- Melyik tápegységet vegyem?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED TV topic
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Apple asztali gépek
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
mamusz11 #39720 üzenetére
IPV6-os címet használsz? Szándékosan?
A puffer/gyorsítótár meg azért nő mert az a dolga. Amit gyakran kérnek, azt a memóriában tartja. De ha egy programnak szüksége van memóriára, simán kap ebből a területből. Ez a normál működés része. Én az IPV6 körül keresném a hibát.draco31
Könnyen lehet, hogy az első felrakások egyikénél úgy meghúztad a csavart, hogy kárt tettél az alaplapba. Ezért működik esetlegesen, hol érintkezik hol nem, attól függően hogyan feszül meg az alaplap. Amikor éppen nem hajlandó csatlakozni, nem tűnik el az eszközlistából is? Pl. lsusb -
-
azbest
félisten
válasz
mamusz11 #31624 üzenetére
Ha a pi user-t hozzáadod a debian-transmission csoporthoz, akkor lesz joga piszkálni a pi-nek is.
Persze csak akkor érdemes, ha transmission alól töröltél valamit, de valamiért ottragadt a fájlrendszerben.(#31625) cigam
a linux nagy varázsló. Valsz simán enged törölni használatban lévő fájlt és ami használja, az továbbra is eléri, míg be nem zárja. Nem blokkolja úgy, mint windows-on. Ez a törlés akkor hasznos például, ha transmission alól már törölte a torrentet, de utólag az adatfájlt is le akarja törölni, amire már nem hivatkozik a transmission így. Néha kell takarítani, akár áramszünet vagy bug miatt ottmaradt fájlokat.(#31627) mamusz11
a transmission-ben is van mód eltávolításra. Transmission-gui úgy is néz ki, mintha a helyi gépen futna, de csak távfelület. Előbb onnan érdemes kiszedni, hogy ne keresse többé, ne hiányolja a fájlokat. -
válasz
mamusz11 #31624 üzenetére
Nem túl szép dolog kirántani alóla a fájlokat, hiszen a transmissionban attól még ott lesz a bejegyzés, csak egyből hibára fut. Ha nem kell az adott fájl/könyvtár, praktikusabb onnan törölni a fájlokat a bejegyzéssel együtt. Tisztább szárazabb érzés, nem beszélve arról, hogy ezek a fájlok meg vannak nyitva(ha éppen seedeled őket), és úgy persze hogy nem engedi törölni.
-
peternac
tag
válasz
mamusz11 #31024 üzenetére
Szuper, köszi! Akkor nekiállok én is a végleges kialakításnak.
A setupodat leírnád ha van erre időd? Ilyenekre gondoltam:
Milyen OS, RAM elosztás GPU-nak + még ami esetleg érdekes és számottevő lehet (egy-két transmission paraméter stb.).
Köszönöm!Amúgy szülők eddigi router-es torrent és média/smb szerverét+amlogic s905 (LibreELEC, Kodi) kombóját cserélem le majd vele. A csodás Asus RT-N18U router mostanában azt csinálja, hogy néhány nap után eldobálja a vinyót
Erre esetleg valakinek valami ötlete?
-
-
válasz
mamusz11 #30966 üzenetére
pastebin-re jobb lett volna, mert többen látják, hátha másnak beugrik róla valami.
Még 1-et próbálnék ki, hogy live linux alol az összes partícióját lecsekkolom.
Közben rájöttem, hogy csúnyán benéztem, a /dev/mmcblk0p7-et kell csekkolni, nem a 6-ot. a 6 /boot, 7 a / csatolási pont.
-
válasz
mamusz11 #30964 üzenetére
Pedig ott egy lemezellenörzésnek le kelett volna futnia. Lassan kifogyok az ötletekből. Nálam akkor csinált hasonlót, amikor a memóriakártya a végét járta. Vagy mentsd le az SD kártyát, pl. usbit-el, vagy csak egyszerűen futtass rajt egy destruktív tesztet, pl. chkflsh. Aztán ha mégis jó a kártya húzd újra a rendszert.
Napokig kereshetnénk, hogy mi a pontos hiba, de nem tudom helyetted átbogarászni a különféle naplófájlokat.pl. írtam, hogy a dmesg-el irasd ki a kernelüzeneteket, de erre sem írtál semmit.
-
válasz
mamusz11 #30962 üzenetére
Nem egy malomban őrlünk. Létre is jött a forcefsck fájl? Miközben újraindult miket írogatott ki fájlrendszer ellenőrzéskor? Merthogy ennek a fájlnak az lenne a feladata, hogy ha induláskor talál egy ilyent a / könyvtárban, akkor lefuttat egy fájlrendszer ellenőrzést, amit egy már futó rendszeren nem enged, mint a pédád is mutatja.
Utánna elindul a raspi-config? Ott be tudod állítani az autologin-t?
-
-
válasz
mamusz11 #30958 üzenetére
Akkor a /dev/mmcblk0p7-t csatold fel valhová pl. az /mnt alá, és a sudo touch /mnt/forcefsck parancsot add ki. Az a lényeg, hogy a / partíción legyen egy forcefsck fájl. ekkor boot-kor lefuttatja a lemezellenőrzést, amíg még nincs zárolva a felcsatolt partíció.
Esetleg elindítasz egy live-linux-ot pendrive-ról, és arról futtatod a kártya partícióinak ellenőrzését/javítását.
-
-
-
-
-
mamusz11
tag
válasz
mamusz11 #29762 üzenetére
Sikerült a jogosultsagot beállítanom
Még egy kérdésem hogy miért kapom ezt erre:sudo systemctl enable kodi.service
The unit files have no installation config (WantedBy, RequiredBy, Also, Alias
settings in the [Install] section, and DefaultInstance for template units).
This means they are not meant to be enabled using systemctl.
Possible reasons for having this kind of units are:
1) A unit may be statically enabled by being symlinked from another unit's
.wants/ or .requires/ directory.
2) A unit's purpose may be to act as a helper for some other unit which has
a requirement dependency on it.
3) A unit may be started when needed via activation (socket, path, timer,
D-Bus, udev, scripted systemctl call, ...).
4) In case of template units, the unit is meant to be enabled with some
instance name specified. -
válasz
mamusz11 #29758 üzenetére
Na, alakul ez
a debian-transmission user-t is hozzáadtad az users csoporthoz? Megjelenik a grep 'users' /etc/group parancs kimenetében?
A letöltésre beállított mappáknak ugye az users csoport a tulajdonosa, és és van hozzá írás/futtatás joga?
Az smb.conf-ból vedd ki a sylog-al kezdődő sort.
-
-
sonar
addikt
válasz
mamusz11 #29753 üzenetére
chmod és chown parancsok.
win10 - amire én tudok gondolni, hogy eltárolta vhol a credential-okat és makacsul ragaszkodott hozzájuk. (láttam már rá példát) Vagy becachelt vmit. Egyszer találkoztam olyan windowssal amin csak 10-20 perc után jelent meg a samba-s változás hatása.
Talán wiresharkkal meg a log level felemelésével ki lehet matekozni/googlizni, hogy mi hol akad el. -
mamusz11
tag
válasz
mamusz11 #29754 üzenetére
Már közben tovább haladtam a cikk alapján és eddig miden okés
Viszont lenne pár kérdésem a transmisson-nál....
"rpc-username": "rpi", <--ezt en mdöntöm el ugye?
"rpc-password": "titok", <--ezt is?
"rpc-whitelist": "127.0.0.1,192.168.0.*", <---itt pedig a 127.0.0.1, pi ip címe?portot irányítottam de nem jön be semmi :/
-
válasz
mamusz11 #29747 üzenetére
Ez oké, a mypi is tagja az users csoportnak.
IP címet beírva mit mond az intéző? Van külön biztonsági program(pl. tűfal)?
Ahogy azbest is írta, érdemes belekukkantani a /var/log/samba mappába, és megnézni miket üzen/írogat. Ha nem találsz benne semmi érdekeset, akkor az smb.conf-ban meg kell emelni a naplózás szintjét, pl. log level = 4.
Vagy pl. telepíted az smbclient-et (sudo apt install smbclient), és az smbclient -L localhost -U% paranccsal kilistázod, hogy a raspberry látja-e a saját megosztását. Ha localhost-on látja, akkor nézd meg a pi nevével, vagy IP címével is. Ill. az smbtree -U% parancsal kilistázhatod, hogy a Raspberry milyen samba megosztásokat, gépeket lát a hálózaton.
-
válasz
mamusz11 #29731 üzenetére
Jó, most ellenőrizzük, hogy télnyleg tagja-e az users csoportnak:
grep 'users' /etc/groupUgye a samba konfigban az van beállítva, hogy csak az "users" csoport tagjai férhetnek hozzá (@users).
Milyen Windows-al akarod elérni? Intézőben tallózod a hálózatot? Ott most rendben megjelennek a megosztottt mappák?
-
válasz
mamusz11 #29727 üzenetére
Vannak kérdújelek. pl a server max protocol = SMB2 miért? W8/10 már a 3-ast használja, és alapértelemzetten a samba is.
Plusz akár hányszor beidézed a konfigot, az szinte teljesen megváltozik. Értem én hogy próbálkozol, eredményt akarsz, de csak apró lépésekben kellene haladni. Pl. a módosítások mentése után újraindítod a pi-t(vagy a 2 samba daemon-t)?
Milyen felhasználóval akarod elérni? A "pi"-vel, vagy létrehoztál egy újat? -
válasz
mamusz11 #29719 üzenetére
Miért van két "wins support = yes" sorod?
Az ls /mnt/PiHDD -al parancs első pár sorának kimenetét bemásolod? Konkrétan a PiHDD mappa, és a felcsatolt lemez fájljai/könyvtárai kinek a birtokában vannak, és milyen jogosultság van hozzájuk kiadva?
A testparm talál hibát, vagy minden oké?
-
-
vadkörte
addikt
válasz
mamusz11 #29698 üzenetére
Vigyázz!
OMV-nél kicsit más logikát követ a megosztás.
Létre kell hozni a megosztásh használó felhasználót, a megosztott mappát, amiben majd elhelyezed a megosztott állományaid (értelem szerűen lehet több is)
Majd az SMB/CIFS pontban létrehozod magát a megosztást, de be kell állítani az engedélyeket is (SMB/CIFS esetén csoport, felhasználónév, jelszó) amit célszerű ellenőrizni a megosztott mappánál is. -
sonar
addikt
válasz
mamusz11 #29696 üzenetére
Célszerű force user hez azt a user nevet megadni akinek a tulajdonában van a /mnt/PiHDD
de ha root-on hagyod az elején akkor sincs semmi gond.
config file módositás után meg
systemctl restart smb vagy service restart smb (nem tudom melyik verzióba melyiket rakták)Egy minta konfig:
[global]
workgroup = toltsd ki
server string = En RPim
netbios name = hostnev-8 karakterrel
security = user
passdb backend = tdbsam
map to guest = Bad User
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 500
server max protocol = SMB2
idmap config * : backend = tdb
wins support = yes
[PiHDD]
path = /mnt/PiHDD
writable = yes
browsable = yes
guest ok = no
valid users = @users
force user = root
force group = users
create mode = 0664
directory mode = 0775 -
sonar
addikt
válasz
mamusz11 #29687 üzenetére
a user engedélyezve van az rpi-n a sambahoz?
smbpasswd -a [usernév]
-t vedd ki a konfigból
illetve a public=novmint ilyenkor keletkezik egy log bejegyzés, ha be van állitva a loggolás az smb.conf-ba, ezt is megnézném.
# This tells Samba to use a separate log file for each machine
# that connects
log file = /var/log/samba/log.%mKérdés: mire van formázva az a hdd?
-
válasz
mamusz11 #29682 üzenetére
Az csak egy példa. Ha nincs ilyen nevü megosztásod, akkor nem fogja kilistázni. Valamit nem helyettesítettél be a rendszerednek megfelelően. Most hogy néz ki a az smb.conf vonatkozó része?
Pontosan mit mond miért nem enged be?Windows alatt pl így tudod megnézni/beállítani a munkacsoport nevét.
Valahogy így, de ezt routere válogatja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Melyik tápegységet vegyem?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Linux Mint
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- OLED TV topic
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Le Mans Ultimate
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- BESZÁMÍTÁS! MSI X470 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD ROG STRIX RTX 2080 Super 8GB Rampage SHIVA 650W
- Gombászkönyvek egyben
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest