzenetére
Sajnos a Thoron nincs FTA HD csatorna, hogy tesztelni tudjam Oscam nélkül.
Egy azért van: Visjon Norge HD (11357 H, SR: 24500, FEC: 7/8). Ezen próbáld meg! Továbbá szokott ritkán lenni FTA HD feed, főként digisport közvetítések. Ezeken is lehet tesztelni, bár lehet hogy itt kevés lesz a 80cm antenna méret. Ezekről itt találsz infót: http://www.satelliweb.com/index.php?section=livef. A keresőjébe (a weboldal legalján) írd be, hogy "digisport". Legutóbb vasárnap volt lovasíjászat élő közvetítés Pomázról, ami FTA (kódolatlan) volt, ami pl. tökéletes lett volna tesztre.
-
darkhorse
tag
válasz
FeriPapa2 #33422 üzenetére
Én Windows alatt ezzel csináltam: Win32 Disk Imager
-
FeriPapa2
tag
Működő, a célnak megfelelően beállított SD kártyát (tartalmát, fájrendszerét) szeretnék WIN10 alatt menteni biztonsági célból. Mivel lehet megoldani? Egy másik SD kártyára rá van kopizva, arról szeretném a gépre menteni! Ha az üzemelő rendszerrel lenne valami probléma. Sajnos volt és újra kellett mindent telepíteni.
-
kovbandi82
őstag
válasz
kovbandi82 #33413 üzenetére
Igen. Ha beírom a configba nem futtatja le, hibás a file szerinte
-
válasz
Bence008 #33417 üzenetére
Nem volt nekem teljesen tiszta a dolog, azt hittem a Pi-t használod lejátszásra is. Mindenesetre furcsa, hogy pont az akadozó stream MPEG-2 enkódolt hangot használ, a videó pedig látszólag ugyanaz...
Egyébként a hangsáv szoftveres dekódolása sem kellene, hogy annyira leterhelje a Pi-t, de itt még arról sincs szó, mivel azt a PC végzi.
A Pi-n ha figyeled a terhelést az akadozó stream alatt, akkor mit látsz? Nem hajtja valami nagyon a CPU-t?
TVH-ban stream profilnak mi van beállítva? Pass?
-
Bence008
tag
Üdv! Kifogott rajtam az RPi 3 B+ és egy DVBSky S960 DVB-S2 tuner. Röviden: bármit csinálok, szétesik a kép a HD adókon, óránként körülbelül 100-200 continuity counter error-t dobál, néha még ilyen hiba is becsúszik: tbl-pass: pass-eit: -: invalid checksum (len 919, errors 4). Hozzáteszem, az SD csatornák hibátlanok, csak HD adókon van gond.
Bővebben: két holdat nézek, az egyik az Astra 19.2E, a másik a Thor 0.8W. Inverto quattro LNB és multiswitch van a rendszerben, a Tvheadend ennek megfelelően van beállítva. Az Astra hibátlan, a HD és az SD adók is működnek (kódolt és kódolatlan egyaránt). A hibakódok és a képtörések a Thoron (UPC) jönnek csak elő. Az Astrát egy 60-as tükörrel nézem, a Thort 80-assal.
-Kivettem a rendszerből a multiswitchet (gondolván hátha elromlott) és felraktam egy single LNB-t a Thorra, direktbe rákötöttem a tunerre. Ugyanúgy szétesett a kép, tehát nem a multiswitch vagy az LNB volt a ludas.
-Lecseréltem a kábelt tri-shielded koaxra, újraszereltem az F csatlakozókat, de nem segített.
-Kipróbáltam másik RPi-vel, szintén hasztalanul.
-Áramtalanítottam a MindigTV erősítő osztót, hátha annak a közelsége okozza a hibát, de nem.
-Oscamot használok, arra gondoltam, hogy akár ezzel is lehet gond, viszont kértem kölcsön kipróbálni valakitől egy newcamd hozzáférést és nem oldotta meg. Sajnos a Thoron nincs FTA HD csatorna, hogy tesztelni tudjam Oscam nélkül.
-Ezt a firmware-t telepítettem a /lib/firmware/ mappába: dvb-demod-m88ds3103.fw
-Legújabb stable Raspbian (4.19.42-v7+) és Tvheadend (4.2.8-23~g74cdf3f16) fut.
-Jelszinttel nem lehet gond, asztali set-top-boxon régóta jól működik mindkét hold, a Thoron a nagyobb tányér miatt még erősebb is a jelszint.
-Nincs sárga villám a Pi-n.Ami külön érdekes, hogy az Astrán lévő HD csatornák jól működnek. Mit csinálok rosszul?
-
válasz
kovbandi82 #33413 üzenetére
A hibára rákeresve ez az első találat, próbáltad már?
-
kovbandi82
őstag
válasz
Davebowman #33386 üzenetére
Sajna nem megy sehogy. Egyszerűen amit a netet írnak, berakom az yml fileba akkor hibát dob
by series plugin because season pack support is turned off
Valakinek nincs ötlete?
-
Nektek mi van a
/etc/apt/sources.list
fájlban? Tegnap óta hibákat dob az apt update parancs, a repokra hivatkozva.
-
Gondoltam erre is, de tartok attól, hogy a telefon RF része csökkentené a hangminőséget, bár kevés ilyen irányú tapasztalatom van.
Vezetékes netről jönne a zene a NAS-ról.
Kikapcsolt wifivel pedig két LAN csati kellene (teló+rpi), ami kissé furcsa lenne.Persze, megoldható lenne, hogy a Rpi USB-n adjon netet a telónak, de ehhez kellene egy USB lan átalakító, + OTG kompatibilis teló + repülőgép üzemmód.
És akkor a gombokat még mindig meg kell oldani, mert nem szeretnék egy érintőképernyőn babrálva zenét választani. Számomra ez nem kényelmes.mod:
Egy fórumban írták. De ezek szerint lehet, hogy régi volt az infó.
Na, ennek utánanézek jobban akkor. Ha alapból tudja, akkor már csak a gombokat kell megoldani, de hátha azt is tudja.
Kössz az infót!Közben a töltésre is találtam megoldást.
-
Sziasztok!
Kis tanácsot szeretnék kérni tőletek.
Az a célom, hogy egy hálózati zenelejátszót csináljak egy SBC segítségével.
A házban benne lenne a DAC is.
A DAC megvan már, RPi-t tudok venni, de vannak hiányzó dolgok.Amire szükségem van még:
- LCD kijelző, amire ki tudok tenni file neveket, zeneszámokkal kapcsolatos infókat, akksi töltöttséget, stb.
- valami olyan hardver, ami megoldja, hogy lejátszás közben is tudjak váltani akksi és hálózat között, vagyis simán lehessen tölteni az akksit használat közben.
- gombok, amivel tudok léptetni számokat + pause/play/stop. És a szoftver, ami ezeket kezeli.
- szoftver, ami kijelzőre írja az infókat, esetleg androidos vezérlő felület hozzá - A RuneAudio majdnem jó, de nem tud beépített LCD-t és gombokat kezelni.Van ezzel valakinek tapasztalata?
A gombokat gondolom, valami porton meg lehet oldani könnyen.
Bevállalom, hogy nekem kell a szoftvert megírni hozzá (hátha beengedik a módosításaimat a runeaudio-ba), de csak akkor ha nincs más megoldás.Bármilyen infó jól jönne.
-
azbest
félisten
válasz
toth_janika #33403 üzenetére
A pi video dekódere nem támogat 4k-t. Ha kodis médiaboxra vágysz, nézz körül az amlogic topicban, s905 változatokat egész olcsón kapni.
-
toth_janika
őstag
Sziasztok,
Van egy Pi3-am, OSMC-vel, és a 4K lejátsztás sajnos nem megy. Amint elindítom kis szomorú fej fogad és restart. Mi lehet a probléma? Felejtsem el a 4K-t az RPi-vel? -
azbest
félisten
Minden pi-vel lehet usb háttértárat használni. Kezdettől fogva.
Legelőször még az volt, hogy a boot partició maradt az sd kártyán és a kernel paraméterben meg lehetett adni, hogy hol a másik partició. Ilyenkor a rendszer frissítésekor azért ír a kártyára is.
De jóideje már van olyan lehetőség is, hogy az sd kártya csak bootcode.bin -t tartalmazza. Azzal usb és hálózati boot mód is elérhető bármelyik pi-vel. Ezzel sosem ír a kártyára. Még az újabb pi-k esetén is van, hogy ez jobb, mint a soc-ba égetett kód, mert azóta derültek ki bugok és ez már tartalmazza a javításokat. Plusz nem kell átbillenteni a bootmód bitet sem hozzá. A linken írnak még pár másik hacket, ami a bootcode.bin-es megoldásnál lehetséges (uart, timeout).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac mini 2024 M4 16GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD X 4060 8GB SPIRIT OF GAMER CLONE 3 Chieftec600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest